Oven pada minyak sisa

Stove pada pembangunan diri: lukisan, video dan gambar langkah demi langkah

Untuk menjimatkan sumber wang yang banyak, ada kemungkinan penggunaan bahan terpenuhi untuk pemanasan. Oleh itu, dapur yang sangat popular dalam pembangunan tangan mereka sendiri. Lukisan, video dan rajah akan membantu mewujudkan reka bentuk yang berkualiti. Mana-mana minyak dengan sifat mudah terbakar boleh digunakan untuk pemanasan. Dalam kes ini, unit pemanasan juga boleh dibuat dari bahan yang diperbaiki. Dalam kes ini, keratan paip, keluli lembaran dan silinder gas yang digunakan juga terlibat.

Peranti sedemikian dibina dari pelbagai bahan dan cara improvisasi

Stove on self-development: lukisan, video dan ciri-ciri reka bentuk

Sebelum anda membuat kompor di minyak sisa dengan tangan anda sendiri, anda perlu mengkaji strukturnya. Alat ini terdiri daripada dua tangki, yang disambungkan oleh tabung berlubang. Kompartemen bawah adalah firebox. Di tengah-tengah terdapat unsur paip dengan lubang, di atas - elemen yang dipanaskan. Di firebox terdapat lubang yang mengatur daya tarikan dan menyumbang kepada peningkatan intensitas bakar bahan bakar.

Rajah menunjukkan operasi peranti sedemikian

Dalam petak yang lebih rendah, bahan api dibekalkan, yang dinyalakan dengan padanan, kain dan kertas. Selepas beberapa minit, lapisan atas mula mendidih. Pada masa ini, wap masuk ke dalam pembakar, di mana ia tepu dengan oksigen dan sepenuhnya volatilisasi. Kemudian asap massa bergerak ke cerobong dan dikeluarkan. Untuk minyak, mesin, penghantaran, diesel dan minyak perindustrian digunakan. Peranti tersebut dibezakan dengan kesederhanaan mereka, kos rendah dan kecekapan tinggi.

Pembinaan Relau

Maklumat berguna! Jangan gunakan semua jenis pelarut untuk firebox.

Apabila membuat keputusan bagaimana membuat dapur di tapak kerja, pertama sekali memilih reka bentuk yang sesuai. Mari kita pertimbangkan beberapa variasi popular.

Cara membuat kompor pada minyak sisa dengan tangan anda sendiri: cetak biru

Apabila memilih tapak, adalah penting untuk memikirkan bukan sahaja mengenai kepraktisan, tetapi juga mengenai keselamatan. Tempat itu mesti memenuhi keperluan berikut:

 • sekitar struktur hendaklah kekal sehingga 0.5 m ruang bebas;
 • bilik menyediakan pembekalan bekalan dan ekzos;
 • lokasi unit dirancang lebih baik dari jarak jauh dari peminat dan draf;
 • Di atas unit pemanas, rak dan relung tidak boleh diletakkan;
 • Bahan mudah terbakar dan mudah terbakar tidak boleh terletak berhampiran kapal.

Varian reka bentuk minyak sisa

1

Adalah penting untuk memilih lokasi dari mana cerobong boleh dipasang. Ini bergantung pada keselamatan perkakas.

Jadual menunjukkan proses pengumpulan model mudah. Dalam kes ini, lukisan dapur pada minyak sisa digunakan.

Jadikan dapur pada ujian dengan tangan membolehkan banyak lukisan dan video di Internet.

Gambar rajah terperinci mengenai pemanas

Nasihat berguna! Untuk memeriksa bagaimana relau berfungsi, tuangkan setengah liter bahan api yang digunakan dan letakkan api. Ini menyemak kecekapan unit dan ketat peranti.

Untuk menjimatkan peralatan, mungkin membuat reka bentuk pemasangan dari silinder gas. Untuk reka bentuk ini, tidak setiap belon sesuai. Adalah lebih baik untuk mengambil produk logam semua. Kapasitansi wadah adalah penting. Pilihan yang optimum ialah bekas 50 liter. Kelantangan sedemikian adalah memadai untuk perbelanjaan penuh jenis bahan api yang sesuai. Cara membuat unit yang serupa dapat dilihat pada video relau pada akhir artikel.

Perhimpunan dalaman unit

Peluru dibina dari belon. Ia berguna untuk memanaskan bilik kecil: bangunan garaj, bengkel atau kediaman. Peranti tersebut dibezakan oleh peranti mudah: elemen pembakaran, cerobong dan abu-abu. Mekanisme ini boleh dipasang di mana-mana bilik, di mana ia mungkin untuk mengambil cerobong keluar dengan betul ke jalan. Angin adalah unit yang kompak dan selamat. Ia dipanaskan dengan pantas dan memberi tenaga haba ke bilik. Anda boleh melampirkan petrol atas ke atas untuk menyediakan makanan.

Lukisan peralatan terperinci

Untuk pembuatan struktur silinder, sebagai tambahan kepada pangkalan ini akan memerlukan sudut logam, lembaran keluli, paip cerobong, pintu dan parut. Dari set alat anda perlu menyediakan pukulan, palu, gunting logam, set kimpalan dan Bulgaria.

Perhimpunan ini mengandungi langkah-langkah berikut:

 • di atas belon, elemen dengan paip dibuka;
 • Bekas hendaklah diisi dengan air sejuk dan meletakkan separuh dalam kemurungan tanah. Ini dilakukan, kerana petrol masih berada di dalam bekas, yang boleh berbahaya;
 • lubang dibuat di atas, saiz yang mesti bertepatan dengan pintu yang dirancang;
 • dari sudut bingkai dibuat dan dipasang ke elemen utama;
 • pintu diskrukan ke bingkai;
 • di bahagian bawah bawah, anda perlu memotong lubang untuk parut, dan kemudian mengimpal parut;
 • Ke lubang dibuat pada tiga sisi, bahagian sisi lembaran keluli dilampirkan. Ini menghasilkan kotak. Ia dikimpal ke bahagian bawah dengan membuka bahagian terbuka ke pintu. Melalui abu ini mesti dikeluarkan;
 • peredam dipasang untuk mengawal bekalan oksigen. Di rantau bawah, kaki dipasang dari sudut logam;
 • di sisi lain pintu pembukaan dibuat untuk bahagian cerobong. Lebih baik memilih sistem cerobong asap.

Unsur-unsur unsur relau dalam seksyen

Perhatikan! Lebih baik menggunakan produk dengan injap, bukan dengan injap. Dengan bantuannya, anda boleh menetapkan kekuatan pembakaran. Sebilangan oksigen dibekalkan ke petak relau.

Varian model berdasarkan silinder

Ciri memasang relau minyak sisa dengan litar air

Kompor boleh bekerja dengan litar air. Anda boleh membeli model yang sama di kedai atau mereka bentuk sendiri. Produk sebegini dibuat daripada paip dan elemen litar air. Dua tong digunakan. Dalam petak bawah adalah bekas dengan lubang khas untuk pengisian minyak.

Ruang atas terdiri daripada tiub yang melalui bekas air. Dalam kes ini, laras dilengkapi kelengkapan khas untuk bekalan air.

Litar air melibatkan peredaran air melalui paip. Cecair itu memanaskan berhampiran alat pemanasan, dan kemudian bergerak melalui paip ke bilik lain. Selepas menyejukkan air lagi ke dandang.

Litar air terletak di sekitar relau

Untuk membuat reka bentuk dengan tangan anda sendiri, anda memerlukan paip berprofil dengan seksyen persegi. Permukaan boleh digunakan sebagai tempat duduk.

Anda boleh membuat relau sedemikian daripada silinder gas. Pada masa yang sama, litar air dibuat seperti dandang, di mana sebuah cerobong diregangkan. Anda boleh menyambungkan litar dengan tiub tembaga yang membungkus bekas utama. Kaedah ini berfungsi sebagai perlindungan terhadap air mendidih.

Skim operasi relau dengan litar air

Pembinaan bahan lembaran

Jika anda mempunyai beberapa kemahiran, anda boleh membuat dapur sendiri. Ia adalah perlu untuk mengkaji lukisan dan video artis berpengalaman. Unit ini terdiri daripada tangki bahan api yang mempunyai saluran ke ruang pembakaran, dan petak pembakar selepas paip dengan berlubang dan petak di atas. Dari bahagian bawah diletakkan tingkap untuk bekalan bahan api.

