Pelet pelet

Perapian pelet: prinsip kerja, ciri, pengeluar

Pemilik rumah negara, menyelesaikan persoalan pemanasan tempat tinggal, lebih sering memilih perapian pelet. Ini membolehkan anda mencipta suasana unik dan menjaga pemanasan premis, dan juga banyak untuk menjimatkan bahan bakar.

Bagaimanapun, walaupun kelaziman, perapian itu tidak diberi perhatian, percaya bahawa mereka mempunyai kecekapan yang rendah. Di samping itu, terdapat pendapat bahawa peralatan pemanasan ini sukar untuk dikendalikan dan dikekalkan. Adakah ini benar, kita akan cuba memahami.

Perapian pelet tidak lebih daripada besi tuang konvensional atau oven logam, hanya pintu kecil yang kemas dengan kaca tahan panas terletak di tempat peredam keluli yang menghalang akses ke relau. Penyelesaian ini membolehkan anda menikmati permainan cahaya dan bayangan, serta menarik "tarian 9raquo; api.

Perbezaan reka bentuk lain ialah sistem penyampaian bahan api. Jika dalam relau konvensional, perlu memuat kayu api secara manual, maka di sini ia berlaku secara automatik dengan bantuan motor elektrik dan auger. Pelet pelet sebagai bahan api menggunakan pelet - pelet kecil kayu yang ditekan dan kering. Mereka bergerak di sepanjang tali pinggang penghantar.

Semua yang diperlukan untuk fungsi perapian adalah untuk memuatkan bunker khas dengan pelet kayu dan menetapkan parameter yang diperlukan pada panel kawalan elektronik. Selepas itu, sistem masuk ke dalam mod "pemanasan dengan pemanasan" - auger mula memberi makan pelet ke dalam relau, di mana ia dinyalakan. Ini membuka semua saluran udara (cerobong, "poddvalo9raquo;), yang mewujudkan draf udara yang diperlukan untuk penyalaan cepat.

Selepas itu, perapian pelet beralih ke mod operasi biasa - saluran udara sebahagiannya bertindih supaya haba "tidak terbang ke jalan". Pemanasan bilik, paling sering, berlaku oleh perolakan. Udara sejuk di dalam bilik kerana perbezaan tekanan melalui slot khusus di badan perapian menembusi rongga antara relau dan kulit. Di sana ia memanaskan, kembali ke bilik - mula beredar. Setelah perubahan suhu sejuk ke bilik panas, ia menjadi panas.

Pelet pelet dengan saluran udara

Memandangkan kadar pemanasan premis yang rendah oleh konveksi, model telah dibangunkan dengan menggunakan kaedah pemanasan yang berlainan. Ini adalah spesimen dengan saluran dan perapian pelet dengan litar air. Dalam kes pertama, sistem salur khas dipasang untuk memanaskan bilik-bilik, yang akan berlabuh terus ke tempat perapian.

Saluran udara boleh menembus ke bilik lain. Pada masa yang sama, cerobong boleh menyebarkan seluruh rumah. Kemudian, atas permintaan peraturan keselamatan kebakaran, sistem dilengkapi dengan peminat ekzos untuk membuat draf udara biasa.

Perapian dengan pemanasan air mempunyai beberapa ciri reka bentuk. Pertama, mereka mempunyai jaket air, yang terletak di antara badan dan relau. Kedua, perapian pelet dengan litar air mempunyai ruang pembakaran tertutup, dan udara dibekalkan hanya dari jalan dengan menggunakan kipas ekzos khas atau turbin.

Ketiga, reka bentuk sedemikian dikombinasikan dengan sistem bekalan air, yang semestinya mempunyai pam edaran. Prinsip operasi perapian seperti itu mudah: cecair sejuk di bawah tekanan memasuki jaket air, di mana ia memanas dan memasuki litar pemanasan - bateri, lantai panas dan penukar haba yang lain.

