Back to all Post

Park naik apa itu?

Plot negara

Tapak untuk petani tukang kebun dan trak

Adakah anda ingin menerima artikel baru dalam mel?

Halaman-halaman

Katil Perancis di taman kami.

Kolam hiasan yang paling luar biasa di taman

Semua tentang wigel. Bagaimana untuk menanam, menjaga, membiak, jenis vegel.

Para pemimpin berkongsi pengalaman mereka. Penanaman semua jenis bawang.

Bagaimana dengan betul menjaga currant

Kami menanam bit dan menjaga dengan betul.

5 cara membuktikan pemakanan timun.

Tomato adalah tanaman yang sangat produktif, mereka hanya perlu berkembang dengan baik.

1
Honeysuckle yang tumbuh boleh dimakan

Cawangan honeysuckle adalah mudah untuk dirasakan.

Bagaimana untuk berkesan menangani rumpai.
Skim paling mudah untuk membiak bawang dari benih kelihatan seperti ini:

Mawar taman penanaman, penjagaan, gred dengan gambar

Berkongsi dengan artikel rakan:

Ini adalah bagaimana mawar taman kelihatan.

Mawar taman - nama ini teguh untuk ditanam mawar anjing - spesies, bentuk dan jenis mereka. Terdapat beberapa kumpulan bebas taman mawar: mawar liar, di antaranya - mawar terkenal berkedut, taman kuno (taman) mawar, serta hibrid pembiakan moden.

Pembungaan yang banyak bermula pada akhir bulan Mei-awal bulan Jun, 2-3 minggu sebelum semua mawar lain, dan berlangsung lebih dari 1 bulan. Warna bunga berbeza dari putih hingga gelap, kadang-kadang oren dan kuning. Menanam dan menjaga mawar taman adalah terkenal kerana kesederhanaannya, kerana tumbuhan ini tidak aneh dan tidak menuntut.

Para penternak telah mencapai hasil yang sangat baik, dan hibrida moden tidak kurang berkesan daripada polyanthus atau floribunda, mereka tumbuh dengan sangat baik, mudah dijaga dan 1,5-2 bulan disebarkan dengan bunga-bunga wangi dari berbagai derajat terry. Dan untuk kekayaan julat warna, mereka telah lama menghampiri mawar hibrid teh.

Taman Kanada meningkat.

Mawar taman Kanada dicipta khusus untuk orang ramai yang luas, kerana penjagaan mereka adalah minimum, dan dengan itu, mereka mudah berkembang. Mereka tidak memerlukan pemangkasan, mereka sangat sejuk-tahan, mereka bertolak ansur dengan keadaan cuaca dan juga beku panas dan teruk.

Sejak awal, "kebaruan" ini di kalangan varieti taman telah diilhamkan oleh saintis Kanada untuk menahan musim sejuk yang keras yang menjadi ciri iklim mereka. Spesies ini boleh bertahan pada suhu rendah seperti -35 ° C, walaupun pada -45 ° C

Mawar Kanada kelihatan hebat bukan hanya dalam komposisi, tetapi dalam semak yang berasingan. Anda boleh menanamnya hampir di mana sahaja. Mereka mekar dalam dua gelombang, dengan gelombang kedua, seperti biasa, kurang banyak. Ada yang tidak mengeluarkan pucuk pudar, akibatnya semak-semak itu dipenuhi dengan banyak buah-buahan, yang pada musim gugur juga kelihatan cukup hiasan.

Di bawah adalah jenis mawar taman Kanada.

Taman Inggeris meningkat.

Mawar taman Inggeris terdiri daripada pelbagai bentuk: lebat dan berlapis. Eksklusif jenis ini adalah bunga kuat terry (lebih daripada 100 kelopak) dan pelbagai rasa. Mereka dibezakan oleh cawangan-cawangan yang mengalir indah, ditutup dengan tunas padat, sama dengan pompoms. Mereka ditanam di penumbra dan di bawah matahari.

Perhatian untuk bunga ros tidak rumit, tetapi tidak begitu mudah seperti untuk saudara-mara mereka Kanada. Antara kelemahan jenis ini ialah kasih sayang penyakit dan perosak, rintangan purata kepada beku. Untuk musim sejuk, mawar taman Inggeris harus diabaikan.

