Mengikat litar pemanasan dandang gas

Kualitatif mengikat dandang dua litar gas - ekonomi yang berkesan

Jika seseorang tidak pernah menghadapi keperluan untuk mengatur sistem bekalan haba, dia tidak tahu istilah "mengikat". Konsep ini bermaksud penggunaan skema pemasangan tertentu, yang akan melindungi peralatan dari kemungkinan terlalu panas.

Pada pendapat pakar, paip pemasangan yang betul dari dandang pemanasan gas atau peranti yang beroperasi pada jenis bahan api yang berbeza membolehkan sistem pemanasan berfungsi dengan lebih cekap dan cekap.

Unsur-unsur pemasangan dandang pemanasan

Mengetahui unsur-unsur yang mengandungi skema mengikat dandang pemanasan gas akan membantu menghubungkan peralatan pemanas ke sistem tanpa masalah:

 1. Dandang pemanas. Ini adalah salah satu komponen utama sistem pemanasan, pilihannya bergantung pada kaedah sambungan dan skema untuk mengikat pemanasan dandang. Jangan letakkan dandang pemanasan di bahagian atas saluran paip. Batang rod litar pemanasan mesti dapat melepaskan udara. Untuk mengelakkan kehadiran palam udara, jika tidak ada bolong udara di dandang, paip itu hendaklah diposisikan secara menegak.
 2. Paip cawangan. Unsur ini mempunyai dinding gas dan peralatan elektrik yang direka untuk memanaskan cecair pemindahan haba (baca juga: "Mengikat dandang pemanas elektrik: langkah penting"). Kehadiran muncung bermaksud dandang dilengkapi dengan bolong udara automatik.
 3. Tangki pengembangan. Unsur membran ini digunakan apabila dandang gas dinding sedang dipanaskan, serta alat pemanas lantai. Oleh kerana kehadirannya, penjana pemanasan boleh dilindungi dari tukul air. Tangki pengembangan terdiri daripada dua rongga, yang dipisahkan oleh membran khas. Reka bentuk ini mengawal kejatuhan tekanan yang mungkin dalam dandang pemanasan. Peranti beroperasi seperti berikut: salah satu rongga bergerak pengangkut haba, dan pada masa yang sama satu lagi rongga diisi dengan udara.
 4. Pemanas Radiators. Peranti ini memberikan pertukaran haba antara udara di dalam bilik dan pembawa haba (baca juga: "Pertukaran haba antara beberapa penyejuk - lakukan dengan betul").

Ciri-ciri paip dandang gas

Terdapat beberapa cara bagaimana untuk mengikat dandang gas. Yang paling popular adalah pilihan untuk mengikat dandang pemanasan dengan polipropilena. Bekerja dengan paip dari bahan ini dicirikan oleh kos rendah dan kesederhanaan. Di dinding produk yang dibuat daripada polipropilena tidak dikumpulkan plak dan zarah pepejal. Apabila paip sedemikian digunakan, paip dandang gas dengan tangannya sendiri tidak sukar, mana-mana pemilik hartanah dapat mengatasi kerja tersebut.

Talian paip polipropilena membolehkan anda membuat kontur bentuk apa pun. Kimpalan bahan ini dijalankan dengan cara yang berbeza, perkara utama pada masa yang sama adalah tidak membenarkan sejumlah besar sendi paip, yang mesti dibuat lancar dan seragam. Pengecualian berkenaan dengan lokasi bekalan gas ke dandang pemanasan. Sambungan dibuat dengan menggunakan sambungan berikat yang tegar, yang dipanggil "Amerika" (memandu).

Gasket adalah paronit. Dilarang menggunakan pensil, pita berbuih atau aksesori yang diperbuat daripada getah. Hakikatnya adalah bahawa gasket getah di bawah pengaruh suhu tinggi boleh sempit dan, akibatnya, secara praktikal menghalang laluan dalam perancangan, dan tunda itu mudah dinyalakan.

Sambungan dandang gas litar dua

Dandang litar dua, tidak seperti peranti pemanasan litar tunggal, mempunyai tujuan sejagat. Agregat sedemikian untuk keperluan domestik memanaskan air dan pada masa yang sama mengekalkan rejim suhu yang diperlukan dalam sistem pemanasan dua litar.