1

Kelebihan dan kelemahan perapian pelet

Kelebihan utama yang terdapat dalam perapian adalah kemampuan untuk kerja otonom jangka panjang. Selepas memuatkan corong dengan jumlah bahan api yang diperlukan dan menubuhkan sistem, sistem itu sendiri akan mengekalkan suhu yang dikehendaki di kediaman tersebut. Sistem automatik untuk menghilangkan residu abu dan memasak pelet ke dalam relau, kerana peranti mudah, jarang gagal.

Kelebihan penting kedua ialah pengurangan kos operasi. Kos kayu pelet purata hanya 6 500 Rubles setiap 1 tan. Memandangkan penggunaan bahan api (kurang daripada 12 kg selama 30 jam operasi oleh peranti 6 kW), jumlah pelet ini cukup untuk memanaskan rumah selama 4 bulan.

Kos yang tinggi adalah kelemahan utama perapian pelet. Ulasan pengguna melaporkan bahawa pembelian dan pemasangan peranti itu lebih mahal daripada membeli, memasang dan menyediakan peralatan pemanas lain. Di samping itu, perapian seperti ini hanya boleh berfungsi dengan satu jenis bahan bakar.

Jika matlamat anda adalah untuk mewujudkan suasana asli di dalam rumah dan pada masa yang sama menyelesaikan masalah pemanasan, maka anda harus memberi perhatian kepada syarikat dari Scandinavia FlumenFire. Pengeluar ini adalah salah satu daripada sedikit yang mengeluarkan perapian pelet secara eksklusif. Semua model dibezakan dengan gabungan "reka bentuk rumah" dan ciri-ciri teknikal yang mengagumkan. Perwakilan yang terang adalah perapian CITRINA.

Jika anda sedang mencari yang murah, tetapi pada masa yang sama salinan yang boleh dipercayai, maka anda harus melihat dengan lebih dekat model syarikat domestik "Vesuvius 9raquo;. Pengilang ini hanya menubuhkan pengeluaran, dan setakat ini tidak dapat menggembirakan pelbagai yang kaya.

Model ditandakan sebagai PKP, berbeza dengan dimensi dan kuasa keseluruhan (7-8 kW). Perapian pelet "Vesuvius 9raquo; akan sesuai dengan anda sekiranya anda mencari penyelesaian yang murah untuk rumah percutian yang anda tinggalkan untuk musim sejuk. Kos salinan berbeza-beza, dan di kawasan yang berbeza boleh dari 32 hingga 45 ribu rubel.

Perapian pelet

Perapian pelet - jenis peralatan untuk pemanasan bilik dan hiasan dalaman. Pasaran moden penuh dengan variasi peranti yang berbeza. Produk diperbuat daripada besi lembaran berkualiti tinggi dan besi tuang.

Perapian pada pelet dihiasi dengan kaca dan seramik.

Perapian pelet: peranti dan prinsip operasi

Perapian pada pelet di bahagian ditunjukkan dalam gambar:

A - bunker untuk bahan bakar (pelet), dibina ke dalam perapian;

B - auger makan pelet ke dalam relau melalui dispenser;

E - saluran cerobong-saliran;

3 - parutan untuk pengagihan udara yang dipanaskan;

Dan - panel sinoptik;

K - cerobong.

Bunker khas dipenuhi dengan pelet. Peranti disambungkan kepada sesalur kuasa. Selepas ini, skru makan granul mengisi ruang relau dengan jumlah pelet yang diperlukan. Proses itu diselaraskan secara automatik. Kemudian, pencucuhan dan peminat dihidupkan untuk mengeluarkan gas serombong.

Semasa pembakaran, sejumlah haba dikeluarkan. Suhu dapat diatur melalui alat kawalan jauh. Abu yang dihasilkan jatuh ke dalam kuali abu, kemudian ke dalam kotak abu. Anda boleh mengeluarkan abu dan abu sekali seminggu.

