Back to all Post

Parklet

Parket lantai. Apakah parket? Jenis, pembuatan dan peletakan parket

Sering kali hari ini, pembaikan menggunakan parket. Apa itu sendiri - anda boleh belajar tentang hal ini dengan terperinci dari artikel. Jenis lantai ini adalah bahan yang boleh menjadi perisai, sekeping atau set. Mengenai ciri dan varieti dan akan dibincangkan di bawah. Walau bagaimanapun, maklumat ini tidak begitu penting apabila terdapat keperluan untuk meletakkan plat dengan betul, mengira jarak dari dinding ke dinding.

Jualan anda boleh menemui beberapa jenis parket, antaranya:

Piece parket hari ini adalah yang paling biasa. Ia diwakili oleh satu set bilah dengan alur dan rabung untuk penetapan. Bahan ini terbuat dari kayu keras, dan papannya boleh terdiri daripada spesis daun yang berdaun dan konifer. Ketebalan bahan bervariasi antara 15-22 mm, manakala panjangnya mencapai 500 mm. Bagi lebar, parket "Oak", sebagai contoh, boleh dibatasi kepada 75 mm.

Sebelum banyak jenis bahan yang mesra alam, sekeping mempunyai banyak kelebihan, iaitu:

 • hayat perkhidmatan yang panjang;
 • kemungkinan pemasangan dengan pembentukan pelbagai lukisan, termasuk karya seni;
 • kemungkinan pembaikan berganda.

Jadi, anda juga memutuskan untuk memilih parket. Apakah gaya dan apa jenis spesies, pasti anda pasti tahu. Sebagai contoh, lembaga besar juga merujuk kepada lantai parket dan pelbagai. Dari bahan di atas, ia berbeza dalam saiz dan kerana ia tidak membenarkan pemasangan dilakukan dengan banyak corak. Papan besar-besaran lebih banyak dan menganggap ketersediaan lebih banyak kayu padu. Secara struktural, di dalam dewan sedemikian, rabung, alur, memakai lapisan dan bahagian depan dibezakan. Campuran berfungsi untuk menyambung dengan papan bersebelahan, dan alur adalah takik di tepi hujung dan tepi, yang termasuk sikat untuk menetapkan unsur-unsur bersebelahan.

Apa lagi yang perlu anda ketahui mengenai parket itu

Lapisan atas dipanggil lapisan haus, dan hayat perkhidmatan menentukan jangka masa salutan parket. Lebih tebal lapisan memakai, lebih banyak pengisaran dapat dilakukan. Jika anda berminat dengan parket, apakah lapisan pakaian, anda perlu belajar terlebih dahulu.

Nah, sebagai ciri membezakan utama papan besar adalah dimensi. Bilah ini mempunyai panjang 500 mm, ketebalan pada rata-rata adalah 32 mm, untuk penunjuk ini sisihan maksimum di kedua sisi adalah 1 mm.

1

Parket "Oak" boleh menjadi penutup lantai yang paling boleh dipercayai, semulajadi dan indah, jika peraturan pengeluaran diperhatikan. Ketahanan akan bergantung kepada kualiti bahan yang digunakan, serta proses pembuatan. Penutup lantai ini dibuat mengikut satu skim teknologi, tetapi setiap pengeluar menggunakan resipi sendiri.

Pada mulanya, bahan kerja kayu disalakan pada mesin pada papan berasingan, yang membolehkan anda mendapatkan ketebalan dan lebar tertentu. Selanjutnya, papan dibentangkan, ini memungkinkan untuk membentuk kosong panjang tertentu. Pada masa yang sama kawasan yang rosak ditolak. Lantai parket dibuat dengan cara penggilingan dari 4 sisi, yang membolehkan anda untuk mendapatkan bentuk geometri yang dikehendaki dan membentuk permukaan asas. Untuk mendapatkan alur dan puncak, papan juga digilap. Selepas ini, unsur-unsur diproses sehingga wajah bersih diperolehi.

