Menghias koridor dengan foto batu

Batu hiasan di lorong - rahsia gaya

Dalam reka bentuk rumah dan apartmen saya mahu menggunakan bahan semula jadi, tetapi tidak semestinya ia dibenarkan. Sebagai contoh, penggunaan batu semula jadi untuk hiasan dalaman. Ia mahal, sukar, memerlukan kelayakan tinggi. Terdapat sangat serupa dengan batu buatan semula jadi. Ia juga diperbuat daripada bahan semula jadi, tetapi beratnya kurang, dan kos kurang. Dan hiasan lorong dengan batu hiasan boleh dilakukan oleh diri sendiri - ia tidak memerlukan kelayakan khas.

Salah satu pilihan untuk menghias anteroom

Jenis batu penamat hiasan

Hari ini terdapat tiga jenis batu buatan hiasan yang digunakan untuk hiasan dalaman:

Produk-produk ini kelihatan seperti batu semulajadi, hanya berat yang kurang banyak (dari 14 kg / m 2 hingga 50 kg / m 2). Kos yang lebih rendah (berbanding dengan semula jadi), terutamanya jika pengeluarnya adalah Rusia atau Belarus. The plus boleh dikaitkan dan meletakkan lebih mudah - hanya bahagian hadapan bertekstur, tiga lainnya lebih seperti jubin atau bata.

Sebenarnya, terdapat satu lagi jenis finishing batu buatan - jubin klinker, meniru kerja keras dari pelbagai jenis. Ia diperbuat daripada tanah liat yang hampir mengikut teknologi bata - ia dipecat dalam ketuhar dan berlapis. Perbezaan ketebalan ialah 1-3 cm. Hiasan jenis ini bagus di banyak bahagian dalaman moden - dari berteknologi tinggi hingga loteng.

Contoh jubin klinker untuk mensimulasikan kerja keras

Gypsum finishing stone adalah yang paling murah dari jenis bahan ini. Tambahan kedua - ia adalah yang paling mudah. Ia digunakan semasa memasang pada papan gypsum, kerana ia tidak dapat menahan beban berat. Cons - ia agak rapuh, hygroscopic, boleh menjadi musnah apabila basah. Menghiasi lorong dengan batu gipsum hiasan hanya mungkin jika ia dirawat dengan perisai perlindungan khas atau varnis berasaskan akrilik selepas meletakkan.

Batu penamat yang kuat dan tahan lama diperoleh daripada campuran pasir gipsum. Ia boleh dibasuh, walaupun dengan berus menggunakan detergen cecair. Kekurangannya:

1
 • Sukar untuk dipotong. Ia akan membawa seorang Bulgaria dengan cakera berlian, sehingga ada debu yang kurang, anda boleh basah jubin.
 • Berat badan yang besar. Ini - jika dibandingkan dengan analog gipsum, dan berbanding dengan berat semula jadi adalah lebih rendah daripada lebih daripada dua kali.
 • Harga yang lebih tinggi. Dalam pengeluaran batu semen simen berkualiti tinggi simen digunakan, tetapi kosnya sopan. Di samping itu, harga terjejas oleh teknologi pengeluaran - semen mengambil masa lebih lama untuk mendapatkan kekuatan yang dikehendaki (28 hari), dan jubin yang dibentuk mesti disimpan di suatu tempat sehingga ke tahap ini, di bawah keadaan tertentu (pada suhu kira-kira 20 ° C dan kelembapan yang mencukupi sebanyak 40-50%). Ini bermakna bahawa kawasan yang banyak diperlukan untuk kemudahan penyimpanan, dan ini adalah kos tambahan.

Semua kekurangan ini dikompensasi dengan ketahanan dan kemudahan penyelenggaraan, jadi ini adalah salah satu batu hiasan yang paling biasa untuk hiasan dalaman dan eksterior premis.

Batu buatan dari agglomerate

Batu hiasan jenis ini muncul baru-baru ini. Ia terdiri daripada batu semulajadi yang hancur - marmar, granit, kuarzit - yang mana resin polimer atau simen telah ditambah. Untuk mendapatkan warna-warna terang, pigmen ditambah. Ia kelihatan seperti batu hiasan yang sangat baik - penggabungan serpihan semula jadi, gleams di pinggir serbuk ... Penampilan yang sangat baik, sesuai untuk kerja-kerja hiasan di premis.

