Menyambungkan enjin dari mesin basuh

Menyambungkan enjin dari mesin basuh

Emery - di ladang akan mencari penggunaan, mengasah gerudi, meluruskan pahat, dll.

Bagi mereka yang terlibat dalam pembinaan, adalah mungkin untuk menghasilkan "penggetar" berdasarkan enjin dari mesin basuh untuk mengecil konkrit apabila mencurahkan asas.

Terdapat tukang-tukang yang mengumpul kilang untuk mengisar rumput hijau, yang ditambah kepada makanan ayam.

Seseorang boleh, ingin memasang sesuatu dari enjin, menyesuaikannya, tetapi tidak tahu bagaimana untuk memulakan, sambungkannya.

Enjin dari mesin basuh tidak sukar untuk bermula, kerana ini adalah perlu untuk memahami kesimpulan awal dan penggulungan kerja.

Sekarang sudah jelas di mana permulaan dan kerja penggulungan, rintangan bermula penggulungan perlu lebih besar daripada penggulungan kerja.

Skim percubaan untuk memulakan enjin dari mesin basuh.

Sebaik sahaja anda memahami belitan, anda boleh mengumpul litar ujian untuk memulakan enjin.

IA - kerja, penggulungan penggulungan, medan magnet berputar utama.

SB - butang untuk menghidupkan secara ringkas penggulungan bermula kepada rangkaian 220V.

1

Contohnya, dalam mesin basuh "Kama - 8M" semua automasi terdiri daripada relay masa dan geganti semasa.

Peranti dan prinsip operasi relay semasa:

Relay terdiri daripada teras [1] - alih; [2] - penggulungan semasa; [3] - hubungan biasa yang terbuka; [4] - bertukar daripada nichrome; [5] - plat bimetal; [6] - hubungan biasanya ditutup;

Kami membekalkan voltan 220V ke output "X3" relay semasa, fasa atau sifar tanpa perbezaan, dan wayar rangkaian kedua 220V yang bersambung secara langsung kepada penggulungan motor.

Contoh jelas menyambungkan enjin dari mesin basuh melalui relay.

Ia adalah mungkin untuk menyambung penggulungan bermula melalui kapasitor fasa-anjakan. Contohnya, untuk motor: 220V, 500 rpm, arus I = 1.37A memerlukan kapasitor 6 mkF.

Galas yang dipakai, yang menyebabkan pengurangan pelepasan antara pemegun dan pemutar, pemutar menyentuh stator.

Enjin dari mesin basuh. Menyambungkan enjin dari mesin basuh. Apa yang perlu dibuat dari mesin basuh lama?

Enjin dari mesin basuh yang terbengkalai boleh menjadi asas kepada peranti baru, kerja yang dibina pada putaran. Sebagai contoh, anda boleh membuat kertas pasir untuk mengasah pisau, berfungsi dari elektrik, serta pengadun dan banyak lagi. Ini akan dibincangkan dalam artikel ini.

Aci mesin basuh diputar oleh motor. Beliau mempunyai pelbagai ciri reka bentuk. Motor ini boleh menjadi pemungut, jenis tak segerak atau elektronik.

Motor dari mesin basuh ditembak dengan cara yang berbeza. Pertama sekali, perlu mencabut mesin basuh dari kuasa elektrik, rangkaian pembetungan dan bekalan air. Dalam keadaan ini, unit mesti sekurang-kurangnya 10 jam. Pada masa ini, kapasitor akan dilepaskan. Hanya selepas ini, anda boleh meneruskan penyingkiran motor.

Bagaimanakah saya mengeluarkan motor asynchronous?

Wayar yang menghubungkan motor asynchronous dan kapasitor tidak boleh dipotong. Bateri ditarik keluar dengan enjin. Terdapat banyak jenis bateri. Ia boleh kelihatan seperti kotak logam atau plastik. Biasanya, bateri adalah pembinaan tertutup. Terdapat satu atau beberapa kapasitor di dalamnya, sambungan antara selari.

