Pelarasan eurowindows

Contents

Melaraskan tingkap untuk musim sejuk dengan tangan mereka sendiri

Pembinaan tetingkap plastik firma yang berbeza mempunyai pelarasan yang serupa. Apabila ia ditetapkan, nilai ketumpatan rata-rata pengapit ditetapkan. Dari masa ke masa, di bawah pengaruh memakai atau faktor lain, daun boleh meleleh dan mula berpaut pada bingkai atau impian. Dengan kejatuhan suhu, udara sejuk dari jalan dapat mula menembus bilik. Dalam semua kes ini, anda perlu melaraskan tingkap, yang boleh anda lakukan sendiri, jika anda tahu bagaimana untuk menyesuaikan tingkap plastik untuk musim sejuk dengan menukar tetapan klip dari musim panas ke musim sejuk.

Alat apa yang diperlukan untuk menyesuaikan tetingkap plastik

Sistem tingkap plastik telah menjadi produk yang paling popular, yang dipasang semasa pembinaan atau pembaikan sebuah apartmen mudah, serta sebuah rumah mewah berbilang tingkat. Dengan semua pelbagai kelengkapan tingkap yang digunakan untuk membuatnya, semua sistem menggunakan mekanisme yang sama. Penyediaan tingkap plastik untuk musim sejuk bermula dengan penyejukan pertama. Alat utama yang boleh digunakan untuk menyesuaikan tingkap ialah:

 • l berbentuk segi l utama 4 mm lebar;
 • pemutar skru rata 4 mm;
 • Pemutar skru Phillips;
 • tang.

Bagaimana untuk memindahkan tingkap ke mod musim sejuk

Untuk menyediakan tingkap euro untuk tempoh musim sejuk, adalah perlu untuk menyesuaikan secara bermusim tekanan tingkap plastik, di mana tindakan berikut diperlukan:

 1. Sesuaikan flap pembukaan secara menegak dan mendatar - ia tidak perlu mengunci bingkai dan bar pendesak.
 2. Sesuaikan daya pengapit pada bingkai. Pelarasan penjepit dibuat menggunakan trunnions laras atau eccentrics, jumlah yang di Eurowindows adalah 4-5 pcs., Pada pintu - 6-8 pcs.
 3. Sekiranya terdapat tujahan pada penjepit maksima kepada bingkai, adalah perlu untuk menggantikan meterai. Kemudian periksa tujah pada kedudukan tengah pin atau eccentrics.

Melaraskan pin pada tingkap plastik untuk musim sejuk

Penjepit ke bingkai adalah berdasarkan pengambilan plat penjepit oleh unsur-unsur bulat apabila pengawal ditolak. Unsur-unsur bulat ini, yang dibuat dalam bentuk bujur, dipanggil trunnions, dan dibuat dalam bentuk unsur pekeliling dengan paksi mengimbangi putaran - eccentrics. Putaran trunnions yang dihasilkan oleh tang. Pemasangan menegak mereka mewujudkan penjepit minimum, yang bermaksud mod menekan musim panas, secara mendatar - daya pengapit maksima. Menghidupkan eksentrik dengan hexagon laras, anda boleh menyesuaikan penjepit dari lemah menjadi lebih kuat dan belakang.

Tentukan keperluan untuk menggantikan meterai getah boleh diperiksa dan diperiksa untuk daya tarikan. Anda boleh mengubahnya dalam bahagian - semasa anda menyimpan wang. Pergi untuk membeli pemburu anjing laut, ia bernilai mengambil sampel dengan anda dan membeli sekeping lagi. Adalah lebih baik untuk mengurangkan lebihan dengan pelekat daripada meninggalkan jurang. Beli segel getah berkualiti. Ia perlu untuk membeli gam khas untuknya. Sebelum memasukkan meterai ke dalam alur, letakkan gam di seluruh kawasan hubungan dengan meterai, gam itu, tutup tetingkap euro untuk tempoh pengeringan gam.

Cara dan skim pelarasan tingkap plastik

Pelarasan tingkap dan penyesuaian dibuat dalam kes jurang yang besar atau apabila ia melekat pada bingkai. Sesuaikan flap pembukaan secara menegak dan mendatar dalam kes berikut:

 • jika ia menangkap bahagian atas bingkai - membuka daun dan sedikit melanjutkan kekunci berbentuk L sedikit di atas kanopi;
 • jika, disebabkan oleh kendur, kepak menangkap bahagian bawah bingkai, ia perlu melakukan perkara yang sama dengan kanopi yang lebih rendah;
 • jika ia menangkap bahagian menegak bingkai atau impost (bahagian tengah bingkai pertengahan), adalah perlu untuk sisi pendek kunci berbentuk L untuk meluncurnya sedikit pada kedua-dua bangsal ke arah bertentangan dengan hubungan tersebut.

1

Bagaimana untuk menyesuaikan tingkap plastik dengan sendiri

Pelarasan tingkap boleh dibuat secara bebas dengan alat yang diperlukan. Satu-satunya bahagian yang boleh memecahkan dan memerlukan penggantian ialah pemegang dan getah kedap. Penyesuaian klip tingkap menjadikan terjemahan ke dalam mod musim sejuk. Pada masa itu, pemegangnya bertukar dengan usaha, daun itu menekan dengan kuat terhadap bingkai, memampatkan meterai dengan kuat. Pada musim bunga, ia perlu untuk melonggarkan penjepit, kerana pembukaan untuk penyiaran sering berlaku, yang boleh mengakibatkan pemakaian mekanisme penutupan dan sealant teruk.