Apabila memilih koleksi gipsum atau simen, perhatikan kaedah pewarnaan. Pigmen boleh ditambah kepada penyelesaian, dan kemudian jubin akan menjadi warna yang sama. Di permukaan depannya, gunakan nada teduhan, yang memberikan permukaan yang lebih semula jadi. Dengan teknologi ini, walaupun dengan pembelahan, perbezaan itu tidak dapat dilihat, kerana warna-warna yang dekat.

Dalam penjelmaan yang lain, pigmen hanya digunakan untuk permukaan. Kemudian, apabila ia terkelupas atau diperlukan, warna akan sangat berbeza.

Menyusun batu tiruan dengan tangan anda sendiri

Sebelum memulakan kerja, anda perlu menentukan nombor tersebut. Ia tidak semudah itu. Jika anda melihat koleksi itu, anda akan melihat bahawa pada dasarnya mereka terdiri daripada serpihan beberapa saiz dan bentuk. Pengecualian - batu seramik dan koleksi yang menyerupai kerja keras. Setelah mempelajari saiz serpihan, anda boleh menganggarkan, sebagai kira-kira anda mahu mengaturnya.

Gariskan sempadan dinding yang dijangkakan di dinding. Sekarang anda boleh lebih atau kurang tepat mengira berapa "dataran" batu hiasan yang anda perlukan. Untuk angka yang dihasilkan, tambah kira-kira 10-15% - untuk pemangkasan dan kemungkinan perubahan dalam proses. Ini akan menjadi jumlah yang diperlukan untuk penamat.

Sarjana yang mempunyai pengalaman dengan hiasan batu, pertama "prikidyvayut", di mana beberapa fragmen mengatur, bagaimana untuk mengubahnya. Anda boleh membuat susun atur di lantai, anda boleh - dalam program reka bentuk (jika anda tahu bagaimana untuk bekerja dengan mereka), anda boleh cuba membuat pelan di atas kertas atau sekeping kertas dalam kotak. Syarat utama: anda mesti mematuhi perkadaran dan jangan lupa tentang jahitan. Ia boleh agak kecil - jenis peletakan ini dipanggil lancar atau pepejal, dan boleh mempunyai ketebalan sehingga 1 cm atau lebih sedikit lagi.

Letakkan jubin, pilih warna dan warna

Tahap ini dengan hiasan diri dinding dengan batu hiasan yang banyak dilewatkan, dengan harapan bahwa dalam proses kerja semuanya akan dibersihkan. Anda boleh, tentu saja, dan sebagainya, tetapi perlu diingat bahawa gam memegang dengan cepat dan terdapat sedikit masa untuk perubahan. Di bawah rancangan itu akan lebih mudah untuk berfungsi.

Tembok yang dibuat dari bahan apa pun boleh dibuat dari batu buatan, tetapi semuanya memerlukan persiapan awal. Jika dinding sebelum ini selesai dengan sesuatu, keseluruhan selesai dikeluarkan, dinding kosong dengan plaster sepatutnya kekal. Lekatkan batu hiasan pada kertas dinding lama - sia-sia untuk menghabiskan masa dan wang: penamat hanya jatuh. Sesetengah koleksi sangat ringan boleh terpaku pada kertas dinding, tetapi ia hanya boleh menjadi serpihan - beberapa jubin. Dan kemudian, tiada siapa yang akan memberi jaminan bahawa kertas dinding tidak akan robek dan segala-galanya tidak akan runtuh.

Proses penyediaan tembok yang paling sederhana, sekiranya ia dipadatkan. Hanya meliputi mereka dengan buku asas. Jenisnya dipilih bergantung kepada bahan (gipsum atau simen). Kemudian anda boleh meneruskan ke kemasan sebenar.

