Pagar kayu untuk tangga

Pagar untuk tangga yang diperbuat daripada kayu - pemasangan dan pagar foto

Kayu betul boleh dipanggil salah satu bahan binaan utama yang diketahui manusia sejak zaman dahulu. Sememangnya, setakat ini, terima kasih kepada perkembangan teknologi bangunan, banyak pengganti sintetik telah muncul, tetapi kayu semulajadi tidak kehilangan popularitinya setakat ini.

Seringkali, kayu digunakan sebagai asas banyak reka bentuk, tetapi jangan lupa tentang komponen estetika bahan yang unik dengan tekstur semula jadi yang unik. Selain itu, pembuatan tangga kayu bukan sahaja penyelesaian reka bentuk yang terbaik, tetapi juga pilihan yang tepat dari segi kebolehpercayaan dan keselamatan gerakan rakyat antara lantai.

Railing - bahagian penting tangga

Jika kita menganggap pembinaan swasta, maka pokok itu boleh digunakan bukan sahaja untuk pembuatan pegangan, tetapi juga untuk struktur tangga pendukung. Dalam kes ini, tidak kira konfigurasi tangga akan diberikan keutamaan - pagar sepatutnya selalu. Untuk hari ini adalah mungkin untuk dipertimbangkan pembinaan tangga berikut:

 • tangga tangga;
 • tangga lurus seperti dalam gambar;
 • sistem melengkung;
 • struktur berputar;
 • alat skru untuk bergerak antara lantai;
 • tangga melengkung;
 • pembinaan gabungan.

Handrails kayu bukan sekadar sebahagian fungsi peranti untuk bergerak di antara lantai, mereka mempunyai komponen luaran yang menarik dan oleh itu mudah dimuatkan ke dalam reka bentuk dalaman mana pun. Tetapi fungsi utama pagar tangga masih kekal keselamatan memanjat tangga.

Pagar kayu untuk tangga, gambar yang dapat dilihat dalam artikel, akan menjadi pilihan terbaik untuk rumah persendirian. Pertama sekali, ini disebabkan oleh fakta bahawa pelbagai bahan untuk tangga tidak begitu luas kerana ia mungkin kelihatan pada pandangan pertama.

 • Pagar konkrit bertetulang amat sukar untuk dihasilkan dan mereka hanya boleh dipasang pada tangga besar yang dibuat dari bahan yang sama.
 • Struktur logam dipasang hanya dengan kimpalan.
 • Analog tahan karat atau aluminium, walaupun mereka boleh diikat dengan skru dan skru, tetapi kos mereka bukan poket semua orang.
 • Satu-satunya penyelesaian yang tepat untuk kandang tangga adalah pokok yang murah dan lentur.

Sememangnya, hayat perkhidmatan kayu agak kurang daripada konkrit bertetulang, sejak pokok itu rosak, tetapi hari ini terdapat banyak antiseptik dan varnis, yang membolehkan untuk memerangi masalah secara kualitatif. Dengan pemprosesan yang tepat, rel kayu akan bertahan lebih dari satu dekad.

Keperluan asas untuk kerangka kayu

Kerangka terbuat dari kayu membuat penampilan keseluruhan tangga lengkap dan membolehkan seseorang bergerak dengan selesa di antara lantai. Tetapi dengan mengambil kira keunikan bahan, itu perlu mengisar, Untuk mengelakkan kecederaan pada telapak tangan seseorang. Dalam kes ini, permukaan selesai yang licin boleh dibuka dengan varnis, yang akan lebih menekankan tekstur semula jadi bahan, yang dapat dilihat dalam foto yang dibentangkan.

Sebagai tambahan kepada komponen luaran tangga, fungsi dan kemudahannya adalah penting. Kerangka harus diletakkan pada ketinggian yang selesa supaya orang-orang dengan ketinggian sederhana dapat berdiri untuk mereka. Rel kayu tangga standard mempunyai ketinggian 90-100 cm. Sesetengah tangga boleh dilengkapi dengan tangan tambahan untuk kanak-kanak. Dalam kes ini, semua rel mempunyai reka bentuk ringkas standard:

 • handrail - produk yang dipegang seseorang ketika berjalan di tangga;
 • balusters - rak di mana pegangan dipasang seperti dalam foto.

Rak hiasan perlu diletakkan sedemikian rupa agar anak tidak dapat memanjat ruang di antara mereka. Dalam kebanyakan kes, satu tiang sokongan dipasang setiap langkah, tetapi pada jarak tidak melebihi 150 mm.

Adalah sangat penting bahawa rel kayu di mana-mana tapak boleh bertahan dengan cukup tinggi beban mendatar dari 100 kg dan banyak lagi. Dalam kes ini, sebagai kerangka mudah seperti dalam gambar, kami menggunakan bar, yang dilekatkan pada pangkal tangga atau dinding menggunakan kurungan yang terbuat dari logam. Bilangan balusters dari tangga tangga standard sepadan dengan bilangan langkahnya.

