Menyambungkan candelier dengan tiga wayar

Bagaimana untuk menyambungkan candelier 3-wayar

Tiga dawai yang melekat di kaki kandil mungkin bermaksud, sebagai contoh, kita mempunyai model yang direka untuk suis dua butang. Secara alternatif, teras tambahan boleh digunakan untuk mendatar perumahan. Dalam kes banjir, suis perbezaan akan dengan cepat mengeluarkan voltan dan tiada siapa yang akan menderita. Hypothetically, satu kes mungkin apabila badan candelier berada di bawah fasa, dan litar pintas tidak akan berlaku. Gambar yang sama dapat diperhatikan apabila menyegel pendawaian yang kurang terisolasi di bawah plaster: sementara larutannya basah, jelas ada arus kebocoran. Tetapi apabila batu simen telah dirampas, maka kesan negatif ini hilang. Secara umum, kami akan bercakap hari ini tentang cara menyambungkan candelier 3-wayar.

Maklumat mengenai bahagian elektrik candelier

Untuk operasi kartrij yang betul, ia cukup untuk mempunyai dua wayar, iaitu:

 1. Fasa (potensi relatif kepada tanah 220 V).
 2. Kawat sifar (potensi adalah sifar).

Kartrij, pada gilirannya, digabungkan dengan pangkalan lebih kerap dengan bantuan tiub, di mana pendawaian harus naik. Sangat jarang pengusiran dilakukan di dalam candelier. Biasanya anda boleh mengesan di mana dan apa yang keluar. Oleh itu, adalah lebih sesuai untuk bercakap tidak kira-kira tiga wayar, tetapi mengenai keseluruhan berkas. Dan kalau ada tiga, maka:

 • Satu hujung boleh didasarkan. Ini sesuai untuk candelier yang mempunyai sarung logam. Tegasnya, benang boleh dibumikan dalam kartrij, tetapi tidak ada keupayaan teknikal.
 • Dengan piawaian moden, warna penebat wayar biasanya mendedahkan tujuan mereka. Contohnya, landasan biasanya mempunyai warna cambric hijau atau kuning-hijau. Biru menandakan wayar sifar, dan fasa berwarna coklat atau merah.

Itu hanya di pangsapuri kita paling kerap ia agak berbeza, manakala candelier boleh menggantung warna putih atau hitam. Dalam sebarang kes, untuk mencari dua hujung, di mana anda ingin memulakan fasa dan sifar, biasanya tidak sukar. Ini memerlukan satu mentol pijar, atau sekeping teras tembaga. Kami akan memendekkan dengan bantuan perkara-perkara ini kartrij dan menguji perlawanan antara ketiga-tiga hujung. Dalam satu kes, paparan akan memaparkan nilai susunan 50 - 100 ohm (nilai khas rintangan lingkaran filamen).

Mungkin, ia akan menjadi litar pintas antara dua wayar yang meninggalkan struktur dari satu arah. Dalam kes ini, perlu menelefon cawangan dengan badan. Rintangan adalah sifar bermakna wayar sifar ditutup di dalam fasa. Jika rumah mempunyai sistem bekalan kuasa dengan dawai pembumian (TN-S, TN-C-S), anda perlu membuka entah bagaimana candelier dan cairkan hujung ini. Tanpa kehilangan hak untuk menjamin, tentu saja. Kerana ia tidak dibenarkan untuk menggabungkan sifar dan wayar tanah pada akhir pengguna.

Dan sekarang beri beberapa cadangan tentang cara menyambung wayar ke kandil:

Bekerja dengan wayar

 1. Apabila setiap cawangan meninggalkan satu pasang, perlu untuk memecahkan masing-masing menjadi dua teras. Kemudian dua besar berkas dibentuk, salah satunya disambungkan kepada wayar netral, dan satu lagi ke fasa. Perhatikan bahawa wayar yang keluar dari cawangan mesti berpisah. Sekiranya anda menyambungkannya kepada satu kumpulan, tidak ada yang mengerikan akan berlaku, tetapi sistem tidak berfungsi.
 2. Kawat ketiga kadang-kadang boleh didasarkan. Ini jelas tidak dapat disambungkan ke fasa, dan urat vena perlu dipasang pada bahagian logam. Ia berlaku bahawa kemasukan plastik membahagikan pulau konduktif, dalam kes ini kita mengandaikan bahawa terdapat lebih banyak wayar. Untuk dapat mengawal bumi semua kawasan berbahaya. Cincin teras seterusnya dengan masing-masing untuk mencari asas. Kemudian anda perlu menandakan. Untuk ini, satu warna sudah cukup. Dalam kes ini, landasan ditandakan. Jika ia tidak digabungkan dengan dawai sifar, maka tidak ada perbezaan dalam sambungan dua hujung yang lain. Jika tidak, candelier ditandai dengan fasa supaya voltan tidak mengalir secara tidak sengaja ke casis.