Batu hiasan diletakkan di atas dinding walaupun

Sekiranya dinding diperbuat daripada bata, blok bangunan, apa-apa bahan lain yang serupa, mereka mula-mula terlebih dahulu, kemudian dilekatkan dengan plaster yang sesuai. Ia juga mungkin untuk menapis dinding dengan plasterboard. Tetapi pada masa yang sama anda sangat mengehadkan diri dalam memilih batu penamat - anda perlu memilih dari koleksi paling ringan mengikut berat, dan pada dasarnya ia adalah batu gipsum hiasan.

Sekiranya dinding kayu, pertama kali ditutup dengan pengairan kalis air, selepas pengeringan, ia dirawat dengan primer. Kemudian permukaan dipaku dengan cat bersih dan kemudian dilapisi. Apabila memilih plaster, adalah wajar untuk memilih dari mereka yang "bernafas" dan akan mengganggu kayu untuk mengawal kelembapan. Dengan jubin terpaku, ini akan menjadi masalah, tetapi hiasan lorong dengan batu hiasan biasanya berpecah-pecah - jubin hanya terpaku di beberapa tempat, dan selebihnya permukaan akan kekal wap-telap.

Kebanyakan pengeluar batu hiasan menasihati penggunaan komposisi pelekat khas yang direka khusus untuk kerja dengan bahan ini. Mereka datang dalam tiga bentuk:

 • untuk batu penamat yang ringan dengan berat sehingga 30 kg / m 2;
 • untuk berat dari 30 30 kg / m 2 ke atas;
 • untuk suhu rendah (di bawah + 5 ° C).

Cairkan gam di bahagian kecil, dengan tepat mengikuti saranan pengilang. Lebih baik kacau dengan gerudi dengan muncung yang sesuai - jadi lebih mudah untuk mencapai keseragaman.

Lekat untuk batu hiasan boleh dan siap sedia, tetapi kosnya lebih mahal

Masih ada kemungkinan untuk gam di atas gam jubin berkualiti, hanya perlu benar-benar baik - jisim untuk memegang ia adalah perlu yang baik. Pilihan ketiga adalah untuk kuku cair. Kaedah ini berfungsi dengan hebat pada plasterboard, dengan permukaan yang dilekatkan lebih baik menggunakan larutan gam.

Dinding plaster atau hiposurton disusun dengan primer. Walaupun dia mengering, sebahagian gam dibiakkan. Apabila meletakkannya adalah penting, barisan batu penamat dibentangkan secara mendatar. Untuk mencapai ini, anda boleh menandai dinding. Ini boleh dilakukan dengan rentetan cat, atau anda boleh menarik dengan pensil, menggunakan gelembung atau tahap laser.

Peletakan batu hiasan di ruang lorong bermula dari salah satu sudut. Dalam sesetengah koleksi ada jubin sudut istimewa - lebih mudah untuk bekerja dengan mereka. Sekiranya tidak ada serpihan seperti itu, ia perlu untuk membuat tepi dengan "akhir" serpihan. Mereka berada dalam beberapa koleksi - tepi mereka juga dicat. Unsur-unsur yang sama digunakan pada baris terakhir, di mana perlu mempunyai ujung hiasan.

Unsur-unsur sudut dalam batu hiasan

Sebelum meletakkan, bahagian belakang jubin batu hiasan harus diperiksa. Mungkin terdapat sisa-sisa susu simen - ini adalah salutan tipis seperti cahaya nipis. Ia mesti dipadamkan. Anda boleh melakukannya dengan berus keras.

Jika suhu udara tinggi atau kelembapan rendah, bahagian belakang batu dibasahkan dengan air. Kemudian dengan spatula biasa, sapukan lapisan gam, tingkatkannya, keluarkan sisa dengan bantuan serrated (dengan gigi 4-5 mm).

Sapukan gam dengan spatula konvensional

Keluarkan gigi berlebihan

Serpihan ditekan terhadap permukaan primed, bergerak sedikit dari sisi ke sisi, mencapai sentuhan kuat dengan dinding, memperlihatkan serpihan pada posisi yang diinginkan. Ia adalah mungkin untuk mengetuk permukaan dengan palet getah untuk lekatan yang lebih baik.