Rajah sambungan unit juga berbeza. Penggulungan boleh disambungkan terus ke rangkaian. Pengubahsuaian lain melibatkan laluan semasa melalui kapasitor. Skim yang sedia ada tidak boleh diubah. Ia perlu disambungkan kepada bekalan kuasa, dan motor induksi memulakan putarannya.

Jangan sentuh bahagian enjin sehingga kapasitor habis.

Bagaimana untuk membongkar jenis pemungut motor?

Motor dari mesin basuh litar pemungut termasuk kategori pengubahsuaian voltan rendah. Stator mengandungi magnet tetap yang disambungkan ke voltan malar.

Di atas motor ada stiker yang diperlukan untuk kerja-kerja voltan yang diperlukan. Menyambungkan enjin dari konfigurasi pengumpul mesin basuh melibatkan memberi makan petunjuk ini.

Litar elektronik diambil dari mesin basuh bersama unit kawalan. Pada badan unit, voltan ditunjukkan, yang mana motor harus disambungkan. Adalah sangat penting untuk memerhatikan polariti, kerana motor jenis ini tidak menganggap sebaliknya.

Ia berlaku bahawa sambungan enjin dari mesin basuh tidak dilakukan dengan serta-merta. Dalam kes ini, adalah disyorkan untuk mencari kesimpulan lain, yang fasa sifar atau unit logik diberi makan. Selepas ini, unit mula berputar.

Bagaimana untuk menyambung motor elektrik mesin basuh moden?

Jika anda memutuskan apa yang perlu dilakukan dengan motor lama, maka anda mungkin akan berminat untuk menyambung motor elektrik ke voltan 220 V.

Sebelum meneruskan sambungan langsung, disarankan untuk membiasakan diri dengan litar elektrik. Pertama sekali perhatikan kabel yang datang dari enjin. Pada pandangan pertama, mereka agak banyak, tetapi sebenarnya, tidak semua mereka akan diperlukan. Untuk kerja hanya wayar pemutar dan stator diperlukan.

Jika anda menganggap bahagian depan pad, maka, sebagai peraturan, dua wayar pertama yang terletak di sebelah kiri adalah berkaitan dengan tachodchik. Mereka bertanggungjawab untuk menyesuaikan kelajuan enjin mesin basuh. Kabel ini tidak diperlukan untuk bekerja.

Kemudian ikut wayar stator warna merah dan coklat dan wayar rotor warna kelabu dan hijau. Empat wayar ini juga diperlukan untuk menyambungkan motor.

Dalam pelbagai versi mesin basuh, wayar akan berbeza warna, tetapi prinsip sambungan mereka tetap tidak berubah. Hanya cari yang betul dengan menelefon mereka dengan multimeter. Untuk tujuan ini, alihkan peranti untuk mengukur daya rintangan. Satu penyelidikan harus menyentuh wayar pertama, dan yang kedua harus mencari pasangannya.

Di penjana tacho, yang berada dalam keadaan kerja, rintangan ialah 70 Ohm. Kawat-kawat ini kelihatan, tetapi mereka tidak diperlukan.

Bagaimana untuk menyambungkan enjin dari mesin basuh? Apabila wayar yang diperlukan telah dijumpai, ia mesti disambungkan.

Untuk tujuan ini, sambungkan satu hujung stator yang berliku ke berus pemutar. Lebih baik membuat jumper dan mengasingkannya. Selepas ini, hujung pemutar rotor dan wayar yang mengarah ke berus kekal. Dua hujung ini disambungkan ke rangkaian. Sebaik sahaja voltan digunakan pada wayar ini, motor akan mula berputar.

Enjin dari mesin basuh dicirikan oleh tahap kuasa tinggi, jadi anda harus berhati-hati untuk tidak mencederakan diri sendiri. Adalah dinasihatkan untuk memasang motor pada permukaan rata.

Jika anda mahu arah putaran motor berubah, maka anda harus membuang jumper pada pin lain dan menukar wayar berus rotor di beberapa tempat.

