Menghias koridor dengan batu hiasan

Menghiasi lorong dengan batu hiasan dan kertas dinding. Gambar kerja siap

Hiasan agak asli dianggap sebagai batu hiasan lorong dan kertas dinding. Foto-foto upacara selesai dengan pelbagai pilihan reka bentuk mengejutkan dengan sifat eksentrik dan kesempurnaan mereka. Batu buatan memberi ruang kepada penampilan yang bergaya. Ia boleh digunakan sebagai penutup asas atau sebagai aksen kecil kepada reka bentuk yang sedia ada.

Batu hiasan di lorong - penyelesaian yang bergaya dan praktikal

Ia adalah perlu untuk memilih bahan yang betul sebelum memulakan dekorasi lorong dengan batu hiasan dan kertas dinding. Foto kemungkinan pilihan reka bentuk akan membolehkan anda memilih penyelesaian yang optimum untuk upacara anda. Asas batu tiruan biasanya semen atau gipsum, di mana pelbagai pewarna ditambahkan. Setiap daripada mereka mempunyai sifat-sifat positif dan sisi negatif, jadi sebelum menamatkannya adalah wajar mempelajari ciri-ciri kualiti mereka.

Varieti batu hiasan untuk pelapisan dinding

Dinding yang dihiasi dengan batu yang sama, mudah dibersihkan dari sebarang pencemaran. Permukaan produk yang tercalar atau rosak dengan mudah boleh dipulihkan dengan lukisan. Di samping itu, batu konkrit mempunyai kelebihan berikut:

 • kekuatan yang agak tinggi;
 • hayat perkhidmatan yang panjang;
 • rintangan kepada mikroklimat lembap;
 • pelbagai warna dan tekstur.

Menghiasi lorong moden dengan batu

Cukup menarik ialah penamat dengan batu hiasan simen di bahagian dalam lorong. Foto idea menarik mengenai reka bentuk diberikan di bawah. Bahan penamat seperti itu tidak terbakar, ia tidak kelihatan retak, ia tidak boleh secara tidak sengaja tergores oleh objek penggunaan atau dengan memindahkan perabot. Walau bagaimanapun, terdapat kekurangan batu buatan daripada simen. Mereka termasuk jisim yang cukup mengagumkan bagi setiap elemen, kerumitan pemprosesan dan harga yang agak tinggi. Apabila memotong serpihan, usaha yang luar biasa dan Bulgaria dengan batu berlian akan diperlukan.

1

Salah satu dinding lorong dihadapi dengan batu, selebihnya - ditutupi dengan kertas dinding monophonic

Batu hiasan di pedalaman lorong kelihatan cantik. Gambar kemasan daripada tiruan plaster ditunjukkan di bawah. Batu gipsum tiruan digunakan untuk menyelesaikan dinding plasterboard, yang tidak boleh tertekan dengan tekanan yang serius. Produk sedemikian boleh dijual tanpa warna, yang membolehkan anda memilih warna yang betul untuk pedalaman.

Wallpaper untuk lorong dan koridor. Foto idea-idea terbaik, petua tentang memilih warna dan corak. Bagaimana untuk memilih, contoh pilihan terbaik. Jenis-jenis kertas dinding, syarat-syarat yang perlu mereka patuhi.

Sebagai kelebihan adalah mungkin untuk memperuntukkan:

 • kemudahan pemprosesan;
 • berat ringan;
 • harga yang lebih rendah;
 • kaya warna dan tekstur model siri.

Kertas dinding vinil dan batu hiasan di hiasan lorong

Dengan minus, seseorang boleh mengklasifikasikan ketidakstabilan kepada impak dan hygroscopicity yang tinggi. Produk yang diperbuat daripada gipsum tidak boleh dibasuh, menyiram dengan banyaknya. Berhati-hati apabila menggosok dengan kain juga tidak, jadi anda boleh merosakkan permukaan. Untuk melindungi salutan siap dari pengaruh luaran, ia boleh dirawat dengan impregnasi khas atau lacquered. Pengilang baru-baru ini memperkenalkan pembangunan baru di pasaran - batu dengan salutan polimer. Harganya sedikit lebih tinggi, tetapi ia tidak terdedah kepada kelembapan.

