Mesin pemotongan dari Bulgar dengan lukisan tangan sendiri

Mesin pemotong dari Bulgaria dengan tangan mereka sendiri: lukisan, gambar rajah dan arahan

Jika sekurang-kurangnya sekali anda terpaksa bekerja dengan pengisar sudut, anda harus sedar tentang kekurangannya. Salah satu yang utama tidak ketepatan tinggi sampel memotong, jika anda bekerja secara manual. Proses masalah ini boleh menjadi rumit, yang sangat penting apabila perlu untuk mendapatkan beberapa unsur dengan parameter yang sama.

Memandangkan backstop dan getaran, pemasangan pegun lebih mudah. Walau bagaimanapun, pengambilan alat mesin pengeluaran perindustrian tidak boleh dibenarkan dalam suasana domestik. Model paling mudah akan menelan kos sebanyak 22 500 rubel.

Walau bagaimanapun, peranti sedemikian mempunyai beberapa kelemahan, yang mungkin menunjukkan bahawa lebih mudah untuk melakukan mesin pemotong menggunakan pengisar dan bingkai. Model kilang mesin sedemikian terhad kepada keupayaan. Sebagai contoh, model yang dibincangkan di atas hanya boleh memotong paip 100 mm. Tetapi dalam kehidupan seharian anda sering perlu bekerja dengan sampel-sampel yang lebih menarik. Di samping itu, semua orang mempunyai keperluan mereka sendiri, model tertentu tidak dapat memuaskan mereka sepenuhnya.

Peralatan kilang boleh dibuat semula, tetapi biasanya disertai dengan pelaburan kewangan. Kadang-kadang ia tidak rasional atau mustahil untuk menjalankan kerja itu. Ini terpakai kepada peranti yang diperbuat daripada aloi yang sukar diproses. Mesin pemotong dari Bulgaria dengan tangan mereka sendiri hari ini sering cuba membuat tukang-tukang rumah. Anda boleh menggunakannya untuk menyelesaikan masalah ini dalam salah satu daripada beberapa cara. Selepas mengkaji mereka, anda boleh membuat reka bentuk anda sendiri.

Cadangan untuk pembuatan mesin pemotong

Sebelum anda membuat mesin pemotong dari pengisar dengan tangan anda sendiri, anda mesti menyediakan komponen komponen, yang akan menjadi pengisar sudut dan paip yang bertindak sebagai rangka dan pemegang. Ia harus diperkuat dengan bolgaruku, menggunakan plat logam. Untuk menjalankan bahan kerja ini, anda perlu menggunakan sekeping besi yang tebal, ini akan mengambil kira setengah jam untuk disiapkan.

Sampel logam akan pergi ke sokongan, untuk objek ini harus dikimpal sudut. Akhir tuil dipasang pada gandar, sementara pukulan kembali akan disediakan pada musim bunga. Jika anda membuat mesin pemotong dari pengisar dengan tangan anda sendiri pada teknologi ini, maka anda boleh mendapatkan peralatan dengan berat kecil, yang boleh dipasang hampir di mana saja. Di samping itu, perhimpunan itu tidak akan disertai dengan kos, kerana semua elemen yang diperlukan dapat ditemui di ladang.

Versi kedua mesin itu

Pengeluaran mesin pemotong dari penggiling mengikut teknik ini akan agak rumit, tetapi alat ini akan memberikan ketepatan yang lebih tinggi untuk memotong bahan. Untuk menjalankan kerja, anda perlu membuat:

Bingkai meja dikimpal dari sudut dan saluran. Dalam peranan countertops, logam lembaran boleh digunakan, tetapi dalam beberapa kes bahan-bahan berikut digunakan:

1

keputusan akan bergantung kepada tujuan yang mana anda bercadang untuk menggunakan peralatan, dan juga dengan beberapa tempat kosong akan berfungsi. Apabila mesin pemotong dibuat dari mesin penggiling dengan tangan sendiri menggunakan teknologi ini, perlu melakukan struktur bingkai, salah satu bahagiannya akan bergerak dan bertindak sebagai sokongan.

Satu bahagian perlu dipasang di atas meja dan dipasang dengan kimpalan atau bolt. Pembinaan kedua disambungkan ke engsel pertama. Penggiling sudut dipasang di atasnya, kedudukannya boleh diubah secara manual. Untuk memulangkan peranti ke kedudukan asalnya, perlu memasang mata air.