Jika semuanya dilakukan dengan betul, motor akan mula putarannya. Sekiranya ini tidak berlaku, anda perlu menyemak keadaan kerja enjin dan hanya selepas itu membuat sebarang kesimpulan.

Untuk menyambungkan motor mesin basuh moden tidak sukar, yang tidak boleh dikatakan mengenai model lama. Skim mereka berbeza.

Bagaimana untuk menyambungkan motor unit lama?

Enjin dari mesin basuh, yang telah berkhidmat selama bertahun-tahun, lebih sukar untuk disambungkan. Untuk mencari wayar, anda perlu menelefon semua lilitan motor. Jadi anda akan mencari pasangan.

Multimeter berada dalam mod pengukuran rintangan. Satu hujung harus menyentuh wayar pertama, dan kedua pula untuk mencari pasangannya. Petunjuk rintangan penggulungan dinasihatkan untuk direkodkan. Mereka akan diperlukan.

Kemudian pasangan kedua wayar dicari dengan cara yang sama dan indeks perlawanan tahan. Terdapat dua belitan dengan nilai rintangan yang berbeza. Ia sepatutnya ditentukan yang antara mereka adalah kerja penggulungan, dan yang merupakan penggulungan awal. Petua adalah rintangan. Penggulungan, di mana ia lebih kecil, sedang bekerja.

Ramai yang percaya bahawa pelancaran enjin tersebut adalah melalui kapasitor. Ini adalah pendapat yang salah, kerana kapasitor digunakan dalam enjin pengubahsuaian yang lain, di mana tidak ada penggulungan awal. Dalam kes ini, ia boleh membantu membakar motor semasa operasi.

Untuk memulakan enjin jenis ini, anda memerlukan butang atau geganti untuk bermula. Butang mesti dilengkapi dengan sentuhan tanpa penyambungan. Anda boleh menggunakan butang dari loceng pintu.

Skim menyambung enjin dari mesin basuh adalah seperti berikut: 220 V digunakan untuk penggulungan penggulungan (OB). Voltan yang sama digunakan pada litar permulaan (perisian), hanya untuk memulakan enjin untuk jangka masa yang singkat. Untuk mematikannya, gunakan butang (SB).

Selepas semua manipulasi, sudah cukup untuk memulakan enjin. Untuk tujuan ini, butang SB ditekan dan, sebaik sahaja motor bermula berputar, dibebaskan.

Untuk memastikan terbalik (putaran motor ke arah yang lain), hubungan penggulungan perlu ditukar.

Adakah mungkin untuk memberikan kehidupan kedua ke motor mesin basuh lama?

Ramai yang tertanya-tanya apa yang perlu dibuat oleh mesin dari mesin basuh. Motor kerja litar pemungut sesuai untuk pembinaan pelbagai peranti. Sebahagian daripada mereka akan dipertimbangkan dalam artikel ini.

Ia boleh dibuat oleh mana-mana lelaki, jika dia mempunyai motor dari mesin basuh "Indesit9raquo;," Ariston9raquo; dan mana-mana model lain.

Apabila melampirkan batu pengisaran ke enjin, pengeluar mungkin menghadapi masalah: diameter lubang batu tidak sesuai dengan diameter batang motor. Adalah dinasihatkan untuk menggunakan bahagian tambahan, yang berdasarkan pada mesin bubut. Membuat penyesuai sedemikian tidak sukar. Perkara utama ialah mengetahui diameter batang. Di hadapan tidak ada penyesuai sahaja. Juga perlu menyediakan kacang, mesin basuh dan bolt khas.

Benang pada kacang dipotong mengikut arah di mana putaran motor diarahkan. Untuk putaran arah jam, benang tangan kiri dibuat, dan benang kanan dibuat berlawanan arah jam. Sekiranya anda tidak mematuhi peraturan ini, maka batu tersebut akan mula terbang, kerana prosesnya akan dilepaskan.

Jika ada kacang dengan benang yang tidak sesuai ke arah, anda boleh menukar arah putaran. Untuk tujuan ini, wayar penggulungan menukar tempat.

