Back to all Post

Parket varnis di atas air

Varnish parket berasaskan air: jenis dan faedah

Pemilihan "hak" parket hanya 50% daripada kejayaan dalam mewujudkan penutup lantai yang indah dan berkekalan. Baki 50% adalah pemasangan yang cekap dan pilihan komprehensif untuk varnishing. Pernis parket di atas air sangat popular. Banyak kelebihan yang membolehkan dia dengan mudah mendapatkan semula kedudukan dari rakan-rakannya, dibuat berdasarkan pelarut.

Bagaimana untuk mendapatkan lacquer air untuk parket?

Apabila varnis itu digunakan di lantai, air mula-mula menguap, kemudian - pelarut, dan selepas - pengikat. Bentuk filem, yang cepat kering. Walau bagaimanapun, kekuatan terakhir salutan lakuer hanya selepas beberapa waktu.

Varnish parket di atas air mempunyai banyak kelebihan:

 • keselamatan kebakaran;
 • tiada bau yang tidak menyenangkan;
 • keizinan menjalankan kerja tanpa pengusiran sementara penyewa dari rumah;
 • kemungkinan aplikasi lapisan demi lapisan dalam satu hari;
 • keramahan alam sekitar.

Tetapi, seperti biasa, terdapat beberapa kekurangan: penyedia berasaskan air, malangnya, tidak ada kekurangan. Mereka adalah seperti berikut:

 • rintangan rendah terhadap serangan mekanikal dan persekitaran kimia;
 • Kemungkinan penggunaan langsung ke kayu spesies berharga (hanya selepas penyebuan);
 • kebarangkalian tinggi pembentukan sag (pada kelembapan rendah);
 • menuntut pilihan produk penjagaan;
 • boleh menembusi jauh ke dalam lipit dan menyebabkan penyekat mati;
 • salutan jangka pendek.

Apabila memohon, ia harus diambil kira bahawa suhu optimum adalah 15-20 darjah, dan kelembapan dalam bilik tidak boleh melebihi 50%. Sapukan varnis berasaskan air hanya dengan roller.

Varieti varnis berasaskan air

Bergantung pada beban yang dijangkakan, lacquers air dibahagikan kepada:

 • satu komponen untuk beban sederhana. Berbeza dengan kos yang boleh diterima. Tidak memerlukan aplikasi primer. Optimum untuk premis dengan trafik yang rendah;
 • satu komponen untuk peningkatan beban. Jangan bau dan cepat kering. Digunakan dengan atau tanpa buku asas. Sesuai untuk kebanyakan lantai parket;
 • dua komponen untuk beban besar. Anggapkan pencampuran 2 komponen. Penyelesaian siap harus digunakan dalam masa 2-3 jam. Tiada sekatan penggunaan, iaitu mereka sama-sama baik untuk pangsapuri, kotej negara, restoran, hotel.

Bergantung kepada intensiti lacquers gloss di atas air adalah:

 • matt: 10 gloss. Jangan mencerminkan sinar matahari;
 • Semi-mat: 30 gloss. Mereka memberi warna walaupun, memberikan silau kecil apabila mereka memukul permukaan matahari;
 • semigloss: 60 gloss. Garis bawah warna kayu dan memberikan kilauan lembut;

 • berkilat: 70-90 gloss. Gloss filem optik telus bergantung kepada bilangan lapisan yang didepositkan.

Banyak pengeluar menyampaikan produk mereka di pasaran pembinaan. Berikut adalah beberapa yang paling popular:

1
 • PALLMANN (Jerman). Menawarkan pelbagai jenis varnis, dari bajet ke elit, yang dihasilkan oleh nanoteknologi;
 • LOBA (Jerman). Salah satu pengeluar yang paling terkenal, yang kedudukannya dalam pasaran moden berkembang dari tahun ke tahun. Ini difasilitasi oleh pelbagai produk, yang direka untuk pengguna mana-mana kategori harga;
 • BERGER-SEIDLE (Jerman). Tidak kurang pengilang terkenal, membuat taruhan di alam sekitar;
 • Vermeister (Itali). Tidak suka populariti. Menawarkan pelbagai produk cat dan varnis untuk pelbagai tujuan.

