Mesin pemotong dari Bulgaria dengan tangan mereka sendiri

Mesin pemotong dari Bulgaria dengan tangan mereka sendiri: lukisan, gambar rajah dan arahan

Jika sekurang-kurangnya sekali anda terpaksa bekerja dengan pengisar sudut, anda harus sedar tentang kekurangannya. Salah satu yang utama tidak ketepatan tinggi sampel memotong, jika anda bekerja secara manual. Proses masalah ini boleh menjadi rumit, yang sangat penting apabila perlu untuk mendapatkan beberapa unsur dengan parameter yang sama.

Memandangkan backstop dan getaran, pemasangan pegun lebih mudah. Walau bagaimanapun, pengambilan alat mesin pengeluaran perindustrian tidak boleh dibenarkan dalam suasana domestik. Model paling mudah akan menelan kos sebanyak 22 500 rubel.

Walau bagaimanapun, peranti sedemikian mempunyai beberapa kelemahan, yang mungkin menunjukkan bahawa lebih mudah untuk melakukan mesin pemotong menggunakan pengisar dan bingkai. Model kilang mesin sedemikian terhad kepada keupayaan. Sebagai contoh, model yang dibincangkan di atas hanya boleh memotong paip 100 mm. Tetapi dalam kehidupan seharian anda sering perlu bekerja dengan sampel-sampel yang lebih menarik. Di samping itu, semua orang mempunyai keperluan mereka sendiri, model tertentu tidak dapat memuaskan mereka sepenuhnya.

Peralatan kilang boleh dibuat semula, tetapi biasanya disertai dengan pelaburan kewangan. Kadang-kadang ia tidak rasional atau mustahil untuk menjalankan kerja itu. Ini terpakai kepada peranti yang diperbuat daripada aloi yang sukar diproses. Mesin pemotong dari Bulgaria dengan tangan mereka sendiri hari ini sering cuba membuat tukang-tukang rumah. Anda boleh menggunakannya untuk menyelesaikan masalah ini dalam salah satu daripada beberapa cara. Selepas mengkaji mereka, anda boleh membuat reka bentuk anda sendiri.

Cadangan untuk pembuatan mesin pemotong

Sebelum anda membuat mesin pemotong dari pengisar dengan tangan anda sendiri, anda mesti menyediakan komponen komponen, yang akan menjadi pengisar sudut dan paip yang bertindak sebagai rangka dan pemegang. Ia harus diperkuat dengan bolgaruku, menggunakan plat logam. Untuk menjalankan bahan kerja ini, anda perlu menggunakan sekeping besi yang tebal, ini akan mengambil kira setengah jam untuk disiapkan.

Sampel logam akan pergi ke sokongan, untuk objek ini harus dikimpal sudut. Akhir tuil dipasang pada gandar, sementara pukulan kembali akan disediakan pada musim bunga. Jika anda membuat mesin pemotong dari pengisar dengan tangan anda sendiri pada teknologi ini, maka anda boleh mendapatkan peralatan dengan berat kecil, yang boleh dipasang hampir di mana saja. Di samping itu, perhimpunan itu tidak akan disertai dengan kos, kerana semua elemen yang diperlukan dapat ditemui di ladang.

Versi kedua mesin itu

Pengeluaran mesin pemotong dari penggiling mengikut teknik ini akan agak rumit, tetapi alat ini akan memberikan ketepatan yang lebih tinggi untuk memotong bahan. Untuk menjalankan kerja, anda perlu membuat:

Bingkai meja dikimpal dari sudut dan saluran. Dalam peranan countertops, logam lembaran boleh digunakan, tetapi dalam beberapa kes bahan-bahan berikut digunakan:

1

Penyelesaiannya akan bergantung pada tujuan yang anda merancang untuk menggunakan peralatan, dan juga dengan apa yang kosong akan berfungsi. Apabila mesin pemotong dibuat dari mesin penggiling dengan tangan sendiri menggunakan teknologi ini, perlu melakukan struktur bingkai, salah satu bahagiannya akan bergerak dan bertindak sebagai sokongan.

Satu bahagian perlu dipasang di atas meja dan dipasang dengan kimpalan atau bolt. Pembinaan kedua disambungkan ke engsel pertama. Penggiling sudut dipasang di atasnya, kedudukannya boleh diubah secara manual. Untuk memulangkan peranti ke kedudukan asalnya, perlu memasang mata air.