Jika anda akan mengeluarkan mesin pemotong dari Bulgaria dengan tangan anda sendiri, anda juga perlu melaksanakan pemerintahan. Dengan itu, anda boleh menetapkan saiz sampel. Untuk ini, tiub atau sekeping besi dengan tanda dan penanda alih biasanya digunakan.

Sehingga kini, terdapat sejumlah besar model mesin. Dalam beberapa, pengisar sudut berada di bawah meja, di tempat lain ia diletakkan di atas permukaan. Sekiranya ia datang kepada keselamatan, maka mesin pemotong dari penggiling dengan tangan anda sendiri, lukisan yang anda boleh menyediakan diri anda, sebaiknya memasang dari atas, pilihan ini akan lebih dipercayai.

Potongan dibuat di sepanjang garis pinggang cakera penggiling sudut ke atas meja. Jika anda mempunyai pengetahuan mengenai kejuruteraan elektrik, disarankan untuk melaksanakan kemasukan melalui pemula magnet, dalam hal ini butang digabungkan dengan pedal. Walaupun tangan pengendali dihuni, mesin boleh berhenti pada bila-bila masa dengan kakinya.

Apabila pemotong dari Bulgaria dibuat dengan tangan, lukisan adalah penting untuk dipertimbangkan. Seringkali mereka membenarkan untuk mengelakkan kesilapan. Adalah penting untuk mengingati keperluan keselamatan. Apabila pemasangan mesin telah selesai, ia perlu didorong, yang akan memastikan bahawa tiada cakera dipukul. Ia tidak boleh menyentuh penutup pelindung.

Versi alternatif mesin jenis bandul

Mewujudkan mesin memotong logam dengan tangan anda sendiri, anda boleh memilih versi pendulumnya. Pada peringkat pertama, tiub profil mesti digunakan untuk ini, yang akan digunakan untuk menghasilkan pendulum dan bingkai. Profil logam biasanya digunakan untuk pemasangan cantilever, ia perlu ditambah dengan rod keluli dan bar logam.

Jika diandaikan bahawa mesin mempunyai platform sokongan, logam lembaran 5 mm harus dipotong mengikut saiz. Kepada tuil, yang mempunyai bentuk seksyen paip profil, perlu mengukuhkan aci melintang dengan kaedah kimpalan. Dalam kes ini, perlu memastikan penetapan tegak lurus.

Membuat mesin pemotong logam dengan tangan anda sendiri, anda mesti membuat pendakap, dan di sisi sisinya membuat lubang untuk pemasangan bolt. Dengan bantuan mereka, perumahan unit gear tetap. Dari bar, anda perlu membuat penjepit dan bar penjepit. Yang terakhir akan kelihatan seperti pinggan, panjangnya lebih besar dari lebar kuk dengan 20 mm.

Mesin pemotong dari Bulgaria dengan tangan mereka sendiri akan meningkatkan keselamatan kerja, dan meningkatkan kualiti potongan

Kebanyakan tuan rumah menggunakan penggiling sudut sebagai alat pemotong. Ramai yang akan bersetuju bahawa kelebihan utama Bulgaria, mobiliti - dalam kes ini juga kelemahan.

Berat alat, getaran, kesan gyroscopic (terutamanya pada cakera dengan diameter lebih daripada 150mm) tidak menyumbang kepada ketepatan potongan.

Semua kelebihan mesin pemotong buatan sendiri pada video ini

Kelebihan pemotong dari Bulgaria

Sekiranya anda perlu memotong kepingan paip air lama untuk timun garter - ketepatan bukanlah perkara asas. Dan dalam hal apabila perlu untuk memotong bahan secara tepat untuk kimpalan sebarang pembinaan - toleransi 3-5 mm boleh menjadi kritikal.

Masalah seterusnya adalah perpendicularity of the cut. Dapatkan garis lurus pada sudut 90 darjah ke paksi bahan kerja, memegang pengisar di tangannya - hampir mustahil. Perkara yang sama berlaku untuk pemotongan pada sudut tetap. Apabila skewing sering dimusnahkan cakera yang kasar, serpihan boleh menyebabkan kecederaan.

Apabila anda memotong cukup kosong - selepas beberapa jam bekerja, tidak akan ada kekuatan apa pun untuk memegang alat itu di tangan anda, anda tidak boleh bercakap mengenai ketepatan dalam kes ini.