Untuk memindahkan ke mod musim sejuk, anda perlu melakukan perkara berikut:

 1. Semak kehadiran daya tarikan di dalam atau keluar di sepanjang perimeter dengan perlawanan yang menyala - walaupun angin kecil akan membendung nyalaan.
 2. Sekiranya daya tarik hadir, ia perlu membuka daun dan membuat penyesuaian pin pengunci (eccentrics).
 3. Zapfs datang dalam 3 jenis - bujur, bulat dengan pemutar skru atau hexagon.
 4. Sekiranya trimunan oval disusun secara menegak dan eccentrics dialihkan ke arah bingkai, adalah perlu untuk menghidupkannya ke kedudukan tengah untuk meningkatkan daya pengapit dengan alat yang sesuai.
 5. Kemudian sekali lagi, periksa daya tarikan, jika tetap - tukar trunnions (eksentrik) ke mod musim sejuk. Untuk melakukan ini, adalah perlu untuk menghidupkan trimunan bujur dalam kedudukan mendatar, dan ekcentrik harus dipindahkan sepenuhnya dari jalan.
 6. Jika selepas memeriksa tujahan kekal - anda memerlukan meterai penggantian.
 7. Selepas menggantikan meterai, periksa tujahan apabila menyesuaikan pin atau eccentrics di kedudukan tengah.

Bagaimana untuk mengetatkan gelung pada tingkap plastik

Pelarasan gelung atas dilakukan menggunakan hexagon berbentuk L. Di bahagian atas engsel, terdapat satu pelarasan di atas bar yang diimbangi secara mendatar. Proses penyesuaian anjakan dilakukan dengan tetingkap terbuka dengan sisi pendek heksagon dalam lubang penyesuaian, yang terletak pada akhir daun. Pelbagai anjakan bahagian atas berada dalam julat dari -2 hingga +3 mm. Kuncinya diputar dengan memutar skru sebahagian dari giliran dan memeriksa kemudahan menutup.

Pelarasan engsel bawah dibuat dengan alat yang sama. Perbezaannya ialah pada engsel bawah, sebagai tambahan kepada anjakan bar bawah sepanjang mendatar, ada sekrup untuk menggantikan seluruh daun secara menegak. Anjakan mendatar dilakukan dengan cara yang serupa dengan gelung atas. Anjakan menegak dilakukan di tingkap separuh terbuka, yang mana anda perlu memasukkan sisi panjang heksagon secara menegak dari atas ke bawah ke pembukaan kanopi dengan penutup hiasan dikeluarkan. Perubahan sedemikian mungkin dalam julat dari -2 hingga +2 mm.

Menyediakan tingkap plastik apabila menyusut rumah

Anjakan yang kuat terhadap unsur-unsur bangunan beban akibat daripada pengecutan bangunan baru boleh menyebabkan penarikan balik daun dari bingkai, dan memerlukan pemasangan semula tingkap plastik. Sekiranya pembukaan terlalu melengkung, anda perlu mengatasinya atau membuat tetingkap euro baru. Pelarasan dalaman mekanisme pembukaan dan penjepitan boleh menyesuaikan anjakan secara mendatar atau menegak dalam 2-3 mm. Ini memerlukan satu set alat standard:

 • sepana hex khas 4 mm lebar;
 • pemutar skru 4 mm;
 • tang.

Bagaimana untuk menetapkan paksi mendatar dan menegak

Untuk menyelaraskan tali pinggang secara mendatar atau menegak, pelarasan tetingkap plastik di kanopi adalah perlu. Alignment dalam pesawat mendatar dibuat oleh penyesuaian akhir pada kanopi atas dan bawah dengan tingkap dibuka sepenuhnya. Kekunci heksagon dimasukkan dengan bahagian pendek ke dalam lubang. Apabila kunci dihidupkan mengikut arah jam, daun itu tertarik ke kanopi, lawan berlawanan dengan menipu. Pelarasan maksimum adalah dari -2 hingga +2 mm.

Penyesuaian anjakan dalam kedudukan menegak boleh dilakukan pada kanopi yang lebih rendah dalam kes-kes di mana flap menyentuh bingkai atau untuk mengubah saiz jurang. Ini memerlukan kunci hex. Ia perlu membuka topi pada kanopi, masukkan kekunci hexagon dengan hujung panjang ke dalam lubang atas. Memutar bolt mengikut arah jam, kepak boleh dinaikkan, berlawanan arah lawan - lebih rendah. Julat penyesuaian ketinggian maksimum adalah dari -2 hingga +2 mm.

Apa yang harus dilakukan jika tingkap plastik tidak ditutup

Dipasang di atas jurang di atas, bawah dan sisi daun mungkin tidak ditutup dalam dua kes. Yang pertama dihubungkan dengan pecahnya pemegang, yang kedua dihubungkan dengan operasi yang salah dari salah satu pasang pin penjepit. Untuk memeriksa, anda perlu membuka tetingkap dan, memegang selak bukaan dua dengan tangan kiri anda, putar pegangan bawah. Sekiranya ia beralih kepada kedudukan yang melampau, maka masalah menutup salah satu pasang pin-clamp. Tentukan pasangan mana yang tidak berfungsi, anda boleh bergilir, melepaskan tali pengapit dengan pemutar skru Phillips.