1

Jenis utama tangga kayu

Penampilan tangga tidak boleh dibezakan dari stilization umum di mana struktur dibuat. Pertama sekali, ini disebabkan oleh hakikat bahawa apa-apa tangga memberi tumpuan kepada perhatian semua pelawat ke rumah. Dalam kes ini, semua sistem tangga dikelaskan mengikut jenis berikut:

 • tangga luaran, dibentangkan dalam foto;
 • dalaman, pejabat, landskap atau tangga seni bina;
 • pintu masuk, interstore atau sistem tangga jalan seperti dalam foto;
 • pembinaan pegun, mudah alih atau transformable;
 • tangga satu penerbangan atau berbilang penerbangan;
 • langsung atau berputar seperti dalam foto.

Tetamu tidak selalu melihat lukisan-lukisan di dinding, tetapi, setelah meningkat di tangga spiral asal dengan pagar kayu, membuka, varnished, mereka segera menghargai hiasan ini dan pada objek berfungsi pada masa yang sama.

Kerja pemasangan Pemasangan rana bermula dengan lampiran plat akhir. Mereka dipasang di tempat yang melampau dari tangga tangga, dan seterusnya, bergantung pada ciri reka bentuk sistem interstorey.

 1. Pada satu kekaki dipasang kord bangunan, yang diregangkan dan dipasang pada produk lain. Hal ini memungkinkan untuk menentukan penempatan handrails.
 2. Peringkat seterusnya adalah tanda untuk balusters. Jurang di antara mereka ditentukan secara individu, tetapi mereka tidak boleh lebih besar daripada 150 mm.
 3. Balusters dilampirkan terus ke langkah-langkah atau pada tali galas. Sekiranya pengikat dibuat pada tali, maka gergaji dipotong pada sudut yang sesuai.
 4. Untuk pemasangan balusters, tidak disyorkan untuk menggunakan kuku, yang semasa operasi pagar dilonggarkan. Pakar mengesyorkan menamatkan produk kayu dengan skru dan gam.
 5. Pada peringkat seterusnya, balusters disambungkan ke roket. Sekiranya alur adalah alur yang disusun terlebih dahulu, yang akan termasuk balusters, maka pemasangan tangga akan menjadi yang paling tahan lasak.
 6. Di tempat di mana sistem tangga dihidupkan untuk menetapkan sokongan, penyesuai khas dibuat, yang difailkan di bawah sudut yang diperlukan.
 7. Selepas pemasangan balusters, semua retak dan jurang shpaklyuyutsya, dan permukaan pagar siap dibersihkan daripada kotoran.
 8. Apabila dempul akhirnya kering, pergi ke penamat pagar, yang sama ada dengan cat atau varnis di atas kayu.

Untuk mengekalkan dan pada masa yang sama menekankan tekstur semula jadi kayu, ia dibuka dengan noda yang sesuai untuk nada dalaman dan varnis parket, yang melindungi permukaan dari faktor luaran. Ini semua kerja pada pemasangan sendiri pegangan dari pokok itu dianggap lengkap.

Bagaimana dengan warna yang betul?

Terdapat pendapat yang salah bahawa mana-mana permukaan kayu diproses dan dicat dengan cara yang sama. Tetapi ini tidak begitu - bergantung kepada gred kayu yang digunakan untuk membuat rel, tindak balas yang kedua kepada bahan cat yang berbeza boleh menjadi samar-samar. Contohnya, jenis cahaya pain lebih baik dibuka dengan varnis nada cahaya. Sebaliknya, jika anda membuka pain dengan noda, ia akan diserap dalam bahan heterogen, sepenuhnya memusnahkan struktur semula jadi kayu.

Pertama sekali, ini disebabkan oleh kehadiran dalam pain sejumlah besar resin, yang mana tidak terkumpul terkumpul dalam bahan. Oleh itu, di kawasan dengan resin yang tinggi, noda diserap dengan lebih mendalam, memberikan bahan kaya warna gelap seperti pada foto, yang akan menangkap latar belakang umum.

Kayu mesti ditutup dengan varnis dan impregnasi, yang menekankan lukisan menarik, tetapi jangan menyembunyikannya. Kayu berat, mulia biasanya dicat dalam warna gelap seperti dalam gambar. Sebaliknya, kayu ringan lebih baik dibiarkan dalam bentuk semulajadi, hanya membuka dengan varnis telus.

Seperti yang anda lihat, pagar kayu untuk tangga mempunyai nilai estetik tinggi. Tetapi di samping itu, reka bentuk akhir tidak hanya menarik secara luaran, tetapi juga selesa untuk bergerak di antara lantai. Selain itu, pokok yang ditangani dengan baik akan bertahan lebih daripada satu dekad.

