Pam tenggelam untuk telaga dengan automatik

Pam tenggelam untuk telaga dengan automasi: jenis dan prinsip operasi

Mana-mana pemilik rumah negara atau rumah negara tahu betapa pentingnya untuk memastikan bekalan air yang tidak terganggu jika tiada bekalan air berpusat. Pada zaman dahulu, orang merawat telaga, dari mana air dibanjiri oleh baldi. Sekarang telaga telah ditambah ke telaga, dan air dibawa ke permukaan oleh pam elektrik. Ke atas kemajuan teknikal di kawasan ini betul-betul boleh dianggap sebagai pam tenggelam untuk sebuah otomatik dengan baik. Dia bukan sahaja membekalkan air kepada semua isi rumah, tetapi tidak melakukan campur tangan manusia yang serius.

Pam tenggelam di dalam telaga akan memastikan bekalan air tidak terganggu

Tujuan dan jenis pam untuk bekalan air dari telaga dan telaga

Semua pam tenggelam menyediakan pengangkatan air ke permukaan dari kedalaman tertentu, yang bergantung kepada kuasa unit, dan penghantaran kepada pengguna. Ciri khas pam tersebut adalah bahawa mereka jatuh sebahagian atau sepenuhnya ke dalam tiang air. Mengikut prinsip operasi, adalah mungkin untuk membezakan dua jenis pam tenggelam untuk sebuah telaga. Dengan atau tanpa automasi, mereka boleh:

 • bergetar. Elemen kerja utama pam tersebut adalah piston bergerak, yang menghasilkan tekanan air dalam gerakan balasnya. Ia disediakan oleh daya elektromotif induktor, ke teras yang mana omboh dipasang dengan tegar melalui batang. Gelung dibekalkan dengan arus 220 V, yang menghasilkan medan magnet yang menyebabkan pergerakan inti bersama dengan omboh. Apabila omboh ditarik masuk, air mengalir ke ruang kerja. Setelah mencapai titik had, piston membuka kenalan dan mematikan medan magnet. Di bawah tindakan musim bunga, omboh menekan air dengan kuat, menghasilkan tekanan. Proses ini sentiasa diulang, meningkatkan air ke tahap yang diperlukan. Pam ini mempunyai kapasiti yang kecil, tetapi melakukan kerja yang baik dengan air berlumpur dan batu kecil tanpa menjejaskan prestasi mereka. Mereka tidak mahal, kira-kira 20 - 25 cu. Omboh boleh diganti secara bebas tanpa banyak kesukaran;

Skim pam tenggelam getaran

 • sentrifugal. Dalam jenis pam ini, aliran air disediakan oleh pendesak yang disambungkan ke batang motor. Ia berputar di bawah tindakan kuasa elektromotif, yang, disebabkan oleh medan magnet, timbul pada pemutar motor elektrik. Pam sedemikian mempunyai kapasiti yang besar dan boleh digunakan untuk bekalan air ke rumah dan bahkan perniagaan. Kelemahannya adalah kepekaan mereka yang lebih tinggi terhadap pencemaran di dalam air. Walaupun kecil batu, dalam 1 - 2 mm, boleh memendekkan hayat perkhidmatan unit 5-10 kali, dan saiz yang lebih besar biasanya melumpuhkan pam. Pada masa yang sama, pembaikannya agak mahal. Kos pam itu bermula dari $ 100.

Skim sambungan sesebuah pam tenggelam empar

Mana-mana jenis unit ini boleh dilengkapi dengan sistem kawalan automatik, yang membolehkan unit dihidupkan apabila paip air dibuka.

Nasihat berguna! Sekiranya air di dalam sumur atau lubang batu itu mendung atau batu-batu kecil jatuh ke dalamnya sehingga 2 mm, maka lebih baik memilih pam yang bergetar. Mereka kurang terdedah kepada pencemar sedemikian. Dalam kes ini, perlu diketahui bahawa kuasa mereka adalah 2 hingga 3 kali lebih rendah daripada yang empar.

1

Pam tenggelam untuk telaga dengan automatik

Baru-baru ini, pam tenggelam untuk sebuah kesejahteraan dengan peralatan automatik telah meningkatkan populariti. Ini tidak sengaja. Lagipun, orang sentiasa berusaha untuk memudahkan kehidupan mereka sendiri dengan mencipta mekanisme tertentu. Sebenarnya, tidak ada satu pam dan hos untuk mencipta sistem bekalan air automatik. Perlukan peralatan tambahan. Peralatan sedemikian boleh termasuk: unit kawalan elektronik, penumpuk hidraulik, pelbagai sensor, peranti perlindungan terhadap paras terlalu panas dan rendah, penapis.