Apabila memilih varnis parket, baca arahan dengan teliti. Ini akan mengelakkan kesilapan dan kekecewaan apabila bekerja dengan bahan ini.

Artikel ini menerangkan jenis-jenis varnis yang digunakan untuk lantai. Bahan ini mengandungi maklumat mengenai kelebihan dan kekurangan penggunaannya, bergantung pada kelajuan dan kinerja pengeringan.

Jika anda membuat keputusan untuk meletakkan parket, maka anda harus berurusan dengan konsep seperti memilih primer. Pautan yang menghubungkan antara papan parket dengan varnis menjadi pembantu yang tidak dapat ditukar dalam penciptaan lantai yang sama rata. Berhati-hati membaca artikel dan persoalan membuat penutup yang indah boleh dianggap ditutup - anda akan menghadapi masalah ini tanpa masalah.

Keluarga varnis kapal layar muncul di pasaran pembinaan baru-baru ini, walaupun telah diketahui selama beberapa dekad di kalangan pembuat kapal. Sama ada ia boleh memohon varnis kapal layar dalam memberikan permukaan kayu rumah - kami akan membincangkan perkara ini dalam artikel itu.

Pantas kering varnis untuk parket tanpa bau: pilihan, jenis dan tindak balas

Parket dianggap sebagai lapisan semula jadi yang paling indah dan tahan lama. Mengenai orang yang memilihnya sebagai lantai, anda boleh mengatakan bahawa mereka mempunyai rasa yang baik dan menghargai kesenangan. Tetapi parket memerlukan penjagaan tertentu, kerana ia diperbuat daripada kayu semula jadi, tertakluk kepada banyak faktor yang tidak baik. Untuk melindungi lantai parket daripada haus, pendedahan kepada kelembapan dan cahaya ultraviolet, perlu melapisi dengan varnis. Pasaran moden bahan binaan dan produk varnis dan cat menawarkan pilihan yang hebat. Tetapi varnis kering yang paling popular untuk parket tidak berbau. Ini adalah produk baru dalam pasaran cat dan varnis, dan oleh itu anda perlu tahu cara memilihnya dengan betul. Dalam artikel hari ini, kami akan mempertimbangkan isu ini secara terperinci.

Jenis cat cepat kering untuk parket tanpa bau

Tiada bau dalam cat buatan berasaskan air. Produk ini sering tidak berwarna, ia tidak mengandungi pelarut kimia. Ini membolehkan anda menyimpan parket dari gelap dan dibakar. Berbeza dengan cat tradisional, mereka benar-benar selamat untuk kesihatan. Kelemahan cat dan produk varnis ini adalah satu - ia tidak sesuai untuk pemprosesan parket dari beech, wenge, merbau. Batu-batu ini sangat menyerap. Bersama dengan sebatian larut air, perlu diperhatikan produk berdasarkan poliuretana dan akrilik. Tinjauan mengatakan bahawa mereka juga kering dengan cepat dan tidak berbau. Juga popular adalah lacquers dua komponen, pengeringan cepat untuk parket tanpa bau.

Ciri cat untuk parket berasaskan air

Ini adalah komposisi berdasarkan air dengan komponen terkecil. Mereka diagihkan sama rata mungkin. Ulasan mengatakan bahawa varnis tersebut berbeza waktu pengeringan yang cepat. Pertama, asas air menguatkan. Kemudian, filem perlindungan pelindung yang nipis, tetapi boleh dipercayai di permukaan.

Di antara kelebihan utama bahan-bahan ini, ulasan menyerlahkan ketiadaan lengkap bau biasa dan mana-mana unsur yang berbahaya. Varnish menyediakan salutan berkualiti tinggi, kebolehpercayaan dan jangka panjang permukaan yang dirawat.

Lakuer cepat akrilik untuk parket tanpa bau, untuk memohon paling mudah. Bahan itu dibungkus dalam bekas dan cecair tebal putih. Semasa permohonan, filem telus dibentuk, tanpa bau dan warna. Adalah dipercayai bahawa ini adalah bahan universal untuk kayu.

