Panel bertindih

Panel lantai konkrit bertetulang

Panel tumpang tindih - plat, yang termasuk bahagian beban utama, dan melampirkan elemen (siling dan / atau lantai). Tujuan utama panel tumpang tindih adalah memindahkan beban dari bangunan ke elemen sokongan lain. Kami akan memberitahu anda lebih lanjut mengenai ciri utama panel lantai konkrit bertetulang.

Pada masa ini, sebahagian besar panel lantai diperbuat daripada konkrit bertetulang, disebabkan oleh ciri-ciri termofisis yang sangat baik dan harga pengeluaran panel yang boleh diterima.

Siling konkrit bertetulang, bergantung kepada ikatan unsur-unsur, dibahagikan kepada:

 • Lantai pra-pasang
 • Siling monolitik
 • Siling prefabrikated-monolithic

Siling prefabrikasi boleh dalam bentuk dek, gelendong atau panel besar. Penutup lantai termasuk beberapa bahagian yang sama (struktur beban-bearing + lapisan kalis bunyi + penebat haba), yang semestinya perlu disatukan rapat antara satu sama lain. Sambungan butt di antara mereka dipenuhi dengan mortar simen khas. Papak seperti itu, sebagai peraturan, diletakkan di atas dinding, galang lantai dan lantai antara lantai.

Lantai konkrit bertetulang bertindih pada dua dinding bersebelahan (tengah atau melampau dengan pusat).

Siling panel besar - panel dengan mana ia boleh dilakukan untuk menjalankan kawasan yang besar.

Tumpukan monolitik adalah sejenis tumpang tindih yang perlu diletakkan, setelah kerja pengukuhan awal persiapan. Siling monolitik terutamanya mengambil beban besar elemen struktur atas struktur, oleh itu, ia juga merupakan rangka tegar bangunan yang sedang dibina. Siling monolitik agak sukar untuk dipasang, jadi untuk melaksanakan proses ini anda perlu mengupah tukang-tukang yang berpengalaman dan berkelayakan.

Siling monolitik boleh dibentangkan pada jarak, panjangnya tidak melebihi tiga meter. Kadang-kala, untuk mengintegrasikan unsur-unsur komunikasi paip, lengan pengancing khas digunakan untuk menyertai papak monolitik, yang mempunyai diameter berbeza dengan garis pusat paip yang diletakkan.

Panel bertindih pepejal (pepejal), berongga atau hipped.

Panel lantai satu keping boleh digunakan untuk meliputi jarak tidak lebih daripada 3, 5 m panjang; Jika rentang panjang, dalam kes ini disyorkan untuk menggunakan panel konkrit bertetulang pratang.

1

Panel bumbung khemah adalah sejenis papak yang mempunyai kontur rusuk khas di sekeliling perimeter. Dengan bantuan panel tenda seperti itu, lantai diatur di antara lantai. Ketebalan plat tenda adalah 14-16 cm.

Panel lantai yang tidak sah digunakan dalam pembinaan awam berbilang tingkat, kerana terima kasih kepada lubang berlubang khas, mereka secara signifikan mengurangkan berat bangunan, tanpa kehilangan sifat fizikalnya.

Bagaimana papak ditandakan?

Plat tumpang tindih merujuk kepada struktur dengan keupayaan menanggung beban yang memisahkan lantai atau zon berbilang suhu. Produk diperbuat daripada konkrit konkrit dan bertetulang, jenis kedua dianggap universal dan sesuai untuk kedua-dua penempatan mendatar dan menegak. Kriteria utama untuk pemilihannya termasuk jenis papan, dimensi dan berat, kapasiti bantalan, diameter tidak sah, syarat penggunaan tambahan. Maklumat ini semestinya ditunjukkan oleh pengeluar dalam penandaan, susunan susunan tanda simbol dikawal oleh GOST 23009-2016.