Varian reka bentuk bahan lembaran

Yayasan khusus untuk peranti sedemikian tidak diperlukan, tetapi permukaannya harus datar dan mendatar. Untuk kemudahan bekalan bahan api, corong digunakan. Jika lantai diperbuat daripada kayu, sekeping logam diletakkan sebelum memasang ketuhar.

Struktur mudah diperbuat daripada bahan lembaran

Apabila memasang peranti mesti memenuhi keperluan tertentu:

 • ketebalan logam untuk tangki - 4mm; penutup atas dan bawah - 6 mm;
 • seksyen dalaman sistem cerobong tidak kurang daripada 10 cm;
 • Petak bahan api mesti mempunyai kapasiti 9 hingga 16 liter;
 • Paip boleh dibuat dari timah, tembaga atau keluli tahan karat;
 • Panjang pembakar mestilah lebih besar daripada saiz keratan rentasnya;
 • Bahagian cerobong yang melewati bilik mungkin berada dalam posisi yang cenderung, tetapi pipa di luar terletak hanya secara menegak;

Untuk pemasangan struktur, sebagai tambahan kepada bahan lembaran, anda perlu lukisan, paip, tukul, mengukur pita dengan peringkat, sudut, bulgarian dan mesin kimpalan.

Gambarajah struktur lembaran keluli

Reka bentuknya adalah seperti berikut:

 • unsur-unsur disambungkan dengan kimpalan. Dalam kes ini, lipit diperiksa untuk kualiti lekatan;
 • Pada keluli lembaran, penanda dilakukan dan pemotongan dilakukan di bahagian itu; pada plat lenturan mesin, bahagian-bahagian yang diperlukan bengkok;
 • Tudung bekas yang rendah dan yang lain hendaklah sesuai dengan baik. Lubang untuk penghantaran bahan api harus mempunyai diameter 5 cm;
 • tangki atas dipasang. Dalam kes ini, bahagian bawah dan dinding dikimpal antara satu sama lain;
 • di dalam tangki atas, sebuah baffle-baffle dikimpal dan paip ekzos disambungkan ke mana cerobong dipasang;
 • Di paip, dari mana pembakar akan dibuat, lubang sembilan milimeter dibor, mesti ada 48 daripadanya;
 • cincin pengedap dipasang;
 • Tangki tetap di mana minyak akan dituangkan;
 • Kaki dipotong dari sudut dan dilampirkan ke bahagian bawah dalam ketuhar.

Relau dalam bentuk siap

Maklumat berguna! Sesetengah unsur boleh dipotong dari tiub dengan dinding tebal atau silinder gas. Sekiranya logam tidak mempunyai apa-apa untuk dibengkokkan, maka anda boleh membuat pembinaan persegi.

Pengukuhan tambahan dengan mesh pengukuhan

Penyesuai mesin kimpalan: yang lebih baik untuk rumah dan vila. Cara melaksanakan pelan ini adalah mudah, kerana ia boleh digunakan pada bila-bila masa, jika perlu. Ia adalah ekonomi, kerana anda tidak perlu membayar untuk perkhidmatan pakar. Bagaimana untuk memilih dengan betul, anda akan belajar selepas mengkaji bahan-bahan artikel tersebut.

Kaedah keselamatan untuk operasi relau

Apabila menggunakan dapur, perhatian perlu dibayar untuk mengelakkan kebakaran. Dilarang melakukan perkara-perkara berikut:

 • menggunakan bahan lain daripada minyak;
 • Keringkan api jika cerobong tidak disambungkan atau rosak atau disambung dengan tidak betul;
 • secara kekal meninggalkan pemanas tanpa pengawasan;
 • biarkan kanak-kanak atau haiwan ke dapur;
 • biarkan cecair memasuki takungan minyak atau di tempat panas di dalam ketuhar;
 • tutup lubang di pembakar;
 • apabila peralatan digunakan, tambah minyak;
 • menggunakan peranti yang rosak;
 • letakkan bekas dengan cecair yang mudah terbakar di sekitar ketuhar.

Pembinaan yang dikilangkan sepenuhnya

Maklumat berguna! Sekiranya perlu, pemadam pasir atau pemadam api digunakan.

Dengan berhati-hati mempelajari lukisan dan video, ada kemungkinan untuk membuat dapur pada diri sendiri. Adalah penting untuk mematuhi langkah berjaga-jaga keselamatan, dan dalam situasi yang sukar adalah perlu untuk berunding dengan pakar.

Kami tenggelam tidak kerap, haba adalah sama: dandang bahan api pepejal pembakaran panjang dengan air.

Apakah pemanasan PLEN: ulasan, cara kerja, spesifikasi dan harga

Perincian ekonomi: dandang pemanas elektrik pemanasan elektrik

Paip untuk lantai air hangat: jenis, ciri pilihan dan pemasangan

Memperluaskan hayat peralatan pemanasan - pistol air: prinsip operasi, tujuan dan pengiraan

Dandang elektrik untuk pemanasan rumah persendirian: harga, model dan ulasan

Dan bagaimana dengan bahaya kebakaran? Dan adakah perlu untuk memeriksa dapur oleh pakar sebelum memulakan?

Nah, di sini untuk keselamatan kebakaran, saya juga berfikir dengan cara ini kerana keselamatan adalah perkara utama. Dan tentunya bukan reka bentuk dapur buruk.

Skim relau yang beroperasi

Bahan api dalam relau sedemikian adalah wap yang dikeluarkan daripada mendidih minyak yang digunakan. Ia terdiri daripada dua kamera. Minyak dituangkan ke dalam bekas (bawah) pertama melalui lubang khas. Apabila pencucuhan (lubang yang sama ini menolak kertas yang dibakar atau kain yang direndam di petrol), wap dipanaskan paip berlubang di ruang kedua (atas), di mana ia dibakar secara kekal.

Relau terdiri daripada dua ruang yang dihubungkan oleh paip berlubang

Di ruang atas pembakaran afterburning, penghalang gas dibuat

1. Dimensi ketuhar boleh sewenang-wenangnya. Walau bagaimanapun, kuasanya secara langsung bergantung kepada jumlah ruang minyak (ia boleh dari 10 hingga 30 liter). Dengan burzhuyki standard pada saiz perlombongan 750 × 350 × 500 mm, ia adalah mustahil untuk membina sebuah bilik dengan saiz 120 meter padu. m.

Lubang untuk pengisian minyak juga boleh berfungsi sebagai pengatur udara

Dewan rendah mesti dilipat

Skim relau pada kerja

1. Terdapat banyak variasi pelaksanaan burzhuyoks tersebut. Anda boleh menukar kedua-dua borang mereka (ia boleh menjadi apa-apa), dan lokasi bahagian masing-masing.

Reka bentuk relau boleh menjadi apa-apa

Relau dengan tangki makanan tambahan

Satu lagi versi burzhuyki dengan tangki untuk mengisi semula minyak

Oven dengan penurunan bekalan minyak

Relau dengan jaket air di cerobong

Sebuah "baju" air dalam burzhuyke seperti itu adalah paip, menyelubungi relau

Memandangkan untuk relau sedemikian, penting untuk mempunyai tujahan kuat dan stabil, cerobong mesti ada ketinggian yang mencukupi - dari 4 m (jarak dari permukaan relau). Dengan draf yang baik, kemungkinan keracunan dengan produk pembakaran karsinogenik berkurang, yang juga penting.

Operasi relau pada kerja

Kompor dipasang dengan betul tidak boleh merokok dan asap. Jika ini berlaku, maka terdapat kecacatan yang serius dalam reka bentuknya. Untuk mula menghisap ia boleh dan di cerobong yang tersumbat: ia perlu untuk membersihkannya lebih kerap, daripada cerobong relau biasa.

Membersihkan ruang bawah

Pengikatan logam dengan ketara meningkatkan kecekapan relau

Kiln ketuhar - bagaimana ia berfungsi, skim, pembuatan, penambahbaikan

Relau pada kerja (minyak enjin terpakai) adalah topik yang dibincangkan secara aktif, tetapi tidak baru. Pemanasan oleh tangan sendiri di Rusia dan CIS mempunyai sejarah yang panjang. Sekarang kita melihat kelahirannya yang kedua.

