Motoblock dengan pengurangan gear

Jenis utama gearbox untuk motoblock

Pengurang adalah mekanisme yang rumit, bahagian integral dari blok motor, penanam dan peralatan lain untuk taman. Kotak gear untuk motoblock terdiri daripada gear, gear atau gear cacing yang memutarkan aci mekanisme kerja. Pembinaan kotak gearbox gear terdiri daripada perumahan di mana terdapat aci, roda gear dan mekanisme yang memancarkan gerakan.

Apakah gearboxes untuk peralatan berat?

Bergantung kepada ciri-ciri motoblock dan fungsinya, pengeluar melengkapkan peralatan dengan model yang berbeza, yang boleh berbeza dalam bentuk dan reka bentuk.

Pilihan yang paling umum ialah:

Jika kita mengambil klasifikasi dengan jumlah gear, maka peranti itu boleh menjadi satu atau banyak.

Kotak gearbox gearbox adalah salah satu komponen yang paling penting, yang bertanggungjawab untuk hayat perkhidmatan yang panjang dan kualiti peralatan taman, bukan sahaja penggali dan blok motor, tetapi juga unit lain.

Ciri-ciri peranti cacing

Reducer untuk jenis motoblock cacing mempunyai ciri tersendiri - kehadiran alat cacing dan skru khas. Pengecualian skru ini adalah bahawa bentuk profil benang adalah trapezoid. Untuk membuat skru seperti itu, gunakan bahan yang dicirikan oleh peningkatan kekuatan.

1

Di antara pelbagai model skru seperti itu, yang paling popular adalah varian satu, dua dan empat arah. Zapadnost bergantung pada bilangan saluran thread pada skru. Dalam rupa, roda cacing menyerupai produk klasik, tetapi benangnya dipasang pada bentuk skru cacing.

Motoblock kotak cacing boleh dibuat dengan bahan yang berbeza. Contohnya, besi tuang atau keluli murah sering digunakan untuk menghasilkan teras. Menggunakan bahan murah boleh mengurangkan kos produk. Bagi gigi, logam antifriction sering digunakan untuk pengeluaran mereka.

Ciri utama peranti cacing adalah kecekapan tinggi. Ini menerangkan hakikat bahawa kotak gear untuk motoblock digunakan dalam kejuruteraan, tugas utama yang mana adalah untuk mencapai tork yang tinggi dan halaju sudut yang rendah. Ini mungkin disebabkan reka bentuk peranti: dari enjin tork yang ditransmisikan ke skru, hasilnya proses putaran aci keluaran dimulakan. Prinsip operasi ini juga mempunyai pengurangan penanam.

 • tahap bunyi yang rendah;
 • hanya dua elemen (roda + skru) menyediakan nisbah gear yang besar;
 • berjalan lancar;
 • Kotak gear cacing satu tahap mempunyai kesan penguncian diri.

Untuk memastikan bahawa peranti telah melayan anda selama mungkin, sangat disarankan untuk memerhatikan ketepatan yang tinggi semasa pemasangannya. Perhatian khusus harus dibayar untuk menyesuaikan mekanisme. Pemasangan peranti khas akan membantu untuk menghilangkan haba yang berlebihan secara berkesan.

Sebelum membeli peranti, banyak pembeli mula berkenalan dengan skema kinematicnya. Skema kinematic reducer menunjukkan ciri-ciri reka bentuk secara terperinci, dan juga membolehkan anda untuk lebih memahami selok-belok operasi. Dengan mengkaji skema kinematik, anda boleh faham jika anda boleh memperbaiki kotak gear sendiri atau tidak. Bagi peranti cacing, ia mudah dibongkar dan diperbaiki.

Ciri-ciri peranti rantaian dan gear

Pengurangan rangkaian adalah peranti yang sangat popular di kalangan ramai pengguna. Ciri tersendiri menjadikannya mudah dan mudah digunakan, dan yang paling penting - dipercayai.

 • fungsi terbalik;
 • kebolehpercayaan;
 • kesederhanaan operasi.

