Missouri tampalan tenis kelas induk

Kerja tampal Jepun: tradisi, penghormatan dan kelas induk

Perkara yang indah dan bergaya yang menuntut status karya seni boleh dibuat dengan menggunakan bahan yang paling mudah dan paling mudah diakses. Kain adalah elemen biasa dalam kerja-kerja jahitan. Mereka digunakan dalam proses menyulam, mencipta pakaian dan elemen hiasan. Mereka juga digunakan dalam bentuk kemahiran ini, seperti kerja sambutan Jepun.

Sejarah kemunculan trend ini dalam kaitan dengan kaitan dengan keperluan untuk menjimatkan dan penggunaan rasional tisu, kerana kos bahan adalah tinggi. Pada kerja keras utamanya adalah selubung, yang dari masa ke masa dari perkakas rumah tangga yang mudah, yang membolehkan anda membuat perkara-perkara yang diperlukan dalam kehidupan seharian, telah berkembang menjadi arah seni moden, yang secara aktif digunakan oleh pereka terkenal.

Plaid buatan tangan atau selimut, yang berdasarkan flap dan sisa kain, tidak hanya mengilhamkan pereka fesyen, tetapi juga pengeluar. Itulah sebabnya kilang-kilang moden menghasilkan kain yang meniru jahitan yang dijahit bersama.

Sebenarnya jenis kerja jarum seperti ini berkembang di England, di mana kualiti kerja sangat tinggi sehingga produk menarik perhatian penikmat kecantikan di seluruh dunia. Di negara-negara lain, termasuk Rusia, produk serpihan juga terdapat di rumah, membolehkan anda menyimpan kain dan pada masa yang sama menghiasi pedalaman.

Nota khusus ialah versi kerja patchwork Jepun. Di negara ini, jebakan digunakan bukan sahaja untuk mewujudkan unsur-unsur keperluan kegunaan rumah tangga, tetapi juga menjadi asas untuk meditasi dan lain-lain yang berkualiti tinggi, sebagai rehat yang tinggi, sebagai teknik pelaksanaan keluar dari proses yang kreatif ke dalam proses kreatif.

Perhatian khusus perlu dibayar kepada kerja sambutan Jepun

Kerja tampal Jepun berbeza dari orang Eropah - kerja dilakukan secara perlahan, kain dipilih khusus untuk mengelakkan kontras tajam dan kombinasi yang salah dalam warna dan warna.

Galeri: Patchwork Jepun (25 foto)

Kerja tampal Jepun: tidak seperti Cina dan Inggeris

Jepun tidak segera menjadi standard kemahiran semacam ini. Jahit patch berkembang di sini secara beransur-ansur, menyerap unsur-unsur terbaik dari arahan Cina dan Inggeris. Refleksi mereka dalam karya-karya itu telah ditemui dan pakaian tradisi sami. Salah satu ciri khas jahitan dalam gaya Jepun adalah jahitan khas. Ia dilakukan sedemikian rupa untuk dengan rela menghubungkan beberapa lapisan kain, membentuk corak geometrik atau siluet pada produk siap - pakaian, bedspread, sarung bantal. Jahit juga digunakan apabila terdapat keperluan untuk membaiki pakaian lama.

Barang-barang isi rumah tradisional untuk futon Jepun (tilam) dibuat menggunakan teknik jahitan ini. Oleh kerana fabrik adalah mahal, tempat-tempat yang haus ditutup dengan kain baru, yang membuat produk kelihatan seperti baru dan agak sesuai untuk kegunaan selanjutnya. Selain itu, ciri khas teknologi Jepun adalah penggunaan semasa operasi papan kayu khas. Mereka membantu membuat lukisan daripada kain, jadi produk siap kelihatan seperti karya seni yang sebenar.

1

Terlepas dari hakikat bahawa tanpa mengira teknologi yang dipilih, patchwork selesai kelihatan cantik dan bergaya, versi Jepun mempunyai beberapa ciri-ciri dan ciri-ciri tersendiri yang tidak membenarkan kerja-kerja menyusahkan dengan Cina atau Inggeris:

 • Jahitan khas digunakan;
 • Teknik penyambungan patchwork (tradisional) dan memperbaiki elemen dengan jahitan digunakan pada masa yang sama;
 • Lukisan utama pada produk adalah motif semulajadi (bunga dan medan);
 • Angka geometri dipenuhi dengan gambar-gambar bunga dan tumbuhan;
 • Kain utama yang digunakan dalam kerja - sutera (versi Bahasa Inggeris - kapas);
 • Dalam proses menggunakan teknik sulaman khusus, dipanggil sashiko, dilakukan dalam teknik "jarum ke depan".

