Pelupusan 2 pangsapuri bilik

Membaiki apartmen dua bilik: idea dan gambar reka bentuk

Pangsapuri dua bilik - yang paling, mungkin, perumahan bersama di negara kita, kerana seketika mereka menyumbang kira-kira 60% daripada jumlah bilangan pangsapuri di semua rumah dalam pembinaan. Sekiranya rumah-rumah itu sudah tua, maka kawasan itu akan lebih hampir sama - dari 40 hingga 45 dataran untuk "Khrushchev" dan kira-kira 50 untuk "stalinkas". Tetapi bilangan orang yang hidup sangat berbeza: dari satu orang hingga empat atau lima. Sememangnya, keperluan dan keperluan untuk pengaturan itu berbeza. Apabila mereka bentuk apartmen dua bilik, ini mesti diambil kira.

Perancangan bersama dan berasingan

Perancangan bersama pangsapuri dua bilik adalah apabila mungkin masuk ke bilik kedua hanya melalui yang pertama. Untuk satu orang ia mudah: bilik pertama boleh digunakan sebagai ruang tamu, dan kedua sebagai bilik tidur. Pengagihan "peranan" yang sama adalah lebih disukai oleh pasangan. Dengan komposisi keluarga sedemikian, bilik gabungan adalah mudah.

Varian perancangan dua bilik "Khrushchev" rumah siri yang berbeza

Jika apartmen itu berada di rumah pembinaan "Khrushchev", maka dapur di dalamnya sangat kecil. Bagi seorang bujang, ini, secara amnya, tidak menjadi masalah, tetapi bagi pasangan, kawasan kecil tidak selesa. Yang paling biasa dalam kes ini, pilihan pembaikan - penyatuan dapur dan bilik pertama. Dalam beberapa varian perancangan ia mungkin. Kawasan gabungan yang dihasilkan dibahagikan dengan cara baru di antara kedua premis tersebut. Kadang-kadang hanya kawasan yang dibuat selepas mengeluarkan dinding dibawa ke kawasan dapur dan ini sudah cukup. Dan kawasan bekas bilik itu terbahagi kepada dua zon - ruang makan dan ruang tamu.

Varian perancangan dua bilik "Khrushchev" rumah siri yang berbeza

Keluarga dengan kanak-kanak dengan perancangan ini tidak selesa. Kanak-kanak biasanya dibawa ke bilik yang jauh - mereka tidur lebih awal. Dalam kes ini, ibu bapa di bilik masuk tidak selesa. Bukan sahaja ruang tamu dan bilik tidur digabungkan, jadi tidak ada persoalan privasi: kanak-kanak boleh membuat keputusan pada bila-bila masa untuk pergi ke tandas atau dapur. Dalam kes ini, idea asas pembaikan adalah membahagikan bilik dengan memindahkan atau memasang partition baru, serta menggerakkan pintu.

Salah satu pangsapuri dua bilik yang paling tidak diingini - "trem" dengan mudah diubah, berubah menjadi perumahan dengan susun atur yang berasingan dan ruang simpanan atau bilik persalinan

1

Sering kali dalam kes ini, mereka mengurangkan kawasan yang boleh digunakan. Tetapi kadang-kadang, sebaliknya, ruang hidup menjadi lebih besar. Ini berlaku di "Khrushchev" dengan sejumlah besar pantry: mereka berubah menjadi ruang tamu, dan semua benda yang disimpan disebarkan di kabinet atau diletakkan di dalam bilik persalinan.

Dengan kawasan yang cukup besar, apartmen dua bilik dengan bilik penyambung boleh diubah menjadi apartmen tiga bilik. Dalam kes ini, ruang laluan digunakan sebagai ruang tamu, dan lebih jauh dibahagikan kepada dua bilik tidur kecil.

Bagaimana untuk membuat apartmen dua bilik

Tata letak berasingan apartmen dua bilik ialah apabila anda boleh masuk ke bilik-bilik dari koridor. Secara umum, pangsapuri tersebut lebih mudah untuk keluarga: terdapat dua bilik yang terpencil. Biasanya kedua-dua anak dan ibu bapa gembira.

