Mesin sandblasting dengan video tangan anda sendiri

Cara memasang sendiri sandblaster - panduan mudah untuk pemasangan cepat

Silinder gas lama akan mencari kehidupan baru sebagai sandblasting

Tidak tahu bagaimana dan bagaimana memasang mesin sandblasting dengan tangan anda sendiri? Kemudian anda akan mendapat manfaat daripada pengalaman saya dalam bidang ini. Saya akan memberitahu anda bahan dan komponen mana yang perlu disediakan dan saya akan memberikan arahan perhimpunan yang mudah dari mulanya ke percubaan.

Bagaimanakah kerja sandblaster itu?

Kerja-kerja loji kuasa perindustrian memaksa pengendali menggunakan sut dan topeng pelindung

Prinsip sandblasting adalah sederhana - udara termampat atau air mengikat bahan yang kasar, yang bertindak pada kelajuan tinggi pada permukaan tertentu.

Dengan meningkatkan dan mengurangkan jumlah bahan yang melepasi muncung, ada kemungkinan untuk mengawal penggunaan kasar dan kawasan patch permukaan sentuhan. Iaitu, yang lebih kasar melepasi muncung sesaat, lebih besar kawasan permukaan boleh dibersihkan. Tetapi dengan ini, penggunaan kasar akan meningkat pada masa-masa tertentu.

Sandblasting air dengan tangan mereka sendiri boleh dipasang atas dasar pembersihan garaj Kercher

Mengubah tekanan dengan udara yang dibekalkan, adalah mungkin untuk membuat kesan melelas pada permukaan yang dirawat lebih lemah atau lebih kuat. Sekiranya tekanan lemah, jet pasir tidak akan memecahkan lapisan cat. Dengan meningkatkan tekanan, boleh dicapai bahawa pasir meninggalkan mikrorelief pada logam.

1

Mesin pasir pasir kompak pengeluaran kilang berfungsi dengan cara yang sama dengan analog buatan sendiri, tetapi kelihatan lebih kemas

Pada masa ini, tumbuh-tumbuhan kasar dihasilkan di mana udara atau air dibekalkan di bawah tekanan. Kerana kesederhanaan dan kemudahan penggunaan, pengubahsuaian yang paling biasa adalah mereka yang beroperasi di udara termampat.

Pasir dalam pemasangan udara mesti kering, jika tidak, ia akan menyumbat muncung

Sebagai bahan kasar, pasir, serbuk plastik dan lain-lain pengalir bebas mengalir dengan pecahan tidak lebih daripada 3 mm digunakan. Untuk memastikan kecekapan pembersihan maksimum, hanya benih dan hanya pasir kering yang dibuang ke dalam mesin.

Antara keperluan untuk peranti buatan sendiri, saya perhatikan kemudahan perhimpunan dengan tangan mereka sendiri dan keberkesanan aplikasi. Peranti akan dipasang mengikut skim mudah komponen yang tersedia.

Peranti yang akan kita pasang adalah begitu mudah walaupun lukisan tidak diperlukan - ia akan menjadi skim biasa

Peranti mesin sandblasting akan seperti berikut:

 • Sebagai penerima, kita boleh menggunakan silinder gas;
 • Di atas, pasir kering akan dicurahkan ke dalam silinder, dan udara akan dibekalkan melalui muncung atas di bawah tekanan;
 • Di samping itu, udara termampat akan dimasukkan ke silinder ke saluran keluar.

Oleh itu, pasir akan jatuh di bawah pengaruh graviti dan di bawah tekanan ke dalam saluran cawangan yang lebih rendah. Kemudian pasir akan diambil oleh aliran udara termampat dan dihantar ke muncung.

Sekarang, apabila prinsip mesin penghancur pasir adalah jelas, kami akan menyediakan bahan dan komponen yang diperlukan.

Apa yang anda perlukan untuk memasang sandblast

Harga botol baru adalah kira-kira 2 ribu Rubles, pilihan kedua boleh dibeli untuk kira-kira 500 Rubles.