Reducer rantaian mungkin berbeza, tetapi dalam kebanyakan kes ia boleh dilipat, iaitu, ia mempunyai sambungan bolted. Ini memudahkan diagnosis visual mudah keadaan gear dan rantai, serta pelinciran tetap biasa.

Pecahan yang paling biasa bagi kotak gear rantaian blok motor ialah pemecahan rantai atau sambungannya. Pecahan seperti itu agak mudah dalam menetapkan untuk pengguna purata. Keupayaan untuk membaiki peranti di rumah adalah kelebihan produk rantaian yang tidak boleh dinafikan.

Skema reducer rantaian agak mudah. Pengurang seperti blok motor terdiri daripada rantai dan dua asteris - yang lebih rendah dan lebih tinggi. Sprocket yang didorong (lebih rendah) terletak pada aci kerja, supaya mekanisme itu ditetapkan dalam gerakan. Oleh kerana nisbah gear pada sprocket, adalah mungkin untuk meningkatkan daya pada kilang-kilang. Dalam kes ini, badan produk dibezakan oleh kehalusannya, hasilnya - indeks maksimum penembusan pemotong penggilingan dicapai.

Pengurang gear adalah peranti yang dipasang terutamanya dalam blok motor berat. Ia berbeza dengan kesederhanaan pembinaannya. Transmisi berfungsi sebagai pemancar tenaga dari enjin ke roda.

Kelemahannya adalah kerumitan perkhidmatan. Reducer gear pada enjin adalah pilihan terbaik untuk peralatan taman profesional berat. Kadang-kadang gearbox seperti motoblok juga terdapat dalam penggembala yang berkuasa. Dalam kes ini, penanam dengan alat sedemikian akan lebih mahal daripada yang dilengkapi dengan model cacing yang lebih mudah diakses.

Enjin untuk unit bermotor dengan unit gear akan bertahan lebih lama daripada yang mempunyai pilihan cacing.

Pengurangan di blok motor adalah bahagian penting dalam mekanisme mekanisme yang diselaraskan dengan baik. Unsur kecil ini melakukan fungsi penting dan meningkatkan kecekapan enjin. Bergantung pada jenis blok motor dan tujuannya (profesional atau isi rumah), mereka boleh dilengkapi dengan gear yang berbeza. Dengan betul bekerja dengan peralatan dan menjalankan pemeriksaan tetap, anda akan menyediakan jentera pertanian anda dengan kerja yang produktif. Beli pengurang untuk penanam secara khusus untuk tujuan itu, dan peralatan akan berlangsung selama bertahun-tahun.

Reducer mengurangkan untuk motoblock tangan sendiri

Bahagian terpenting motoblock adalah pemacu. Dia adalah salah satu daripada semua elemen yang diwakili dalam motoblock. Oleh itu, apabila terdapat keperluan untuk membeli kotak gear, semua kerja selanjutnya, dan juga fungsi blok motor, bergantung kepada kualiti.

Kotak gear untuk blok motor adalah sejenis peranti tertentu yang mampu menghantar, sama seperti tork yang mana transmisi mekanikal adalah konduktor. Oleh itu, jentera pertanian akan berfungsi dengan lebih produktif.

Cara membuat gearbox untuk motoblock dengan tangan anda sendiri

Pengurangan dua jenis, yang dipanggil: cacing, serta rantai, mempunyai beberapa perbezaan kecil tetapi penting. Mereka adalah wujud dalam ciri-ciri yang wujud dalam dua jenis, tetapi gearbox dengan kerja prestasi yang berbeza: kecekapan, halaju sudut, bilangan gear, serta aci, nisbah antara gear.

Reducers untuk motoblock apa yang mereka

Apabila anda mempunyai motoblock yang tersedia, yang agak murah, mereka sering mempunyai pengurangan pemasangan mudah yang tidak dapat dilipat.