Di mana lebih baik untuk menanam. Prinsip-prinsip pemilihan tempat dan menanam untuk semua mawar taman adalah sama, terutamanya kerana mereka tahan tahan kemarau dan undemanding terhadap tanah. Kebanyakan spesies adalah fotophililous, tumbuh dengan baik di tanah loamy sederhana lembap, tidak bertolak ansur dengan waterlogging. Mereka digunakan untuk penanaman dalam kumpulan atau bersendirian di taman-taman dan taman-taman, untuk hiasan pagar, dinding, penanaman gabungan dengan semak lain dan tumbuh-tumbuhan hiasan.

Tumbuhan ini kelihatan baik dalam kumpulan dan secara tunggal.

Di antara taman yang dikuasai oleh bunga mawar tunggal, dalam beberapa tahun kebelakangan ini, kultivar bunga berbunga meningkat. Disebabkan fakta bahawa banyak jenis yang diperolehi berdasarkan rosehips liar yang keras, mereka berkembang dengan banyaknya dengan penjagaan yang minima. Mawar sebegini tidak sesuai dengan syarat penanaman dan pertumbuhan, tidak memerlukan teknik pertanian yang rumit.

Pendaratan. Harus diingat bahawa ditanam pada musim gugur, sebelum kedatangan frosts pertama (sehingga pertengahan Oktober), semak mawar taman akan mempunyai cukup waktu untuk akar, dan oleh itu tumbuhan kelas ini yang ditanam pada musim bunga akan berkembang dan keluar. Tumbuh-tumbuhan ditempatkan pada jarak 1.5 m dari satu sama lain mengikut skim 3.0 x 1.5 m. Apabila membuat lindung nilai yang tinggi, ketumpatan penanaman di baris adalah 50-100 cm, antara baris - 50-70 cm.

Sebelum menanam, baja organik dan mineral diperkenalkan. Bahagian atas tanah dipotong, meninggalkan tidak lebih daripada 1/3 panjang pucuk. Lubang penanaman harus cukup besar sehingga akar berbaring (tidak membungkuk ke atas), dan tempat inokulasi (leher akar) adalah 5-10 cm di bawah tanah. Selepas menanam mawar tumbuh sehingga ketinggian 25 cm. Pada musim bunga, tanah itu disamakan. Tanah di bawah semak dan di antara mereka dipulihkan dengan gambut, serbuk jerami.

Kerana unpretentiousness ini kumpulan mawar, menjaga mereka diperlukan minimum. Mereka praktikal tidak memerlukan pemanasan untuk musim sejuk atau mudah ditutup walaupun di rantau dengan iklim yang agak keras.

Pada musim bunga, baja mineral penuh diperkenalkan dalam bentuk cecair (semestinya selepas penyiraman berlimpah). Perbanan atas dijalankan setahun selepas penanaman. Penyiraman diperlukan dalam tempoh dari musim bunga hingga pertengahan musim panas, dilakukan pada awal pagi atau pada waktu petang apabila tiada hujan, tidak lebih kerap 2 hingga 3 kali seminggu, tetapi dengan banyaknya, tanah harus dibasahi dalam, penyiraman permukaan yang kerap tidak dianjurkan.

Perkara utama dalam penjagaan adalah pemangkasan tahunan.

Air di bawah akar, tidak jatuh percikan pada daun dan bunga. Pada akhir musim panas dan awal musim gugur, mawar tidak dituangkan, supaya pucuk muda lewat tidak akan berkembang. Penyiraman sederhana diperlukan hanya pada musim kemarau pada bulan September, lebih kerap di wilayah selatan. Tumbuhan ini tahan kepada penyakit yang mempengaruhi jenis mawar lain, jarang terdedah kepada serangan serangga.

Perkara utama dalam menjaga mawar taman adalah trim pemangkasan kecil tahunan. Fakta bahawa bunga-bunga itu terbentuk di cawangan-cicit yang lama (dalam pembaikan - dan pada pucuk-pucuk muda). Oleh itu, cawangan-cawangan yang lebih utama, semakin kaya dengan berbunga.

Lama kelamaan, tumbuh-tumbuhan tumbuh dan hilang rupa hiasan mereka. Kemudian habiskan pemangkasan meremajakan. Yang tertua, berusia 3-5 tahun, batang dicincang pada musim gugur di bawah pangkal, mereka mengeluarkan kebanyakan benih kecil, semua cawangan yang tidak berbunga. Seksyen mesti dilindungi dengan cat taman atau cat minyak.

