Pasir untuk kotak pasir

Apa pasir untuk pasir kanak-kanak

Kotak pasir, begitu disukai oleh setiap kanak-kanak, boleh didapati di hampir setiap halaman. Mana-mana di dalam istana yang dibina kanak-kanak dan kulichiki pasir "kambing". Jika anda memutuskan untuk membawa kegembiraan kepada anak-anak anda dan membuat kotak pasir sendiri, petua ini boleh berguna kepada anda. Dan nasihat yang paling penting: pasir untuk kotak pasir kanak-kanak harus bersih, dan ia harus diubah setiap tahun.

Kami mulakan dengan memilih tempat. Sangat penting untuk permainan kanak-kanak memilih tempat di bawah naungan pokok. Nah, jika kotak pasir dan peranti lain untuk permainan kanak-kanak akan terletak berhampiran kawasan rekreasi orang dewasa. Contohnya, jika laman web ini mempunyai kolam renang, kerusi berjemur, meja dan buaian, kemudian aturkan taman permainan kanak-kanak bersebelahan. Berdekatan tidak sepatutnya menjadi tempat tidur, tempat penyimpanan untuk peralatan taman, telaga. Di samping itu, pasir untuk kotak pasir kanak-kanak akan berguna kepada anda. Lagipun, sangat diperlukan untuk menggunakannya untuk keperluan hortikultur.

Borang

Pilihan yang paling mudah dan paling biasa adalah persegi atau segi empat tepat. Walau bagaimanapun, tiada sesiapa yang mengganggu dengan memberikan budi kepada fantasi dan melakukan sesuatu yang tidak biasa. Ia semua bergantung kepada bahan yang anda ada. Kotak pasir - ini adalah kotak kayu biasa bentuk persegi, ditutup dengan pasir. Ia dibuat daripada papan diproses selesai. Pertama, ketuk dua papan pada sudut 90 derajat. Dari sisi dalaman sudut, bar didorong. Tiga penjuru yang tersisa juga dikumpulkan.

Adakah bangku, disematkan di tepi (selari dengan tanah) papan atau hanya membuat sudut sessile. Letakkan tempat yang dipilih dari rumput, letakkan bingkai itu, letakkan kerikil di bahagian bawah dan tutup dengan filem. Pasir untuk kotak pasir kanak-kanak, ambil bersih, tanpa batu. Isikannya di dalam bingkai, tetapi jangan sampai ke tepi.

Pilihan lain

Kamera kereta yang luas mungkin menjadi kotak pasir. Menggali parit diameter yang betul di dalam tanah dan pasangkan kamera itu sendiri. Dan anda boleh menyegarkan kotak pasir jenis ini dengan melukis kamera dalam warna-warna terang. Isi pasir, tahap yang berada di bawah tepi atas kamera dengan 15 cm. Jangan lupa bahawa pasir sungai untuk kotak pasir kanak-kanak hanya boleh diambil bersih, tanpa cawangan, serpihan dan batu. Lebih banyak kanopi kotak pasir kayu sering dipasang dari kanvas, kanvas atau payung. Cantik akan kelihatan dan pergola, memisahkan sudut kanak-kanak dari seluruh taman. Pada hari-hari yang cerah, ia akan memberikan bayang-bayang, ditutupi dengan anggur kacang manis, kemuliaan pagi atau anggur.

Kami memilih pasir untuk kotak pasir kanak-kanak. Senarai harga

Keperluan utama reka bentuk kotak pasir kanak-kanak:

1

1. Kekurangan batu karang di dalam pasir, batu.

2. Tiada elemen berbahaya dan kekotoran organik di dalam pasir tidak boleh, kerana ia sering masuk ke dalam mulut atau mata anak-anak.

3. Pasir terbenam dianggap sebagai sungai atau kuari. Beri perhatian khusus kepada ini apabila membeli produk yang berkenaan.

4. Pasir sungai dibasuh dengan air dan tidak mengandungi unsur-unsur berbahaya, tetapi akan menjadi sulit untuk membina kunci dari itu.