Untuk pasangan atau perseorangan, sering dan dengan susunan ini, mungkin untuk menggabungkan dapur dan ruang tamu dan dengan itu menjadikan pangsapuri lebih moden dan bergaya.

Pilihan untuk membaiki apartmen dua bilik adalah gabungan ruang tamu dan dapur

Masih terdapat cara yang popular untuk meningkatkan ruang hidup: kolam bilik dengan loggia atau balkoni. Dalam kes ini, anda perlu berhati-hati melindungi bekas balkoni dan kaca berkualiti. Ini menghilangkan bingkai tingkap dan pintu, dan sebahagian dinding dibiarkan, menggunakannya sebagai kabinet atau kaunter. ia boleh dikeluarkan, tetapi hanya bahagian yang tingkap tingkap, kerana ia tidak membawa beban. Dan pembukaan yang masih belum kelihatan seperti sesuatu yang asing, ia boleh dihiasi dalam bentuk gerbang, sudut bulat.

Gaya dalam reka bentuk apartmen dua bilik: satu atau tidak?

Yang paling logik ialah reka bentuk keseluruhan apartmen dalam satu gaya. Ini tidak bermakna bahawa terdapat satu skema warna. Tidak sama sekali. Dan satu gaya tidak bermaksud monoton. Di dalam kerangka satu gaya ada kemungkinan yang sangat luas dan variasi laut.

Pengubahsuaian pangsapuri dalam gaya moden

Sebagai contoh, lihat reka bentuk foto apartmen dua bilik dengan gaya moden. Arah dalam mewujudkan dalaman adalah penggunaan imej grafik.

Ruang masuk dan dewan masuk dalam apartmen dua bilik

Oleh kerana lorong kecil dalam saiz, semua perabot tertumpu pada satu dinding. Di dinding yang bertentangan, di dekat pintu terdapat hanya kasut sempit dengan tempat duduk lembut. Ruang dewan dari koridor dipisahkan oleh langkan yang terbentuk di siling. Menukar dan grafik dalam reka bentuk dinding, walaupun warna tetap sama.

Seperti yang anda lihat, skema warna di bilik-bilik ini dipelihara. Ia difahami: tidak ada garis yang jelas di antara mereka, walaupun bentuk huruf "G".

Tempat kerja dianjurkan di tapak pantri bekas

Dapur menyimpan motif grafik yang terdapat di hiasan dinding lorong, tetapi reka bentuk warna sangat berbeza, walaupun gaya tidak berubah. Ia tidak membosankan sama sekali, idea umum dikesan.

Motif yang ada di dinding di lorong juga di dapur, tetapi mereka dipindahkan ke langsir dan dalam warna yang sama sekali berbeza

Bilik dapur dan tidak terlalu luas, tetapi berjaya menyesuaikan dapur dalam bentuk huruf "P". Bahagian protruding itu digunakan sebagai kaunter bar. Penyelesaian ini membolehkan anda meningkatkan kawasan kerja, dan juga memanjangkan fungsi: di tempat ini anda boleh mempunyai makanan ringan tanpa menutupi meja.

Gaya tetap sama: moden, tetapi pendekatan yang lain

Perbezaan ke dapur dan ruang makan ditekankan oleh hiasan dinding, organisasi siling dan pencahayaan. Kesemua mereka menekankan kehadiran dua zon untuk tujuan yang berbeza, walaupun tidak ada batas yang jelas.

Bilik mandi mengekalkan skema warna coklat-coklat, tetapi sifat pedalaman berubah lagi. Perhatikan lampu pelbagai peringkat dan reka bentuk siling - penyelesaian reka bentuk yang menarik secara visual mengangkat siling. Juga, unjuran sepanjang perimeter menarik dan berfungsi. Ini merumitkan peletakan jubin, tetapi kadang-kadang meningkatkan fungsi: tidak perlu untuk rak hinged: semuanya sesuai dengan sempurna pada tiang.