Nikita Khrushchev, seperti seluruh USSR, sangat samar-samar, dan bukan hanya dalam segi geopolitik. Dengan itu, warganegara biasa boleh mendapatkan pengangkutan auto peribadi, koperasi garaj diwujudkan, dan bungkusan dacha diedarkan. Pertanian secara agresif. Dan kemudian, pada tahun 60-an, pucuk pemikiran ekologi pertama berlaku.

Garaj dan rumah negara terpaksa dipanaskan. Bahan bakar (dalam tenaga hari ini) menelan harganya - harfiah, satu liter petrol ke-2, kopecks ke-66, dan 7 kopecks. - tetapi anda perlu menyimpan sesen pun, gaji adalah kecil. Dan untuk menyiram kerja-kerja didenda, dan banyak, sehingga satu pertiga daripada gaji pada satu masa keluar. Dan ia mahal untuk membawa arang batu ke dacha, tetapi gas belon itu umumnya eksotik. Untuk penebangan kayu yang tidak dibenarkan untuk kayu api, ia mungkin dapat menggantikan penjara dalam gaya Soviet yang agak - tanpa percakapan yang tidak perlu dan proses yang panjang. Akibatnya, relau muncul di minyak sisa.

Di atas prinsip tindakan para tukang rakyat untuk waktu yang lama tidak perlu memecah kepala - perkakas memasak yang paling biasa di kotej dan rumah persendirian adalah minyak tanah. Menguap minyak tanah di dalamnya dibakar di ruang khas, berbeza dengan primus atau blowtorch, di mana asap api sudah panas. Oleh itu, gas minyak tanah agak selamat untuk beroperasi, dan pelanggaran rejim pembakaran menandakan bau busuk dan jelaga sebelum ia berkembang menjadi kemalangan. Relau bekerja pada prinsip yang sama, hanya perlu untuk mengetahui cara membakar bahan api likat yang sangat tercemar hingga akhir dengan cara domestik sederhana.

Kerogaz "Leningrad" dengan kamera luar

Pendakian kedua kompor minyak adalah unit penjanaan gas, digunakan secara meluas semasa peperangan, apabila bahan api berkualiti tinggi pergi ke hadapan. Orang dewasa berusia 60 tahun telah mengenali mereka, supaya skim umum operasi dapur itu jelas:

 • Stok kecil tenaga tenaga bahan api yang malas kimia dibenarkan untuk penguraiannya kepada pecahan lebih mudah dan lebih reaktif, seperti dalam penjana gas.
 • Apa yang akan berlaku adalah membakar dalam 2 atau 3 peringkat, seperti dalam minyak tanah.

Tungku hari ini tidak mengulangi reka bentuk zaman itu, kecuali burzhuy, yang akan dibincangkan secara berasingan. Dan ada sebab yang baik untuk itu.

Pada tahun 60-an, pembakaran untuk karbon dioksida dan wap air dianggap benar-benar bersih dan selamat. Pada zaman kita, kedua-duanya, sayangnya, gas rumah hijau, tindakan yang sudah cukup terasa pada kulit sendiri dalam erti kata literal. Tidak mustahil untuk membakar lebih mendalam, tetapi keuntungan relau menjadi sangat penting.

Tidak ada minyak motor sintetik, dan bahan tambahan yang bijak. Mereka membenarkan dua kali atau lebih untuk mengurangkan penggunaan enjin pembakaran liter berbanding dengan masa itu, tetapi dengan pembakaran tidak lengkap memberi karsinogen, toksin, mutagens dan Tuhan tahu apa lagi. Dan pada masa itu orang-orang pada umumnya lebih sihat dan lebih berkekalan. Sekali lagi, tiada apa yang boleh dilakukan - lebih dari setengah abad penduduk Bumi telah meningkat sebanyak 2.5 kali dan terus berkembang. Berkenaan dengan dapur - anda perlu membakar 100% dan tidak kurang.

Akhirnya, minyak enjin ketika itu - pembetulan minyak semulajadi dari hidrokarbon tepu - tidak dapat membangunkan suhu yang sangat tinggi semasa pembakaran. Oleh itu, nitrogen oksida yang sangat berbahaya dan berbahaya di dapur kemudian dibentuk kecuali oleh molekul berasingan. Dan dapur mudah semasa kerja boleh membuangnya dalam kuantiti ketara untuk kesihatan. Oleh itu, adalah berfaedah untuk mengekalkan nitrogen oksida dengan lebih terperinci.

Semua oksida nitrogen berbahaya kepada manusia. Dalam perubatan, untuk narkosis, yang paling mudah digunakan: nitrous oxide, gas gas, tetapi ketat mengikut dos di bawah pengawasan ahli anestesi. Lebih banyak nitrogen digabungkan dengan oksigen, semakin berbahaya hasilnya. Tangki pengoksidaan roket pertempuran dikenakan N2O4 tetraoksida, yang merupakan "saudara perempuan" bahan api fosil (dimetilhydrazine asimetri), yang mengoksidakan dengan kegemukan dan kekejangan. Pengisian infernal mesin pemusnahan besar-besaran moden menggembirakan bukan sahaja di kepala peledak.

Bagaimanakah boleh mengoksida oksida? Hakikatnya ialah nitrogen oksida adalah sebatian endotermik, tenaga mereka perlu dibelanjakan untuk pembentukannya; nitrogen dengan oksigen "tidak suka" antara satu sama lain, perbezaan dalam potensi elektrokimia mereka dan sifat kuantum cangkang elektronik tidak membolehkan mereka mengikat dengan kuat. Apabila bertindak balas dengan sebatian yang mengurangkan sifat (dengan mudah digabung dengan oksigen, halogen dan saudara-mara mereka mengikut jadual Mendeleyev), nitrogen oksida juga mudah oksigen, yang merupakan pengoksidaan dengan pembebasan tenaga, iaitu. pembakaran. Berkenaan dengan roket - bahan berat berat molekul berat dengan pengoksidasi berat memberikan jisim ekzos besar dan daya tarikan reaktif yang kuat.

Bagi dapur, anda perlu tahu perkara berikut:

 1. Pada suhu 900 darjah, nitrogen oksida terbentuk dalam jumlah yang besar.
 2. Sekiranya terdapat lebihan oksigen dalam campuran gas-gas, maka pada suhu yang tinggi ia "memintas" zarah-zarah bahan api, dan nitrogen oksida pergi lebih jauh di sepanjang jalan asap.
 3. Sekitar 600 darjah, aktiviti oksidatif nitrogen oksida menjadi lebih tinggi daripada oksigen, dan mereka mula mengoksidakan zarah bahan bakar yang tidak terbakar; Akibatnya, nitrogen, karbon dioksida dan wap air benar-benar tidak berbahaya dalam semua deria.
 4. Jika suhu jatuh di bawah 400 darjah, maka nitrogen oksida jatuh ke dalam "lubang kestabilan" kedua bagi rajah fasa mereka; Mereka tidak boleh mengoksidakan bahan organik yang berat (oksigen juga) dan meninggalkan dengan gas serombong ke luar.

Minyak dari enjin tidak dikeringkan setiap hari, dan perlu panas pada musim sejuk. Sumbangan muhibah tidak boleh teratur. Sekiranya bahan api untuk relau terpaksa dibeli, apa yang akan dibelanjakan?

Harga jual minyak sisa di Persekutuan Rusia berkisar antara 5 hingga 14 rubel seliter. eksport diri, ia masih kira-kira 5 Rubel / km di kereta dengan treler. Dan itu sama sekali tidak mudah untuk dibeli: kerja keras dianggap sisa berbahaya, anda memerlukan lesen untuk diproses. Selain itu, pembeli borong enggan menjual dan bukan dengan norma baldi. Mereka memproses minyak menjadi minyak pemanas gelap. Keuntungan yang tinggi, dan siapa yang akan memberikan bahan mentah berharga murah?

Tetapi ada satu langkah yang menarik. Syarikat minyak mesin segar sering membeli dalam aliran umum produk petroleum, tk. perakaunan ketat pembeliannya tidak diperlukan. Latihan harus dipertimbangkan, tetapi siapakah yang mengetahui sejauh mana ia keluar? Maksud penipuan adalah kurang masalah dengan persekitaran, dan pendapatan dari penjualan perlombongan dalam pengeluaran skala kecil. Oleh itu, perniagaan sering memberikan minyak enjin terpakai untuk apa-apa atau untuk sesen pun, jika hanya mereka dibawa keluar. Iaitu, anda tahu bagaimana untuk bersetuju - ia akan menjadi siram.