?

Bagaimana untuk menyesuaikan pemegang pada tetingkap plastik

Peranti, rajah dan foto lokasi aksesori, menyesuaikan loket, bahagian-bahagian Eurowindows yang bergerak, kaedah penyelesaian masalah dan harga boleh didapati di Internet di laman web mengenai topik ini. Melaraskan tombol ialah memasangnya dengan betul mengikut senarai yang diberikan. Pemegang pembuka mempunyai empat kedudukan:

 • turun - ditutup;
 • mengetepikan - secara terbuka;
 • ke atas - mod pengudaraan;
 • di kedudukan tengah antara bahagian atas dan sisi - penayangan separa.

Jika anda mempunyai pen yang patah, anda mesti:

 • sedikit tarik bahagian atas dan bawah plat pelindung pada pemegang dan putarkannya ke kedudukan mendatar;
 • Dengan pemutar skru, cabut skru atas dan bawah (atau skru) pengikat yang terletak bersebelahan dengan satah daun;
 • masukkan pemegang baru dalam kedudukan yang sama di mana salah satu telah dikeluarkan;
 • skru dengan dua skru (atau skru);
 • Pulihkan plat pelindung ke kedudukan asalnya.

Penggantungan bolt pemegang longgar

Jika pemegang di tingkap atau balkoni melonggarkan, perlu:

 • sedikit tarik bahagian atas dan bawah plat pelindung pada pemegang dan putarkannya ke kedudukan mendatar;
 • Gunakan pemutar skru untuk mengetatkan pegangan dengan ketat;
 • kembalikan plat pelindung ke kedudukan asalnya.

Membersihkan mekanisme untuk merampas atau menutup yang buruk

Semua elemen kanopi dan penutup tali pinggang terletak di luar struktur. Tindakan utama apabila mencemarkan unsur-unsur mekanisme ini adalah pembersihan dan pelincirannya. Jika tingkap tidak dibuka untuk jangka masa yang panjang, ia mungkin untuk mengeluarkan lumpur atau karat yang kering dengan menggunakan belon yang meresap sejagat VD-40. Selepas pembersihan, basuh adalah perlu untuk melengkapkan kelengkapan, untuk membuat penyesuaiannya.

Pelarasan ekosentrasi pada akhir daun

Ekzenten adalah unsur bulat yang terlibat dalam bar penjepit. Paksi pengancing mereka berpindah relatif kepada pusat bulatan, jadi apabila berputar, jarak dari paksi berubah ke titik hubungan dengan bar penjepit. Dengan meningkatkan jarak ini, pengikat tali pinggang terhadap bingkai diperkuat. Putaran ekskusatik dilakukan dengan sepana hex atau pemutar skru. Nilai perubahan dalam menekan bervariasi dari 2 hingga 5 mm, bergantung pada reka bentuk eksentrik. Laraskan kekunci penjepit dua kali setahun semasa peralihan dari musim panas ke musim sejuk dan belakang.

Apa yang perlu dilakukan jika pemegang tetingkap terjebak

Di antara kemungkinan kerosakan mekanisma pengunci, pemegang boleh menjadi jem. Guna usaha yang hebat untuk mengendalikan untuk membuka sementara tidak berbaloi - aksesori mesti dilindungi untuk memanjangkan hayat. Jamming dimungkinkan dalam tiga situasi - tingkap dibuka untuk ditayangkan, dibuka atau ditutup. Sekiranya pemegangnya direkalkan dalam dua kes pertama, ia mungkin menjadi condong apabila membuka atau mencetuskan kunci istimewa. Sekiranya daun tergantung pada satu gelung yang lebih rendah, operasi berikut mesti dilakukan:

 • putar tombol;
 • dengan gelung atas bingkai, letakkan pemegang ke kanan;
 • tutup tetingkap dan putar tombol ke bawah;
 • Semasa menekan daun ke bingkai, perlahan-lahan menghidupkan pemegang dan membukanya untuk ditayangkan.

Pengaktifan kunci putaran boleh berlaku akibat dari giliran tajam pemegang ke sudut besar ketika dibuka. Kunci dikunci dengan menekan butang pelepas atau dengan menukar tuas yang sepadan. Lokasinya boleh didapati di laman web pemaju perabot anda. Sekiranya terdapat masalah dengan pembukaan, cuba kuatkan menekan daun ke bingkai dan putar pegangan.

Beralih dengan ketat atau mengendalikan kendali apabila tingkap ditutup mungkin dengan pengecutan dan kuat (lebih daripada 2-3 mm) kendur tingkap atau pintu. Ini adalah kes yang sangat jarang dan rumit yang boleh membawa kepada kerangka kerangka atau pecahan mekanisme. Tanpa pakar syarikat pembinaan atau pemasang, tidak mungkin untuk menyelesaikan masalah ini dengan penyesuaian mudah. Mungkin jurang kerana kurang pelinciran mekanisme pintu. Untuk mengelakkan ini dan meningkatkan hayat perkhidmatan, adalah wajar untuk menjalankan penyelenggaraan sekali atau dua kali setahun.

