Mortar simen-kapur

Peratusan mortar simen untuk plaster

Banyak jenis kerja pembinaan tidak boleh dilakukan tanpa mortar simen. Dalam strukturnya, bahan itu dibezakan oleh keplastikan dan kekuatannya. Pembina sering memilihnya juga terima kasih kepada ciri penghubung yang sangat baik.

Untuk penyediaan penyelesaian yang berkualiti tinggi, ia cukup untuk menggabungkan bahan-bahan kering, yang termasuk batu dihancurkan yang digilap, pasir dalam nisbah 1: 5. Komponen terakhir boleh diambil kurang, semuanya bergantung kepada kepadatan penyelesaian yang dikehendaki.

Selepas menggenggam bahan kering, susu kapur dicurahkan ke dalamnya. Mengubah jumlahnya boleh mencapai kepadatan yang diingini. Jika anda ingin membuat susu kapur dengan tangan anda sendiri, ambil kalium oksida dan larut sepenuhnya ke dalam air, supaya cecair seragam diperolehi.

Kualiti semua komponen campuran bangunan mestilah yang terbaik, kerana ia secara langsung menentukan sejauh mana kerja-kerja pembinaan akan dijalankan. Untuk menyediakan penyelesaian yang dipertimbangkan dalam artikel tersebut gunakan simen M400.

Sebelum anda memulakan komponen pencampuran, anda perlu memberi perhatian kepada kualiti bahan yang digunakan.

Mengikut struktur, M400 sepatutnya menjadi hancur, tanpa benjolan, jika tidak semua manipulasi akan berakhir di retak dan serpihan.

Untuk mencampurkan bahan-bahan yang diperlukan untuk melengkapkan dengan kapasiti yang besar, dan juga dengan penyaring untuk sieving.

Penyelesaian berasaskan simen menggunakan kalium oksida sesuai untuk memproses struktur konkrit. Untuk pemprosesan kornea atau permukaan projek lain, perlu menggunakan mortar simen dalam bentuk tulennya, jika anda memberi perhatian kepada sisi praktikal, ia menonjol untuk ketahanan yang hebat.

1

Perkadaran memasak mesti berbeza, dan semuanya bergantung pada permukaan penamat dan jenis kerja yang dilakukan. Yang paling biasa adalah variasi: 1: 1: 6 dan 1: 2: 9, di mana elemen pertama adalah reruntuhan penghancur tamu 8267 93, susu kapur kedua, dan pasir ketiga.

Semasa penyediaan campuran perlu menentukan kelikatannya. Hanya dengan cara ini adalah mungkin untuk menyediakan plaster berkualiti tinggi. Mengenai nisbah simen dan limau, perkadaran mungkin berbeza-beza.

Untuk rawatan cornices, bilik socle, nisbah harus 1: 6; Jika ia adalah bata, konkrit atau permukaan kayu, maka nisbah 1: 2 digunakan.

Sekiranya permukaan dirawat di dalam bilik atau terdedah kepada kepekatan kelembapan yang lebih tinggi, nisbahnya hendaklah 1: 7. Semasa penyediaan campuran itu perlu untuk menentukan kandungan lemaknya.

Jika mortar simen dengan kapur ternyata sangat berminyak, maka selepas pengeringan ia cacat, akibatnya semua kerja sebelumnya akan sia-sia. Dan dengan keunikannya, sukar untuk bekerja dengannya.

Jika bahan terlalu berminyak, beberapa gram simen ditambahkan kepadanya, jika tidak, penebalan ditambah, maka campuran akan menjadi plastik dan mudah untuk digunakan. Mortar simen-lime mestilah berkualiti.

Untuk menentukannya, sekop tidak diabaikan: jika banyak campuran adalah untuknya, itu bermakna ia ternyata berminyak. Sekiranya tidak ada, cairkan. Ideal jika bahan itu hanya sedikit melekat pada spades, maka ia dianggap optimum untuk rawatan premis.

Untuk menggunakan campuran secara rasional, tidak perlu menggerakkannya sekaligus untuk mengendalikan kawasan yang besar. Pilihan yang paling ideal ialah mencairkannya sehingga maksimumnya cukup untuk setengah jam kerja.

Mortar simen-kapur

Jika anda telah menyiapkan mortar terlalu banyak dan ia telah mengeras, jangan campurkan dengan air (seperti yang dikatakan oleh beberapa tuan, "membasmi").