Sebuah dapur buatan sendiri tidak boleh menjadi lebih rumit daripada kuali untuk bekerja, tetapi proses yang berlaku di dalamnya sangat sukar. Jika tidak, pembakaran lengkap dengan kecekapan tinggi dan ekzos tidak berbahaya tidak akan tercapai. Untuk memahami sepenuhnya mereka dan memilih reka bentuk yang sesuai untuk pelaksanaan, atau prototaip untuk anda sendiri, anda mesti terlebih dahulu ingat kuasa Coriolis.

Kekuatan Coriolis, seperti yang diketahui, timbul dari putaran Bumi; Ini adalah contoh yang jelas tentang betapa besar dan perlahan ditunjukkan dalam keadaan kecil dan cepat. Ia adalah kuasa Coriolis yang memancarkan air yang mengalir dari bilik mandi. Kerana kadar aliran air di dalam paip adalah lebih kurang daripada bunyi dalamnya (halaju gas serombong dalam cerobong - terlalu) berpusing Coriolis - ia berlaku hanya dalam bahagian-bahagian menegak paip - diluluskan kembali, dan pembentukan vorteks adalah bergantung kepada tempoh bahagian menegak paip cawangan.

Pastikan ini adalah mudah: kami mengambil corong biasa, kami memasang penyiram dengan jari, isi dengan air dan lepaskan jari. Air mengalir lancar. Kini kami meletakkan sekeping hos dari meter dan lebih banyak pada penyiraman boleh, biarkan ia menggantung dan melakukan perkara yang sama. Air berputar.

Nilai daya Coriolis juga bergantung kepada nisbah ketumpatan medium kepada kelikatannya, jadi lebih sukar untuk memutar gas "Coriolis". Di samping itu, gas boleh mampat, jadi terdapat nombor Reynolds lain dan faktor lain. Paip bilik dandang yang tinggi boleh memancarkan jawatan stim walaupun.

Tetapi mengapa skru gas serombong? Tanpa ini, mustahil untuk mencapai pembakaran bahan api yang berkualiti, lengkap dan selamat. Untuk memanaskan dari pembakaran awal pecahan cahaya pergi ke pemisahan pecahan berat, yang kemudian memberikan sebahagian besar haba, campuran mesti dicampur dengan sempurna sepanjang masa. Anda boleh memutarnya dengan lampiran yang berbeza, supercharging, dan lain-lain, tetapi pembinaannya (kami juga akan mempertimbangkannya) adalah sukar untuk penjaga biasa. Tetapi daya Coriolis lebih mudah digunakan; lanjutkan melihat bagaimana.

Kesimpulan mengenai kekuatan Coriolis: Apabila mengulangi reka bentuk relau, perlu untuk menahan dengan tepat dimensi dan perkadaran yang ditentukan. Dari ketidakpatuhan - kanak-kanak, keramaian, racun.

Relau berminyak - pemanas pada pembakaran yang berat, teruk dan bahan api yang sangat tercemar komposisi kompleks. Untuk membakarnya sepenuhnya, komponen beratnya perlu dibahagikan kepada yang lebih ringan; mengoksidakan semua yang ada di dalam minyak, oksigen terlalu sukar. Membakar segala-galanya yang telah dibahagikan sepenuhnya - tugasnya lebih mudah.

Proses pemisahan dipanggil pirolisis, atau pemisahan api. Pada akhirnya, haba pembakaran bahan api itu sendiri digunakan untuk pirolisis; proses ini bersandar diri dan mengawal diri, dan ia sangat baik. Tetapi untuk permulaan pirolisis, bahan api perlu dikuapkan, dan wap mesti dipanaskan oleh suhu permulaan tertentu (300-400 darjah), selepas itu pirolisis akan meningkat, dan semuanya akan terbakar. Anda boleh mencapai ini di rumah dalam dua cara.

Skim operasi Relau Pyrolysis

Dalam kaedah pertama, minyak dalam tangki hanya dinyalakan. Ia menghangatkan dan mula menguap, dan kemudian semuanya berlaku dalam paip menegak yang sederhana dengan sambungan dan, mungkin, dengan selekoh. Gambarajah skematik peranti relau sedemikian ditunjukkan dalam angka tersebut.

Udara ke dalam tangki dengan minyak terbakar datang melalui kerongkong dengan pendikit; dengan bantuannya mengawal daya pembakaran, i.e. kuasa haba relau, tanpa melanggar rejim pembakaran. Untuk ini mungkin, campuran gas-udara mestilah terus dicampur di sepanjang tiub. Di sini, pasukan Coriolis datang untuk menyelamatkan, dengan memilih dengan tepat mengikut sifat-sifat bahan bakar, panjang cerobong menegak dan diameternya.

Juga dalam kebuk pembakaran, ke mana tangki diperlukan aliran besarnya bebas daripada udara - relau biasanya beroperasi pada lebihan oksigen. Oleh itu, kebuk pembakaran adalah berlubang. Hud ruang untuk pembakaran lanjut yang (pembesaran kebuk pembakaran) tidak semestinya menjadi cap seperti dalam gambar rajah. Ini mungkin merupakan partisi yang tidak lengkap apabila ruang pembakaran dihubungkan dari cerobong secara mendatar. Tetapi zon dibahagikan daripada oksigen selepas pembakaran dan oksida nitrogen, dan mengatur melompat yang sama pada suhu antara mereka, adalah perlu, oksigen jika tidak terlalu panas mengambil "makanan" dalam oksida nitrogen, dan mereka pula disejukkan ke lubang pada gambarajah fasa dan pergi ke dalam paip di berbahaya.

Lukisan pemasangan (kiri) dan rupa (kanan) daripada relau pyrolysis

Lukisan relau pada jenis ini ditunjukkan dalam Rajah. di bawah, penampilan dan lukisan pemasangan - dalam Rajah. lebih tinggi. Ini terkenal dengan pembina diri dan reka bentuk yang terbukti dengan baik. Hiburkan dengan obor kecil melalui pembukaan pendikit terbuka sepenuhnya. Ketinggian cerobong (lurus!) - sekurang-kurangnya 4 m.

Lukisan Relau Pyrolysis

Skim relau mini untuk bekerja

Di sini, dalam gambar, terdapat juga relau mini, sangat popular di kalangan pembina diri, untuk kerja dan minyak enapcemar. Ketebalan bahan, keluli struktur konvensional, dari 4 mm. Relau seberat kira-kira 10 kg berbanding 27-30 untuk yang sebelumnya, dan dimensi dalam rancangannya ditentukan oleh takungan air. Penulis reka bentuk mengesyorkan bahagian bawah dan hujung silinder gas piawai untuknya. Adalah agak munasabah, jika ada - sangat tegas, dan hanya satu jahitan yang dikimpal. Tetapi bagi tangki apa-apa kapasiti lain saiz yang ditetapkan ditambah / tolak 20 mm akan dilakukan.

Kompor ini mempunyai beberapa ciri:

 • Zon pencampuran campuran udara bahan api adalah corong bawah kebuk pembakaran. Oleh kerana pengembangannya, campuran itu ditangguhkan dan dimuliakan untuk masa yang lama.
 • Panjang bahagian menegak cerobong adalah terhad kepada kira-kira 3.5 m. Jika tidak, teras akan menghisap campuran keluar sebelum ia boleh membakar.
 • Zon selepas pembakaran tidak dibahagikan dan merupakan corong atas kebuk pembakaran. Sebelum menyempit ke dalam gas serombong cerobong sekali lagi berlama-lama dan terbakar dengan baik, tetapi sekali lagi - dengan draf sederhana.

Akibatnya, kuasa haba relau adalah terhad kepada 5-6 kW; Untuk "retak" ketuhar ini melebihi ukurannya adalah hanya berbahaya. Tetapi penggunaan bahan api kira-kira 0.5 l / h, dan relau agak mudah dibersihkan. Pembinaannya boleh dilipat, sendi ruang pembakaran dengan takungan dan cerobong diketatkan oleh pengapit. Dalam bentuk disassembled, ketuhar ini boleh dibawa bersama anda di dalam bagasi - ke dacha, ke rumah memburu, dll.