Perlu ditekankan bahawa satu titik penjagaan tumbuhan sebagai persediaan untuk musim sejuk, kerana tumbuhan muda sering kurang tahan terhadap suhu musim sejuk yang negatif, mereka masih harus terlindung. Semen-semak dipenuhi dengan tanah, cawangan dibalut dengan kertas kraf. Seperti tempat perlindungan yang mudah akan membolehkan tumbuhan untuk musim sejuk tenang dan menyelamatkan dari matahari terang dengan angin pada akhir musim sejuk.

Alexander Mackenzie belukar tegak dengan ketinggian sehingga 2 m dan sehingga 1.5 m diameter. Bunga terry, merah, diameternya ialah 5 - 8 cm Terdapat sedikit aroma. Pelbagai tahan terhadap beku (dengan tahan -30 - 45 ° C). Gunakan: dalam campuran, kumpulan.

Jay Pee Connell

Jay Pee Connell Pada mulanya bunga berwarna kuning limau, tinggi, menyerupai hibrid teh, maka warna berubah menjadi naungan berkrim, diameter di pembubaran adalah 7-9 cm, perbungaan tunggal atau dalam kumpulan 3-8 keping. bau, berbulu bulu, dengan aroma yang menyenangkan, ketinggian semak adalah 100-150 cm, lebar dari 80 hingga 120 cm

Hope Fo Humantoni

'Hope Fo Humantony' Pudar warna wain, warna boleh berbeza dari merah cerah hingga warna merah gelap, diameter di pembubaran adalah 8 cm., Dalam nutria bunga boleh menjadi jalur putih atau kuning, mempunyai sedikit bau. Ketinggian semak di tengah band adalah dari 160 hingga 220 cm.

John Davis John Davis tergolong dalam varieti mawar taman Kanada, sangat sesuai untuk beku yang besar (ia dapat bertahan dengan musim sejuk dengan suhu minus seperti -35 - 40 ° C). Spesies ini tahan kepada penyakit. Belukar yang mencapai ketinggian sehingga 250 cm, telah menendang pucuk sedikit menggantung ke bawah. Kelopak adalah terry (sehingga 40 pcs.), Pada mulanya mereka berwarna merah jambu terang, dan kemudian memerah pada pucat merah jambu dengan pusat berkrim. Pudina dikumpulkan dalam perbungaan sehingga 15 pcs, diameter 7-10 cm. Mekarkan secara berterusan sehingga beku.

John Franklin mempunyai sedikit bau. Gred pembaikan tahan terhadap fros dan penyakit. Kelopak menunjuk, separuh ganda (sehingga 25 pcs.), Berwarna merah terang. Bud boleh dikumpulkan dalam berus (sehingga 30 pcs.), Diameter 5-6 cm. Ditanam dalam bunga, dalam kumpulan, tetapi secara umum, gred lebih baik ditempatkan untuk menanam kawasan besar.

Parsley Ia mempunyai bentuk piramid (sehingga 2 m tinggi). Bunga - besar, dalam hal berkembang 3 - 12 pcs, mempunyai warna putih terang, kelopak separuh kelopak. Baik di latar belakang.

Pelawat yang dihormati "Kem Musim Panas", tukang kebun yang tidak kenal lelah, petani trak dan penanam bunga. Kami mencadangkan anda mengambil ujian untuk profesionalisme dan mengetahui sama ada anda boleh mempercayai sekop dan membiarkan anda bersamanya di taman.

Berkongsi dengan artikel rakan:

Bagaimana untuk menanam benih tomato di rumah

Bagaimana untuk menyimpan wortel di rumah

Apabila menggali wortel dan menyimpannya untuk simpanan

Bagaimana untuk menyimpan bit di musim sejuk di bilik bawah tanah, pangsapuri, di balkoni dan di dalam peti sejuk

Saya melihat pagar lindung nilai. Ia hampir tidak boleh dilalui, tetapi masalahnya adalah bahawa lindung nilai ini sepanjang hayat dalam pelbagai arah. Saya tidak akan menasihati anda untuk menanam lindung nilai itu, sukar untuk dijaga.

Artikel yang bermakna, terima kasih.

Untuk mana-mana lindung nilai lindung nilai adalah perlu untuk menjaga, selepas semua hidup. Pagar bunga mawar bukanlah perkara yang paling tidak menentu dalam hal ini.

Saya mempunyai kotak dari rose D. Franklin, ia benar-benar berbeza di sana ..