Jika tidak, lapisan plaster tidak akan menjadi begitu kuat dan tidak lama lagi akan menyapu permukaan. Sebelum anda memulakan, anda perlu memastikan kualiti campuran yang diperolehi.

Pada pariti yang optimum bagi semua komponen, ia akan sempurna ke dinding dan selepas pengeringan tidak berubah.

Terdapat banyak cara untuk menyediakan campuran mortar: jumlah potasium oksida yang diperlukan dicairkan dengan simen dan kemudian dengan air.

Anda boleh terlebih dahulu mencurahkan batu yang dihancurkan dengan air dan hanya selepas mencampurkan dengan teliti, tambah jumlah mortar kapur yang diperlukan untuk komposisi. Beberapa pasir campuran pertama dan balast penghancur, dan kemudian masukkan sahaja kalium oksida.

Komponen tersebut digunakan untuk rawatan dinding luaran bangunan perindustrian atau kediaman, lantai bawah tanah dan kura-kura. Penyelesaian yang dipertimbangkan dalam artikel itu mesti digunakan beberapa jam selepas penyediaannya.

Mortar simen-kapur telah menemui aplikasinya dalam pembinaan moden, ia sering digunakan untuk rawatan dinding luaran atau dalaman. Setiap sfera bahan yang digunakan dibezakan oleh ciri-ciri dan kepekatan komponennya yang berasingan, nombor mereka.

Ia harus digunakan secara eksklusif ke permukaan, yang sebelum ini dirawat untuk memaksimumkan pengisian semua liang-liang. Hal ini memungkinkan untuk meningkatkan kekuatan lekatan substrat (siling atau dinding) ke bola plaster.

Oleh itu, penyelesaian untuk bola pertama harus cair dalam konsistensi, dengan ketebalan 0,4 cm dan 0,3 cm untuk siling.

Satu penyelesaian untuk penggunaan bola pertama boleh disediakan tanpa penambahan kalium oksida, tetapi apabila menjalankan penamat luaran dan dalaman, di rumah dengan kelembapan tinggi, kapur 9179 77 masih disyorkan untuk ditambah.

Untuk bola pertama, hubungkan satu sama lain:

 • air - sehingga tiga ratus liter;
 • kapur terhidrat - seratus kg;
 • kerikil dihancurkan - dua ratus kg;

Ketebalannya tidak boleh kurang dari 1.5 cm. Bola ini digunakan selepas kering pertama, tetapi sehingga ia menjadi padat. Ketumpatan penyelesaian harus menyerupai adunan untuk pai.

Permukaannya disamakan dengan alat pembinaan khas, bagaimanapun, untuk aplikasi yang ideal lapisan ketiga, yang kedua adalah wajar meninggalkan kasar dan sedikit tidak sekata.

Untuk lapisan kedua, campurkan:

 • air - tiga ratus liter;
 • kerikil dihancurkan - seratus empat puluh kg;
 • Jeruk kapur hidrasi - seratus dua puluh kg.

Adalah disyorkan untuk menyediakannya dari pasir halus dan kalium oksida. Hanya komponen terakhir yang dikehendaki untuk menambah sedikit. Dalam kes ini, campuran yang dihasilkan akan menjadi seperti plastik yang mungkin.

Lapisan ketiga digunakan dengan tipis dan berhati-hati sejajar dengan peraturan bangunan.

Untuk bola ketiga anda perlu campur (perkadaran):

 • air - tiga ratus liter;
 • batu dihancurkan - seratus kg;
 • pasir - seribu enam ratus kg;
 • terhidrasi kalium oksida - seratus sebelas kilogram.

Tuan pembinaan suka bekerja dengan mortar simen-limau kerana dianggap sebagai bahan yang paling plastik dan mudah di dalam kerja. Gypsum - sentiasa runtuh.

Kelikir dihancurkan - cepat membeku.

Campuran pembinaan yang dipertimbangkan dalam artikel ini adalah mudah dalam aplikasi, selain itu harganya lebih murah. Sudah tentu, terdapat beberapa dinding yang disyorkan untuk mengendalikan penyelesaian gypsum-lime atau lime-lime sahaja.