Bilik mandi di nada beige dengan aksen coklat

Dalam reka bentuk bilik tidur kelihatan warna merah jambu dan gambar grafik burung di cawangan. Gaya adalah sama, tetapi tiada siapa yang akan mengatakan bahawa apartmen itu kelihatan membosankan.

Bilik tidur - grafik hadir, tetapi dalam tafsiran yang sama sekali berbeza

Pendaftaran bilik kanak-kanak untuk seorang gadis pada amnya pada pendaftaran warna dipecat dari nombor am atau baris am atau biasa, tetapi dengan itu mempunyai ciri-ciri yang sama.

Seperti yang anda lihat, perpaduan gaya tidak bermakna reka bentuk yang sama. Di dalam semua bilik apartmen dua bilik mempunyai nota tersendiri, tetapi ada sesuatu dari idea umum. Oleh itu, apabila anda membangunkan projek anda, anda perlu menentukan gaya di mana anda melihat perumahan anda. Kemudian cari idea atau beberapa unsur yang akan menggabungkan semua bahagian dalaman menjadi satu keseluruhan.

Romantik satu bilik tidur pangsapuri

Ini adalah gambar pangsapuri 2-bilik kecil. Ia didiami oleh satu orang, jadi ia telah memutuskan untuk merobohkan sebahagian besar dinding. Lorong di apartmen sangat kecil: secara harfiah kabinet di satu sisi dan batu kecil kecil dengan cermin di sisi yang lain. Dindingnya hampir putih, terang.

Hiasan lorong kecil

Masuk ke dapur dengan segera dari lorong. Untuk teknologi ini tidak terlalu menonjol terhadap latar belakang dinding cahaya, semuanya juga dibuat putih, serta meja atas dan kerusi. Pintu almari gelap diulang di atas meja gelap di meja makan.

Dapur juga dihiasi dengan gaya romantis - selimut dapur dengan percetakan foto memberi petunjuk kepada predilsi tuan rumah untuk perjalanan

Reka bentuknya ringan dan lapang. Di dalam bilik kecil tidak ada rasa "tekanan".

Pandangan dapur dalaman dari sudut yang berbeza

Di dalam bentuk dalaman yang tidak standard ini dimainkan: perabot dan partikel separuh bulat. Oleh itu di ruang tamu dikuasai oleh sofa besar, dalam bentuk arka, dekatnya - meja bujur, garis halus hadir dan pada siling pelbagai peringkat.

Ruang tamu. Sofa separa bulat besar adalah pusat pedalaman. Ia menduduki pusat komposisi

Ciri penting dalam pedalaman moden - TV - terletak di tengah-tengah komposisi bertentangan dengan sofa.

TV di bukit moden

Keistimewaan dalaman ini adalah bahawa bilik tidur hampir keseluruhannya dengan ruang tamu. Ia dipisahkan hanya dengan septum-lajur separuh bulatan. Anda boleh melihat katil, yang sebahagiannya dapat dilihat dari sofa ruang tamu.

Bilik tidur di apartmen dua bilik ini hampir tidak terpencil - ia dipisahkan dari ruang tamu hanya dengan partition separuh bulatan

Bilik mandi gabungan yang dihias dengan indah. Gabungan warna yang lembut, garis lurus paip, mencukupi, tetapi tidak terang. Semua ini mewujudkan dalaman yang indah.

Dekorasi bilik mandi dengan warna putih dan merah jambu

Reka bentuk pangsapuri ini tidak boleh dipanggil monophonic atau membosankan. Semua bilik dihiasi dengan gaya yang berbeza. Mereka bersatu dengan warna putih yang dominan, serta garis lurus, bulat di pedalaman.

Reka bentuk apartmen dua bilik di rumah standard P-44

Siri rumah ini telah dibina selama beberapa dekad. Mereka terus membina mereka sekarang, terdapat beberapa pengubahsuaian. Walau bagaimanapun, prinsip pembinaan umum tetap standard: semua pangsapuri dengan tata letak berasingan. Dari pembinaan terdahulu mereka dibezakan oleh dimensi besar semua bilik, termasuk dapur.