Mawar taman - penanaman dan penjagaan

Mawar taman ditanam di rumput, di sudut taman yang nyaman, di atas katil bunga atau membentuk lindung nilai dari mereka. Sebagai tambahan kepada varieti domestik, varieti Kanada digunakan secara meluas untuk ketabahan musim sejuk yang mengejutkan dan fakta bahawa persiapan mereka untuk musim sejuk adalah minim. Mawar Bahasa Inggeris meliputi musim sejuk, tetapi penanaman dan penyayang bagi mereka tidak memerlukan terlalu banyak masa dan tenaga, yang juga menyumbang kepada populariti.

Pelbagai "Abelzieds" tumbuh dengan baik di pinggang tengah. Hutannya yang sangat tebal meningkat hingga 2 m, pada awal musim panas mereka ditutupi dengan banyak bunga merah jambu yang lembut dengan bunga aroma yang halus. Pelbagai "Parsla" dengan bunga putih sering ditanam sebagai lindung nilai, bunga-bunga itu dikumpulkan dalam perbungaan kecil untuk 3 hingga 5 keping. Di lereng untuk menguatkan tanah dapat ditanam semak-semak tumbuh dengan cepat "Blanc Double de Coubert". Bunga putih melawan latar belakang daun hijau gelap kelihatan sangat anggun, mawarnya adalah beku dan tidak bersahaja. Para penternak domestik terus bekerja, berusaha untuk mewujudkan bukan sahaja cantik, tetapi juga tahan terhadap perubahan suhu, dan terutamanya, kepada frosts yang teruk, jenis.

Varieti Kanada terkenal dengan sikap acuh tak acuh kepada suhu tinggi dan rendah, mereka tumbuh dengan baik dalam keadaan kita.

Mawar wangi merah terang «Alexander MacKenzie» dengan diameter 5 - 8 cm dikumpulkan dalam berus pada pucuk dengan paku besar. Belukar tumbuh sehingga 2 m tinggi dan sehingga 1.5 m lebar.

Bunga «Alexander MacKenzie» berkembang, berubah warna dari lemon menjadi krim lembut, diameter bunga berbunga sepenuhnya mencapai 9 cm. Pada batang beludru dapat berbunga dari satu hingga delapan bunga harum halus. "Alexander MacKenzie" tidak takut frosts -40 darjah, tahan kepada banyak penyakit tradisional, semak belukar tumbuh lurus, dan kemudian menembak pada ketinggian lebih dari 2 meter lengkungan bengkok. Bunga yang cukup besar (dengan diameter sehingga 10 cm) dikumpulkan dalam perbungaan 15 keping, tunas merah jambu yang terang kerana mereka berbunga pucat dan mekar penuh bunga mawar dua kali sudah berwarna merah jambu dengan pusat berkrim. Bunga terry putih yang luar biasa dengan kelopak ukiran rupa pelbagai Parsley, belukar tumbuh sehingga 2 meter tinggi. Dan merah dengan quilting rose kelopak "Quadra" menyerupai peonies.

Anda boleh bertemu dengan kecantikan bahasa Inggeris "Graham Thomas" warna kuning-emas, mekar sepanjang musim tanpa gangguan. Bunga beludru merah yang besar "William Shakespeare" memancarkan wangi yang menyerupai ungu. Cawan merah seperti (sedikit menyerupai bunga peony) bunga "Benjamin Britten" bau buah musim panas.

Dari video ini anda akan belajar cara menanam mawar jenis ini di tempat terbuka.

Mawar tumbuhan pada musim bunga sehingga pertengahan bulan Mei atau pada musim gugur supaya sehingga fros bushes berakar di tempat baru. Penanaman musim luruh adalah lebih baik, jika musim sejuk adalah mudah, tanaman tidak akan menderita, maka pada musim bunga ia akan tumbuh lebih aktif daripada ditanam pada bulan April-Mei. Di taman bunga ros, penjagaan sangat penting dalam tiga tahun pertama, pada masa ini anda perlu berfikir bagaimana untuk memangkas untuk membentuk belukar, bagaimana untuk bersembunyi untuk musim sejuk untuk melindungi tumbuhan muda. Kemudian kilang dewasa tidak memerlukan pembalut yang kuat, dan trim itu terhad kepada kebersihan, dan kadang-kadang ia meremajakan, mengukir pucuk berusia 5 tahun yang lama.