Pilihan optimum - unit garaj dengan tekanan outlet sehingga 12 atmosfera.

Oleh kerana kerja-kerja akan dilakukan dengan pasir kering, adalah wajar bahawa pemisah minyak disediakan di pemampat.

Tempat unsur penapis biasa akan diisi dengan manik gel silika, dan peranti akan mengeringkan aliran udara pada bekalan ke silinder.

Gel silika akan mengambil begitu banyak untuk mengisi kelalang penapis aliran.

Injap tutup harus dibuat daripada tembaga, kerana keran murah dengan badan silumin dengan cepat merosot

Di bahagian atas silinder kami mengimpal 3-4 sokongan.

 • Reka bentuk sokongan mungkin berbeza, perkara utama ialah silinder yang terbalik pada sokongan sedemikian harus stabil dan tidak stabil;
 • Di samping itu, ketinggian sokongan haruslah seperti belon dalam keadaan terbaliknya tidak menyentuh lantai dengan kren.

 • Tee dikimpal ke bahagian bawah silinder;
 • Lanjutan tubular dikimpal dengan satu ketuk tee, yang akan dipasang hos udara termampat;
 • Semua sendi dalam unit ini dikimpal dengan jahitan pepejal, untuk memastikan ketat maksimum.

Untuk penyegel di penutup, adalah mungkin untuk memasukkan cincin getah atau, seperti yang ditunjukkan dalam gambar, untuk memohon memasukkan getah.

 • Kepada sambungan tiub yang sudah dipasang, melalui tee, penapis dipasang, di dalamnya akan diletakkan gel silika;
 • Di pintu masuk penuras, injap bola dipasang.

 • Hos dilampirkan pada paip tee berhampiran dehumidifier;
 • Hujung hos yang lain disambungkan kepada pemasangan berhampiran pendukung di bahagian bawah silinder. Kedua-dua sambungan ditangkap dan diketatkan dengan pengapit.

Terima kasih kepada pemegang, struktur yang dipasang boleh dibawa bersama.

Dalam kes kita, penebat seramik siap digunakan, yang digunakan dalam kerja-kerja elektrik.

 • Muncung muncung yang diperbaiki dipasang pada injap bola melalui sekeping hos, dan keseluruhan pembinaannya diperbaiki oleh beberapa pengapit yang panjang;
 • Sekeping paip panjang 30 cm diskru dari tee percuma.

 • Pada injap bola, selepas penapis aliran, pasang pemasangan hos pelepasan cepat, di mana bekalan udara dari pemampat akan disambungkan;
 • Sambungan khas dibuat melalui hos untuk menjadikannya fleksibel;
 • Bahagian sendi ditarik bersama oleh pengapit.

Selepas itu, buka skrin pada output dari penerima, dan kemudian pada muncung.

Cuba untuk menjaga pistol itu ketat, kerana kerana tekanan tinggi, ia akan koyak dari tangan

Kami telah mempertimbangkan arahan perhimpunan yang mudah untuk mesin sandblasting, dan kini anda boleh memasang sendiri pemasangan yang sama. Soalan mengenai pemasangan unit boleh diminta dalam komen.