Pangsapuri satu bilik tidur yang asli di rumah siri P-44

Pangsapuri 2-bilik tidur ini mempunyai keluasan 55 meter persegi. Kelemahan termasuk bilik mandi gabungan dan pintu yang tidak berjaya ke bilik yang lebih kecil: ia adalah bertentangan dengan pintu masuk yang menyebabkan ketidakselesaan.

Rancangan pengubahsuaian apartmen dua bilik - kami membuang sekatan yang tidak diperlukan

Dalam kes ini, apartmen ini adalah untuk keluarga dengan anak-anak. Pemiliknya memutuskan bahawa mereka akan lebih selesa dengan bilik mandi berkongsi. Ia juga memutuskan untuk mengeluarkan partition yang memisahkan bilik kanak-kanak dari lorong dan meletakkan almari yang luas di tempatnya. Oleh itu, sedikit ruang disimpan, dan fungsi tidak terjejas.

Rancang susunan perabot

Di bawah almari besar ditempati dan sebahagian dari alun-alun, yang terletak di sebelah kanan pintu ke bilik tidur, yang juga akan digunakan sebagai ruang tamu.

Di kawasan lorong yang sedikit kurang daripada 6 meter persegi. m ada almari pakaian. Di dinding kedua ada penyangkut dan batu karang di bawahnya. Di atas penyangkut adalah papan elektrik apartmen, supaya ia tidak menarik perhatian, badan dicat dengan cat warna yang sama dengan unsur-unsur perabot. Permukaan atasnya boleh digunakan untuk menyimpan tipu.

Foto dalaman lorong

Ruang tamu dan, dalam kombinasi, bilik tidur ibu bapa dihiasi dengan warna yang sama - kelabu dengan turquoise trim. Ini tidak sengaja: kaedah ini membolehkan anda tidak membataskan ruang, walaupun terdapat sekatan.

Di hujung ruangan, tempat kerja dianjurkan. Ia dipisahkan oleh unit rak dengan ketinggian kecil, supaya ruang tidak hancur, tetapi zon ini agak jelas.

Perspektif lain di ruang tamu bilik tidur

Di sebelah kanan pintu adalah almari besar untuk siling. Sebahagiannya, ia mempunyai rak terbuka, sebahagiannya ditutup. Di tempat ini, anda boleh membuat bilik persalinan sempit atau almari pakaian terbina dalam. Bilik persalinan akan mempunyai fungsi yang terhad - lebarnya, dengan susun atur ini, hanya 80 cm, yang tidak mencukupi, tetapi masih benar-benar diatur. Pada masa yang sama, ia telah memutuskan untuk meletakkan perabot kes - untuk menjimatkan wang.

Kanak-kanak tidak mempunyai kawasan yang sangat besar, kerana ia telah memutuskan untuk menggunakan ambang sebagai meja. Untuk penempatan yang lebih padat, terdapat sebuah katil dua tingkat. Di bahagian bawah adalah laci yang boleh digunakan untuk menyimpan mainan dan peralatan tempat tidur.

Dekorasi kanak-kanak - laconically dan berfungsi

Bilik dapur-makan mempunyai kawasan yang agak kecil - sedikit lebih daripada 9 meter persegi. m Untuk kelihatan visual ia luas, dinding dicat putih. Warna yang sama dipilih perabot. Patch berwarna terang pada latar belakang putih adalah apron dapur - hijau. Hue hijau yang sama lembut meliputi di atas kerusi.

Dapur di apartmen dua bilik

Sila ambil perhatian bahawa langsir di dapur roll. Langkah itu dipikirkan dengan baik. Pertama, tingkap dalam susun atur ini adalah tidak linear, dan pada sudut. Dengan susunan ini, mudah untuk menggunakan orang Rom. Mungkin terdapat klasik, tetapi tidak dalam versi reka bentuk ini: mereka tidak sesuai dengan gaya. Tetapi terima kasih kepada fakta bahawa padat padat kelihatan dapat menggunakan jendela, dan juga memberikan bentuk yang menarik.