Jenis-jenis papak lantai

Bergantung pada reka bentuk, pepejal (penuh badan) dan jenis berongga dibezakan. Dengan kaedah susunan, mereka boleh menjadi monolitik, pasang siap-monolitik atau pasang siap. Permintaan maksimum adalah untuk teras konkrit bertetulang teras berongga, yang menggabungkan berat ringan dan kebolehpercayaan. Kondisi teknikal dan penandaannya mengawal GOST 9561-91, berdasarkan ketebalan, jumlah sisi, bentuk dan diameter lompang, terdapat 15 jenis asas.

Badan penuh, bergantung pada bentuk dan fungsi, dibahagikan kepada:

1. Rasuk rata pepejal dengan permukaan licin, optimum untuk meletakkan siling siling. Dalam permintaan dalam pembinaan swasta, mereka dihargai kerana kesederhanaan hiasan, penggunaannya membayangkan peninggalan sistem penggantungan. Sebahagian besar dibuat daripada jenis sel konkrit.

2. Ribbed - dengan tulang rusuk tegak menegak, melaksanakan peranan sokongan. Kebolehpercayaan papak seperti ini dijelaskan dengan penghapusan konkrit dari kawasan-kawasan yang tertakluk kepada beban tegangan dan peningkatan jumlahnya pada titik mampatan. Ciri-ciri dan sebutan pelbagai ini dikawal oleh GOST 28042-89. Sfera utama aplikasi adalah pembinaan awam dan kediaman, di rumah-rumah persendirian, lantai rusuk adalah tidak ekonomik.

3. Kumpulan Caeson (sering muntah atau sering girder). Mereka mewakili suatu papak monolitik diletakkan di atas sel-sel persegi balang lantai. Oleh itu, di satu pihak mereka mempunyai permukaan rata, di sisi lain - mereka mengingatkan wafer.

Struktur ini direka bentuk untuk operasi pada beban yang tinggi, dalam pembinaan swasta mereka praktikal tidak digunakan (mengikut SP 52-103-2007 mereka disyorkan untuk melebihi rentang satu bilik lebih dari 12-15 m).

Tanda standard lata lantai, tanpa mengira jenisnya, secara konsisten termasuk:

 • Penentuan jenis struktur dan produk.
 • Dimensi dalam angka: panjang dan lebar, tinggi merujuk kepada nilai standard dan tidak ditentukan.
 • Kapasiti galas beban papak lantai (1 unit dalam nilai berangka sepadan dengan 100 kg / m 2 yang disimpan).
 • Kelas tetulang yang diuji.
 • Ciri-ciri dan ciri-ciri tambahan seperti rintangan kepada persekitaran yang menghakis, pengaruh seismik, suhu rendah, penetapan unsur atau lubang tertanam (jika ada).

Jenis-jenis tumpang tindih ditandai dengan huruf-huruf, angka sebelum mereka ditunjukkan dalam jenis berongga dan mencirikan diameter lubang-lubang dalam. Contoh-contoh penamaan dan penyahkodan mereka untuk spesies berterusan yang diminta diberikan dalam jadual:

Tanda-tanda panel kosong termasuk huruf penunjukan bilangan sisi sokongan plat ("T" sepadan dengan tiga, "K" menjadi empat). Ketiadaan surat ketiga menunjukkan sokongan untuk reka bentuk di kedua-dua belah pihak. Penyahkodan jenis utama dalam kes ini:

Perbezaan utama antara plat PC dan PG dari panel PB ialah kaedah pembuatan: dua pertama dituangkan ke dalam struktur kerja, yang terakhir dibentuk secara berterusan (teknologi penghantar). Akibatnya, overlappings dengan markah PB mempunyai permukaan yang lebih licin yang dilindungi dari pengaruh luaran. Mereka kurang terhad dan sesuai untuk premis dengan dimensi tidak standard. Untuk kelemahan lembaran pencetakan termasuk lubang sempit (diameter lompang pada tanda PB tidak melebihi 60 mm), tidak seperti PC dan PG, mereka tidak dapat digerudi untuk meletakkan komunikasi, sekurang-kurangnya peraturan ini berlaku untuk bangunan tinggi.