Tetapi semua yang sama, gabungan batu dihancurkan dan kalium oksida pastinya akan menyediakan pelbagai kegunaan yang agak pelbagai.

Menurut ciri-ciri sebenar dan teknikal, plaster batu dihancurkan dan kalium oksida ditentukan oleh komposisinya yang rumit, yang rasional untuk digunakan di dalam dan di luar bangunan, atau di rumah dengan kepekatan tinggi kelembapan.

Kelikir dihancurkan membuat plaster kuat dan tahan terhadap pengaruh faktor persekitaran yang agresif, ia menyediakan ciri-ciri antibakteria.

Penyelesaian ini boleh ditambah dengan pasir halus, yang dibersihkan khas dan disiapkan. Apabila menambah air, dia menjadi seperti plastik yang mungkin, sempurna ditampal di permukaan.

Untuk butiran lebih lanjut tentang melepa dinding dengan campuran simen-kapur, lihat video:

Campuran simen-kapur dianggap sebagai bahan serba boleh untuk penamat, yang tegas memegang permukaan kayu, bata atau konkrit.

Permohonan batu bata

Penyelesaian ini mempunyai satu tolak, yang tidak begitu signifikan sehingga ia tidak dapat menahan tambahnya. Ia tidak stabil untuk apa-apa ubah bentuk.

Tetapi dari sisi praktikal, walaupun paku dipukul ke permukaan, ia tidak membentuk kemurungan pada permukaan atau cip.

Antara kelebihan campuran pembinaan:

 • ciri-ciri antikulat - di permukaan yang dirawat dengan komposisi, tidak akan ada bekas kulat atau acuan. Bahan ini mewujudkan tahap kebolehtelapan udara yang diperlukan di dalam bilik dan mikroklimat yang sesuai;
 • jika anda membandingkan plaster dari simen dan kapur dengan analog pasir, komposisi pertama lebih kuat. Dia dirawat dengan pesawat di antara dinding dan tingkap itu sendiri, kura-kura atau bilik-bilik yang socle. Walaupun campuran itu berkeras, ia tidak akan kehilangan ciri asalnya.

Mortar simen-kapur digunakan untuk mencipta façade yang paling walaupun dan untuk memproses bentuk geometri kompleks. Kerana keplastikan komposisi, ia lancar merangkumi sebarang dinding.

Kemasan yang ideal bergantung kepada tahap kriteria yang ada, di mana salah satu tempat pertama adalah penyediaan permukaan dan pelaksanaan langkah demi langkah. Peringkat pertama dan utama adalah penyediaan kawasan kerja, nya pembersihan dari selesai lama.

Sekiranya asasnya longgar, ia mesti digunakan sekurang-kurangnya dua lapisan kot.

Permukaan konkrit atau bata mestilah hanya sekali. Penyelesaiannya bercampur dengan gerudi berkelajuan rendah untuk mendapatkan jisim homogen.

Adalah dinasihatkan untuk melakukan hanya dua shuffle. Plaster digunakan dalam dua cara:

 • manual, tetapi jalan berlubang besar-besaran telah dibenamkan terlebih dahulu.

Untuk melakukan ini, gunakan penyelesaian yang lebih besar dalam ketumpatan dan kelikatan, dan hanya perlu agar ia sebelum digunakan sebelum menggunakan bola utama. Bahan yang dijelaskan dalam artikel ini digunakan dengan spatula atau peraturan, sementara itu penting untuk bekerja dalam julat suhu yang dibenarkan, yang ditunjukkan oleh pengilang pada paket.

Ia terdiri daripada unsur-unsur: untuk mewujudkan kelikatan, pengisian dan pencairan.

Untuk penyediaan campuran bangunan, anda perlu membeli gred simen M400 atau M500. Jika ia telah disimpan terlalu lama dalam keadaan yang tidak sesuai, kelasnya berkurangan, dan dengan itu ciri-ciri merosot.

Selepas 30 hari penyimpanan sedemikian, daripada 500 kelas akan 450, dan selepas 6 bulan simen akan kehilangan 1/4 daripada ciri-cirinya. Pasir 8733 dari kuari atau dasar sungai diayak melalui penyaring saiz yang boleh diterima. Berikut adalah ketumpatan pasir sungai.

Untuk mempersiapkan campuran bangunan, sebagai peraturan, gunakan pasir kuari, ia mengandungi kepekatan kecil tanah liat, jadi penyelesaiannya dibezakan oleh kelembutan dan keanjalannya.