Katakan anda tidak terlalu malas untuk membina lanjutan untuk dapur dan memberikan air panas ke rumah. Tugas pertama yang akan diselesaikan adalah berpakaian atas sekurang-kurangnya untuk malam. Meningkatkan takungan adalah mustahil: minyak tidak panas dan kompor tidak menyala sebagaimana mestinya. Tetapi keputusan itu telah lama diketahui: berterusan mengisi bahan bakar dengan prinsip kapal berkomunikasi.

Skim bekalan bahan api untuk relau pirolisis

Keperluan untuk cas semula itu jelas dari angka itu; pendikit pada tangki tidak diperlihatkan secara kondusif, tetapi, tentu saja, ia masih perlu. Dari fungsinya hanya ada regulasi pembakaran, dan ini merupakan tambahan besar untuk keselamatan kebakaran. Jika tidak, ia perlu menuangkan cecair yang mudah terbakar ke dalam api atau sebuah kapal merah panas, atau tunggu sehingga dapur sejuk. Untuk memasukkan sumbu ke dalam paip bahan bakar, seperti dalam penyaring, ia tidak berguna: ia akan segera menjadi tersumbat di dalam kerja.

Dan bagaimana dengan sebuah dapur dengan supercharging? Adalah diketahui bahawa ia meningkatkan kecekapan dan kuasa haba relau. Ya, tapi di dapur di atas saloon tidak dapat menembus supercharging. Meniup ke dalam relau, iaitu. takungan, tidak berguna - kita hanya mengimbangi sistem pembakaran diri yang mengawal diri. Relau akan segera dihidupkan, dan kemudian, apabila denda cahaya bahan api dibakar, aliran udara akan mengambil haba yang diperlukan untuk penyejatan yang berat. Parameter dapur minyak di pedalaman tidak dapat ditingkatkan dengan meniup ke dalam relau, sayangnya.

Tetapi bertiup (lebih tepatnya, bertiup) dapat digunakan untuk tujuan lain. Buatan mengukuhkan rod boleh dibuat dengan selekoh cerobong dari Dymnikov (pembakaran kebuk tekak) - panjang, seluruh dinding, paip mendatar, dan kemudian cerobong menegak. Ini akan meningkatkan pemanasan bilik dengan kos tambahan yang minimum, tanpa melanggar syarat pembakaran di dalam relau.

Untuk menguatkan tujahan, anda boleh menggunakan dua kaedah penekanan dalam cerobong: suntikan (kedudukan A pada Rajah.) Dan ejektor, pos. B. Yang pertama adalah sangat mudah dan selamat sepenuhnya: apabila supercharging berhenti, sesetengah daya tarikan kekal. Ketuhar hanya akan lebih buruk untuk memanaskan dan menggunakan lebih banyak bahan bakar. Tetapi anda memerlukan sumber udara termampat. Dan tiub nipis (1-3 mm clearance), hos durit dan injap penyesuaian.

Peningkatan tujahan di cerobong asap

Untuk pengecasan peluru, mana-mana kipas kuasa rendah cukup: peminat komputer 12 V 120-150 mm diameter, ekzos dapur, VN-2 perindustrian atau sejenisnya. Kapasiti yang dikehendaki tidak kurang dari 1500 l / h, dan diameter kerongkong penyumbatnya adalah 20-50% lebih besar daripada diameter cerobong.

Walau bagaimanapun, jika berhenti meniup berhenti, gas serombong akan masuk ke dalam bilik, jadi peminat kipas dengan spring belakang yang lemah (slamming) diperlukan di antara kipas dan lonjakan. Mengingat bahawa sambungan antara cerobong dan peletus kelihatan mudah hanya pada rajah (seperti keseluruhan teknik pada umumnya), reka bentuk agak rumit.

Video: Ketuhar dengan supercharging dan mengisi bahan bakar

Kompor berminyak adalah sumber haba yang padat (tertumpu), dan pemanasan bilik daripadanya tidak merata, terutama jika ia tidak terisolasi dan dengan dinding nipis. Adalah mungkin untuk menemui cadangan untuk menjadikan yang pertama dari relau yang diterangkan itu menjadi pemanas udara yang lebih cekap, sirip logam kimpalan pada pembakar belakang (tombol). Tetapi pembakar selepas ini akan lebih sejuk daripada dibenarkan, dan mod operasi relau akan terganggu.

Dan sekarang ingat: setiap orang tamak mengumpul lebih banyak daripada yang dia perlukan. Dan relau pada minyak mempunyai rizab kestabilan rejim, dinyatakan dalam kilowatt haba yang agak spesifik. Lebih tepat - 15-20% kuasa haba, iaitu. anda boleh memilih sehingga 2-3 kW. Hanya ambil dengan berhati-hati dan secara beransur-ansur secara merata dari mana-mana sahaja, supaya orang tamak tidak berhenti.

Cara yang paling mudah untuk melakukan ini -. Normal kipas tertutup, lantai atau meja, bertiup ketuhar udara panas pada jarak 1,5-2 m dari seluruh dapur sejuk sedikit, tetapi thermocline sepanjang gas, dapat merobohkan mod tidak terbentuk. Aliran hawa hangat dengan cepat dan sama rata memanaskan bilik. Untuk garaj - pilihan terbaik.

Pengekstrakan haba untuk air panas dari relau pyrolysis

Sekarang mari kita lihat bagaimana mengatur air panas atau pemanasan air dari dapur di taman. Gromozdit pada tangki air selepas pembakaran - sekali lagi, menurunkan mod pembakaran. Oleh itu, sekarang kita mengambil haba di mana ia tidak lagi diperlukan untuk relau itu sendiri. Bagaimana untuk melakukannya - ditunjukkan dalam gambar di sebelah kanan. Untuk yang pertama daripada relau yang dinyatakan, sink haba perlu dibina ke dalam struktur apabila memasangnya, jika pembakar selepas itu akan mengganggu.

Daripada gegelung, anda boleh mengimpal jaket air, maka anda tidak memerlukan skrin mencerminkan haba yang diperbuat daripada keluli tergalvani, logam lembaran atau aluminium. Tetapi dalam mana-mana antara sink haba dan dinding luar ruang pembakaran mesti ada jurang sekurang-kurangnya 50-70 mm untuk akses udara percuma, dan tidak kurang daripada 120-150 mm di bawah, jika ada keinginan untuk membuat baju lebih tinggi. Tetapi tidak masuk akal dalam ini, kira-kira 75% daripada sinaran termal datang dari ketiga bahagian atas ruang pembakaran dan kawasan bersebelahan pembakar selepas itu.

Secara keseluruhannya, pemanas seperti itu mampu memberikan satu pertiga daripada kapasiti habanya, dengan peredaran terpaksa penyejuk. Ia cukup untuk memanaskan sebuah rumah pangsapuri kecil. Untuk memberi dan 20% sudah cukup, maka peredaran dalam sistem dapat ditinggalkan termosiphon.

Nota:: tangki pengembangan dalam kedua-dua kes memerlukan yang rendah dan luas, tidak kurang daripada 50 liter, dan semestinya atmosfera, tidak membran, dan dengan longkang kecemasan jika berlaku hebat. Alternatifnya adalah rumit: pendikit kawalan automatik adalah berdasarkan suhu air dalam sistem. Alternatif kedua tidak lebih mudah, tetapi lebih mahal - mengisi semula sistem dengan antibeku yang mendidih tinggi. Kami memerlukan pengedap menyeluruh sendi pada saliran khas dalam tangki pengembangan, yang tidak akan kos kurang daripada automasi.

Semua relau di taman mempunyai kekurangan yang serius. Pertama, mereka adalah peranti dengan api terbuka dan boleh diakses dengan sentuhan bahagian-bahagian merah-panas - zon pembakaran "pada pendikit penuh" berwarna merah-panas. Oleh itu, tidak boleh diterima untuk menempatkan mereka di tempat tinggal, dan penggunaan peralatan pemanasan - 100% bukanlah kes insurans. Ia perlu dimasukkan ke dalam sambungan tahan api berasingan dan mengatur pemilihan dan penyingkiran haba, sekurang-kurangnya seperti yang dinyatakan di atas.

Kedua, tidak berguna untuk mengharapkan untuk memperoleh kuasa haba melebihi 15 kW dengan meningkatkan saiznya. Keamatan penyejatan minyak yang diperlukan untuk tujuan ini tidak dapat dicapai dengan pelinciran diri; hanya kanak-kanak dan jelaga akan pergi.