Batu hiasan dengan berkesan menonjolkan latar belakang kertas dinding nada pastel

Menghiasi lorong dengan batu hiasan dan kertas dinding. Foto dalaman selesai

Jika anda tidak mempunyai cara untuk membeli bahan asal ini, anda boleh melakukannya sendiri. Untuk melakukan ini, gunakan bentuk khas plastik atau silikon. Ia juga memerlukan campuran plaster bangunan dan pewarna. Oleh itu, reka bentuk akan lebih murah. Di mana anda mula menghiasi batu hiasan lorong dan kertas dinding? Gambar bilik perarakan dengan batu yang telah ditiru memukau walaupun para peniaga seni reka bentuk.

Kawasan tangga dihiasi dengan batu

Adalah penting untuk mengira jumlah bahan yang diperlukan. Jika tiruan batu dirancang untuk menutup seluruh dinding di lorong, maka dari jumlah kawasan itu perlu untuk menolak kuadrat persegi yang diduduki oleh apertur dan menambah tambahan 10%. Sekiranya anda merancang untuk menghiasi hanya elemen individu di kawasan pedalaman, kemudian dapatkan jumlah kawasan mereka menggunakan ukuran dan sudah menambah 10-12% kepadanya. Bahan tambahan diperlukan untuk mengimbangi sisa baki selepas pemangkasan.

Batu hiasan cahaya dan kertas dinding terang di lorong

 • alat Bulgaria atau alat lain yang digunakan untuk memotong batu;
 • perkelahian yang sederhana dan berkerut;
 • fail;
 • tahap;
 • priming;
 • berus, penguasa, pensil.

Gunung batu dari gipsum boleh, menggunakan kuku cair, gam pada asas yang berlainan. Komposisi yang sesuai pada simen, asas gipsum. Untuk memotong batu, perlu membeli kerusi dengan sisi tinggi.

Dinding dewan berhadapan dengan batu besar

 • pembongkaran lapisan lama dan penjajaran permukaan kerja. Sekiranya ia dirancang untuk menutup dinding sepenuhnya dengan batu tiruan, maka selesai lama akan dikeluarkan sepenuhnya. Keluarkan kertas dinding lama, cat, sisa plaster. Sekiranya anda hanya perlu menghiasi beberapa kawasan, maka dari tempat-tempat ini untuk mengeluarkan lapisan perlu berhati-hati. Pada kertas dinding yang sudah disisipkan, tandai dengan pensil mudah sempadan kemasan masa depan dan perlahan-lahan prun dengan pisau. Ia adalah perlu untuk meninggalkan stok kecil kira-kira 2 cm, yang akan jatuh di bawah batu;

Penyelesaian yang bergaya untuk lorong moden - kertas dinding dengan kombinasi batu hiasan

Nasihat berguna! Jika kertas dinding tidak dikeluarkan, mereka perlu direndam dengan air panas dan biarkan berdiri. Selepas itu, mereka boleh dikeluarkan menggunakan spatula.

 • penjajaran. Dinding mesti ditapis dengan hati-hati sebelum meletakkan tiruan batu. Pendekatan ini akan meningkatkan kekuatan keseluruhan salutan beberapa kali dan sangat memudahkan kerja untuk mendapatkan setiap elemen. Untuk melakukan ini, semua kekasaran hendaklah disapu dengan dempul, dan jika terdapat lekukan lebih daripada 4-5 mm, gunakan lapisan baru plaster;
 • lapisan bawah. Sebelum menyemai dinding harus sedikit diampelas, kemudian gunakan primer. Biasanya 1-2 lapisan sudah cukup. Sekiranya terdapat kertas dinding di laman web ini, maka ia perlu terlebih dahulu dengan pendekatannya, sekurang-kurangnya 1 cm.