Walaupun fakta bahawa partition di bilik mandi telah dikeluarkan, ia masih kecil. Kita perlu mencari tempat untuk mesin basuh, seperti di bilik lain yang tidak ada tempat untuk diletakkan.

Pemandangan bilik mandi dari atas - anda boleh melihat susunan objek

Tempat untuk mesin basuh terdapat di bawah sink. Ia dipilih secara khusus dengan platform yang luas. Ia berada di bawahnya bahawa mesin itu terletak, dan platform melindunginya daripada kemasukan air.

Foto reka bentuk bilik mandi gabungan

Untuk memastikan bahawa bilik tidak kelihatan begitu kecil, jubin di dinding berwarna putih berkilat. Puncak dalaman ini adalah panel jubin dalam palet biru - salah satu warna yang ada dalam reka bentuk bilik-bilik lain.

Seperti yang dapat anda lihat, reka bentuk apartmen dua bilik ini dibuat dengan gaya yang sama. Di dalam mana-mana bilik, orientasi gaya tertentu dapat dikesan, walaupun mereka berbeza dari segi skema warna dan perasaan dan perasaan yang dibuat.

Tata letak pangsapuri 2 bilik: foto, skema

Apartmen dua bilik adalah tempat tinggal yang paling popular. Sebagai peraturan, ukuran dan harga mereka adalah paling diterima. Di sini anda boleh dengan mudah menampung keluarga empat. Walau bagaimanapun, seperti yang ditunjukkan oleh amalan, susun atur pangsapuri 2-bilik tidak sempurna, dan untuk mendapatkan keselesaan dan keselesaan maksimum, anda masih perlu mengubah sesuatu, terutamanya untuk bangunan lama.

Di zaman Soviet, rumah sering dibina tanpa mengambil kira keperluan penduduk, jadi rasionalnya pengedaran ruang hidup hanya boleh dimimpikan. Biasanya, ini adalah dapur kecil, koridor sempit tetapi panjang, bilik mandi gabungan atau bilik kecil yang berasingan dan berjalan kaki dan banyak lagi.

Rumah moden, seperti yang ditunjukkan dalam susun atur pangsapuri 2-bilik, lebih selesa, tetapi ada, malangnya, kekurangan di dalamnya. Selalunya, mereka adalah berdasarkan kepada faktor keperibadian, begitu banyak usaha untuk pembangunan semula. Walau bagaimanapun, untuk kemudiannya tidak mempunyai masalah dengan pemindahan partisyen dalaman, anda perlu menghalalkan tindakan ini dalam organisasi yang berkaitan (BTI). Dan juga patut memberi perhatian kepada nuansa penting yang lain: dalam apa jua keadaan tidak ada manipulasi yang dapat dilakukan dengan dinding beban, karena ini dapat mengakibatkan pemusnahan seluruh bangunan.

Kelemahan merancang pangsapuri dua bilik

Untuk menjadikan tempat tinggal sebagai selesa dan rasional yang mungkin, perlu mencuba untuk meneutralkan semua keburukan seawal mungkin dalam peringkat awal. Perlu diingatkan bahawa sesetengah daripada mereka kelihatan segera, sementara yang lain (tersembunyi) keluar hanya selepas akhir kerja.

Oleh itu, mari kita berurusan dengan kekurangan pangsapuri dua bilik:

  1. Bilik mandi. Memandangkan susunatur gambar pangsapuri 2-bilik, anda dapat melihat beberapa kecenderungan. Pada mulanya, bilik-bilik ini telah memisahkan tandas dan bilik mandi. Bagaimanapun, beberapa perumahan pasaran sekunder yang dipanggil lebih sering dijumpai dengan susunan gabungan. Adakah ia mudah? Dan ya, dan tidak. Sebagai contoh, untuk keluarga besar pasti ada, tetapi untuk dua orang, ia agak boleh diterima.
  2. Dapur. Dimensi terutamanya akut bilik ini dirasakan di Khrushchev. Selalunya di bangunan lama, kawasan dapur berbeza dari 4 hingga 6 meter persegi. m, yang dengan ketara merumitkan tugas secara rasional mencari perabot dan perkakas rumah yang perlu. Kesan visual dalam kes ini tidak banyak membantu. Di sini adalah perlu untuk bertindak secara kardinal. Sebagai contoh, anda boleh menggabungkan dapur dengan ruang tamu atau lorong.
  3. Koridor itu. Kelemahan merancang bilik ini selalunya cukup. Pada asasnya ia sama panjang, tetapi sempit, atau hampir tidak sepenuhnya. Sudah tentu, untuk meletakkan sebarang perabot di dalamnya menjadi tugas yang mustahil. Untuk cuba mengubahsuai koridor, anda perlu membina peluang yang disediakan oleh susunan asal pangsapuri 2-bilik. Sebagai contoh, lokasi bilik mandi, dapur, ruang tamu, serta saiznya.
  4. Pelanggaran bahagian geometri. Dengan bilik-bilik dengan bentuk segi empat tepat atau persegi, semuanya jelas. Walau bagaimanapun, kadang-kadang terdapat bilik dengan susunan dinding separuh bulatan, dengan beberapa pantri dan sudut dalaman. Di dalam pangsapuri tersebut, pedalaman keseluruhan akan bergantung sepenuhnya pada teknik reka bentuk yang digunakan. Pertama sekali, ini adalah zon, pencahayaan tambahan, relung dan sebagainya.
  5. Ketinggian siling. Betulkan parameter ini tidak mungkin sepenuhnya. Adalah disyorkan untuk menggunakan kesan visual yang boleh menjejaskan persepsi visual.
  6. Saiz kecil. Apabila apartmen dua bilik cukup kecil, tidak mungkin untuk menambah ruang bilik tertentu kerana orang lain. Di sini anda boleh menggunakan teknik yang agak biasa - untuk merobohkan semua partition dalaman. Dalam kes ini, anda akan mendapat apartmen studio yang luas. Bagaimanapun, kerja semacam itu mesti diselaraskan dengan profesional dan disahkan dalam struktur yang relevan.

Bagaimanakah pembangunan semula bermula?

Susun atur standard apartmen 2-bilik ditunjukkan dalam dokumen-dokumen untuk perumahan ini. Terdapat maklumat mengenai saiz yang tepat, lokasi komunikasi, dan lain-lain. Secara semulajadi, sebelum memulakan kerja adalah perlu untuk mengkaji dan menganalisis semua parameter ini sepenuhnya. Juga, ia adalah bernilai mengingati kehendak semua orang yang tinggal di sini. Pilihan yang boleh dipercayai adalah untuk mempercayakan penggubalan projek kepada profesional yang berkelayakan. Ini akan membantu mengelakkan kesilapan biasa.

Di bawah ini, kami akan mempertimbangkan empat jenis perancangan pangsapuri dua bilik yang paling biasa.

Rumah-rumah yang dibina pada tahun 1940-an dan 1950-an, dipanggil "stalinki9raquo;. Susun atur mereka boleh dicemburui: siling tinggi, bilik besar, lokasi yang selesa. Sebagai peraturan, dinding galas hanya bersifat luaran, dan ini membuka peluang besar dalam pilihan reka bentuk. Sering kali susun atur pangsapuri 2-bilik di rumah tersebut membolehkan anda mengubah suai premis tanpa banyak kerosakan, sebagai contoh, untuk membahagi satu bilik tidur besar menjadi dua yang lebih kecil. Keputusan sedemikian akan memungkinkan untuk melengkapkan tapak semaian atau pejabat.

Rumah-rumah yang dibina semasa zaman Leonid Brezhnev, dibandingkan dengan zaman Stalin, agak berkurang. Walau bagaimanapun, ini bukan versi terburuk bangunan lama. Bilik-bilik tidak raksasa, tetapi agak luas, bilik mandi berasingan, dapur 7-8 meter persegi M. Susun atur pangsapuri 2-bilik ini agak boleh diterima. Jika perlu, anda boleh memindahkan beberapa sekatan, tetapi harus diperhatikan bahawa di rumah-rumah ini, dinding gantung dapat masuk ke dalam apartmen. Oleh itu, adalah disyorkan untuk berunding dengan organisasi projek sebelum menjalankan kerja.