Pada mesin penggilingan, slot dan rabung dipotong di hujung jalur parket, dan selepas papan dibungkus. Jika ia adalah papan pelbagai lapisan, teknologi menjadi lebih rumit. Dalam kes ini, pelbagai jenis kayu terpaku bersama. Sebagai peraturan, batu bernilai rendah digunakan untuk membuat substrat, manakala batu berharga digunakan untuk membentuk lapisan muka. Ketahanan, penampilan estetika dan kebolehpercayaan bahan penamat akan bergantung kepada pemilihan kayu yang betul, ciri pengeluaran dan keadaan jenis varnis dan gam.

Sekiranya anda membuat keputusan untuk menggunakan parket apabila membaiki lantai, apakah gaya yang tepat dan betul, ia perlu diketahui. Walau bagaimanapun, untuk hasil yang berjaya dalam kerja, penting bukan sahaja ini, tetapi juga kesedaran tuan terhadap banyak isu lain. Pada peringkat pertama, adalah perlu untuk menyelaraskan permukaan kasar. Kualitinya secara langsung akan menjejaskan kehidupan perkhidmatan penutup lantai.

Sekiranya pangkal itu rosak, parket boleh menjadi tertutup dengan retakan, puncaknya akan pecah, dan lantai akan berderak pada masa yang sama. Ini akan menyebabkan keperluan pengisaran tambahan, yang akan melemahkan bahan kerja. Untuk mengelakkan akibat sedemikian, parket cahaya perlu diletakkan di atas permukaan yang betul. Untuk melakukan ini, anda boleh menggunakan teknik di mana lantai dipenuhi dengan senarai yg panjang lebar. Perbezaan ketinggian dalam 2 cm boleh dikeluarkan dengan mengisar lantai konkrit. Di masa hadapan, timbunan simen pasir simen atau penyelesaian meratakan polimer boleh dicurahkan ke permukaan sedemikian.

Skrin pasir simen perlu ditinggalkan selama 4 minggu sebelum meletakkan parket. Sekiranya anda bercadang untuk melekatkan papan pada senarai kecil yang bersaiz sederhana, maka ia perlu mengisi dengan menggunakan campuran simen gred M-150. Anda boleh memohon jenama M-300. Formulasi ini akan mempunyai kekuatan mampatan yang tinggi, dan pelekat itu harus elastik. Jika anda bercadang untuk meletakkan papan lapis moistureproof di atas, anda tidak perlu menunggu pengerasan penuh. Cukup akan 28 hari.

Cadangan untuk pemasangan parket

Parket, harga yang boleh berbeza-beza bergantung kepada kualiti kayu dan pengilang, boleh diletakkan, sebagai contoh, modul herringbone atau mosaik. Jika anda memutuskan untuk menggunakan pembungkusan sudut, anda mesti bermula dari barisan tengah. Di tengah-tengah bilik dari dinding ke dinding, tuan harus menarik kord yang mana anda akan menavigasi. Seterusnya dalam kursus ini adalah dua bilah parket, yang disatukan oleh pokok Krismas. Pada lonjakan dan alur, serta hujung hendaklah digunakan gam. Susunannya mesti dirawat dengan asas papan lapis, ia perlu bermula dari dinding jauh. Gunakan kulir berturut-turut.

Bilah-bilah ditekan terhadap permukaan dengan cara yang kelebihan gam keluar. Sekiranya pengancing mekanikal tambahan digunakan dalam bentuk skru sendiri atau kuku, mereka mesti diskrukan ke alur pada sudut 45 °. Selepas permukaan telah dilapisi pada lebar bar, anda boleh melampirkannya dengan memasukkan ke dalam ujung dan alur longitudinal unsur sebelumnya. Catat sambat dengan tukul getah.

Piece parket boleh ditumpuk mengikut teknologi berikut. Pertama, angkat caj dengan jenis pokok beacon, kanan dan kiri. Selepas itu terdapat satu baris di sebelah kiri pokok Krismas, kemudian ke kanan. Dengan prinsip ini, perlu bertindak, secara beransur-ansur mengembangkan kawasan pemasangan. Di dekat dinding, tempat itu harus diisi dengan jalur potong, memasang baji untuk mengisi jurang 3 mm.