Panjang dan lebar setiap jenis juga dibatasi oleh piawai, ia ditunjukkan dalam larutan decimeters dan dibulatkan ke sisi yang lebih besar. Ukuran sebenar papak hollow-core w / w biasanya kurang 10-20 mm. Petunjuk berangka berikut menandakan beban reka bentuk papak, penunjuk ini bergantung kepada kualiti konkrit dan logam pengukuhan yang digunakan. Kelas tetulang tidak selalu ditunjukkan, sebutannya adalah wajib hanya untuk struktur prategasan. Sekiranya perlu, penunjukannya dipandu oleh keadaan teknikal untuk mengukuhkan keluli.

Titik berikutnya menandakan kebimbangan jenama konkrit yang digunakan (ia tidak ditunjukkan untuk kumpulan berat). Jenis lain termasuk: selular (I), cahaya (L), silikat padat (C), halus (M), tahan haba (G) dan sebatian konkrit pasir (P). Dalam papak yang direka untuk bekerja di bawah keadaan pendedahan kepada media yang menghakis, nyatakan ketahanan dalam huruf: kebolehtelapan normal (H), berkurangan (P) dan terutamanya rendah (O). Penunjuk lain adalah kestabilan seismik: struktur yang direka untuk beban tersebut ditetapkan dengan huruf "C". Semua ciri tambahan menunjukkan dalam menandakan produk dengan angka atau huruf Arab.

Lantai konkrit digunakan untuk mewujudkan lantai yang mampan pada yang pertama.

Apabila memilih jenis pertindihan, berat yang mengandungi kriteria tertimbang dimasukkan.

Permintaan untuk lantai pasang siap dalam pembinaan swasta dan kediaman dijelaskan oleh kemungkinan.

Tambah komen Balas balasan

Gambaran keseluruhan gred konkrit

Perkadaran mortar simen

Projek rumah yang diperbuat daripada konkrit tanah liat berkembang

© 2018 makmal stroitel

Adakah anda mahu menerima kemas kini?

Langgan untuk tidak melepaskan penerbitan baru

Pengkelasan dan dimensi papak lantai konkrit bertetulang

Plat-lapisan yang bertindih dipanggil struktur mendatar yang melaksanakan fungsi bahagian interstisial atau loteng yang dipasang di antara bumbung dan lantai terakhir rumah. Dalam pembinaan moden, ia biasanya terpaksa memasang lantai konkrit, tetapi tidak kira berapa tahap bangunan tersebut. Dalam artikel ini, kita akan melihat jenis dan saiz papak yang digunakan untuk membina tapak paling kerap. Produk ini merupakan bahagian utama pengeluaran, yang dihasilkan di loji konkrit besi.

Struktur galas diperbuat daripada konkrit berat atau ringan, dan mengukuhkan struktur mereka dengan tetulang, yang memberi kekuatan kepada produk. Di pasaran moden bahan binaan, semua jenis piawaian papan RC dibentangkan, yang boleh dibahagikan kepada beberapa kategori bergantung kepada lebar, panjang, berat, dan parameter lain yang sama penting yang mempengaruhi ciri-ciri utama produk.

Teknik yang paling biasa untuk mengklasifikasikan panel konkrit adalah untuk membahagikannya mengikut pandangan keratan rentas. Terdapat juga ciri-ciri yang lebih khusus yang akan kami pertimbangkan dalam artikel kami.