Tanah mesti sedikit berasid, longgar, berkhasiat. Jika plot adalah tanah liat, maka sebelum menanam, buat gambut, pasir, kompos atau humus. Di tanah berpasir yang tidak perlu, selain kompos dan humus, sod atau tanah liat diperkenalkan. Mawar taman lebih suka tempat yang cerah, tetapi boleh tumbuh di bawah naungan separa, yang akan menjejaskan pengurangan bilangan warna. Adalah lebih baik untuk membesarkan mereka di rumput terbuka yang terang atau di tempat-tempat yang dilindungi daripada draf. Di tempat ini tidak ada genangan air, dan air bawah tanah harus menghampiri permukaan tidak lebih dekat dari 1.5 - 1.8 m.

Pit untuk belukar untuk menggali jauh ke akar semua dengan mudah boleh diluruskan, ia adalah dibayangkan bahawa melengkung atau bengkok, kolar akar mengebumikan pada 5 -. 10 cm Selepas penanaman, belukar banyaknya disiram, tanah di sekitar gambut mulsa atau serbuk jerami. Pertama 2 - 3 tahun Rose tidak dipotong, hanya pada separuh kedua musim panas anda boleh prischipnut atau sedikit memendekkan pucuk, sehingga mereka tidak tergesa-gesa untuk mendapatkan panjang dan masa untuk matang sebelum musim sejuk.

Mawar ini lebih baik diterima oleh kemarau daripada banyak kelembapan. Semen perlu disiram jarang, tetapi dengan banyaknya - sehingga 1,5 ekor sekali setiap 10 hingga 12 hari.

Jika disiram sedikit dan kerap, banyak akar kecil tumbuh di bawah permukaan tanah. Mereka tidak akan membuat tumbuhan kuat, mereka boleh membekukan pada musim sejuk. Tetapi jarang berlaku air yang banyak menggalakkan pembentukan akar panjang yang kukuh yang boleh mencari untuk nutrien pada kedalaman sehingga 1.5 m. Oleh itu akar tidak takut frosts musim sejuk dan kekurangan kelembapan, walaupun ia akan meliputi mawar letak buruk untuk musim sejuk dan pucuk pembekuan atau sopreyut, kemudian Kilang itu masih akan bertahan - pucuk baru akan tumbuh dari akar yang sihat. Penyiraman perlu di bawah belukar, supaya air jatuh pada daun atau bunga.

Mengukus dan melonggarkan tanah di sekeliling semak sebaiknya sesering mungkin, rumpai yang koyak mesti dibersihkan dengan serta-merta, tidak boleh dibiarkan dekat dengan semak.

Mawar taman juga bertindak balas terhadap pengenalan humus, menyiram dengan larutan buburan. Baja ini dijalankan pada musim bunga, pada masa ini adalah wajar untuk membuat kompleks baja khusus untuk mawar, kerana mereka memerlukan sebahagian daripada besi, magnesium, boron. Menjelang akhir musim panas, ia bernilai memberikan makanan akar yang mengandungi kalium, kalsium, fosforus. Satu atau dua kali (Ogos dan September) di bawah semak dituangkan ke dalam baldi air dengan larut di dalamnya superphosphate (15 g) dan kalium monophosphate (16 g). Pada musim gugur sebelum permulaan tempoh rehat, ia disyorkan untuk membuat kompos, yang akan hangat pada musim sejuk dan suapan pada musim bunga.

Makan dilakukan selepas menyiram atau pada masa yang sama dengannya. Kemudian tanah di bawah semak harus dilonggarkan dan dibungkus.

Menghasilkan semula hampir semua jenis lapisan, membahagikan belukar, sulur akar, keratan. Dapatkan slip mudah - anda perlu prikopat muda pritenit melarikan diri fleksibel dan air adalah tempat itu dengan musim luruh ia akan mengambil akar dan musim bunga tahun depan ia akan dilenyapkan dari belukar induk dan ditanam secara berasingan.

Pada awal musim bunga atau musim gugur, selepas berbunga, semak dibahagikan dengan pisau pruner atau pisau yang sangat tajam ke dalam bahagian, masing-masing akan mengandungi akar dan pucuk. Tempat seksyen dirawat dengan arang, dan bahagian belukar ditanam secara berasingan, kerana sepatutnya tumbuhan bebas. Pada awal musim bunga, anda boleh memisahkan anak yang berumur dengan tulang belakang dan juga menanamnya secara berasingan.

Dalam keratan musim luruh boleh dipotong daripada pucuk semilignified atau semasa berbunga (lebih baik pada separuh pertama musim panas) untuk mengambil hijau dengan 3-4 tunas, akar salah satu cara yang mungkin. Pada keratan, kemungkinan untuk memulakan pukulan lebihan pada musim gugur. Pada musim bunga, mereka ditanam di tanah.