Sebenarnya, juruelektrik cuba memberi fasa kepada sentuhan pusat kartrij (garis lurus memasuki tengah dari pinggir). Walaupun ganjil untuk ini sama baiknya. Jika ada keinginan sedemikian, maka dapatkan penguji dan cari tahu apa yang tinggal dan di mana ia pergi. Ini akan menambah pesanan kepada pendawaian elektrik, tetapi bagi kebanyakan orang, ia tidak akan menjadi berguna. Ingat bahawa benang kartrij tidak mempunyai caj dan biasanya tidak disambungkan kepada apa-apa. Jika tidak, mana-mana juruelektrik yang mahu memanjat di dalamnya sementara sistem berada di bawah ketegangan akan risiko litar pintas atau lebih teruk.

1

Selepas manual menukar pendawaian, anda boleh menyemak pendawaian dengan betul. Adalah wajar meletakkan candelier pada permukaan penebat. Bunyi yang sukar, tetapi sebenarnya semua orang dapat mencari di rumah sekeping papan zarah atau penis bunyi bising, pemanas yang diperbuat daripada bahan polimer. Tidak sesuai untuk sebarang logam. Ia perlu jauh dari sebarang struktur logam yang berasaskan, seperti radiator, paip air, bekalan gas, kumbahan. Kawat candelier, yang akan disambungkan ke fasa dan wayar neutral, mesti dimasukkan ke soket. Cara paling mudah untuk melakukan ini ialah memasang plag, dan hujungnya akan disambungkan dengan berpusing. Selepas itu, kuasa dibekalkan dan ujian bermula.

Semasa proses ini, adalah perlu untuk memastikan bahawa salah satu daripada kenalan setiap kartrij datang dengan voltan 220 V. Tetapi sebelum permulaan semua operasi, potensi badan kapal dinilai. Cara termudah untuk melakukan ini ialah penunjuk pemutar skru. Dengan cara yang moden, anda boleh menilai kehadiran asas. Ini adalah kes jika wayar ketiga dimaksudkan untuk tujuan ini. Sebagai contoh, penunjuk pemutar skru boleh menyala apabila anda menyentuh fasa dengan sendirinya, dan bertindak balas dengan tanah dengan menekan jari anda ke atas butang kenalan. Momen semacam itu biasanya ditetapkan dalam arahan. Oleh itu, ia boleh dilakukan dengan segera untuk menilai ketepatan sambungan di bahagian ini. Sudah tentu, kedua-dua soket mesti disambung dengan betul dan palam untuk doh harus mempunyai terminal tanah.

Dalam kes melampau, jika rumah itu tidak mempunyai sistem TN-S atau TN-C-S, anda boleh menggabungkan cawangan ini dengan dawai sifar. Biasanya, penunjuk pemutar skru tidak mempunyai apa-apa terhadap manuver seperti itu. Semua ini merujuk kepada hakikat bahawa jika terdapat sejumlah besar kelainan, penunjuk mungkin dilanggar, dan skema koneksi candelier akan menyebabkan banyak masalah. Sebagai hasil ujian, kita mesti memastikan bahawa pendawaian elektrik dilakukan dengan betul.

Chandelier untuk suis dua butang

Sehingga kini, kami telah membincangkan terutamanya mengenai asas melalui dawai ketiga, tetapi lebih kerap ia disimpulkan supaya anda boleh membahagikan semua kartrij ke dalam dua bahagian. Biasanya, keperluan seperti itu timbul di dalam dewan, di mana untuk penerimaan tetamu saya ingin menggunakan pencahayaan sepenuhnya, dan pada hari biasa biasa untuk mengurangkan penggunaan. Tetapi dengan adanya lampu LED, seseorang mungkin ingin memperluaskan pengalaman ini ke candelier dan bilik lain. Sebagai contoh, satu pakej dengan jumlah kilauan melebihi 2000 lm (200 W penggunaan untuk mentol pijar) boleh diambil dari rangkaian secara literal 30 watt.

Dalam hal ini, kita kini boleh menerima lebih banyak cahaya untuk mendapatkan lebih sedikit wang. Iaitu, kecekapan candelier meningkat. Untuk menyambungkan kes ini, anda perlu memisahkan lampu siling ke dalam dua kumpulan. Biasanya ia dilakukan melalui satu. Dan jika nombor itu ganjil, maka di satu tempat cawangan satu kunci kepunyaan katrij jiran. Sudah jelas bahawa kumpulan-kumpulan itu kemudiannya berbeza antara mereka, dan perbezaannya adalah sama dengan satu. Semua penggantian dijalankan dalam imej dan kesamaan apa yang ditulis di atas. Tetapi jika terdapat hanya tiga wayar, maka landasan jelas hilang. Dalam kes ini adalah penting untuk memahami dengan tepat di mana wayar fasa perlu disambungkan. Dalam kes kita akan ada dua.