Komuniti> Lakukan sendiri> Blog> Mesin sandblasting dengan tangan anda sendiri

Halo semua, ramai yang membaca rekod saya sekurang-kurangnya sekali, mereka tahu bahawa saya tidak suka banyak huruf. Beberapa tahun yang lalu, saya membakar diri saya untuk mengumpul mesin pasir, tapi apa peluang seseorang dalam 16 tahun tidak mempunyai apa-apa kecuali masalah di sekolah! Kemudian di seluruh Internet terdapat hanya 3 artikel tentang mesin sandblasting buatan sendiri dengan penggunaan tidak dapat diakses dan kompleks, bagi saya, komponen. Saya menolak idea saya sehingga masa yang lebih baik. Tahun berlalu, bengkel kecil saya perlahan tumbuh, lebih tepat dengan permulaannya muncul, dan kemudian tumbuh. Dan baru-baru ini saya perlu segera menyegarkan pendakap roda ganti untuk Chevy. Selama 3 jam saya telah diambil dengan blowtorch dan berus pada logam, mengingatkan segala-galanya dan segala-galanya. Apabila pendakap saya masih dibersihkan, saya memutuskan untuk masa yang akan datang untuk menyatukan impian zaman kanak-kanak. Melangkah ke Internet, saya mula menyodorkan banyak maklumat, yang di Internet terkumpul dalam 5 tahun sangat. Selepas melihat hampir semua pelaksanaannya, dia meletakkan imej radas di kepalanya, dan kemudian memindahkannya ke kertas. 2 hari yang dibelanjakan untuk perhimpunan, 3 menunggu pengeringan cat (dan itu tidak kering, perkahwinan ditangkap), dan di sini sudah siap untuk mesin sandblasting saya. Saya tertidur dengan pasirnya, tetapi ia tidak berfungsi! Saya duduk dan ingat bagaimana di mana-mana yang menulis bahawa pasir kering dan halus diperlukan, dan saya dikebumikan yang pertama yang tertidur. Saya mengambil kepingan logam, saya mula mencurahkan pasir dengan penyaring, kemudian saya mengayunkannya melalui penyaring yang halus. Saya menuang 2 baldi daripada mayonis, dan ia bermula. Shveiler di mana saya mencuba cat, belon itu kosong dari cat. Hasilnya sangat gembira, tetapi hakikat bahawa ia dikumpulkan oleh tangan mereka sendiri dan masih berfungsi, sangat gembira. Terima kasih kepada semua orang yang membaca, kemudian pergi ke foto dan video. Semua nasib dan pemenuhan keinginan, tetapi saya terus menyiksa, menambah senarai instrumen saya, alat.

Tags: sandblasting machine dengan tangan anda sendiri, sandblast buatan sendiri, bagaimana membuat sandblast

beritahu saya apa jenis hos yang anda gunakan? oksigen? tidak sedikit dari mereka?

Dari pemampat ke tangki, pemampat biasa berada pada kelajuan tinggi. Dari tangki ke 8mm oksigen muncung, jumlah udara tidak cukup besar untuk ini. Jika jumlahnya bagus, maka lebih baik untuk mengambil lebih banyak, 15-20mm

Di tempat kerja, pemampat rotor adalah 10 atm. Dan pistol Cina 300 liter.

Terima kasih atas idea ini! Saya melakukannya, saya perlu membuat kaki saya))) Penerima akan membawa 500 liter di udara! Pemampat saya akan beli lebih banyak)))

Perubahan topi atas ke ketuk kurang memberontak dan berpusing!

di salur masuk injap, anda perlu apabila pemampat mematikan semua lalat pasir tidak faham di mana. Dan jadi saya kelihatan seperti contoh pertama saya ... (kerja nooooo ada kekurangan)

Berikut adalah gambar dengan muncung

Bagi pemampat, saya tidak akan menulis apa-apa (di bawah semuanya digambarkan), pada alat itu sendiri, saya akan membuat beberapa ucapan.

1) anda memerlukan injap pada input. Ia sangat diperlukan.

2) di bahagian bawah tee menggantikan salib. Apabila anda merasa seperti membersihkan output dari tangki anda akan memahami apa yang saya maksudkan.

3) hos oksigen adalah nipis (saya meletakkan diri saya 20 mm)

4) mengambil bahagian lain dari penebat (yang mana elektrod itu, saya memohon foto itu). Diameternya lebih kecil daripada lubang, pemampat anda akan bertahan lebih lama.

5) Saya tidak melihat aerator

Segala-galanya, seperti saya, datang pada rake yang sama. Untuk pasir pasir penuh, pemampat diperlukan. Dan bagi pemampat, bahawa dalam foto, dan kerja-kerja kecil, senjata dari kedai cukup.

lulus -know kompresor 1000 liter penerima -500 tepung. anda memerlukan 2000 liter muncung karbida.

Pemampat itu sendiri dipasang

Tangki dari Ural). Kepala pemampat dari lokomotif?