Selain itu, untuk meningkatkan parameter yang dijelaskan, anda boleh menambah pelekat bangunan (liti lantai hingga dua puluh liter larutan), atau pelekat kimia khas.

Jika anda menggunakan serbuk untuk kerja, ia mesti dipadamkan. Untuk melakukan ini, ia dicurahkan ke dalam bekas khas dan diisi dengan air. Pada masa yang sama, amati semua peraturan keselamatan teknikal, Pakai gelas dan sarung tangan pelindung, akibat reaksi akan mula memancarkan sejumlah besar haba.

Ciri-ciri mortar simen dengan limau

Mortar simen-kapur digunakan untuk kerja-kerja batu dan melepa. Komposisinya adalah sama seperti campuran dengan simen, tetapi dengan penambahan kapur terhidrat. Bergantung pada perkadaran komponen yang diperkenalkan, ciri-ciri dan perubahan tujuan, ia digunakan untuk kerja-kerja penamat di luar dan dalam premis. Anda boleh membuatnya sendiri atau membeli siap.

Jenis dan ciri-ciri

Penyelesaian kapur mempunyai tahap lekatan yang meningkat. Ia berpatutan dengan hampir semua permukaan, termasuk kayu dan konkrit. Oleh kerana sifat-sifat bakteria kapur, kemungkinan acuan atau kulat tidak dikecualikan. Komposisi sedemikian mampu menyampaikan kelembapan tanpa mengganggu iklim mikro di dalam bilik. Ia menahan perubahan suhu dari -50 ° C hingga 65 ° C.

Tidak seperti campuran simen, limau lebih elastik. Ia sempurna mengisi semua retak dan rongga. Plaster yang diberikan boleh diperbaiki dalam masa 1-3 jam. Penyelesaian dengan simen hanya sehingga satu jam. Oleh kerana pengeringan yang panjang ini, kebarangkalian penampilan retak adalah minimum.

Untuk komposisi yang berlainan dengan kapur dan simen, terdapat ciri teknikal seperti penyelesaian sebagai kandungan lemak. Adalah ia menentukan skop permohonannya.

Terdapat tahap kandungan lemak berikut:

Selalunya penyelesaian dengan kandungan lemak biasa digunakan, kerana ia mempunyai plastisitas yang paling optimum, ia jarang duduk dan tidak retak. Kurus sesuai untuk menghadapi permukaan dan mempunyai pengecutan minima. Berminyak terdiri daripada sebilangan besar komponen astringen, oleh itu sangat elastik. Ia digunakan untuk meletakkan bata atau bahan blok lain.

Ciri kandungan lemak bergantung pada nisbah komponen larutan. Untuk mendapatkan kurus, buat lebih banyak pasir, berani - lebih banyak kapur. Mereka berbeza dalam kepadatan: rendah (sehingga 1500 kg / m3) dan sederhana (dari 1500). Bidang penerapan penyelesaian dipengaruhi oleh nisbah komponen. Jenama yang paling banyak digunakan M50 (untuk melepa) dan M75 (untuk meletakkan bata).

Juga, penyelesaian plaster simen-limau dibahagikan kepada jenis berikut:

Pilihan pertama digunakan untuk meratakan permukaan mana-mana dan digunakan sebagai lapisan yang kasar. Menghias hiasan untuk masa yang lama, jadi mereka mudah mengendalikan dan memberi bentuk dan corak yang dikehendaki. Campuran untuk tujuan khas telah meningkatkan ciri kalis air, menyerap bunyi dengan baik dan terlindung.

Penyediaan penyelesaian dengan tangan anda sendiri

Berbanding mortar simen-pasir, kapur mempunyai harga yang lebih rendah. Pada 1 m2 pada ketebalan lapisan lukisan 1 mm diperlukan kira-kira satu setengah kg. Untuk pencampuran, anda perlu membeli pasir, kapur dan simen. Perkadaran komponen bergantung kepada jenama campuran yang diinginkan. Untuk mendapatkan penyelesaian M75, anda perlu menggabungkan segalanya mengikut bahagian berikut - 1: 0.8: 7 (simen M500, kapur, pasir) atau 1: 0.5: 5.5, jika simen adalah M400. Untuk mencampurkan jenama M50 anda memerlukan portland semen M400. Perkadaran komponen adalah 1: 0.9: 8 (simen, limau, pasir).