Satu bahan bakar bunker cukup untuk beberapa jam operasi berterusan perapian. Istilah yang tepat bergantung kepada beban sumber dan jumlah corong. Jadi, lima belas kilo pelet pada beban maksimum cukup untuk lapan jam. Dengan jumlah corong yang lebih besar, penunjuk, masing-masing, meningkat.

Untuk menyambung perapian pada pelet anda memerlukan rangkaian elektrik standard 220-230 volt. Kerja perapian melibatkan pemasangan cerobong dengan draf terpaksa.

Dengan setiap tahun reka bentuk ini bertambah baik, kebolehpercayaan mereka meningkat. Terdapat perapian pelet dengan litar air, yang boleh disambungkan kepada beberapa radiator pemanasan (dengan memasang tangki tambahan dan pam). Perapian pada pelet mampu memanaskan bilik sehingga dua ratus meter persegi. Ia boleh digunakan di mana-mana bangunan kediaman sebagai sumber utama haba dan tambahan.

Pengudaraan paksa bagi penukar haba terbina dalam menghasilkan peredaran udara di dalam bilik. Untuk menghangatkan beberapa bilik sekaligus, anda boleh memotong kipas ke dinding, yang akan membawa udara panas. Dalam kes ini, anda tidak perlu memasang bateri dan melakukan pendawaian rumah.

Kelebihan dan kelemahan perapian pelet

 • penghantaran bahan api automatik (tidak perlu untuk membuangnya setiap dua jam);
 • keupayaan untuk menyesuaikan kuasa perdiangan, masa ia dihidupkan dan dimatikan selama seminggu;
 • pekali kecekapan mencapai lapan puluh lima peratus (dari kayu - sehingga empat puluh);
 • model dengan litar air boleh disambungkan ke radiator di seluruh rumah;
 • sistem kawalan automatik;
 • kerja selamat perapian (pelet di dalam mangkuk pembakar sepenuhnya terbakar sebelum mematikan perapian);
 • pembakaran udara dibekalkan dari bawah tanah, jalan-jalan, kerana litar udara pembakaran dipisahkan dari litar udara pemanasan;
 • kawalan dilakukan dengan bantuan alat kawalan jauh;
 • tempoh jaminan perkhidmatan untuk sesetengah pengeluar lebih daripada lima belas tahun;
 • dimensi kecil, yang membolehkan anda memasang perapian pelet dalam mana-mana bilik.
 • harga perapian pelet sedikit lebih tinggi daripada harga model tradisional;
 • foci hanya berfungsi pada pelet dan hanya apabila disambungkan ke sesalur (walaupun baru-baru ini di pasaran terdapat model gabungan, dan untuk operasi perapian pelet ada cukup 60 W listrik);
 • ketidakupayaan perapian untuk mengekalkan haba untuk masa yang lama;
 • Cast-iron bowl-diver abu-abu bertukar secara berkala dan membuat bunyi bising (terutamanya pada waktu malam ketidakselesaan tertentu dibuat);
 • penipuan terhadap ekspektasi estetik (tidak ada pemadaman kebakaran, kerikil kayu api).

Perlu juga diperhatikan bahawa untuk perapian pelet ia perlu membuat serat yang terbuat dari keluli tahan karat dengan penyekat-penyekat khusus. Operasi peranti yang disambungkan ke cerobong bata sedia ada melibatkan beberapa masalah:

 • pembekuan kepala bata dalam fros yang kuat hampir seluruh blok ekzos, yang menyebabkan perapian dimatikan (payung perlindungan cerobong tradisional tidak sesuai untuk kerja perapian pada pelet);
 • di permukaan dalaman cerobong bata, jelaga dan abu menetap, ditahan di bahagian bawahnya;
 • penggunaan pelet meningkat;
 • batu bata secara rambang atau runcit secara rambang menyebabkan penutupan perapian.

Untuk mengelakkan masalah ini, serombong keluli dipasang di dalam risalah bata.