Untuk menghilangkan bau cat dan varnis yang biasa digunakan, penggunaan asas acrylate dibenarkan. Ia dibubarkan di dalam air. Permukaan yang dirawat dengan bahan ini dengan sempurna menahan kesan kelembapan dan radiasi ultraviolet. Varnish tidak terlalu tebal, jadi penggunaannya adalah minimum. Ini adalah tambah besar - kata testimonial.

Tinjauan pasaran varnis parket akrilik

Varnish paling mudah untuk parket tanpa bau - varnis air pada asas akrilik "Ballet9raquo;. Ia direka khusus untuk parket. Komposisi ini tidak mudah terbakar, tidak menimbulkan bahaya kepada haiwan dan tubuh manusia. Produk ini boleh digunakan untuk menghasilkan pelbagai jenis permukaan - anda boleh mencapai permukaan semi-matte, matte dan berkilat. Tinjauan positif mencirikan produk dari syarikat Dulux Inggeris. Ia stabil dengan tidak hanya kesan ultraviolet dan kelembapan, tetapi juga dapat melindungi lantai parket di bawah keadaan beban kasar yang kuat. Varnish itu mudah menahan kesan-kesan kimia agresif. Lantai boleh dibasuh walaupun dengan air panas - bahan tidak takut beban seperti itu.

Terdapat juga Domalux pernis berasaskan air. Disebabkan formula khas dan masa pengeringan yang cepat, ia membolehkan anda melakukan kerja penamat secepat mungkin. Lakuer pengeringan cepat ini untuk parket tanpa bau membentuk permukaan telus yang indah yang menekankan warna semula jadi dan tekstur kayu. Ia adalah selamat untuk manusia dan binatang peliharaan.

Varnish poliuretana untuk parket

Komposisi bahan-bahan ini termasuk bahan khas yang menyerap radiasi ultraviolet. Filem pelindung yang muncul di permukaan selepas pengeringan, dicirikan oleh kekuatan tinggi. Ia tahan terhadap pelbagai jenis pengaruh mekanikal, yang sangat penting untuk parket. Selain itu, filem ini sempurna menghadapi kesan kasar dan rintangan lelasan. Bahan poliuretana (berbeza dengan beberapa varnis akrilik) dapat memberikan perlindungan dalam keadaan kelembapan yang tinggi.

Selepas permohonan, tiada kesan yang tersisa di permukaan, dan semasa operasi parket, tempat kuning tidak akan muncul di atasnya. Komposisi poliuretana kering dengan cepat, menghasilkan kilauan glossy khas. Ulasan ambil perhatian bahawa bahan itu menghadapi kesan agresif bahan kimia isi rumah dan alkohol.

Sebagai contoh produk tersebut, anda boleh membawa varnis dari syarikat Finland "Tikkurila9raquo;. Bahan-bahan ini pada asas poliuretana adalah unik kerana anda boleh memilih mana-mana warna dan kemudian, jika perlu, pilih lakuer yang sama.

Sebatian sebatian air poliuretana

Dana ini bertujuan untuk digunakan di lantai dengan beban sederhana. Kos bahan-bahan ini boleh diterima, sangat mudah digunakan. Varnis ini adalah pilihan yang ideal untuk bilik-bilik di mana lalu lintas dan pakaian yang rendah tidak berada di latar depan. Terdapat juga bahan komponen tunggal. Mereka boleh digunakan di bawah syarat beban tinggi dan maksimum. Pada masa yang sama tidak ada bau beracun di sini, dan kelajuan pengeringan sangat tinggi. Pernis ini adalah yang paling biasa di antara julat keseluruhan.

Produk ini adalah yang paling tahan lasak, boleh dipercayai dan tahan haus. Lacquer mempunyai lekatan yang sangat baik untuk semua jenis dan baka kayu, ketahanan terhadap iklim tertentu, pekali penyerapan air yang rendah, keanjalan yang tinggi.