Jika anda akan mengeluarkan mesin pemotong dari Bulgaria dengan tangan anda sendiri, anda juga perlu melaksanakan pemerintahan. Dengan itu, anda boleh menetapkan saiz sampel. Untuk ini, tiub atau sekeping besi dengan tanda dan penanda alih biasanya digunakan.

Sehingga kini, terdapat sejumlah besar model mesin. Dalam beberapa, pengisar sudut berada di bawah meja, di tempat lain ia diletakkan di atas permukaan. Sekiranya ia datang kepada keselamatan, maka mesin pemotong dari penggiling dengan tangan anda sendiri, lukisan yang anda boleh menyediakan diri anda, sebaiknya memasang dari atas, pilihan ini akan lebih dipercayai.

Potongan dibuat di sepanjang garis pinggang cakera penggiling sudut ke atas meja. Jika anda mempunyai pengetahuan mengenai kejuruteraan elektrik, disarankan untuk melaksanakan kemasukan melalui pemula magnet, dalam hal ini butang digabungkan dengan pedal. Walaupun tangan pengendali dihuni, mesin boleh berhenti pada bila-bila masa dengan kakinya.

Apabila pemotong dari Bulgaria dibuat dengan tangan, lukisan adalah penting untuk dipertimbangkan. Seringkali mereka membenarkan untuk mengelakkan kesilapan. Adalah penting untuk mengingati keperluan keselamatan. Apabila pemasangan mesin telah selesai, ia perlu didorong, yang akan memastikan bahawa tiada cakera dipukul. Ia tidak boleh menyentuh penutup pelindung.

Versi alternatif mesin jenis bandul

Mewujudkan mesin memotong logam dengan tangan anda sendiri, anda boleh memilih versi pendulumnya. Pada peringkat pertama, tiub profil mesti digunakan untuk ini, yang akan digunakan untuk menghasilkan pendulum dan bingkai. Profil logam biasanya digunakan untuk pemasangan cantilever, ia perlu ditambah dengan rod keluli dan bar logam.

Jika diandaikan bahawa mesin mempunyai platform sokongan, logam lembaran 5 mm harus dipotong mengikut saiz. Kepada tuil, yang mempunyai bentuk seksyen paip profil, perlu mengukuhkan aci melintang dengan kaedah kimpalan. Dalam kes ini, perlu memastikan penetapan tegak lurus.

Membuat mesin pemotong logam dengan tangan anda sendiri, anda mesti membuat pendakap, dan di sisi sisinya membuat lubang untuk pemasangan bolt. Dengan bantuan mereka, perumahan unit gear tetap. Dari bar, anda perlu membuat penjepit dan bar penjepit. Yang terakhir akan kelihatan seperti pinggan, panjangnya lebih besar dari lebar kuk dengan 20 mm.

Ciri-ciri memotong alat mesin buatan sendiri dari Bulgaria

Mesin pemotong buatan sendiri dari Bulgaria (UWB), yang mudah dipasang dan dipasang di garaj, adalah penyelesaian kepada masalah dalam kerja kayu atau logam bagi mereka yang sering memegang alat ini di tangan mereka.

Mesin pemotong buatan sendiri dari Bulgaria

Aksesori dari Bulgaria, yang boleh dibuat dengan tangan mereka sendiri, boleh memudahkan kerja dengan alat ini.

Kelebihan utama Bulgaria adalah pergerakannya. Tetapi dalam sesetengah kes, apabila bahan kerja tidak tetap, dan tidak mungkin untuk memegangnya, kerana tidak ada sepasang tangan tambahan, getaran semula jadi muncul. Fenomena ini boleh membawa kepada kerosakan tiba-tiba cakera kerja, yang penuh dengan kecederaan semasa penerbangan serpihannya.

Sekiranya perlu, untuk memotong butiran beberapa bahasa Bulgaria dengan panjang yang sama, dan juga tegak lurus, terdapat kesukaran untuk mengawal laluan cakera dan mengambil kira ketebalannya, untuk mematuhi dimensi spesifik potongan potong.

Di samping itu, sentiasa terdapat bahaya untuk menendang dalam proses menggergaji, yang juga boleh menyebabkan kecederaan diri.

Untuk menghilangkan kesulitan ini dalam kerja, baik dalam kayu dan logam, adalah mungkin untuk menggunakan peranti dari Bulgaria, contohnya mesin pemotong mandiri yang dibuat sendiri dari Bulgaria.

Kelebihan utama mesin pemotong dari Bulgaria adalah mobilitasnya

Jika mereka boleh didapati, penggiling sudut akan berfungsi sebagai miter saw, yang lebih mudah dan lebih selamat.