Chandelier dan suis berganda

Secara visual, satu-satunya hujung bumi kelihatan lebih tebal. Bundle ini menggabungkan cabang-cabang yang tidak boleh dikecualikan daripada semua kartrij tanpa pengecualian. Akibatnya, dua kumpulan yang lain akan beralih fasa dan akan disambungkan ke output dari butang suis. Sebelum ini, kita sudah bercakap tentang bagaimana untuk memahami jika sambungan telah dibuat dengan betul. Mari kita ulangi: pada suis cut dengan dua kunci mesti ada fasa hanya pada satu kenalan dari tiga. Selepas memutarkan kedua-dua kunci, pemutar skru harus menunjukkan kehadiran voltan sama sekali. Ini bermakna fasa diberi makan dari sisi suis, sepatutnya.

Sekiranya semua dilakukan sebaliknya, maka voltan mungkin tidak hadir sama sekali, atau ia akan diperhatikan dengan segera pada dua kenalan. Ini bermakna sebelum anda menyambungkan candelier dengan tiga wayar, anda perlu menukar kabel dengan betul. Kami telah menerangkan secara terperinci keseluruhan proses dan di sini kami tidak akan mengulangi. Kami juga membincangkan topik bagaimana untuk meletakkan suis laluan untuk candelier.

Apa lagi yang saya ingin katakan: selalunya terdapat keperluan untuk menyambungkan candelier ke suis berganda dan bukannya yang biasa. Kami menyebut bahawa cahaya semakin murah, kecekapan semakin meningkat, dan ramai yang ingin melihat semuanya di rumah. Anda boleh menggembirakan orang seperti itu, menunjukkan bahawa semua kartrij boleh dibawa ke dalam satu fasa sekaligus. Faktanya ialah kebanyakan peralatan elektrik di rumah kediaman dikira untuk arus perintah 10 A, yang sepadan dengan kuasa di rantau ini 2 kW. Walaupun anda menggunakan 10 lampu mentol LED dalam candelier, batasan ini akan tetap sangat, sangat jauh. Dua fasa kenalan dari candelier dengan tiga dawai dikelilingi dengan berani dan anda memasukkan lebih daripada satu kunci.

Ia akan menjadi lebih sukar bagi mereka yang ingin menggantikan luminaire lama supaya butang menjadi dua, plafond akan memecah masuk ke dalam kumpulan. Biasanya terdapat saluran di dinding. Terutamanya dengan jelas ini dapat dilihat dalam contoh rumah panel. Jika anda melihat ke soket pemasangan suis atau soket, anda boleh melihat saluran yang masuk ke dalam plat. Tidak semua digunakan (lihat foto), jadi terdapat banyak peluang untuk mengoptimumkan keseluruhan struktur. Menggunakan peranti khas untuk meletakkan kabel (yang disebut broaching), orang yang lebih atau kurang berpengalaman akan meletakkan urat seperti yang diperlukan. Oleh itu, jika anda ingin menyambungkan candelier ke suis berganda, anda hanya perlu membuat gambarajah dan lukis dua wayar:

 1. Dari kotak simpang, tempat gantung yang berlilin.
 2. Dari suis ke kotak simpang.

Ambil perhatian bahawa fasa itu sepatutnya datang dari satu sisi ke suis, jadi jangan sentuh cawangan ini. Di sebelah kandil, wayar nib kedua-dua kumpulan digabungkan. Untuk kejelasan yang lebih besar, skim kerja ditunjukkan dalam angka tersebut. Cawangan baru ditunjukkan dalam lingkaran hijau, kelabu di kotak persimpangan menunjukkan skema twists atau varian lain dari sambungan urat. Kadang-kadang pintu masuk ke kanal boleh tersumbat dengan campuran bangunan, di samping itu, potongan-potongan batu yang cukup besar boleh di dalam. Dalam hal ini, adalah disyorkan untuk menunjukkan kesabaran dengan suis dua-kunci, supaya tidak memecahkan broach. Sekiranya ia membungkuk, ia tidak mungkin untuk meluruskannya.

Chandelier dengan kawalan jauh

Biasanya sambungkan candelier dengan kawalan jauh tidak lagi sukar daripada biasa. Penerima, sebagai peraturan, berfungsi secara langsung dengan pengurangan voltan (pengatur voltan). Tetapi! Tidak semua mentol lampu LED menyokong mod ini. Sesetengah model menyambungkan candelier dengan panel kawalan yang dikontraindikasikan. Perbezaan harga adalah kira-kira 20%, tetapi ia perlu untuk membayar barang-barang untuk bekerja lama dan boleh dipercayai.

