Paip paip polipropilena

Cara membuat saluran paip air dari paip polipropilena

Teknologi dan bahan baru dalam pembinaan muncul secara berterusan, secara beransur-ansur menggantikan bahan tradisional. Contohnya jelas ialah bekalan air. Lima belas tahun dahulu logam digunakan dalam kebanyakan kes - tidak ada alternatif secara umum. Hari ini, hampir di mana-mana, logam diubah menjadi polimer, kerana ia lebih mudah untuk dipasang, kos kurang, berkhidmat sama atau lebih. Salah satu bahan moden yang paling popular ialah propylene. Pemasangan paip air dari paip polipropilena adalah baik yang boleh dibuat oleh tangan sendiri. Untuk melakukan ini, anda memerlukan besi pematerian khas dan pengalaman. Sebuah besi pematerian boleh disewa, dan pengalaman adalah perniagaan yang dapat diperoleh. Anda boleh berlatih pada kelengkapan yang paling murah dan potongan kecil paip.

Pemasangan paip air dari paip polipropilena boleh dilakukan secara bebas

Menanda dan bidang aplikasi

Mulakan pemasangan paip air yang diperbuat daripada paip polipropilena dengan pilihan jenis paip. Mereka berlapis tunggal dan tiga berlapis, berbeza walaupun dalam ketebalan dinding dan, dengan itu, mempunyai tujuan yang berlainan. Untuk memudahkan navigasi, mereka dilabelkan:

 • PN10 - satu lapisan paip yang direka untuk air sejuk di saluran paip dengan tekanan rendah. Sesuai untuk pengagihan paip air polipropilena di rumah persendirian.
 • PN16 - paip lapisan tunggal dengan dinding tebal. Mereka boleh digunakan untuk mengangkut air sejuk dalam sistem dengan peningkatan tekanan (berpusat) dan untuk pendawaian sistem air panas. Suhu maksimum yang dibenarkan ialah + 50 ° C.
 • PN20 - tiga lapisan paip dengan menguatkan lapisan gentian kaca. Boleh digunakan untuk memasang paip air untuk pengangkutan air panas, sistem pemanasan suhu rendah. Suhu maksimum ialah + 90 ° C
 • PN25 - tiga lapisan paip, diperkuat dengan aluminium foil. Mereka terutamanya digunakan untuk pemanasan, ia boleh digunakan untuk air panas, tetapi ia tidak ekonomikal ekonomi: ini adalah paip yang paling mahal, dan kualiti mereka untuk DHW adalah berlebihan.

Dalam warna terdapat paip yang diperbuat daripada polipropilena kelabu dan putih. Pada kualiti ia tidak dipaparkan, jadi pilih mengikut keutamaan estetik. Sesetengah syarikat (kebanyakannya Jerman) cat produk mereka dalam warna hijau. Sekiranya pendawaian tersembunyi - di dinding atau di lantai - lebih baik tidak dapat mencari apa-apa, kerana Jerman adalah pemimpin dalam kualiti.

Untuk pemasangan sistem paip air dari paip polipropilena, kelengkapan

Untuk menjadikannya lebih mudah untuk mengemudi bidang aplikasi, pada paip PPR, bersama-sama, jalur warna digunakan. Mereka yang direka untuk air sejuk ditandakan dengan biru (biru), untuk air panas dan pemanasan ditandai merah, sejagat - dalam oren. Sesetengah pengeluar telah menggunakan tanda yang berbeza. Mereka menandakan barang-barang merah untuk pemanasan dan air panas, dan mereka yang direka untuk menandakan sejuk tidak menyebabkan.

Daripada yang di atas, kita boleh membuat kesimpulan berikut: pemasangan paip air dari paip polipropilena di apartmen lebih baik dilakukan dari PN 16 untuk air sejuk dan PN20 untuk air panas. Di rumah persendirian, anda boleh mengurus PN 10 Sebelum air sejuk dan PN 20 untuk air panas.

Paip PPR tunggal lapisan PN 10 dan PN 16 mempunyai pekali pengembangan haba yang besar: pada penurunan suhu 100 ° C, setiap meter menjadi 1.5 cm lebih lama. Bahkan memandangkan perbezaan suhu sedemikian dalam kehidupan sebenar tidak dapat dicapai, ini adalah angka yang sangat besar. Untuk memastikan peningkatan ini tidak memusnahkan bekalan air, gelung pampasan (sambungan sendi) disediakan dalam sistem.