Jika anda perlu untuk memulihkan teruk dipijak, lantai parket tidak terurus dan dipakai, permukaan yang palung beralun dan retak, anda boleh melakukannya tanpa menggantikan penutup, tetapi dalam kes ini pemulihan adalah lebih baik kiri untuk profesional. Pemulihan parket mungkin diperlukan dan jika ia bengkak selepas banjir. lantai itu perestilat pakar-pakar menasihati, dan selepas pengeringan dalam kes boleh pergi lebih parketiny lama, tetapi seluruh kompleks mengikis dan kerja-kerja varnishing semestinya diperlukan.

Sekiranya plat gelap dan kayu longgar, ia memerlukan penggantian penuh parket. Ia adalah perlu untuk mengeringkan bilik dan menyediakan permukaan asas. Kadang-kadang ia boleh menyimpan dempul kosmetik biasa. Untuk melakukan ini, beli pes pemulihan dari tempat teduh yang sesuai. Walau bagaimanapun, anda boleh menyediakan campuran itu sendiri, jika terdapat beberapa paquetine lama dalam stok. Untuk melakukan ini, mereka melihat, dan ramuan ditambahkan ke varnis parket, sehingga anda boleh mendapatkan konsistensi krim masam. Kepada varnis itu adalah mungkin untuk menambah pengisi habuk perkadaran dalam perkadaran 4 hingga 1.

Pemulihan parket boleh dilakukan menggunakan teknologi pengekodan manual, untuk ini anda harus membeli alat dengan nama yang sama. Anda boleh membuat sendiri rokok, menggunakan pesawat dan sekeping besi untuk ini. Akhirnya, anda perlu mendapatkan sesuatu seperti mesin atau kitaran manual.

Pengeluaran parket dari syarikat yang berbeza mungkin berbeza. Kadang-kadang ini memberi kesan kepada kos. Dan harga purata parket moden ialah 800 rubel. setiap meter persegi. Bahan tersebut boleh dibuat dari kayu oak. The lamellas dalam kes ini akan mempunyai saiz 8 x 22, 8 x 160 mm. Parket, harga yang anda sudah tahu, selepas beberapa saat selepas penggunaan mungkin memerlukan pembaikan. Kerja yang paling biasa - kitaran, untuk 1 meter persegi yang anda perlu bayar 350 rubel. Jika kerja itu akan dijalankan pada kadar "Euro9raquo;, maka untuk 1 meter persegi harga akan menjadi 650 rubel.

Sehingga baru-baru ini parket digunakan untuk dipanggil penutup yang diperbuat daripada kayu semula jadi, tetapi pembangunan teknologi dan kenaikan harga bahan-bahan semula jadi mempengaruhi hakikat bahawa peranti lantai dan pembuatan parket dijalankan sedikit berbeza daripada sebelumnya.

Jenis, jenis parket

Parket - lantai kayu, yang terdiri daripada kayu semulajadi. Dalam artikel ini kita akan bercakap mengenai jenis dan jenis parket, ciri-ciri mereka.

Parket satu bahagian adalah jenis yang paling biasa di kalangan saudara-saudaranya. Meliputi dari sekeping parket terdiri daripada bilah dengan alur dan guwang (pancang), yang, yang menyertai kunci, membentuk struktur tunggal. Bahan pengeluaran: kayu padu.

Ketebalan bar adalah dalam jarak 15-22 mm, panjangnya mencapai 50 cm, ketebalannya adalah 7.5 cm.

Piece parket mempunyai kelebihan yang baik terhadap jenis lapisan lain:

 • Ketahanan;
 • Kemungkinan pembaikan berganda;
 • Pelbagai jenis meletakkan corak yang berbeza.

Pengelasan kepingan parket dengan corak pemotongan:

 • Pilih lukisan kecil.
 • Natur adalah corak yang sering diulang dengan simpul kecil.
 • Tetamu - berbeza dengan penggerudian bercampur.
 • Klasik adalah lukisan bertekstur.
 • Universal - corak berubah dengan simpul kecil.
 • Antik adalah corak yang sangat berubah dengan warna yang berbeza.