Anda boleh menetapkan motor ke putaran bertentangan tanpa menggunakan kapasitor. Selepas penggulungan bekerja disambungkan kepada voltan 220 V, batu itu menggulung secara tiba-tiba ke arah yang dikehendaki.

Penunjuk kecepatan grindstone tidak boleh melebihi 3000 per menit. Jika tidak, batu akan pecah.

Apabila menggunakan agregat sedemikian di rumah, pakar menasihati menggunakan motor yang kekerapannya ialah 1000 rpm.

Mesin pengisar yang dibuat oleh tangan sendiri, adalah perlu untuk melengkapkan dengan unsur tambahan. Mereka akan berfungsi sebagai perlindungan dari serpihan debu dan batu semasa kerja.

Sekeping logam dengan ketebalan kira-kira 2 mm boleh digunakan sebagai selongsong.

Menggunakan enjin dari mesin basuh senapang mesin firma "Ariston9raquo;," Ardo9raquo; dan lain-lain, anda boleh membuat meja bergetar. Ia diperlukan untuk pengeluaran jubin untuk meletakkan laluan taman.

Pembinaan jadual bergetar tidak sukar. Ia termasuk plat rata, diikat ke pangkal oleh sendi bergerak. Operasi motor pengumpul menyebabkan plat bergerak. Akibatnya, udara dipam keluar dari konkrit, yang menjadikan kualiti jubin lebih tinggi.

Kedudukan motor pemungut ditetapkan mengikut skema. Sekiranya anda memasangnya di tempat yang salah, jadual tidak dapat berfungsi dengan baik, dan pengeluaran jubin berkualiti tidak akan berfungsi.

Enjin dari mesin basuh lama juga boleh digunakan untuk membuat mixer konkrit. Produk ini tidak dimaksudkan untuk volum industri, tetapi untuk tujuan ekonomi ia agak sesuai.

Untuk membuat pengadun konkrit dari mesin basuh lama, anda tidak perlu hanya motor, tetapi tangki. Dalam kapasiti tangki dengan penggerak dimasukkan sepasang bilah, yang sama dengan huruf "P9raquo;. Dari tangki, pengaktif standard harus dialihkan terlebih dahulu. Tidak sukar untuk membuat butiran. Untuk tujuan ini, jalur keluli dengan ketebalan kira-kira 5 mm diambil. Ia memotong jumlah bahan yang sesuai. Dua bilah disusun supaya mereka membuat sudut yang betul. Mereka disambungkan ke tangki melalui lubang di mana penggerak terletak.

Lubang di dalam tangki, yang mana airnya terkuras, mesti ditutup. Dengan pemasangan struktur yang betul, anda boleh menyambungkan motor.

Bergantung kepada berapa banyak konkrit yang akan anda campurkan, penarafan kuasa enjin dipilih. Dengan jumlah kecil, anda boleh memasang motor dengan satu fasa. Jika pencampuran jisim konkrit yang besar adalah bertujuan, unit yang lebih berkuasa

Perlu diingatkan tentang pemindahan sementara. Ia mesti digantikan dengan pengurang. Ia akan mengurangkan bilangan kelajuan enjin.

Enjin dari mesin basuh dan gambarajah sambungannya ke rangkaian

Enjin adalah jantung mesin basuh. Peranti ini memutarkan gendang semasa mencuci. Dalam model pertama mesin, tali pinggang telah dipasang pada drum, yang bertindak sebagai pemacu dan memastikan pergerakan bekas penuh dengan cucian. Sejak itu, pemaju telah meningkatkan unit ini dengan ketara, yang bertanggungjawab untuk menjadikan elektrik menjadi kerja mekanikal.

Pada masa ini, tiga jenis enjin digunakan dalam pembuatan peralatan pembasuh.

Motos jenis ini terdiri daripada dua bahagian - satu elemen pegun (stator), yang berfungsi sebagai struktur sokongan dan berfungsi sebagai litar magnetik, dan pemutar berputar yang memacu dram. Motor berputar akibat daripada interaksi medan magnet bergantian pemegun dan pemutar. Asynchronous, jenis peranti ini dinamakan kerana ia tidak dapat mencapai kelajuan segerak medan magnet berputar, dan mengikutinya, seolah-olah menangkap.