Jangka hayat dalam kes ini, berkurangan dengan ketara. Dikecualikan adalah apa-apa ciri tambahan, termasuk: pembaikan, dan pemasangan, penggantian komponen, atau pemasangan yang sewajarnya, untuk memeriksa kondisi unit.

Ini bermakna bahawa bahan dari mana pengurangan dibuat adalah kualiti yang sangat miskin. Kebanyakan bahagian yang dibentangkan dalam perhimpunan tidak akan digunakan. Skema pengurang akan membolehkan untuk membentangkan bukan sahaja prinsip operasi, tetapi juga untuk menentukan hayat perkhidmatan.

Motoblocks mahal mempunyai pengurang dengan struktur yang lebih kompleks, kemungkinan pemasangan dan pembongkaran lanjut. Penyelenggaraan boleh dilakukan dengan membetulkan semua kerosakan dalam operasi kotak gear. Pembaikan mesti dijalankan untuk meneruskan kehidupan perkhidmatan. Adalah penting untuk menggantikan kesalahan dengan terperinci dengan unsur lain yang lebih mahal. Lubrication of the reducer juga memperpanjang tempoh penggunaannya.

Dalam kebanyakan kes, pengurang berfungsi sebagai penukar kelajuan. Iaitu, halaju sudut, secara kualitatif dan cepat beralih kepada yang rendah. Aci masukan akan menunjukkan halaju sudut yang tinggi, pada output ia akan menjadi rendah.

Kerosakan yang tidak diingini dicegah oleh penyelenggaraan yang tetap dan berkualiti tinggi. Dengan variasi bertingkat dalam kelajuan, gearbox dipanggil kotak gear konvensional. Dalam kes apabila ia tidak berfungsi pada sistem yang dipangku, ia dipanggil variator.

Kotak gear sudut buatan sendiri untuk motoblock

Pada prinsipnya, pengurang tidak mempunyai struktur yang sangat rumit, agak mungkin untuk memasangnya sendiri. Pertama, lakukan pengiraan yang betul dalam kuasa diberi nilai (Pn), Pn = Re (hp) xFS. Ini akan membolehkan anda memilih memihak kepada sudut yang betul, yang anda perlukan untuk menentukan pada pinion serong. Dengan prinsip ini, bukan sahaja bilangan revolusi yang mungkin setiap minit akan dikira, tetapi juga pengiraan tork.

Reducer buatan sendiri perlu menentukan keadaan untuk operasinya. Di antara mereka ada beban radial, atau beban paksi, yang terdapat pada aci, di hujung mereka. Kerja akan optimum jika suhu, jenis pelincir dipilih dengan betul.

Selepas menyelesaikan semua perkara di atas, anda boleh pergi ke perhimpunan. Kes ini boleh dipilih sebagai kilang. Diameter perumahan akan memberitahu anda apa yang akan menjadi perumahan untuk galas untuk aci. Untuk membantu kaliper dan gerudi berkualiti tinggi. Seterusnya, ambil kedua-dua galas di bawah aci itu sendiri.

Flange keluli adalah penting untuk dipasang di bahagian hadapan gear gear. Begitu juga di dalam: galas, semestinya flanged dan mesin basuh. Flange dipasang pada penjana itu sendiri, menggunakan skru. Kunci keluli, bersama dengan pinion pemacu dan aci gear yang dipandu, mesti dipilih terlebih dahulu. Untuk penjana pemutar, semua nod yang disambungkan kepada mekanisme gearing dilampirkan. Di atasnya terdapat katri, yang menyediakan penghantaran V-belt. Ia mesti diamankan ke aci yang didorong, menggunakan kacang dengan mesin basuh spring.

Pengurangan sudut untuk motoblock

Dalam industri automotif, penolak sudut sering digunakan. Kerja berkesan dicapai dengan memasang agregat seperti itu.

Jenis kotak gear yang sama diperlukan untuk memastikan transmisi disambungkan ke enjin itu sendiri. Anda boleh mengambil kotak gear siap pakai, hanya menyelesaikannya.