Untuk lekatan batu yang lebih baik ke dinding, anda boleh menggunakan tukul getah

Pilihan ini meletakkan batu penamat di dinding memerlukan sejumlah besar masa. Ia digunakan apabila ia diperlukan untuk meletakkan hanya beberapa jubin atau di sekeliling tepi serpihan besar. Sekiranya anda perlu menumpuk sejumlah besar, lebih mudah memohon gam di dinding, dan juga mengeluarkan kelebihan dengan kancing sekeping. Dan dibasahkan air dengan jubin ke gam di dinding.

Teknologi kedua meletakkan batu hiasan di dinding

Jika tidak, urutan keseluruhan tindakan tidak berubah.

Jika klac tidak lancar, elemen seterusnya dipasang dengan teliti. Sekiranya jahitan diperlukan, jarak antara jubin tetap dengan plastik, bilah kayu dengan saiz yang sama, dan kepingan plasterboard juga sesuai. Jika jahitan itu kecil, anda boleh menggunakan salib plastik.

Salib saiz besar juga sesuai untuk dinding menghias dengan batu hiasan

Blok kayu ukuran yang sama menetapkan ketebalan jahitan

Di tempat kerja di bawah gam jubin boleh diperas. Sekiranya ia mencecah permukaan hadapan, ia mesti dikeluarkan dengan segera. Batu penamat konkrit boleh menjadi kain lembap, gipsum - hanya kering. Gam lemas dengan cepat, dan kemudian hampir mustahil untuk mengeluarkannya tanpa merosakkan permukaan.

Lem melekat dengan serta-merta keluarkan

Mengikut prinsip ini, jumlah kemasan yang dirancang dirancang. Apabila gam merebut (ditunjukkan pada pakej), anda boleh meneruskan untuk mengisi jahitan.

Untuk mengisi jahitan sebatian khas digunakan. Dengan warna, ia boleh meniru mortar batu atau bertentangan dengan warna garisan penamat.

Komposisi diencerkan dengan air ke keadaan pasty (perkadaran ditunjukkan pada pakej), digunakan dalam picagari khusus atau beg ketat dengan sudut terputus. Pes paste diperas di antara lapisan. Bergantung pada jenis penamat, jahitan itu dipenuhi hampir sepenuhnya atau separuh sahaja (sehingga tepi jubin boleh kekal sehingga 5 mm). Hasilnya sama ada batu pelepasan, atau bahkan lebih.

Mengisi jahitan dari jarum suntikan bangunan

Walaupun grout itu tidak dapat dipegang, ambil baling khas dan tingkatkan lipit, memberi mereka cembung, cekung atau bentuk datar.

Foto dewan dan pilihan hiasan koridor dengan batu hiasan

Menghias dewan dengan batu hiasan sering hiasan sudut dan pintu

Dekorasi gerbang dengan batu hiasan dan suis

Dua pilihan untuk menamatkan pintu dengan batu buatan

Ia tidak mudah untuk mengalahkan pintu

Dua gaya yang berbeza, dan satu bahan

Kemasan boleh agak sedikit

Penggantian jalur-jalur dinding plester dan batu hiasan memberikan kesan luar biasa

Jika anda bermain dengan cahaya, ia akan menjadi lebih cantik

Di pedalaman moden, batu bata lebih sering digunakan

Salah satu dinding di koridor dihiasi dengan bata hiasan

Apa yang baik mengenai pilihan ini - semua tempat "kotor" ditutup dengan batu

Ia kelihatan sangat bagus, kini saya juga ingin membuat hiasan batu hiasan. Saya melihat beberapa pilihan yang menarik di Kilang Batu yang saya mahu memandu mereka satu hari ini.

Saya memerlukan jubin seperti video. Pemasangan batu nipis Zikam Stone di apartmen biasa dan di mana ia boleh dibeli.

Menamatkan koridor dengan batu dan kertas dinding

Menghias dengan batu buatan dan kertas dinding - penyelesaian asal untuk menyelesaikan koridor. Hiasan lorong ini kelihatan semulajadi mungkin. Koridor - sebuah bilik di mana fungsinya adalah yang pertama. Ia tidak semestinya terlalu terang, oleh itu sebagai aksen batu bertekstur yang sejuk dan dinding warna yang tenang paling sering digunakan.