Batu hiasan dalam reka bentuk lorong

Untuk mendapatkan salutan berkualiti tinggi, adalah penting untuk mengetahui beberapa titik yang lebih baik untuk membetulkan bahan apabila menghias dewan dengan hiasan batu dan kertas dinding. Foto-foto yang menunjukkan proses ini akan membantu memahami semua nuansa. Peletakan biasanya bermula dari sudut dinding, jika anda membuat kawasan berhampiran pintu, maka - dari tiang pintu. Untuk melakukan ini, gunakan pelekat pada batu dengan spatula, kira-kira 5 mm tebal, kemudian tekan jubin ke permukaan, licin dan biarkan ia kering. Gam tambahan yang muncul selepas menekan akan dikeluarkan.

Gerbang di lorong dihadapi dengan batu

Nasihat berguna! Apabila meletakkan elemen besar, anda boleh meninggalkan ruang kecil antara jubin 5-8 mm, dan bahagian-bahagian kecil kelihatan lebih baik diletakkan rapat.

Perhatian khusus harus dibayar ke pedalaman serta sudut luar apabila menghias dewan dengan batu hias dan kertas dinding. Foto-foto vestibul siap sedia menunjukkan kesederhanaan kerja-kerja sedemikian. Pengeluar moden menawarkan unsur-unsur penjuru khas tiruan batu, dengan proses pembuatan sudut menjadi lebih mudah.

Tekstur batu hiasan sempurna digabungkan dengan kertas dinding yang dicat monophonic

Batu hiasan di pedalaman lorong. Foto kemasan yang menarik

Penggunaan batu di pedalaman lorong-lorong membantu untuk mewujudkan suasana nyaman dan hangat yang menyenangkan di pintu masuk premis. Inilah perkara utama, jangan keterlaluan. Dinding besar-besaran, yang terbuat dari batu, tidak akan kelihatan di dalam bilik kecil, tetapi ia akan berfaedah untuk menonjol di dalam vestibular besar. Di pangsapuri, penamat kerapian biasanya digunakan. Tingkap dan pintu dihiasi dengan tiruan batu, sudut yang kelihatan atau bahagian tengah dinding kelihatan hebat. Unsur yang menarik dari hiasan dapat dianggap sebagai cermin yang dibingkai oleh jubin batu.

Varian reka bentuk bergaya dinding dewan

Nasihat berguna! Dinding yang ditutup dengan batu tidak seharusnya mempunyai pencahayaan depan. Pencahayaan sedemikian akan menyembunyikan kecantikan penamat.

Apabila menghias dewan masuk, adalah penting untuk mengetahui bahawa batu mudah digabungkan dengan banyak bahan. Ia boleh digabungkan dengan kayu, kaca, buluh, kertas dinding atau jubin seramik.

Menyusun batu hiasan (video)

Pilihan spatbor untuk rumah persendirian, foto kerja siap

Wallpaper untuk lorong dan koridor. Foto idea-idea terbaik, petua untuk memilih warna dan corak

Reka bentuk lorong di apartmen: foto dalaman moden

Reka bentuk anteroom di rumah persendirian: idea-idea foto untuk mewujudkan kawasan asal

Gambar dalam gaya moden: bahagian dalam bilik tidur dengan kertas dinding daripada dua jenis dan spesifikasi penciptaannya

Menamatkan rumah kayu di dalamnya. Gambar dalaman asli

Batu hiasan di koridor

Penggunaan batu hiasan di hiasan premis memungkinkan pemilik kediaman memberikan bilik, yang boleh didapati di tempat mereka, penampilan yang unik dan bergaya. Di samping itu, penggunaan bahan penamat ini adalah jaminan bahawa premis yang telah diubahsuai itu akan memberi harapan kepada pemiliknya dengan penampilan yang ideal, tanpa memerlukan perbelanjaan khas untuk pembaikan besar atau tambahan baru mereka.