Penampilan mosaik dari parket itu diberi namanya disebabkan oleh fakta bahawa dalam kepingan ukuran 40 × 40 atau 60 × 60 cm terdapat satu set parket parket yang berbeza warna. Ketebalan bilah adalah 8-12 mm. Lantai parket siap yang dibuat daripada flaps itu akan menjadi mozek yang menarik (juga anda boleh meletakkan lukisan).

Bahagian depan parket dilindungi dengan kertas khas, yang mesti dikeluarkan selepas meletakkan lapisan keseluruhan. Kalis bunyi boleh dilekatkan ke bawah.

Pada profil alur (tepi) dan cara menetapkan ke pangkalan, parket boleh terdiri dari 4 jenis:

 • Bersama dengan rebat. Di semua sisi bar ada lipatan miring, intinya adalah untuk mengikat parket dengan bitumen mastic atau panas. Parket ini adalah yang paling tahan lama.
 • Keluarkan dengan alur serong. Di sepanjang perimeter bar terdapat slot slanting, mengukuhkan tudung.
 • Melekap di atas kereta api pepejal. Kekuatan yang tinggi dari jenis pengancing ini disediakan oleh paku, dengan mana papan dipaku ke pangkalan. Di kedua belah pihak bar adalah kasar, dengan yang lain - alur.
 • Melekap di kereta api lembut. Terdapat alur di sepanjang perimeter keseluruhan laths. Untuk memastikan bahawa bilah-bilah tidak berpisah, rel dimasukkan ke dalam alur bersama.

Papan panel terdiri daripada 2 lapisan. Lapisan pertama adalah secara langsung papan persegi papan atau papan serat, lapisan kedua (depan) - selat kecil kayu pepejal. Ukuran perisai boleh mencapai 80 × 80 cm; ketebalan 15-30 mm. Lapisan muka dipernis.

Gambar utama di lantai panel adalah persegi atau derivatifnya. Dalam beberapa kes, anda boleh membuat lukisan yang dibuat khas.

Jenis asas parket panel-board:

 • Rangka Kerja. Bingkai adalah tali dengan sendi bersudut pada gam dan pada pincers. Reiki di dalam tali dilampirkan pada lonjakan buta lurus.
 • Reechnoe. Pangkalan dihadang dengan venir dari kedua belah pihak.
 • Asas dari chipboard atau DSP.
 • Dua bermata. Reiki terpaku dalam arah tegak lurus.

Jenis facings panel parket:

 • Parket parket;
 • Square dihiris (atau letakkan) venir;
 • Papan lapis menghadap pinggan.

Parket (artistik)

Ini adalah parket yang paling mahal, yang namanya namanya (juga dikenali sebagai parket seni). Istana ini boleh mempunyai banyak selekoh dan interlaces untuk membuat bukan hanya lukisan di penutup lantai, tetapi karya seni yang sebenar. Secara semulajadi, parket seperti itu mampu menampung orang kaya dengan ruang tamu yang besar. Untuk membuat lantai dari parket istana dengan keinginan pemilik rumah, adalah perlu untuk membuat setiap alat pengukur yang mungkin. Nasib baik, sudah ada peralatan ketepatan tinggi yang membolehkan anda membuat pelbagai versi papan parket untuk pembinaan lantai yang besar dari parket istana.

Ketika membuat parket artistik istana, puluhan spesies pokok dapat diterapkan, yang menjadikan lapisan itu unik bahkan dalam komposisi.

Untuk parket istana, perlu dipilih dengan minda jenis kayu, sehingga perubahan kelembaban, suhu mempengaruhi setiap baka, tanpa mengganggu orang lain.

Papan parket besar-besaran terdiri daripada sekeping kayu (dan berharga, jadi lebih mahal). Parket yang besar dipertanggungjawabkan oleh parket sekeping yang lebih tua (juga mempunyai alur dan rabung (pancang) untuk menetapkan semasa meletakkan). Malah, perbezaan di antara mereka hanya dalam saiz: lebar 8 cm, panjangnya boleh mencapai beberapa meter, ketebalan 15 mm.

Papan parket dipanggil papan tiga lapisan, kerana ia terdiri daripada tiga keping kayu asli. Gentian lapisan melintang antara satu sama lain, jadi lembaga itu mampu menahan perubahan suhu dan kelembapan. Lapisan bawah terdiri daripada spesies konifer, dan lapisan atas - dari harga kayu pepejal.