1.1 Keratan mesin (versi mudah)

Terdapat cara yang sangat mudah untuk mewujudkan penyesuaian bahasa Bulgaria, yang akan memudahkan dan menjimatkan tenaga apabila bekerja di atas kayu atau logam. Untuk menjadikannya mesin buatan sendiri, ia akan mengambil masa hanya beberapa jam kerja dan komponen paling mudah:

 • panjang panjang paip 1,2 - 1,5 meter;
 • plat logam 8 × 15 cm;
 • sudut keluli (saiz sewenang-wenangnya);
 • musim bunga;
 • aci bergerak.

Perhimpunan itu adalah tiub, yang mana plat dengan lubang untuk mengikat bolgar dikimpal, ia juga merupakan tuas (mengendalikan) untuk menaikkan dan menurunkan.

Akhir paip di mana ESM dipasang dihubungkan melalui aci swivel dengan sudut yang ditetapkan ke desktop atau hanya di lantai. Di bahagian yang sama, spring dipasang untuk memudahkan pengangkatan tuil.

Cara paling mudah untuk membuat mesin buatan sendiri

Kesukaran utama, dengan varian alat ini untuk pengisar, adalah penetapan alat yang betul. Saw (cakera) harus turun dan naik sepanjang jalan tegak tegak lurus ke pangkalan (sudut dengan batang berputar) dan secara eksklusif dalam satu satah (tanpa tindak balas).

1.2 Keratan mesin untuk kerja ketepatan

Versi yang lebih kompleks dari penyesuaian bahasa Bulgaria, yang membolehkan anda melakukan kerja yang tepat. Untuk membuatnya, anda memerlukan komponen berikut:

 • sudut logam;
 • profil paip (seksyen segi empat atau persegi);
 • lembaran logam untuk meja (pilihan dengan papan lapis atau papan serpih);
 • saluran;
 • aci;
 • dua galas yang sama;
 • paip diameter kecil;
 • musim bunga;
 • mula menyampaikan;
 • kawalan pedal.

Sebelum memulakan kerja, pelan perlu dibuat dengan parameter yang sesuai untuk keadaan penempatan tertentu dan jenis kerja yang dilakukan. Ia boleh disalin dari peranti siap sedia dari Bulgaria yang tersedia untuk dijual, atau untuk mengkaji semua varian yang ditawarkan di Internet dan memilih yang paling sesuai.

Pertama, anda perlu membuat bingkai, yang terdiri daripada dua bingkai bersambung satu sama lain pada batang poros. Oleh itu, mereka boleh menambah sebagai penutup buku. Bingkai bawah ditutup dengan lembaran logam atau lembaran papan lapis (DSP). Atas Bingkai mesti mempunyai pengikat untuk mengikat bolgar, yang pasti boleh memegangnya dalam kedudukan yang stabil di bawah apa-apa beban.

Untuk membetulkan bahan kerja, semasa bekerja pada kayu atau logam, perlu menyediakan alat pengikat. Ini mungkin menjadi pengapit biasa. Ia harus dikimpal pada bingkai yang lebih rendah.

Contoh mesin buatan sendiri untuk kerja ketepatan

Untuk mengangkat lebih mudah bingkai atas, dan juga untuk menetapkan bateri dalam kedudukan atas, ia adalah perlu untuk menetapkan musim bunga cukup kuat yang mampu untuk mengangkat berat struktur atas (dengan bingkai pengisar).

Untuk mengukur dan menetapkan parameter yang tepat, seorang pengepul dengan penumpuk yang boleh ditarik adalah sesuai. Ini akan memastikan kerja itu dilakukan dengan betul.

Agar kedua-dua tangan menjadi bebas apabila mematikan mesin dan seterusnya, adalah disyorkan untuk memasang pedal kaki (suis). Untuk tujuan ini, sambungan kuasa ke bulgarian dibuat melalui geganti voltan rendah (12V). Ukuran sedemikian adalah perlu untuk meningkatkan keselamatan dan kemudahan pengurusan.

Pengisar sudut adalah alat serba boleh. Sekiranya terdapat keperluan segera untuk membuat mesin penggilingan dari Bulgaria dengan tangan anda sendiri, ia tidak akan membebankan, kerana Reka bentuknya sangat mudah dan tidak mengambil banyak ruang. Pada masa yang sama, tidak mungkin untuk menggunakannya secara tetap untuk operasi pengilangan logam, tetapi jika diperlukan.