1

Jenis pemampat untuk bekalan air polipropilena

Sekiranya panjang saluran paip kecil dan air sejuk dicairkan pada masa yang sama, pemampas boleh ditinggalkan - perbezaan panjang akan menjadi kecil, tetapi disarankan untuk membuat sekurang-kurangnya pemampat berbentuk L asas (lihat angka).

Paip polipropilena mempunyai banyak kelebihan, tetapi salah satu kelemahan adalah bahawa mereka tidak membengkokkan. Oleh itu, apabila memasang paip air yang diperbuat daripada paip polipropilena, kelengkapan digunakan untuk semua cabang dan lilitan. Ini adalah unsur khas - tee, sudut, adapter, gandingan, dll. Terdapat juga kren, sendi pengembangan, pintasan dan unsur-unsur sistem lain, yang juga diperbuat daripada polipropilena.

Kelengkapan diperbuat daripada polipropilena

Semua unsur ini dengan paip disambungkan dengan penyolderan. Bahan kedua-dua bahagian yang dipanaskan dipanaskan sebelum lebur, maka ia disatukan. Akibatnya, sambungan itu adalah monolitik, jadi kebolehpercayaan paip air polipropilena sangat tinggi. Untuk maklumat lebih lanjut tentang pematerian dan alat yang diperlukan untuk ini, baca di sini.

Untuk menyambung dengan bahan lain (logam), untuk beralih ke peralatan rumah tangga atau perkakas kebersihan, ada kelengkapan khas. Di satu pihak mereka benar-benar polipropilena, sebaliknya mereka mempunyai benang logam. Saiz benang dan jenisnya dipilih untuk jenis peranti yang akan disambungkan.

Kerana kenyataan bahawa paip PPR tidak membengkok, apabila mereka bentuk rajah pendawaian, perlu pusingan dan giliran sekecil mungkin. Lagipun, semuanya dilakukan dengan bantuan kelengkapan, dan mereka mempunyai kos yang kukuh (berbanding paip). Oleh itu, kami cuba untuk mengoptimumkan pendawaian - untuk membuat beberapa giliran, giliran dan selekoh mungkin.

Sambungan siri (tee)

Pemasangan paip air dari paip polipropilena dengan sambungan berturut-turut pengguna (juruteknik kebersihan dan peralatan rumah) digunakan dalam sistem kecil. Biasanya mereka mempunyai 5-6 titik sambungan. Dengan organisasi paip air sedemikian, satu paip meninggalkan penaik, ia secara berurutan memintas semua titik sambungan. Dalam kes paip PPR, semua cawangan dibuat menggunakan tee, kerana jenis ini juga dipanggil tee.

Pemasangan paip air dari paip polipropilena dengan sambungan pengguna secara berturutan

Plus sistem ini - anda memerlukan sebilangan kecil paip, dan tolak - tekanan pada setiap cabang jatuh. Akibatnya, dengan satu atau dua titik analisa kerja, yang ketiga, terletak jauh dari riser, tekanan mungkin tidak cukup.

Pendawaian selari (pemungut)

Skema sambungan sejajar juga dipanggil pemungut. Ini kerana selepas mengeluarkan dari riser, peranti khas dipasang - pemungut. Ini adalah elemen dengan satu input dan beberapa output. Terdapat polipropilena dan logam. Untuk bekalan air lebih sesuai (dan lebih murah) pengumpul yang diperbuat daripada polipropilena.

Skema sambungan adalah sedemikian rupa bahawa dari setiap paip membawa paip berasingan kepada setiap pengguna (kadang-kadang kepada sekumpulan pengguna kecil).

Skim selari untuk memasang paip air dari paip PPR

Kelebihan sistem sedemikian: tekanan di semua titik analisis air adalah sama, kelemahannya adalah bahawa paip memerlukan banyak. Satu lagi ditambah - jika mana-mana cawangan gagal, hanya satu pengguna tidak berfungsi. Selebihnya fungsi sistem biasanya. Dengan cara ini, untuk dapat mencabut sambungan peranti individu, paip dipasang di outlet pengumpul (biasanya injap bola, tetapi jika perlu untuk menyesuaikan kepala, anda boleh meletakkan injap).

Pipa dan perkakas rumah

Dalam setiap cara memasang paip air dari paip polipropilena, paip sesuai untuk pengguna tertentu. Terdapat dua cara untuk menyambung ke sistem: eyeliner yang fleksibel dan tegar.