Tuan tentu akan menghiasi produk dengan berus atau pinggan, yang membolehkan produk kelihatan bukan hanya cantik, tetapi juga kaya. Juga untuk aplikasi ciri-ciri patchwork Jepun - ia membantu untuk menambah gambar keseluruhan, yang dibuat dari flaps. Sarjana moden menggunakan mesin jahit untuk kerja.

Kelas induk dalam aplikasi Jepun (video)

Kerja tampal Jepun: kelas tuan untuk pemula - cara bergaya dengan tangan mereka sendiri

Buat item dalam gaya patchwork mudah. Sekiranya versi Jepun dipilih, maka orang itu membuka ruang di mana kreativiti dan ekspresi diri dialu-alukan.

Salah satu barang yang diperlukan dalam kehidupan seharian adalah dompet tisu (beg kosmetik). Untuk menghasilkannya, anda perlu:

 • Skim;
 • Kain (boleh digunakan katun);
 • Mouline (thread);
 • Flizelin;
 • Synthepon (nipis);
 • Pin;
 • Sabun atau kapur;
 • Thread untuk jahitan;
 • Kilat (untuk pengancing);
 • Unsur hiasan (renda, butang, mutiara).

Kain yang asas harus bersih dan disetrika.

 • Terjemah corak ke kain yang disediakan (menggunakan kapur atau sabun);
 • Berhati-hati memotong semua butiran bahagian hadapan dan belakang (penting untuk membuat elaun untuk lipit kira-kira 5-7 cm);
 • Menjahit semua elemen bersama-sama;
 • Lancar jahitan dengan besi;
 • Potong segi empat tepat bukan tenunan dan sintepon (ia mestilah lebih besar saiznya daripada bahagian utama;
 • Menggunakan pin, lampirkan segi empat tepat kepada elemen utama produk;
 • Jahit semua jahitan dan butiran;
 • Selamat zip di bahagian atas;
 • Hiaskan produk menggunakan unsur-unsur yang disediakan untuk tujuan ini.

Buat item dalam gaya patchwork mudah

Rupa-rupanya, tidak ada kesulitan dalam kerja ini. Keadaan utama adalah ketiadaan tergesa-gesa. Gaya Jepun bertujuan untuk berehat dan melengkapkan kelonggaran - penting untuk mengingati perkara ini sebelum memulakan proses mewujudkan produk tampal.

Jenis kerja tampuk Jepun, teknik pelaksanaan

Anda boleh membuat perkara-perkara yang indah dan luar biasa dalam teknik kerja sambat Jepun dengan memilih salah satu daripada beberapa jenis popular:

 • Poigui (muncul di Korea, tetapi juga digunakan di Jepun);
 • Jahitan patchwork;
 • Permohonan;
 • Sashiko.

Juga, teknik yang muncul di England digunakan secara aktif - quilting.

Poigi menjahit oleh dua lapisan kain. Dalam versi asal, ia diandaikan bahawa kain pembungkusan akan digunakan. Kemudian ia digantikan dengan sutera. Perkara utama yang perlu dilakukan ialah menjahit 2 lapisan kain.

Anda boleh membuat perkara-perkara yang indah dan luar biasa dalam teknik kerja sambat Jepun dengan memilih salah satu daripada beberapa jenis popular

Patchwork - jenis kerja tenun tradisional, yang digunakan di Jepun. Unsur kain dipilih secara harmoni - mesti ada warna atau warna, corak atau simbol. Yang paling berharga adalah cara yang lancar untuk membuat produk atau lukisan sebenar. Inti utama teknik ialah penggunaan plat lancar, di mana kontur lukisan masa depan digunakan. Kontur memotong alur, membolehkan anda memegang fabrik. Selepas itu, perlu memilih kepingan yang sesuai dengan tema yang diberikan (mereka harus sesuai untuk warna, saiz dan bentuk). Mereka harus diisi dalam slot. Sarjana moden menggunakan polistirena dan bukan papan.