 • plat logam dengan ketebalan minimum 3 mm;
 • seksyen paip profil rentas keratan rentas dengan panjang 20-25 cm dan lebar sekurang-kurangnya 5 cm;
 • dua sudut logam;
 • pengikat.

Setiap tuan mempunyai tempat kerja sendiri. Biasanya, ini adalah meja atau meja kerja, terletak di dalam bilik di mana anda boleh melakukan kerja bising (garaj, bangsal, dll.). Ia adalah jadual ini yang akan diperlukan untuk penyesuaian, yang akan membolehkan untuk menjalankan operasi penggilingan pada logam.

Mesin pemotongan diperbuat daripada bahasa Bulgaria yang dibuat oleh tangan sendiri

Di pinggir sudut kiri meja kerja, plat ditetapkan pada sudut tepat untuk memperbaiki penggiling. Prinsipnya ialah bahawa alat berlabuh harus menonjol di luar pinggir meja tepat seperti cakera memerlukan untuk putaran bebas.

Untuk tujuan ini, cakera bersaiz sederhana dipilih, dan kemudian tidak boleh menggunakan diameter yang lebih besar atau lebih kecil tanpa memindahkan pemegang bolt.

Selepas Bulgarian dipasang dan ditetapkan, paip profil dipasang. Ia perlu dipotong dengan kedalaman 2, 5 cm dan lebar 2 mm lebih besar daripada ketebalan cakera kerja (1 mm pada setiap sisi). Paip itu dikimpal ke sudut, yang, pada gilirannya, diikat pada meja di depan plat pengikat Bulgaria.

Dipasang pengikat harus terletak sedemikian rupa, supaya, tergantung dari pinggir meja, orang Bulgaria dengan cakeranya masuk ke dalam potong paip profil.

Oleh itu, ia dicapai semasa putaran cakera dalam tiga sisinya dikelilingi oleh tiub profil sedalam 2 hingga 5 cm. Ini membolehkan untuk menghasilkan logam, memegang kosong di tangan dan berehat di atas asas (paip berprofil).

Bingkai meja bersistematik untuk mengikat bahasa Bulgaria

Pemasangan buatan sendiri seperti ini boleh berfungsi sebagai cutaway saw, dan dalam beberapa kes kecemasan, ia juga boleh menggantikan komputer.

Tetapi bukan untuk logam, tetapi untuk kayu, jika anda menyediakan untuk kehadiran suatu alat untuk alat dan elemen alih untuk membetulkan bahan kerja.

Apabila bekerja dengan kayu, tidak disyorkan untuk memasang cakera gigi gergaji pada Bulgaria. Kayu itu sendiri sekurang-kurangnya bahan yang lasak, tetapi ia mempunyai struktur heterogen yang banyak, contohnya knot.

Oleh kerana kelajuan putaran cakera adalah jauh lebih besar daripada gergaji pekeliling konvensional, pukulan belakang boleh dilakukan pada segmen keras.

Sebelum memulakan kerja, perlu untuk membolehkan mesin berfungsi selama beberapa minit dalam mod terbiar, untuk memastikan cakera mempunyai ruang yang cukup semasa putaran dan tidak berpaut kepada sebarang halangan.

Mesin pemotong dari bulgari: bagaimana membuat alat yang berguna dengan tangan anda sendiri

Tanpa pengisar sudut - Bulgaria - anda tidak boleh melakukan sama ada di garaj atau di halaman persendirian. Unit ini membolehkan untuk memotong profil logam, membersihkan jahitan yang dikimpal atau mengeluarkan karat dari permukaan kosong dan butiran, mempunyai harga yang rendah dan kemudahan yang tidak mungkin di tempat kerja. Terdapat pengisar dan kelemahan, salah satunya ialah kualiti pemotongan yang tidak stabil dan bahaya penyimpangan cakera pemotongan apabila digunakan. Menghapuskan kekurangan yang menjengkelkan boleh, dengan membuat bingkai khas dengan tangan mereka sendiri, yang akan menjadikan alat tangan menjadi mesin pemotong yang sebenar. Ini akan meningkatkan kelajuan operasi dan mencapai ketepatan yang boleh diperolehi hanya pada peralatan perindustrian.