1

Terdapat satu lagi ciri: jika dandang gas litar dua paip, paip peredaran semulajadi tidak boleh digunakan. Banyak model datang digabungkan dengan pam khas, kerana tanpanya, selepas penjana itu terhenti menjadi panas, berhenti pergerakan penyejuk dan pemasangan bermula untuk memanaskan semula, yang mengambil lebih banyak masa dan akhirnya radiator mula tidak sekata memanaskan bilik (baca: "gambar rajah pendawaian yang betul pintasan yang dandang gas ").

Jika dandang gas disalurkan dengan cara klasik, penyejuk bergerak ke atas talian bekalan. Kemudian air diarahkan ke alat penaik, di mana ada alat khas yang tidak membolehkan mereka membuka.

 • pam untuk edaran;
 • kepala haba atau injap kawalan;
 • tangki pengembangan;
 • injap saliran dan bola;
 • lulus penapis;
 • keseimbangan kren;
 • pulangan dan injap udara;
 • sudut dan tee.

Gambar rajah litar untuk dandang lantai

Oleh kerana skim untuk mengikat dandang gas lantai mencadangkan, apabila memasang sistem pemanasan, ia perlu memasang pam elektrik bulat (baca: "Rajah sambungan dandang pemanasan gas menggunakan contoh").

Pada masa yang sama, skim tembok dinding dandang gas mempunyai sisi negatif, antaranya:

 • harga yang tinggi untuk komponen komponen;
 • kerumitan pelaksanaan strapping, yang hanya boleh dilakukan oleh seorang profesional;
 • keperluan untuk mengimbangi bahagian secara berterusan;
 • Perkhidmatan mahal.

Jika rumah dilengkapi dengan sistem bekalan haba yang kompleks, contohnya, terdapat "lantai panas" dan bateri, maka apabila bergerak sejuk, anda dapat melihat beberapa ketidakkonsistenan. Oleh itu, untuk menyelesaikan masalah ini, skema perpipaan termasuk pertukaran hidraulik, yang membentuk beberapa litar untuk pergerakan penyejuk - umum dan dandang.

Skim dinding dandang yang dipasang di dinding

Ketumpatan dandang gas lantai dan lain-lain jenis peranti pemanas boleh dipermudahkan jika cincin primer-sekunder digunakan. Semua jenis peranti yang direka untuk mengawal operasi sistem akan menjadi kurang jika beberapa cincin sistem pemanasan dibuat dan pam edaran berasingan dipasang untuk setiap satu daripada mereka. Terima kasih kepada langkah-langkah sedemikian, bekalan seragam penyejuk panas kepada pengguna akhir dijamin.

Pemasangan dandang pemanasan dengan polipropilena: gambar rajah dan gambar

Tugas dan tujuan dandang adalah jelas kepada semua. Ia secara harfiah "heart9raquo; keseluruhan sistem pemanasan, tanpa penyejuk itu tidak akan memanaskan suhu yang diperlukan dan menyediakan keadaan hidup yang selesa. Tetapi bagi semua komponen unit berfungsi sepenuhnya, paip dandang pemanasan mestilah dibuat dengan betul dengan polipropilena, skim dan gambar yang akan dibentangkan dalam artikel ini.

Tugas awal, untuk tujuan skim sambungan dandang pemanasan telah dibangunkan - perlindungan semua komponen unit pemanasan daripada terlalu panas dan, dengan itu, dari kerosakan. Ini memastikan prestasi semua ciri prestasi utama sistem pemanasan.

Contoh skim yang berbeza

Pemasangan dandang, jika anda berkata cukup, adalah semua yang ada di antara dandang / dapur dan radiator. Fungsi keseluruhan sistem dan penggunaan kewangan secara rasional bergantung pada seberapa baik dan sesuai dengan saranan teknikal yang dilakukan. Penting! Skim yang dipilih dan dilaksanakan dengan betul untuk menyambungkan dandang walaupun unit kuasa rendah menjadikan ia berfungsi dengan lebih cekap, memberikan sumber tenaga kepada haba yang panas sebanyak mungkin.