Motor asynchronous terdapat dalam dua versi: mereka boleh menjadi dua dan tiga fasa. Sampel dua fasa jarang hari ini, karena pada ambang millennium ketiga produksi mereka hampir tidak terhenti.

Kerentanan enjin sedemikian adalah kelemahan tork. Secara kebetulan ini ditunjukkan oleh pelanggaran trajektori gerakan dram - ia berubah, tidak membuat giliran lengkap.

Kelebihan peranti yang tidak disengajakan bagi jenis asynchronous adalah reka bentuk mudah dan kemudahan penyelenggaraan, yang terdiri daripada pelinciran motor yang tepat pada masanya dan penggantian galas yang gagal. Motor asinkron berjalan secara senyap, tetapi kos agak murah.

Kekurangan peranti ini termasuk saiz yang besar dan kecekapan yang rendah.

Biasanya, enjin ini dilengkapi dengan model mudah dan murah yang tidak mempunyai kapasiti yang besar.

Motor pemungut menggantikan peranti tak segerak dua fasa. Tiga perempat peralatan rumah dilengkapi dengan motor jenis ini. Ciri-ciri mereka adalah keupayaan untuk bekerja dari AC dan DC.

Untuk memahami operasi enjin sedemikian, kami secara ringkas menerangkan perantinya. Pemungut adalah tembaga tembaga, dibahagikan kepada walaupun baris (bahagian) dengan penebat "sekatan". Tempat-tempat kenalan bahagian-bahagian ini dengan elektrochir luar (untuk penamaan kawasan-kawasan seperti elektrik, istilah "terminal" digunakan) terletak secara bersamaan di sisi yang bertentangan bulatan. Dengan terminal, kedua-dua berus datang ke kenalan - gelongsor kenalan, yang memastikan interaksi rotor dengan motor, satu di setiap sisi. Sebaik sahaja mana-mana seksyen bertenaga, medan magnet muncul di gegelung.

Apabila stator dan rotor dinyalakan secara langsung, medan magnet mula memutarkan batang motor mengikut arah jam. Ini disebabkan oleh interaksi caj: caj yang sama ditolak, berbeza - tertarik (untuk kejelasan yang lebih besar, ingat "tingkah laku" magnet biasa). Berus secara beransur-ansur bergerak dari satu bahagian ke bahagian yang lain - dan pergerakan berterusan. Proses ini tidak akan terganggu semasa terdapat ketegangan dalam rangkaian.

Untuk mengarahkan aci ke arah lawan jam, perlu mengubah pengagihan caj pada pemutar. Untuk melakukan ini, berus dihidupkan ke arah yang bertentangan - ke arah stator. Biasanya, pemula elektromagnetik mini (relay kuasa) digunakan untuk ini.

Di antara kelebihan motor pengumpul adalah kelajuan putaran yang tinggi, perubahan lancar dalam putaran putaran, yang bergantung kepada variasi voltan, kebebasan kekerapan rangkaian elektrik, torsi permulaan yang besar dan kekompakan peranti. Di antara kekurangannya, kehidupan perkhidmatan yang agak singkat dilihat disebabkan oleh memakai pakaian berus dan pemungut. Geseran menyebabkan kenaikan suhu yang signifikan, akibatnya lapisan yang mengasingkan kenalan pemungut dimusnahkan. Atas sebab yang sama, penutupan intertensi boleh berlaku di penggulungan, yang boleh menyebabkan kelemahan medan magnet. Perwujudan luaran seperti kerosakan itu akan menjadi hentian penuh dram.

Motor inverter adalah motor dengan pemacu terus. Ciptaan ini hanya berusia lebih dari 10 tahun. Dibangunkan oleh kebimbangan Korea yang terkenal, ia cepat mendapat populariti kerana hayat perkhidmatannya yang panjang, kebolehpercayaan, ketahanan dan dimensi yang sangat sederhana.