Berapa pelarasan tingkap euro di Moscow

Pembaikan dan penyesuaian tingkap plastik dibuat oleh banyak firma di Moscow, St. Petersburg dan bandar-bandar Rusia lain yang tahu bagaimana menyesuaikan tingkap PVC, boleh membekalkan bahagian-bahagian baru. Harga untuk perkhidmatan tersebut berbeza mengikut rantau, bergantung kepada jenama pengeluar perkakasan. Pemergian tuan untuk pemeriksaan teknikal dan membuat anggaran untuk Moscow akan menjadi 500 hingga 1000 rubel. Kos minimum pesanan untuk Moscow adalah dari 2000 hingga 3000 Rubles. Kos kerja utama ditunjukkan dalam jadual:

Pelarasan kelengkapan (tanpa penyingkiran)

Pelarasan pintu (tanpa penyingkiran)

Pelarasan, pembaikan, pembongkaran separa mekanisme (tanpa penggantian aksesori)

Pelarasan, pembaikan, pelbagai aksesori pintu (tanpa gantian)

Memasang semula tingkap berganda pada penyesuaian

Memasang semula tingkap kaca berlapis ganda (harga tingkap kaca berlapis dua tidak termasuk)

Pembersihan, kelengkapan menyatu

Penggantian meterai (harga meterai tidak termasuk)

Penggantian set lengkap aksesori berputar

Kunci pusing utama / swivel-lipat

Pelarasan tingkap plastik dengan tangan anda sendiri: pilihan peralatan, peraturan asas

Tingkat keselesaan kualitatif di rumah kami, dianggap PVC tingkap yang diperbuat daripada PVC.

Apabila memasang struktur tersebut, bantuan profesional diperlukan, tetapi bagaimana menyesuaikan peranti dari plastik secara bebas semasa operasi harian diberikan dalam cadangan di bawah.

Menggantikan tingkap kayu lama tradisional dengan yang moden, anda perlu memeriksa secara berkala operasi mekanisme pembukaan dan penutupan, keadaan dan fungsi kelengkapan, yang akan meningkatkan ketahanan dan kefungsian mereka.

Alat dan tempat untuk menyesuaikan aksesori tingkap plastik

Kerosakan yang paling biasa yang boleh ditangani tanpa bantuan pakar:

 • Apabila menutup, transom memasuki bingkai dari bawah atau dari sisi.
 • Tidak cukup sesuai dengan bingkai transom.
 • Bar pengunci telah haus.
 • Apabila tali terbuka dalam mod "tertutup", bingkai tingkap tidak dibuka kerana kunci pemegang.
 • Pemegang, longgar, longgar terletak pada bingkai atau bertukar dengan sangat ketat.

Penyelesaian masalah boleh dilakukan menggunakan alat:

 • tang atau tang;
 • Kunci Hex (saiz 4 mm);
 • rata dan digambarkan (silang) pemutar skru;
 • satu set "kunci bintang" untuk menyesuaikan daya pengapit;
 • gunting untuk memotong sealant;
 • minyak untuk aksesori pelincir.

Peraturan asas untuk menubuhkan tingkap PVC dengan tangan anda sendiri

Di dalam tingkap logam plastik moden, untuk mencapai mampatan optimum dari sealant sepanjang seluruh perimeter daun, penyesuaian dilakukan dalam tiga unjuran.

Unsur-unsur individu, aksesori tuning dan transom mungkin berbeza, tetapi arahan yang diberikan di bawah diambil sebagai asas.

Mod pelarasan musim panas dan musim sejuk

Ciri khas aksesori moden tingkap PVC adalah kemungkinan perpindahannya ke rejim "musim sejuk" atau "musim panas".

Kelengkapan tingkap boleh:

Oleh kerana harga yang rendah, kelengkapan jenis bajet mempunyai batasan fungsional. Ia dihasilkan terutamanya oleh pengeluar domestik dan digunakan di bangunan baru. Dalam kelengkapan logam seperti itu tidak ada fungsi terjemahan dalam musim yang berbeza, ia membolehkan transom hanya ditutup dan dibuka.

Kelengkapan tingkap jenis standard digunakan secara meluas di pasaran, ia adalah berkualiti tinggi, yang dihasilkan oleh pengeluar yang diimport. Anda boleh memindahkan ke mod musim sejuk atau musim panas.

Varian varian aksesori khusus digunakan bergantung pada keadaan. Ia berlaku: baik diperkaya, anti-pencuri dan pintu masuk pintu plastik. Kelas pengukuhan ini terutama dilengkapi dengan fungsi terjemahan dalam mod bermusim yang berbeza.

Untuk mengetahui sama ada perkakasan yang boleh diterjemahkan dalam mod yang berbeza, memberi perhatian kepada kehadiran pin khas (eksentrik), yang terletak kepak sampingan, bentuk mereka (bujur atau tidak) dan kehadiran lubang untuk pemutar skru heksagon atau asterisk.

Sensing meniup di tepi bingkai untuk bermulanya sejuk, secara amnya pada suhu di udara kepada tahap jalan plus 4-8 C, ia adalah disyorkan untuk menterjemahkan bingkai tingkap dalam mod musim sejuk dan sebaliknya semasa pemanasan pada musim panas.