Tetapi masih lebih menguntungkan untuk menjalankan pemanas paip dandang dengan tangannya, kerana tidak ada keperluan untuk menggunakan syarikat khusus yang menyediakan perkhidmatan kepada apa-apa rancangan. Sudah tentu, jika anda tidak mempunyai kemahiran tertentu dalam bidang ini dan takut sahaja tidak menghadapi pelaksanaan tugas itu, ia adalah lebih baik untuk mengamanahkan sambungan dandang pemanasan. Percayalah, kadang-kadang ada rasa dalam berlebihan, kerana tidak semua orang secara peribadi boleh mengumpul blok haba yang agak besar tanpa membuat kesilapan yang kemudiannya boleh membawa kepada penurunan dalam kualiti peralatan dan kerosakan.

Skim strapping klasik

Pemasangan paip gas atau bahan api pepejal yang betul dilaksanakan adalah jaminan operasi yang cekap dari keseluruhan blok pemanasan. Dalam proses ini, perhatian khusus harus diberikan kepada momen seperti penyesuaian rejim suhu di salur keluar dan salur litar terma. Disebabkan ini, mungkin mengurangkan perbezaan suhu minimum, yang seterusnya menyebabkan penggunaan bahan api minimum, dan, akibatnya, pengurangan kos kewangan pembelian mereka.

Pertama, sementara air dalam sistem tidak mencapai suhu yang diperlukan, penyejuk akan bergerak di sepanjang garis bantu. Selepas mod suhu pembawa haba memenuhi nilai yang ditetapkan, ia akan pergi ke saluran paip utama, di mana pemanasan bilik akan dijalankan.

Apa yang ada di dalam kotak

Hampir mana-mana skim pemanasan dandang menunjukkan penggunaan komponen struktur seperti:

 • paip pintas;
 • unit pam empar (pam edaran);
 • kren konfigurasi dan tujuan yang berlainan (longkang, bola, dll.);
 • tangki pengembangan;
 • peranti untuk memantau tekanan dalam sistem;
 • lulus penapis;
 • tee, gandingan, gandingan, yok;
 • pencuci, kacang, bolt;
 • satu set injap;
 • Kren Mayevsky atau injap automatik untuk bolong udara atau litar haba.

Di samping itu, anda juga memerlukan satu set spanduk dan sebuah mesin kimpalan, yang, jika tidak, dapat dengan mudah disewa di sebuah kedai binaan.

Menggunakan dandang yang dipasang di dinding

Aksesori yang disambungkan ke dinding dandang pemanasan gas, semestinya berdiri dalam skim pengikat. Anda boleh mengkonfigurasi sambungan nod sendiri menggunakan tiga kaedah:

 • bekalan air panas;
 • sistem pemanasan lantai;
 • litar pemanasan di sekitar perimeter seluruh rumah.

Jika anda bercadang untuk melengkapkan perumahan anda dengan satu unit terma gelung tunggal, maka tidak akan begitu sukar untuk mengatasi tugas itu.

Apabila membuat paip dandang dengan tangan anda sendiri, adalah perlu untuk mengikuti skim yang dicadangkan oleh pembuat alat ini. Jika tidak, walaupun kekurangan kecil, yang dibenarkan semasa pemasangan garisan haba, dapat mengurangkan kecekapan keseluruhan loji secara keseluruhan atau, lebih buruk lagi, untuk kerosakan unit pemanasan!

Perhatian khusus perlu dibayar kepada skim pengikatan dandang litar dua, kerana ia boleh sama ada langsung atau mencampurkan. Pilihan pertama dicirikan oleh pelarasan suhu dengan cara pembakar, sedangkan dalam varian kedua, bukan sahaja pembakar tetapi juga pengadun dengan pemacu penjejakan digunakan untuk tujuan ini. Dan jika anda jauh dari semua kehalusan ini, lebih baik mempercayakan proses menyusun nod tersebut kepada profesional.

VIDEO: Menghubungkan dandang gas

Apakah tali kecemasan dan apakah tujuan mereka

Terlepas dari jenis sambungan dandang yang telah anda pilih untuk melengkapi rumah anda, salah satu daripadanya mestilah ditambah dengan skema kecemasan. Ini adalah terima kasih kepada ketegasan tambahan bahawa unit pemanasan anda dan keseluruhan sistem keseluruhannya dapat berfungsi sepenuhnya sekiranya keadaan kecemasan yang tidak dijangka berlaku. Sebagai peraturan, kebanyakannya dandang berhenti berfungsi kerana gangguan kuasa.

Jadi, hari ini, pakar yang berpengalaman lama dalam bidang ini, menawarkan 3 pilihan kerja yang cekap untuk pemasangan litar kecemasan.