Pagar tangga, luaran dan pedalaman untuk rumah dan kotej

Lantai kedua di dalam rumah memerlukan tangga. Ia tidak cukup untuk menentukan di mana ia akan ditempatkan, apa jenis langkah-langkahnya, anda masih perlu memilih jenis dan jenis yang akan menjadi pagar untuk tangga. Reka bentuk yang dilampirkan ini menetapkan penampilan dan gaya, yang sangat penting untuk mewujudkan pedalaman yang harmoni.

Reka bentuk, jarak, dimensi

Pagar untuk tangga diperlukan untuk penggunaan yang lebih selamat, kerana ia adalah struktur perlindungan yang menghalang kecederaan. Terdapat model tangga yang tidak menyediakan apa-apa pagar. Mereka kelihatan, mungkin, menarik, tetapi menggunakan tangga seperti menakutkan. Biasanya tangga tangga terdiri daripada beberapa unsur:

 • Menyokong jawatan. Mereka adalah sebahagian daripada pembinaan yang wajib, mereka dipasang pada awal dan pada akhir setiap rentang dan di antara mereka dalam langkah-langkah 50-60 cm. Juga, tiang pendukung diletakkan pada sudut-sudut meja putar. Mesti kuat, selamat dibaiki kerana mereka membawa beban utama.

Unsur-unsur struktur rel tangga

Reka bentuk yang mudah, tetapi ia mempunyai pelbagai pilihan. Dan ia adalah pagar untuk tangga yang memberi mereka keunggulan dan keunikan istimewa, menetapkan gaya.

Unsur utama struktur pagar untuk tangga - rak - diperbuat daripada kayu baka dan logam yang berbeza. Handrails boleh diperbuat daripada logam, kayu dan plastik. Dalam kes mengisi, bahan tambahan seperti kaca, plastik, tali, tekstil dan lain-lain lagi ditambah. Tetapi lebih kerap lagi pagar untuk tangga dibuat digabungkan - menghubungkan dua atau tiga bahan dalam satu produk.

Kebanyakan tangga untuk rumah persendirian dibuat dari beberapa bahan

Pagar tangga kayu

Kayu untuk membuat rel di tangga telah digunakan untuk masa yang sangat lama. Adalah baik bahawa anda boleh membuat unsur dalam gaya apa pun. Ia mungkin dengan pelbagai ukiran, corak - untuk dalaman dalam gaya klasik. Anda boleh membentuk bentuk geometri mudah - untuk bahagian dalam gaya yang lebih ketat. Masih terdapat peluang dalam cara yang berbeza untuk menghias / cat / varnis.

Pagar kayu untuk tangga boleh bukan sahaja reka bentuk tradisional ....

Apa yang masih baik ialah pagar kayu untuk tangga boleh dibuat dengan tangan. Jika terdapat sedikit pengalaman dalam pertukangan, anda boleh mencari hiasan yang mudah. Kayu itu sendiri - kerana warna, tekstur - cukup estetik, jadi walaupun produk mudah kelihatan hebat.

Sekiranya kita bercakap mengenai jenis kayu, lebih baik membuat rel untuk tangga, maka gred lebih keras disukai, dengan struktur yang jelas: beech, oak, ceri. Dari konifer - cedar, larch. Melakukan rel tangga dan pain dan merapikan, tetapi produk pain terlalu lembut, anda perlu berhati-hati, dan merapikan sukar untuk ditangani. Selebihnya baka yang disebutkan di atas, pada dasarnya, juga bukan mimpi dalam pemprosesan, tetapi mereka sangat cantik, sehingga kerumitan biasanya menutup mata.

Pagar logam untuk tangga

Rel yang diperbuat daripada logam adalah, mungkin, lebih pelbagai. Terdapat tiga cara untuk membuat pagar logam untuk tangga: kimpalan, penempaan, pemasangan paip dan kelengkapan.

Pagar logam diperbuat daripada paip dan kelengkapan dan ditempa ... perbezaan dalam gaya dan ... harga

Dan "memalsukan" tidak semestinya proses yang panas. Terdapat mesin untuk penempaan sejuk, yang memungkinkan untuk membuat pelbagai jenis unsur berpintal dan melengkung. Tambahan pula, ada kemungkinan proses "panas". Ini sendirinya menyediakan skop yang cukup untuk imaginasi. Dan anda boleh menggunakan logam dan rolling berbeza:

 • Batang pusingan atau persegi.
 • Bulat atau profil (persegi atau segi empat tepat) paip.