Penggergajian kosong kayu adalah topik yang berasingan. Butiran tentang cakera untuk orang Bulgaria di atas kayu dan sama ada mereka boleh dipotong oleh pokok di sini. Menggunakan cakera khas, yang boleh berfungsi dengan selamat di atas kayu - potongan kualiti tidak akan dicapai. Dan gergaji pekeliling kanan dipasang di USM adalah berbahaya bagi tuan memegang alat itu di tangannya.

Terdapat versi kilang mesin yang membetulkan bahasa Bulgaria dan menghidupkan kerja potong kerja ke dalam pekerjaan yang aman dan tepat. Tetapi penyesuaian itu agak mahal, dan tidak semestinya universal. Ringkasnya, untuk mencari salinan yang sesuai untuk USM anda bukan satu tugas yang mudah.

Satu-satunya jalan keluar ialah membuat mesin pemotong dengan tangan anda sendiri

Unsur-unsur apa yang mesti disediakan dalam reka bentuk:

 1. Rangka yang kukuh dan berat. Pilihan yang ideal - pengikat struktur yang boleh dipercayai ke meja kerja yang stabil;

Rak untuk rocker harus tegak lurus ke meja.

 • Lengan melengkung (rocker), yang dibuat dengan mengambil kira ciri reka bentuk Bulgarian anda;
 • Cengkaman mudah - cengkaman, yang memastikan pergerakan menegak yang selamat;

  Jika Bulgaria boleh diperbaiki sedemikian rupa sehingga ia akan dapat menggunakan pen biasa - ini adalah pilihan yang paling boleh dipercayai.

 • Musim bunga yang akan mengembalikan alat itu ke kedudukan asalnya pada akhir potong;

  Varian yang betul adalah spring untuk ketegangan, dengan stroke kembali sekurang-kurangnya 25% daripada strok sudut reducer pengisar sudut.

  Diperlukan apabila menggunakan apa-apa cakera, sama ada ia adalah melelas atau pekeliling logam. Sektor kerja terbuka tidak seharusnya diarahkan kepada pengendali.

 • Peranti yang akan membetulkan bahan kerja;

  Jika anda memerlukan ketepatan atau keperluan untuk memotong kosong sama sekali - anda perlu menggunakan markup dalam kenaikan sehingga 1 mm. Untuk ini, penguasa logam, yang disambungkan kepada penyumbat, adalah sesuai.

 • Mula dan peranti penutup kecemasan.
 • Di samping itu, selepas memasang bolgar pada pendakap, ia boleh menjadi tidak boleh diakses. Oleh itu, butang mula di USM dialihkan ke kedudukan "ON", pengawal selia (jika ada) menetapkan revolusi yang diperlukan, dan mesin dimulakan oleh pemula berasingan.

  Pelancar untuk mesin buatan sendiri

  Kami akan menghayati komponen ini dengan lebih terperinci. Terdapat versi lama dari butang rocker START 30-U.

  Prinsip tindakan adalah yang berikut - untuk memulakan peranti yang anda perlukan untuk menekan butang "permulaan" dengan usaha. Untuk mematikan - hanya sentuh butang "berhenti" sedikit di atas kekunci mula. Untuk penutupan kecemasan adalah sangat mudah dan selamat.

  Terdapat juga tafsiran moden. Prinsip operasi adalah sama - butang penutupan lebih mudah dibanding butang permulaan.

  Cara paling selamat untuk menghidupkan penggiling pada mesin pemotong adalah pedal tidak tetap. Kawalan dibuat oleh kaki, kedua-dua tangan adalah percuma pada masa permulaan. Sekiranya keadaan tidak normal, kami hanya mengeluarkan kaki dari pedal - instrumen itu tidak bertenaga.

  Sudah tentu, ini meningkatkan kos pembinaan, tetapi masalah keselamatan tidak mempunyai nilai dalam bentuk wang.

  Dibina banyak, menggunakan bahan yang berbeza - kayu, textolit, profil logam. Pada pendapat kami, yang paling berjaya dari segi keselamatan dan ketepatan kerja adalah alat mesin buatan sendiri yang diperbuat daripada paip profil berprofil.

  Bagaimana hendak membuat mesin dari Bulgaria?

  Mari kita pertimbangkan langkah demi langkah proses pembuatan salah satu spesimen yang berjaya. Reka bentuknya agak kompleks dari sudut pandang teknikal, tetapi pada masa yang sama, fleksibiliti dan kefungsian melebihi ciri spesimen kilang.

  Ciri reka bentuk adalah kemungkinan menyesuaikan unjuran peluru sepanjang panduan. Untuk melakukan ini, gunakan sepasang penyerap kejutan lama dari kereta.