Pam tenggelam untuk telaga

Mari analisis semua elemen ini dengan lebih terperinci. Unit kawalan berfungsi untuk menerima dan memproses isyarat daripada pelbagai sensor. Tugasnya adalah menghidupkan dan mematikan pam dalam keadaan tertentu. Penumpuk adalah silinder tertutup yang mampu menahan tekanan dalaman yang tinggi. Ia mengandungi membran yang disambungkan kepada sensor. Ia berfungsi apabila tekanan jatuh di bawah kritikal. Dalam kes ini, automasi termasuk pam yang mengisi silinder dengan air. Apabila tekanan meningkat kepada nilai yang diperlukan, pam mati. Mekanisme ini dibuat untuk memastikan bahawa pam tidak berfungsi secara berterusan, menghidupkan setiap kali kren dibuka. Ini dengan ketara meningkatkan sumber keseluruhan sistem dan mewujudkan tekanan yang stabil dalam bekalan air.

Bagaimana memasang pam untuk meningkatkan tekanan air di apartmen. Klasifikasi pam untuk meningkatkan tekanan dalam bekalan air apartmen. Kriteria pemilihan, ciri pemasangan diri.

Sensor berkhidmat untuk mengambil bacaan dari pelbagai parameter. Sensor tekanan air menentukan angka ini dalam bekalan air. Sensor "kering" melindungi balang daripada terlalu panas. Ia beroperasi pada penutupan apabila udara memasuki sistem, yang menunjukkan pengurangan paras air. Sensor paras air memastikan bahawa pam dimatikan apabila paras air jatuh ke paras kritikal. Ia dipasang pada pelampung pam empar.

Peranti dan operasi sistem bekalan air automatik

Dalam usaha untuk pam tenggelam untuk telaga dengan automasi berfungsi dengan lancar, seluruh sistem mesti dipasang dengan betul. Dan peranti tersebut adalah seperti berikut: Di dalam sumur atau di dalam lajur air atau pada apungan adalah pam. Dari sana terdapat paip di mana terdapat puting dan injap cek, tidak membenarkan air mengalir ke bawah. Paip disambungkan ke permukaan dengan crosspiece juga melalui puting dan injap pemeriksaan. Di dalamnya terdapat sensor tekanan, yang disambungkan melalui sambungan fleksibel dengan unit kawalan.

Dari salib satu paip pergi ke penumpuk, dan yang lain untuk semua elemen yang memakan: kren, mangkuk tandas, pancuran mandian, mesin basuh dan perkakas rumah yang lain. Kawat dari pam disambungkan melalui soket ke unit kawalan. Unit itu sendiri disambungkan ke rangkaian 220 V melalui pemutus litar yang dinilai untuk 10 hingga 16 amperes. Parameter ini bergantung kepada kapasiti peralatan. Suis memberikan perlindungan untuk automasi dan pam terhadap beban dalam rangkaian.

Pam tenggelam untuk telaga

Pam tenggelam untuk kerja dengan baik dengan baik seperti berikut: apabila pam pertama dihidupkan, pam pam air ke dalam penumpuk melalui injap sehala dan penapis sehingga tekanan di dalamnya mencapai maksimum. Sensor tekanan diaktifkan dan memberi isyarat kepada automasi untuk mematikan pam. Sistem ini kini sedia untuk digunakan. Termasuk perkakas atau perkakas rumah dengan penggunaan air, kami membolehkan air di bawah tekanan untuk meninggalkan penumpuk. Air di dalamnya boleh dari 30 hingga 100 liter.

Nasihat berguna! Membeli penumpu hidro, perlu diingat bahawa jumlah air yang diletakkan di dalamnya, kira-kira 2 kali kurang daripada jumlah keseluruhan peranti. Ini disebabkan oleh fakta bahawa semua ruang bebas di atas membran dipenuhi udara.

Skim paip paip untuk telaga dengan hidropneumatik automatik dan caisson

Apabila sebahagian besar air keluar, membran di bawah tindakan musim bunga akan meningkatkan jumlah ruang dengan udara, yang mengurangkan tekanan. Pada tahap yang kritikal, sensor akan memberi isyarat unit kawalan untuk memulakan pam. Air, mengisi penumpuk, akan meningkatkan tekanan lagi dan kitaran boleh diulang lagi dan lagi.