Mawar taman boleh dijangkiti dengan cendawan serbuk, terutamanya pada musim panas yang lembap, atau jika mereka tumbuh di tempat teduh. Penyakit kulat yang sangat tidak menyenangkan ini boleh menghancurkan seluruh belukar (dan menjangkiti tumbuhan lain). Pertama, salutan kelabu yang hampir tidak kelihatan muncul di belakang lembaran, maka ia merangkumi semua daun dan pucuk, jika dibenarkan. Sekiranya penyakit, bahagian tumbuhan yang terjejas akan dimusnahkan, dan seluruh pokok semak dan tumbuh-tumbuhan sekitarnya dirawat dengan larutan soda-sabun atau persediaan "Topaz", "Skor", "Fitosporin". Untuk pencegahan semak di musim bunga yang disembur dengan sulfat besi, dan pada musim panas anda boleh memohon larutan garam, sulfur dan kapsul.

Di antara perosak yang paling berbahaya adalah kerepek dan berkilat-kilangan taman. Larva kumbang makan tunas, dan krim itu sendiri boleh makan semua sayur-sayuran, meninggalkan cawangan telanjang kering. Oleh itu, kumbang mesti dikumpul secara manual dan dibawa atau dimusnahkan.

Kunyit raspberry boleh merosakkan bukan sahaja bunga ros, tetapi juga banyak buah-buahan taman, menetap di semak. Untuk mengelakkan ini, anda perlu membersihkan rumput dan tumbuhan yang masih dalam masa, menggali lapisan atas tanah. Mengelak parasit ini diselitkan dengan lada pahit, wormwood, tansy atau larutan kalium permanganat. Semasa pembentukan tunas, bunga ros dirawat dengan larutan sabun-abu, yang juga dapat menggerakkan kumbang.

Tempat yang betul-betul dipilih, semak belukar yang terlalu padat dan hanya pemeriksaan berkala yang berwibawa akan membantu mengembangkan bunga yang cantik dan tidak dapat bertemu dengan masalah yang disebabkan oleh penyakit dan perosak.

Dari video ini, anda akan belajar bagaimana untuk menjaga tumbuh-tumbuhan ini dengan betul.

Arahan langkah demi langkah untuk menjaga mawar taman

Mawar taman adalah wakil anjingrosa genus, yang diperolehi selepas satu siri percubaan panjang pada persimpangan. Direka untuk menghias kawasan tanah yang besar. Mereka menjadi pesaing yang serius kepada spesies "teh". Perkembangan kebudayaan tumbuhan ini masih di Babylon Kuno, kemudian secara beransur-ansur tersebar di seluruh planet ini. Bunga taman menikmati populariti terluas kerana kombinasi warna-warna cerah, pelbagai spesies dan bentuk.

Pemilihan sebagai kaedah pembiakan pelbagai jenis tumbuh-tumbuhan telah diketahui sejak dahulu lagi. Hari ini, terdapat banyak kacukan struktur badan yang berbeza bentuk dan ketinggian belukar, kehadiran atau ketiadaan pancang, rintangan kepada pelbagai keadaan alam sekitar dan kaedah uhoda.Zatsvetayut dengan bermulanya haba dan meningkat wangian berkenan kepada akhir musim panas. Biasanya inflorescence pertama muncul 2-3 minggu lebih awal daripada jenis lain. Mereka juga mempunyai estetika khas dan penjagaan yang bersahaja. Usaha penternak loji dan penanam telah menyumbang kepada kemunculan spesies hibrid moden yang polyanthas tidak lebih buruk atau floribunda. Tumbuhan mereka berlangsung 60-70 hari.

Warna kelopak berbeza dalam julat spektrum keseluruhan - dari nada putih hingga gelap. Sesetengah jenis lebih seperti belukar pinggang mawar, dan bentuknya tidak begitu menarik seperti teh hibrid. Tetapi bilangan mereka adalah sedemikian rupa sehingga mereka menutup hampir seluruh tumbuhan. Mawar taman lebih tepat dipanggil taman. Budak bunga dibentuk pada pucuk tua dan muda, tetapi dalam jumlah yang lebih kecil.