Dalam mod musim sejuk, sealant tingkap sangat dipakai, jadi lebih baik meninggalkan tingkap di jendela musim panas tanpa keperluan. Jika meterai dipakai, adalah disyorkan untuk menggantikannya.

Untuk menterjemahkan aksesori dari satu mod ke yang lain, lebih baik menghubungi tuan, tetapi anda boleh menyesuaikan diri dengan tetingkap plastik.

Pada transom, anda perlu mencari semua trunnions. Semakin besar saiz tingkap berlapis dua, semakin panjang daun dan lebih banyak penyinaran, masing-masing diterjemahkan ke dalam mod lain. Di pinggir trunnion terdapat tanda yang menunjukkan mod yang dikehendaki. Apabila penunjuk itu bersifat neutral, penunjuk itu muncul.

 • Dalam mod musim sejuk, pindahkan, menyesuaikan tahap mengunci pintu ke kanan, menggunakan sepana heksagon, tang atau pemutar skru. Setiap pin dihidupkan maksima supaya jejari terpanjang apabila menutup transom diarahkan ke arah bilik, dan takik pada pengawal selia berada di luar.
 • Untuk menukar tetingkap ke mod "musim panas" untuk microventilating, ke arah bilik, putar semua trunnions dengan jejari terpendek dan tanda pada pengawal selia.
 • Metalaccessories temui semasa menyediakan yang, pada mulanya anda perlu untuk menarik cam itu sendiri (terjemahan prinsip penembak bandul jam tangan), dan bergerak perkakasan - berpatah balik.

Periksa hasilnya boleh memberi perhatian kepada bagaimana memusingkan pegangan rapat apabila menutup. Dalam mod musim sejuk, ia akan menjadi lebih ketat kerana menekan lebih mendesak daun.

Semak kekuatan menekan transom boleh diapitnya sekeping biasa kertas. Apabila anda cuba mengeluarkan daun di bawah mod "musim sejuk", ia akan menghulurkan dengan kesukaran dan juga pecah, dan apabila musim panas ia terbentang dengan mudah.

Alasan untuk melonggarkan gelung:

 • flap menyentuh bingkai apabila mengecut dinding dan gelung tambahan digunakan pada engsel;
 • anjakan paras bingkai semasa pemasangan;
 • penutup tidak tepat dan pembukaan bingkai;
 • kendurkan tali pinggang kerana beban pada engsel;
 • tingkap telah dipasang dan digunakan untuk masa yang lama, oleh itu ia kehilangan ketat akibat memakai meterai getah.

Bagaimana untuk menyesuaikan gelung atas sendiri

Untuk menghapuskan masalah yang berkaitan dengan pembukaan transom yang tidak wajar, atau yang kurang sesuai, daun di rantau gelung atas ditekan dan dibuka.

Meniup dari bahagian engsel berlaku apabila terdapat kerosakan pada pemasangan bingkai tingkap. Untuk menyesuaikan masalah ini, bezel kaca dikeluarkan dari daun dan beberapa plat lurus diletakkan di antara profil dan kaca di tengah. Untuk melakukan ini, pahat yang luas bersandar di persimpangan profil transom dan manik kaca dan bolt longgar terpisah.

Di rumah, plat pelurus dibuat dari penguasa kayu biasa. Apabila menggunakannya, anda harus cuba untuk tidak merosakkan tingkap berganda.

Melaraskan gelung dalam arah menegak dan melintang

Jika bahagian tengah atau bahagian bawah tetingkap di atas pintu menyentuh bingkai tingkap kendur ikat, maka ia boleh dihapuskan dengan melaraskan kebangkitan slaid mendatar atau menegak.

 • Horisontal disesuaikan dengan gelung atas atau bawah. Apabila anda membuka bingkai tingkap dengan memasukkan kunci Allen ke dalam slot dan memutarkannya ke sebelah kanan, kepak akan tertarik kepada gelung, dan gelung ini bertentangan sudut bawah untuk mendaki. Apabila berputar ke arah yang bertentangan, transom dipindahkan dari gelung, dan sudut bertentangan dengan gelung atas, diturunkan.
 • Gelung yang lebih rendah boleh diselaraskan dari dalam dengan bingkai tetingkap terbuka, dan di luar - dengan tertutup. Pelarasan ini sama dengan gelung atas. Dengan kaedah ini, anda boleh memindahkan bingkai atau menyingkirkan serong.
 • Secara tegas, pelarasan dilakukan oleh gelung yang lebih rendah, berputar kunci dalam pembukaan heksagon menyesuaikan, yang tersembunyi di bawah penutup gelung yang lebih rendah.

Apabila anda berpaling ke kanan, bingkai itu meningkat, dan apabila anda berpaling ke kiri, ia akan turun.

Dengan gasket getah yang tidak sesuai, draf boleh berlaku. Untuk pemasangan yang lebih ketat transom ke bingkai, kunci pada bahagian tepi engsel, laraskan mekanisme pengikat. Dengan lanjutan lidah yang terletak di atas daun, unit kaca akan lebih kuat ditekan terhadap bingkai dan sebaliknya. Di bahagian engsel kanan, untuk memperluaskan tab, heksagon diputar ke sebelah kanan, dan di bahagian engsel kiri, kekunci itu berpaling ke kiri.