Komponen jenis motor ini juga pemutar dan stator, tetapi perbezaan fundamental adalah bahawa motor dilampirkan pada dram secara langsung, tanpa menggunakan unsur-unsur penghubung yang gagal terlebih dahulu.

Antara kelebihan enjin penyongsang - kesederhanaan, kekurangan bahagian tertakluk kepada pemakaian pesat, penempatan mudah di dalam badan mesin, bunyi bising dan getaran yang rendah, padat.

Kelemahan motor ini adalah kecanggihan - pengeluarannya memerlukan banyak usaha dan usaha yang memberi kesan yang ketara kepada harga mesin penyongsang.

Skim sambungan motor ke rangkaian

Apabila menyambungkan enjin alat basuh moden ke rangkaian 220V, perlu mengambil kira ciri utamanya:

  • ia beroperasi tanpa permulaan penggulungan;
  • untuk memulakan motor tidak memerlukan kapasitor permulaan.

Untuk memulakan enjin, adalah perlu untuk menyambung dengan cara tertentu ke rangkaian wayar yang datang darinya. Berikut adalah skim sambungan pemungut dan motor elektrik tanpa berus.

Pertama sekali, tentukan "depan kerja", tidak termasuk kenalan yang keluar dari tachogenerator dan tidak terlibat dalam sambungan. Mereka diiktiraf dengan cara penguji yang beroperasi dalam mod ohmmeter. Selepas memasang alat pada salah satu kenalan, cari output yang dipasangkan dengan penyelidikan yang lain. Rintangan wayar tachogenerator adalah kira-kira 70 Ohm. Untuk mencari pasangan kenalan yang lain, cincinnya dengan cara yang sama.

Sekarang kita lulus ke peringkat kerja yang paling bertanggungjawab. Sambung wayar 220V ke salah satu output penggulungan. Keluaran kedua mesti dihubungkan dengan berus pertama. Berus kedua disambungkan dengan baki 220 volt wayar. Palamkan motor ke dalam rangkaian untuk memeriksa operasinya *. Jika anda tidak membuat kesilapan, pemutar akan mula berputar. Perlu diingat bahawa dengan sambungan sedemikian, ia akan bergerak hanya satu cara. Sekiranya ujian dijalankan telah berlalu tanpa tumpang tindih, peranti sedia untuk beroperasi.

Untuk membalik arah enjin, berus harus ditukar: yang pertama akan dipasang dan yang lain disambungkan kepada output penggulungan. Semak kesediaan motor untuk operasi seperti yang diterangkan di atas.

Anda boleh melihat proses sambungan dalam video seterusnya.

Mesin cuci model lama

Dengan sambungan enjin di kereta lama, keadaan lebih rumit.

Pertama, tentukan dua pasang pin sepadan. Untuk melakukan ini, gunakan penguji (ia juga multimeter). Setelah membaiki alat pada salah satu petunjuk penggulungan, cari output lain oleh siasatan lain, dipasangkan dengannya. Baki kenalan secara automatik membentuk pasangan kedua.

Kemudian ia harus ditentukan di mana permulaan, dan di mana - kerja penggulungan. Ukur rintangan mereka; rintangan yang lebih tinggi akan menunjukkan penggulungan bermula (PO), yang menghasilkan tork awal, ciri yang lebih rendah untuk penggulungan penggulungan (OB) yang mewujudkan medan magnet bagi putaran.

Di bawah adalah kemungkinan sambungan untuk motor tak segerak tiga fasa, dan tutorial video terperinci.

Bagaimanakah saya mengeluarkan penutup atas mesin basuh?

Prinsip peranti dan operasi mesin basuh

Penggantian unsur pemanasan dalam mesin basuh

Mesin basuh dipasang di dinding - penyelesaian yang baik untuk bilik mandi kecil

Mesin basuh dengan fungsi stim

Berikan minyak untuk kotak pemadat mesin basuh

Semua hak terpelihara, 14+

Menyalin bahan tapak adalah mungkin hanya jika anda memasang pautan aktif ke laman web kami.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

− 5 = 4