Skop mesin pemotong

Mesin cakera memotong digunakan secara meluas dalam industri logam, mesin, industri kayu dan perabot. Agregat telah menemui aplikasi mereka dalam rumah tangga: mereka digunakan sebagai alat mudah untuk melakukan pelbagai kerja di bengkel dan garaj. Mesin memotong mudah untuk menyelesaikan beberapa tugas:

 • pemisahan profil logam ke segmen dengan panjang yang diperlukan;
 • logam pemotongan;
 • mendapatkan sebilangan besar kekosongan yang sama dalam masa yang singkat;
 • memotong jubin seramik;
 • memotong bahagian dari sudut mana-mana, mendapatkan potongan panjang yang diperlukan, kedalaman dan sebagainya. Dengan bantuan mesin pemotong buatan sendiri, anda boleh menyelesaikan pelbagai tugas

Kelebihan mesin pemotongan cakera termasuk kemudahan dan kemudahan penggunaan, kelajuan tinggi dan pemotongan ketepatan, keupayaan untuk menggantikan pisau pemotong dalam beberapa minit.

Oleh kerana kos yang agak rendah, unit sejagat mempunyai pembayaran balik diri yang cepat, jadi ia berfaedah untuk menggunakannya dalam tumbuh-tumbuhan kecil dan kedai-kedai kecil.

Di dalam rumah, mesin pemotong tidak digunakan dengan kerap, jadi pembelian alat buatan kilang tidak rasional. Adalah lebih baik untuk membuat katil istimewa untuk pengisar sudut. Ini akan meningkatkan fleksibiliti bahasa Bulgaria, mengubahnya menjadi mesin pemotong bersaiz kecil.

Jenis penyesuaian, kelebihan dan kelemahan mereka

Terdapat dua jenis reka bentuk mesin pemotong, yang berbeza di lokasi bahasa Bulgaria, yang boleh dibuat di rumah.

Pemasangan pertama adalah bingkai dengan mesin penggilingan sudut tegar di bawahnya. Di permukaan kerja hanya cakera pemotongan dapat dilihat, yang bebas masuk ke dalam slot meja. Pemotongan profil logam atau helaian dalam kes ini sama sekali sama dengan memotong kosong kayu dengan gergaji pekeliling. Walaupun reka bentuk yang sangat mudah, skim seperti ini tidak begitu popular. Mereka yang membuat peranti sedemikian, perhatikan kesulitan yang digunakan kerana keperluan untuk menggerakkan bahan kerja. Ini sangat mengurangkan ketepatan kerja dan menjadikan proses itu tidak selamat. Satu-satunya kelebihan mesin dengan lokasi telinga yang lebih rendah adalah keupayaan untuk cepat memotong helaian logam tipis.

Skim kedua, di mana bahagian itu kekal pegun, dan roda pemotongan itu bergerak, lebih mudah. Pendulum pendulum yang dilihat, yang terletak di atas atas meja, membolehkan anda memotong benda kerja betul-betul pada sudut yang diperlukan, dan ia menjadi mungkin untuk membuat jumlah yang tepat bagi jenis-jenis bahagian yang sama. Oleh kerana lokasi penggiling di bahagian atas, gergaji tidak memerlukan apa-apa usaha, dan operasi unit menjadi mudah dan selamat. Kelebihan reka bentuk yang tidak diragukan termasuk keupayaan untuk cepat membongkar bahasa Bulgaria untuk kegunaan tradisional. Bagi kekurangan kaedah ini, pautan lemah boleh dianggap sebagai sambungan hinged, yang merumitkan reka bentuk mesin.

Mesin untuk memotong logam dengan kedudukan atas penggiling mempunyai reka bentuk yang lebih mudah dan membolehkan memotong bahan kerja pada sudut yang dikehendaki

Peranti pendulum itu dilihat dari Bulgaria

Pendulum pendam Bulgaria boleh didapati untuk pemasangan di rumah, tidak memerlukan bahan mahal dan kelayakan istimewa. Mesin pemotong mempunyai reka bentuk yang mudah dan terdiri daripada beberapa unit:

Bingkai itu adalah bingkai keluli yang dikimpal dari tiub profil, dengan platform logam lembaran dengan ketebalan sekurang-kurangnya 3 mm. Kepada plat ini dipasang pendakap di mana pivot gergaji pendulum dipasang, dan juga berhenti memegang benda kerja. Dengan cara ini, terdapat beberapa perhentian seperti ini: ia mudah, apabila satu elemen membolehkan membuat kepingan tegak lurus, dan yang lain membolehkannya melihat bahan pada sudut yang diperlukan. Perhentian yang paling sempurna adalah peranti pivoting dengan protractor, dengan cara mana sudut di antara bahagian dan cakera pemotong terdedah. Terperinci penting: pada titik hubungan kepada bilah worktops platform propyl, lebarnya hendaklah sama dengan dua kali ketebalan roda memotong, dan panjang - sesuai dengan garis pusat.