  Oleh kerana penyerap kejutan tidak boleh digunakan sebagai struktur sokongan (dinding terlalu tipis), kurungan kuat dibuat dari paip yang sesuai.

  Semua kosong dibeli pada titik penerimaan logam sekerap, yang hampir bebas.

  Kami memotong elemen-elemen pembinaan mengikut lukisan yang dibuat sebelum ini dengan bantuan penggiling, yang mana mesin itu akan berjalan.

  Reka bentuk itu dikimpal dengan menggunakan mesin kimpalan separa automatik, sama ada di bengkel rumah anda atau di garaj sesama.

  Selepas pemasangan semua komponen utama, ujian mesti dijalankan. Ukur sudut pemotongan, dan akhirnya menyesuaikan unsur-unsur struktur antara satu sama lain.

  Kemudian semua bahagian mesin mesti dicat.

  Untuk pergerakan paksi yang lebih mudah, apabila mengendalikan stud di antara pencuci, klip dari bebola bebola garis pusat yang sesuai diletakkan. Oleh itu, anda boleh mengetatkan kacang pengikat dengan ketat, tanpa melonggarkan - dan strok jumper akan tetap terang, dan tidak akan jem.

  Pembinaan logam asas sudah siap. Di atas katil, anda boleh melihat panduan untuk jadual gergaji bergerak. Unjuran peluru di sepanjang paksi penyerap kejutan tetap dengan pin berulir dan dua kacang. Ini perlu apabila memasang saiz ESM yang berbeza.

  Di bawah badan setiap EWM, kurungan pemasangan peribadi dibuat, yang, apabila mengubah alat, dipasang pada lengan rocker bergerak.

  Panduan untuk membetulkan kekosongan dibuat di bawah lurus lurus (90 darjah) dan serong (45 darjah).

  Apabila mengendalikan mesin diskru ke bangku simpanan untuk kestabilan, walaupun beratnya sendiri cukup untuk kebanyakan pekerjaan. Ketegaran dan kebolehpercayaan adalah cukup untuk memasang cakera bulat pada kayu. Kualiti penggergajian tidak lebih buruk daripada gergaji pekeliling stesen.

  Peranti permulaan dibuat seperti berikut. Di dalam kotak yang berasingan terdapat soket kuasa dan suis butang tekan untuk 15 ampere. Butang penutup kecemasan mempunyai diameter lebih besar daripada butang "on" yang tersembunyi.

  Di atas kuasa bulgarian sentiasa di, selepas memasang dan memasangnya pada pendakap, kabel kuasa dipasang ke soket starter, dan kawalan dipindahkan ke butangnya.

  Kami mengkaji prinsip umum pembuatan mesin pemotong dari Bulgaria. Apa yang akan menjadi pilihan anda - tentukan sendiri.

  Mesin pemotong dari bulgari: bagaimana membuat alat yang berguna dengan tangan anda sendiri

  Tanpa pengisar sudut - Bulgaria - anda tidak boleh melakukan sama ada di garaj atau di halaman persendirian. Unit ini membolehkan untuk memotong profil logam, membersihkan jahitan yang dikimpal atau mengeluarkan karat dari permukaan kosong dan butiran, mempunyai harga yang rendah dan kemudahan yang tidak mungkin di tempat kerja. Terdapat pengisar dan kelemahan, salah satunya ialah kualiti pemotongan yang tidak stabil dan bahaya penyimpangan cakera pemotongan apabila digunakan. Menghapuskan kekurangan yang menjengkelkan boleh, dengan membuat bingkai khas dengan tangan mereka sendiri, yang akan menjadikan alat tangan menjadi mesin pemotong yang sebenar. Ini akan meningkatkan kelajuan kerja dan mencapai ketepatan yang boleh diperolehi hanya pada peralatan perindustrian.

  Skop mesin pemotong

  Mesin cakera memotong digunakan secara meluas dalam industri logam, mesin, industri kayu dan perabot. Agregat telah menemui aplikasi mereka dalam rumah tangga: mereka digunakan sebagai alat mudah untuk melakukan pelbagai kerja di bengkel dan garaj. Mesin memotong mudah untuk menyelesaikan beberapa tugas:

  • pemisahan profil logam ke segmen dengan panjang yang diperlukan;
  • logam pemotongan;
  • mendapatkan sebilangan besar kekosongan yang sama dalam masa yang singkat;
  • memotong jubin seramik;
  • memotong bahagian dari sudut mana-mana, mendapatkan potongan panjang yang diperlukan, kedalaman dan sebagainya. Dengan bantuan mesin pemotong buatan sendiri, anda boleh menyelesaikan pelbagai tugas

  Kelebihan mesin pemotongan cakera termasuk kemudahan dan kemudahan penggunaan, kelajuan tinggi dan pemotongan ketepatan, keupayaan untuk menggantikan pisau pemotong dalam beberapa minit.