Permohonan - teknik yang sangat popular di Jepun. Flap dipilih mengikut corak yang ada. Ia dikehendaki membuat kosong dari kertas, kemudian dari kain, hanya selepas itu perlahan-lahan menjahit ke tempat di mana ia dikehendaki oleh idea penulis. Ia boleh menjadi rumah, pokok, mahkota, bunga atau pelbagai angka geometri, tahi lalat (bola). Perhatian khusus harus diberikan kepada pemilihan warna - mereka harus berbeza, tetapi ada nuansa - di Jepang itu kelabu dan putih, coklat dan krem.

Jahitan jahitan Jepun: skim

Terdapat pelbagai skim sedia untuk digunakan. Mereka boleh dijadikan sumber khas yang ditugaskan untuk kerja-kerja jahitan, atau diwujudkan secara bebas. Pilihan kedua akan membolehkan untuk mendedahkan potensi kreatif anda sepenuhnya, kerana ia tidak hanya perlu untuk memilih kain dan warna yang sesuai, tetapi juga untuk mengembangkan lakaran produk masa depan, yang akan memerlukan pulangan penuh dari orang tersebut.

Sekiranya pilihan jantina adalah tepat gaya Jepun dalam kerja tampal, maka adalah penting untuk mengingati keutamaan yang ada dalam kerja - warna yang diredam, sifat tema, persekitaran yang harmoni yang membolehkan untuk mewujudkan kesendirian. Sambungan unsur-unsur dibuat dengan jahitan kemas, jadi pada akhirnya anda dapat melihat bukan hanya tekstil, tetapi karya seni. Tuan yang berpengalaman melakukan jahitan sehingga jahitan hampir tidak dapat dikesan. Di antara skim ini bukan sahaja bedspreads tradisional, selimut atau taplak meja, tetapi juga pakaian, pelbagai aksesori.

Keinginan untuk merealisasikan kebolehan kreatif mereka mengenali seseorang dengan pelbagai jenis kerja jarum. Patchwork adalah salah satu yang paling luar biasa, dan juga ekonomi, kerana di tengah-tengah segala sesuatu adalah kepingan kain. Skim yang sedia ada akan membantu memulakan proses pembelajaran atau membuat perkara-perkara yang unik yang akan menghiasi mana-mana bahagian dalam. Patchwork Jepun, sebaliknya, adalah cara untuk mempelajari lebih lanjut mengenai tradisi dan budaya negara ini.

Perhatian, hanya HARI INI!

2 komen mengenai "" kerja sambutan Jepun: tradisi, perbezaan dan kelas induk ""

Kerja sememangnya memerlukan pendekatan yang perlahan dan suasana istimewa. Ia boleh diamalkan dan selama beberapa minit sehari. Saya sangat ingin menjadikan salah seorang pakar kecantikan ini sendiri, tetapi tugas saya adalah lebih rumit - untuk membuat selimut berselimut yang indah pada memukul, yang di pameran kos banyak wang. Sudah tentu, saya memilih kaedah Bahasa Inggeris dengan flap kapas, kerja sutera adalah untuk pekerja mahir.

Halo saya berjumpa dengan anda dalam kerja anda, saya mendapat keseronokan yang besar. ANDA ADALAH BAIK BESAR. Terima kasih.

Missouri tampalan tenis kelas induk

MASTER CLASSES: Pengajaran mengenai jahitan dan jahitan bertindih dengan menggunakan tekstil (kain kerja, quilting, anak patung tekstil, tilde, mainan, pakaian pengarang)

Kelas induk pada penciptaan hiasan Tahun Baru yang indah yang diperbuat daripada kain. Dua bulatan kain yang berbeza dijahit bersama, bijak bersatu di tengah dan dipintal mengelilingi tepi. Ternyata keajaiban kecil: hiasan Krismas atau dekorasi Tahun Baru yang asal. Mainan pokok natal seperti ini sangat mudah dibuat dengan diri sendiri dengan kemahiran jahit yang minimum dan mesin jahit.

