Merancang pemanasan rumah persendirian

Merancang sistem pemanas rumah negara

Projek pemanasan pondok adalah peringkat pembinaan yang sangat penting, perlu untuk mendekati dengan segala kesungguhan. Sekiranya ia dicipta dengan betul, pemilik rumah akan dapat mengelakkan banyak masalah dengan pemasangan dan pengendalian sistem. Merancang sistem pemanasan untuk rumah persendirian membantu menentukan parameter teknikal, pilih dengan teliti dan grafkan semua elemen, dan merancang kos kewangan.

Terdapat beberapa jenis struktur yang berbeza dalam prinsip operasi. Setiap daripada mereka terdiri daripada satu set elemen tertentu yang diperlukan untuk berfungsi.

Reka bentuk dan pengiraan sistem pemanasan adalah berdasarkan terma rujukan, pelan rumah, kontrak kerja. Tetapi pertama, dengan mengambil kira ciri-ciri dan keperluan bangunan tertentu, jenisnya dipilih. Bergantung pada jenis penyejuk, ia berlaku:

 • Udara - agak mahal. Cara pemanasan melalui peredaran udara panas beroperasi kerana perbezaan suhu atau terima kasih kepada peminat khas. Penjana haba khas dan saluran udara diperlukan untuk berfungsi.
 • Elektrik - mudah dipasang dan murah. Termasuk convectors, pemanas siling inframerah, "lantai hangat". Kelemahan - semasa operasi, perlu membayar bil yang besar untuk elektrik.
 • Dibakar api - perapian atau dapur. Sebenarnya untuk rumah-rumah dan vila-vila negara kecil, kerana ia memanaskan bilik secara tidak rata, lantai dan kawasan jauh dari sumber haba tetap sejuk.
 • Air adalah yang paling biasa. Ia akan mengambil banyak wang untuk dipasang, tetapi ia akan membayar dengan pelbagai faedah lain. Ia adalah litar tertutup dengan mengedarkan air panas dalam dandang. Penyejukan, dia kembali.

Merancang sistem pemanasan air

Ia terdiri daripada dandang, paip, bateri, tangki pengembangan, pam edaran. Reka bentuk sistem pemanasan air untuk rumah di luar bandar bergantung kepada mod pergerakan pemanasan yang dipilih - semulajadi atau terpaksa.

Skim dengan pergerakan semula jadi air tidak menentu, penyejuk bergerak secara bebas kerana undang-undang fizikal alam semula jadi. Masuk ke radiator, naik air panas, dan turun deria. Teknologi ini menyediakan untuk pemasangan di bawah cerun: tangki harus terletak pada yang tertinggi, dan dandang di titik terendah. Untuk pemasangan suapan langsung, paip dengan keratan rentas yang lebih besar digunakan daripada untuk yang terbalik. Reka bentuk dengan peredaran semulajadi lebih murah, kerana ia tidak memerlukan peralatan khas untuk menghasilkan tekanan.

Merekabentuk bekalan air dan sistem pemanasan dengan pengaruh terpaksa pada pengangkut haba menyediakan pam untuk pemetaan berterusan air. Peranti dipasang di hujung paip dengan pergerakan terbalik. Peredaran paksa adalah berkesan, ekonomi, cepat dan sama rata memanaskan semua bilik. Kelemahan - kos yang tinggi dan kesan kekurangan elektrik pada pam.

Skim pemanasan air

Apabila reka bentuk telah dipilih, adalah perlu untuk menentukan sub-spesiesnya. Skim wujud 3:

1
 • Tiub tunggal adalah rangkaian unsur yang tertutup. Air kemudiannya melewati mereka semua, dan dari yang terakhir ia kembali ke kawah. Reka bentuk dan perancangan sistem pemanasan ini hanya berkesan untuk bangunan kecil, memandangkan bilik-biliknya tidak rata - yang paling jauh tetap paling sejuk.
 • Dua paip - secara selari dengan radiator di satu pihak menerima air panas, dan pada yang lain keluar sejuk. Litar ini lebih cekap, tetapi penukar haba yang terakhir akan menjadi lebih panas.
 • Pemungut - sesuai untuk kotej besar, ia memungkinkan untuk mengawal selia suhu setiap penukar haba secara berasingan, kerana mana premis itu dipanaskan secara sama rata. Air panas dari dandang memasuki pengumpul, dari sana ia diagihkan kepada semua bateri. Setiap daripada mereka mempunyai paip yang mana penyejuk pulih.