Dalam kes ini, logam boleh menjadi: keluli biasa atau struktur keluli, diikuti dengan lukisan dengan pelbagai cat, tahan karat, bersalut nikel, paip bersalut krom pelbagai bahagian yang berbeza. Terdapat juga pilihan dengan gangsa atau unsur tembaga.

Oleh kerana logam lebih mulur, tiada apa yang dibuat daripadanya. Perhiasan sayuran, geometri, fantasi, yang lebih sukar untuk ditakrifkan.

Dalam erti kata biasa, kaca adalah sesuatu yang rapuh, tetapi untuk rel kereta api yang khusus digunakan - bernoda atau berlapis. Kaca berlaminasi - dupleks atau triplex. Ini adalah satu keping kaca, terpaku dengan filem polimer telus. Teknologi itu sedemikian rupa sehingga ketelusan kaca tidak mengalami sama sekali, dan kekuatannya meningkat pada masa-masa tertentu. Bahan yang sama digunakan untuk mesin. Walaupun ia menyerang dengan pukulan kuat, ia tidak akan berpisah, tetapi serpihan itu akan digantung di dalam filem itu.

Terdapat dua jenis rel tangga yang diperbuat daripada kaca: bingkai bingkai (hanya dari kaca) dan ketika kaca hanya mengisi

Gelas panas dibuat oleh teknologi lain. Ia dipanaskan pada suhu yang tinggi, kemudian, meniup udara dari kedua-dua belah pihak, dengan cepat membawa suhu normal. Selepas rawatan sedemikian ia menjadi lebih kuat pada masa-masa, ia dapat menahan beban kejutan dengan baik, memecahkan, runtuh menjadi serpihan dengan tepi yang licin, tidak tajam.

Secara umum, kedua-dua jenis kaca adalah selamat. Di samping itu, mereka kelihatan baik, kerana reka bentuk ini tidak kelihatan besar dan berat. Kaca boleh telus, berwarna, berwarna. Sekiranya dikehendaki, anda boleh membuat gambar jenis kaca berwarna. Oleh kerana pengisian berterusan, pagar jenis ini dianggap benar-benar selamat. Kekurangan teknologi beberapa sentimeter tidak berbahaya walaupun untuk haiwan domestik kecil.

Terdapat rel kaca, yang mempunyai tiang kayu atau logam, terdapat juga pegangan tangan. Model-model ini, sebaliknya, boleh dipanggil gabungan. Kebanyakan gelas diletakkan di antara tiang-tiang, kerangka terbuat dari bahan yang sama di atas. Rel ini hampir tidak mempunyai berat badan, jangan menutup kajian semula. Mereka boleh digunakan di dalam dan luar rumah. Terutama mereka baik untuk balkoni, loggias atau teres, kerana mereka tidak mengganggu kaji selidik.

Terdapat juga pagar "murni kaca" untuk tangga, di mana tidak ada apa-apa kecuali kaca. Pilihan yang menarik untuk dalaman yang tidak standard. Untuk struktur ini, satu dupleks atau triplex dengan ketebalan 10 mm digunakan, yang meningkatkan kos mereka berbanding dengan versi "bingkai", di mana kaca yang lebih murah boleh diletakkan.

Di plastik pagar tangga boleh digunakan dalam bentuk handrails. Kerangka plastik bulat, bujur, berbentuk segi empat tepat adalah pilihan anggaran dan praktikal. Belanjawan - kerana rel ini adalah murah, praktikal - kerana plastik halus mudah dibersihkan, dan ia tidak menghapusnya, tidak memerlukan penggantian cat. Satu-satunya perkara yang boleh merosakkannya adalah beban impak yang ketara. Tetapi ia adalah penting untuk semua jenis mutiara.

Masih boleh diperbuat daripada baluster plastik. Dalam kes ini, teras logam dimasukkan ke dalam plastik (biasanya PVC). Ia akan membawa beban, dan plastik - hanya elemen hiasan. Tangga dengan elemen plastik lebih murah, tetapi tidak kurang tahan lama. Lagipun, PVC, yang biasanya dibuat oleh pagar tangga, tidak reput, tidak kehilangan sifatnya selama bertahun-tahun. Bahan ini tidak semulajadi, tetapi praktikal.

Pagar gabungan untuk tangga: pilihan yang indah

Banyak tangga luar biasa dan dekoratif diperoleh dengan menggabungkan dua atau tiga bahan. Gabungan kayu dan logam, kayu dan kaca, logam dan kaca, ketiga-tiga bahan ini memberikan banyak pilihan dan variasi yang tidak dapat dibayangkan.

Di lokasi tangga adalah dalaman dan luaran. Kedua-dua mereka dan lain-lain dilengkapi dengan pegangan tangan. Biasanya pagar untuk tangga dalaman mempunyai pengisian yang lebih halus daripada tangga luar, tetapi ini tidak selalu berlaku. Terdapat hiasan palsu atau kayu yang sangat indah untuk beranda, tangga ke tingkat dua.