Koridor di apartmen atau rumah, berdasarkan kekhususannya, adalah sebuah bilik yang dindingnya tertakluk kepada pengaruh mekanikal yang kekal. Di samping itu, selalunya bilik ini terletak berdekatan dengan jalan, yang bermaksud bahawa ia mengalami perubahan suhu malar. Semua ini menjejaskan keselamatan dinding, dalam hubungan ini, kertas dinding atau lukisan yang sama dengan cepat dapat menyelesaikan kerosakan. Akibatnya, untuk menyelesaikan koridor, adalah wajar untuk menggunakan bahan-bahan yang telah meningkatkan ciri rintangan kedua-dua kesan fizikal, dan turun naik suhu kelembapan.

Bahan yang sesuai untuk menamatkan koridor

Batu hiasan di koridor adalah pilihan ideal, yang membolehkan bukan sahaja untuk mengambil kira semua faktor di atas, tetapi juga untuk memberi ruang reka bentuk yang benar-benar unik yang membezakannya dari kemasan lain. Walaupun kelihatannya kerumitan menyelesaikan tembok koridor dengan batu hiasan, kebanyakan proses persediaan lebih mudah daripada, contohnya, apabila memaparkan kertas dinding atau lukisan.

Bahan ini dipasang terus ke permukaan dinding, sering tanpa plaster dan lapisan persediaan lain, menggunakan pelekat atau mortar khas. Perlu diperhatikan bahawa teknologi sedemikian mudah untuk membaiki batu hiasan adalah mungkin dalam kes-kes tersebut apabila kelengkungan dinding tidak terlalu besar atau struktur batu agak kasar dan melibatkan penyelewengan besar di sepanjang pesawat dinding.

Nuansa teknologi meletakkan hiasan batu

 • Untuk menghadapi koridor dengan batu hiasan, bahan semula jadi dari pelbagai jenis batu boleh digunakan, dan tiruan tiruan dari pelbagai batu batu.
 • Bergantung pada keperluan projek reka bentuk, batu hiasan boleh dibaringkan di dalam pantat dan dengan jahitan tertentu. Lebar jahitan boleh berbeza-beza, mengikut saiz bahan habis pakai.
 • Sebelum meletakkan batu itu, pelukis perlu memberikan kekuatan dan lekatan dinding yang mencukupi, kerana bahan penamat seperti ini biasanya mempunyai banyak berat. Untuk tujuan ini, impregnasi dinding dengan primer khas mesti dijalankan.
 • Bergantung kepada jenis batu, adalah berguna menggunakan sama ada mortar polimer-simen atau sebatian pelekat.
 • Pemasangan batu hiasan mempunyai banyak persamaan dengan pemasangan jubin seramik, kerana kedua-dua proses menggunakan kaedah dan alat teknologi yang sama.
 • Sekiranya penamat dinding di dalam koridor melibatkan peletakan batu hiasan dengan penempelan lipit, pada akhir proses itu, perlu mengisi sendi yang dihasilkan dengan mortar atau campuran khusus untuk memberikan penampilan selesai ke kawasan yang diletakkan.
 • Sebagai pilihan, sesetengah jenis batu, terutamanya dari batu lembut, selepas pemasangan dikepilkan dengan sebatian khas dan varnis untuk mengekalkan permukaan mereka dari kerosakan, serta kemudahan pembersihan.

Ciri-ciri hiasan koridor dengan batu hiasan

Varian hiasan koridor dengan batu hiasan mungkin termasuk bukan sahaja meletakkan dinding batu yang berterusan, tetapi juga kemungkinan menggabungkannya dengan dinding, lukisan atau lapisan dengan bahan-bahan sekeping yang lain. Peletakan batu hiasan di koridor memerlukan kehadiran projek reka bentuk pra-reka untuk premis, untuk memilih kemasan optimum.