Kelebihan batu hiasan:

 • kekuatan tinggi, fleksibiliti dan keanjalan salutan;
 • mudah berbaring walaupun di dinding tidak rata;
 • kebersihan ekologi, keselamatan untuk kesihatan;
 • ketahanan terhadap kelembapan dan perubahan suhu;
 • dengan bantuannya adalah mungkin untuk menghiasi bukan sahaja dinding, tetapi juga pintu, bukaan apertures, niche dan ledges;
 • penebat bunyi dan haba yang tinggi;
 • penampilan yang sangat baik;
 • keserasian sejagat dengan bahan lain: kayu, kertas dinding, jubin.

Lihat bagaimana ia kelihatan seperti menamatkan koridor dalam foto.

Dalam hiasan koridor, sebagai peraturan, digabungkan dengan kertas dinding, batu dekoratif warna semula jadi digunakan: plester, kelabu, coklat. Yang asli kelihatan sengit warna hitam, pasir dan burgundy, di antara warna putih, merah, kuning yang popular. Warna eksotik digunakan dalam gaya reka bentuk koridor moden. Warna terang kertas dinding pada gambar di bawah:

Ingat bahawa kertas dinding cerah menyumbang kepada pengembangan ruang, dan gelap penglihatan visual gelap, jadi dalam kertas dinding yang sempit dan kecil itu lebih baik tidak digunakan. Selalunya di bahagian meniru granit, marmar, batu kapur, batu kecil, batu pasir, kuarza. Beli salutan gipsum, mereka tidak mengganggu warna selepas melekatkan salutan. Untuk melembutkan keterukan batu di pedalaman, gunakan tekstil warna hangat.

Cadangan untuk menggabungkan warna batu tiruan dan kertas dinding:

 1. Di bawah gelap harus dipilih wallpaper warna cahaya: putih, kuning muda, pastel, krim, tenusu, pic.
 2. Bermain pada kontras dalam kebanyakan kes tidak sesuai di ruang koridor. Untuk membuat reka bentuk yang seimbang, cuba pilih warna batu dan kertas dinding yang serupa.
 3. Batu hiasan hendaklah sekurang-kurangnya dua nada lebih gelap daripada kertas dinding untuk kesan semula jadi maksimum.
 4. Apabila menggunakan batu buatan putih, adalah wajar untuk menggabungkan mereka dengan kertas dinding dengan warna yang sama.

Antara pilihan untuk menggabungkan batu buatan dan kertas dinding ialah:

 1. Gabungan mendatar. Digunakan di pedalaman agak kerap. Prinsip penampakan adalah ini: di atas adalah kertas warna tunggal, vinil atau kertas dinding tanpa tenunan, dasar dibuat dengan batu buatan. Hiasan di bahagian bawah bilik secara visual menarik ruang, mengimbangi gamut warna di dalam bilik. Pilihan gluing ini digunakan di ruang kecil dan sempit yang memerlukan pengembangan.
 2. Gabungan menegak. Versi kombinasi ini digunakan, sebagai peraturan, untuk reka bentuk bukaan pintu dan tingkap, menekankan arah menegak perabot. Kaedah gabungan ini digunakan untuk menarik langit-langit.

 • Pengukuhan dinding. Digunakan untuk menyerlahkan bahagian bilik yang paling jelas atau berfungsi. Di koridor, ini boleh menjadi dinding di hadapan pintu masuk atau dinding terkecil. Permukaan dinding yang besar, sebagai peraturan, dihiasi dengan batu hanya dalam serpihan, jika tidak, anda boleh menimbang pedalaman. Dinding aksen di koridor kelihatan semula jadi dan asal.
 • Hiasan niche, butiran dan gerbang, contohnya dalam foto. Kaedah wallpaper gluing ini digunakan untuk menyerlahkan bahagian dinding tertentu di dalam bilik. Batu buatan boleh mengulangi garis besar perabot, mengedarkan ruang di zon mini.

  Lihat bagaimana hiasan koridor kelihatan pada foto.

  Untuk lorong kecil, pilih kertas dinding warna cahaya, warna gelap secara visual mempersempit ruang. Peraturan ini juga sah untuk bilik-bilik dengan pencahayaan yang kurang baik dan orientasi utara tingkap.