Reka bentuk dan pemasangan sistem pemanasan rumah persendirian tidak boleh dilakukan tanpa bateri. Jenis mereka ditentukan dengan sewajarnya kepada pengiraan kejuruteraan haba. Pilihan daripada ciri-ciri teknikal seperti bahan pembuatan, keupayaan, dimensi, bentuk. Bilangan tingkap dan pintu, lokasi dan ketebalan dinding bilik diambil kira.

Bergantung kepada bahan mentah yang dibuat radiator, mereka boleh: besi, aluminium, bimetallic, keluli. Faktor ini menentukan ketahanan dan parameter teknikal mereka. Kuasa bergantung kepada penanda. Sentiasa mengambil pilihan dengan margin julat suhu. Saiz dan bentuknya bergantung kepada tapak pemasangan, gambarajah pendawaian, pertimbangan estetik.

Semua orang perlu tahu ini untuk menjimatkan wang!

Reka bentuk pemanasan gas untuk kotej dan rumah persendirian bermaksud meletakkan jalan untuk peredaran penyejuk. Untuk ini, paip keluli, tembaga, beralun, plastik plastik, paip polipropilena digunakan. Perlu diperhatikan bahawa logam memerlukan kimpalan, dan sisanya - elemen tambahan.

Keluli - kuat, tetapi dengan masa boleh karat. Memasangnya agak susah payah. Tembaga - pilihan yang baik, tetapi mahal dan sukar dipasang. Plastik logam tidak sesuai untuk pendawaian tersembunyi, kerana ia secara berkala diperlukan untuk mengetatkan kacang-kacangan. Beralur adalah sesuai untuk pemanasan, tetapi pipa polipropilena yang murah adalah permintaan tinggi di kalangan pelanggan. Dengan mereka, mudah untuk mereka bentuk dan memasang pemanasan sendiri.

Memilih peranti untuk pemanasan air

Pemilihan dandang dipengaruhi oleh: jenis bahan bakar yang tersedia, lokasi geografi, dimensi kawasan yang dipanaskan, bahan binaan.

Menurut pembawa tenaga, dandang dibahagikan kepada: gas, diesel, bahan api pepejal, elektrik. Terdapat gabungan peralatan yang beroperasi pada gas dan bahan api lain.

Reka bentuk sistem pemanasan untuk bangunan kediaman membayangkan penentuan kuasa dandang, yang mana tujuannya adalah untuk mengira jumlah kuasa semua radiator dengan margin 30%.

Peranti adalah litar tunggal dan dwi-litar. Yang pertama hanya dapat melaksanakan satu fungsi - pemanasan air atau pemanasan, atau untuk keperluan rumah tangga. Yang kedua - melakukan semua sekaligus.

Kos merancang untuk rumah persendirian

Anda boleh melakukan kerja sendiri, tetapi tanpa pengetahuan dan pengalaman yang relevan, terdapat risiko untuk membuat kesilapan. Adalah lebih baik untuk mendapatkan bantuan profesional. Kos pembinaan projek pemanasan dikira dengan tujuannya, kawasan rumah dan faktor lain.

Berikut adalah jadual dengan data kewangan purata. Kos pemanasan utama projek atau pelaksanaan item individu boleh kira-kira dikira mengikut maklumat yang ditentukan.

Projek yang betul dilaksanakan sistem pemanasan dan elemen-elemen terpilih yang terpilih akan menjadikan pemanasan rumah berkesan, menjadikannya selesa dan selesa.

Lantai hangat mempunyai 2 kelebihan utama berbanding sumber radiator.

Ramai pemilik rumah mahu menggantikan sistem pemanasan konvensional dengan sistem pemanasan air.

Untuk sebab-sebab tertentu, secara amnya diterima bahawa lantai panas tidak menyenangkan.