Mengepam pam dari sumber yang tidak terganggu

Kaedah ini memastikan operasi tanpa gangguan dicirikan oleh penggunaan peranti bateri atau peranti tanpa gangguan khas. Walau bagaimanapun, pilihan ini tidak selalu mungkin untuk dilaksanakan, kerana tidak setiap pemilik peralatan tersebut selalu memakannya dengan elektrik. Oleh itu, jika anda tidak mahu masuk ke dalam keadaan yang sukar, jangan lupa untuk memeriksa kapasiti kerja bateri dari semasa ke semasa dan mengecasnya.

Penyelesaian yang sangat baik akan menjadi pam edaran 12 volt, yang, sementara ada elektrik, sedang mengecas, tanpa memecah daripada kerja, dan ketika grid kuasa tidak berfungsi, berjalan pada daya bateri. Beralih secara automatik, tidak memerlukan sebarang pelarasan terpaksa, ia tidak murah, ia berfungsi untuk jangka masa yang panjang.

Dalam kes ini, utama pemanasan utama, yang berfungsi dengan cara pam tekanan tiruan, dilengkapi dengan litar lain, yang berfungsi dengan cara peredaran semulajadi sumber haba. Sistem ini disambungkan dengan segera selepas unit pam emparan berhenti berfungsi. Walau bagaimanapun, adalah wajar untuk memahami bahawa cara semulajadi menggerakkan air panas melalui sistem tidak akan dapat memanaskan sepenuhnya bilik dengan kawasan yang besar, jadi hanya menghabiskan di bilik-bilik di mana terdapat keperluan untuk memelihara haba.

Peranti litar kecemasan khas

Bypass untuk sistem

Pilihan ini adalah yang paling optimum, tetapi pada masa yang sama paling mahal dari segi kewangan. Lagipun, untuk perantinya perlu melakukan litar lain, yang akan berfungsi semasa situasi tidak standard.

Di sini, pada hakikatnya, dan semua perihal yang membuat sambungan litar pemanasan bersama-sama dengan unsur pemanasan. Kami berharap, nasihat kami akan membantu anda untuk mewujudkan di rumah anda keadaan suhu yang paling selesa untuk hidup!

VIDEO: Pemanasan di rumah - rajah litar dandang

Phoenix Sirius hanya bom. Dalam rejim potstil tersebar hingga 4 liter sejam. SS diterima dengan kubu itu.

 • 01/17/2018 »Alat buatan Phoenix - Narodny, Dream, Elegant, Mechanic dan lain-lain

  Saya memandu kali kedua ke Phoenix-elegan. Saya tidak faham mengapa penyulingan suhu tinggi seperti itu? Api.

 • 01.01.2018 »Bagaimana untuk melindungi dinding di apartmen dari dalam

  Dalam plat PIR, masuk akal, jika anda memerlukan sebuah rumah persendirian dengan cepat melampirkan penebat haba. Tidak berbau, tidak.

 • 01.01.2018 »Alat buatan rumah yang terbaik - bagaimana untuk memilih dan dari apa

  Hello. Setiap tahun peranti itu bertambah baik, luka kanak-kanak dihapuskan, kami menasihati.

 • 01.01.2018 »Alat buatan rumah yang terbaik - bagaimana untuk memilih dan dari apa

  Artikel yang berguna. Sekiranya anda ingin tahu pendapat saya, saya akan berkongsinya. Saya, juga, melakukan pembuatan rumah saya ,.

 • Skim mengikat dandang pemanasan gas dan unsur-unsurnya

  Dandang pemanasan adalah peranti di mana bahan bakar dibakar dan cecair pemindahan haba dipanaskan. Haba masih perlu dimasukkan ke dalam kontur air radiator, lantai panas, dandang, dan lain-lain. Perlu skema untuk mengikat dandang pemanasan gas - semua yang menghubungkannya dengan peralatan di dalam bilik.