  Jangan menggabungkan batu hiasan nada semula jadi dengan warna kertas terang dan kaya. Ia akan kelihatan tidak enak dan mencetuskan kekacauan. Di koridor ini, hiasan batu adalah aksen bertekstur utama, yang tidak perlu ditekankan oleh warna. Perhatikan foto itu.

  Ia tidak disyorkan untuk menggabungkan hiasan batu dengan kertas dinding yang berlainan. Jika anda masih mahu menggabungkannya, berhati-hati dengan palet itu. Perhiasan bunga semulajadi kecil boleh digunakan sebagai sisipan kertas dinding atau pemilihan serpihan dinding.

  Ingatlah bahawa batu tersebut digabungkan dengan baik bukan hanya dengan kertas dinding, tetapi juga dengan kayu, jubin. Bahan-bahan ini sepatutnya semulajadi. Untuk menjadikannya kelihatan segar dan menarik, anda harus menggunakan peralihan, yang berwarna monokon monoton.

  Jangan gunakan pola dan corak geometri dinamik di koridor. Ini akan mengganggu perhatian dari aksen utama.

  Anda tidak boleh menggabungkan pelepasan dengan vinil trim vinil kertas dinding, kerana gabungan dua jenis lapisan bertekstur kelihatan terlalu megah. Di samping itu, hiasan seperti ini secara visual mengganggu ruang dan tidak sesuai dengan koridor dari segi fungsi.

  Dengan zon pendirian ruang, adalah wajar untuk menggunakan kemasan yang sama di bahagian bawah dinding.

  Lihat bagaimana kemasan yang berwibawa koridor dengan batu dan kertas dinding kelihatan pada foto.

  Apabila memilih batu buatan dan kertas dinding, dipandu dengan saiz dan gaya. Untuk kerja, anda memerlukan peralatan seperti: tahap, spatula, berus, span buih, najis, pensel.

  Sebelum melekat, bersihkan dinding sisa bahan dan bahan pencemar yang lain. Dengan plaster dan dempul, tingkatkan dinding, disarankan untuk batu primethe. Primer mengurangkan penyerapan bahan dan menghilangkan debu.

  Selepas pengeringan dinding dengan spatula sikat, letakkan gam pada batu dan tekannya dengan kuat ke dinding. Kami mengeluarkan lebihan pelekat dengan segera dengan spons atau kain. Gunakan air pada suhu bilik untuk mencampur gam.

  Menggunakan tahap, tandai dengan pensel garis di mana anda akan membina baris pertama. Sekiranya batu-batu dari pelbagai saiz digunakan, timbunan seri besar, kecil dan sederhana. Untuk memastikan bahawa lapisan baris pertama tidak bertindih pada baris kedua, gunakan gergaji hacks untuk memotong bahan penamat.

  Untuk membuat sudut kelihatan cantik, untuk memotong batu dengan bantuan kerusi dan hacksaw harus berada pada sudut 45 darjah. Jika tidak ada pelekat yang mencukupi untuk mengisi sendi, ia perlu mengisi dengan bahan grout khas. Ini perlu dilakukan dengan berhati-hati, supaya sebatian pelekat tidak jatuh pada bahan penamat. Untuk melakukan ini, gunakan beg khas atau hirisan beku.

  Pastikan untuk membeli cat di kedai untuk warna bahan penamat, ia akan diperlukan untuk melukis tempat-tempat di mana gam keluar.

  Selepas meletakkan akhir, perlu melapisi permukaan dengan varnis berasaskan air atau impregnasi akrilik khas. Ini akan melindungi bahan daripada kerosakan mekanikal.

  Bagaimanakah penamat yang betul di koridor kelihatan seperti, lihat foto itu.

  Reka bentuk ini sentiasa kelihatan di koridor dengan cara yang asli, meriah dan dinamik. Batu buatan yang hiasan dalam kombinasi dengan warna-warna hangat paparan kertas kelihatan semula jadi dan cantik. Ikuti peraturan mudah ini, dengar cadangan kami dan buat reka bentuk yang sangat baik! Saya berharap semua orang berjaya!