Eyeliner tegar lebih dipercayai: Pipa dan kelengkapan PPR mempunyai kekuatan tinggi. Di samping itu, dalam kes ini terdapat hanya satu thread - di tempat sambungan pengguna. Tetapi podvodki jenis ini memerlukan ketepatan tinggi prestasi: ralat itu boleh hanya beberapa milimeter. Ini sukar untuk dicapai dengan pemasangan paip air polipropilena, oleh itu, mereka menggunakan pelapik fleksibel lebih kerap. Hanya berhati-hati, dalam beberapa kes, penggunaannya adalah mustahil: menyambung dandang gas atau lajur gas, membawa air ke pemanas air penyimpanan, pemanasan tuala air disyorkan hanya dengan menggunakan garis tegar.

Versi kawat keras

Pipa yang lembut, sebaliknya, tidak memerlukan ketepatan yang tinggi - kesilapan ditimbulkan oleh hos yang fleksibel dalam mengikat keluli tahan karat atau hos yang digunakan untuk menyambungkan mesin basuh atau mesin pencuci pinggan. Tiub dikeluarkan di kawasan tempat peralatan dipasang atau paip disambungkan. Ia berakhir dengan penyesuai untuk logam, yang mana hos yang fleksibel dihubungkan (hujung kedua disambungkan ke peranti).

Menyambungkan penyesuai kepada hos yang fleksibel

Pilihan ini kurang dipercayai, bergantung kepada kualiti liner fleksibel. Juga tidak masa yang paling menyenangkan - kehadiran dua sambungan beralur, dan ini adalah tempat yang berpotensi untuk muncul kebocoran.

Gasket dalaman atau luaran

Salah satu kelebihan paip air polipropilena ialah ia dapat dengan mudah dimasukkan ke dalam dinding dan lantai. Bahan ini tidak berkarat, tidak bertindak balas dengan bahan apa-apa, tidak mengendalikan arus liar. Secara umum, jika sambungan dibuat dengan betul, anda boleh dengan mudah menyembunyikan paip di dinding atau di lantai. Seluruh halangan adalah untuk membuat sambungan secara kualitatif.

Paip polipropilena boleh disembunyikan di dinding atau di atas lantai

Untuk memastikan sistem dipasang tidak mengalir, ia diperiksa - bertekanan dengan tekanan yang berlebihan. Untuk ini, terdapat peranti khas. Mereka menyambungkan, mengepam air, meningkatkan tekanan. Di bawah tekanan ini, paip air dibiarkan selama beberapa hari. Jika tiada kebocoran ditemui, maka di bawah tekanan operasi semua akan bekerja lama dan tanpa masalah.

Sebelum memulakan kerja, perlu membuat gambarajah, tandakan semua kelengkapan dan elemen sistem yang diperlukan (meter, penapis, kren, dan sebagainya), dan masukkan dimensi bahagian paip di antara mereka. Mengikut skim ini, kemudian pertimbangkan apa dan berapa banyak yang diperlukan.

Apabila membeli paip mengambil beberapa margin (dua meter), kelengkapan boleh diambil tepat dari senarai. Tidak menyakitkan untuk bersetuju mengenai kemungkinan pulangan atau pertukaran. Ini mungkin perlu, kerana sering dalam proses itu, pemasangan paip air dari paip polipropilena membuang beberapa kejutan. Mereka terhubung terutamanya dengan kekurangan pengalaman, dan bukan dengan bahan itu sendiri dan berlaku agak kerap walaupun dengan tuan.

Klip plastik mengambil warna yang sama

Selain paip dan kelengkapan, kami memerlukan lebih banyak klip, yang dipasang di dinding. Mereka dipasang pada saluran paip melalui 50 cm, dan juga berhampiran hujung setiap cawangan. Klip ini adalah plastik, terdapat klip logam dan pengapit dengan gasket getah.

Untuk membuka pemasangan saluran paip di bilik-bilik teknikal mudah untuk menggunakan pendakap untuk estetika yang lebih baik - dengan pemasangan paip di bilik mandi atau di dapur terbuka - menggunakan klip plastik warna yang sama sebagai paip itu sendiri.

Pengapit logam baik dalam bilik teknikal

Sekarang sedikit mengenai peraturan perhimpunan. Sistem itu sendiri boleh dipasang sekaligus, memotong panjang paip panjang yang diperlukan, sentiasa memeriksa dengan litar. Oleh itu, ia lebih mudah untuk pateri. Tetapi, dengan kekurangan pengalaman, ini penuh dengan kesilapan - anda perlu mengukur dengan tepat dan jangan lupa menambah 15-18 milimeter (bergantung kepada diameter paip) yang masuk ke dalam pemasangan.