Bagaimana untuk memilih pam tenggelam yang betul untuk telaga dengan automatik

Apabila memilih pam tenggelam untuk sebuah telaga dengan penunjuk automatik, ia mesti berada pada ketinggian yang perlu menaikkan air dan sejauh mana membekalkannya. Parameter ini ditunjukkan pada pembungkusan dan dalam arahan. Untuk kecil hingga 20 m telaga, mana-mana pam boleh digunakan jika air tidak terlalu jauh. Sekiranya jarak kepada pengguna tidak melebihi 50 m, pam perlu dibeli dengan ketinggian mengangkat sekurang-kurangnya 20 m. Jarak dari 50 hingga 100 m menjadikan peranti menggunakan ketinggian mengangkat 40 m.

Skim operasi pam tenggelam dengan automasi

Pemilihan pam bergantung kepada kesucian air. Di dalam pasir yang dibuang dengan baik dan bahan tambah kecil, ia boleh menggunakan mana-mana pam, dan yang terkontaminasi hanya bergetar.

Nasihat berguna! Sekiranya dirancang untuk mewujudkan bekalan air yang tetap, lebih baik membeli pam dengan pengambilan air atas. Ini membolehkan pam tidak terlalu panas apabila paras air jatuh terlalu rendah dan tidak menyerap pasir atau lumpur. Pam akan mula "menelan udara", dan automasi akan mematikannya.

Pemasangan pam tenggelam

Jumlah penumpuk harus dipilih berdasarkan keperluan keluarga. Pada penggunaan air yang rendah, 50 hingga 60 liter sudah mencukupi, dan jika penting, perlu membeli silinder dengan kapasiti sekurang-kurangnya 100 liter.

Peralatan rumah negara anda dengan pam tenggelam untuk kebersihan dengan baik akan menyelesaikan semua masalah dengan penyediaan bekalan air. Air akan dibekalkan secara automatik dan tanpa gangguan kepada mana-mana pengguna di dalam rumah dan di kawasan taman untuk menyiram tumbuhan.

Bagaimana memasang pam tenggelam dalam telaga (video)

Bagaimana memasang pam untuk meningkatkan tekanan air di apartmen

Pam Bayi: spesifikasi dan ciri penggunaan

Pam fecal dengan mesin pencincang untuk cesspools: peranti dan fungsi

Bekalan air dari rumah persendirian dari sebuah sumur: ciri pemasangan sistem

Pengawal tekanan air dalam sistem bekalan air: pengoptimuman bekalan air

Bagaimana untuk memilih sebuah stesen pam untuk kediaman musim panas dan memasangnya dengan betul

Apakah kelebihan pam baik dengan automasi?

Automasi sistem bekalan air adalah perkara pertama yang hampir semua orang fikir ketika ia berfikir tentang susunan sistem ini di rumah. Pertama sekali, ini menyangkut rumah persendirian yang tidak bersambung dengan bekalan air pusat.

Suis tekanan dan blok automatik elektronik untuk pam telaga

Dalam kes sedemikian, perlu menggali telaga atau telaga dan merendam pam di dalamnya. Nah dan untuk mengautomasikan semua proses, perlu menggunakan automatics.

Pam sumur mempunyai spektrum automasi yang sama seperti semua sampel peralatan yang lain. Sekarang kita akan bercakap mengenai sistem bekalan air automatik.

Perlu difahami bahawa pam adalah pemasangan biasa yang hanya berkaitan dengan pam air. Ia tidak mengawal kuantiti, ia tidak boleh dimatikan atau sendiri.

Sudah tentu jelas bagi mana-mana orang yang meninggalkan pam tanpa automatik bermakna hanya menambah diri anda sejumlah besar masalah. Lagipun, anda perlu lari ke peralatan setiap kali untuk menghidupkan atau menyekat sistem. Keadaan ini semakin membimbangkan jika kita menganggap pam baik atau pam baik.

Pam untuk sebuah sumur, sebagai peraturan, dihasilkan dalam versi tenggelam. Dan ini bermakna mereka sentiasa berada di dalam air.

Masalahnya ialah bahawa telaga bukanlah sumber statik. Tahap air telaga dapat dikurangkan atau meningkat. Walaupun pam baik digantung pada ketinggian tertentu. Ia sememangnya dilarang bekerja tanpa cecair, kerana keringnya secara beransur-ansur memusnahkan pam.

Pam Pedrolo dengan suis apungan terbina dalam

Berlari setiap kali untuk menghidupkan atau mematikan sistem apabila mengubah tahap pengisian telaga - ini adalah perniagaan yang sangat menyusahkan. Jika pam dipasang dengan blok automatik, maka semua kerja pada diri mereka akan mengambilnya. Oleh itu, anda akan mengurangkan perniagaan dengan ketara.