Pelarasan klip dilakukan oleh gelung atas atau kedua-duanya. Ia bergantung pada jenis perkakasan. Apabila menyesuaikan engsel bawah, adalah perlu untuk mengeluarkan topi dan putar baut, yang berserenjang dengan pesawat bingkai tingkap.

Laraskan pendakap gelung atas hanya pada transom yang bersidang. Untuk mencapai segi enam, yang bertanggungjawab untuk daya menekan atas daun, tingkap dibuka, kemudian putar tombol ke mod pengudaraan. Dalam kedudukan ini, perlu menyediakan penambahan tetingkap berlapis ganda, kerana semua beratnya jatuh pada gelung yang terletak di bawah.

Pembaikan dan penyesuaian pemegang tetingkap

Apabila menggantikan pemegang pecah tetingkap logam-plastik, ia perlu menarik penutup pemegang ke arah ke arah anda dan menghidupkannya pada sudut yang betul, buka skru. Pen lama dikeluarkan, yang baru dipasang, lapisan itu kembali ke tempatnya.

Jika terdapat kekurangan pelinciran, pemegangnya boleh bertukar sedikit. Untuk menghapuskan masalah ini, kelengkapan hendaklah diubati dengan minyak pelincir minyak atau aerosol.

Pemantauan keadaan teknikal dan pelinciran kelengkapan tingkap disarankan untuk dijalankan setiap tahun, dan dengan kehadiran kecacatan yang kelihatan - lebih kerap.

Apabila merawat tingkap plastik dan menyesuaikannya, ingat bahawa:

 • dari semasa ke semasa anda perlu menyemak keadaan anjing laut supaya tidak melepaskan pakaian mereka;
 • palam hiasan daripada plastik perlu dikeluarkan dengan berhati-hati, cuba untuk tidak meledingkan dan menghancurkannya semasa kerja dengan tujuan pencegahan;
 • Apabila melengkung kerangka atau pembukaan tingkap, lebih baik menyesuaikan tingkap dengan menghubungi pakar.

Periksa secara teratur keadaan kelengkapan logam, tepat pada masanya menghapuskan masalah yang timbul semasa mengendalikan tingkap plastik, mereka akan terus berfungsi untuk masa yang lama, menjaga rumah selesa dan hangat.

Rawatan untuk nyamuk

Di dapur terdapat pepijat: jenis serangga, penyebab penampilan, kaedah perjuangan dan pencegahan

Cara membersihkan tandas: ciri dan saran untuk mendapatkan hasil yang baik

Cara memulihkan seluar dalam diri sendiri: cara yang berkesan dan cara mencuci

Dream Interpreter

© 2009-2017 Ladyplace majalah dalam talian wanita

Semua hak untuk bahan yang diposkan dalam majalah wanita "Ladyplates" dilindungi oleh undang-undang hak cipta dan hak-hak yang berkaitan. Menyalin dan menggunakan bahan hanya dibenarkan jika pautan aktif ke sumber diposkan.

Kaedah dan skim untuk melaraskan tetingkap plastik

Tingkap plastik telah lama membuktikan diri sebagai bingkai yang boleh dipercayai dan tahan lama yang mengekalkan rejim suhu bilik, mencegah penembusan draf. Ramai pengguna memasang plastik, tetapi sering tidak melakukan penyelenggaraan yang betul dan melupakan kerumitan penggunaan dalam bentuk peralihan kepada mod bermusim dan lain-lain perkara penting yang diperlukan. Pelarasan betul tingkap plastik dan penyelenggaraan yang tepat pada masanya adalah asas untuk perkhidmatan lama bingkai tingkap, menghapuskan kerap perbaikan.

Sering kali, menyesuaikan aksesori tingkap plastik diperlukan apabila kualiti kerja pemasangan kurang, apabila struktur tidak sejajar secara menegak dan mendatar. Pelarasan juga diperlukan dalam kes haus dan lusuh semulajadi, semenjak dari masa ke masa tingkap diganggu dengan kelengkapan. Dalam kes tingkap yang lemah tertutup, udara sejuk dilalui melalui tingkap, dan tingkap mula meniup.

Maklumat berguna tentang cara menyesuaikan tingkap plastik sendiri, berguna kepada setiap pemilik plastik tingkap. Jadi, untuk kerja anda, anda memerlukan alat mudah yang ada di setiap rumah:

 • Allen key;
 • pemutar skru.

Sebelum menubuhkan mekanisme itu, perlu memeriksa perkakasan tingkap

Periksa tetingkap untuk menentukan perkakasan yang dipasang, kerana pelarasan tetingkap plastik akan bergantung kepada faktor ini. Dalam satu kes, daun perlu dikeluarkan, yang lain akan mencukupi untuk mengetatkan skru pemasangan.

Laraskan paksi mendatar dan menegak

Di sisi mendatar, daun adalah tertakluk kepada pelarasan dalam kes bingkai serong yang disebabkan oleh pengecutan struktur, pembukaan tingkap yang tidak betul atau pengikat yang lemah dari kelengkapan. Untuk menghapuskan masalah ini, perlu memasukkan kunci heksagon ke dalam gelung tetingkap, memutarkannya mengikut arah jam sehingga daun dipisahkan dengan jarak yang cukup dari gelung.