Tetapi memilih bahan tersebut, adalah berfaedah untuk berfikir dengan teliti dan mengenali cadangan praktikal mengenai pilihan varnis untuk parket. Pakar menasihatkan untuk memohon sebatian ini hanya untuk parket kering. Jika kayu tidak cukup lembab, gelembung kecil akan terbentuk di permukaan - lantai ini perlu dicat semula.

Cadangan umum pakar dalam pilihan varnis parket

Memilih produk yang betul, anda tidak sepatutnya membeli pilihan yang paling murah. Perlu diingat bahawa tidak semua salutan untuk parket adalah sama. Kualiti kerja di parket adalah 50% bergantung kepada varnis. Jika anda menggunakan komposisi yang murah, maka tahun depan lantai perlu dipulihkan. Anda boleh membeli varnis profesional. Tetapi ia sangat mahal, yang bermaksud bahawa dalam keadaan ini ia tidak seperti.

Sekiranya produk tersebut adalah Jerman, Sweden atau Finland, ini tidak bermakna ia berkualiti tinggi. Harta ini ditentukan oleh komposisi kimia, bukan oleh kos, oleh syarikat perkilangan atau oleh negara di mana produk itu dihasilkan. Sekiranya anda melihat varnis Jerman Dufa, maka ini adalah varnis alkyd yang paling biasa. Ulasan mengatakan bahawa ia kering lama, mempunyai bau yang tidak menyenangkan, lemah menahan beban yang kasar. Tetapi produk German yang sama HOLZ DECOR mampu bertahan hingga 12 tahun, mempunyai masa pengeringan yang cepat dan tidak memancarkan racun apa pun.

Bukan itu sahaja. Selalunya, walaupun dalam barisan satu pengilang, kualitinya sangat berbeza. Oleh itu, adalah mungkin untuk memperuntukkan syarikat Jerman LOBA di mana dalam pelbagai terdapat komposisi air satu komponen dan bahan dua komponen. Yang pertama - murah, mempunyai hayat perkhidmatan tidak lebih daripada dua tahun, takut kelembapan. Yang kedua lebih mahal daripada yang pertama dan setengah kali. Walau bagaimanapun, hayat perkhidmatan adalah 12 tahun. Juga, bahan ini mempunyai ketahanan yang tinggi terhadap kelembapan. Begitu juga dengan produk BONA jenama, dan juga untuk FORBO. Apabila memilih bahan, anda perlu ingat dan mengetahui nasihat pakar. Bagaimana untuk memilih cat untuk lantai tanpa bau? Malangnya, perunding di kedai tidak selalu mengetahui sifat asas produk yang dijual. Agar tidak mengecat lagi parket, anda perlu mengetahui terlebih dahulu semua ciri-ciri bahan - komposisi dan masa pengeringan. Berapakah varnis untuk parket tanpa bau yang cepat kering? Harga produk dari syarikat "Lakra9raquo; (pengeluar domestik) adalah 300 Rubles seliter. Kos produk Jerman "Holtz Decor" (hayat perkhidmatan lebih daripada sepuluh tahun) - 2600 Rubles seliter. Seperti yang anda dapat lihat, kosnya berbeza. Tetapi kebanyakan pelanggan memilih pada harga, tetapi mereka belajar tentang semua ciri-ciri lain dalam proses penggunaan. Ia tidak perlu dipandu oleh peraturan ini - lebih baik untuk membayar lebih sedikit, tetapi untuk mendapatkan produk yang benar-benar berkualiti tinggi.

Apabila memilih ia bernilai memberi perhatian kepada perbelanjaan. Tin 5 liter boleh mencukupi untuk memenuhi syarat lantai lantai parket 15 meter persegi dalam tiga lapisan. Anda boleh menampung jumlah yang sama dan 25 meter persegi, tetapi dalam dua lapisan. Walau bagaimanapun, mereka tidak akan cukup tebal.

Varnish untuk parket yang cepat kering? Mana-mana kualiti, bukan hanya yang dijual di baldi plastik atau bekas borong lain. Syarikat-syarikat BONA, LOBA, FORBO dan lain-lain mengemas varnis dalam plastik atau timah dengan jumlah 5 atau 10 liter. Begitu juga dengan harga. Komposisi dua komponen kualitatif tidak boleh menelan kos sebanyak 300 Rubles seliter.