Tidak peduli berapa pujian yang dimampatkan pemampat, 15-20 saat dan dia meninggal dunia. Lantai desimeter bukan produktiviti, ia adalah tepung.

Ia sejuk. Sekiranya saya faham dengan betul, anda tertidur melalui bolt atas pasir dalam belon, udara bertiup ke atas belon dan dari bawah ke dalam tiub. Kili bawah bawah balon untuk mengatur bekalan pasir?

Ya, udara bertiup melalui tiub, dan bola didorong oleh pasir

Saya terkejut bahawa pemampat sedemikian sedemikian sekurang-kurangnya dapat menunjukkan sesuatu pada sandblast.

Perpaduan, topi penuh ...

Saya tidak bercakap tentang topi itu, tetapi mengenai hakikat bahawa penulis mempunyai kaitan dengannya.

Dan lilin akrab yang biasa))))), kerana hanya ia boleh dibongkar oleh alat ganti tanpa banyak usaha

Yang pertama adalah Bosch, menenangkan untuk masa yang lama, meletup ketika dia dipotong))))

Bosch tidak mengerti dengan mudah, maksimum yang boleh dilakukan adalah untuk menarik penebat keluar dari skirt

Kuasa kuda dibutuhkan, menurut semua pemerhatian, 500 l / min, semua yang tidak berfungsi di bawah, yang tidak akan mengatakan apa-apa, atau apa-apa yang berfungsi! Tema ini telah rosak, peranti itu sendiri adalah mudah dan mudah dibuat, tetapi masalahnya adalah pemampat yang kuat!

Untuk kerja kecil saya, saya mempunyai cukup penuh, saya pam 8 atm, saya mula sandblasting, tekanan jatuh ke 6 dan pemampat menyimpannya

Video untuk menonton trafik tidak di sini Saya berminat dengan muncung, mungkin lebih terperinci?

Saya membakar lilin menjadi merah dengan blowtorch, kemudian saya mengeluarkan elektrod

Itu lebih menarik!

Seterusnya, yang berada di tempat itu, saya meletakkan lubang di dalam plag untuk 15 di bawah lilin dan diskrukan ke injap bola

Saya faham semua terima kasih! Aliran dari atas udara dan pasir dari bawah? Dan di atas bolon datang yang akan berada di tekanan pasir itu?

Ya, baiklah, inilah gambarajah visual

Skim hampir sama melihat di sini okuzove.ru/poleznye-stati...imi-rukami-chertezhi.html, dan anda, dengan cara itu juga ada)

Sudah tentu bodoh, untuk menggunakan senjata pistol sendiri, tetapi di garasi kami untuk tahun kedua kos bandura ini, dan masih belum robek ... Mungkin saya akan masak sendiri pada suatu hari nanti.

Dan kenapa dia rvanet? Belon Freon memegang 30 Atm, kemudian mematikan palam keselamatan. Dan pemampat menekan hanya 8-10 atm.

Kelas! Tambah foto kompresor!

150 liter seminit! Percuma!

Bahagian kerja berskala kecil akan pergi, sebagai contoh, membersihkan, tetapi jika anda membersihkan mesin sebelum dan kapasiti 500 liter seperti di bawah perlu menulis

Sooo menarik! Apakah prestasi yang diperlukan?

Ya! Berapa banyak liter seminit memberikannya! Apa yang akan menarik perkara ini?

Saya mempunyai pemampat kecil Cina 3N / p dan penerima untuk 25 liter, berapa banyak l / m tidak tahu, tetapi sudah cukup untuk menyokong 6 atm

Cuba soda makanan, lihat membersihkan api!

Mesin penghancur pasir dengan tangan sendiri

Apabila membuka bengkel atau perusahaan perindustrian besar memerlukan peralatan yang berkesan untuk membersihkan permukaan logam. Pasar untuk peralatan tersebut sangat luas, tetapi harga untuknya tidak selalu tersedia untuk seorang pengusaha baru atau tuan. Untuk menjimatkan wang, anda boleh mengumpul sandblast dengan tangan anda sendiri. Peranti mempunyai saiz yang sederhana, tetapi ia dapat mengatasi walaupun dengan karat dan kotoran yang lama.