Pagar kaca di jalan tidak mengganggu landskap

Jika rumah itu mempunyai balkoni, teres, ia adalah logik, jika pagar mereka betul-betul akan mengulangi gambar pagar untuk tangga luar. Pengecualian biasanya tangga ke loteng. Mereka cuba untuk melakukan kurang ketara dalam kes ini, selalunya mereka menggunakan tangga mudah yang boleh dikeluarkan atau diletakkan di sepanjang pangkalan.

Pagar untuk tangga dan pagar balkoni, teres hendaklah dalam satu gaya

Jika ada keperluan untuk membuat kenaikan mantap, ia boleh dipukul, dibuat dengan skru atau dengan platform bertukar, dan pagar yang indah. Pilihan kedua adalah untuk membuat tangga menegak yang mudah, kimpalan tangan kecil di sepanjang sisi. Setakat pilihan ini sesuai dengan reka bentuk rumah, persoalan seni bina, tetapi pasti lebih murah.

Plastik dan gelas untuk pagar jalan

Sekiranya kita bercakap tentang bahan-bahan untuk mengangkut tangga luaran, maka anda boleh menggunakan mana-mana: kayu, logam, kaca, dan plastik. Apabila memilih bilet plastik atau mengisi ia perlu menjelaskan sama ada ia boleh menahan operasi pada suhu sub-sifar dan pendedahan kepada radiasi ultraviolet. Jika ya, anda boleh meletakkannya tanpa teragak-agak.

Jika anda takut bahawa pagar kaca di jalan boleh rosak, gunakan kaca perisai: walaupun menahan tembakan di hentian

Dengan kaca itu lebih mudah - ia tidak bertindak balas terhadap suhu atau ultraviolet. Satu-satunya perkara yang boleh berhenti adalah kerapuhannya. Tetapi, jika anda menggunakan kaca marah atau berlapis, kerapuhan ini kelihatan. Tetapi pagar kaca di beranda, balkoni, teres sama sekali tidak mengganggu semakan.

Dengan logam, tidak semuanya jelas, tetapi semuanya jelas. Jika pagar tangga dipilih daripada paip bersalut tahan karat, tergalvani atau nikel, anda mesti terlebih dahulu menanyakan sama ada ia dimaksudkan untuk kegunaan luaran. Ya, ada "keluli tahan karat" yang hanya digunakan untuk kegunaan dalaman.

Metal perlu cat secara berkala dengan cara yang baru

Jika pagar untuk tangga terbuat dari logam hitam, mereka perlu dicat. Dan anda perlu menggunakan cat untuk kerja luaran. Setiap elemen mesti dibersihkan dengan teliti untuk membersihkan logam, dibersihkan dari karat atau skala, disuntik dan kemudian dicat. Oleh itu, akan ada jaminan bahawa selama beberapa tahun jalan pagar jalan untuk tangga akan kelihatan normal. Berita buruknya ialah cat akan terlebih dahulu menyerahkan kedudukannya, ia mesti dibersihkan, disemai dan dicat sekali lagi. Tetapi ini tidak dapat dielakkan dan tidak ada yang baru untuk sesiapa pun.

Pemprosesan pagar kayu untuk kegunaan luaran

Dengan kayu, semuanya lebih mudah dan lebih rumit. Seperti yang anda tahu, ia berasa baik di jalan, tetapi juga seperti logam hitam, memerlukan pemprosesan yang teliti. Sebelum pemasangan / pemasangan unsur-unsur pagar kayu untuk tangga dilancarkan dengan sebatian perlindungan untuk kegunaan luaran. Perhatikan bahawa sesetengah mereka mengecat kayu dengan warna yang tidak jelas (merah, kehijauan, kelabu). Jika anda bercadang untuk melukis pagar dengan cat, ini tidak begitu penting. Tetapi jika anda hanya ingin mengubah nada, menjadikannya lebih gelap atau lebih ringan, "menyoroti" jenis ini sangat menghalang, terutamanya untuk nada cahaya.

Itulah yang kelihatan seperti kayu, yang diresapi dengan minyak untuk kayu

Selepas salutan pelindung, cat / varnis / minyak kayu boleh digunakan. Dengan cat dan varnis terdapat beberapa soalan: ia adalah perlu bahawa mereka sesuai untuk kerja luar. Nada, tahap bersinar yang anda pilih mengikut rasa anda sendiri.