Menggunakan gambar yang diterbitkan di laman web kami, menunjukkan pilihan untuk meletakkan bahan di dinding, mana-mana, bahkan seorang pemain yang tidak berpengalaman, akan dapat menguasai kemahiran teknologi proses itu, serta menentukan pilihan reka bentuk untuk koridor itu.

Panduan reka bentuk dalaman anda

Batu buatan adalah bahan penamat yang berkesan dan bergaya yang meniru tekstur dan warna semulajadi. Dia sangat menarik, kelihatan semula jadi dan semula jadi. Tetapi jangan gunakan batu itu untuk menutup seluruh dinding dari langit-langit dan ke lantai - jadi ternyata stylization terlalu kasar di bawah istana ksatria zaman pertengahan. Ya, dan harga liputan sedemikian agak tinggi. Oleh itu, selalunya ia digunakan secara beransur-ansur - contohnya, bata pelepasan dapat dengan sempurna membingkai pintu.

Semua kelebihan batu hiasan

Satu boleh membezakan kelebihan batu buatan seperti:

 1. Berat ringan. Bahan beratnya jauh lebih rendah daripada analog semula jadi, dan oleh itu, pemasangannya tidak menyebabkan kesukaran.
 2. Petunjuk prestasi cemerlang - tidak ada kecenderungan untuk hakisan, retak, kerosakan kulat dan kerosakan.

 • Kebersihan ekologi - salutan boleh digunakan di premis kediaman tanpa sekatan.
 • Rintangan api - salutan tidak terbakar.
 • Ketahanan - batu hiasan praktikal tidak tertakluk kepada kerosakan, lelasan. Tempoh perkhidmatannya lebih dari 15 tahun.

 • Pemasangan mudah. Kemasan dilakukan dengan cepat, tidak memerlukan bahan profesional dan kemahiran bangunan khusus.
 • Permukaannya sangat ringan dalam penjagaan, ia cukup untuk membersihkannya dengan penyelesaian sabun dari semasa ke semasa.

 • Pelbagai yang luas - tiruan mana-mana baka semulajadi boleh didapati, dari mentah hingga dipoles, dari mewah hingga bajet.
 • Bahan ini digabungkan sepenuhnya dengan permukaan dinding tradisional - kertas dinding, lapisan, plaster.
 • Kos yang berpatutan.
 • Jenis batu buatan untuk hiasan dalaman

  Untuk menghadapi permukaan dalaman, batu buatan berdasarkan gipsum atau konkrit berwarna boleh digunakan.

  Batu yang dibuat daripada campuran gipsum sangat mudah diproses dan sangat ringan - dua kali lebih ringan sebagai rakan kongkritnya. Oleh itu, bahan penamat seperti itu sesuai, jika dinding di lorong dipenuhi dengan plasterboard (selepas itu, anda tidak dapat membuat beban besar pada bingkai).

  Antara kekurangan salutan sedemikian, kekuatan yang agak rendah dan rintangan kelembapan dapat dibezakan. Untuk meningkatkan ciri-ciri ini, salutan polimer digunakan dari atas ke permukaan gypsum semasa pengeluaran. Anda juga boleh memproses dinding dan, selepas pemasangan, dengan pernis akrilik tahan kelembapan, sebagai contoh.

  Majlis. Julat pelbagai tekstur, saiz dan warna - ada juga model dengan permukaan unpainted putih, anda akan dapat untuk melukis di mana-mana, warna yang paling luar biasa.

  Nuansa menggunakan batu dari konkrit berwarna

  Konkrit memerlukan alat khas untuk diproses - pemotongan dilakukan hanya oleh penggiling sudut dengan cakera berlian. Bahannya lebih berat daripada gypsum - beratnya kira-kira 9 kg meter persegi dan lebih mahal daripada lapisan sebelumnya sebanyak 15-20%.