  Oleh kerana kos yang agak rendah, unit sejagat mempunyai pembayaran balik diri yang cepat, jadi ia berfaedah untuk menggunakannya dalam tumbuh-tumbuhan kecil dan kedai-kedai kecil.

  Di dalam rumah, mesin pemotong tidak digunakan dengan kerap, jadi pembelian alat buatan kilang tidak rasional. Adalah lebih baik untuk membuat katil istimewa untuk pengisar sudut. Ini akan meningkatkan fleksibiliti bahasa Bulgaria, mengubahnya menjadi mesin pemotong bersaiz kecil.

  Jenis penyesuaian, kelebihan dan kelemahan mereka

  Terdapat dua jenis reka bentuk mesin pemotong, yang berbeza di lokasi bahasa Bulgaria, yang boleh dibuat di rumah.

  Pemasangan pertama adalah bingkai dengan mesin penggilingan sudut tegar di bawahnya. Di permukaan kerja hanya cakera pemotongan dapat dilihat, yang bebas masuk ke dalam slot meja. Pemotongan profil logam atau helaian dalam kes ini sama sekali sama dengan penggerudian kayu kosong melalui gergaji pekeliling. Walaupun reka bentuk yang sangat mudah, skim seperti ini tidak begitu popular. Mereka yang membuat peranti sedemikian, perhatikan kesulitan yang digunakan kerana keperluan untuk menggerakkan bahan kerja. Ini sangat mengurangkan ketepatan kerja dan menjadikan proses itu tidak selamat. Satu-satunya kelebihan mesin dengan lokasi telinga yang lebih rendah adalah keupayaan untuk cepat memotong helaian logam tipis.

  Skim kedua, di mana bahagian itu kekal pegun, dan roda pemotongan itu bergerak, lebih mudah. Pendulum pendulum yang dilihat, yang terletak di atas atas meja, membolehkan anda memotong benda kerja betul-betul pada sudut yang diperlukan, dan ia menjadi mungkin untuk membuat jumlah yang tepat bagi jenis-jenis bahagian yang sama. Oleh kerana lokasi penggiling di bahagian atas, gergaji tidak memerlukan apa-apa usaha, dan operasi unit menjadi mudah dan selamat. Kelebihan reka bentuk yang tidak diragukan termasuk keupayaan untuk cepat membongkar bahasa Bulgaria untuk kegunaan tradisional. Bagi kekurangan kaedah ini, pautan lemah boleh dianggap sebagai sambungan hinged, yang merumitkan reka bentuk mesin.

  Mesin untuk memotong logam dengan kedudukan atas penggiling mempunyai reka bentuk yang lebih mudah dan membolehkan memotong bahan kerja pada sudut yang dikehendaki

  Peranti pendulum itu dilihat dari Bulgaria

  Pendulum yang dilihat dari bahasa Bulgaria tersedia untuk pemasangan di rumah, tidak memerlukan bahan mahal dan kelayakan istimewa. Mesin pemotong mempunyai reka bentuk yang mudah dan terdiri daripada beberapa unit:

  Bingkai itu adalah bingkai keluli yang dikimpal dari tiub profil, dengan platform logam lembaran dengan ketebalan sekurang-kurangnya 3 mm. Kepada plat ini dipasang pendakap di mana pivot gergaji pendulum dipasang, dan juga berhenti memegang benda kerja. Dengan cara ini, terdapat beberapa perhentian seperti ini: ia mudah, apabila satu elemen membolehkan membuat kepingan tegak lurus, dan yang lain membolehkannya melihat bahan pada sudut yang diperlukan. Perhentian yang paling sempurna adalah peranti pivoting dengan protractor, dengan cara mana sudut di antara bahagian dan cakera pemotong terdedah. Perincian penting: pada titik sentuhan gergaji ke platform di meja, potongan dibuat, lebarnya harus sama dengan dua kali ketebalan lingkaran pemotongan, dan panjangnya sesuai dengan diameternya.