Ketiga, dimungkinkan untuk memadamkan relau api hanya dengan pemadam kebakaran karbon dioksida. Poroshkovym - tiada tuhan melarang, memukul pada logam panas, serbuk segera meletup! Apabila pendikit benar-benar dikebumikan, udara yang cukup akan melalui lubang-lubang di ruang pembakaran supaya api berkedip seperti lilin dalam kaca. Menyusun pandangan di mana sahaja sia-sia - kerosakan segera dan kegilaan. Sekiranya ia diselaraskan, bahan api mesti dibakar sepenuhnya.

Nota: pandangan antara takungan dan kebuk pembakaran amat berbahaya. Wap minyak adalah padat; Tekanan mereka tinggi, dan mendidih tidak akan berhenti serta-merta. Minyak yang terbakar boleh menumpahkan, dan jika pendikit juga ditutup, ketuhar boleh meletup.

Keempat, pemilihan haba untuk pemanasan atau air panas mungkin, tetapi sukar. Penyejukan permukaan luar yang berlebihan mengganggu rejim suhu di dalam relau, yang membawa kepada kemerosotan kecekapan dan pemendapan jelaga. Kompor dalam minyak adalah ketuhar yang tamak. Hanya saja dia tidak akan menyerahkan modal termalnya.

Kelima, ketika mengisi bahan bakar dengan bahan bakar yang banyak disiram, pendarahan segera cepat dapat terjadi dengan segera dalam keseluruhan volume reservoir. Ringkasnya - letupan dapur.

Akhirnya, walaupun dapur adalah ekonomi (tidak lebih dari 1.5 liter minyak), pecahan bahan api yang paling berat tidak dapat menguap dan menetap ke dalam enapcemar dalam tangki. 5-6 firebox, dan anda perlu menyodok, dan ini tidak mudah. Takungan itu semestinya satu keping dikimpal. Membongkar apa-apa reka bentuk buatan sendiri tidak akan memegang minyak mendidih. Akibatnya adalah jelas.

Adakah mungkin untuk membuat oven pada minyak sisa, bebas dari kelemahan ini? Supaya ia boleh dimasukkan ke dalam dapur, dan biarkan diri anda menjadi hangat? Ya, mungkin, tetapi anda perlu bekerja lebih keras, dan menggunakan semua kemahiran anda.

Jika anda melihat dengan teliti, jelas sekali bahawa sumber semua bahaya dapur di dalam taman adalah tangki dengan minyak yang terbakar. Untuk menyingkirkannya, anda perlu menguap dan menyemburkan bahan api dengan cara lain. Zon pyrolysis, pembakaran dan pembakaran selepas pembakaran sebaiknya digabungkan dalam obor api, supaya pemilihan haba dari gas serombong tidak mengganggu operasi relau. Dan sangat diinginkan bahawa relau boleh berfungsi pada bahan api yang disiram. Bercakap secara teknikal, kita memerlukan pembakar.

Dalam keadaan perindustrian, hampir apa-apa bahan bakar dibakar bersih dalam penyuntik, bahagian atasnya ditunjukkan dalam Rajah. Untuk pembakaran lengkap yang berlaku di suar, pembentukan dua-dan tiga peringkat campuran bahan api udara digunakan: udara termampat menarik udara atmosfera, dan diafragma memisahkan dan mengalirkan aliran udara. Dalam muncung semuanya terbakar, ke bawah untuk mengalirkan air kapal.

Penyuntik bahan api dan kerja berat

Nota: air besar - koktel air laut, bahan bakar, kumbahan domestik, kargo yang dikumpulkan di bahagian bawah tangkapan. Pergi ke lebuh raya. Pemungut kumbahan di sebuah bandar besar berbanding dengan air besar - pantai di Canaries.

Untuk operasi biasa muncung, bukan sahaja ketepatan tinggi pembuatan dan bahan khas diperlukan. Kita memerlukan kedai penyediaan bahan api kecil: homogenizer untuk kandungan tangki bahan bakar, dispersant di saluran paip, pam, penapis, sistem pemanasan bahan api dan semua automasi yang mengendalikannya.

Tetapi untuk bersenam dan ini tidak mencukupi. Ini disebabkan komponen bituminous berat yang sama. Muncung muncung untuk bekerja mesti dilengkapi dengan perisai panas dan ruang pasca pembakaran dengan penebat haba, pukulan yang lebih rendah dalam Rajah.

Dan bagaimanapun, pembakar pada kerja, tersedia untuk pembuatan bebas, wujud. Dan walaupun dalam beberapa hipostase.

Prinsip operasi adalah mudah - bahan bakar menetes ke dalam mangkuk pijar, secara mendalam menguap, berkelip dan terbakar (kedudukan A pada beras). Ia juga menerima udara atmosfera, supercharged dari kipas berkuasa rendah; apabila menggunakan empar kipas sentrifugal ia mesti diskru, yang mana pendesak tetap boleh dipasang di mulut salur.

Pembakar untuk bekerja

Untuk pemanasan awal mangkuk, pencucuhan pembakar adalah perlu, itulah sebabnya dalam keadaan industri, cawan api jarang digunakan, tetapi petani diri menggunakannya dengan jayanya. Reka bentuk ini menyediakan pembakaran hampir lengkap di sekitar segera mangkuk, jadi dandang pada bekerja dengan cawan api dihasilkan dalam cara yang paling biasa, yang juga dicatat dalam Rajah. 3/4 aliran gas serombong ditunjukkan untuk kejelasan. Malah, adalah perlu bagi campuran gas untuk berputar di dalam sedikit lebih lama, maka kecekapan akan lebih tinggi. Tetapi dengan terlalu banyak, pembakaran tidak lengkap. Merancang cawan api dari awal memerlukan pengetahuan dan pengalaman yang sangat serius.

Pirolisis mengambil tempat di dalam mangkuk pembakaran pelik: penguraian pecahan berat disediakan bukan sahaja haba, tetapi juga proses fiziko-kimia yang kompleks dalam drop meletup jauh berbeza daripada yang dinyatakan dalam bahan pelbagai besar. Sebenarnya, ia tidak cukup pirolisis, dan mangkuk di dalam keadaan panas disokong bukan sahaja oleh terbakar, tetapi juga pembebasan dalam tenaga pereputan molekul.

Apabila menggunakan minyak yang digunakan sebagai bahan bakar, pembakaran semula diperlukan, dan untuk tujuan ini lubang dan slot dibuat di saluran. Ternyata sesuatu seperti kebuk pembakaran tungku mudah pada kerja, bertukar ke dalam keluar. Lukisan jenis relau ini dengan kuasa kira-kira 15 kW pada penggunaan bahan api 1-1.5 l / jam, bergantung kepada kualitinya, diberikan di bawah.

Lukisan relau pada kerja dengan cawan api

Pos. B dalam Rajah. di atas - mangkuk berkuasa rendah (sehingga 5 kW) dengan pengisi tahan api berliang 2. Diletakkan secara langsung pada grate 1 dari mana-mana dapur, walaupun dapur. Bekalan bahan api dikawal oleh injap 3, dan udara dibekalkan melalui mandi abu biasa 4. Kami akan membincangkan pembinaan ini dengan lebih terperinci.

Untuk pos. Dalam peranti yang sangat cekap tetapi canggih untuk pembakaran lengkap apa-apa jenis bahan api cecair - pembakar Babington, atau pembakar BB, atau hanya pembakar B. Pangkalannya adalah sfera logam berongga, merah dengan diameter 0.2-0.5 mm. Dengan tiub 2, udara ditiup ke dalam sfera, dan bahan api ditenggelamkan dari talian bahan api 6. Udara yang keluar dari lubang menyemburkannya, dan ia terbakar. Sisa-sisa yang tidak dibakar dikumpulkan dalam pemungut 3, dan pam gear 4 melalui injap pintasan 5 diberi makan kembali ke garisan bahan api.

Nota: untuk mengendalikan pam adalah peralatan yang diperlukan. Satu lagi akan gagal dari pencemaran.