Unsur asas reka bentuk gear sudut

kotak gear ini mempunyai beberapa unsur-unsur asas, termasuk: a badan flange dari pulley alternator dengan jenis penghantaran V-tali pinggang, mesin basuh keluli, takal tetap, paku dinding keluli, aci pemutar, pemasangan flange, flange galas dan lain-lain.

Motoblock dengan pengurangan gear dan kotak gear pengurangan untuk motoblock

Motoblock dengan ciri-ciri moden agak boleh diterima untuk pemasangan pengurangan dengan mengurangkan ciri-ciri. Lagipun, mereka dilengkapi dengan penyejukan khas dengan udara.

Walaupun tanah yang berat ketika membajak kentang, tidak mengerikan untuk mesin dengan agregat seperti itu. Ia adalah mungkin untuk memastikan tergelincir cepat roda, dan ciri-ciri tambahan lain.

Motoblock dengan pengurangan gear

Sudah cukup mudah untuk memahami gear reducer jika anda melihat penghantarannya. Ia adalah pemancar antara roda dan enjin. Arah di motoblock berubah.

Kotak gear, bersama-sama dengan klac, dipanggil penghantaran. Dalam motoblock berat, ia sering digunakan.

Motoblock dan gear belakang untuknya

Gandingan terletak secara ketat di antara gigi jenis conical dengan longgar di batang utama. Oleh itu skema pembalikan dalam pengurangan yang, jika difahami, tidak terlalu rumit dibentangkan.

Ia hanya berpegang pada splines dalam gear. Inilah yang membolehkan ia mengubah arah gear, dilaksanakan dalam bentuk lingkaran. Kulachok, atau palam itu sendiri adalah klac.

Motoblock dengan perbezaan: model terbaik dan ulasan tentang mereka

Mereka penduduk musim panas yang serius terlibat dalam taman dan taman, diketahui bahawa dalam menjalankan kerja-kerja tertentu tanpa peralatan khas tidak boleh dilakukan, kerana tidak mungkin secara manual mengendalikan tanah secara kualitatif. Jika tidak, anda akan menghabiskan banyak masa dan tenaga, dan kesihatan tidak akan meningkat dari ini.

Itulah sebabnya orang sering berfikir tentang bagaimana anda dapat meringankan kerja anda, teknik apa yang anda boleh gunakan untuk ini, apa ciri-ciri yang sepatutnya, apa yang harus mempunyai nilai. Mengenai isu-isu ini, anda perlu memikirkan sebelum pergi ke kedai, kerana jika tidak, anda boleh membeli peralatan yang tidak memenuhi jangkaan.

Pembantu pertama boleh menjadi motoblok, yang walaupun mahal, tetapi mempunyai banyak fungsi yang membolehkan anda melakukan penanaman tanah, membenarkan pembelian dengan membalas dendam. Walau bagaimanapun, untuk memulakan, anda perlu memahami jenis fungsi yang anda perlukan, dan mana yang harus dibuang, yang akan mengurangkan kos.

Motoblock dengan pembezaan sering menjadi topik memburu penduduk musim panas moden. Perbezaan yang juga dikenali sebagai menyekat sambungan berputar yang diperlukan untuk mengurangkan jejari membelok, ia boleh meningkatkan jarak roda, dan lebih khusus, lebar trek dan tayar. Oleh itu, motoblock menjadi lebih mudah dikendalikan, tipping dari penjuru keluar dari soalan.

Pembezaan ini dapat menghalang satu roda, oleh itu, adalah mungkin untuk mencapai pergerakan bebas roda, menjamin giliran yang mudah. Motoblock dengan pembezaan boleh digunakan tanpa menggunakan usaha fizikal, dan keupayaan ini tidak akan dipengaruhi oleh kehadiran atau ketiadaan lampiran. Jika, bagaimanapun, bolt penetapan dipindahkan dari alur sesendal ke lubang silinder, pembezaan itu boleh digunakan sebagai lanjutan mudah, yang perlu untuk meningkatkan jarak roda.