Mengenai minyak untuk kayu (boleh ditulis "untuk teres" dan sesuatu seperti itu) ia sepatutnya mengatakan beberapa perkataan secara berasingan. Ia tidak membuat filem pelindung di permukaan, tetapi menembusi antara serat, mewujudkan halangan pelindung beberapa milimeter tebal. Salutan pelindung jenis ini adalah baik, apabila dinaik taraf, tidak perlu memadamkan yang lama. Cuma letakkan lapisan baru di atas kayu yang bersih dan kering. Semua, tiada pengalihan cat lama atau varnis. Pengisaran - hanya jika perlu, jika sesetengah tempat dibersihkan atau rosak semasa operasi. Minus minyak untuk kayu - ia mahal. Tetapi ia berbaloi.

Handrail untuk tangga dengan tangan anda sendiri

Pagar adalah unsur-unsur kandang di tangga. Kerangka tangan memastikan keselamatan pergerakan ketika memanjat atau memanjat tangga. Pagar dicirikan oleh kebolehubahan bentuk dan bahan. Sesetengah reka bentuk mudah dalam penampilan, selamat dan selesa. Ada yang boleh menjadi hiasan pereka sebenar, terutama jika tangga terletak di dalam rumah.

Handrail untuk tangga dengan tangan anda sendiri

Buat rel untuk tangga boleh dibuat daripada bahan yang berlainan: logam, kayu, konkrit, plastik. Dengan tangan mereka sendiri, ia adalah mudah untuk membuat struktur halangan logam dan kayu. Dalam artikel ini, anda boleh mendapatkan maklumat terperinci bagaimana memilih bahan yang betul, memprosesnya dan membuat handrails yang cantik dan boleh dipercayai untuk tangga.

Kandungan arahan langkah demi langkah:

Keperluan pembinaan tapak tangan

Ketinggian struktur pelindung harus sekurang-kurangnya 90 cm.

Handrails harus lancar dan tidak terlalu luas.

Pada tangga sempit, satu sisi bersebelahan dengan dinding, satu rentang pagar dipasang. Sekiranya jarak tangga adalah luas, disyorkan untuk memasang dua struktur penutup.

Jika tangga curam atau tinggi dipasang di sebuah rumah di mana terdapat kanak-kanak kecil, lebih baik untuk memasang pagar rendah tambahan, yang mana kanak-kanak itu akan selesa untuk ditahan.

Jarak antara balusters sepertinya kanak-kanak tidak dapat memanjat melalui pembukaan. Optimum-15-20 cm.

Unsur-unsur struktur pelindung

Unsur-unsur struktur pelindung

Handrails. Ini adalah bar atas di atas struktur pagar. Ia adalah pegangan yang dipegang orang apabila mereka turun. Handrails harus lancar, monolitik, supaya ia mudah bagi mereka untuk memegang.

Balusters. Ini adalah jawatan yang melekat pada tangga atau rentetan (unsur sokongan cenderung di pinggir tangga). Balusters dilampirkan pada struktur selepas panjang tertentu.

A curbstone. Ini adalah akhir pendirian yang kuat yang terletak di hujung tangga. Kepada kabinet dipasang dengan tangan.

Aluminium. Pembinaan logam ini untuk membuat tangan mereka sendiri agak sukar. Selalunya, pelbagai unsur pengikat dan lawan pedang dijual siap sedia. Untuk memasang handrail dengan tangan anda sendiri dari satu set bahagian adalah agak mudah, perkara utama adalah memilih reka bentuk dan mengira bilangan bahagian yang diperlukan. Bahan itu sendiri tidak mempunyai prestasi dan sifat yang tinggi, selekoh ketika melanda, goresan, kusam, ditutup dengan noda kakisan.

Pagar krom juga dijual siap, yang paling penting, mengira dengan betul dan membeli semua elemen yang diperlukan. Kekurangan bahagian krom adalah lelasan pantas salutan, terutama jika tangga terletak di tempat-tempat yang sesak.

Pagar palsu. Penempaan panas adalah terutamanya kerja kilang, sangat sukar untuk membuat elemen pagar dari penempaan panas di rumah. Penempaan sejuk adalah pekerjaan yang lebih layak, dengan alat khusus yang dapat membuat pagar dengan tangan Anda sendiri. Kelebihan - reka bentuk multivariate pagar, minus - kos bahan yang cukup tinggi, alat khas, kerumitan proses.

Keluli tahan karat. Logam mempunyai bersinar yang tidak pudar. Pagar tangga yang diperbuat daripada keluli tahan karat adalah kuat, boleh dipercayai, tetapi untuk pendirian mereka dengan tangan mereka sendiri, kemahiran tukang las dan pemahat logam diperlukan.

Pagar diperbuat daripada keluli tahan karat

Video - Pemasangan pagar keluli tahan karat

Pagar mudah dibuat dari profil logam dengan tangan mereka sendiri

Pagar mudah dibuat dari profil logam dengan tangan mereka sendiri

Toolkit dan bahan

Mesin kimpalan, pek elektrod, akses kepada elektrik, saman pelindung dan topeng.