Tumbuhan dibahagikan kepada jenis berikut:

Sebagai tambahan kepada berbunga yang banyak, mawar anjing yang ditanam mempunyai kelebihan lain yang tidak boleh dinafikan, sangat penting untuk iklim sederhana - rintangan fros. Pembiak cuba dan di atas kelopak kelopak. Nombor mereka boleh mencapai 100 atau lebih keping. Ketinggian rata-rata semak mencapai 1.5 m, tetapi ada spesies yang menenun hingga 2-3 m. Dedaunan mereka yang padat sangat menarik sehingga menghasilkan latar belakang hiasan yang aneh.

Nama ini diberikan kepada orang Kanada dengan bunga. Pelbagai ini disesuaikan untuk musim sejuk yang keras di Amerika Utara. Di belakang mereka, anda memerlukan penjagaan yang minimum, tidak perlu memangkas, dan penentangan terhadap suhu tinggi dan rendah hanya menakjubkan. Mereka dengan sempurna menahan beku pada 30 ° C. Mawar Kanada, seperti semua taman, kelihatan baik dalam kesendirian dan dalam bunga. Pilihan lokasi tidak kritikal. Organisma tumbuh dengan baik di kawasan-kawasan yang terang dan di sudut-sudut teduh taman.

Varieti Amerika Utara berkembang 2 kali setahun. Pembungaan pertama adalah berlimpah, dengan tunas yang besar. Yang kedua lebih sederhana dalam segi kuantitatif dan kualitatif. Tembakan mekar tidak perlu. Walaupun pada musim luruh, melawan latar belakang umum melelahkan, mawar Kanada membawa buah-buahan, menghiburkan tukang kebun dengan perbungaan lembut. Spesimen spesies yang paling terkenal ialah John Davis. Rintangan beku yang tinggi menjadikannya mampu menahan musim sejuk yang teruk di Rusia, dan imuniti yang kuat akan menyelamatkan banyak penyakit. Dalam ketinggian, tumbuhan mencapai 2.5 m. Garis besar pukulan ini mengingatkan arka yang meleleh. Bilangan yang terakhir ialah kira-kira 40 keping.

Pada permulaannya, bunga-bunga itu berwarna merah jambu terang, tetapi secara beransur-ansur nada itu memudar kepada warna merah jambu pucat. Kembang bunga tunas dikumpulkan dalam kotak yang elegan dan menarik. Nombor mereka ditentukan oleh tempoh mekar dan berjumlah 15 entiti. Menjelang akhir musim, kadar pembangunan jatuh, tetapi tetap pada tahap 9-10 keping. Diameternya, setiap tunas berkembang dari 7 hingga 10 cm. Bunga tumbuh-tumbuhan hampir kepada snap sejuk pertama dengan beku.

Sejarah bunga bermula pada tahun 60-an abad yang lalu, ketika tukang kebun Inggeris, David Austin diilhami oleh pemandangan mawar Perancis purba dan memutuskan untuk mengeluarkan varieti baru. Tanaman besar besar menjadi hasilnya. Walau bagaimanapun, terdapat juga kekurangan - kerentanan yang tinggi terhadap penyakit. Selepas sepuluh tahun percubaan, penternak mengeluarkan "The Mayflower", yang mempunyai daya tahan yang menakjubkan terhadap pelbagai penyakit. Mawar Bahasa Inggeris berbeza dalam bentuk dan boleh menjadi kaku dan lebat. Setiap varieti mempunyai bilangan kelopak yang berbeza - sehingga 100, tetapi kelebihan utama mereka adalah baldu.

Perhatian pada esthete itu menarik ranting-ranting, yang masing-masing ditutup dengan perbungaan yang serupa dengan pompa. Anda boleh menanam mawar taman Inggeris di bawah sinar matahari dan di tempat yang sedikit berbayang. Dari Kanada mereka lebih banyak peraturan yang ketat. Perubahan suhu yang besar untuk tumbuhan Bahasa Inggeris adalah masalah yang tidak dapat diselesaikan. Dalam hal ini, bunga untuk musim sejuk dalam keadaan, contohnya, berhampiran Moscow mesti dilindungi dengan teliti.

David Austin menjadi salah satu peternak terkemuka dalam sejarah berkebun Bahasa Inggeris. Kelebihan langsungnya ialah mawar Taman Teman Nelayan, yang tidak memenangkan satu hati wanita. Walaupun pancang tajam di bahagian belakang daun tidak dapat ditolak dari inflorescences ungu atau merah jambu violet yang menawan. Belukar tumbuh hingga ketinggian 120 cm. Bunga dari pelbagai mempunyai beberapa jenis bentuk:

  • berbentuk cawan;
  • pontopodlike;
  • kedai.