Pembakar Babington bukanlah satu kemuncak, seperti biasa dipercayai, tetapi dua. Pertama, sejak udara ditiup keluar dari lubang, pembakar BB stably berfungsi pada bahan bakar yang paling tercemar. Kedua, bahan api disebabkan oleh ketegangan permukaan menyelubungi sfera dengan filem nipis, dan fizik kimia dalam filem adalah sama sekali berbeza daripada dalam agregat bahan tersebut. Terdapat sains berasingan - fizik dan kimia filem tipis. Sains ini rumit, tetapi intipati adalah mudah: pembakar BB benar-benar bebas asap, dan kesucian ekologinya secara praktikalnya bebas daripada komposisi bahan bakar atau rejim pembakaran. Oleh itu, pembakar BB boleh dibina tanpa memasukkan apa-apa dalam ketuhar. Untuk pencucuhan gunakan sebahagian kecil minyak pemanasan dalam periuk cincin di bawah sfera.

Nota: Pengumpul bahan api ditunjukkan secara konduktif di bawah pembakar. Pada hakikatnya, demi keselamatan kebakaran, titisan underburning jatuh ke dalam corong dan sepanjang saluran paip sempit ke dalam koleksi. Walaupun penuh, mereka keluar.

Sebuah kompor air bukanlah sebuah dapur dengan litar air panas. Ia adalah relau bahan api berat dengan muncung, setetes air yang jatuh dalam api nyala. Segera menguap dari haba, mereka menyemburkan bahan api, yang terbakar.

Orang-orang generasi tua ingat dandang bitumen dengan jet air, yang dibawa bersama mereka oleh pekerja jalan raya dan pembina. Bitumen yang sama berfungsi sebagai bahan bakar, kepingan-kepingan yang diletakkan di dalam ruang lebur. Hari ini, ketuhar air hampir hilang, dan di beberapa negara diharamkan atas sebab-sebab alam sekitar. Ekzos yang mereka berikan adalah telus, tetapi sangat berbahaya. Sebabnya ialah pembentukan dalam api hidrogen bebas, agen pengurangan yang kuat. Ia mengikat nitrogen atmosfera, dan bersama-sama mereka bertindak balas secara aktif dengan hidrokarbon jenuh bahan bakar, memberikan sebatian organik yang berbahaya.

Dari sejarah sepanjang jalan. suntikan air (kemudian - campuran metanol-air) dicipta pada BMW, kemudian lepaskan Luftwaffe untuk enjin pesawat, pada tahun 1937, peningkatan jangka pendek dalam kuasa enjin. Pada mulanya, inovasi itu adalah sia-sia - enjin dorogushchy dalam mod ini untuk mengemukakan apa-apa sumber dalam masa 20 minit. Tetapi pada tahun 1944 Bf-109G3 dengan suntikan air muncul di Front Timur. Bertentangan dengan kepercayaan popular, sifat-sifat tempur Messers adalah jeritan singkat dari tahun 1900 hingga 2300 hp. tidak bertambah baik - cara menggerakkan "kepada berciut" benar-benar hilang, dan hanya boleh terbang dalam garis lurus. Tetapi dengan rangka 710 km / j. Hakikat bahawa Jerman yang berpengalaman juruterbang di Timur pada masa itu hampir tersingkir, dan melarikan diri dari Yak-3, La atau 5/7 "Airacobra" tidak "pekik" adalah mustahil.

Di bahagian barat, Messers sedikit, mereka dijaga di sebelah timur. Dasar taman itu berat, tetapi ketinggian tinggi FW-190. Jika "Messer" jatuh untuk barat, "pekik" telah sering dikeluarkan demi mudah: mudah dikendalikan "anjing tempat pembuangan sampah" berbanding medan pertempuran sini adalah lebih kecil, dan "Spitfire» MkVIII dan "Mustang» P-51D (dua - dengan enjin British "Rolls -Royce Griffon XII "dalam 2,200 hp sepenuh masa) mengatasi Me-262 yang reaktif.

Ibu bapa pengarang mempunyai dacha dengan borjuasi, dan kepadanya ("Anda sudah besar, anda tidak dapat keluar dari hutan), bahan bakar dibentangkan. Sejak pentadbiran dachnoe tersebar di kawasan seluas kira-kira 400 m, dengan bahagian-bahagian 6 hingga 20 ar, persekitaran yang pernah tidak merompak cip yang sebelum ini - untuk mengeringkan rumput, dan sering makan tengah hari chew suhomyatinu, rempah ratus celaan ibu bapa.

Dan kemudian anak itu menangkap buku Raymond Priestley "Odyssey Antartika." Kisah ini luar biasa - 6 orang, parti utara ekspedisi Robert Scott, ditinggalkan di Antartika pada malam sebelum musim sejuk. Tanpa pakaian hangat, tanpa tempat perlindungan yang boleh dipercayai, hampir tanpa makanan dan bahan api.

Dari angin Antartik yang sejuk dan rabun - badai salji - diselamatkan, gua di salji. Pisau pelaut dan paksi ais berjaya menjaringkan anjing laut yang cukup untuk tidak mati akibat kebuluran hingga musim bunga. Tetapi di dalam gua itu diperlukan untuk menjaga suhu di bawah sifar, pada -60 dan ke bawah di luar, jika tidak, anda tidak dapat bertahan, malah berbaring sepanjang masa di dalam beg tidur anda. Dan zhirniki pada peledak lebih asap daripada panas dan bersinar.

Dan kemudian salah seorang ahli parti itu, seorang pelaut yang mudah, Harry Dicason, membuat satu rekaan yang menyelamatkan semua orang. Dia menuangkan rempah-rempah ke dalam dulang kendi botol, menjilat serpihan tulang sehelai di sana, dan membakarnya. Meterai lemak cair, melalui liang-liang tulang panas, disejat dan dibakar dengan api cerah yang kuat dengan hampir tidak ada asap. Penjelajah kutub kini bukan sahaja tidak takut untuk membekukan, tetapi juga memasak lebih panas. Dan juga goreng pada penguin cuti.

Menjelang musim bunga mereka kelihatan seperti batu bata dengan gegelung di kepala mereka dan hampir tidak dapat berdiri di atas kakinya. Tetapi masih kesemua enam dapat mengatasi beberapa ratus kilometer di atas ais dan kembali ke pangkalan, di mana mereka telah lama dianggap mati.

Apabila dia kembali, orang-orang ini, seluruh hidup ternyata mengenali diri mereka sebagai wira, belajar bahawa parti utama membendung hebat yang diketuai oleh Kapten Scott mencapai Kutub Selatan selepas Amundsen, dan meninggal dunia dalam perjalanan pulang.

Idea itu dilahirkan sekaligus - untuk memindahkan dapur ke enapcemar minyak. Di ladang tangki dia diberikan sebanyak yang anda mahu untuk apa-apa. Dan eksperimen telah dijalankan di tempat kerja dari pengendara-pengendara jiran.

Untuk mangkuk itu, pengawal kebun mendermakan mangkuk keluli tahan karat. Sekutu yang setianya dengan wolfhounded Procurator hanya mengakui hidangan porselin. Segel menggantikan bata yang patah; untuk penitis terdapat tiub tembaga dan sekeping getah. Pada tangki bahan bakar pergi sisa basuh sampah dengan diskrukan daripada batang dengan air paip konvensional. Ini adalah sebahagian daripada kerja yang paling mahal dan menyusahkan: lubang dengan benang paip menelan standard piawai Soviet - gelembung. Lebih-lebih lagi, penembakan tembikar di mana-mana tidak bersetuju dengan "Moscow Special" pada 2.87, dan diperlukan dengan pasti "Stolichnaya" untuk 4.12. Selain menjelaskan kepada ibu bapa mengapa anak lelaki berusia 13 tahun memerlukan sebotol vodka.

Burzhuika dipecat semata-mata dengan bekerja di dalam mangkuk minyak, sehingga ia ditunjukkan di atas batu bata. Kemudian akhbar yang rusuh datang ke dalam relau. Selepas satu atau dua minit, nampaknya telah dibakar, maka ia dibakar. Selepas 3-4 minit lagi. nyala api tumbuh dengan mendadak dan menjadi lebih ringan, seperti dalam lampu minyak tanah; ia adalah tanda bahawa sudah tiba masanya untuk mula menjatuhkan. Cucian 5-liter pada musim bunga dan musim luruh adalah cukup untuk hari pemanasan dan memasak. Selepas 3-4 perapian, kami terpaksa mengetuk serbuk bata dari mangkuk dengan enapcemar ke dalam monolit, tetapi ekzos itu bersih, walaupun ia berbau.