Kadang-kadang ada keperluan untuk menukar kartrij di kandil. Lampu pijar melepaskan banyak haba, dan dari eksploitasi jangka panjang bahan penebat dan hubungan menjadi sia-sia. Katrij moden sesuai untuk tujuan ini. Seketika kami akan memberitahu bahawa piawaian telah berubah dengan ketara, oleh itu diameter mendaratkan, menyesuaikan apertur menjadi yang lain. Dari sudut pandangan pemprosesan mekanikal, carbolite (hitam dan keras) harus diutamakan untuk plastik. Memandangkan ia akan menjadi lebih mudah untuk menggerudi dan mengasah, supaya anda boleh menukar kandil itu sendiri. Dengan cara ini, juruelektrik enggan melakukan kerja yang sama, kerana perkara-perkara kecil itu tidak masuk ke dalam tugas mereka.

Pada masa yang sama, jika lubang di dasar kartrij carbolite sedikit kurang daripada yang diperlukan, ia akan menjadi sangat sukar untuk berkembang. Pada asasnya, anda perlu menggunakan fail bulat. Itu sahaja. Kami percaya bahawa menyambungkan candelier kepada suis tunggal untuk pembaca kami sekarang semudah mungkin.

Menyambungkan candelier dengan tangan anda sendiri

Sederhana, nampaknya, operasi - pemasangan candelier baru - orang yang tidak dikenali dengan juruelektrik boleh menimbulkan kebuntuan: sekumpulan wayar dan tidak jelas apa dan apa yang perlu disambungkan. Bagaimana untuk menyambungkan candelier dengan nombor tanduk yang lain (dan wayar) ke suis dan akan dibincangkan.

Penyediaan: kesinambungan dan pengesanan fasa pada siling

Mereka yang mempunyai sekurang-kurangnya ikon kecil dengan grid kuasa tidak perlu ini, selebihnya akan berguna. Seseorang yang tidak mempunyai perniagaan yang berterusan dengan elektrik boleh sukar untuk mengemudi. Agar tidak dikelirukan, mari kita beritahu semuanya supaya: bagaimana mencari di dalam wayar pada fasa siling (atau fasa) dan sifar, apa yang perlu dilakukan dengan asas. Dan kemudian, seperti sebilangan besar wayar di kandil, berhubung dengan orang-orang yang melangkah ke tingkat atas. Hasilnya, menyambungkan candelier dengan tangan anda sendiri akan menjadi tugas mudah untuk anda.

Jika pendawaian telah dilakukan, dua, tiga atau empat wayar menonjol di atas siling. Salah satunya adalah betul-betul "sifar", selebihnya adalah fasa, masih ada landasan.

Kawat dasar terletak di rumah-rumah pembinaan baru atau baru-baru ini dipulihkan

Kawat dasar tidak selalu, hanya di rumah-rumah pembinaan baru atau selepas pembaikan besar dengan penggantian pendawaian elektrik. Menurut piawai, ia mempunyai warna kuning-hijau dan disambungkan ke dawai yang sama pada candelier. Jika candelier anda tidak memilikinya, wayar telanjang itu terikat dengan teliti dan dibiarkan dalam bentuk ini. Biarkan ia tidak terinspirasi - anda tidak boleh litar pintas secara tidak sengaja.

Dengan seluruh wayar anda perlu memahami: di mana "fasa" dan di mana "sifar". Di rumah lama semua wayar biasanya berwarna sama. Selalunya - hitam. Di bangunan baru boleh hitam dan biru, atau coklat dan biru. Kadang-kadang ada merah. Untuk tidak meneka warna, lebih mudah untuk memanggilnya.

Sekiranya anda mempunyai tiga wayar di siling, dan suis dua kunci pada dinding, anda perlu mempunyai dua "fasa" - untuk setiap kekunci dan satu "sifar" - dawai biasa. Memanggil boleh dilakukan dengan multimeter (tester) atau pemutar skru penunjuk (ini adalah pemutar skru khas dengan mentol lampu yang menyala apabila terdapat voltan). Di tempat kerja, putar kekunci suis pada kedudukan "pada" (pemutus litar input juga). Selepas dail, alihkan suis ke kedudukan "mati". Jika boleh, lebih baik untuk mengurangkan kedua-dua senapang mesin pada perisai dan sambungkan candelier dengan kuasa mati.

Kawat wayar di atas siling dengan penggoda

Bagaimana untuk menelefon dan mengenal pasti penguji wayar yang ditunjukkan dalam foto. Tetapkan suis ke kedudukan "volt", pilih skala (lebih daripada 220 V). Selalunya menyentuh probe dengan pasangan wayar (feelers, tahan pegangan, jangan sentuh konduktor kosong). Dua fasa tidak "memanggil" antara satu sama lain - tidak akan ada perubahan pada penunjuk itu. Sekiranya anda mencari pasangan sedemikian, kemungkinan besar, ia adalah dua fasa. Kawat ketiga, kemungkinan besar, adalah "sifar". Sekarang sambungkan setiap fasa prospektif dengan probe ke sifar. Penunjuk itu harus 220 V. Anda mendapati sifar - dalam spesifikasi antarabangsa ia dilambangkan oleh huruf N - dan dua fasa - dilambangkan oleh L. Jika semua wayar warna yang sama entah bagaimana labelnya: dengan cat, penanda berwarna, sekeping pita pelekat. Fasa - satu warna, sifar - lain.