  Pembinaan standard terdiri daripada bingkai, pendulum dan pengikat untuk Bulgaria

  Pendulum mesin pemotongan itu adalah kepingan T yang diperbuat daripada profil logam segi empat tepat. Di satu pihak, perhimpunan ini dilampirkan pada pendakap bingkai dengan sendi bergerak, dan di sisi yang lain, pengikat dipasang pada bulgarian itu. Mobiliti swivel sendi swaddle disediakan oleh rolling bearings atau bushings, dan pengembalian alat ke kedudukan aslinya adalah elemen fleksibel (getah atau spring).

  Pemasangan bolgarki adalah konsol dengan satu atau dua kurungan, yang berkaitan dengan pendulum. Kepada salah seorang daripada mereka, USM dilancarkan. Untuk melakukan ini, badan pengurangannya menyediakan lubang berulir untuk menetapkan pemegangnya. Braket kedua adalah kuk konvensional (stepladder), yang memegang alat pemotongan oleh tubuh.

  Kemudahan dalam operasi peralatan boleh ditingkatkan dengan ketara dengan menyambungkan pengisar kepada suis pedal. Sudah tentu, dalam kes ini, tuas mula USM dibawa ke kedudukan kerja dan ditetapkan dengan butang khas.

  Alat dan bahan yang diperlukan

  Apabila memulakan mesin pemotong, perlu difahami bahawa ketepatan kerjanya secara langsung berkaitan dengan kestabilan struktur. Oleh itu, pilihan bahan ketebalan tertentu tidak ditentukan oleh keperluan untuk kekuatan badan seperti keperluan untuk ketegarannya.

  Sebelum anda mula bekerja, anda perlu menyediakan:

  • profil paip "persegi" (25x25x2.5 mm);
  • profil paip "segi empat tepat" (40x20x2.5 mm);
  • ketebalan logam kira-kira 4-5 mm;
  • bantalan bola bantalan No. 202, 203 atau 204 - 2 buah;
  • batang yang ditentukur dengan ketebalan yang sama dengan diameter lubang dalam sangkar galas dalam (sehingga 100 mm);
  • bar dengan diameter 8-10 mm;
  • tayar logam (20x4 mm);
  • bolt dan kacang dengan benang M8 atau M.

  Daripada alatan yang anda perlukan:

  • penggiling sudut;
  • gerudi atau mesin penggerudian, set latihan;
  • set mati untuk memotong benang metrik;
  • kunci carob;
  • mesin kimpalan.

  Kehadiran kimpalan elektrik adalah wajar, tetapi tidak diperlukan - semua sambungan boleh dibuat pada sambungan berulir. Walau bagaimanapun, perlu difahami bahawa kaedah sedemikian mengurangkan kebolehpercayaan dan kekuatan struktur.

  Untuk pembuatan mesin, lebih baik memilih pengeluar Bulgaria

  Nod utama mesin pemotong adalah pengisar sudut. Ia tidak disyorkan untuk menggunakan pengisar "kecil", yang direka untuk memotong cakera sehingga 125 mm dengan kekuatan sehingga 500-600 watt. Ingatlah bahawa lebih besar diameter roda pemotongan, mesin yang lebih serba boleh dan boleh dipercayai.

  Kesempurnaan pilihan alat kuasa juga disebabkan oleh pelbagai jenis reka bentuk Bulgarians yang hadir di pasaran. Oleh kerana peralatan tersebut tidak diseragamkan, mesin pemotong dibina untuk model tertentu dan saiz UWB. Jika peralatan tidak boleh dipercayai, maka jika gagal, sukar untuk memasang bulgarko lain di tempatnya tanpa perlu mengubah pengikat dan pendulum. Itulah sebabnya lebih baik memilih produk dari pengeluar terbukti - Makita, Bosch dan sebagainya.

  Membuat mesin pemotong dengan tangan anda sendiri

  Bekerja pada mesin pemotong bermula dengan reka bentuk. Tidak mustahil untuk memberi dimensi tepat peranti, kerana reka bentuknya bergantung kepada model dan saiz dari Bulgaria tertentu. Walau bagaimanapun, mengikut lukisan yang dibentangkan, seseorang boleh mendapatkan gambaran tentang dimensi dan struktur peralatan.