Merancang sistem pemanasan di rumah

Merancang sistem pemanasan rumah adalah perniagaan yang kompleks dan bertanggungjawab yang memerlukan pengetahuan dan kemahiran profesional. Semasa reka bentuk, pelbagai tugas lengkap diselesaikan, dengan mengambil kira ciri-ciri operasi kemudahan, kehilangan haba dan keadaan cuaca di kawasan tersebut.

Tahap kerumitan merancang sistem pemanasan bergantung kepada bilangan lantai bangunan, serta sambungan kemudahan tambahan, seperti garaj, rumah hijau, kolam renang, dan lain-lain.

Pada masa yang sama, yang bertentangan adalah benar: lantai lebih sedikit di dalam rumah, lebih mudah reka bentuk sistem pemanasan, yang memungkinkan untuk kotej satu tingkat dan dua tingkat dan rumah negara untuk melakukan projek-projek pemanasan secara bebas, tanpa memerlukan profesional.

Untuk melakukan ini, anda perlu mengetahui bagaimana projek itu dibangunkan, serta tahap reka bentuk utama. Tetapi pertama-tama anda perlu menentukan jenis pemanasan yang terlibat: udara, air menggunakan radiator tradisional, air menggunakan lantai yang hangat, berseri atau pemanasan gabungan menggunakan pelbagai jenisnya.

Dalam kes ini, kita hanya bercakap tentang pemanasan air, sebagai yang paling biasa.

Tahap pertama: penentuan keperluan tenaga haba

Untuk melakukan ini, anda memerlukan pelan rumah dengan petunjuk kawasan yang tepat setiap bilik, ketinggian siling di dalamnya, kawasan tingkap, kehadiran balkoni dan pintu yang menuju ke jalan. Pelan ini juga perlu menentukan ketinggian ambang, yang diperlukan untuk pemilihan radiator.

Kemudian, untuk setiap bilik, permintaan untuk tenaga haba ditentukan. Untuk rumah baru dengan penebat haba yang baik untuk bilik dengan satu dinding luar, 1kW tenaga haba setiap 10m2 dianggap mencukupi, dengan pelarasan berikutnya bergantung kepada ketinggian siling, kehadiran pembukaan tingkap dan pintu luar. Untuk bilik dengan dua dinding luaran atau dengan akses ke balkoni, 2.5 kW tenaga haba diperlukan untuk memanaskan 10m2 kawasan tersebut.

Untuk mendapatkan nilai keseluruhan permintaan untuk tenaga haba, adalah perlu untuk meringkaskan semua nilai yang diperoleh dan bulatkan hasilnya ke bahagian yang lebih besar, dan kemudian darabkannya dengan faktor pembetulan, bergantung kepada keadaan iklim tempat di mana rumah itu terletak. Bagi kawasan tengah negara kita, faktor pembetulan 1.2 biasanya digunakan, yang memberikan rizab haba sebanyak 20%.

Mengetahui keperluan tenaga haba, anda boleh memilih dandang. Pada masa yang sama, adalah perlu untuk mempertimbangkan jenis bahan api yang akan berfungsi, ia dirancang untuk menggunakan satu jenis bahan api atau beberapa.

Dandang dipasang di dalam bilik yang direka khas untuk tujuan ini: bilik dandang. Ini ditentukan oleh keperluan keselamatan. Perlu diperhatikan bahawa peralatan pemanasan moden, contohnya, dandang pemanasan elektrik, serta dandang gas dengan ruang pembakaran tertutup, boleh dipasang di mana saja, termasuk dalam premis kediaman. Walau bagaimanapun, di hadapan bilik berasingan, dandang lebih masuk akal untuk dipasang dengan mengambil kira semua keperluan keselamatan:

 • Jumlah bilik dandang mestilah sekurang-kurangnya 15m3. Dalam kes ini, ketinggian bilik mesti sekurang-kurangnya 250 cm
 • Dandang, serta injap tutup mesti disediakan dengan akses percuma
 • Dinding bilik mesti tahan api, contohnya, diperbuat daripada bata, konkrit atau mempunyai lapisan perlindungan asbestos
 • Di dalam bilik dandang mesti ada pembukaan tingkap, kawasan yang dikira dengan mengalikan jumlah rumah dandang dengan faktor 0.03. Tingkap menyediakan cahaya semulajadi di dalam bilik, dan juga melindungi dari letupan. Jadi jika berlaku kebocoran gas dan pencucuhan seterusnya, gelombang letupan akan mengetuk tingkap, dan strukturnya akan tetap utuh.
 • Dengan perlindungan yang sama terhadap letupan, pintu ke bilik dandang mesti terbuka ke luar. Dalam letupan itu, ia akan terputus engsel, tetapi rumah itu akan kekal utuh
 • Bilik dandang mesti dilengkapi dengan pengudaraan bekalan dan ekzos, yang menyediakan satu jam tiga kali pertukaran udara di dalam bilik
 • Bilik dandang mesti disediakan dengan bekalan udara yang berterusan, yang diperlukan untuk pembakaran. Bagi setiap 10 kW kuasa dandang untuk bekalan udara mesti ada pembukaan (tingkap yang sentiasa terbuka) dengan keluasan 10 cm2.
 • Diameter timbunan tidak boleh kurang daripada diameter dandang
 • Sebelum dandang mesti menjadi kawasan bebas tidak kurang dari 1m2.

Selepas memilih dandang dan bilik untuk pemasangannya, adalah mungkin untuk memilih radiator mengikut keperluan untuk tenaga haba bagi setiap bilik. Pada gambarajah rumah terdapat tempat untuk memasang radiator.

Terdapat 4 cara untuk menyambung peranti pemanasan. Yang paling berkesan dan berkesan adalah cara membekalkan penyejuk dari atas dengan laluannya melalui keseluruhan pemanasan. Ini memastikan pemanasan seragam semua bahagian pemanas.

Dengan sambungan sisi suapan dan kembalinya, radiator juga memanaskan secara sama rata, tetapi pada masa yang sama di bahagian paling jauh halaju penyejuk adalah lebih rendah daripada pada permulaan radiator, dan dengan itu pemindahan haba, walaupun sedikit, tetapi kurang.

Cara lain untuk menyambungkan radiator pemanasan dengan bekalan penyejuk dari bawah dan keluar kembali dari atas mengurangkan kecekapan pemanas sebanyak 22%. Ia boleh digunakan hanya jika tidak ada cara lain untuk menyambungkannya.

Selepas memilih cara untuk menyambungkan radiator, rancangan rumah sekali lagi dilihat, dan bilik-bilik di mana peralatan pemanasan tidak diperlukan ditentukan. Ini boleh menjadi pantri, bilik-bilik yang terletak di dalam bangunan yang dipanaskan (contohnya bilik almari pakaian), serta bilik-bilik dengan sumber haba autonomi (contohnya sauna atau sauna).

Pilihan pembawa haba untuk sistem pemanasan juga dilakukan pada peringkat reka bentuk. Hakikatnya tidak semua peralatan pemanasan boleh berfungsi dengan antibeku. Alasannya adalah kecairan yang tinggi. Ini bermakna lebih baik menggunakan air untuk sistem pemanasan autonomi yang sentiasa dilindungi dan bebas daripada pembekuan. Sekiranya diputuskan untuk mengisi sistem pemanasan dengan antibeku, maka projek itu hendaklah termasuk pemasangan radiator yang direka untuk berfungsi dengannya.

Setelah menentukan lokasi radiator dan cara penyambungnya, rajah pendawaian pemanasan diambil. Untuk melakukan ini, anda boleh menggunakan skim yang sudah siap dan hanya "mengenakan" pada pelan rumah.

Pertimbangkan beberapa skim pemanasan, contohnya dua paip dan satu paip dengan garis pintasan, menandakan pelan rumah untuk pergerakan penyejuk pertama kepada radiator, dan kemudian kembali ke dandang.

Pilih satu skim, pelaksanaannya dalam praktiknya akan menjadi paling mudah difahami dan mudah diakses.