  Dalam pelbagai tidak sukar untuk memilih modul linear dan sudut. Walau bagaimanapun, ia harus diambil kira bahawa unsur-unsur yang dimaksudkan untuk sudut menghias adalah dua kali lebih mahal seperti yang rata. Oleh itu, tuan rumah di peringkat majoriti memutuskan untuk menyelamatkan, dengan berhati-hati menyertai jubin walaupun di sudut.

  Penamat dinding di lorong dengan batu buatan bermula dengan penyediaan asas yang menyeluruh. Pada peringkat ini, dengan berhati-hati membersihkan semua lapisan yang ada, dan kemudian retak dipenuhi dan penyelewengan dihapuskan. Penggunaan lapisan plaster baru diperlukan sekiranya terdapat perbezaan ketinggian melebihi 5 mm pada dinding. Juga, substrat mesti dibuat, yang memastikan pelekatan bahan yang lebih baik.

  Majlis. Sebelum pemasangan di dinding, buat susun atur awal di atas lantai. Ini akan membantu menyediakan peralihan warna lebih semula jadi dan ketiadaan retakan.

  batu terpaku plitochki kuku cecair atau gam khas untuk gipsum. Juga campuran pelekat sesuai dianggap sebagai struktur universal dan simen, tetapi ia mesti digunakan dengan berhati-hati, sentiasa memastikan bahawa tidak ada jalur-jalur dan tiada kesan kekal. Batu itu mesti terpaku pada tahap.

  Penyelesaian reka bentuk yang menarik

  Dinding batu selesai akan menjadi lebih ekspresif jika anda menggunakan penyemburan selesai gelap. Sapukan pada sudut serong, supaya permainan warna dapat dilihat hanya di lokasi tertentu. Anda boleh menggunakan cat tepu gelap, tetapi emas atau pigmen gangsa - hiasan batu yang sangat brutal akan menjadi mewah dan megah. Anda juga boleh memohon varnis dari berus udara ke permukaan batu. Ini mewujudkan permukaan yang tahan lasak, lelasan.

  Antara penyelesaian reka bentuk yang popular yang berkaitan dengan penggunaan batu buatan dalam hiasan lorong, terdapat:

  1. Menggabungkan permukaan batu dengan elemen logam dan kaca, serta menonjolkan reka bentuk unik tumbuhan hidup hijau. Penyelesaian ini kelihatan sangat seperti rumah, tetapi jangan lupa tentang sumber cahaya titik untuk haiwan hijau.

 • Gunakan bahan ini bukan sahaja di lorong, tetapi juga di dapur, terutama di persimpangan kedua-dua bilik ini. Dapatkan kesatuan gaya yang harmoni dan pedalaman yang sangat lembut.

 • Dengan menggunakan batu cahaya yang memudahkan bas akan menjadikan koridor yang lebih panjang secara visual lebih luas.

 • Satu dinding boleh dihiasi sepenuhnya dengan batu, dan selebihnya - hanya sebahagian, supaya mereka rangka perabot atau pintu.

 • Anda boleh menutup sepenuhnya setiap pintu, dan juga menggunakan ubin batu untuk menyerlahkan pada dinding longgar atau di sudut.
 • Jika wajah yang penuh kelihatan pada dasarnya dan kadang-kadang lebih berlebihan, maka sebahagiannya - ia sentiasa ringan dan aksen menarik. Begitu juga untuk warna - bahan cahaya meluaskan sempadan, dan gelap - sebaliknya, menjadikan kumpulan input lebih banyak ruang dan mendalam. Adalah dipercayai bahawa aksen tepu itu tidak boleh terlalu banyak di lorong, kerana bilik ini sering mengalami kekurangan cahaya matahari.

  Pilih pintu depan

  Menghias gerbang dengan batu - rahsia berjaya menghias dengan batu yang menghadap

  Pilih jubin di koridor

  Daripada untuk menutup lantai di koridor

  Jubin lantai untuk koridor - ciri-ciri bahan

  Pilih penyangkut di lorong - apa yang anda perlu perhatikan

  Leave a Reply

  Your email address will not be published.Required fields are marked *

  99 − = 98