Pam moden hampir selalu dilengkapi dengan blok operasi automatik. Biasanya, ini boleh semudah penyambungan untuk menghidupkan atau mematikan peralatan, dan sistem yang kompleks dengan sekumpulan elektronik.

Malah pam yang paling biasa dilengkapi dengan sistem mudah beralih dan mematikan secara automatik. Ia adalah disebabkan oleh perubahan dalam tahap pengisian telaga.

Sekarang kita merujuk kepada pengawal selia paras air dan penyekat jalan kering.

Yang paling popular dan popular pada masa ini ialah suis apungan. Dia juga yang paling mudah. Suis apungan beroperasi pada teknologi yang sangat mudah. Pam baik dilengkapi dengan sensor khas. Terapung melekat padanya.

Pam itu bertindak balas terhadap pergerakan terapung, atau sebaliknya, ke tahap kedudukannya. Sekiranya apungan berada di atas peranti, maka perigi mempunyai tahap cecair yang mencukupi, yang optimum untuk operasi normal pam.

Jika terapung telah jatuh di bawah paras pam, peralatan akan dimatikan secara automatik. Ia adalah perlu untuk memahami bahawa pam baik dapat bekerja selagi mereka bekerja, bahagian pengambilan direndam di dalam air. Dalam sesetengah model, bahagian ini berada di bahagian bawah pam, manakala di tempat lain, pengambilan air di bahagian atas.

Pam sump dengan suis apungan, penyekat kering dan panel kawalan

Begitu juga, sensor paras air beroperasi. Hanya mereka yang sudah dipasang di dinding telaga, dari mana pemerhatian berlaku.

Satu lagi peranti yang menarik adalah penghalang langsung kering. Pam air sumur dan sumur kini sedang dilengkapi oleh mereka di kilang, tetapi ini tidak terpakai kepada semua model.

Penghalang terdiri daripada beberapa kenalan dengan tiang yang berbeza. Apabila pam bermula, mereka dikenakan bayaran. Di bawah keadaan biasa, ruang kerjanya sepenuhnya diisi dengan air, dan oleh itu litar ditutup dalam kenalan.

Jika peranti tidak berfungsi, litar tidak dapat ditutup, yang menyebabkan penutupan kecemasan enjin.

 • Kesederhanaan reka bentuk;
 • Kebolehpercayaan;
 • Murahnya relatif;
 • Mobiliti;
 • Kecekapan.
 • Set kecil fungsi;
 • Cukup cara memaksa buruh untuk menubuhkan dan menyelenggara automasi (pam mesti dibuang dari sumber).

Automatik hidup / mati dipasang di hampir setiap stesen pam AL-KO. Tetapi mereka juga melengkapi pam untuk sekurang-kurangnya sekali. Tanpa relay ini, fungsi normal sistem bekalan air hampir mustahil dan itulah sebabnya.

Suis tekanan dengan tolok tekanan

Untuk beroperasi secara normal, mesti terdapat tekanan yang mencukupi dalam sistem bekalan air. Tekanan harus dijana pada masa ini apabila paip dibuka. Dan jika anda tidak membeli tangki simpanan khas, maka pam perlu mengepam air dari telaga setiap kali anda membuka paip.

Untuk mempermudahkan operasi seluruh sistem dan mengoptimumkan operasinya, akumulator hidraulik dipasang. Ini adalah kereta kebal khas dengan membran yang terletak di udara. Udara di dalam membran sentiasa, dan bergantung kepada pengisian tangki, ia membentuk tekanan yang optimum.

Jika air dalam tangki menjadi terlalu kecil - tekanan turun. Jika penumpuk telah diisi sepenuhnya, sebaliknya, tekanan akan meningkat.

Ia adalah pada perubahan tahap tekanan dalam sistem yang gegaran ini bertindak balas. Ia juga bersambung dengan pam.

Apabila tekanan jatuh, relay secara automatik memulakan program untuk mengaktifkan unit pam. Dan ia akan mengepam air sehingga tekanan dalam sistem disamakan. Pada ketika ini, kenalan terbalik akan berfungsi dan geganti akan mematikan peranti.

Pendekatan sedemikian mudah dan sangat berkesan segera memenangi keyakinan ramai orang, yang mempengaruhi popularitinya. Relay automatik dipasang hampir di mana-mana sahaja. Mereka digunakan untuk perkhidmatan telaga atau telaga, dan untuk kerja yang lebih serius.