Lebih mudah untuk mengendalikan pemutar skru petunjuk: hanya sentuh dengan pengalir kosong. Lit - fasa, tidak - sifar. Ia sangat mudah.

Menggunakan pemutar skru penunjuk untuk mencari fasa

Jika hanya dua wayar yang dilekatkan, maka salah satunya adalah fasa, yang lain adalah sifar. Pada masa yang sama pada suis satu kunci. Tiada pilihan lain.

Untuk menyambungkan candelier dengan 2 wayar adalah mudah: salah satunya dipasang pada fasa, satu lagi pada sifar. Mana, mana - tidak penting. Jika fasa di siling adalah dua, dan suis pada dinding adalah dua-kunci, terdapat pilihan:

 • Keluarkan fasa di antara mereka, dan sambungkannya ke salah satu wayar dari kandil itu. Dalam kes ini, untuk mematikan, kedua-dua kunci mesti dihidupkan ke kedudukan "mati", dan pencahayaan akan dihidupkan dari mana-mana daripadanya.
 • Sambung wayar ke salah satu fasa, kedua untuk melindungi. Kemudian hanya ada satu kunci kerja. Yang kedua ialah kosong.

Bagaimana hendak menyambungkan candelier jika terdapat hanya dua wayar di atasnya? Untuk wayar yang sama di siling dalam susunan rawak

Pada candelier pelbagai warna wayar, ada dua tepat. Dengan pelantikan kuning-hijau, kami memutuskan. Inilah asasnya. Sekiranya wayar yang sama berada di siling, sambungkannya. Selebihnya juga perlu difahami.

Kandil dengan 3 wayar bersambung sedikit lebih sukar. Jika salah seorang daripadanya adalah tanah (kuning-hijau), anda boleh:

 • abaikan - jika wayar warna ini (atau serupa) tidak berada di siling,
 • sambungkan dengan warna yang sama.

Sebenarnya, tidak ada pilihan lain. Tiga dawai ini adalah untuk lekapan dengan satu bola. Dengan dua - ia adalah reka bentuk usang, dengan tiga - lebih moden, sepadan dengan cadangan semasa.

Sambungan ke suis berganda

Sambungkan lilin lima, empat, tiga pusingan ke suis dua butang mengikut satu prinsip. Dari setiap tanduk terdapat dua wayar berwarna-warni. Selalunya ini adalah wayar biru dan coklat, tetapi terdapat variasi lain. Untuk sambungan ke suis berganda, semuanya mesti dibahagikan kepada tiga kumpulan: dua fasa dan satu sifar.

Menyambungkan candelier lima hala ke suis dua (dua) utama

Pertama, semua wayar biru disambungkan bersama-sama dan diputar dengan baik. Ini sifar. Pada dasarnya, anda boleh mengambil wayar warna yang berbeza - untuk pencahayaan, tidak mengapa. Tetapi mengikut standard, biru bermakna "sifar". Ia hanya penting bahawa wayar tidak masuk ke dalam twisting, dicat dengan warna yang berbeza. Dalam gambar di bawah anda melihat bahawa semua konduktor biru bersatu dalam satu kumpulan. Ini adalah "sifar".

Sekarang baki rehat ke dua kumpulan. Pecahannya sewenang-wenang. Satu kumpulan mentol cahaya akan dihidupkan dari satu kunci, yang kedua dari yang lain. Dalam candeli lima pusingan, biasanya menggabungkan 2 + 3, tetapi mungkin dan 1 + 4. Dalam empat-lobed, juga, dua pilihan - 2 + 2 atau 1 + 3. Tetapi dengan tiga mentol tanpa pilihan: 1 + 2. Kabel yang dipisahkan dipintal bersama. Menerima dua kumpulan, yang menyambung kepada "fasa" di siling.

Sebelum menyambungkan candelier, kumpulan konduktor

Bagaimana untuk menyambungkan candelier ke suis tunggal

Jika wayar di siling hanya dua, dan di kandil - banyak, tetapi hanya dua warna, segala-galanya mudah. Semua konduktor warna yang sama dipintal dengan bahagian yang kosong dan bersambung ke salah satu wayar di siling (tidak kira apa). Kumpulkan semua konduktor warna kedua ke dalam satu kumpulan dan sambungkannya ke siling kedua. Skim untuk menghubungkan candelier dalam kes ini ditunjukkan dalam gambar di bawah.