Mekanisme tetingkap diselaraskan menggunakan kekunci heksagon

Dalam kes ini, bahagian bawah unsur bertentangan harus jatuh ketara. Melaraskan gelung atas tetingkap plastik pada ini dianggap selesai.

Gelung yang lebih rendah diselaraskan dari luar. Pergeseran, sebagai peraturan, purata 2 mm.

Skim untuk menyesuaikan gelung atas dan bawah

Secara menegak, anda boleh melaraskan tetingkap menggunakan gelung berengsel yang terletak di bahagian bawah bingkai. Dari engsel keluarkan topi pelindung dan mula pergerakan putaran mekanisma penalaan. Pergerakan alat pada arah jam akan mengangkat daun, pergerakan ke arah yang bertentangan akan menurunkannya.

Adalah perlu untuk menyesuaikan mekanisme tetingkap dengan putaran lancar

Peraturan struktur plastik harus berjalan dengan lancar agar mekanisme bergerak tidak lebih dari 2 mm menjadi satu pendekatan. Untuk pengikatan daun yang ketat, arah risiko yang menghadapi sealant adalah ciri. Sekiranya risiko kelihatan betul-betul sebaliknya, kepak perlu diketatkan.

Pelarasan tingkap plastik dengan tangan mereka sendiri tidak menyebabkan banyak kesukaran dengan pendekatan yang tepat pada masanya, membolehkan tahap yang tinggi untuk membetulkan peranti mekanisme tetingkap.

Shutter berhenti menutup: penyelesaian kepada masalah

Melaraskan tekanan tingkap plastik akan menjadi sangat diperlukan apabila tingkap dari posisi terbuka tidak masuk ke mod tertutup. Selalunya sebabnya adalah peranti kunci, yang tidak membenarkan untuk menghidupkan pemegangnya. Teknik tindakan ditentukan oleh setem perkakasan. Sesetengah spesimen disediakan dengan plat nipis, dilengkapi dengan mata air di bahagian dalam, yang mesti ditekan dan menghidupkan pemegang untuk menutup tetingkap. Salinan lain dilengkapi dengan lidah di bawah pemegangnya - apabila anda menekan padanya, penyekatan mekanisma diselaraskan dikeluarkan.

Jika pengatup tidak lagi ditutup, anda perlu membuka kunci kunci

Dalam keadaan di mana tingkap masih tidak mahu ditutup, ia memerlukan pembaikan tingkap plastik kecil. Ia perlu membuka tali pinggang, untuk mencari unsur mekanisme yang berfungsi sebagai cangkuk lidah, untuk membuka dan memasang dari bahagian dalamnya plat nipis. Penyelesaian ini akan memudahkan peralihan mekanisme yang lebih dekat dengan unsur tindak balas. Akibatnya, kawasan sentuhan akan meningkat, membolehkan anda dengan mudah menutup tetingkap.

Pelarasan tingkap plastik mengikut tahap tekanan

Menekan tetingkap plastik adalah mudah untuk menetapkan jika anda mengikuti urutan tindakan. Cari di kawasan pemegang yang terletak di hujung sebelah, sistem eksentrik, yang berfungsi sebagai alat pelarasan utama.

Mod musim sejuk dan musim panas diselaraskan dengan cara trunnions

Prestasi luaran mereka mungkin agak berbeza bergantung kepada pengeluar tingkap, tetapi prinsip tindakan sama, sama ada pelbagai mereka. Menggunakan kunci-hexahedron atau tang, tahap penekanan daun yang perlu diselaraskan dengan memutarkan eccentrics. Pada musim panas, pakar mengesyorkan menetapkan rejim yang lemah, bergerak ke arah yang lebih kuat pada musim sejuk.

Pada musim panas, cara yang lemah untuk menekan tetingkap ditetapkan, dan pada musim sejuk - kuat

Apabila perlu untuk melaraskan tekanan di bahagian tepi engsel tetingkap, adalah perlu untuk beralih kepada skru penyesuaian yang terletak di bahagian bawah engsel. Kepada swivel-flaps menggunakan pelarasan tambahan, menggunakan gelung atas. Untuk berjaya mencapai bolt pelarasan yang terletak di gunting di sebelah engsel atas, ia perlu membuka tingkap, menolak lidah mengunci dan tetapkan pemegang ke mod pengudaraan. Apabila perlu menekan kekunci pada bingkai tingkap, bolt berputar mengikut arah jam. Putaran ke arah yang bertentangan akan menyumbang kepada kelemahan.

Dengan melaraskan gunting swivel, anda boleh menyesuaikan tahap menekan tetingkap

Pelarasan kelengkapan tingkap pada tingkap plastik bergantung kepada pengeluar, kerana terdapat jenis yang dikawal hanya oleh pemutar skru yang terletak di sisi pegangan. Laraskan mereka dengan sepana heksagon. Untuk meningkatkan klip, bar perlahan-lahan bergerak ke sisi jalan. Jika anda melihat gelung, anda boleh melihat unsur pengapit yang boleh ditarik balik. Pelanjutan yang lebih kecil akan memastikan kelembutan yang lemah, dan yang lebih besar akan mendekati daun ke kerangka.