Fakta menarik ialah Khrushchev didirikan sebagai perumahan sementara, tetapi pada masa ini rumah jenis ini adalah yang paling biasa. Mereka dianggap paling tidak selesa dan bermasalah. Ini adalah dapur yang sangat kecil, bilik mandi gabungan dimensi kecil, koridor sempit, bilik berkomunikasi, dan lain-lain. Anda boleh mencatat ke infiniti, kerana susunan apartmen 2 bilik di Khrushchev mempunyai lebih banyak kelemahan daripada merit. Walau bagaimanapun, jangan kecewa terlebih dahulu. Pereka moden menawarkan banyak projek yang berjaya yang akan membantu radikal mengubah bahagian dalam sebuah apartmen seperti itu. Perkara-perkara utama dalam karya-karya ini adalah:

  • Ruang koridor sebahagiannya melekat pada ruang tamu.
  • Gabungkan dapur dengan bilik sebelah.
  • Pada perbelanjaan dewan, kenaikan atau bahkan membahagikan bilik mandi.

Tata letak pangsapuri 2-bilik di bangunan baru sudah cukup rasional, terutama jika dibandingkan dengan Khrushchevs. Di sini, semua bilik diasingkan, bilik mandi berasingan dengan saiz yang mencukupi, dewan masuk yang luas dan selesa, dapur besar 8-10 meter persegi. Walau bagaimanapun, jika perkiraan sebegini tidak sesuai dengan anda, anda boleh, contohnya, mengatur apartmen studio atau menambah kawasan loggia ke bilik bersebelahan.

Susun atur standard: pangsapuri 2 bilik

Perancangan pangsapuri Kharkov. Pangsapuri dua bilik tidur. Susun atur biasa

Amerika kawasan KhTZ secara aktif dibina - pada awalnya selepas tahun-tahun peperangan, apabila perlu untuk meningkatkan ekonomi negara dari kehancuran, rakyat Amerika memecahkan keperluan perumahan penduduk. Mengapa HTZ? Di kawasan ini, sebilangan besar gergasi industri tertumpu, yang paling terkenal adalah yang terkenal Kilang traktor.

Ciri khas wanita Amerika - dapur di koridor.

Tingkat di dalam rumah - 4 tingkat

Susun atur biasa - rumah 5-tingkat

kawasan 57.9 / 36.1 / 8.7 m2

Susun atur tipikal - rumah bata 9 tingkat susun atur yang lebih baik

Salah satu penyelesaian seni bina yang baik untuk zaman Soviet adalah kawasan yang lebih besar daripada polka dan Czechs, dan dapur-seperti yang kita lihat-lebih luas.

kawasan 47/28 / 7.4 m2

bahan dinding - bata

Tata letak - 6 tingkat rumah, 2 balkoni

Ramai orang pasti mahu tinggal di sebuah apartmen dengan tata letak ini! Beri perhatian kepada jumlah kawasan - medan untuk menjadualkan semula pangsapuri dengan selera anda!

kawasan 75,1 / 46,7 / 9,2 m2

Tata letak tipikal - polka 2-roomed, projek Poland

Salah satu perancangan yang paling popular dan kerap

Layout - pangsapuri 2 bilik tidur, 9 tingkat, dapur di tengah

Pilihan yang baik untuk perumahan yang selesa di Kharkov.

Layout - apartmen 2 bilik tidur, rumah bata 9 tingkat

Susun atur pangsapuri 2 bilik "Cheshka"

Salah satu susunan tipikal biasa di bandar Kharkov.

Rumah - 9-12 tingkat

dinding bahan - panel

kawasan Czech 2-roomed - 44/27 / 6.7 m2

Layout - apartmen 2-bilik dengan susun atur yang lebih baik, depan, loggia 6m.kv.