Juga, bahagian larutan bergantung kepada ketebalan lapisan aplikasi. Untuk kerja-kerja kasar (percikan), menguli dengan bahagian berikut: 6.7: 1.5: 1: 2.2 (pasir, kapur, simen portland, air). Untuk lapisan ketebalan sederhana - 9: 2.2: 1: 2.8, sebagai lapisan kemasan - 13.5: 3: 1: 4.

Untuk campuran campuran limau, biasanya tidak lebih dari 0.8 bahagian air untuk satu bahagian semen Portland diperlukan. Nisbah ini juga dipengaruhi oleh kekeringan komponen. Perkara utama adalah bahawa grout dalam konsistensi adalah sama dengan krim masam tebal.

Sebelum mencampurkan, kapur perlu dipadamkan. Sekiranya anda tidak melakukan ini terlebih dahulu, maka tindak balas kimia dalam larutan itu akan membengkak. Untuk pelindapkejutan, bekas yang berasingan digunakan. Teknologi quench bergantung pada jenis kapur. Ia boleh menjadi cepat berkurangan, sederhana dan perlahan. Jenis pertama dipadamkan seperti berikut: serbuk yang penuh dengan air diisi dalam bekas yang dipenuhi air. Sebaik sahaja tindak balas kimia bermula, air ditambah dan semuanya bercampur. Proses quenching akan berakhir selepas 8 minit.

Kapur kadar pelindapkejutan purata dipadamkan dengan cara yang sama, tetapi memerlukan lebih banyak masa - kira-kira setengah jam. Serbuk kapur perlahan tidak diisi dengan air, tetapi hanya ditaburi. Kepupusan itu berlangsung sehingga jumlah keseluruhannya meningkat sebanyak 3 kali. Reaksi mengambil masa lebih daripada setengah jam.

Untuk membuat penyelesaian kapur kualitatif, perkara utama adalah untuk melihat perkadaran, kerana ia bergantung kepada nisbah komponen yang semua ciri-cirinya dan hasil akhir bergantung. Simen Portland disyorkan untuk mencampurkan, dan bukan semen biasa, kerana ia mempunyai kekuatan yang lebih baik.

Sekiranya campuran dimajukan untuk meletakkan batu bata yang banyak, disarankan untuk menggunakan pengadun konkrit. Ia akan menjadikannya benar-benar homogen. Pertama, air dituangkan, kemudian simen Portland, serbuk kapur dan pasir dicurahkan. Sebaik sahaja segala-galanya bercampur-campur, air ditambah lagi dan segala-galanya dibawa ke konsistensi yang diingini.

Sekiranya penyelesaian itu diasah dengan tangan, maka gerudi dengan muncung khas - pengadun adalah disyorkan. Teknologi memasak dengan tangan boleh dilakukan dengan dua cara:

 • Jeruk kapur ditapis melalui penapis dengan diameter sel sehingga 3 mm. Simen pasir dan Portland dituangkan ke dalam susu kapur yang dihasilkan. Semua komponen dicampur dengan teliti, dan campuran itu dibawa ke tahap lemak yang diperlukan.
 • Dalam bentuk kering pasir dan portland simen bercampur sehingga seragam. Perlahan-lahan menuangkan kapur yang dipancarkan. Konsistensi yang diingini diselaraskan dengan air.

Untuk meningkatkan ciri-ciri teknikal, pelapis, aditif yang menjadikan penyelesaian tahan fros, pecutan atau pelindung masa pemejalan dan sebagainya ditambah.

Pengilang penyelesaian kapur yang paling terkenal ialah Besto, Osnovit, Knauf dan Henkel.

Komposisi simen melepa Besto brand M100 dihasilkan dalam beg kertas dengan berat 25 dan 50 kg. Ia termasuk simen portland M500d0, kapur terhidrat, komponen penahan air, pasir pecahan yang berlainan - 1 dan 0.6 mm dan serat polipropilena, yang meningkatkan sifat kekuatan larutan, atau sebaliknya, menguatkannya. Besto digunakan untuk kerja dalaman dan luaran. Anda boleh memohon secara manual dan dengan peralatan. Serbuk siap hendaklah dicairkan dengan jumlah air yang dinyatakan dalam arahan. Dengan ketebalan lapisan 1 cm, 18 kg campuran setiap 1 m2 diperlukan.