Salah satu tugas utama pembiak baka adalah untuk membuat tumbuhan dengan pelbagai warna dan kehadiran aroma. Kelemahan warna Austin adalah faktor ketidakstabilan tunas. Semua jenisnya cenderung "kepala", kecuali satu gred - Leander. Sehingga kini, mencatatkan lebih daripada 200 jenis mawar taman Inggeris. Dalam klasifikasi antarabangsa rasmi, penglihatan mawar Inggeris tidak dapat dijumpai. Mereka dirujuk kepada bushmen. Tetapi berjuta-juta salinan bunga di seluruh planet ini menggalakkan pencipta mereka untuk pengiktirafan dunia.

Kaedah-kaedah untuk mendarat dan memerhatikan pertumbuhan

Mawar taman, penanaman dan penjagaan yang bergantung kepada pelbagai mereka, kebanyakannya bersahaja dan tahan terhadap penyakit. Kilang itu lebih suka kawasan yang menyala dan kelembapan sederhana. Penyiraman yang berlimpah menjejaskan pembentukan semak. Mereka dibenarkan untuk menanam dalam kumpulan tunggal atau kumpulan, oleh itu menghias dinding atau pagar. Pada permulaan perkembangannya, mawar taman pernah berbunga, namun tidak lama lagi para penternak mengeluarkan jenis yang menghasilkan buah dua kali dalam satu musim dengan kos buruh minimum dan mematuhi peraturan agroteknik.

Mawar taman tumbuhan pada musim luruh, sebelum fros pertama. Beberapa minggu sebelum benih snap sejuk akan mempunyai masa untuk memulakan akar pertama dan mendapat pijakan sebelum musim sejuk. Jarak antara semak hendaklah sekurang-kurangnya 150 cm Apabila anda membuat pagar "hidup" Tempoh minimum pendaratan -.. 50 cm Tab peraturan mineral dan organik baja diperlukan, dan juga untuk mana-mana tumbuhan.

Segmen di atas tanah dipangkas supaya satu pertiga daripada panjangnya kekal. Lubang penanaman harus memastikan perakaran bebas. Leher yang kedua harus melihat 10 cm dari aras tanah. Selepas hilling awal, apabila semak belukar menjadi lebih kuat, tanah dapat diratakan, ditaburi dengan berpakaian atas, humus, mulsa dengan jerami atau serbuk gambut. Pada musim bunga, bunga memerlukan baja selepas pengairan berlebihan. Pergelangan atas dijalankan sekali setahun. Hingga pertengahan musim panas, hampir semua jenis bunga mawar disiram sehingga 3 kali seminggu pada akarnya. Penyiraman lebih baik dilakukan pada waktu pagi atau waktu petang, apabila tidak ada panas. Pada daun dan bunga, air tidak boleh jatuh. Pada bulan Ogos dan September, lembapan berhenti.

Pemangkasan adalah wajib bagi kebanyakan spesies, kerana bentuk hiasan semak telah hilang. Pada musim gugur, pucuk lama dihapuskan di bawah akarnya. Dihapuskan pucuk kecil dan ranting, yang tidak memberi bunga sama sekali. Untuk pemotongan dempul, gunakan cat minyak atau var taman. Sebelum bermulanya musim sejuk, semak, terutama anak-anak muda, dilapisi bumi dan dibalut dengan kertas dari kraf. Bush boleh ditaburi dengan salji. Ini akan mewujudkan keadaan yang sesuai untuk musim sejuk di kilang.

Kisah seorang pembaca kami Irina Volodina:

Terutama saya tertekan mata, dikelilingi oleh kedutan besar, ditambah lingkaran hitam dan bengkak. Bagaimana untuk menghapuskan kedutan dan beg di bawah mata sepenuhnya? Bagaimana untuk mengatasi bengkak dan kemerahan? Tetapi tiada seorang pun lelaki tua atau muda, seperti matanya.

Tetapi bagaimana untuk meremajakan mereka? Pembedahan plastik? Diiktiraf - tidak kurang daripada 5 ribu ringgit. Prosedur perkakasan - photorejuvenation, gas-liquid pilling, radiolifting, laser facelift? Sedikit lebih mudah diakses - kos kursus 1,5-2000 dolar. Dan apabila buat masa ini untuk mencari? Ya, dan masih mahal. Terutama sekarang. Oleh itu, bagi diri saya, saya memilih kaedah yang berbeza.

Add Your Comment

7 + 3 =