Lapisan atas boleh menjadi pepejal, atau ia boleh terdiri daripada 3 hingga 4 jalur untuk membuat teduhan mosaik yang lebih tinggi daripada penutup lantai.

Dimensi papan parket tiga lapisan: panjang 120-27 cm, lebar 13-21 mm, ketebalan 7-23 mm. Sebagai peraturan, papan parket segera ditutup dengan varnis.

Parket berlapis tidak terdiri daripada kayu semulajadi, tetapi hanya meniru strukturnya.

Laminate terdiri daripada 4 lapisan:

 • Lapisan atas berlapis (resin akrilik atau melamin).
 • Lapisan hiasan - menentukan tekstur salutan (sebagai tambahan kepada kayu, lamina boleh mensimulasikan jubin batu dan seramik).
 • Lapisan utama adalah fiberboard berkepadatan tinggi atau papan serpih.
 • Lapisan yang lebih rendah untuk perlindungan terhadap kelembapan.

Ketebalan keseluruhan lapisan ini boleh dari 7 hingga 11 mm.

Parket kepingan pelbagai lapisan dipanggil pronto-parket. Untuk pembuatannya, kayu berkualiti tinggi digunakan. Terutamanya untuk lapisan atas, yang diperbuat daripada kayu oak, walnut, mahoni. Proses mewujudkan parket sekeping pelbagai lapisan memerlukan masa (sehingga 7 bulan): memberikan kekuatan kekuatan tinggi kepada kayu yang dipromosikan oleh rawatan haba berteknologi tinggi. Kemudian kayu digilap. Pronto parquet boleh menjadi seperti varnished (ia kos 2 kali lebih mahal), dan ia tidak dipernis.

Parklet - taman mikro di jalan yang sibuk

Parklets - mini taman kecil - cara yang baik untuk mengubah ruang bandar, memulihkannya dan mempelbagaikan landskap bandar. Tempat letak kereta itu biasanya menduduki kawasan yang sama dengan satu atau dua tempat letak kereta. Pejabat reka bentuk WMBstudio dipasang seperti bangku taman kecil di salah satu jalan yang sibuk di London.

Sungguh mengagumkan bagaimana ruang kecil itu sebagai taman - dan khususnya ia mengambil ruang di beberapa tempat letak kereta - boleh menampung sebanyak yang diperlukan untuk bandar. Studio Inggeris WMB berjaya pada serentak meletakkan kerusi, dan hijau bandar, dan mewujudkan ruang untuk interaksi sosial.

Pada dasarnya, parklet adalah ruang sosial yang kecil. The bangku itu sendiri adalah dalam beberapa cara objek seni dan arca jalan bandar. Pada skala hanya satu kedai terdapat pengezonan: ada bahagian dengan tumbuh-tumbuhan yang menyenangkan untuk mata yang lelah dari penduduk bandar, dan meningkatkan udara di kawasan itu. "The grooves9raquo; bangku adalah tempat awam berehat dan berehat, walaupun mereka hanya menempati setengah meter persegi.

The WMBstudio bangku adalah penyelesaian modular. Ia boleh dihapuskan ke kawasan lain dan ke jalan-jalan lain, untuk menyesuaikan diri dengan setiap ruang tertentu. Ia boleh menjadi zon ketenangan di antara aliran pejalan kaki, dan, sebagai contoh, perhentian pengangkutan awam yang luar biasa.

Baca juga

ke jawatan "Parklet - sebuah taman mikro di jalan yang sibuk"

© 2013 UrbanUrban - majalah dalam talian mengenai orang, idea dan teknologi yang mengubah ruang bandar. Penggunaan bahan UrbanUrban hanya dibenarkan dengan kebenaran terlebih dahulu daripada kakitangan editorial. Semua hak untuk gambar dan teks tergolong dalam pengarang mereka. Laman ini mungkin mengandungi kandungan yang tidak dimaksudkan untuk orang yang berusia di bawah 18 tahun.

Add Your Comment

+ 20 = 21