Pelbagai PC panel konkrit bertetulang kosong

Ini adalah salah satu jenis produk yang paling sering ditemui dalam loji produk konkrit, yang sama-sama sesuai untuk pembinaan bangunan persendirian dan berbilang tingkat. Juga, produk PC berbilang kosong digunakan secara meluas dalam pembinaan bangunan perindustrian besar-besaran, dengan bantuan mereka memberikan perlindungan kepada pemanasan utama.

Papak teras berongga dicirikan oleh kehadiran lompang

Permukaan rata rata, yang mempunyai panel berseberangan, membolehkan anda memasang lantai yang boleh dipercayai di antara lantai yang boleh menahan beban yang mengagumkan. Pembinaan ini disediakan dengan rongga dengan bahagian-bahagian pelbagai bentuk dan diameter, iaitu:

Lompatan teknologi, yang semasa pemasangan dipenuhi dengan udara, terima kasih kepada ciri ini dalam permintaan yang tinggi, yang membincangkan kelebihan konfigurasi khusus blok ini. Kelebihan PC tidak dapat dinafikan adalah:

 1. Penjimatan ketara dalam bahan mentah, yang membolehkan anda mengurangkan kos produk siap.
 2. Pekali tinggi penebat haba dan bunyi, meningkatkan prestasi bangunan.
 3. Panel berongga bundar adalah penyelesaian yang sangat baik untuk meletakkan talian komunikasi (wayar, paip).

Diperkukuhkan struktur konkrit jenis ini boleh dibahagikan ke dalam kumpulan, dan kemudian kami akan menjelaskan apakah papak berongga dan apa alasan mereka boleh dikaitkan dengan kumpulan kecil tertentu. Maklumat ini akan menjadi penting untuk pilihan bahan yang betul bergantung kepada keperluan teknologi pembinaan. Pertama sekali, plat berbeza dengan cara mereka dipasang: 1 PCT mempunyai tiga sisi sokongan, manakala 1 PCC boleh disusun pada semua empat sisi.

Ia juga perlu untuk memberi perhatian kepada saiz lompang dalaman - lebih kecil diameter lubang, lebih keras dan lebih kuat panel bulat-bulat. Sebagai contoh, untuk sampel 2PKT dan 1 PKK, lebar sama, ketebalan, panjang dan bilangan sisi sokongan, tetapi dalam kes pertama, diameter lubang berongga adalah 140 mm, dan di kedua - 159 mm.

Berhubung dengan kekuatan produk yang dihasilkan oleh tumbuh-tumbuhan, kemudian prestasinya langsung mempengaruhi ketebalan yang purata adalah 22 cm. Terdapat panel lebih besar dengan ketebalan 30 cm, manakala bagi mencurah sampel ringan mematuhi parameter ini dalam lingkungan 16 cm, manakala di Kebanyakan kes menggunakan konkrit ringan.

Secara berasingan, adalah sepatutnya menyebut kapasiti galas beban produk PC. Dalam kebanyakan kes, overlappings PC berbilang kosong, mengikut piawaian yang diterima umum, menanggung beban 800 kg / m2. Untuk pembinaan bangunan perindustrian besar-besaran, plat yang dibuat daripada konkrit bertekanan digunakan, parameter ini ditingkatkan kepada nilai reka bentuk 1200-1250 kg / m2. Beban yang dikira adalah berat melebihi nilai yang sama dengan produk itu sendiri.

Pengilang menghasilkan panel konkrit bertetulang saiz standard, tetapi kadang-kadang parameter boleh berubah dengan ketara. Panjang PC boleh berbeza-beza dalam jarak 1.5 m - 1.6 m, dan lebarnya ialah 1 m, 1.2 m, 1.5 m dan 1.8 m. Tumpahan yang paling ringan dan terkecil adalah kurang daripada setengah tan, manakala spesimen yang paling berat dan paling berat beratnya 4,000 kg. Struktur bulat-bulat sangat mudah digunakan, kerana pemaju sentiasa mempunyai peluang untuk memilih bahan ukuran yang diperlukan, dan ini merupakan rahasia lagi popularitas produk ini. Mempunyai familiarized dengan produk PC yang paling biasa, yang termasuk papak teras berongga, setelah mempertimbangkan jenis dan saiz mereka, kami mencadangkan beralih kepada produk lain yang sama.