Basikal Dry PC21 Start-up dibungkus dalam beg seberat 25 kg. Mengandungi komponen yang meningkatkan ketahanan fros mortar kapur. Juga mempunyai bahan penahan air, jadi ia boleh digunakan untuk menamatkan bilik dengan kelembapan yang tinggi atau untuk fasad. Gred kekuatan adalah B10. Penggunaan adalah sama seperti di Besto - 18 kg / m2 dengan ketebalan 10 mm. Larutan yang dicairkan boleh digunakan selama dua jam pada suhu +5 hingga + 30 ° C.

Momen Henkel dimaksudkan untuk rawatan permukaan hanya di dalam rumah. Serbuk Henkel boleh digunakan sebagai lapisan perantaraan, yang kemudiannya digunakan untuk kot finish. Campuran campuran hendaklah digunakan dalam masa sejam. Ketebalan lapisan dalam satu aplikasi tidak boleh lebih daripada 2 cm. Ia dibungkus dalam pakej seberat 25 kg.

Serbuk kering MP Leyht Cement mengandungi bahan tambahan perlit dan polimer. Ia digunakan sebagai lapisan meratakan. Boleh digunakan di luar dan di dalam rumah. Fasuetsya dalam beg sebanyak 30 kg. Pada 1 m2 ketebalan lapisan 1 cm memerlukan 13.4 kg. Ia digunakan sama ada secara manual atau dengan peralatan.

Kos mortar simen dengan kapur bergantung kepada jumlah beg, destinasi dan pengeluar.

Jadual dengan harga di mana anda boleh membeli campuran kapur kering siap sedia:

Mortar kapur dijual dalam beg kertas dengan berat yang berbeza. Apabila membelinya, anda harus memeriksa integriti beg itu, ia tidak sepatutnya mempunyai lubang atau tempat duduk terpaku. Anda juga perlu memberi perhatian kepada keadaan penyimpanan. Ia tidak boleh disimpan dalam bilik lembap, kerana simen dengan cepat kehilangan ciri kekuatannya. Di samping itu, set serbuk, dan benjolan dibentuk. Jika anda menggunakan bahan ini untuk batu atau plester, maka selepas pengeringan ia akan menunjukkan keretakan. Untuk meningkatkan tahap lekatan permukaan yang telah selesai, perlu membersihkannya dari kotoran, salutan finish lama dan kesan minyak berminyak. Juga boleh dirawat dengan primer atau hubungan konkrit.

Semen M400 adalah serbuk astringen, yang digunakan untuk pembuatan.

Simen adalah bahan bangunan mengait yang longgar di mana ia bergantung.

Tujuan utama menambah detergen atau sabun cecair kepada konkrit.

Tambah komen Balas balasan

Gambaran keseluruhan gred konkrit

Perkadaran mortar simen

Projek rumah yang diperbuat daripada konkrit tanah liat berkembang

© 2018 makmal stroitel

Adakah anda mahu menerima kemas kini?

Langgan untuk tidak melepaskan penerbitan baru

Mortar berdasarkan kapur dan simen

Mortar simen-kapur adalah campuran dengan lekatan, kekuatan dan keanjalan yang tinggi. Ia telah mengesyorkan dirinya sebagai mortar batu untuk blok bangunan dan batu bata, serta untuk melapisi pelbagai permukaan di dalam dan di luar premis. Skop aplikasi tidak terhad kepada kerja-kerja penamat, di sini anda boleh memasukkan paip pemasangan, pemprosesan pengukuhan mesh, menuangkan lantai monolitik. Salah satu kelebihan yang paling penting seperti komposisi adalah kebolehpercayaan dan rintangan kelembapan.

Jenis dan ciri-ciri

Sebagai tambahan kepada sifat-sifat di atas, kapur juga dicirikan oleh aktiviti bakterisida, yang menghalang pembentukan kulat dan cetakan. Perlu diingat, tidak seperti mortar simen, keupayaan bahan untuk melepasi kelembapan, yang secara positif mempengaruhi tahap kelembapan di dalam bilik. Oleh itu, rintangan kepada kesan suhu berubah kepada 65 ° C dan rintangan beku ke -50 ° C.