Di negara-negara Eropah ada tradisi yang baik - untuk menghias rumah dan pintu masuk dengan bunga-bunga karang Krismas. Pada mulanya mereka dibuat dari cabang-cabang tumbuh-tumbuhan malar hijau, menghias mereka dengan cara yang berbeza, dan kini anda boleh melihat bunga-bunga Natal dari pelbagai bahan. Dalam video ini, kelas induk menunjukkan bagaimana anda boleh membuat kalung bunga yang menghairankan dengan Tahun Baru daripada kerja selendang.

Dalam kelas induk video anda akan melihat urutan langkah demi langkah untuk memasang blok patch Snail Trail - skema spiral yang sangat indah daripada jahitan bertindih, berdasarkan yang anda boleh membuat kuil yang luar biasa. Petua: untuk mengira saiz, tentukan bilangan blok persegi siap pakai yang akan dihasilkan oleh produk anda, dan kemudian buat corak anda sendiri dari petak-petak yang tertera antara satu sama lain, seperti yang ditunjukkan dalam gambar. Potong bilangan elemen yang diperlukan, mengikut cetakan anda. Untuk mengekalkan corak kontras yang jelas, gunakan kain gelap dan cahaya (bermula dari dua jenis dan berakhir dengan gabungan pelbagai besar).

Sesetengah orang yang belum tahu terkejut, melihat tuan rumah yang bertiup: bagaimana mereka berjaya menjadi begitu produktif? Malah, terdapat patch yang dibuat selama bertahun-tahun! Ini seni, seni sebenar dalam tekstil! Tetapi dalam sulaman patchwork dari blok terdapat helah. Penggunaannya amat memudahkan kerja kasut dan mempercepatkan kerja. Dalam video ini, anda akan mendapati rahsia perhimpunan pantas blok dalam bentuk bintang.

Video master-kelas dari syarikat Riley Blake: patchwork block "house". Berdasarkan skema ini, anda boleh membuat pelbagai perkara: selimut, panel, bantal. Membangunkan topik lagi dan menggabungkan warna, anda boleh menghiasi tirai kanak-kanak dengan rumah atau menjahit beg tangan menggunakan blok ini. Di bawah pautan ini anda akan dapati corak rumah dengan penerangan dalam bahasa Inggeris. Dan jika sesuatu masih tidak difahami - lihat kelas induk!

Dalam selipar terdapat helah yang berbeza, berapa cepat untuk mengumpul blok patchwork dalam pelbagai kombinasi. Blok popular dipanggil jam juga mempunyai rahsia, yang membolehkan untuk melakukan mekanisasi) proses itu. Sederhana: kami menjahit empat kotak dan empat lagi kotak, dan kemudian melipat muka dengan muka dan menjahit seluruh perimeter. Kami memotong persegi yang diagonal dan mendapatkan empat blok siap pakai berdasarkan cermin mata. Sangat mudah dan licik!)

Kelas tuan dalam video dalam bahasa Inggeris, tetapi sangat mudah dan mudah difahami.

Idea yang bagus adalah untuk membuat tanda tekstil dari sisa-sisa potongan kain. Gambar yang disukai dipotong dari sekeping kain dan terpaku atau dijahit ke kain putih. Kemudian pinggir kain cahaya dipotong dalam pola zigzag dengan gunting khas. Ternyata ini adalah "jenama" yang dapat digunakan lebih jauh oleh imajinasi: misalnya, dalam hiasan dan hiasan beberapa benda buatan tangan.

Skim selimut cantik yang dipanggil "Amethyst" dari pereka Deb Mosa. Dengan rujukan - huraian penuh dalam bahasa Inggeris dengan corak dan ilustrasi.

Idea 25 blok segi tiga. Setiap persegi mengandungi 32 segitiga, dilipat dalam pelbagai kombinasi. Kombinasi fabrik cahaya dan gelap membolehkan menghasilkan pelbagai corak patchwork. Kuadrat yang diperolehi dari satu jenis, bergabung dalam kanvas tunggal, memberikan gambaran struktur yang betul.

Patchwork World

Sekiranya hidup koyak dicabut - selimutnya!