Bahan-bahan dua komponen dianggap paling kuat. Terdapat varnis yang berasaskan air yang tidak berbau, serta sebatian berdasarkan pengental berasid. Yang kedua mempunyai bau ciri. Varnish berasaskan air lebih popular.

Ia kini difahami sebagai varnis alkid paling berpatutan. Malah, ini adalah iklan biasa (sama seperti "kekuatan berlian"). Lakuer kapal layar yang benar harus mempunyai rintangan maksimum untuk meningkatkan kelembapan, dan sangat sukar untuk menemuinya. Pemilihan varnis cepat kering untuk lantai tanpa bau dilakukan terhadap ketahanan terhadap lelasan. Ini adalah ciri yang berbeza.

Dijual ada banyak bahan cat tanpa bau. Apa varnis untuk parket tanpa bau untuk membeli atau membeli? Dengan bantuan cadangan pakar, bahkan pemula boleh membuat pilihan yang tepat. Jangan mengejar harga terendah atau membeli pilihan yang paling mahal. Jangan dengar perunding di kedai binaan. Dan kemudian ada peluang besar untuk memilih sangat sesuai untuk ciri-ciri teknikal bahan. Kita juga perlu ingat bahawa pengeluar domestik juga boleh membuat produk berkualiti tinggi - ia sering lebih murah daripada analog yang diimport.

Apa varnish untuk parket adalah lebih baik untuk memilih: kajian dan tanggapan pengguna

Terdapat pendapat bahawa masa untuk menutup lantai dengan parket telah hilang, bahawa apabila papan lantai baru muncul, mereka benar-benar terlupa mengenainya. Ini adalah salah faham yang besar. Bahan semacam ini adalah klasik, jadi ia akan sentiasa relevan.

Seperti yang anda tahu, parket dibuat dari kayu, jadi ia memerlukan penjagaan tertentu. Ia mesti dilindungi daripada mengeringkan, membusuk, ubah bentuk dan, akhirnya, dari kemusnahan. Ia akan membantu dalam salutan varnis ini, tetapi anda perlu memilih varnis kanan untuk parket.

Kelebihan bahan ini ialah ia digunakan sekali sahaja. Pada masa akan datang, permukaan yang dirawat tidak memerlukan penyelenggaraan tambahan, ia tidak perlu sentiasa digosok dengan pelbagai cara. Ini adalah kaedah yang sangat memakan masa dan lama. Tetapi jangan lupa untuk menggilap sekali setiap 8-10 tahun dan merawatnya dengan varnis.

Memilih ia agak sukar kerana pelbagai jenis dan pelbagai spesies bahan ini. Setiap tahun teknologi pengeluarannya bertambah baik, dan menjaga mereka tanpa mengetahui maklumat itu tidak realistik. Kami mencadangkan anda mengkaji komposisi dan sifat-sifat pelbagai jenis pelapis, serta mengajar anda cara memilih varnis untuk parket.

Apa yang perlu dipertimbangkan ketika memilih

 1. Ciri-ciri bilik di mana anda merancang untuk memasang parket. Ia penuh sesak, atau ada sedikit orang di dalamnya. Di sini anda perlu menilai dengan betul beban di atas lantai. Pilih komposisi dengan ciri kekuatan yang lebih tinggi, misalnya, lelasan.
 2. Lapisan apa yang anda mahu untuk mendapatkan pada akhir - berkilat, matte, sutera-matt atau separa matte.
 3. Petunjuk ideal kekuatan, rintangan haus, rintangan kepada kerosakan kasar. Pilih yang betul tidak mudah, hanya terlepas sedikit, dan hasilnya bukanlah apa yang anda harapkan.
 4. Kelajuan pengeringan (lebih pantas, lebih baik). Sebenarnya perlu meletakkan beberapa lapisan.
 5. Penunjuk ekologi sangat penting. Jika anda merancang untuk merawat varnis parket di sebuah kediaman, ia seharusnya tidak berbau.
 6. Tahan kepada pengaruh luaran (keadaan cahaya matahari dan suhu).
 7. Hartanah teknologi.
 8. Ekonomi dengan kualiti barangan yang sangat baik.
 9. Dari pokok mana parket dibuat.
 10. Mematuhi arahan untuk kerja.