Oleh itu, lebih rasional untuk menarik satu sistem di dinding, untuk menunjuk semua kelengkapan dan elemen. Anda juga boleh melampirkannya dan melingkari mereka. Oleh itu, lebih mudah untuk menilai sistem itu sendiri dan mengenal pasti kelemahan dan kesilapan, jika ada. Pendekatan ini lebih tepat, kerana ia memberikan lebih banyak ketepatan.

Kemudian paip dipotong seperti yang diperlukan, serpihan beberapa unsur disambungkan di lantai atau meja kerja. Kemudian pecahan yang telah siap dipasang. Urutan tindakan ini paling rasional.

Dan bagaimana dengan cepat dan betul memotong bahagian paip panjang yang diingini dan tidak membuat kesilapan.

Layout Pipa Polipropilena: Prinsip Asas

Oleh kerana prestasi baik paip plastik, serta ciri reka bentuk mereka, seperti ringan dan kimpalan mudah, mereka membenarkan pemasangan talian paip yang mudah dan cepat untuk pelbagai tujuan. Oleh itu, sangat penting untuk mengetahui bagaimana paip polipropilena disalurkan dengan betul. Semua nuansa dan ciri-ciri proses ini dicerminkan dalam artikel.

Paip berasaskan paip polipropilena

Penentuan diameter optimum

Pemasangan garisan utama sentiasa didahului oleh pengiraan awal paip polipropilena. Ia dijalankan untuk menentukan bilangan dan diameter produk optimum untuk sistem saluran paip tertentu, berdasarkan tujuannya.

Diameter yang betul dipilih memastikan kerugian minimum dan tekanan yang diperlukan dalam sistem walaupun pada waktu puncak penggunaan air puncak. Terutama penting ialah pengiraan apabila mereka bentuk sistem bekalan air untuk bangunan apartmen dengan sejumlah besar lekapan paip.

Kirakan diameter dalaman paip itu sendiri menggunakan formula:

 • di mana Q ialah aliran air maksimum (jumlah)
 • V adalah kadar di mana air diangkut melalui paip.

Untuk paip tebal, kelajuan diambil untuk menjadi 2 m / s, dan untuk paip yang lebih nipis, 0.8 hingga 1.2 m / s.

Tetapi, para pemilik pangsapuri dan rumah negara kecil tidak boleh membuang masa pada pengiraan yang kompleks. Memandangkan patensi keseluruhan sistem saluran paip bergantung kepada kapasiti kesesakan, ia mencukupi untuk membeli paip dengan diameter 20.0 mm, dengan syarat panjang paip air tidak melebihi 10 meter. Dengan jumlah standard peranti kebersihan (tenggelam, tandas, basuh), kapasiti paip diameter ini akan mencukupi.

Dengan panjang keseluruhan saluran paip sehingga 30 meter, 25 mm produk harus digunakan dalam diameter, dan untuk panjang lebih daripada 30 meter adalah perlu menggunakan 32 mm.

Pemanasan bawah lantai

Oleh kerana kekuatan mekanikal yang mencukupi dan ketahanan terhadap suhu tinggi, lantai panas yang diperbuat daripada paip polipropilena sering dipasang. Untuk melakukan ini, anda perlukan:

 1. Bentuk lantai sempit yang rata.
 2. Letakkan penebat terma khas.
 3. Buat pendawaian dan pasangkannya menggunakan pengikat PP.
 4. Paip polipropilena di lantai menuang lapisan nipis simen nipis.
 5. Letakkan penutup lantai (jubin, lamina, linoleum, dan sebagainya).

Produk dari polipropilena membolehkan anda membina sistem kejuruteraan:

 • di lombong bawah tanah;
 • hanya di tanah tanpa menggunakan elemen pelindung;
 • dalam jahitan dinding di bawah plaster;
 • dalam saluran khas;
 • jalan terbuka, termasuk di jalanan.

Seluruh kompleks kerja-kerja pemasangan sistem bekalan air (pemanasan) termasuk beberapa peringkat:

 1. Melukis satu skim untuk peralihan dan meletakkan saluran paip dengan semua titik sambungan yang diambil kira.
 2. Pengiraan jumlah produk polipropilena.
 3. Penyediaan paip dan kelengkapan untuk pemasangan (pemotongan, pelucutan).
 4. Pengimpal kimpalan segmen paip ke dalam satu sistem.
 5. Pemasangan saluran paip yang betul dan boleh dipercayai di bilik mandi dan bilik lain di sepanjang laluan lebuh raya.