 • Kesederhanaan reka bentuk;
 • Kekurangan;
 • Kecekapan yang melampau;
 • Mudah untuk ditubuhkan.

Penambahbaikan tekanan sampel elektronik yang lebih baik dari Grundfos

Bagi minus, mereka tidak mempunyai automatis sedemikian. Lebih-lebih lagi, ia hanya boleh digantikan oleh unit kawalan automatik sampel elektronik, yang akan dibincangkan di atas. Dalam kes lain, anda tidak akan menemui apa-apa yang lebih baik.

1.3 Automasi maju elektronik

Perlu difahami bahawa hampir semua pam baik, seperti yang kita sebutkan di atas, adalah alat biasa untuk mengepam cecair. Untuk menghidupkan atau mematikannya, anda perlu menggunakan automasi tambahan. Sama juga, untuk mengawal kerja mereka.

Inilah yang dilakukan unit kawalan elektronik. Mereka dipasang pada sistem yang berfungsi dengan baik, lubang atau sumber lain.

Keanehan automasi sedemikian dalam kecekapan dan fungsi ekstremnya. Pertama, ia bukan sahaja menggandakan fungsi suis tekanan, tetapi juga meningkatkan interaksinya.

Sebagai contoh, suis tekanan hanya dapat bertindak balas terhadap perubahan ekstrem dalam sistem. Oleh itu, untuk membolehkan atau melumpuhkan pam air dari telaga, adalah perlu untuk mengatasi salah satu kedudukan yang ditubuhkan.

Automatik elektronik bertindak balas dengan lebih baik. Ia menganalisis tahap tekanan dalam masa nyata dan dapat memulakan pam pada bila-bila masa.

Sebagai contoh, sebaik sahaja seseorang di bilik mandi mematikan paip, automasi akan segera mengesan penurunan tekanan sedikit dan memulakan pam. Sekiranya injap ditutup, automasi akan terus mengendalikan pam sehingga tekanan di dalam sistem disekat.

Oleh itu, anda tidak memerlukan penumpuk hidraulik, kerana keseluruhan kerja diambil oleh unit elektronik.

Unit kawalan automatik elektronik dengan kemungkinan pelarasan dan manometer

Selain itu, dengan bantuannya, anda boleh melupakan masalah yang berkaitan dengan tekanan lemah dalam paip, dalam hal menggunakan beberapa lekapan paip.

Ini sering berlaku apabila, sebagai contoh, seseorang akan mencuci pada masa yang sama seperti yang lain dari rakan sebiliknya melancarkan mesin basuh atau bunga penyiraman. Tekanan dalam sistem jatuh, dan penumpuk tidak dapat memuaskan sepenuhnya.

Akhirnya, anda tidak membasuh diri anda dengan normal, dan juga bunga tetangga anda tidak akan mencurahkan. Blok elektronik menyelesaikan masalah ini. Mereka boleh menggunakan paras voltan tertentu ke pam di telaga. Sekiranya voltan meningkat, kelajuan operasinya akan meningkat dengan ketara, yang bermaksud bahawa saluran paip akan menerima jumlah cecair yang mencukupi.

Terdapat satu lagi perkara. Oleh kerana automatics elektronik mengawal tahap voltan, yang sama boleh menyebabkan penjimatan kos. Oleh kerana pemasangan akan menggunakan voltan yang lemah pada masa anda mengambil sedikit air. Sebagai contoh, apabila mereka berkumpul hanya untuk mencuci atau mengumpul segelas air.

Dalam kes ini, pam akan menggunakan elektrik kurang, yang akan memberi impak positif kepada kos anda.

Plus, unit elektronik sepenuhnya disesuaikan. Mereka boleh menukar algoritma kerja, mengawal kerja, dan sebagainya.

 • Fungsi;
 • Keupayaan untuk mengkonfigurasi sistem;
 • Kecekapan yang melampau;
 • Kemungkinan menyimpan wang
 • Ketersediaan model sistem penutupan kecemasan yang berkualiti;
 • Kemungkinan untuk menyingkirkan masalah tekanan lemah dalam sistem semasa peningkatan penggunaan.
 • Memerlukan bekalan tenaga elektrik yang berterusan;
 • Reka bentuk yang sangat kompleks;
 • Harga yang sangat tinggi.

2 Pemasangan automasi untuk pam telaga

Pemasangan pam baik dengan terapung keselamatan yang bersambung

Anda boleh memasang automasi untuk pam sendiri, kerana prosesnya agak mudah. Walau bagaimanapun, semuanya bergantung pada model khusus kedua-dua sistem kawalan automatik dan pemasangan pam paling.