Artikel berkaitan: Satu lagi 718

Merancang sistem sistem pemanasan di rumah Perniagaan kompleks dan bertanggungjawab yang memerlukan pengetahuan dan kemahiran profesional

peribadi di rumah sebelum semua pemilik terdapat pertanyaan mengenai organisasi sistem sistem pemanasan dan bekalan air

mulakan penempatan komunikasi sebelum pembinaan di rumah dan meletakkan asas. Malangnya, dalam kebanyakan kes

dipanggil sistem itu sistem pemanasan dengan pelbagai sumber tenaga haba atau dengan pelbagai peranti sistem pemanasan. Punca

secara peribadi rumah adakah ia panas dan selesa? Pilih yang berdaya maju dari segi ekonomi sistem itu sistem pemanasan, yang berkaitan

memotong saluran paip, untuk pergerakan cecair masuk sistem sistem pemanasan, bertujuan untuk digunakan secara bebas

Merancang pemanasan rumah persendirian - semua perkara utama

Sistem pemanasan masa depan di rumah atau pondok anda tidak bermula dengan pembelian bahan dan pemasangan, tetapi dengan apa yang disebut reka bentuk sistem pemanasan untuk rumah. Proses ini termasuk pengiraan untuk kos tenaga, pemilihan bahan api, lokasi dandang dan banyak lagi.

Lagipun, membekalkan rumah dengan haba, terutamanya dalam mod luar talian, adalah perkara yang serius, dan memerlukan pendekatan yang sesuai. Tidak kira sama ada rumah kecil atau bangunan besar, dalam mana-mana projek itu perlu dilakukan, jika tidak, anda akan menghadapi banyak faktor.

Visualisasi komputer sistem pemanasan.

Apabila mereka bentuk pemanasan rumah negara, adalah penting untuk tidak membuat kesilapan, kerana mereka akan mengubah masa depan sekurang-kurangnya perbelanjaan yang tidak perlu untuk pembetulan kekurangan. Sudah tentu, bangunan besar memerlukan lebih banyak kerja jangka panjang dan banyak pakar yang terlibat.

Tetapi pemilikan swasta boleh hilang dalam banyak cara, jika projek itu tidak dilakukan dengan benar dan berhati-hati. Malah pemiliknya, yang sudah terbiasa melakukan segala-galanya dengan tangannya sendiri, tidak mungkin mengambil risiko memulakan kerja tanpa lakaran dan lukisan awal.

Pembinaan yang komprehensif sistem pemanasan

Memutuskan apa bahan yang akan digunakan untuk menghasilkan pemanasan.

Perintah kerja dari awal hingga penyelesaian perlu termasuk langkah-langkah berikut:

 1. Pembangunan reka bentuk terperinci sistem pemanasan.
 2. Pemerolehan bahan dan kelengkapan lengkap semua peralatan pemanasan yang diperlukan.
 3. Kerja pemasangan dan pembinaan di bawah pengawasan pakar.
 4. Permulaan dan penyelesaian masalah sistem.
 5. Permulaan akhir dan penghantaran pemanasan selesai.
 6. Menyediakan perkhidmatan jaminan dan pembaikan jika perlu.

Sekiranya pembangunan dan reka bentuk pemanasan rumah wajar diamanahkan kepada profesional, maka ia akan terpulang kepada pemilik rumah untuk memutuskan jenis sistem pemanasan dan jenis bahan api.

Segala-galanya akan bergantung kepada pelbagai faktor - bermula dari rantau, keadaan, dan berakhir dengan luas ruangan, yang harus dipanaskan.

Tidak semua bekalan gas dibekalkan, oleh itu dalam banyak kes ia perlu menggunakan jenis bahan bakar yang lain. Ini patut dipertimbangkan, kerana tidak ada yang akan mahu menghabiskan lebih banyak wang dan tenaga untuk membekalkan diri dengan bahan bakar untuk tempoh musim sejuk yang cukup lama.

Sistem pemanasan gas.

 1. Pertama sekali, ketahui jenis bahan bakar sesuai dengan yang terbaik. Gas, elektrik, bahan api pepejal atau cecair - segala-galanya akan bergantung kepada keupayaan anda dan spesifikasi membekalkan satu atau bahan bakar lain di kawasan tersebut. Reka bentuk masa depan sistem pemanasan rumah negara sepatutnya bermula dengan tepat.
 2. Tentukan dengan apa kawasan bilik dan untuk masa yang akan anda panaskan. Ini adalah perlu untuk meminimumkan kehilangan haba, serta kos pemanasan pada masa ini tidak perlu. Bagi tukang kebun yang berada di luar bandar, ia tidak semestinya diperlukan untuk membina sesuatu yang global dan mahal. Untuk memanaskan rumah beberapa hari seminggu, atau sebulan, akan ada sistem yang agak padat.