Panel bersusun gulung pasang (U berbentuk)

Nama data yang diterima struktur konkrit kerana konfigurasi khas dengan dua rusuk membujur, dan ia digunakan dalam pembinaan premis bukan kediaman dan sebagai elemen menanggung beban bagi pembinaan loji kuasa haba dan rangkaian bekalan air. Untuk menguatkan produk di peringkat menuang, pengukuhan dilakukan, yang bersama-sama dengan bentuk khas membawa kepada penjimatan bahan mentah, memberi mereka kekuatan khas dan memberi penentangan terhadap lenturan. Ia bukan adat untuk memasangnya sebagai pelompat antara lantai untuk bangunan kediaman, kerana di sini seseorang perlu menghadapi siling bukan estetik, yang sukar untuk menyediakan dengan komunikasi dan lapisan. Terdapat juga subspesies di sini, kami akan mempertimbangkan perbezaan yang ada untuk produk dalam kumpulan yang sama.

Reka bentuk plat rusuk dibezakan oleh kekuatannya yang tinggi

Ciri membezakan pertama dan utama struktur berbentuk U adalah saiznya, atau sebaliknya, dari segi ketinggian, iaitu 30 atau 40 cm. Dalam kes pertama, kita dapat melihat produk yang digunakan dalam pembinaan bangunan awam dan sebagai jumper antara tingkat atas rumah dan ruang loteng. Untuk besar-besaran bangunan komersial dan industri yang besar biasanya dipilih plat dengan ketinggian 40 cm lebar sirip pertindihan mungkin 1,5 atau 3 meter (sampel yang lebih kuat) dan berat badan mereka berbeza-beza antara 1.5 -. 3 r (dalam kes-kes yang jarang berlaku sehingga 7 tan). Slab konkrit berprestasi yang dicirikan dengan penunjuk panjang berikut:

 • 6 m.
 • 12 m.
 • 18 m (jarang).

Jadual saiz plat rusuk

Jika anda memerlukan pertindihan yang amat kuat antara tingkat rumah, telah menggunakan bantuan jambatan pepejal, kerana mereka boleh menahan beban 1000-3000 kg / m2, dan menggunakannya terutamanya untuk pemasangan bangunan berbilang tingkat.

Jambatan pepejal membolehkan anda memasang pertindihan kekuatan tinggi

Produk sedemikian mempunyai kelemahan, kerana beratnya untuk dimensi yang agak kecil agak mengagumkan: sampel standard beratnya dari 600 kg hingga 1500 kg. Juga, mereka lemah dari segi penebat haba dan bunyi, yang tidak membolehkan mereka bersaing dengan model PC kosong. Panjang panel jenis ini adalah dari 1.8 m hingga 5 m, dan ketebalannya adalah 12 atau 16 cm.

Sebelumnya dan jenis panel ini mempunyai skop yang sama dan dipasang di mana terdapat keperluan untuk mewujudkan struktur yang kuat yang mampu menahan beban. Pemisahan sedemikian tidak mengandungi rongga dan dibuat secara langsung di tapak pembinaan mengikut pengiraan tepat yang tersedia, oleh itu ia boleh menerima apa-apa konfigurasi dan dimensi yang terhad hanya oleh kawasan objek yang dibina.

Dalam artikel ini kita menerangkan secara terperinci apakah jenis panel yang bertindih, apa saiz standard mereka dan di mana yang paling sering digunakan, jadi anda boleh memilih produk yang sesuai untuk pembinaan yang akan datang dan mendapatkan pembinaan tahan lama pepejal, dapat melayani anda untuk sekurang-kurangnya satu abad.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

86 − = 79