Pilihan yang baik susun atur pangsapuri . Pencinta perumahan yang selesa akan berminat dalam kedua-dua kawasan besar apartmen dan kawasan dapur. Dan pada masa yang sama, terdapat kelemahan - penghujung bangunan.

kawasan 53/30/8 m2

Pangsapuri 2-bilik tidur di rumah batu bertingkat 9, loggia untuk 2 bilik - pelan lantai

Kawasan kecil, dan pada masa yang sama yang ingin tinggal di rumah bata sering memilih pilihan perancangan ini

bahan dinding - bata

Susun atur biasa - apartmen 2 bilik tidur, 16 tingkat rumah, 2 balkoni

kawasan - 50/30 / 8.4 m2

Sudah tentu, lebih baik untuk merancang apartmen daripada Czech atau polka. Plus - pertama sekali - kawasan besar kedua-dua umum dan dapur. Ya, dan dua balkoni di apartmen 2 bilik - itu sendiri tambah besar!

Oleh itu, mari lihat susun atur - skim 2 bilik di sebuah rumah 16 tingkat, 2 balkoni

susun atur - rumah bata 5-tingkat, kampung Zhukovsky, Akademik Proskury

Kawasan yang indah dan berprestij di kampung Zhukovsky!

Oleh itu, susun atur bangunan lima tingkat untuk Proskury:

kawasan - 41 / 26.6 / 5.5 m2

Tata letak pangsapuri 2-bilik di rumah-rumah 16-tingkat di sepanjang jalan - Mira, Klochkovskaya, Poznans'ka

Dilihat dari kawasan-kawasan tersebut, tidak cukup susun atur rumah 16 tingkat-sekurang-kurangnya tidak ada keluasan luas kawasan dan kawasan dapur yang penduduk bangunan enam belas tingkat lain biasa.

Kawasan - 45/31 / 5.2 m2

susun atur - pangsapuri 2-bilik, rumah 9-tingkat tahun 1960-an yang dibina

hampir sama dengan Khrushchev.

Plus besar adalah bilik yang berasingan.

Layout - dua bilik Khrushchev, satu sisi.

2 х комн хрущевка односторонняя - ertinya semua tingkap apartmen menghadap satu sisi

lantai di dalam rumah - 5

bahan dinding - bata

susun atur Khrushchev satu-dua bilik tunggal

susun atur apartmen - 2 bilik stalinka

Kegemaran dan dihormati oleh semua lapisan susun atur apartmen masyarakat - stalinka .Dan pada masa yang sama, saya ingin menekankan - stalinkas - berbeza dalam bidang dan susun atur - di bawah hanya salah satu pilihan untuk merancang dua bilik-stalinka

kawasan - 53.9 / 31.7 / 8.4 m2

bahan dinding - bata

lantai di dalam rumah - 5

susun atur - rumah 14 tingkat, loggia di sepanjang dapur dan bilik

Tata letak yang menarik, kelemahan adalah dapur kecil Dan pada masa yang sama, jika apartmen dibangun semula, maka kecacatan ini dapat diperbetulkan

Tata letak 2 bilik "Cheshki", dua balkoni

2 bilik " Czech "Dua balkoni - di kawasan melebihi czech biasa, plus besar - 2 balkoni - dalam biasa Czechs , seperti yang kita tahu, terdapat hanya satu balkoni

kawasan 48,7 / 30,8 / 7,1 m2

Pelan Czech -2 bilik, 2 balkoni

lay out - apartmen 2 bilik, 16 tingkat rumah

Tata letak - 2 bilik Khrushchev, kawasan gunung Dingin

Apa yang luar biasa - kawasan 2 bilik Khrushchev di Gunung Dingin (lihat rancangan garis besar) lebih daripada Khrushchev biasa

Susun atur pangsapuri 2 bilik, rumah lima tingkat, bilik bersebelahan

Susun atur biasa - Pangsapuri 2 bilik di rumah bata.

Pilihan yang baik untuk perumahan terpencil di Kharkov

merancang pangsapuri 2 bilik di rumah 5 tingkat, Saltovka

Susun aturnya agak penasaran - agak besar-bahkan lebih daripada di kawasan keseluruhan "Czech". Ya, itu hanya bahan dinding rumah - panel.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

52 + = 53