Pembezaan dipasang pada aci output peralatan, tetapi sesuai untuk unit dengan pusingan output bulat, diameternya ialah 30 mm. Sekarang, apabila menjadi jelas apa motoblock dengan perbezaan mewakili, seseorang boleh mempertimbangkan beberapa model yang paling popular, mengenai ciri dan ciri mereka, dan akan dibincangkan di bawah. Selepas mengkaji ulasan, anda akan dapat menentukan pilihan.

Ulasan tentang ciri-ciri utama CROBER CR-M8E jenama motoblock

Model ini, menurut pelanggan, agak mahal - harganya adalah 80.300 rubel. Namun, kosnya dibenarkan, karena peralatannya adalah unit profesional. Ia digunakan untuk penanaman sehingga 3 hektar. Pembeli perhatikan bahawa salah satu kelebihan adalah peralatan peralatan dengan enjin empat silinder tunggal silinder, kuasa yang cukup mengagumkan dan adalah 5.2 kW.

Aci depan kuasa aci membolehkan anda menyambung semua jenis lampiran seperti pemotong rumput kering. Terdapat kunci kebezaan. Enjin diesel dilengkapi dengan starter elektrik, dan pengurangan gear ketara meningkatkan hayat perkhidmatan peralatan. Pembeli menekankan bahawa motoblock dengan perbezaan model ini datang dalam bentuk yang boleh dilipat, yang sangat mudah untuk pengangkutan dalam jarak jauh. Bagaimanapun, anda boleh memanfaatkan kemungkinan memasang unit tersebut.

Ulasan tentang spesifikasi teknikal model CROSSER CR-M8E

Jika anda berminat dengan motoblocks dengan aci pengangkut kuasa dan perbezaan, maka anda boleh mempertimbangkan model yang diterangkan di atas. Ia berfungsi, menyediakan lebar membajak 75 cm Pelanggan seperti itu unit mempunyai permulaan elektrik, serta klac tali pinggang. Dimensi peranti adalah padat dan sama dengan 2170x845x1150 mm.

Motoblock beroperasi kerana enjin, jumlahnya ialah 573 cm 3. Kuasa kuda adalah 8, manakala kedalaman pembajakan adalah bersamaan dengan 18 cm. Pelanggan terutamanya menekankan bahawa di belakang traktor mempunyai 6-kelajuan, dalam satu yang anda akan dapat bergerak ke hadapan dan dua kelajuan untuk bergerak kembali. Peranti beratnya 255 kg, dan kapasiti tangki bahan api ialah 5.5 liter.

Maklum balas mengenai kelebihan utama model

Motoblock berat yang diterangkan di atas dengan perbezaan, mengikut pelanggan, mempunyai banyak ciri positif, antara mereka:

 • Pengurusan yang selesa;
 • loji janakuasa yang boleh dipercayai;
 • keupayaan merentas desa yang cemerlang;
 • kecekapan.

Keselesaan disediakan oleh pemegang yang boleh diselaraskan. Tetapi kebolehpercayaan dijamin oleh enjin diesel, yang dapat dengan mudah mengatasi pemprosesan tanah dengan ciri-ciri apa pun. Anda boleh melakukan motoblock ini walaupun lebih dari tanah dara.

Passage pada unit adalah baik, yang disediakan oleh roda dan tayar yang besar dengan corak bunga yang agresif. Kehadiran bajak membolehkan anda memotong dan menghidupkan lapisan atas tanah padat. Motoblocks dengan PTO dan pembezaan adalah agak biasa hari ini. Pengguna memilih mereka kerana penyejukan air, membajak sebagai standard, serta bunyi yang rendah.

Sumber motor, sebagaimana yang disebut pembeli, cukup besar dan mencapai 3100 jam. Enjin dibebaskan oleh penyahmampatan. Untuk satu jam penanaman, anda boleh mengatasi lebar 105 cm. Bagi kedudukan unit yang stabil, pengeluar telah menyediakan perhentian khas, jadi unit merasa yakin dalam keadaan pegun.