Ciri-ciri mesin sandblasting

Tumbuh-tumbuhan pasir adalah benar-benar sejagat - mereka digunakan dalam perusahaan besar dan dalam keadaan domestik. Ini mungkin disebabkan oleh kefungsian dan keupayaan peranti.

Untuk kerja mungkin untuk membeli produk siap, tetapi penyelesaian ini mempunyai kelemahannya:

 • Harga tinggi. Mesin sandblasting dihasilkan pada peralatan automatik, yang mempengaruhi harga yang tidak memihak kepada pembeli.
 • Tempoh Waranti. Pembersih sentiasa bersentuhan dengan pencemaran dan keadaan tidak menguntungkan lain, ini mencipta beban besar. Tetapi peralatan sandblasting jarang mempunyai tempoh jaminan panjang.
 • Fungsi peranti. Ia tidak selalu mungkin untuk membeli peranti ini, dengan petunjuk yang sesuai untuk keperluan anda. Ini merangkumi kuasa, dimensi dan fungsi tambahan.

Hari ini, terdapat banyak pejabat yang menyewa mesin sandblasting. Sekiranya kerja anda memerlukan penyertaan tetap peralatan tersebut, sewa akan terlalu mahal.

Oleh itu, tugas memasang mesin sandblasting dengan tangan sendiri seolah-olah menjadi penyelesaian yang paling menguntungkan untuk kedua-dua perniagaan swasta dan besar. Di samping itu, dengan menjadikan unit itu sendiri - anda akan mengetahui spesifik karyanya, yang akan memudahkan operasi dan pembaikan selanjutnya.

Peranti sandblasters

Sebelum anda mula membuat peralatan pasir, anda perlu membiasakan diri dengan skema perantinya. Untuk memasang peranti ini, anda memerlukan banyak peralatan dan alat, pajakan atau pembelian yang harus diperhitungkan sebelum kerja dimulai.

Dalam banyak aspek skema sandblast peranti menyerupai senapang semburan. Tetapi untuk menggantikan satu peranti dengan yang lain dalam kerja adalah mustahil kerana beberapa perbezaan di antara mereka.

Pemampat adalah penjana aliran udara tekanan yang diperlukan. Dia memakan arus dalam barisan pasir. Dari sana aliran masuk ke hos utama, di sebelah lengan pengambilan bahan yang kasar, di mana, terima kasih kepada vakum dari aliran udara, yang kasar memasuki saluran paip dan bercampur dengan aliran udara. Dari sini, yang melelas dan udara disedut ke muncung dan diberi makan melalui sarung ke permukaan kerja. Untuk kerja-kerja kecil, seperti gelas kaca, disyorkan untuk membeli pistol sandblasting.

Antara lain, peranti ini termasuk hos, "elektronachinku9raquo;, sistem kren. Konfigurasi peranti bergantung pada saiz dan tujuannya.

Butiran untuk mesin sandblasting

Untuk pemasangan sendiri peranti anda perlu membeli satu set bahagian siap. Di bawah ini anda akan dapati beberapa aksesori yang tersedia, yang boleh anda beli di mana-mana jabatan khusus kedai:

 • tangki di bawah pasir (pasir), balon dari gas, ia direka bentuk untuk bekerja dengan bahan tekanan tinggi;
 • memotong paip air (2 inci) dengan palam untuk memberi makan pasir dan benang.
 • hos bekalan gas dengan panjang 5 m dan diameter 1 cm;
 • injap bola untuk hidraulik s 111;
 • Hos bertetulang getah dari diameter 2 m panjang dan 1.4 cm;
 • hos untuk memasang hos;
 • sealant untuk ukiran (dirasai pita atau lain-lain);
 • collet;
 • pemasangan keluli DM 15 dan 3 jenis "Bochata9raquo;

Harga komponen bergantung kepada rantau dan firma produk. Rata-rata, jumlah kos untuk semua bahagian antara 35 hingga 40 dolar. Harga sandblaster kilang akan banyak kali lebih besar. Selepas membeli semua komponen, anda boleh memulakan pemasangan.