Sebagai contoh, penghalang kering yang kering, sebagai peraturan, telah dipasang di dalam pam itu sendiri. Tetapi menghubungkannya secara berasingan tidak begitu mudah, terutamanya jika pemaju tidak meramalkannya terlebih dahulu.

Suis apung paras air disambungkan mengikut prosedur piawai. Anda hanya perlu menyambung semua kenalan dan melindungi mereka dengan sealant khas. Selalunya ia dijual lengkap dengan relay.

Selepas ini, perlu berhati-hati menurunkan pam ke dalam telaga, tanpa merosakkan apungan itu sendiri. Adalah penting untuk memasang peranti di pusat telaga dan menjaga kebersihannya. Kepada apungan itu tidak dapat secara tidak sengaja menangkap sesuatu, kerana ini akan segera mempengaruhi kerjanya.

Dalam sesetengah kes, ia ditetapkan kepada penstabil tahap, sebagai contoh, kepada satu tangan. Tetapi kaedah ini jarang digunakan.

Suis tekanan dipasang secara langsung pada pam. Ia disambungkan dengannya melalui kenalan khas. Juga, geganti boleh dimasukkan ke dalam penumpuk, walaupun, di sini semuanya ditentukan oleh skema tertentu sistem.

Selepas pemasangan, relay diselaraskan dan diuji dengan teliti. Adalah penting untuk menetapkan ambang yang betul untuk kedua-dua tekanan atas dan bawah.

Automasi elektronik adalah yang terbaik untuk tidak diletakkan. Ia terlalu mahal untuk ini. Ya, dan penyesuaian karyanya - ini perniagaan yang menyusahkan. Oleh itu, lebih baik mengamanahkannya kepada profesional. Dia dengan karyanya akan menghadapi lebih baik dan lebih cepat. Kos untuk pemasangan unit kawalan akan menjadi tidak penting, terutamanya terhadap latar belakang kosnya.

Baca juga: Nasihat berguna apabila memilih dan memasang tangga untuk telaga.

2.1 Gambaran keseluruhan fungsi pam baik Grundfos dengan automasi (video)

Pengalaman pembinaan: 13 tahun

Tanya soalan

Pam tenggelam DAB 1000, saya gunakan di musim ke-4 yang baik, untuk musim sejuk saya ke Moscow. Dibuat dengan prinsip "semua dalam satu" - injap sehala, suis tekanan, perlindungan terhadap kering, perlindungan suhu - semuanya di dalamnya. Dia bekerja pada prinsip: dia membuka paip - dia berpaling, ditutup - dipam hingga tekanan normal dan dimatikan. Untuk melindungi daripada kemasukan yang kerap, anda memerlukan penumpuk hidraulik, 100 liter jumlah yang optimum. Selepas bertahun-tahun siksaan dengan dzhileksami hanya berehat.

artikel berguna, saya mempunyai di tempat duduk penonton negara berakar umbi kepada kapasiti spot 6.5 meter padu didail selagi ada tekanan dalam bekalan air pusat. (Yang berlaku kadang-kadang pergi krayneredko hari) kapasiti perlu pam DAB Divertron 1000 adalah pam dengan built-avtomatikoy.za 4.5 tahun tidak mengecewakan walaupun sekali, tidak mendapat ia untuk tempoh keseluruhan, dia takut bahawa nyahfros sehingga semuanya berfungsi dengan baik. Sekarang saya bercadang untuk menggali juga mahu meletakkan pam Divertron yang sama, membaca forum masih dihasilkan di Itali grundfos pam analog SBA sahaja harga yang lebih murah. Wilo tidak mempunyai analog dan orang menulis yang akan memerintah di pinggir bandar.

Artikel ini sangat berguna untuk saya. Persoalan timbul tentang memilih pam.

Saya tidak tahu bahawa terdapat banyak jenis pam ini. Saya akan beli sendiri ini, mungkin.

Saya belajar banyak tentang ciri-ciri teknikal peranti ini. Artikel bermaklumat.

Saya mempunyai pam Aquarius di dacha. Peranti yang boleh dipercayai dan berkualiti tinggi.

Saya tidak tahu bahawa terdapat banyak jenis agregat Aquarius. Saya membacanya dengan minat.

Saya belajar banyak tentang peranti ini. Artikel itu berguna.

Ciri-ciri setiap versi unit digambarkan dengan baik. Baca dengan keseronokan.

Artikel ini berguna dan bermaklumat. Saya belajar banyak tentang pelbagai jenis pam baru.

Ia hanya akan memasang pam dalam pada telaga. Kemungkinan besar saya akan membeli Grundfos.