Semakin banyak pemilik rumah sedang mempertimbangkan ketuhar gas untuk rumah, sebagai sumber utama panas dan memasak. [...]

Peralatan yang direka untuk memanaskan premis itu dipanggil "ketuhar". Apabila seseorang bosan dengan meraba-raba dengan api yang [...]

Peralatan terbaru dari Feeringer kilang - relau yang sama untuk mandi Rusia. Apabila mencipta, pengeluar cuba [...]

Menyalin bahan dilarang | Kami di Google+

Adakah perapian pelet kecil memanaskan rumah negara yang besar

Setakat ini, perapian pelet adalah rasa ingin tahu di rumah kita. Terdapat banyak perapian seperti itu, tetapi, menurut penjual, ia sangat ekonomik, tidak memerlukan penyelenggaraan, ia boleh menggantikan dandang dan memanaskan rumah peribadi yang besar. Mari kita lihat apakah ini benar-benar begitu.

Pelet adalah pelet bahan bakar yang ditekan dari kayu dan bahan buangan industri pulpa dan kertas. Diperbuat daripada kayu tulen tanpa sebarang bahan tambahan kimia, mereka mempunyai kelebihan jelas mengenai kayu bakar tradisional:

 • Ukuran kecil dan homogenitas pelet memungkinkan untuk mengotomatikkan sepenuhnya pembebanan mereka ke dalam dandang dan dapur perapian.
 • Pelet mempunyai kelembapan rendah: 8-12% berbanding 30-50% berbanding kayu semula jadi.
 • Biji-bijian yang ditekan mempunyai ketumpatan sebanyak 1.5 kali lebih banyak daripada kayu.
 • Oleh kerana kepadatan yang lebih tinggi dan kelembapan yang lebih rendah, nilai kalori dari pelet dari segi berat adalah 1.6 kali lebih tinggi daripada kayu api. Oleh itu, kos pengangkutan lebih rendah.
 • Granul diperbuat dari sisa yang sebelum ini dianggap tidak sesuai digunakan, yang membantu memelihara hutan kita.

Perapian pelet adalah sama dengan relau pembakaran kayu tradisional hanya secara luaran. Peranti dalaman dan prinsip operasi adalah alat pemanasan yang sangat berbeza, sangat efisien dan berteknologi tinggi. Ciri utama perapian moden pada pelet adalah automasi lengkap proses penjanaan haba disebabkan oleh bekalan bahan bakar yang dikawal dan dipaksa (pelet), dan pada beberapa model dan udara yang diperlukan untuk pembakaran. Pintu kaca, yang membolehkan anda menikmati rupa api yang menyala, fungsi hiasan yang lebih memuaskan dan kadang-kadang digunakan untuk penyelenggaraan.

Menurut faktor bentuk, perapian pelet boleh dibahagikan kepada dua jenis: perapian yang berdiri sendiri dan terbina dalam:

 • Berdiri berdiri di dalam bangunan sendiri, yang tidak memerlukan penambahan tambahan. Selongsong logam adalah dua kali, untuk meningkatkan inersia haba dan meningkatkan keselamatan, ia boleh dibarisi di luar dengan panel seramik besar-besaran.

Stok pelet diperlukan untuk operasi berterusan perapian selama 8-24 jam, bergantung kepada mod pembakaran, diletakkan di dalam bekas bertebat di bahagian atasnya.

 • Perapian terbina dalam pada pelet selepas pemasangan lengkap tidak dapat dibezakan dari papan perapian kayu yang terbakar, tidak ada selongsong luaran, perapian dibina ke dalam ceruk atau di sekelilingnya dipasang lapisan. Pelompat kapasiti besar, yang berlangsung selama beberapa hari, boleh dipasang di dalam mantel yang menghadap atau di dalam bilik bersebelahan.