Skema menyambungkan candelier ke suis satu butang

Dengan suis ini, semua lampu akan menyala pada masa yang sama.

Apabila bekerja dengan elektrik, perkara-perkara kecil tidak berlaku. Oleh itu, sambungan wayar di kandil dilakukan mengikut semua peraturan. Apabila digabungkan ke dalam satu kumpulan, tidak cukup hanya untuk memutar dan mengawal penutup pelindung.

Sambungkan wayar dari kandil dan suis yang anda perlukan dalam kotak terminal

Putaran ini lambat laun akan teroksidasi dan mula terbakar. Sangat diinginkan untuk membubarkan sebatian tersebut. Jika anda tahu cara mengendalikan besi dan timah pematerian, lakukannya. Jadi hubungan biasa akan dijamin dan sambungan tidak akan dipanaskan.

Kini mengenai cara menyambung wayar dari kandil ke wayar dari suis (yang berada di siling). Menurut peraturan terbaru, kelainan tidak boleh diterima. Gunakan kotak terminal. Kebanyakan candelier moden dikendalikan oleh mereka. Jika tidak - beli di mana-mana kedai pembinaan atau menjual peralatan lampu.

Apabila menggunakan kotak terminal itu, masalah timbul: berpusing dari sejumlah besar wayar ke dalam lubang hanya tidak mendaki. Output: sambung konduktor ke sendi (tembaga, pepejal atau terkandas, seksyen salib tidak kurang daripada 0.5 mm 2). Sambungan ini terisolasi dengan baik, dan hujung percuma konduktor yang dipateri hendaklah dimasukkan ke dalam kotak terminal (panjang tidak diperlukan - cm 10 adalah lebih daripada cukup).

Memasukkan semua wayar dari kandil ke blok terminal dan mengetatkan skru, keseluruhan struktur dinaikkan ke siling. Di sana ia dipasangkan, selepas itu wayar disambungkan ke blok terminal dalam urutan yang betul. Dalam kes ini, adalah penting untuk menubuhkan "sifar" antara satu sama lain. Fasa untuk fasa disambungkan secara rawak.

Bagaimana untuk memisahkan wayar di kandil, bagaimana menyambung konduktor dan candelier ke papan terminal - semua ini ada dalam video.

Menyambungkan candelier Cina

Kebanyakan chandelier yang agak murah di pasaran datang dari China. Apa yang mereka baik adalah pelbagai besar, tetapi ada masalah dengan kualiti perhimpunan elektrik. Oleh itu, sebelum menyambungkan candelier, anda perlu menyemak ciri-ciri elektriknya.

Pertama, periksa integriti penebat. Mereka boleh dipasang ke dalam satu bungkus dan dipendekkan ke badan. Penguji tidak boleh menunjukkan apa-apa. Sekiranya terdapat tanda-tanda, anda mempunyai dua pilihan: mencari dan mengganti wayar yang rosak atau bawa ke bursa.

Langkah kedua adalah untuk memeriksa setiap tanduk. Daripada tanduk terdapat dua wayar. Mereka dipateri kepada dua kenalan dalam kartrij. Setiap wayar dipanggil dengan kenalan yang sesuai. Peranti harus menunjukkan litar pintas (litar pintas atau tanda infiniti bergantung kepada model).

Selepas memeriksa, mulakan kumpulan kabel seperti yang diterangkan di atas.

Kandil halogen sambungan (dengan dan tanpa panel kawalan)

Lampu halogen tidak bekerja dari 220 V, tetapi dari 12 V atau 24 V. Oleh itu, dalam setiap daripada mereka terdapat alat pengubah langkah ke bawah dan seluruh litar dipasang dan siap dipasang. Hanya dua konduktor kekal kosong, yang mesti disambungkan kepada wayar yang melekat pada siling. Ia disambungkan secara rawak, "fasa" dan "sifar" - tidak mengapa.

Jika candelier dilengkapi dengan alat kawalan jauh, unit kawalan lain akan ditambahkan kepada transformer. Sambungannya adalah serupa: terdapat dua konduktor yang perlu disambungkan kepada yang berada di siling. Berjalan di sisi lain konduktor ketiga (ia nipis) - ini adalah antena, di mana konsol dan unit kawalan berkomunikasi. Pengalir ini kekal di dalam kaca dalam bentuk di mana ia berada.

Bagaimana untuk menyambungkan candelier dengan alat kawalan jauh, lihat video berikut.

Hanya satu artikel yang elegan, letakkan segala-galanya di rak. Terima kasih banyak!)

Terima kasih pengarang untuk artikel itu. Dikunyah sebanyak 5 mata.