  Lakaran projek bermula dengan lukisan badan. Mungkin, ia tidak perlu rangka, tetapi satu platform berasingan, yang boleh diikat ke meja kerja. Walau bagaimanapun, tentukan saiz peranti dan lokasi pada badan nod utama. Seterusnya, ESM dan jarak gandar lubang pelekap pada selongsong pengurangannya diukur. Berdasarkan penunjuk ini, lukisan lampiran bolgar pada pendulum dibuat. Selepas ini, pemasangan berputar itu sendiri direka. Lebih kecil jarak dari sambungan berengsel ke lingkaran pemotongan, semakin tegar dan tepat mesin akan. Dalam erti kata lain, panjang pendulum harus sekecil mungkin.

  Pada peringkat reka bentuk terakhir, hitung berapa banyak dan apa bahan yang diperlukan.

  Galeri foto: Lukisan untuk pembuatan mesin potong sendiri

  1. Selaras dengan lukisan itu, kekosongan mesin masa hadapan dipotong. Untuk bingkai dan pendulum, paip profil digunakan, dan untuk lampiran cantilever - profil logam, bar logam dan batang keluli. Sekiranya strukturnya menyediakan platform galas, maka saiznya ialah ketebalan tebal keluli tebal 4-5 mm.
  2. Untuk lengan pendulum, yang merupakan bahagian paip profil, aci melintang (aci) dikimpal kepada sendi berengsel. Adalah penting untuk memastikan bahawa aci adalah tegak lurus dengan pendulum. Selepas memotong bahan, aci dikimpal kepada lengan pendulum
  3. Dari tayar keluli bengkok kurungan berbentuk U, di sisi sisinya gerudi lubang-lubang untuk bolt, yang mana badan bolgarki pengurangan diperbaiki. Untuk lampiran pada lubang berulir pada perumahan gear pengurangan USM, kurungan berbentuk U
  4. Dari batang keluli, sampul berbentuk U berbentuk U (berbentuk tangga) dan bar penjepit untuk memasang alat alat kepada pendulum dibuat. Yang terakhir adalah plat logam 15-20 mm lebih panjang daripada lebar kuk. Hujung bebola tangga bebas masuk lubang di pinggir plat penjepit, dan penetasan dilakukan oleh kacang dengan benang yang sesuai.
  5. Menggunakan pendakap berbentuk U dan kolar ke Bulgaria, kimpalan atau sendi berulir, bahagian-bahagian ini dipasang pada konsol. Oleh itu, bolgarki pendakap pendakap ke pemasangan lengan pendulum dengan pendakap berbentuk U dan penjepit
  6. Galas yang akan memutar pendulum ditekan ke pendukung. Sebagai yang terakhir, ia mungkin menggunakan kedua-dua pemasangan kilang pra-fabrikasi dan kepingan paip keluli (15-20 mm) dengan diameter bersamaan dengan selongsong luar galas itu.
  7. Unit galas ditekan ke aci dari kedua-dua pihak. Adalah penting bahawa sambungan itu ketat - ini akan menghapuskan anjakan membujur dan melintang yang tidak diingini. Sekiranya sambungan yang terhasil lemah kerana sebab tertentu, anda boleh menggunakan kaedah yang telah diuji dan diuji - untuk memisahkan paksi dengan besi pematerian, memohon lapisan timah nipis ke permukaannya (anda memerlukan pengisaran asid sebagai fluks).
  8. Pada jarak 50-60 mm dari pinggir platform, pemasangan pendulum dengan perhimpunan sokongan dikimpal. Adalah penting untuk tidak memanaskan galas, jadi bahagian-bahagian ini dibalut dengan kain basah atau sentiasa dituangkan dengan air untuk penyejukan. Perhimpunan lengan pendulum dengan perhimpunan galas dikimpal pada platform pada jarak 50-60 mm dari tepi
  9. Di lengan pendulum kimpalan konsol dengan penjepit yang dipasang dan pengancing berbentuk U berbentuk U. Kedudukan bahasa Bulgaria dipilih berdasarkan keutamaan peribadi. Terdapat pendapat yang berlainan mengenai cara menguatkan bahasa Bulgaria ("dari diri sendiri" atau "kepada diri sendiri"). Pakar pengunci profesional bekerja dengan alat ini, mengarahkan bunga api untuk diri mereka sendiri, dengan alasan bahawa jika seorang Bulgaria atas alasan apa-apa jatuh dari tangan, alat itu akan terbang dalam arah yang bertentangan. Pencinta sering bekerja dengan penggiling sederhana atau kecil, jadi mereka lebih suka bahawa cakera berputar "sendiri", kerana ini membolehkan kawalan potongan dan menghalang kerosakan pada pakaian. Apabila memasang alat itu, jangan lupa letakkan perlindungan pelindung dengan betul - ia harus melindungi pekerja dalam hal pecah cakera.
  10. Pengisar sudut dipasang pada mesin yang dipasang. Berorientasikan alat berat, spring dipilih dan dipasang. Untuk ini, gelung dikimpal pada bingkai dan pendulum atau lubang digerudi dengan diameter sehingga 5 mm. Agar tidak merosakkan kes plastik Bahasa Bulgaria, antara ia dan kurungan meletakkan jalur getah
  11. Lakukan ujian ujian bahasa Bulgaria. Mula-mula periksa kerja mesin dalam mod terbiar. Pada masa yang sama, perhatian diberikan kepada getaran dan tindak balas bahagian kerja peralatan, yang, jika perlu, dihapuskan.
  12. Menggunakan bulatan pemotongan ketebalan maksimum, slot dipotong pada platform mesin untuk pisau pemotongan. Jika perlu, keluarkan bulgarian dan potong slot ke saiz yang dikehendaki. Jadi, ia kelihatan seperti hentian yang lebih baik dengan peranti penjepit