Ulasan tentang ciri-ciri teknikal jenama blok motor "OKA MB-1D2M&9raquo;

Motoblock "Oka9raquo; dengan perbezaan, jenama yang disebutkan dalam subkepala, pada pendapat pembeli, nilai demokratik, iaitu 38,500 rubel. Kuasa unit adalah 6.5 liter. dengan., dan bilangan kelajuan hanya empat. Dua untuk bergerak ke hadapan dan dua - belakang.

Lebar membajak boleh bervariasi dari 72 hingga 113 cm, dan kedalaman membajak ialah 30 cm. Nilai ini, seperti yang disebut pembeli, hanya dapat dicapai dalam beberapa pas. Peralatan ini mempunyai pengurangan dua kelajuan rantai mekanikal, dan jumlah minyak reducer bervariasi dari 1.5 hingga 2 liter. Pakej ini termasuk:

Ulasan mengenai jenama motoblock "Ugra NMB-1N&9raquo;

Motoblocks dengan perbezaan "Ugra9raquo; Pengguna menikmati populariti yang hebat. Ini disebabkan kos tidak begitu tinggi, iaitu 54 000 rubel. Peralatan tersebut mempunyai tangki logam, mengurangkan pengurang, dan pelepasan tanah 170 cm.

Kelajuan maksimum pergerakan, menurut pembeli, agak besar. Dalam gear pertama yang anda boleh bergerak pada kelajuan 3.61 km / h, dalam kes ini kita bercakap mengenai pnevmokolesah, manakala jika diset lugs, maka kadar akan dikurangkan kepada 3.5 km / h. Dalam gear ketiga, blok motor menaikkan kelajuannya kepada 8.52 km / j pada roda pneumatik dan hingga 8.25 km / j pada lugs tanah.

Kapasiti peralatan adalah 6 liter. dengan., dan tangki bahan api menampung 3.6 liter. Transmisi ini diwakili oleh transmisi manual, serta gear reducer. Peralatan berat tidak banyak, ia seperti pembeli, jisim peranti hanya 85 kg.

Ulasan mengenai ciri-ciri jenama motoblock FERMER FM-1309MD

Peranti ini adalah pelbagai fungsi dan direka untuk memproses semua jenis tanah. Peralatan ini mempunyai tuil stereng pada stereng dan perbezaan dibina ke dalam pengurangan. Motoblock dengan enjin petrol mempunyai berat 175 kg, dan jumlah enjinnya adalah 389 cm 3. Jumlah tangki bahan api, mengikut pelanggan, cukup mengesankan dan 6.5 liter. Lebar penanaman mencapai 1350 cm. Sistem pembezaan membolehkan anda membuat giliran dan lilitan menggunakan hanya satu pemegang, yang terletak di hendal blok motor.

Sebagai kelebihan tambahan adalah mungkin untuk memperuntukkan roda diameter yang mengagumkan yang membolehkan untuk meningkatkan keterlambatan. Pengguna terutamanya ambil perhatian kehadiran gandingan sejagat dan jarak antara roda 60 cm. Pakej ini termasuk dirinya di belakang traktor, roda getah, pemotong dan arahan dalam bahasa Rusia, yang akan berurusan dengan fungsi. Kuasa enjin agak tinggi dan 13 liter. dengan. atau 9.6 kW. Peranti beroperasi kerana enjin empat lejang, dan kedalaman maksimum pemprosesan berbeza dari 150 hingga 300 mm.

Pembezaan motoblock "Neva9raquo; atau tanda jenis "Oka9raquo;," Cascade9raquo;, "Ugra9raquo; anda boleh membeli untuk 2500 Rubles. Kos ditunjukkan setiap set. Dengan bantuannya, anda boleh menyediakan peralatan dengan menyekat lilitan. Penambahan ini menjamin putaran unit dengan 240 °, yang boleh dilakukan dengan atau tanpa lampiran.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

29 − 21 =