Dalam hal lain, kedua-dua jenis perapian adalah sama. Bahan bakar dibekalkan kepada relau oleh pemacu elektrik yang kuat, dalam sesetengah model adalah mungkin untuk memutar skru juga secara manual. Sebagai tambahan kepada bunker bahan bakar, ada bekas untuk mengumpul abu, yang mesti secara berkala dikosongkan secara manual. Ia perlu dikatakan bahawa pelet memberikan abu yang lebih sedikit daripada kayu, dan abu yang mencukupi membolehkan anda untuk melayani perapian pelet yang kurang kerap daripada biasanya, dengan penggunaan sehari sekali seminggu.

Relau diperbuat daripada keluli tebal atau besi tuang dan telah menghasilkan finning untuk meningkatkan pemindahan haba konveksi. Di dalam perapian yang berdiri bebas, ia adalah kecil yang mendalam, kerana di belakangnya adalah perlu untuk menyembunyikan enjin, memandu, bunker. Oleh itu, sebahagian besar pendiam ini dipanaskan hanya dengan pelet dan dengan pintu tertutup. Tungku perapian terbina dalam, sebagai peraturan, mempunyai saiz "pembakaran kayu" yang standard, peranti tambahan diletakkan di luar. Kedalaman yang besar membolehkan mereka dipanaskan, di samping pelet bahan bakar, dengan balak kayu padat dalam mod pembakaran kayu konvensional.

Burner - zon rendah relau, yang menerima bahan bakar dan sebahagian besar dari udara yang dipanaskan, beberapa daripadanya menembus saluran di bahagian atas relau. Oleh kerana dos granul dan oksigen yang optimum, kesempurnaan maksimum pembakaran bahan api dicapai, ia digunakan dengan sangat ekonomik. Dalam perapian pelet moden pembakar dilengkapi dengan pencucuhan automatik.

Automasi terdiri daripada pengawal, sensor suhu, motor elektrik, unit pencucuhan. Panel kawalan boleh dipasang pada kes atau menjadi jauh, tidak bergerak atau dilaksanakan sebagai alat kawalan jauh. Model "Advanced" dilengkapi dengan termostat elektronik, pemasa yang boleh diprogramkan, yang mana anda boleh menetapkan mod penjana haba selama beberapa hari ke depan. Unit kawalan elektronik untuk pendiangan mahal membolehkan kawalan jauh peranti.

Pellet perapian dengan jaket air

Perapian di pelletech, di sekitar relau adalah saluran dengan pendingin yang beredar, berstruktur sangat serupa dengan dandang pelet dan sebenarnya adalah pelbagai padat mereka. Perapian pada granul dengan jaket air, sebagai peraturan, mempunyai satu litar untuk pemanasan, bekalan air panas direalisasikan dengan memasang dan termasuk dalam sistem pemanasan pemanas air penyimpanan pemanasan tidak langsung.

Tidak seperti perapian kayu dengan jaket air, yang boleh berfungsi secara normal hanya dalam sistem terbuka, pelet tidak mempunyai batasan ini, sebarang jenis dan skim pemanasan boleh dipilih, lantai panas dan litar tambahan lain disambungkan. Perapian boleh berfungsi sebagai sumber utama dan tambahan pemanasan.

Kebaikan dan keburukan perapian pada pelet

Jadi, apa yang baik tentang perapian pada butiran bahan api:

 • Kerja perapian berbeza dalam mod penjanaan haba yang stabil dan tepat, yang membolehkan untuk mengekalkan suhu yang selesa di dalam premis pada setiap masa.
 • Kerja-kerja seperti perapian itu sangat automatik, hanya perlu menyesuaikan parameter pembakaran, memuatkan bahan api dan keluarkan abu dengan periodik di atas.
 • Pemasangan pelet kompak, agak selamat, boleh dipasang di mana-mana bilik.
 • Tidak seperti dandang, perapian, sebagai tambahan kepada fungsi utilitariannya, menyampaikan keseronokan estetik kepada pemiliknya.
 • Kecekapan perapian pada granul bahan bakar mencapai 95%, yang jauh lebih tinggi daripada model dandang pembakaran kayu yang terbaik.