  Video menunjukkan pilihan untuk melekat batu buatan dan kertas dinding di koridor:

  Hantar komen

  Bagaimana untuk membuat katil bunga batu + foto Kepada siapa, dan saya suka lebih banyak kanser. Sangat cantik

  Pasang automasi pada pam Pretty video yang bermaklumat, maka apa yang anda perlukan.

  Apa jendela untuk dipilih untuk mandi Bilik mandi yang cantik pada gambar, di rumah negara seperti yang jarang anda lihat.

  Pembinaan visor + lukisan Terima kasih atas lukisan terperinci

  Panduan reka bentuk dalaman anda

  Batu buatan adalah bahan penamat yang berkesan dan bergaya yang meniru tekstur dan warna semulajadi. Dia sangat menarik, kelihatan semula jadi dan semula jadi. Tetapi jangan gunakan batu itu untuk menutup seluruh dinding dari langit-langit dan ke lantai - jadi ternyata stylization terlalu kasar di bawah istana ksatria zaman pertengahan. Ya, dan harga liputan sedemikian agak tinggi. Oleh itu, selalunya ia digunakan secara beransur-ansur - contohnya, bata pelepasan dapat dengan sempurna membingkai pintu.

  Semua kelebihan batu hiasan

  Satu boleh membezakan kelebihan batu buatan seperti:

  1. Berat ringan. Bahan beratnya jauh lebih rendah daripada analog semula jadi, dan oleh itu, pemasangannya tidak menyebabkan kesukaran.
  2. Petunjuk prestasi cemerlang - tidak ada kecenderungan untuk hakisan, retak, kerosakan kulat dan kerosakan.

 • Kebersihan ekologi - salutan boleh digunakan di premis kediaman tanpa sekatan.
 • Rintangan api - salutan tidak terbakar.
 • Ketahanan - batu hiasan praktikal tidak tertakluk kepada kerosakan, lelasan. Tempoh perkhidmatannya lebih dari 15 tahun.

 • Pemasangan mudah. Kemasan dilakukan dengan cepat, tidak memerlukan bahan profesional dan kemahiran bangunan khusus.
 • Permukaannya sangat ringan dalam penjagaan, ia cukup untuk membersihkannya dengan penyelesaian sabun dari semasa ke semasa.

 • Pelbagai yang luas - tiruan mana-mana baka semulajadi boleh didapati, dari mentah hingga dipoles, dari mewah hingga bajet.
 • Bahan ini digabungkan sepenuhnya dengan permukaan dinding tradisional - kertas dinding, lapisan, plaster.
 • Kos yang berpatutan.
 • Jenis batu buatan untuk hiasan dalaman

  Untuk menghadapi permukaan dalaman, batu buatan berdasarkan gipsum atau konkrit berwarna boleh digunakan.

  Batu yang dibuat daripada campuran gipsum sangat mudah diproses dan sangat ringan - dua kali lebih ringan sebagai rakan kongkritnya. Oleh itu, bahan penamat seperti itu sesuai, jika dinding di lorong dipenuhi dengan plasterboard (selepas itu, anda tidak dapat membuat beban besar pada bingkai).

  Antara kekurangan salutan sedemikian, kekuatan yang agak rendah dan rintangan kelembapan dapat dibezakan. Untuk meningkatkan ciri-ciri ini, salutan polimer digunakan dari atas ke permukaan gypsum semasa pengeluaran. Anda juga boleh memproses dinding dan, selepas pemasangan, dengan pernis akrilik tahan kelembapan, sebagai contoh.

  Majlis. Pelbagai menghasilkan tekstur, saiz dan warna - bahkan ada model dengan permukaan putih yang tidak dicat, yang boleh anda cat di mana-mana, warna-warna yang paling luar biasa.

  Nuansa menggunakan batu dari konkrit berwarna

  Konkrit memerlukan alat khas untuk diproses - pemotongan dilakukan hanya oleh penggiling sudut dengan cakera berlian. Bahannya lebih berat daripada gypsum - beratnya kira-kira 9 kg meter persegi dan lebih mahal daripada lapisan sebelumnya sebanyak 15-20%.