Kompor bekerja dengan baik selama 4 tahun, sehingga ibu bapa akan pindah ke kota lain, dan juga dalam servis penuh dipindahkan ke pemilik baru. Apa yang berlaku kepadanya tidak diketahui.

Minyak sisa adalah bahan bakar murah dan berpatutan. Dan dapur, yang diperoleh dari itu, juga tidak menggigit harga. Dapur juga merupakan alat pemanasan sejagat yang sangat ekonomik dan praktikal. Dan tidak semua orang tahu bagaimana membuat dan reka bentuk yang sangat bertanggungjawab. Tidakkah jenis relau dihasilkan secara serentak? Dan jika ya, berapa kos tanur kilang?

Mereka dihasilkan, dan dalam permintaan berterusan. Pemimpin dunia dalam pengeluaran adalah Turki dan Itali. Harga, memandangkan permintaan bagi produk, tidak kecil: hanya dapur kecil popriglyadnee pertama di atas, ia adalah bernilai kira-kira $ 1,000, dan beroperasi pada prinsip: "terletak, ditekan butang dan lupa", dengan air gelung panas - dari $ 8000.

Terdapat tungku domestik dalam produk berat minyak dan lendir minyak - KCHM, Indigirka, Tunguska dan lain-lain. Tetapi yang paling menuntut penjana gas dandang gas "GeKKON" reka bentuk Kurlykov, ia dihasilkan secara bersiri, dan minyak enjin yang digunakan dimasukkan dalam senarai disyorkan oleh pengeluar bahan api.

Gambar dandang GEKCON

Peranti dandang "GeKKON" ditunjukkan dalam angka; perkara berikut:

 1. Tutup dengan injap letupan;
 2. Gas api;
 3. Penebat haba;
 4. Ruang kebakaran selepas pembakaran;
 5. Pembawa haba;
 6. Panel hiasan;
 7. Pengangkut udara yang super;
 8. Penerima udara;
 9. Talian minyak;
 10. Kaki boleh laras;
 11. Penyejat;
 12. Shlakosbornik;
 13. Asbak;
 14. Mengalir aliran udara gas;
 15. Bilik Pyrolysis;
 16. Kes penggorengan.

Dandang Kurlykov berfungsi pada prinsip cawan api dengan pembakaran selepas pembakaran dalam ruang tiub. Pencucuhan automasi tidak disediakan, tetapi ketinggian cerobong tidak dikawal, dan dalam "GekKon'e" benar-benar benar-benar membakar "enapcemar" paling terkini. "GEKCON'y" dihasilkan untuk kuasa dari 15 hingga 100 kW; harga pengeluar, masing-masing, dari 44 000 hingga 116 000 rubel.

Nota: Dandang Kurlykov dipatenkan. Self-made for sale akan menjadi pelanggaran hak cipta.

Latihan membakar - secara umum, paliatif. Sama ada ia tidak mencukupi bahawa di dalam minyak ini telah dikumpulkan semasa operasi. Tetapi secara umumnya, pembakaran ekologi minyak motor yang digunakan lebih baik untuk pemprosesan mereka, jadi di negara maju, dari 4% hingga 12% dari pekerjaan dibelanjakan untuk pembakaran; di Rusia - 5% daripada mereka yang direkodkan.

Relau di tempat kerja masuk akal juga bermula kerana teknologi memperolehi bahan api relau enapcemar minyak kerja dan minyak yang sama diperbaiki dan harga perlahan tetapi pasti jatuh. Dan jika relau makan, maka anda boleh memberi makan lebih baik tanpa masalah.

Pembangunan pemanasan autonomi adalah arah yang serius dalam dasar alam sekitar dunia. Dalam induk panas, sehingga 30% haba hilang, dan kecekapan keseluruhan tanaman pemanasan jarang melebihi 60%, dan relau menghasilkan hingga 80%. Ini tidak menyebutkan penjimatan pada paip dan peralatan earthmoving, dan metalurgi bukan dari cawangan tulen pengeluaran.

Video: contoh sebuah dapur buatan sendiri dengan penjelasan

Semua masa yang baik hari ini! Saya baru kepada perniagaan ini, para peniaga, beritahu saya, di mana mereka membeli tenaga kerja dan apakah harga yang keluar?

Mungkin seseorang di Moscow tahu tempat di mana untuk sampel anda boleh mengambil sedozen liter?

Selamat siang. Tanya di kedai-kedai pembaikan kereta, yang lebih kecil. Saya bekerja di pusat penjagaan kereta GAZ, kami memberikan semua kerja dengan gembira kepada semua pendatang.

sila beritahu saya bagaimana untuk membersihkannya dan jika anda boleh video?

Vasily, beritahu saya apa lagi yang anda boleh memanaskannya selain perlombongan, jenis bahan api. Saya menggunakan burzhuykoy sedemikian di sebuah gerai, dan dengan bekerja dari defisit.

Untuk masa yang lama jalan itu dikenali kerana batu bata burzhuyku yang tenggelam. Baik dikeringkan, bata silicate, direndam dalam minyak diesel. Kemudian dimasukkan ke dalam dapur dan dibakar. Lit beberapa jam. Batu bata sudah cukup untuk beberapa kali, maka ia runtuh.

Dan ini tidak membahayakan kesihatan?

Sekiranya semuanya kedap udara dan tiada kebocoran asap, maka ia tidak berbahaya. Tetapi lebih baik menggantikannya dengan dandang biasa, jika boleh.

Kompor sejuk, tetapi berbahaya! Perkara utama ialah membakar minyak sisa dalam masa ...

Semua orang di kampung mengetahui peredam, injap (terletak di antara relau dan paip - sesuatu yang tidak memanaskan paip) - dan apakah "pandangan"?

Jika anda seorang kendaraan kampung, anda perlu tahu bahawa hampir semua relau Federation dilengkapi tanpa kepak, seperti dalam Bahasa Belanda, iaitu reel - seperti kuali besi tuang, penutup dengan mengendalikan di luar, yang menutup cerobong ke dalam paip. Lokasi terletak di dalam ruang cerobong, mereka ditutup dan dibuka dengan tangan. Kamera ditutup rapat dengan pintu.

Terima kasih kepada penulis, sangat bermaklumat!

Saya membuat ketuhar sejagat: relau, labirin di atas atas dengan ketinggian 1 meter dan ekzos ke jalan. Maze ditutup dengan selongsong berlapis, di mana kipas menggerakkan udara dari bilik, yang sangat meningkatkan kecekapan dapur. Kelajuan kipas meningkat dengan pemanasan. Pengatup bekalan udara secara automatik ditutup apabila suhu bilik ditetapkan. Ia ternyata menjadi ketuhar yang sangat ekonomik. Dalam relau, mana-mana bahan bakar pepejal terbakar: kayu, briket, sampah, perabot lama ... Dan semalam saya membuat modul plug-in untuk minyak sisa - hanya kisah dongeng!

Hello. Dia membuat dapur di tempat kerja - ia menyiram sangat banyak dan sangat cepat tersumbat dengan jelaga. Bolehkah terdapat sebarang korelasi dari jumlah kawasan lubang ke kawasan di mana minyak dituangkan? Dengan Hormat.

Ya, tidak hanya itu sahaja. Kawasan cermin minyak di sini jauh dari yang paling penting, kerana pengambilan udara dikawal oleh pendikit. Dengan cara ini, jika tidak di dalam dapur anda, maka ia akan menjadi berasap dan berasap dalam apa cara sekalipun. Lebih penting lagi ialah diameter dalaman lajur, nisbah ketinggiannya, jumlah kawasan dan susunan lubang dalam lajur, jumlah dan konfigurasi pembakar selepas itu.

Pengiraan sebenar tanur untuk perlombongan adalah rumit dan memerlukan pengetahuan khusus yang mendalam. Malangnya, saya tidak dapat mengesyorkan anda kepada kesusasteraan awam mengenai mereka - ia semata-mata tidak wujud. Kompor adalah ciptaan semata-mata amatur. Dalam keadaan perindustrian, sisa minyak tidak boleh dikitar semula dibakar dengan cara lain. Sekiranya anda memberikan lukisan atau sekurang-kurangnya foto-foto ketuhar anda yang baik, mungkin sesuatu yang akan membantu.

Saya ingin mengatakan banyak terima kasih kepada penulis untuk artikel yang pandai, setanding dengan monograf, jarang seperti sekarang anda akan bertemu, busur rendah!

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

31 − 28 =