Pengisar sudut dengan bulatan untuk memotong dan menggilap logam.

Tempat untuk kimpalan.

Profil logam dan logam. Adalah wajar bahawa profil mempunyai sekatan kecil, jadi lebih mudah untuk memotongnya.

Pertama sekali, ketinggian rana dan jarak antara balusters ditentukan. Pada langkah paling atas, serta di bahagian bawah, dipasang pedestals - unsur-unsur yang membaiki keseluruhan pembinaan pagar. Tapak-tapak kaki harus lebih tebal dalam diameter daripada balusters.

Ketinggian pagar dikira. Standard - 95 cm Tetapi rangka kerangka perlu dibangkitkan di atas langkah-langkah sebanyak 10 cm. Juga patut mengambil kira 5 cm pada rana. Secara keseluruhan, dari 95 cm ia diambil 15 cm dan ternyata 80 cm. Ia adalah pada saiz ini bahawa profil logam di batu karang dan balusters dipotong.

Pagar tangga. Lukisan

Sekiranya panjang bingkai adalah 3 meter, profil atas dan bawah yang melintang, di mana balusters dipasang di antara almari, juga mesti dipotong kepada 3 meter elemen.

Rangka kimpalan. Dari profil potong, bingkai diletakkan dan sedikit dikimpal oleh kimpalan. Tidak perlu mengasah unsur-unsur dengan serta-merta, dalam hal perkahwinan atau skewing, anda perlu melakukan kerja tambahan. Bingkai yang dikimpal diperkukuhkan: selepas 10 cm, balusters dikimpal. Perlu diperhatikan bahawa tapak kaki yang melampau hendaklah sekurang-kurangnya dua kali setebal jembatan menegak logam dalam.

Jika reka bentuk sepenuhnya mematuhi piawaian dan tidak diputarbelitkan, anda boleh mula menyelesaikan semua elemen. Adalah disyorkan untuk mengimpal lipatan pada kedua-dua belah pihak agar pagarnya sekuat mungkin.

Selepas bingkai siap, tiang dengan plat bulat atau persegi yang mempunyai ketinggian 10 cm perlu dikimpal ke profil yang lebih rendah. Lubang-lubang untuk mengikat pada langkah-langkah dibor di dalam pinggan.

Penambahbaikan penampilan struktur

Untuk tujuan ini, anda perlu pengisar sudut dengan bulatan pembersih. Ia perlu untuk menggilap sepenuhnya semua residu kimpalan: titisan, pertumbuhan.

Pakar mengesyorkan untuk memberikan produk buatan sendiri yang cantik dan luar biasa dengan bantuan barangan yang dibeli. Kedai-kedai khusus menawarkan pelbagai aksesori palsu yang boleh dikimpal kepada peti dari kerangka: pokok keriting dengan daun, bunga, perhiasan.

Anda juga perlu memikirkan jenis handrails. Selalunya mereka diperbuat daripada kayu. Kosong kayu dibulatkan pada tiga sisi dan digilap secara menyeluruh.

Lukisan pagar diperbuat daripada logam

Lukisan pagar diperbuat daripada logam

Lapisan pertama adalah primer yang melindungi terhadap kakisan. Kemudian anda perlu cat untuk logam. Warna bergantung pada pilihan individu, tetapi paling kerap digunakan. Pereka bentuk mengesyorkan untuk memberikan pedang buatan sendiri. Untuk tujuan ini, patina digunakan, yang memberikan logam penampilan tua dan mulia. Kerangka logam dengan tangan mereka sendiri siap.

Pagar tangga kayu dengan tangan sendiri

Pagar tangga kayu dengan tangan sendiri

Pilihan kayu untuk pembinaan

Pokok pine. Bahan ini agak berpatutan dan sangat sering digunakan dalam pembinaan. Kayu lembut, kayunya mempunyai struktur yang tidak sekata, oleh kerana itu, ketika melukis bahan penutup itu diserap dengan keamatan yang berlainan. Ia mudah diproses, menahan perubahan suhu dan kelembapan.

Oak. Ini adalah salah satu jenis kayu yang paling tahan lama dan tahan lama. Unsur oak yang dirawat tidak berubah, tidak retak, tidak rosak dan tahan terhadap parasit. Tetapi, ini agak mahal.

Birch. Bahan padat dan tahan lama, praktikalnya tidak mempunyai kelentit. Baik diproses, digilap. Tetapi, kayu mempunyai beberapa kelemahan: ia rosak, apabila suhu dan kelembapan berubah, ia pecah.

Beech. Menurut ciri-ciri fizikalnya, kayu ini sama sekali tidak kalah dengan pokok ek. Tetapi, tidak digalakkan untuk mengeringkan bic itu. Lapisan kayu dengan pecahan lembapan yang rendah melalui gentian, yang membawa kepada kerosakan unsur-unsur.