Ciri-ciri lekatan yang baik memungkinkan untuk bekerja dengan bahan apa pun, walaupun dengan kayu. Campuran adalah mudah untuk meletakkan, mengisi walaupun retak terkecil dan penyelewengan. Peningkatan plastisitas penyelesaian limau membolehkan untuk melanjutkan masa pengeringan hingga tiga jam, dengan itu mengelakkan keretakan.

Mengikut sifat kandungan lemak, komposisi kapur berikut dibezakan:

1. Biasa - dengan tahap kepekaan yang optimum, praktikalnya tidak memberi retak dan pengecutan apabila pengeringan;

2. Kurus - digunakan untuk apa-apa kerja yang dihadapi, kerana ia mempunyai pengecutan minima;

3. Lemak - bahan plastik yang sangat banyak dengan banyak agen mengikat, jadi ia digunakan dengan baik dalam bentuk larutan batu.

Kandungan lemak boleh diselaraskan dengan menambah komponen yang berbeza. Jadi untuk mengurangkan nilai pasir berliang, dan kapur kembali meningkatkan kandungan lemak.

Dengan nisbah penyelesaian kepadatan dibahagikan:

 • kepadatan rendah - sehingga 1500 kg / m3;
 • ketumpatan purata - dari 1500 kg / m3.

Nisbah komponen penyelesaian menentukan skop permohonannya. Jenama yang paling popular adalah M75 dan M50. Sebagai contoh, sebagai mortar batu yang boleh dipercayai untuk bata, campuran M75 terbukti menjadi yang terbaik. Walaupun untuk kawasan penggunaan yang lebih luas, serta untuk kerja melepa, kami menggali M50.

Seperti yang digunakan untuk campuran plaster, mereka dibahagikan kepada:

1. asas - untuk meratakan dinding dan siling kasar;

2. hiasan - mempunyai unsur-unsur hiasan dalam struktur, atau disebabkan oleh masa pengeringan yang panjang, mereka mudah tertakluk kepada rawatan permukaan dengan lukisan berikutnya;

3. Khas - bersifat teknikal untuk meningkatkan sifat perlindungan kelembapan, penebat bunyi dan penebat.

Kelebihan lain adalah kos bahan yang berpatutan berbanding dengan mortar simen-pasir. Penggunaannya rendah (1 m2 lapisan dalam 1 mm - 1.5 kg campuran) menyebabkan manfaat ekonomi. Mortar kapur boleh dibeli dari pengeluar yang siap pakai atau sebagai campuran kering, dibungkus dalam beg. Manifestasi bangunan di dalam premis dibenarkan dijalankan dengan formulasi serbuk, sedangkan untuk kerja-kerja luar, terutama di bawah keadaan kelembapan yang tinggi, adalah disyorkan untuk mempercayakan memasak kepada para profesional.

Kos bergantung kepada kualiti bahan mentah yang digunakan, nisbah bahan-bahan. Julat harga anggaran ditunjukkan dalam jadual di bawah.

Pelbagai pengilang campuran kering siap sedia agak luas. Kesemua mereka mempunyai ciri-ciri mereka sendiri, ciri-ciri dalam komposisi dan skop aplikasi. Di bawah adalah yang paling biasa dan biasa.

Penyediaan penyelesaian dengan tangan anda sendiri

Sebagai tambahan kepada pilihan pengeluaran siap, ada kemungkinan mortar kapur sendiri. Beli semua barangan berkualiti dan berhati-hati mematuhi perkadaran untuk mencapai hasil yang berkualiti dengan menjimatkan wang. Komponen utama yang digunakan ialah simen, pasir, kapur dan air.

Nisbah bahan menentukan jenama dan spesifikasi.

Satu kompos batu kapur

Proporsi komponen - simen-lime-sand

Penggunaan air semasa memasak, sebagai peraturan, adalah 0.8 bahagian setiap 1 jam simen. Dalam praktiknya, jumlah bendalir ditentukan secara visual oleh konsistensi larutan - biasanya campuran harus menyerupai krim masam tebal.

Kapur, sebagai bahan binaan, digunakan hanya untuk kepupusan, jika tidak, akibat daripada reaksi kimia, bahan jadi mungkin membengkak atau pecah sama sekali. Untuk menyediakan, anda memerlukan bekas yang berasingan. Proses ini berbeza bergantung pada kadar pelindapkejutan.