Pembinaan standard terdiri daripada bingkai, pendulum dan pengikat untuk Bulgaria

Pendulum mesin pemotong adalah sekeping profil logam segi empat tepat berbentuk T. Di satu pihak, perhimpunan ini dipasang pada pendakap bingkai oleh sendi bergerak, dan sebaliknya, ia dipasang pada pemegang bolt. Mobiliti swivel sendi swaddle disediakan oleh rolling bearings atau bushings, dan pengembalian alat ke kedudukan aslinya adalah elemen fleksibel (getah atau spring).

Pemasangan bolgarki adalah konsol dengan satu atau dua kurungan, yang berkaitan dengan pendulum. Kepada salah seorang daripada mereka, USM dilancarkan. Untuk melakukan ini, badan pengurangannya menyediakan lubang berulir untuk mengendalikan pemegangnya. Braket kedua adalah kuk konvensional (stepladder), yang memegang alat pemotongan oleh tubuh.

Kemudahan dalam operasi peralatan boleh ditingkatkan dengan ketara dengan menyambungkan pengisar kepada suis pedal. Sudah tentu, dalam kes ini, tuas mula USM dibawa ke kedudukan kerja dan ditetapkan dengan butang khas.

Alat dan bahan yang diperlukan

Apabila memulakan mesin pemotong, perlu difahami bahawa ketepatan kerjanya secara langsung berkaitan dengan kestabilan struktur. Oleh itu, pilihan bahan ketebalan tertentu tidak ditentukan oleh keperluan untuk kekuatan badan seperti keperluan untuk ketegarannya.

Sebelum anda mula bekerja, anda perlu menyediakan:

 • profil paip "persegi" (25x25x2.5 mm);
 • profil paip "segi empat tepat" (40x20x2.5 mm);
 • ketebalan logam kira-kira 4-5 mm;
 • bantalan bola bantalan No. 202, 203 atau 204 - 2 buah;
 • batang yang ditentukur dengan ketebalan yang sama dengan diameter lubang dalam sangkar galas dalam (sehingga 100 mm);
 • bar dengan diameter 8-10 mm;
 • tayar logam (20x4 mm);
 • bolt dan kacang dengan benang M8 atau M.

Daripada alatan yang anda perlukan:

 • penggiling sudut;
 • gerudi atau mesin penggerudian, set latihan;
 • set mati untuk memotong benang metrik;
 • kunci carob;
 • mesin kimpalan.

Kehadiran kimpalan elektrik adalah wajar, tetapi tidak diperlukan - semua sambungan boleh dibuat pada sambungan berulir. Walau bagaimanapun, perlu difahami bahawa kaedah sedemikian mengurangkan kebolehpercayaan dan kekuatan struktur.

Untuk pembuatan mesin, lebih baik memilih pengeluar Bulgaria

Nod utama mesin pemotong adalah pengisar sudut. Ia tidak disyorkan untuk menggunakan pengisar "kecil", direka untuk memotong cakera sehingga 125 mm diameter dengan kuasa sehingga 500-600 watt. Ingatlah bahawa lebih besar diameter roda pemotongan, mesin yang lebih serba boleh dan boleh dipercayai.

Kesempurnaan pilihan alat kuasa juga disebabkan oleh pelbagai jenis reka bentuk Bulgarians yang hadir di pasaran. Oleh kerana peralatan tersebut tidak diseragamkan, mesin pemotong dibina untuk model tertentu dan saiz UWB. Jika peralatan tidak boleh dipercayai, maka jika gagal, sukar untuk memasang bulgarko lain di tempatnya tanpa perlu mengubah pengikat dan pendulum. Itulah sebabnya lebih baik memilih produk dari pengeluar terbukti - Makita, Bosch dan sebagainya.

Membuat mesin pemotong dengan tangan anda sendiri

Bekerja pada mesin pemotong bermula dengan reka bentuk. Tidak mustahil untuk memberi dimensi tepat peranti, kerana reka bentuknya bergantung kepada model dan saiz dari Bulgaria tertentu. Walau bagaimanapun, mengikut lukisan yang dibentangkan, seseorang boleh mendapatkan gambaran tentang dimensi dan struktur peralatan.