  Pada peringkat terakhir, sokongan untuk bahan kerja diikat pada platform. Selalunya memberikan dua bilah (untuk dipotong pada sudut 45 dan 90 darjah), membetulkannya dengan sambungan dikimpal atau berulir.

  Selalunya, alat-alat untuk memegang benda kerja disediakan dengan alat ukur. Dengan menetapkan pengisar logam ke bar berhenti dengan titik rujukan dari cakera penggiling, anda boleh dengan cepat dan tepat memotong sekeping panjang yang diperlukan. Juga, jika dikehendaki, anda boleh memasang protractors, maksiat dan pengapit pelbagai reka bentuk. Butiran tambahan sedemikian menjadikannya mungkin, sebagai contoh, untuk membuat potongan atau alur penuh dalam benda kerja di mana-mana sudut, untuk melepaskan tangan dan sebagainya.

  Jangan lupa untuk melukis peranti selepas semua operasi penamat telah dijalankan. Malah lapisan nipis enamel akan melindungi peralatan dari karat dan membuat penampilannya lebih estetik.

  Video: Cara membuat mesin pemotong dari penggiling dengan tangan anda sendiri

  Dalam proses kerja mesin pemotong (serta semasa operasi di masa depan), perlu mematuhi langkah keselamatan yang ketat. Pastikan anda menggunakan perisai muka atau cermin mata, dan letakkan EWS sedemikian rupa supaya helai bunga api diarahkan "dari diri anda sendiri." Bahaya kebakaran yang tinggi dari peralatan memerlukan kerja di ruang pengudaraan dan jauh dari bahan mudah terbakar dan pelincir. Semasa aktiviti kimpalan, anda juga harus menggunakan topeng muka, sarung tangan kulit tebal, kasut tertutup dan pakaian pelindung.

  Apabila bekerja dengan mesin pemotong, jangan cuba mempercepatkan proses dengan menekan alat ini. Pada masa yang terbaik, tergesa-gesa seperti ini boleh menyebabkan cakera ripped dan kacang janggut mengepitnya.

  Menggunakan mesin kimpalan, pastikan asas yang baik dan elakkan menggunakan peralatan dengan bahagian kabel yang terdedah. Ingat bahawa kimpalan di kawasan terbuka dalam cuaca hujan adalah dilarang. Bagi operasi mesin pemotong, apabila menyusun butang untuk kemasukannya, selamatkan diri dengan memasang decoupling mudah dengan geganti 12-volt kuasa. Untuk melakukan ini, anda boleh membuat pedal dengan mana-mana suis bukan pengunci (contohnya, butang dari loceng pintu) dan memohon sebarang relay keadaan pepejal yang direka untuk menukar arus sekurang-kurangnya 10A. Sebagai sumber kuasa gunakan bateri atau bateri dengan voltan dari 5 hingga 24 V.

  Mesin pemotong dari pengisar adalah alat yang berguna yang mudah dibuat jika anda mempunyai kemahiran untuk bekerja dengan kimpalan elektrik dan peralatan paip. Dibuat pada satu-satu masa, gergaji pekeliling pendulum akan menjimatkan masa di masa depan dan akan membolehkan untuk melakukan kerja tukang kunci dan kimpalan secara tepat dan tepat.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published.Required fields are marked *

  + 9 = 19