  Dalam pelbagai tidak sukar untuk memilih modul linear dan sudut. Walau bagaimanapun, ia harus diambil kira bahawa unsur-unsur yang dimaksudkan untuk sudut menghias adalah dua kali lebih mahal seperti yang rata. Oleh itu, tuan rumah di peringkat majoriti memutuskan untuk menyelamatkan, dengan berhati-hati menyertai jubin walaupun di sudut.

  Penamat dinding di lorong dengan batu buatan bermula dengan penyediaan asas yang menyeluruh. Pada peringkat ini, dengan berhati-hati membersihkan semua lapisan yang ada, dan kemudian retak dipenuhi dan penyelewengan dihapuskan. Penggunaan lapisan plaster baru diperlukan sekiranya terdapat perbezaan ketinggian melebihi 5 mm pada dinding. Juga, substrat mesti dibuat, yang memastikan pelekatan bahan yang lebih baik.

  Majlis. Sebelum pemasangan di dinding, buat susun atur awal di atas lantai. Ini akan membantu menyediakan peralihan warna lebih semula jadi dan ketiadaan retakan.

  Papak batu gam dengan kuku cecair atau gam khas untuk gipsum. Juga, sebatian simen sejagat dianggap sebagai campuran pelekat yang sesuai, tetapi ia mesti digunakan dengan berhati-hati, sentiasa dipantau, supaya tiada coretan atau noda berlaku. Batu itu mesti terpaku pada tahap.

  Penyelesaian reka bentuk yang menarik

  Dinding batu selesai akan menjadi lebih ekspresif jika anda menggunakan penyemburan selesai gelap. Sapukan pada sudut serong, supaya permainan warna dapat dilihat hanya di lokasi tertentu. Anda boleh menggunakan cat tepu gelap, tetapi emas atau pigmen gangsa - hiasan batu yang sangat brutal akan menjadi mewah dan megah. Anda juga boleh memohon varnis dari berus udara ke permukaan batu. Ini mewujudkan permukaan yang tahan lasak, lelasan.

  Antara penyelesaian reka bentuk yang popular yang berkaitan dengan penggunaan batu buatan dalam hiasan lorong, terdapat:

  1. Menggabungkan permukaan batu dengan elemen logam dan kaca, serta menonjolkan reka bentuk unik tumbuhan hidup hijau. Penyelesaian ini kelihatan sangat seperti rumah, tetapi jangan lupa tentang sumber cahaya titik untuk haiwan hijau.

 • Gunakan bahan ini bukan sahaja di lorong, tetapi juga di dapur, terutama di persimpangan kedua-dua bilik ini. Dapatkan kesatuan gaya yang harmoni dan pedalaman yang sangat lembut.

 • Dengan menggunakan batu cahaya yang memudahkan bas akan menjadikan koridor yang lebih panjang secara visual lebih luas.

 • Satu dinding boleh dihiasi sepenuhnya dengan batu, dan selebihnya - hanya sebahagian, supaya mereka rangka perabot atau pintu.

 • Anda boleh menutup sepenuhnya setiap pintu, dan juga menggunakan ubin batu untuk menyerlahkan pada dinding longgar atau di sudut.
 • Jika wajah yang penuh kelihatan pada dasarnya dan kadang-kadang lebih berlebihan, maka sebahagiannya - ia sentiasa ringan dan aksen menarik. Begitu juga untuk warna - bahan cahaya meluaskan sempadan, dan gelap - sebaliknya, menjadikan kumpulan input lebih banyak ruang dan mendalam. Adalah dipercayai bahawa aksen tepu itu tidak boleh terlalu banyak di lorong, kerana bilik ini sering mengalami kekurangan cahaya matahari.

  Pilih pintu depan

  Menghias gerbang dengan batu - rahsia berjaya menghias dengan batu yang menghadap

  Pilih jubin di koridor

  Daripada untuk menutup lantai di koridor

  Jubin lantai untuk koridor - ciri-ciri bahan

  Pilih penyangkut di lorong - apa yang anda perlu perhatikan

  Leave a Reply

  Your email address will not be published.Required fields are marked *

  57 + = 64