Gambarajah pendawaian dan lukisan paip polipropilena sepatutnya secukupnya supaya dapat mengenal pasti persimpangan paip dengan jelas dan mengira dengan betul bilangan kelengkapan dan kontur khas yang diperlukan.

Untuk memastikan bahawa paip polipropilena dipasang untuk masa yang lama telah menjalankan fungsi mereka tanpa gagal, beberapa peraturan mesti dipenuhi.

 1. Apabila meletakkan, paip diletakkan dalam strob. Peletakan garis utama harus dipilih sedemikian rupa sehingga sebarang kesan mekanik pada produk dikecualikan.
 2. Sekiranya terdapat keperluan bagi persimpangan serenjang bagi bahagian-bahagian, seseorang harus menggunakan pintasan (tiub arka) pada salah satu daripadanya. Untuk sambungan silang terdapat juga lintasan khas dengan saiz dan diameter yang berbeza.

 1. Untuk cawangan paip utama dari paip utama, tee digunakan untuk menyambungkan unit-unit kebersihan, yang dikimpal kepada paip dengan cara gandingan.

Pendawaian dengan Tees

 1. Apabila memasang saluran paip pelbagai jenis, satu sikat siap untuk paip polipropilena digunakan, yang paip dikimpal.

 1. Secara langsung kepada peranti kebersihan, paip polipropilena disambungkan dengan penyesuai yang diulirkan. Mandatori di laman web ini dipasang injap bola untuk penutupan kecemasan bekalan air atau untuk penyelenggaraan dan pembaikan barang kebersihan.
 1. Untuk membaiki paip yang diletakkan di sepanjang dinding, anda boleh menggunakan pengikat khas dengan klip. Apabila jarak antara paip polipropilena, yang diletakkan selari, adalah kecil, ia dipasang dengan klip dua kali. Pengikat seperti ini mesti dipasang:
  • di semua tempat sendi sudut;
  • pada bahagian lurus melalui 1,5 - 2,0 meter.
 1. Apabila memasang sistem paip, adalah perlu untuk memastikan paip-paip diletakkan pada jarak tidak kurang daripada 2.0 cm dari struktur bangunan (dinding, sekatan, dan lain-lain).
 2. Sekiranya terdapat keperluan untuk meletakkan paip secara langsung melalui struktur bangunan, mereka mesti diletakkan di dalam kes-kes logam khas atau lengan. Dalam kes ini, diameter lengan (kes) mesti semestinya 2 hingga 3 cm lebih besar daripada diameter luar produk yang melaluinya. Jurang antara dinding lengan dan paip mesti diisi dengan bahan yang lembut dan tidak mudah terbakar. Lengan harus menonjol di luar dimensi dinding (sekatan) dengan 3 hingga 4 cm.
 3. Apabila memasang paip dalam senarai panjang atau konkrit, tidak disyorkan untuk mengikat sambungan.

Untuk memastikan penstabilan saluran paip yang baik dari PP dan untuk mencegah pergerakan spontannya, titik untuk lampiran tegar ditentukan. Alat utama dipasang ke dinding dengan klip logam yang mempunyai gasket getah. Kalung itu selamat membalut paip di sekeliling cincin dan dipasang dengan bolt.

Pengikat gelongsor (panduan) juga digunakan. Mereka memastikan pergerakan paksi paip apabila dipanaskan, sementara sepenuhnya menghapuskan kerosakan mekanikal terhadap produk.

Pemanjangan terma semula jadi

Apabila lukisan litar pendawaian paip polypropylene untuk air panas (haba) diperlukan untuk disediakan gelung pampasan, kerana produk PP apabila dipanaskan sedikit (kira-kira 1 cm) yang dipanjangkan. Dalam kes ini, kebarangkalian ubah bentuk tapak akan diminimumkan. pemampas tambahan digunakan jika perubahan panjang talian bahagian melebihi pampasan unsur-unsur perancangan.

Apabila membentuk sudut dalaman saluran paip panas, adalah perlu untuk memastikan bahawa paip bertukar berada pada jarak 3,0 cm dari dinding. Sekiranya pembentukan sudut sambungan luar diperlukan untuk meletakkan lebih dekat dinding.