Jika tangki untuk kasar adalah silinder propana, ia mestilah disediakan. Pertama, gas diekstrak daripadanya, dan kemudiannya kelebihan tembaga dipotong oleh orang Bulgaria atau gergaji besi. Untuk mengecas pemampat, gas dikeluarkan dari silinder. Kapal dari freon sebagai balon untuk kasar tidak memerlukan kerja persediaan.

Tahap sandblast assembly kelihatan seperti ini:

 • Di tapak belon ayam adalah pembukaan untuk masuk, bersamaan dengan diameter pemangkasan paip air (2 inci). Sebaliknya pada lubang ini, satu lagi dibuat - di tengah-tengah bahagian bawah kapal, dengan diameter 1.2 cm Kemudian paip air dikimpal.
 • Di bahagian bawah silinder, pemasangan keluli DM 15 dilengkapkan ke lubang kedua. Ia juga disyorkan untuk mengimpal tripod atau sistem roda ke bawah, untuk memudahkan pengangkut radas.
 • Pada paip dari bawah dan dari atas skru kren dan "bochata9raquo;. Thread lembaran yang diulirkan.
 • Di hujung tee, kelengkapan dipasang, yang mana ia dipasang dengan hos bertetulang, memasangnya dengan kuk. Tiub tembaga dipasang pada kedua, dan hos dilampirkan dari atas.
 • Collet dan muncung dipasang di bahagian belakang bekas. Untuk melakukan ini, lebih baik menggunakan peranti siap yang diperbuat daripada tungsten.
 • Sebuah tee dan keran dengan sebuah kapal di bawah pelelas dilampirkan ke pelabuhan bekalan udara.
 • Lubang tee disambungkan ke silinder dan pemampat.

Jika arahan diikuti dengan tepat, sandblast akan dihasilkan, tidak kalah dengan analog yang dibeli. Pada akhir perhimpunan, sandblast boleh disambungkan ke mesin.

Sekiranya anda menghadapi masalah dengan perhimpunan, atau jika terdapat sebarang masalah dengan operasi peranti, lihat penjelasan video terperinci mengenai operasi sandblaster yang dibuat oleh diri anda:

Jika aparatus berdasarkan silinder gas kelihatan rumit, maka adalah mungkin untuk menghasilkan unit yang lebih mudah. Produk yang lazim digunakan untuk memohon pola sandblasting pada almari pintu gelangsar (gambar ditunjukkan di bawah).

Untuk membuat pembinaan ringan, anda memerlukan sebuah kapal kecil - botol plastik akan dilakukan. Untuk menyambung pengedar ke ballon, anda perlu injap bola dan tee. Unit ini dipasang mengikut prinsip yang dinyatakan di atas. Proses itu akan mengambil masa tidak lebih daripada sejam, tetapi butirannya perlu diubah dengan kerap kerana haus dan lusuh cepat.

Secara kebetulan, perhimpunan itu menyerupai pistol sandblast atau berus udara. Untuk kemudahan penggunaan, muncung dilekatkan pada muncung. Sekiranya muncung digunakan dengan kerap, ia sering diperlukan untuk menukar atau membersihkan muncung.

Apabila bekerja dengan unit sandblasting, adalah penting untuk mematuhi langkah keselamatan. Walaupun aliran melelas dibekalkan di bawah tekanan, sebilangan besar zarah memasuki udara. Oleh itu, apabila bekerja, melindungi mata dan saluran pernafasan dari pasir. Kerja dijalankan hanya dalam sel tertutup. Pada orang yang memakai alat pernafasan dan cermin mata, pada tangan - sarung tangan getah. Apabila bekerja pada badan, tidak perlu ada kawasan kulit terbuka. Juga, anda harus menjaga kemungkinan penutupan kecemasan peranti.

ul. Bolshaya Dorogomilovskaya, 10

Dmitrovskoe lebuh raya, 163a, bangunan 1, -1 tingkat

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

59 + = 65