Unsur struktur pagar kayu

Unsur struktur pagar kayu

Seperti dalam logam, bingkai kayu membezakan pegangan, balusters dan pedestals. Tetapi, dalam produk yang diperbuat daripada kayu, balusters bukan hanya elemen pendukung, tetapi juga perhiasan pembinaan. Selalunya mereka diperbuat daripada rasuk terpaku dan digilap dalam bentuk lajur bentuk yang berlainan.

Penggilingan balusters adalah untuk memotong corak skru pada permukaan unsur-unsur.

Pengilangan balusters

Apabila menghidupkan elemen, anda dapat melihat beberapa bentuk geometri gabungan: bola, kotak, segi empat, dan sebagainya.

Video - Melangkah tangga dengan tangan anda sendiri. Pemasangan pelengkapan melengkung dan pemasangan pegangan tangan

Balusters memotong tangan - ini adalah karya seni yang sebenar. Di permukaan butiran adalah corak, perhiasan dan banyak lagi. Beberapa pengukir kayu melakukan unsur-unsur ini dalam bentuk angka haiwan.

Pemotongan manual balusters

Balusters rata - ini adalah dostochki, di mana corak dipotong. Ini adalah cara yang paling mudah untuk menghiasi tangga dengan tangan anda sendiri.

Handrails flat balusters dengan tangan mereka sendiri

Seperti dinyatakan di atas, standard dan selamat ketinggian pembinaan hendaklah tidak kurang daripada 95 cm lebar susur tangan -. 5 cm, jarak antara langkah-langkah dan guardrail -. 10 cm Hasilnya, langkan ketinggian -. 80 cm Untuk elemen-elemen ini memerlukan lebar papan kayu 10- 15 cm, ketebalan 30-35 mm.

Handrails flat balusters dengan tangan mereka sendiri

Untuk membuat pagar yang diukir dan indah, papan perlu dibentuk. Pakar yang telah menguasai mesin pelarik, boleh memotong benang di hujung papan dengan bantuan peralatan. Sekiranya mesin tidak dalam stok, maka alat elektrik manual digunakan, contohnya, jig saw.

Untuk melakukan ini, di atas kertas atau kadbod, anda perlu melukis templat yang mempunyai dimensi sebenar. Kemudian, menggunakan pensel, lukis corak pada setiap papan dan potong bentuk sepanjang tanda. Setelah semua balusters telah memperoleh bentuk yang dikehendaki, anda perlu berhati-hati bekerja hujung, membersihkannya dengan nazhdachkoy halus dan polish untuk bersinar.

Balusta rata, tidak seperti lajur yang dianggap kayu, tidak dianjurkan untuk diikat ke tangga. Pagar akan menjadi tidak boleh dipercayai dan goyah. Unsur-unsur mesti dipasang di bar salib, yang terletak 10 cm di atas tali pinggang. Ternyata ranggunan, rasuk bawah dan tapak kaki atas dan bawah membentuk bingkai di mana balusters rata akan dimasukkan.

Balusters kayu

Gunung pancang pada 15 cm, tetapi tidak lagi. Anda boleh menggunakan dua jenis sambungan - dalam alur dan kancing logam. Jika balusters dimasukkan ke dalam alur, maka di bahagian bawah rana dan di hujung atas bar salib anda perlu mengisar alur, 2 cm dalam. Panjang alur harus sama dengan lebar baluster.

Jangan lupa tentang cerun tangga. Adalah bernilai mengetahui bahawa hujung bawah balusters perlu tingkat, tetapi bahagian atas dipotong di bawah sudut tangga. Ia berada di hujung hujung yang akan dipasang karang.

Varian pelekat balusters

Pada kancing logam, balusters dilampirkan sekiranya ia tidak mungkin untuk memasang salib salib. Dalam kes ini tidak akan ada jurang 10 cm, antara bar salib dan langkah-langkah. Ketinggian balusters dalam kes ini hendaklah bersamaan dengan 90 cm Baluster itu diikat ke langkah oleh satu stud, dalam proses kerja adalah penting untuk mengikat elemen dengan lancar, tanpa herotan. Sudut boleh digunakan untuk tujuan ini.

Melekap kandang tangga dengan pengapit

Setelah semua unsur pelindung dilampirkan pada langkah-langkah, anda boleh melancarkan pegangan tangan. Bagi dia, sebuah bar digunakan yang dibulatkan di tiga belah pihak dan dengan hati-hati.

Peringkat terakhir penciptaan pagar kayu untuk tangga adalah trim penamat. Untuk ini anda boleh menggunakan cat akrilik, varnis, noda.

Tangga yang indah sudah siap.

Dapatkan yang terbaik di mel

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

99 − = 94