Bagaimana untuk membersihkan aksesori dari habuk terkumpul

Pembaikan dan pelarasan tingkap plastik juga dikaitkan dengan penyelenggaraan tingkap yang berkualiti, yang memerlukan pembersihan yang mendalam dari kotoran terkumpul di tempat yang sukar dicapai. Jangan bersihkan tingkap pada waktunya, lambat laun anda perlu membaikinya, kerana fungsi sampah akan dipecahkan. Pembaikan tingkap plastik agak susah payah dari segi berat struktur, jadi wajar untuk bekerja dengan pembantu.

Skim menyesuaikan unsur-unsur untuk membawa mereka ke kesucian dan ketenteraman:

 • keluarkan daun dari engsel dengan mengeluarkan elemen overhead frame;
 • mengambil gandar atas;
 • keluarkan ikat dari engsel bawah;
 • perlahan-lahan diketepikan.

Mengeluarkan daun dari engsel harus dilakukan dengan pembantu

Selanjutnya, kawasan daun diperiksa dengan teliti dan skru yang dipasang di atasnya dilonggarkan. Bahagian mekanisme dibasuh dengan baik, sebaiknya menggunakan penyelesaian khusus yang mudah diterapkan dengan berus. Pada akhir prosedur, struktur itu kering dengan baik di udara segar atau dengan udara sejuk dari pengering rambut. Bagi setiap mekanisme pemanduan, pelincir digunakan, selepas itu kelengkapan dipasang dalam susunan terbalik dan ditetapkan pada kedudukan asalnya. Selepas melaraskan tingkap plastik, jangan lupa menggunakan minyak pada setiap gelung tetingkap.

Sebelum memasang tingkap, semua kelengkapan mesti dilincirkan

Ia tidak sukar untuk menyesuaikan tetingkap plastik, kerana arahan terperinci hanya mengandungi beberapa langkah, yang disyorkan untuk dilakukan secara ketat.

Soalan-soalan mengenai pelarasan bingkai tingkap sering dikaitkan dengan pengendalian pemegang, kerana secara berkala mereka boleh memecah atau kehilangan fungsinya. Adalah penting untuk diingat bahawa pemegang tetingkap plastik memerlukan perhatian berkala, kerana kebanyakan bahagian lain adalah tertakluk dengan cepat: kadang-kadang mereka perlu diperbaiki atau penggantian lengkap.

Melaraskan tingkap plastik secara automatik akan menjadi penyelesaian cepat kepada masalah dengan fungsi kehilangan yang ditangani. Jadi, mengendalikan yang agak goyah memerlukan pengetatan pengetatan, yang dapat dilakukan dalam beberapa minit, memandangkan kerosakan yang dinamakan merujuk kepada jenis kerja pembaikan yang paling mudah.

Di bawah penutup hiasan terdapat baut yang disikat dengan pemutar skru

Jadi, temukan di bawah mengendalikan lapisan hiasan yang dilaksanakan dalam bentuk segi empat tepat, cangkuk lembut pada jari-jari dari kedua-dua tepi dan putar sebanyak 90 °. Di bawah penutup ada sepasang bolt, yang mesti diperketatkan dengan pemutar skru berbentuk salib. Untuk menaikkan plat yang menutup bolt, jangan gunakan alatan, kerana ia mungkin merosakkan permukaan profil dan memecahkan bentuk elemen palam.

Adalah mungkin untuk melaraskan tingkap plastik jika sekatan pada pemegang tingkap, yang digunakan untuk melindungi kanak-kanak daripada membuka tingkap sendiri, gagal. Sekiranya terdapat pecahan peranti ini, palamnya dicucuk dengan lembut oleh jari-jari, diikuti dengan melepaskan bolt memegang. Dengan pergerakan berayun lembut, pemegang akan dikeluarkan. Jika perlu, ia digantikan dengan contoh baru dan dipasang dalam susunan yang sama.

Untuk menggantikan fius dari membuka tetingkap, anda perlu mengeluarkan pemegang

Satu lagi masalah yang kerap ialah menutup celah tingkap plastik dengan pemegang fungsi yang rendah, yang berkemas secara berkala dan tidak mencapai had yang diperlukan. Dalam kes ini, anda perlu melincirkan fastenings dengan minyak enjin menggunakan swab kapas. Juga sesuai adalah semburan khas atau minyak silikon.

Masalah melekat pemegang boleh diselesaikan dengan melincirkan pengikat dengan minyak

Untuk membetulkan atau mengganti pemegang, ia berputar dengan 90 °, selepas penutup itu dikeluarkan dalam bentuk pemegang skru. Pemegang yang tidak dibasuh dengan mudah boleh digantikan dengan mengetatkan skru dalam urutan yang sama. Pembaikan tingkap plastik dengan penggantian lengkap aksesori tidak dapat dielakkan jika pemegangnya terasa jemu. Kes-kes adalah sangat jarang, tetapi berlaku.

Pelarasan tingkap plastik dengan tangan mereka sendiri tidak akan menjadi sukar bagi pemilik, kerana manipulasi agak mudah. Adalah penting untuk mendekati konfigurasi dengan bahagian tanggungjawab dan ikut arahan yang menunjukkan bagaimana untuk menyesuaikan atau memperbaiki struktur dengan betul.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

49 − 40 =