5. Pasir kuar (mengandungi tanah liat) untuk pemodelan adalah lebih sesuai.

6. Pasir - penapis semulajadi, sehingga dari masa ke masa, ia terkumpul pelbagai kekotoran. Berubah secara berkala.

7. Dipagar dengan pagar dan dilengkapi dengan kotak pasir penutup yang dilepas tidak akan membenarkan kucing dan anjing mencemarkan pasir.

Harga pasir dari pembekal yang berbeza dan di kawasan berbeza berbeza-beza. Jika ia berfungsi, anda boleh mengambil pasir di sungai itu sendiri (pilihan yang baik jika anda tinggal di kawasan luar bandar).

Sekarang anda tahu bagaimana untuk membina kotak pasir, dan bagaimana untuk mengambil pasir untuk kotak pasir kanak-kanak. Ia hanya dapat merealisasikan idea ini.

Pasir lebih baik untuk kotak pasir kanak-kanak

Mungkin, pada zaman kanak-kanak setiap orang moden terdapat hiburan yang berkaitan dengan pasir. Ini dan pantai laut, di mana pasir putih crunches di bawah kaki dan kotak pasir halaman, di mana anda boleh membina kastil anda sendiri atau menyediakan orang dengan kulichami.

Jenis hiburan ini tidak asing dengan generasi sekarang, tetapi ibu muda semakin melarang bayi mereka pergi bermain di kotak pasir. Ini disebabkan hakikat bahawa kualiti dan kesucian pasir, terletak di kawasan permainan ini, meninggalkan banyak yang diinginkan.

Bagaimana untuk membuat kotak pasir selamat untuk kanak-kanak?

  1. Pasir yang sesuai untuk kotak pasir? Pilihan terbaik ialah sungai. Pengekstrakan bahan ini berlaku dari dasar sungai, dan ini secara praktikal tidak termasuk kehadiran batu-batu kecil dan tanah liat.
  2. Jumlah bahan yang diperlukan. Parameter ini dikira berdasarkan saiz kotak pasir yang dikehendaki. Berdasarkan nilai-nilai purata, kita boleh mengatakan bahawa ia akan mengambil masa kira-kira 4-5 meter padu pasir.
  3. Komposisi baka. Mengapa ideal adalah pasir sungai, serta kuarza, yang kosnya adalah suatu perintah magnitud yang lebih tinggi? Dalam komposisi bahan pukal, dalam keadaan tidak ada apa-apa zarah asing. Apabila membeli bahan, pembekal harus bertanya tentang sijil yang mengesahkan kualiti produk.

Apabila memilih bahan, anda perlu memberi perhatian kepada kualitinya. Pasir pasir bukan satu-satunya pilihan yang ideal.

Salah satu pilihan terbaik boleh dipanggil pasir kuarza, yang semestinya dikalsinasi. Zarahnya agak lebih besar daripada baka sungai. Kos pasir, yang diperolehi dengan kuarza penggiling semula jadi, jauh lebih tinggi daripada analog.

Kos kerjaya agak lebih rendah daripada baka sungai. Perbezaannya adalah naungan kemerah-merahan. Ini disebabkan oleh kehadiran di tanah liat, berkat yang pasir akan menjadi lebih baik dibentuk. Pasir diperolehi semasa pemusnahan batu. Pengisi yang diperolehi untuk kotak pasir, mesti dikalsin dan dibasuh. Pra rawatan adalah perlu untuk mengurangkan kehadiran ejen berjangkit.

Apa yang sepatutnya pasir untuk kotak pasir kanak-kanak hari ini?

Kanak-kanak moden tidak lagi terkejut dengan kotak pasir primitif dan satu set bentuk yang berbeza. Ibu bapa moden semakin beralih perhatian kepada pilihan pengisi berwarna untuk kotak pasir. Kukus kuarza boleh dicat dengan sempurna dalam sebarang warna. Bahan yang dicat adalah selamat untuk kesihatan kanak-kanak dan tidak kehilangan sifatnya di bawah pengaruh matahari dan kelembapan.