  1. Mengekalkan tekanan penyejuk stabil dalam sistem.
  2. Mengeluarkan udara dari cecair yang mengganggu peredarannya. Dengan pembentukan penyumbat udara, laluan air melalui tempat ini terhenti. Dalam skema yang betul, vakum udara dipasang.
  3. Pembersihan penyejuk dari pencemaran. Kekotoran mekanikal memperburuk operasi peralatan. Dalam hubungan ini, perlu memasang penapis untuk pembersihan.
  4. Pampasan untuk pengembangan suhu cecair. Agar cecair tidak memusnahkan sistem dengan tekanan yang berlebihan, peluasan penggantian takungan dipasang.
  5. Sambung satu atau lebih litar ke sistem.
  6. Pengumpulan air panas dengan dandang yang disambungkan.

  Litar paling mudah dengan satu litar

  Skim paling mudah mengikat dandang pemanasan gas dikompilasi mengikut ciri dan keperluannya.

  Pengikatan juga termasuk menyambungkan bekalan gas ke pembakar.

  Mengikat dandang pemanasan gas: rajah, gambar

  Sistem yang paling mudah dengan satu litar dibuat mengikut ciri dan keperluannya. Di sebelah bekalan, pasangkan injap sehala dan injap bola.

  Pada paip kembali atau mengepam, pam dipasang untuk mencipta peredaran bendalir, yang memastikan pengagihan seragam medium pemindahan haba melalui bilik. Sebelum ia dihubungkan dengan penapis, terletak di hilir pemukim. Sebelum memasukkan cecair ke dalam dandang, disarankan untuk memasang penapis halus.

  Lebih dekat dengan dandang, tangki pengembangan jenis tertutup dipasang. Di dalamnya terdapat membran, yang membolehkan untuk membuang tekanan yang berlebihan pada pengembangan suhu cecair.

  Selepas pam, penyejuk mengalir melalui litar ke radiator. Lebih moden adalah decoupling melalui kolektor - pemungut air khas, dari mana cecair itu diedarkan sepanjang beberapa kontur. Ia diletakkan di dalam kabinet berasingan, dari mana penyejuk itu diagihkan melalui saluran paip.

  Skim untuk mengikat dandang pemanasan gas mengandungi injap keselamatan. Apabila mendidih penyejuk dari terlalu panas, tangki pengembangan mungkin tidak dapat menampung penurunan tekanan. Akibatnya adalah seperti berikut:

  • pecah dalam saluran paip dan kebocoran sendi;
  • pemusnahan kelengkapan dan paip;
  • letupan kapasiti dandang.

  Injap keselamatan dipasang sedekat mungkin ke dandang, kerana ia mula meningkatkan tekanan.

  Sesetengah unit dilengkapi dengan kumpulan keselamatan yang terdiri daripada injap pelega, bolong udara automatik dan manometer. Instrumen dipasang terus ke jaket air dandang, tetapi juga boleh dipasang pada saluran paip. Pada gas dan dandang elektrik, peranti ini boleh diganti dengan yang lain, di mana apabila suhu kritikal cecair yang mencapai pembakar atau pemanas elektrik dimatikan.

  Terdapat banyak pilihan untuk menyambung peralatan pemanasan kepada dandang, tetapi asas klasifikasi adalah pembahagian ke dalam peredaran semulajadi dan terpaksa.

  Prinsip operasi adalah berdasarkan pengurangan berat badan tertentu apabila dipanaskan. Cecair panas dipaksa keluar sejuk, melalui pemanas, mengeluarkan beberapa haba dan kembali ke pemanasan kembali ke dandang.

  Pemasangan paip pembekalan dan pelepasan dilakukan dengan kemiringan sekurang-kurangnya 3 0, supaya peredaran semulajadi berlaku dan udara dalam sistem berkumpul kurang.

  Dengan peredaran semulajadi, perpipaan dandang pemanasan gas (rajah di bawah) dibuat supaya radiator terletak di atas saluran paip bekalan.

  Pulangan tersebut bermula dari atas juga dengan cerun. Dengan pemilihan dan pemilihan paip diameter yang betul, peredaran kuasa semulajadi hampir sama dengan peredaran paksa.

  Sistem ini sesuai untuk pemanasan rumah kecil dengan jumlah ruang lantai tidak melebihi 100 m 2. Kelemahan termasuk tempoh pemanasan premis dan ketidakupayaan peraturan suhu di dalam bilik masing-masing.

  Skim graviti digunakan kebanyakannya di rumah-rumah kecil dan di negara ini, dengan hanya satu litar pemanasan. Banyak paip merosakkan pedalaman, jika mereka tidak bersembunyi di dinding.