Saya belajar banyak mengenai pam dalam. Sekarang saya akan tahu yang mana yang hendak dipilih.

Artikel ini kognitif, dibaca dengan minat. Saya akan memberitahu rakan tentangnya.

Saya mempunyai pam automatik di dalam telaga. Unit yang baik dan sangat diperlukan.

Artikel ini menarik dan bermaklumat. Saya belajar banyak tentang pam.

Saya mempunyai pam untuk Grundfos dengan baik. Ia berfungsi dengan baik dan automasi tidak pernah gagal.

Pilihan yang sangat baik adalah automasi. Ia bernilai di lubang rumah saya.

Semak kesediaan anda untuk menyusun cerita anda sendiri

Bagaimana untuk memilih dan memasang pam tenggelam dengan automasi?

Sekiranya anda memiliki sebuah negara atau sebuah rumah persendirian, maka pasti anda hampir dengan persoalan bekalan air di rumah. Untuk tujuan ini, adalah kebiasaan menggunakan sumber baik air. Walau bagaimanapun, pam permukaan dalam kes ini hanya boleh digunakan apabila air perlu diekstrak daripada kedalaman cetek. Jika cermin air dikeluarkan dari permukaan dengan lebih daripada 8 meter, maka adalah mungkin untuk mengangkat cecair ke permukaan menggunakan pam tenggelam. Dilengkapi dengan automasi mereka dalam proses pengeluaran.

Jenis pam telaga

Di pasaran hari ini, anda boleh mencari pam yang dijelaskan dalam pelbagai jenis, mereka diklasifikasikan mengikut beberapa ciri, iaitu membina. Anda mungkin lebih suka pam emparan sentrifugal, permukaan atau seluruh stesen pam. Adalah penting untuk memberi perhatian kepada cara mengangkat air, serta kualiti cecair yang dipam. Profesional dinasihatkan untuk mengambil kira tekanan yang akan diwujudkan dalam sistem. Adalah penting untuk menentukan ketinggian di mana air akan naik. Perhatian khusus diberikan kepada kualiti cecair, ia boleh menjadi bersih, kotor atau sedikit kotor. Jika anda memutuskan untuk membeli pam untuk pam tenggelam dengan automasi, adalah penting untuk mengambil kira kos, kuasa dan kebolehpercayaannya.

Bilakah anda memilih pam tenggelam empar?

Peralatan jenis ini adalah silinder, yang dibuat berdasarkan keluli tahan karat. Di dalam struktur terdapat pendesak yang bertanggungjawab untuk aliran keluar air, serta motor sentrifugal, yang dibentangkan dalam pelaksanaan yang sangat keras. Untuk memastikan penyejukan peranti berterusan, ia mesti diletakkan di dalam air, atau di bawah sempadan atas air. Untuk mengecualikan kemungkinan pemompaan cecair secara tidak sengaja dari telaga dalam jumlah keseluruhan, anda boleh menggunakan semua jenis peranti, mereka akan menandakan tanda kritikal. Di antara penambahan itu perlu dibezakan sistem automatik elektronik, suis bimetal dan terapung ("katak"). Sekiranya anda ingin memilih peralatan yang paling dipercayai, maka anda harus memilih reka bentuk yang dilengkapi dengan terapung. Ini disebabkan oleh hakikat bahawa peranti ini tahan lama dan lebih mudah daripada yang lain.

Kelemahan pam emparan tenggelam

Pengguna enggan membeli pam emparan untuk tenggelam dengan sistem automatik apabila keadaan tertentu penting kepada mereka. Di antara minus peranti ini boleh dikenalpasti bahawa kedalaman rendaman harus beberapa puluhan meter. Antara lain, reka bentuk itu adalah prestasi yang cukup mengagumkan, yang boleh mencapai 3.5 meter padu sejam. Kita tidak boleh mengabaikan kepala yang berlebihan, jadi ketinggian di mana pam akan dapat mengangkat air adalah maksimum 60 meter.

Kerana kelemahan utama peralatan ini adalah kebarangkalian tumpahan minyak, yang digunakan untuk pelinciran dan penyejukan. Sekiranya peranti digunakan secara tidak betul, ini boleh menyebabkan kemurungan ruang di mana campuran minyak terletak. Pecahan asas pam juga boleh menyebabkan ini. Dalam kes ini, pemilik telaga akan perlu menjalankan kerja-kerja yang mahal, kerana filem minyak dari cermin air akan sukar dibuang.