Mereka berbeza dalam komposisi antara satu sama lain. Terdapat larut air; alkyd dan urethanalkid; poliuretana pada asas anhydrous; asid-pengawetan dan penyebuan. Dalam pelbagai ini, anda boleh dengan mudah tersesat.

Menurut pakar, pengilat air untuk parket adalah yang paling popular dan popular di pasaran moden bahan penamat. Teknologi pengeluaran adalah kumpulan berkelajuan tinggi air, pengikat dan komponen lain. Kemudian pelarut ditambahkan ke komposisi yang dihasilkan, ia berfungsi sebagai komponen pembentuk filem. Membezakan:

 1. Satu varnis komponen pada asas air;
 2. Varnishes dua komponen di atas air;
 3. Varnishes pada resin minyak tiruan.

Di dalamnya, biasanya ditambah sebagai pengikat, sama ada akrilik atau poliuretana. Komposisi akrilik adalah cecair siap cair warna susu, selepas permohonan itu menjadi telus dan tidak berwarna. Ia boleh dengan mudah dicairkan dengan air jika ia sejuk.

Lakuer parket akrilik yang paling popular dan bajet adalah Balet. Di pasaran pembinaan, ia diwakili oleh pelbagai jenis permukaan struktur: matte dan separa mat, warna-warna berkilat, berwarna-warni dan putih. Bahan ini tidak mudah terbakar, tidak berbau, selamat untuk manusia dan haiwan.

Selepas permohonan, ia membentuk salutan yang kuat dan tahan lelasan yang cukup. Ia adalah mungkin untuk memilih kedua-dua untuk rasa estetik anda dan untuk dompet.

Penting! Pada peringkat awal kerja dengan parket, gunakan varnis primer yang jelas dan juga lantai. Juga, jangan lupa untuk teliti mempelajari manual arahan, ini akan memberi kesan langsung kepada keputusan akhir.

Pernis air poliuretana untuk parket tahan geseran kasar, shockproof, mesra alam, tahan api, tahan kesan alkohol dan pelbagai bahan kimia, dengan itu memastikan kekuatan dan ketahanan salutan.

Mempunyai struktur meratakan diri, membolehkan anda membuat permukaan yang telus yang tidak berubah menjadi kuning dalam keadaan apa pun. Masa pengeringan adalah 2 jam, dan disyorkan untuk memohon 2-3 lapisan.

Kelemahan memohon varnis itu adalah bahawa semasa proses ini, pinggir plat parket terpaku, jadi sebelum menggunakan yang utama, gunakan formulasi primer. Di samping itu, jangan gunakan bahan ini pada suhu di bawah 15 ° C.

Cat berasaskan air dua komponen untuk lantai kayu mempunyai dalam komposisi mereka, kecuali air, satu lagi komponen - pengeras. Terima kasih kepada lapisan kehadirannya adalah sangat tahan lama dan sesuai untuk kawasan yang mempunyai beban kerja sangat intensif (restoran, teater, muzium). Selain semua kelebihan yang wujud dalam lakuer satu komponen, berasaskan air, mempunyai rintangan yang tinggi kepada lelasan dan kotoran dari kasut, tetapi juga melekat cukup tinggi untuk kayu.

Pengguna dibekalkan dalam bentuk dua kontena, kandungannya dicampur sebaik sebelum permohonan. Mereka adalah seperti matte dan berkilat, dan telus dan legap, dan warna yang berbeza. Kepimpinan jualan dalam segmen ini adalah varnis untuk parket syarikat Sweden Bona, serta Loba Jerman dan Tover Itali.

Komposisi pada resin tiruan

Kaitan utama di sini adalah resin alkyd. Dengan bantuan mereka, komposisi dapat menembus jauh ke dalam kayu. Pelarut adalah semangat putih. Ketoksikan bahan bergantung kepada kepekatannya.