Saya sedang mencari artikel terperinci itu, tetapi hanya sekali lagi berpusing dan skru, melemahkan dengan masa. Lengan adalah pilihan yang baik, tetapi bagaimana untuk menyambung 5 kabel sifar dengannya? Sekali lagi, memutar dan disumbat ke dalam lengan? Wago menyelesaikan masalah "tee" kecil. Ie. ia adalah serupa dengan jalur kuasa 6 tempat, yang kita melekat lampu meja, pemanas, TV, hi-fi telefon bimbit mengecas, sebagai contoh, baik atau "6 Lights". Tetapi kira-kira Wago begitu banyak maklumat yang bercanggah dalam Internet dan kekurangan maklumat yang jelas dan terperinci di laman web rasmi, yang seolah-olah terutama sesuatu yang menghalangi. Bahawa saya sekali lagi memilih lengan baju NSRI +, tetapi saya tidak melihat kartrij dengan 6 cawangan.

Saya akan menambah tip yang wayar neutral adalah sebaik-baiknya melekat pada bahagian bebenang kartrij, seperti yang kadangkala mentol belon gugur dari asas dan ia adalah perlu untuk berubah baki tang atau tangan. Dan jika anda lupa untuk mematikan suis, dan jika fasa berada di bahagian yang berulir, maka anda boleh mendapat ketegangan

Anda betul. Terima kasih kerana menjelaskan.

Halo, Saya mempunyai beberapa soalan mengenai candelier yang dihasilkan oleh China, untuk memulakan dengan dua daripadanya:

1 - Adakah mungkin untuk menggantikan lampu halogen dengan lampu LED?

2 - adakah mungkin untuk menggantikan lampu 12 V dengan 220 V dengan pengecualian litar, tentu saja, dari transformer?

Soalan lain mengenai sambungan itu sendiri, selepas jawapan anda.

Lampu boleh diganti, tetapi lampu mestilah 12 V. Penggantian dengan 220 V tidak mungkin, kerana semua komponen direka untuk voltan kecil.

Terima kasih. Komponen apa yang kita bincangkan? Pendawaian di dalam candelier?

Terima kasih, bukan elektrik tetapi dipasang candelier)

Beritahu saya, berpindah ke bangunan baru, ada 4 wayar yang melekat.

Suis adalah dua-kunci, fasa seterusnya ada 2, satu sifar dan tanah.

Persoalannya ialah kita mempunyai kandil yang sangat tua (barang-barang antik), satu kandil enam bolt dan 3 wayar biru melekat darinya, saya mati.

Anda, kemungkinan besar, juga mempunyai 2 fasa di kandil. Mengambil tester dan wayar prozvanivatsya dari segi pasangan yang pergi dari candelier (kedudukan Kesinambungan Tester, kuar sentuh untuk penunjuk wayar mesti menyimpang, kemudian sebut "Panggil" line). Ia sepatutnya seperti ini: salah satu wayar akan menelefon dua yang lain. Kawat ini akan menjadi "neutral" atau "sifar". Dua yang lain adalah fasa. Kedua-dua konduktor fasa ini tidak perlu berdering satu sama lain. Untuk membezakan wayar ini, entah bagaimana labelnya. Sebagai contoh, pada neutral, gam sekeping pita pelekat atau penanda / cat kuku untuk menarik jalur. Apabila menyambungkan candelier ke suis, sambungkan neutral ke neutral, konduktor fasa ke wayar fasa.

Bagaimana untuk menyambungkan aras tiga-kandil - arahan

Menyambung peralatan lampu seolah-olah satu tugas yang mudah. Nampaknya, apa yang sangat sukar - untuk menghubungkan dua wayar yang datang dari siling? Walau bagaimanapun, kadangkala tuan rumah tempatan mendapat masalah yang tidak dijangka: bagaimana jika tidak ada dua tetapi tiga wayar di kandil? Bagaimana dan di mana untuk menyambungkannya? Mari kita cuba memahami soalan ini.

Menyambungkan candelier dengan tiga wayar dengan tangan anda sendiri

Untuk menyambungkan lilin dengan betul anda perlu:

 • Petunjuk pemutar skru atau penunjuk voltan;
 • Multimeter;
 • Tang;
 • Pisau;
 • Blok terminal untuk tiga terminal;
 • Pita penebat.

Anda juga memerlukan tangga atau pendirian stabil, penanda, sekeping kertas dan pasport untuk perlawanan lampu.

Penentuan penyerahan wayar di kandil

Perkara yang paling mudah ialah menggunakan litar elektrik, yang boleh didapati dalam pasport untuk perlawanan pencahayaan. Di sana ia biasanya menunjukkan tujuan semua wayar dan susunan sambungan mereka. Menurut piawaian yang diterima, penanda warna wayar perlu dibuat seperti berikut:

 • Kawat putih atau coklat - fasa;
 • Kawat biru adalah sifar;
 • Kawat kuning-hijau - pelindung bumi.

Jika tiada dokumentasi untuk candelier, dan pengkodan warna wayar tidak menunjukkan identiti mereka dengan jelas, adalah perlu untuk menentukan tujuan mereka dengan multimeter.