Carian

 • Buku harian (1,388)
 • Idea untuk inspirasi (103)
 • Dari Sejarah (16)
 • Kelas Induk (204)
  • video-mc (24)
 • keuntungan dan pendapatan (24)
 • Mudah dan comel (37)
 • peristiwa (32)
 • Sekolah kerja tampalan (70)

Pelajaran dan MK, direkodkan pada video

Satu lagi versi blok berkelajuan tinggi dari band.

Kerja memerlukan jalur kain lebar 6.25 cm, sebaiknya satu panjang.

Dari standard jalur dail untuk lebar coton Amerika (dalam hal ini bertindak sebagai panjang jalur) 110 cm, terdapat 8 bahagian, 4 blok 20 dengan 20 cm.

Sehubungan itu, 1 set jalur - sarung bantal, 4 set - selimut bayi, 6 atau lebih set - selimut dewasa atau selimut. Dan semua ini anda boleh menjahit untuk beberapa malam!

Hari ini saya ingin menunjukkan kepada anda video yang indah Mary Fons, anak perempuan salah seorang pengasas firma Fons yang luar biasa&Porter, tentang cara lain untuk menjahit "pigtail9quot;

Kaedah ini adalah baik kerana ia membolehkan cepat dan mudah untuk mencapai hasil yang luar biasa.

Di sini, lihat, ciptaan saya (beg kosmetik perolehan), yang telah selesai dalam masa beberapa jam sahaja.

Seperti yang anda mungkin sudah meneka, garis lurus dan sudut dalam kerja tampal - ini adalah prinsip pertama, jadi untuk mengucapkan abjad.

Garis bulat, melengkung, melengkung - sudah tatabahasa.

Dengan cara ini, perubahan yang Drunkard jalan blok (beliau dalam surat berita kami yang telah terlepas dapat melihat blok teknik fabrikasi di sini), seperti yang ditunjukkan dalam ilustrasi jika anda melihat terdiri daripada 16 blok, empat daripadanya adalah pusat adalah pada "sudut terang - arka gelap" dan dua belas blok rangka - diperbuat daripada kain yang sama, tetapi pada prinsip yang terbalik: ". sudut-sudut gelap - arka cahaya" yang Baca lebih lanjut →

Satu lagi cara yang baik untuk menggunakan tisu mini-koleksi memberikan kawan lama kami Jane dari Missouri Star Quilt Syarikat (dengan cara itu, mereka menghantar pesanan di seluruh dunia, dan atas arahan besar - dari $ 300 - beroperasi penghantaran percuma).

Pandang - hanya dua pukulan dengan pisau, dan blok yang siap dengan selimut yang mudah tetapi asli.

Satu kain + satu blok = "kaleidoskop keajaiban"!

Saya membentangkan kepada anda satu lagi klip video yang khusus untuk topik Kaleidoscope kaya - blok, berdasarkan segi tiga (segi tiga 90 darjah untuk persegi kaleidoskop berbentuk empat, 60 darjah segi tiga - untuk kaleidoskop heksagon, segi tiga 45 darjah - untuk kaleidoskop oktagon dan sebagainya. )

Video ini agak terperinci - hampir 10 minit! - dan, seperti yang mereka katakan, dapat difahami tanpa perkataan. Baca lebih lanjut →

"Square dari alun-alun" - cara baru

Mereka yang melanggan newsletter saya, dan sesungguhnya semua yang membaca pelajaran terjemahan saya kepada membuat kuilt, tahu bahawa saya sedang menerangkan blok "persegi dari dataran" sentiasa jenis yang sama: mengambil dua kuasa dua menambah sehingga "bersemuka", melukis pepenjuru, dijahit dengan hanya di atas dan hanya di bawah pepenjuru, potong menyerong - dan bersedia dua blok. Baca lebih lanjut →

Topik pembuatan selimut berdasarkan butiran heksagon, nampaknya, tidak dapat habis-habis sebagai tema "pondok" blok. Dan sebenarnya, cara mudah seperti ini dapat mencapai hasil yang luar biasa!

Hari ini saya ingin menunjukkan video lain Jenny Doan dari "Missouri Kvilts" (dengan cara itu, ia adalah - seorang ibu gembira kepada tujuh anak dan nenek kepada sebelas cucu, anda boleh bayangkan?), Yang disediakan cara lain untuk mempercepatkan jahit bahagian heksagon. Baca lebih lanjut →

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

− 1 = 1