Di bawah bilik dandang, anda mesti mengambil bilik berasingan.

 1. Tentukan di mana bilik mini-boiler akan dibina. Perlu diingatkan bahawa pemindahan premis untuk peralatan, jika perlu, akan agak mahal.
 2. Tonton video mengenai topik ini untuk mengikuti perkembangan jenis sistem pemanasan yang wujud pada masa ini. Kini terdapat banyak cadangan, di mana ia mudah dikelirukan, tetapi pada masa yang sama terdapat pilihan besar yang diperlukan untuk anda.
 3. Memutuskan automasi separa atau lengkap sistem. Sekiranya pemanasan air, anda boleh memilih peredaran semulajadi dan terpaksa, di mana pam akan diaktifkan. Dalam kes ketidakhadiran anda yang kerap adalah wajar untuk membuat pemanasan yang berfungsi dalam mod automatik. Harga tinggi peralatan akan membenarkan kos yang tidak perlu untuk kehilangan haba.
 4. Menjaga keselamatan peralatan masa depan, menyelesaikan isu berkaitan dengan pihak berkuasa keselamatan kebakaran. Bilik dandang mesti dilengkapi dengan segala yang diperlukan. Sistem dengan semua komponen yang dibeli di tempat mereka akan memberi jaminan untuk operasi yang berkualiti tinggi dan tidak terganggu.
 5. Cari profesional yang kompeten yang bukan sahaja menasihati, tetapi akan melaksanakan reka bentuk pemanasan sebuah bangunan apartmen tepat pada masanya dan tanpa perkahwinan. Mereka mesti bersama dengan anda membuat pengiraan awal dan menentukan majoriti detik-detik yang menentukan.

Selepas semua tindakan ini, anda perlu memulakan projek. Jika anda datang ke sebuah organisasi yang menangani isu-isu ini, adalah dinasihatkan untuk memberikan pekerja dengan gambar rumah anda supaya mereka mempunyai idea mengenai apa yang perlu dikerjakan. Apa yang perlu diberikan pakar kepada anda supaya kerja lebih lanjut tidak akan membawa masalah?

Apakah projek profesional termasuk?

Lakarkan sistem pemanasan.

 1. Anda mesti menyediakan halaman tajuk dengan setem organisasi ini.
 2. Organisasi mesti mempunyai lesen.
 3. Nota penjelasan kepada projek ini.
 4. Pelan am untuk tata letak komunikasi.
 5. Pelan altitud tinggi untuk susun atur komunikasi.
 6. Anggaran dokumentasi, serta arahan untuk kerja dan bahan.
 7. Spesifikasi peralatan dan bahan.
 8. Lakaran terperinci projek.
 9. Lukisan tepat dengan saiz dan butiran nod utama sistem.
 10. Tempat untuk menyambung nod, serta rancangan untuk menyiarkan komunikasi.

Skim aksonometri pemanasan.

Jurutera yang dijemput adalah wajib membuat semua pengiraan untuk pemanasan, meneruskan dari kawasan premis dan spesifik lokasinya. Lukisan berjadual, serta gambarajah aksonometri dilampirkan pada pakej dokumentasi.

Pelanggan berhak untuk memohon projek itu dalam pendua, serta salinannya dalam bentuk elektronik.

Anda mempunyai hak untuk mengetahui kos akhir kerja yang dilakukan, perbelanjaan untuk bahan dan kerja pemasangan.

Apabila mereka bentuk sistem pemanasan rumah negara, kontraktor mesti melaporkan sepenuhnya kepada pelanggan mengenai kerja yang dilakukan atas permintaan pertama.

Mengetahui hak anda, anda akan mengelakkan masalah dan kelemahan dalam melakukan pengiraan awal, yang akan menyelamatkan anda daripada perbelanjaan dan akan memendekkan masa pengaturan pemanasan di rumah anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

− 5 = 1