Oleh itu, dipasang dengan betul dengan semua keperluan paip polypropylene saluran ia adalah sistem yang boleh dipercayai dan berkesan untuk menyediakan pangsapuri air, rumah negara atau perindustrian objek (swasta) lain. Masa minimum dengan aliran keluar kewangan yang minimum tanpa latihan khas bekalan air yang berkualiti tinggi akan dipastikan.

Sebarang penyalinan teks (serpihan teks) dan imej laman web ini dibenarkan hanya jika hyperlink kepada sumber diletakkan.

Pemasangan paip air dari tangan sendiri polipropilena

Paip logam, yang digunakan secara besar-besaran selama bertahun-tahun dalam sistem bekalan air, adalah satu perkara yang lalu. Mereka digantikan oleh bahan generasi lepas - polipropilena. Pipa air polipropilena dengan tangannya sendiri ditandai dengan kesederhanaan pemasangan, penentangan terhadap suhu tinggi dan bahan kimia.

Kelebihan utama paip polipropilena ialah:

 • hayat perkhidmatan paip air panas lebih daripada 25 tahun, untuk sejuk - lebih daripada 50 tahun;
 • rintangan yang tinggi terhadap kakisan;
 • permukaan dalaman lancar dinding menghalang pembentukan tumbuhan;
 • rintangan hidraulik yang rendah;
 • keserasian ekologi bahan;
 • ketegangan sendi dikimpal;
 • kekuatan tinggi;
 • kesederhanaan pemasangan.

Apa yang perlu dicari ketika memilih

Untuk mengelakkan masalah semasa operasi sistem bekalan air, pemasangan paip air yang diperbuat daripada paip polipropilena mesti dilakukan dengan tangan hanya dari bahan berkualiti tinggi. Faktor penentu dalam pemilihan komponen adalah keadaan operasi mereka, rejim suhu dan tekanan kerja keseluruhan sistem.

Menandai paip polipropilena

Kadang-kadang suhu cecair yang melepasi paip melebihi 90 ° C. Dalam kes sedemikian, tanda PN20 dan PN25 digunakan, yang mempunyai lapisan pengukuhan aluminium atau gentian kaca. Pembinaan saluran paip air sejuk disertakan dengan penggunaan paip dua tanda pertama.

Ingat: Jika air melalui paip mencapai 100 ° C, tiada apa yang akan berlaku pada paip polipropilena. Suhu operasi maksimum diambil dengan margin.

Diameter paip polipropilena untuk bekalan air

Paip dengan diameter 20 mm digunakan untuk sistem yang panjangnya hampir 10 meter. Paip dengan diameter 25 mm lebih disukai untuk sistem dengan panjang 10 hingga 30 m. Sistem dengan panjang lebih daripada 30 m dibekalkan dengan diameter 32 mm paip. Diameter penaik (dalam kes permohonannya) hendaklah 32 mm.

Setelah menentukan paip polipropilena yang terbaik untuk paip air di rumah anda, teliti semak semua produk yang dibeli. Pada mereka tidak perlu bergegas dan kekasaran. Apabila memotong paip berkualiti bentuknya tetap bulat, dan ketebalan dinding tidak berubah.

Merancang sistem bekalan air

Pemasangan paip polypropylene dengan tangan mereka di negara ini atau yang rata dan betul diadakan tanpa insiden, yang disediakan rajah terperinci pendawaian sambungan dan pemasangan tudung paip. Dalam menyusun skim ini perlu dibuat untuk mengelakkan selekoh yang tidak perlu bahagian-bahagian dan cuba untuk mengatur panjang yang paling kecil bagi perancangan.

Petua: Untuk melihat gambar keseluruhan, iaitu persimpangan paip, jumlah kelainan dan slants, skim pembahagian yang paling tepat adalah yang terbaik untuk menggariskan pensil secara langsung di dinding.

Pipa dalam sebuah apartmen dengan tangannya sendiri dibuat daripada polipropilena boleh dianjurkan dalam dua cara: tertutup atau terbuka. Yang pertama dianggap paling biasa, tetapi kompleks. Ini memerlukan perhitungan yang tepat dan pelaksanaan profesional. Kebanyakan saluran paip dalam kes ini perlu dijalankan tanpa sendi. Walaupun kimpalan dalam sendi dan tidak mengurangkan kebolehpercayaan seluruh sistem, namun kawasan tersebut masih terbuka. Ini adalah perlu untuk kerja pencegahan dan pemeriksaan biasa.