Lakaran projek bermula dengan lukisan badan. Mungkin, ia tidak perlu rangka, tetapi satu platform berasingan, yang boleh diikat ke meja kerja. Walau bagaimanapun, tentukan saiz peranti dan lokasi pada badan nod utama. Seterusnya, ESM dan jarak gandar lubang pelekap pada selongsong pengurangannya diukur. Berdasarkan penunjuk ini, lukisan lampiran bolgar pada pendulum dibuat. Selepas ini, pemasangan berputar itu sendiri direka. Lebih kecil jarak dari sambungan berengsel ke lingkaran pemotongan, semakin tegar dan tepat mesin akan. Dalam erti kata lain, panjang pendulum harus sekecil mungkin.

Pada peringkat reka bentuk terakhir, hitung berapa banyak dan apa bahan yang diperlukan.

Galeri foto: Lukisan untuk pembuatan mesin potong sendiri

 1. Selaras dengan lukisan itu, kekosongan mesin masa hadapan dipotong. Untuk bingkai dan pendulum, paip profil digunakan, dan untuk lampiran cantilever - profil logam, bar logam dan batang keluli. Jika reka bentuk menyediakan platform pembawa, maka saiz tebal keluli potong 4-5 mm.
 2. Untuk lengan pendulum, yang merupakan bahagian paip profil, aci melintang (poros) dikimpal pada sendi berengsel. Adalah penting untuk memastikan bahawa aci adalah tegak lurus dengan pendulum. Selepas memotong bahan, aci dikimpal kepada lengan pendulum
 3. Dari tayar keluli tudung kurungan berbentuk U, di sisi sisinya gerudi lubang-lubang untuk bolt, dengan badan bolgarki pengurangan diperbaiki. Untuk lampiran pada lubang berulir pada perumahan gear pengurangan USM, kurungan berbentuk U
 4. Dari batang keluli, sampul berbentuk U berbentuk U (berbentuk tangga) dan bar penjepit untuk memasang alat alat kepada pendulum dibuat. Yang terakhir adalah plat logam 15-20 mm lebih panjang daripada lebar kuk. Hujung berulir dari tangga bebas masuk ke dalam lubang di pinggir plat pengapit, dan penetapan dilakukan oleh kacang dengan benang yang sesuai.
 5. Menggunakan pendakap berbentuk U dan kolar ke Bulgaria, kimpalan atau sendi berulir, bahagian-bahagian ini dipasang pada konsol. Oleh itu, bolgarki pendakap pendakap ke pemasangan lengan pendulum dengan pendakap berbentuk U dan penjepit
 6. Galas yang akan memutar pendulum ditekan ke pendukung. Sebagai yang terakhir, ia mungkin menggunakan kedua-dua pemasangan kilang pra-fabrikasi dan kepingan paip keluli (15-20 mm) dengan diameter bersamaan dengan selongsong luar galas itu.
 7. Unit galas ditekan ke aci dari kedua-dua pihak. Adalah penting bahawa sambungan itu ketat - ini akan menghapuskan anjakan membujur dan melintang yang tidak diingini. Sekiranya sambungan yang terhasil lemah kerana sebab tertentu, anda boleh menggunakan kaedah yang telah diuji dan diuji - untuk memisahkan paksi dengan besi pematerian, memohon lapisan timah nipis ke permukaannya (anda memerlukan pengisaran asid sebagai fluks).
 8. Pada jarak 50-60 mm dari pinggir platform, pemasangan pendulum dengan perhimpunan sokongan dikimpal. Adalah penting untuk tidak memanaskan galas, jadi bahagian-bahagian ini dibalut dengan kain basah atau sentiasa dituangkan dengan air untuk penyejukan. Perhimpunan lengan pendulum dengan perhimpunan galas dikimpal pada platform pada jarak 50-60 mm dari tepi
 9. Di lengan pendulum kimpalan konsol dengan penjepit yang dipasang dan pengancing berbentuk U berbentuk U. Kedudukan bahasa Bulgaria dipilih berdasarkan keutamaan peribadi. Terdapat pendapat yang berlainan mengenai cara menguatkan bahasa Bulgaria ("dari diri sendiri" atau "kepada diri sendiri"). Pakar pengunci profesional bekerja dengan alat ini, mengarahkan bunga api untuk diri mereka sendiri, dengan alasan bahawa jika seorang Bulgaria atas alasan apa-apa jatuh dari tangan, alat itu akan terbang dalam arah yang bertentangan. Pencinta sering bekerja dengan penggiling sederhana atau kecil, jadi mereka lebih suka bahawa cakera berputar "sendiri", kerana ini membolehkan kawalan potongan dan menghalang kerosakan pada pakaian. Apabila memasang alat itu, jangan lupa letakkan perlindungan pelindung dengan betul - ia harus melindungi pekerja dalam hal pecah cakera.
 10. Pengisar sudut dipasang pada mesin yang dipasang. Berorientasikan alat berat, spring dipilih dan dipasang. Untuk ini, gelung dikimpal pada bingkai dan pendulum atau lubang digerudi dengan diameter sehingga 5 mm. Agar tidak merosakkan kes plastik Bahasa Bulgaria, antara ia dan kurungan meletakkan jalur getah
 11. Lakukan ujian ujian bahasa Bulgaria. Mula-mula periksa kerja mesin dalam mod terbiar. Pada masa yang sama, perhatian ditarik ke arah getaran dan tindak balas bahagian kerja peralatan, yang, jika perlu, dihapuskan.
 12. Menggunakan bulatan pemotongan ketebalan maksimum, slot dipotong pada platform mesin untuk pisau pemotong. Jika perlu, keluarkan bulgarian dan potong slot ke saiz yang dikehendaki. Jadi, ia kelihatan seperti hentian yang lebih baik dengan peranti penjepit