Pilih pasir untuk permainan kanak-kanak di dalam kotak pasir

Apabila melengkapkan taman permainan di taman kanak-kanak, taman atau laman web sendiri, anda harus memastikan keselesaan dan keselamatan kanak-kanak. Adalah sangat penting bahawa pasir untuk kotak pasir kanak-kanak mematuhi GOST R 52301-200 dan standard kebersihan.

Untuk permainan kanak-kanak memilih bahan berdasarkan parameter ini:

1. Sijil - pengilang atau penjual mesti menyediakan dokumen yang membuktikan kualiti produk yang ditawarkan.

2. Kebersihan - diperlukan untuk memperlakukan pasir sebelum memusnahkan mikroorganisma dan bakteria.

3. Komposisi - kehadiran kemasukan besar (batu tajam, kerang), logam berat, arang batu, gambut, residu lapisan tumbuhan, kekotoran berbahaya yang lain tidak dapat diterima. Saiz pecahan boleh berubah-ubah dalam lingkungan 0.2-2 mm. Nilai optimum adalah 1-2 mm, kerana pasir halus, walaupun dari angin kecil angin, akan menjadi habuk. Kandungan zarah tanah liat tidak melebihi 2%.

4. Kuantiti - tanpa mengira bentuk dan saiz medan bermain, kedalaman yang dicadangkan lapisan harus sekurang-kurangnya 10-12 cm.

Juga, mengikut norma kebersihan adalah wajar bahawa kotak pasir mempunyai tudung, dan kandungannya dinasihatkan untuk diubah sekurang-kurangnya dua kali setahun. Ini amat sesuai untuk tadika dan kawasan rekreasi awam.

Apabila memilih bahan permainan, adalah penting untuk diingat bahawa untuk pasir pasir kanak-kanak jenis dan tahap pemprosesan diperlukan. Ciri-ciri yang baik adalah pilihan yang diperolehi dengan kuarza pengisaran semula diikuti dengan penalaan. Ia dibezakan dengan saiz zarah yang cukup besar (0.8-2 mm), ia adalah selamat, tetapi mahal.

Pasir kuari dibentuk sebagai hasil pemusnahan batu-batu. Ia mempunyai warna kemerahan kerana tanah liat yang terkandung di dalamnya, ia terbentuk dengan sempurna (dibentuk). Untuk digunakan di kotak pasir kanak-kanak, ia dirawat terlebih dahulu (dibasuh atau dikalsin). Apabila memilih, anda harus memberi perhatian kepada tempat pengekstrakan, kekotoran dan ketersediaan sijil kualiti.

Selalunya untuk permainan kanak-kanak, pasir sungai yang disemai digunakan. Ia diekstrak dari badan air semulajadi, di mana ia secara semula jadi dibersihkan daripada kemasukan organik dan tanah liat. Untuk mengeluarkan zarah-zarah asing yang besar, ia disaring dan dirawat dengan termal. Untuk mengelakkan pencemaran tanpa sengaja dan patogen kemungkinan jangkitan, lebih baik untuk membeli kalsium pasir untuk kotak pasir kanak-kanak di dalam beg.

Baru-baru ini, lebih banyak dan lebih popular di kalangan ibu bapa yang peduli menggunakan warna halus (biru, biru, oren dan lain-lain) serbuk kuarsa halus. Bahan ini diperolehi dengan menggunakan polimer yang tidak aktif, kimia pada kristal. Ia tidak mengubah warna di bawah tindakan cahaya matahari, ia tahan terhadap kelembapan.

Pembungkusan, keperluan khas, serta pilihan pasir yang terhad untuk mengisi kotak pasir, jelaskan kosnya yang lebih besar berbanding dengan analog bangunan biasa. Bahan-bahan untuk kanak-kanak dalam beg 25-50 kg ditawarkan:

Claydite dalam terjemahan dari bahasa Yunani bunyi seperti "tanah liat yang dibakar." Nama yang tepat mengenal pasti sumber dan.

Batu dihancurkan dari pelbagai batu adalah salah satu unsur utama dalam pembinaan mana pun. Parameter fizikal ,.

Dalam kerja pembinaan, bahan-bahan pukal berdasarkan pelbagai batuan batu digunakan untuk paving atau.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

30 − = 21