  Kaedah ini menjadi paling biasa, kerana pam pam melalui sistem pemanasan sederhana dan kecekapan pemanasan meningkat sebanyak 30%.

  Kelebihan termasuk kemungkinan kawalan suhu dan aliran kecil paip semasa pemasangan. Sistem ini masih jauh lebih mahal, kerana ia lebih rumit dan memerlukan lebih banyak peranti. Unsur yang dipasang memerlukan pengimbangan, dan keseluruhan sistem memerlukan penyelenggaraan yang teratur. Di samping itu, sumber elektrik diperlukan.

  Jika anda memasang sistem gabungan, ia akan menggabungkan kelebihan kedua-dua yang terdahulu. Ia boleh ditukar ke mod apa pun dengan menggunakan pintasan yang dipasang dengan pam. Dalam kes ini, operasi pemanasan tidak akan bergantung kepada bekalan elektrik ke rumah.

  Paip plastik datang untuk menggantikan logam di mana-mana, termasuk paip air. Untuk memanaskan produk bertekanan pelbagai lapisan yang menahan tekanan tinggi. Terima kasih kepada sambungan, satu paip monolitik pemanasan gas dandang dengan polipropilena diperolehi. Skim dibuat dalam apa-apa kerumitan dan dalam masa yang singkat.

  Penting! Semakin mudah skema sistem pemanasan, semakin dapat dipercaya, dan produktiviti lebih tinggi.

  Tidak seperti penyejuk, gas disambungkan ke dandang melalui paip logam dengan gasket paronit. Meterai itu dimeterai dan tidak terbakar.

  Mengikat dandang pemanas gas lantai: skim

  Dimensi dandang lantai konvensional adalah kecil, tetapi ia memerlukan banyak ruang untuk memasangnya bersama dengan abah-abah. Semua peralatan termasuk pam sirkulasi, siku, bushings, manifold, kren dan peranti sukar untuk ditempatkan secara ringkas.

  Kebanyakan model dibuat litar tunggal, dan untuk air panas memerlukan dandang dengan semua sambungan.

  Sistem bekalan air panas memerlukan pam berasingan (jika tiada bekalan air pusat), tangki pengembangan dan pengadun termostatik.

  Gas ke dandang mesti disambung dengan betul. Untuk melakukan ini, anda menempah dokumentasi projek, yang terdiri daripada pakar. Kemasukan ke rumah paip gas dibuat di hadapan peranti penutupan sekiranya berlaku kecemasan. Gas menyambungkan perkhidmatan khas, menggunakan paip khas, hos dan peralatan lain.

  Dandang boleh digantung di dinding walaupun di dapur. Mereka mengambil sedikit ruang. Pemasangan dandang pemanasan gas dinding (rajah di bawah) datang lengkap dan bahkan boleh diintegrasikan dalam dandang. Penyusunan peralatan yang kompak memerlukan ruang yang kurang, tetapi model yang serupa lebih sulit untuk dijaga.

  Kekurangan dandang yang dipasang di dinding adalah kuasa yang rendah. Di samping itu, peranti tidak berfungsi tanpa elektrik, dan peredaran semulajadi penyejuk jarang digunakan untuknya. Sebaliknya, hampir semua dandang sudah dilengkapi dengan elektronik dan elektrik diperlukan untuk mereka. Di tempat-tempat yang mempunyai bekalan yang tidak stabil, adalah mungkin untuk membekalkan bekalan kuasa yang tidak terganggu.

  Dalam kebanyakan model yang dipasang di dinding, dandang pemanasan gas litar dua disediakan, litar yang membolehkan rumah itu dibekalkan dengan air panas.

  Kelemahan varian dua litar adalah penutup pemanasan semasa penggunaan air panas. Ini amat ketara apabila kapasiti dandang kecil. Jika sudah mencukupi, suhu penyejuk itu hanya turun beberapa derajat dalam masa beberapa jam. Ini terpakai kepada rumah dengan penebat haba berkualiti tinggi dan jumlah radiator yang mencukupi dengan inersia terma.

  Skim mengikat dandang pemanasan gas dikompilasi mengikut ciri dan keperluannya. Untuk kediaman musim panas sistem peredaran semulajadi melalui satu pendekatan kontur, dan untuk rumah besar - dengan wajib dan memasuki.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published.Required fields are marked *

  86 − 85 =