Plot dari program "Excellent House" pada pemanasan rumah tertentu dengan perapian pelet

Tetapi ada juga kekurangan:

 • Perapian pelet jauh lebih rumit, dan, oleh itu, lebih mahal daripada biasa.
 • Peranti ini dilengkapi dengan motor elektrik, mekanisme bergerak, sensor dan elektronik. Meskipun kebolehpercayaan peranti ini sangat tinggi, mekanisme memerlukan penyelenggaraan berkala, sesuatu yang cepat atau lambat memerlukan penggantian.
 • Hampir semua berdiri sendiri dan beberapa perapian terbina dalam tidak dapat berfungsi tanpa ketiadaan elektrik, penggunaan kayu api konvensional tidak mungkin.

Ia dapat dilihat dari klip bahawa api pelet tidak begitu indah dari kayu pepejal, dan kita juga tidak merasakan ciri-ciri keriting dan aroma. Bagi peminat api hidup, ini adalah kelemahan yang penting

Dalam hal ini adalah wajar untuk memasang perapian pelet

Walaupun semua meritnya, perapian pelet terlalu mahal untuk dipasang di rumah dengan pemanasan gas sebagai sumber tambahan haba. Secara umumnya, menggunakan perapian yang mahal sebagai sumber tambahan haba tidak menguntungkan, dengan penggunaannya yang jarang berlaku, kosnya tidak akan dibayar. Ia lebih murah dan lebih mudah untuk meletakkan kayu biasa.

Perapian pelet mempunyai kuasa termal dalam lingkungan 3-15 kW, manakala untuk pemanasan dandang 10 kW ia hanya tahap permulaan. Di kawasan yang tidak gas, lebih menguntungkan untuk menggunakan perapian untuk memanaskan rumah sehingga 100 m2. Untuk bangunan 100-150 (dengan penebat yang lebih baik), m2 adalah sama baiknya sebagai perapian, dan dandang pelet, lebih dari 150-200 m2 - hanya dandang. Di samping itu, harus diingat bahawa dandang yang lebih kuat dengan bunker bahan api yang besar harus diservis lebih kerap. Kami akan membuat tempahan bahawa pendiangan terbina dalam, bahan api yang datang dari bunker luaran yang mencukupi, diservis hampir jarang (sekali seminggu) sebagai dandang. Untuk rumah kediaman, versi dengan jaket air sesuai, untuk sebuah kotej dengan kediaman berkala - perolakan atau juga pemanasan air dengan pengisian sistem dengan antibeku.

Apabila membuat pilihan di antara pelet dan jenis pemanasan lain, perlu mengambil kira kos bahan api di rantau tertentu. Di Rusia dan negara-negara CIS tidak banyak pengeluar pelet bahan bakar (hanya sekitar 400), bahan bakarnya agak ringan dan harga terbentuk dengan mengambil kira penghantaran: lanjut dari pembekal, lebih mahal. Di samping itu, harganya bergantung kepada jumlah bahan api yang dibeli: dengan membeli untuk musim pemanasan keseluruhan, anda boleh menjimatkan diskaun borong. Pemanasan dengan pelet jauh lebih murah daripada elektrik dan bahan api cecair, tetapi secara purata dua kali mahal seperti kayu. Walau bagaimanapun, penjana haba pelet memberikan rejim haba yang lebih selesa dan menjimatkan masa, yang juga membebankan sesuatu.

Akhirnya, kita mengatakan bahawa perapian pelet adalah peranti kompleks dan berpotensi api yang berbahaya, jadi pemasangan relau dan cerobong untuknya, serta penyelenggaraan teknikal harus dikendalikan oleh pakar yang berkelayakan.

Tanya mereka dalam komen

Terangkan soalan anda dengan seberapa banyak detail yang mungkin dan pakar kami akan menjawabnya

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

34 − = 33