1. Kapur kapur cepat dicurahkan ke dalam laras air sehingga ia sepenuhnya tenggelam. Selepas penampilan melonjak, lebih banyak air ditambah dan dicampur. Pemadaman mengambil purata 8 minit.

2. Kapur kapur sederhana dituangkan ke dalam bekas dan diisi dengan air dalam jumlah dua kali. Apabila stim ditambah, air ditambah dan dicampur. Proses berlangsung lebih kurang 25 minit.

3. Lime-kapur perlahan hanya dibasahkan dengan air. Reaksi ini disertakan dengan kenaikan volum dengan faktor tiga dan peningkatan suhu. Menduduki lebih daripada 25 minit.

Bahan yang disediakan dicairkan 1: 1 dengan air ke keadaan susu kapur. Selalunya, untuk pengosongan terakhir, ia dituang ke dalam lubang khas, dituangkan dengan lapisan pasir dan tanah dan dengan itu berusia selama 15-20 hari. Komposisi ini memperoleh konsistensi berkrim dan kini dipanggil pasta limau atau tampal.

Untuk simen-lime plaster mortar sebagai simen pengikat paling sering digunakan:

 • jenis simen portland I dengan bilangan aditif yang minimum dan kelajuan penetapan yang tinggi;
 • simen portland jenis II gred M500-400 dengan kandungan aditif sehingga 35%.

Sebagai persembahan amalan, plaster tiga lapisan paling banyak digunakan di tapak pembinaan. Perkadaran penyelesaian (air-pasir-limau-simen) dalam kes ini akan bergantung kepada lapisan plaster.

 • lapisan kasar - splatter - 2,2: 6,7: 1,5: 1;
 • lapisan tengah - tanah - 2,8 :: 2,2: 1;
 • Lapisan penamat adalah penutup - 4: 13.5: 3: 1.

Untuk penyediaan mortar simen batu, lebih sesuai untuk menggunakan pengadun konkrit, kerana dalam praktiknya diperlukan lebih daripada mortar plester. Yang selanjutnya, seterusnya, disediakan dalam kontena improvisasi menggunakan pencampur pembinaan.

Sebahagian daripada air dicurahkan ke dalam pengadun konkrit, maka simen, kapur dan pasir digabungkan secara bergantian dalam perkadaran yang diperlukan. Selepas mencampurkan dengan teliti, campuran tersebut ditutup dengan air.

Dalam kes penyediaan manual, terdapat dua jenis susunan tindakan:

1. Doh limau disalurkan melalui penapis dengan diameter sel tidak melebihi 3 mm. Kemudian pasir dan simen ditambah lagi, segala-galanya telah dicampur dengan sempurna sehingga kandungan lemak yang diperlukan penyelesaiannya diperolehi.

2. Sediakan campuran kering pasir dan simen dengan nisbah yang dikehendaki. Ia secara beransur-ansur menuang susu kapur, jika perlu, dicairkan dengan air untuk mencapai konsistensi yang diperlukan.

Untuk meningkatkan kestabilan penyelesaian kepada faktor persekitaran, memperlahankan proses pengerasan menjadi campuran siap dibuat oleh:

 • pelapis;
 • aditif tahan fros;
 • merendahkan pengikat dan lain-lain.

Semen portland yang digunakan dalam komposisi juga membawa beberapa ciri positif kepada bahan:

1. digabungkan dengan tindakan aditif hidraulik memberikan ketahanan terhadap pelarut, dan oleh itu pendedahan jangka panjang ke air bawah tanah dan air laut;

2. memohon perlindungan anti-karat yang tinggi ke atas simen;

3. Campuran kapur dengan simen Portland tidak terdedah kepada kemerosotan walaupun dengan perubahan musim sejuk dan rejim pencairan.

Sekarang terdapat lebih daripada tiga puluh jenis simen yang dihasilkan, tetapi simen Portland paling kerap digunakan.

Skop simen sangat luas: dari pencampuran penyelesaian plaster berliang.

Memperluas simen merujuk kepada sekumpulan campuran astringen yang semakin meningkat.

Apakah konkrit buih yang lebih baik atau konkrit berudara?

Permohonan DSP dalam pembinaan

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

36 − = 26