Pada peringkat terakhir, sokongan untuk bahan kerja diikat ke platform. Selalunya memberikan dua bilah (untuk dipotong pada sudut 45 dan 90 darjah), membetulkannya dengan sambungan dikimpal atau berulir.

Selalunya, alat-alat untuk memegang benda kerja disediakan dengan alat ukur. Dengan menetapkan pengisar logam ke bar berhenti dengan titik rujukan dari cakera penggiling, anda boleh dengan cepat dan tepat memotong sekeping panjang yang diperlukan. Juga, jika dikehendaki, anda boleh memasang protractors, maksiat dan pengapit pelbagai reka bentuk. Butiran tambahan sedemikian menjadikannya mungkin, sebagai contoh, untuk membuat potongan atau alur penuh dalam benda kerja di mana-mana sudut, untuk melepaskan tangan dan sebagainya.

Jangan lupa untuk melukis peranti selepas semua operasi penamat telah dijalankan. Malah lapisan nipis enamel akan melindungi peralatan dari karat dan membuat penampilannya lebih estetik.

Video: Cara membuat mesin pemotong dari penggiling dengan tangan anda sendiri

Dalam proses kerja mesin pemotong (serta semasa operasi di masa depan), perlu mematuhi langkah keselamatan yang ketat. Pastikan anda menggunakan perisai muka atau cermin mata, dan letakkan EWS sedemikian rupa supaya helai bunga api diarahkan "dari diri anda sendiri." Bahaya kebakaran yang tinggi dari peralatan memerlukan kerja di ruang pengudaraan dan jauh dari bahan mudah terbakar dan pelincir. Semasa aktiviti kimpalan, anda juga harus menggunakan topeng muka, sarung tangan kulit tebal, kasut tertutup dan pakaian pelindung.

Apabila bekerja dengan mesin pemotong, jangan cuba mempercepatkan proses dengan menekan alat ini. Pada masa yang terbaik, tergesa-gesa seperti ini boleh menyebabkan cakera ripped dan kacang janggut mengepitnya.

Menggunakan mesin kimpalan, pastikan asas yang baik dan elakkan menggunakan peralatan dengan bahagian kabel yang terdedah. Ingat bahawa kimpalan di kawasan terbuka dalam cuaca hujan adalah dilarang. Bagi operasi mesin pemotong, apabila menyusun butang untuk kemasukannya, selamatkan diri dengan memasang decoupling mudah dengan geganti 12-volt kuasa. Untuk melakukan ini, anda boleh membuat pedal dengan mana-mana suis bukan pengunci (contohnya, butang dari loceng pintu) dan memohon sebarang relay keadaan pepejal yang direka untuk menukar arus sekurang-kurangnya 10A. Sebagai sumber kuasa gunakan bateri atau bateri dengan voltan dari 5 hingga 24 V.

Mesin pemotong dari pengisar adalah alat yang berguna yang mudah dibuat jika anda mempunyai kemahiran untuk bekerja dengan kimpalan elektrik dan peralatan paip. Dibuat pada satu-satu masa, gergaji pekeliling pendulum akan menjimatkan masa di masa depan dan akan membolehkan untuk melakukan kerja tukang kunci dan kimpalan secara tepat dan tepat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

+ 18 = 20