Jika anda memutuskan untuk membeli pam empar untuk pam tenggelam dengan baik dengan automasi, anda perlu cuba untuk mengecualikan masa, wang dan usaha yang diperlukan untuk menghapuskan tumpahan minyak yang mungkin di dalam telaga. Untuk melakukan ini, anda mesti mematuhi peraturan dengan ketat untuk menggunakan peralatan ini. Jika anda menganggap kelemahan tambahan peranti ini, anda tidak boleh mengabaikan keperluan untuk menyambungkan peranti, yang disertai dengan meletakkan dari talian elektrik rumah, yang akan disediakan makanan.

Bilakah anda memilih pam tenggelam saliran?

Peralatan jenis ini digunakan untuk pembersihan profesional telaga dan telaga, serta untuk pemindahan pesat cairan jumlah yang mengagumkan. Pada mulanya, ia patut mempertimbangkan kelebihan utama pam ini, yang terdiri daripada keupayaan untuk pam kedua-dua air yang tercemar dan bersih. Pam tenggelam sedemikian dengan automasi dicirikan oleh prestasi yang mengagumkan. Dengan pertolongannya dalam satu jam, anda boleh mengepam sebilangan meter padu air. Dari dehumidification, peralatan diselamatkan oleh perlindungan float, yang membolehkan peranti digunakan dalam sistem saliran dan kumbahan.

Bilakah anda enggan membeli pam saliran?

Adakah anda memutuskan untuk membeli pam tenggelam untuk sebuah telaga? Mana yang patut dipilih? Soalan ini mungkin timbul di hadapan anda apabila anda melawat kedai barang yang sepadan. Sekiranya anda berminat dengan model yang diterangkan di atas, anda harus membiasakan diri dengan kekurangan utama. Di antara mereka, pakar-pakar menyanyi kepala kecil, kekurangan kemungkinan menggunakan peranti dalam sistem bekalan air, untuk mengecualikan penyumbatan oleh zarah-zarah yang digantung. Ini disebabkan oleh fakta bahawa pam sedemikian sangat tidak sesuai dengan kualiti air. Jika anda tidak bersedia untuk hakikat bahawa peranti itu dapat mengangkat air dari ketinggian yang agak rendah, maka anda harus menolak untuk membelinya. Oleh itu, air boleh dipam keluar dari telaga hanya apabila cermin air terletak 10 meter atau kurang dari permukaan.

Ciri-ciri pam getar yang bergetar

Jika anda ingin memilih pam untuk telaga, pam yang terbaik untuk membeli, anda mesti membuat keputusan sebelum anda melawat tempat jualan. Di kedai anda boleh menemui pam yang bergetar, yang paling sering digunakan oleh penduduk musim panas sebagai bermusim untuk memastikan bekalan air tapak dan rumah itu. Peranti ini mempunyai kelebihannya yang tidak boleh dinafikan, iaitu kebolehpercayaan, kos yang berpatutan, kemudahan penggunaan dan kepala yang cukup mengagumkan, iaitu 60 meter.

Kekurangan utama pam bergetar

Jika anda tidak boleh memutuskan apa yang terbaik - stesen pam atau pam tenggelam dengan automasi, maka anda perlu mempertimbangkan kekurangan model yang diterangkan di atas. Ini termasuk ketidakupayaan untuk menggunakan peranti ini dalam telaga dan telaga, yang dibina di atas alat cepat. Antara lain, ramai pengguna meninggalkan peranti ini, bersandar kepada model lain, kerana mereka mempunyai prestasi yang agak rendah. Sekiranya anda menggunakan pam bergetar, di dalam telaga yang telah dibina dengan cepat, pemasangan boleh mengaktifkan tanah. Ini akan membantu menaikkan bahagian bawah, selepas itu jumlah air dalam sumur akan berkurang. Proses-proses ini tidak dapat dielakkan meletakkan tugas pembersihan sumur sebelum pemilik wilayah. Sekiranya masih terdapat keperluan untuk melengkapkan dengan ciri-ciri yang dinyatakan di atas, lebih baik menggunakan peranti permukaan atau emparan.

Pemasangan pam tenggelam di dalam telaga boleh dilakukan sendiri. Untuk ini, reka bentuk perlu diperbaiki menggunakan kabel yang ketat. Yang terakhir meluas melalui lubang-lubang yang diletakkan di atas tudung. Selepas ini, peranti itu diturunkan ke dalam telaga, jarak ke bahagian bawah harus tinggal dalam 30 sentimeter. Kami memasang pam untuk telaga dengan automatik, memastikan bahawa ia tidak menyentuh dinding telaga.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 + 5 =