Satu lagi perkara ialah pendawaian terbuka. Apabila memilih pilihan ini, paip juga boleh dibuat kurang "ketara" jika ia diletakkan di sudut-sudut bilik dalam pesawat menegak, dan di tingkat lantai - di dalam pesawat mendatar.

Kelebihan penting pendawaian terbuka ialah:

 • kemudahan penyelenggaraan;
 • kesederhanaan pemasangan;
 • keupayaan untuk menggantikan sebahagian sistem pada bila-bila masa sekiranya kebocoran.

Terdapat dua pilihan: sistem pendawaian bersiri dan selari (pemungut). Setiap mempunyai kebaikan dan keburukannya.

Ia juga dipanggil sistem tee. Dalam kes ini, pemasangan paip polipropilena dengan tangan mereka sendiri dijalankan dari lebuh raya pusat ke titik-titik penggunaan air. Dari satu riser utama, di mana terdapat alat pengunci pembukaan, dua saluran paip berlepas: untuk air panas dan sejuk. Kili ke semua titik penggunaan air dari mereka dianjurkan dengan bantuan tee.

Sistem pengagihan air tee

 • Kelebihan sistem: pemasangan mudah, penjimatan bahan.
 • Kelemahan: pergantungan titik penggunaan air antara satu sama lain. Untuk membaiki atau memeriksa satu peranti atau pengguna, seluruh sistem dimatikan. Terdapat perbezaan tekanan air dengan pembukaan serentak semua mata.

Dalam sistem ini adalah perlu untuk mempunyai pemungut, Ia mempunyai satu input dan sejumlah output, sepadan dengan bilangan titik penggunaan air. Setiap saluran paip dipaparkan secara individu.

Contoh pengagihan air manifold

 • Faedah: tidak perlu melepaskan keseluruhan sistem semasa pembaikan atau penyelenggaraan tapak tunggal. Sekiranya berlaku penurunan tekanan, semua instrumen yang ada dan titik penggunaan menerima jumlah air yang sama.
 • Kelemahan: proses yang susah payah, kos yang tinggi, jumlah pengedaran yang cukup besar.

Bagaimana untuk memilih dan mengira diameter paip plastik untuk bekalan air yang anda boleh belajar dari artikel kami yang lain.

Maklumat lanjut tentang susun atur tee dan skim pengumpul bekalan air adalah dalam artikel ini.

Jika anda mahu memilih pengadun mandi, tips berada di laman ini http://okanalizacii.ru/santeh_vodoprov/krany/kak-vybrat-smesitel-dlya-vannoj-s-dushem.html. Kami menganalisis ciri-ciri setiap jenis.

Kami menyediakan alat dan kelengkapan yang diperlukan

Untuk melengkapkan paip air di sebuah pangsapuri dengan tangan mereka sendiri, polipropilena memerlukan bukan sahaja paip. Ia juga perlu mempunyai sejumlah besar kelengkapan-sendi tambahan yang diperbuat daripada polipropilena juga. Kelengkapan boleh diulirkan atau tidak terbaca.

Apakah jenis unsur penghubung untuk paip polipropilena:

 • Gandingan diperlukan untuk sambungan kualitatif bagi segmen paip lurus dan untuk beralih ke paip diameter yang berbeza.
 • Sudut diperlukan untuk memasang saluran paip pada sudut tertentu dan mengelakkan rintangan.
 • A bypass (tiub arka) adalah perlu untuk mengelilingi satu tiub yang lain.
 • Tees digunakan di tempat saliran saluran paip dari riser utama.
 • Blind untuk menutup saluran paip.
 • Lintasan digunakan dalam sambungan silang paip.
 • Klip diperlukan untuk memperbaiki saluran paip ke dinding. Jarak antara pengikat pada garis lurus adalah 1.5-2 m. Klip juga digunakan di sendi sudut. Untuk membetulkan saluran paip yang terletak di atas yang lain, klip dua digunakan.
 • Pengapit diperbuat daripada logam dengan gasket getah diperlukan untuk memperbaiki penaik. Untuk kekakuan, hujung gabungan kuk ditetapkan dengan bolt dengan kacang.

Kelengkapan polipropilena

Sila ambil perhatian: Semua kelengkapan mempunyai diameter dan saiz yang berbeza. Untuk membeli unsur-unsur penghubung saiz yang betul dan jumlah yang betul, "berjalan" sekali lagi mengikut skema sistem pengedaran air.