 1. Untuk melakukan ini, multimeter mesti ditetapkan ke mod kesinambungan dan secara ringkas memendekkan probe. Pada masa yang sama, isyarat terdengar akan berbunyi, menandakan bahawa had pengukuran telah dipilih dengan betul dan peranti berfungsi.

Multimeter untuk penghalaan dawai

Kami membongkar kartrij dari candelier

Teknologi menentukan wayar sifar dengan multimeter

Menyambungkan lajur litar dua ke salur keluar elektrik

Untuk menyambung dengan betul candelier dengan tiga wayar, dua daripadanya adalah fasa, anda perlu memeriksa suis dan wayar yang keluar dari siling. Kes yang paling mudah ialah apabila suis adalah dua kunci, dan tiga wayar keluar dari siling. Tentukan tujuan wayar ini adalah seperti berikut:

 1. Ambil pemutar skru penunjuk atau penunjuk voltan.
 2. Hidupkan kedua-dua suis.
 3. Selalunya, sentuh penunjuk voltan ke ujung yang dilucutkan dari ketiga wayar tersebut. Apabila menyambung wayar fasa, lampu pada penunjuk voltan menyala.
 4. Tandakan wayar fasa dengan penanda.
 5. Matikan suis. Periksa ketiga-tiga wayar lagi. Mentol cahaya tidak boleh menyala!
 6. Sambungkan secara seli wayar-wayar fasa candelier kepada konduktor fasa bertanda pendawaian elektrik, dan juga sambungkan wayar neutral. Sambungan dibuat dengan menggunakan blok terminal atau dengan memutar dengan topi penebat atau pita.
 7. Periksa kerja candelier, secara bergantian termasuk kedua-dua kunci.

Skim sambungan kandil ke rangkaian

Jika suis adalah kunci tunggal dan hanya dua wayar yang keluar dari siling, maka periksa dengan penunjuk voltan dihidupkan dan cari wayar fasa dan neutral. Konduktor fasa kandil terhubung antara satu sama lain dan ke konduktor fasa pendawaian elektrik, kabel sifar juga dihubungkan. Periksa kemasukan dan penyahaktifan candelier.

Jika suis dipasang satu kekunci, dan wayar dalam pendawaian adalah tiga, anda perlu mengetahui tujuan dawai ketiga. Untuk melakukan ini, hidupkan suis dan semak semua kehadiran wayar voltan. Sekiranya fasa dikesan pada dua wayar, maka anda perlu mengganti suis di atas-kuncinya, dan lilin boleh disambungkan dalam litar tiga dawai. Jika fasa kepada hanya satu wayar dan dawai ketiga mempunyai penebat kuning-hijau, sambungan dibuat seperti dalam kes sebelumnya: dua fasa konduktor candelier disambungkan kepada fasa pendawaian konduktor dan konduktor pembumian adalah terpencil dan dikeluarkan.

Penentuan voltan pada wayar dengan pemutar skru elektrik

Menyambungkan candelier dengan dawai pembumian

Sekiranya peralatan lampu mempunyai sarung logam, ia mesti dibumikan. Di pangsapuri baru semua saluran kuasa, termasuk pencahayaan, mengikut piawaian harus mempunyai konduktor asas warna kuning-hijau. Sekiranya rangkaian anda memenuhi keperluan ini, maka untuk menyambungkan candelier itu sudah cukup untuk menyambung wayar dengan tanda warna yang sama menggunakan blok terminal atau pada sentuhan.

Jika rangkaian sudah lama, dan penebat semua wayar mempunyai warna yang sama, maka anda harus bertindak mengikut urutan berikut:

 1. Tentukan bilangan dan tujuan wayar keluar dari siling. Jika wayar dua, kemudian hidupkan suis dan penunjuk voltan mencari fasa dan sifar. Matikan suis dan sambungkan wayar ke dawai yang bersesuaian dengan candelier, dan dawai tanah kandil tertutup.
 2. Jika wayar adalah tiga, maka mereka melakukan perkara yang sama. Jika rangkaian mempunyai dua berasingan dan dvuhklavishny pemutus litar, abah-abah wayar fasa digabungkan dan yang berkaitan dengan candelier wayar fasa, sifar konduktor pendawaian dan candelier juga disambungkan, dan tanah - adalah terpencil.

Penjagaan perlu diambil semasa menyambung sebarang peralatan elektrik. Semua sambungan dan sambungan mesti dibuat hanya apabila pemutus litar diputuskan selepas memeriksa ketiadaan voltan pada wayar. Tempat berpusing terisolasi dengan bantuan topi khas atau pita. Jika anda ragu-ragu bahawa anda boleh menyambungkan candelier tiga wayar dengan betul, sebaiknya menyerahkan perkara ini kepada para profesional.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

− 2 = 1