Harta utama salutan jenis ini adalah bahawa ia tidak dapat lem bersama-sama dengan mati. Ciri ini membolehkan anda dengan tenang membongkarnya sekiranya membongkar penutup. Di samping itu, varnis ini dengan baik menekankan warna pokok dan coraknya. Lantai mempunyai bentuk berbentuk tanduk, mempunyai keanjalan, tidak tergelincir, hampir tidak mendapat kotor.

Penting! Untuk varnis alkyd untuk syarat khas parket diperlukan supaya ia boleh kering dengan betul. Suhu udara ambien untuk proses ini tidak sepatutnya tinggi, adalah perlu untuk membekalkan udara segar.

Pelbagai jenis salutan varnis

Hasil dari aplikasi membezakan:

Apabila memilih varnis, pastikan untuk mempertimbangkan keupayaan salutan masa hadapan untuk mencerminkan cahaya. Ia bergantung kepada faktor-faktor seperti komponen pasif. Lebih-lebih lagi, semakin membosankan anda mendapat.

Selepas menemuramah pembeli di pasar raya besar, pakar pemasaran agensi membuat kesimpulan yang sangat menarik. Ternyata varnis parket glossy dipilih lebih kurang daripada matte atau separa matt.

Hakikatnya, walaupun pakar terbaik bekerja dengan sangat sukar, kerana ia perlu sepenuhnya mengasingkan bilik dari habuk, serangga kecil atau bulu poplar. Lagipun, mana-mana, walaupun kecil kecil, sengaja jatuh di bawah lapisan varnis, akan menangkap mata anda. Suhu dan kelembapan di dalam bilik semasa kerja perlu diperhatikan tanpa sebarang penyelewengan, bahkan dengan ijazah.

Apabila memilih apa-apa bahan, seseorang itu harus menerima hakikat bahawa "gloss" tidak akan menyembunyikan, tetapi hanya akan menguatkan penyelewengan dan kelemahan yang sedia ada. Juga dari masa ke masa, ia lebih kelihatan dalam haus dan lusuh, dan ini sudah kelihatan agak tidak menarik.

Sebab itulah lebih baik untuk menutup parket dengan matte atau varnis separa matt. Jika permukaan digilap dengan baik, maka selepas memohon 3 - 6 lapisan (sudah tentu, mengikut semua peraturan, tetapi tidak seketika ketika bekerja dengan "gloss"), ia akan kelihatan sempurna dan berkilat. Permukaan sedemikian akan tahan terhadap lelasan, di mana zarah-zarah yang ditangkap secara rambang tidak dapat dilihat. Memilih varnis semacam ini, anda dengan sempurna akan menekankan tekstur parket, dan pada masa yang sama ia tidak akan "silau".

Ia juga penting bahawa penjagaan salutan sedemikian adalah lebih mudah daripada yang berkilat. Bekerja pada penerapan kepercayaan peramal profesional yang baik dan berpengalaman, anda juga menasihatkan untuk mengkaji teknologi dan urutan tindakan. Dan, sudah tentu, anda perlu membuat keputusan mengenai jenis varnish parket yang terbaik.

Kami mencadangkan anda mendengar komen orang-orang yang dalam amalan memeriksa semua kelebihan dan kekurangan bahan ini.

Saya dan isteri saya memulakan pengubahsuaian di apartmen kami, namun, ia adalah kasihan untuk berpisah dengan parket, jadi kami memutuskan untuk membaikinya. Nah, sebenarnya, jangan keluarkan keindahan yang sama, hampir jarang. Pertama, mereka menyodok sekumpulan literasi mengenai pengubahsuaian parket itu. Banyak perkara baru telah dipelajari, bagaimanapun, untuk menyewa kereta parket pengisaran, dan lebih-lebih lagi untuk membeli sesuatu seperti itu adalah pembaziran masa yang tidak masuk akal.

Di samping itu, sedikit mengisar, anda masih perlu memilih laku laku yang sesuai, tetapi kami penuh dengan kebohongan. Mengenai isu ini, banyak membaca maklumat itu, pergi ke forum. Semua orang menasihatkan, siapa yang banyak. Pada mulanya mereka mahu menghentikan pilihan mereka pada pengeringan cepat untuk parket, saya bahkan tidak ingat jenama mana.