Alat apa yang diperlukan:

 • Gunting (dalam kes-kes ekstrem yang kerangka untuk logam, jigsaw elektrik) untuk memotong plastik.
 • Pematerian besi untuk paip polipropilena kimpalan dan muncungnya.

Cara menggunakan mesin kimpalan untuk polipropilena

Mesin kimpalan untuk polipropilena mempunyai reka bentuk yang agak mudah, ia terdiri daripada plat pemanasan, termostat dan pemegangnya. Nozel dilampirkan dari kedua-dua belah plat pemanasan, mempunyai salutan Teflon dan datang dalam diameter yang berbeza, yang membolehkan pemecahan pada prinsipnya masalah rumah tangga.

 • Mula-mula panjang paip yang diperlukan diukur dan dengan gunting khas ia dipotong ketat mengikut tanda. Dengan bantuan muka kami mengeluarkan burr, di hadapan lapisan aluminium mengukuhkan luaran ia juga ditarik balik. Lokasi potong dibersihkan dan degreased. Nozel yang dipilih juga degreased.
 • Untuk menentukan kedalaman kemasukan paip ke pemasangan, mereka mesti dihubungkan tidak lagi dipanaskan dan meletakkan tanda pada penanda. Nozel dipasang pada kedua-dua belah mesin kimpalan, salah satunya dipasang pada akhir paip, yang lain - pemasangannya.
 • Peranti menghidupkan dan pemanasan muncung bermula. Sebaik sahaja mentol pada thermoregulator telah keluar, maka produk dipanaskan sehingga 260 °. Selepas itu, paip dan pemasangan dipasang pada peralatan dan disimpan untuk masa yang diperlukan, yang bergantung kepada diameter paip. Pipa dan pasang disambungkan ke tanda. Pergerakan anda adalah pantas dan tepat! Dan tiada putaran! Beberapa saat kemudian bahagian monolitik siap.

Pemasangan paip polipropilena oleh kimpalan (pematerian)

Untuk melaksanakan pemasangan paip polipropilena secara kualitatif dengan tangan anda sendiri, anda memerlukan kemahiran kecil dalam operasi peranti kimpalan. Anda boleh belajar ini pada paip yang tidak perlu.

Beberapa petua untuk memasang paip air polipropilena:

 • Pemasangan paip air di sebuah apartmen dengan tangan sendiri yang diperbuat daripada polipropilena disyorkan untuk membawa dari titik penggunaan ke input - nod switchgears.
 • Unsur pengikat dipasang di sepanjang garis yang dirancang, saluran paip dipasang pada mereka, dengan itu menyatukan satu sistem.
 • Jika gasket paip paip polypropylene memperuntukkan bahawa paip untuk air panas dan sejuk akan datang, garis air sejuk mesti dihalakan di atas, yang tidak termasuk kondensat yang jatuh ke atasnya.
 • Paip terletak betul-betul mendatar atau menegak dan hanya di sudut tepat.
 • Di tempat-tempat terpencil, paip dipasang pada tahap berasingan.

Paip polipropilena untuk pemasangan paip air

Dalam video ini, anda boleh melihat bagaimana paip polipropilena dipasang dan mendengar komen tuan.

Akhir sekali saya ingin menambah bahawa harga paip polipropilena untuk bekalan air adalah rendah. Untuk lebih menggambarkan tahap harga, kami memberi beberapa contoh.

Kos paip tanpa menguatkan 4 meter panjang pengeluar Czech Ekoplastik (PN10, diameter 32mm) adalah 330 rubel. Paip pengilang ini mempunyai ciri yang sama, tetapi dengan penguatan - 880 rubel.

Jenama paip Turki SPK PN25 (tetulang dengan gentian kaca) berharga 46-68-110 rubel / meter berjalan dengan diameter 20-25-32 mm, masing-masing.

kelengkapan polipropilena juga murah, seperti Turki pengeluaran menghubungkan lengan (gred SPK) kos hanya 5-13 Rubles untuk diameter 20 dan 32 mm, masing-masing.

pemasang paip

Dapatkan maklumat pertama tentang artikel baru di laman web kami dari Vkontakte, Facebook, Classmates, Twitter, Google Plus.

Impak hidro dalam sistem bekalan air dan pemanasan - penyebab dan penghapusan mereka

Pemeluwapan pada paip air sejuk - apa yang harus dilakukan dan mengapa?

Artikel yang baik. Video itu lucu, tetapi penting, jadi meriah.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

75 + = 85