Kemudian saya diberitahu dengan isteri saya dan memutuskan bahawa saya tidak perlu mencipta semula roda, terutamanya kerana kami mempunyai wang yang cukup untuk tujuan ini. Di samping itu, untuk mengatur siling dan dinding masih akan menyewa tuan. Oleh itu, kami membuat keputusan untuk menarik para pembuat parket pakar, yang membantu memilih varnis, dan parket dipulihkan dengan elegan, ia menjadi kegemarannya!

Membuka dengan varnis Bona. Kesan melepasi semua jangkaan, bahkan tidak membayangkan bahawa ia akan berlaku. Sehingga sekarang saya tidak boleh percaya, semuanya ternyata indah dan kualitatif. Tetapi pada mulanya ia telah memutuskan untuk mengeluarkan semua penutup dan meletakkan lamina ...

Tiga tahun yang lalu kami membuka sebuah restoran kecil untuk pengunjung yang dihormati. Memutuskan untuk meletakkan parket lantai. Lama memutuskan apa jenis varnis untuk digunakan, tetapi, memandangkan spesifik restoran, memilih dua komponen, berasaskan air. Walaupun jumlah pengunjung masih seperti baru. Saya cadangkan!

Untuk penyesalan saya yang hebat, saya tidak mendengarkan pemenang biasa, yang menasihatkan saya untuk memilih lakuer secara semulajadi untuk menutup parket di rumah baru saya. Saya membeli beberapa bahan kimia, saya fikir, ciri-cirinya lebih baik. Dia pergi untuk perjalanan perniagaan, para pekerja melakukan semuanya. Jangan percaya saya, saya tidak boleh bergerak dalam setahun, saya tunggu sehingga bau hilang.

Seperti yang anda lihat, tidak begitu mudah untuk memilih varnis untuk parket. Dan anda perlu mendekati dengan tanggungjawab yang besar. Anda akan memerlukan nasihat bukan sahaja dari penjual, tetapi juga profesional-pembuat parket. Jangan tergesa-gesa, teliti dan teliti mempelajari semua maklumat mengenai topik ini, dan hanya kemudian anda akan membuat keputusan yang betul. Ingat: parket adalah penutup yang paling mahal, dan penjagaannya patut sesuai.

Berkongsi dengan rakan-rakan anda:

Laminat yang lebih baik untuk memilih apartmen Ramai daripada kita tinggal di rumah-rumah yang dibina kira-kira 50 tahun yang lalu dan lebih banyak lagi. Dan lambat laun, dalam mana-mana, ada masalah menggantikan penutup lantai. Apa yang boleh menggantikan lantai lama, yang sudah mempunyai sepuluh lapisan cat? Dalam kes ini, lamina akan menjadi penyelesaian yang baik kepada masalah ini.

Di mana gam meletakkan busa? Di bawah styrofoam difahami material bangunan ultramodern, yang secara harfiah menyuap dengan ringan dan struktur yang aneh, terbentuk daripada tahanan yang tertutup dalam buih polistirena gelembung udara.

Menyelaraskan dinding dengan plester dengan tangan anda sendiri: langkah demi langkah arahan dan video Kelengkungan dinding adalah masalah yang kita hadapi semasa pembaikan. Nah, jika perbezaan tahap hanya 0.1 - 0.2 sentimeter, maka anda boleh lakukan dengan pengisi biasa. Dan jika lebih? Ia tidak biasa, apabila kelengkungan permukaan boleh melebihi 5 atau lebih sentimeter.

Dinding pengisi untuk lukisan dengan tangan mereka sendiri: teknologi dan video Walaupun pelbagai bahan penamat, lukisan dinding masih relevan. Seseorang tertarik dengan kesederhanaan hiasan dan harga yang rendah, seseorang mempunyai peluang untuk melakukan segala-galanya sendiri, tanpa pengetahuan bangunan.

Add Your Comment

78 − 74 =