Pemanas di garaj dengan tangan sendiri

Pemanas buatan sendiri untuk rumah, vila dan garaj

Untuk rekreasi di kampung di musim sejuk, sumber panas (pemanas) yang boleh dipercayai. Ia boleh dibeli di kedai khusus. Tetapi ada penduduk musim panas yang boleh dengan mudah mereka bentuk pemanas buatan sendiri untuk rumah, kotej dan garaj.

Tidak semua dacha dan pemilik rumah datang kepada keputusan ini, tetapi hanya mereka yang mempunyai kemahiran dan kemahiran khusus. Antaranya ada jurutera yang diajar sendiri. Mereka dapat mengira semua butiran, berhati-hati mengendalikan setiap detail, memasang pemanas selamat asli.

Kos bahan untuk peranti buatan sendiri untuk memanaskan bilik adalah minimum, kerana ia boleh didapati di premis. Walaupun anda membeli bahan untuk wang, maka ia akan jauh lebih murah daripada peranti dari kedai, dan kesan kerja adalah sama. Mengapa kemudian membelanjakan wang untuk membeli peralatan siap, apabila ia boleh dipasang secara berasingan. Bagaimana untuk membuat pemanas untuk rumah dengan tangan anda sendiri?

Pemanas gas buatan sendiri untuk garaj, rumah, kediaman musim panas

Mewujudkan pemanas dengan tangan anda sendiri, anda perlu mengikuti beberapa cadangan:

 • Peranti ini perlu mempunyai reka bentuk yang mudah tanpa unsur dan butiran yang kompleks.
 • Ia perlu menekankan perhatian khusus kepada keselamatan, kerana peralatan yang meliputi dan membekalkan gas paling baik dibeli oleh kilang, atau dikeluarkan dari silinder lama.
 • Apabila mencipta pemanas gas, seseorang juga perlu mengambil kira ekonominya.
 • Pemanas tidak boleh menjadi rumit, dan cara pengaktifannya adalah kompleks.
 • Kos bahan untuk pemanas tidak boleh lebih daripada satu pertiga daripada harga sebenar pemanas kilang dari kaunter kedai, jika tidak ada yang tidak dapat dilakukan, lebih mudah untuk membeli yang siap.

Sebagai menunjukkan amalan, cara pemanasan yang paling berkesan di rumah adalah radiasi inframerah.

Untuk membuat apa-pemanas gas untuk rumah garaj buatan sendiri, kotej dengan tangan mereka, memerlukan sekurang-kurangnya bahagian dan kos bahan (lembaran timah gunting logam, klopochnik, rivet, logam repitsu mesh halus, purata ayak Perniagaan kapasiti gas semburan tsargovy 0.5 l. dan pembakar khas dengan injap).

Perkara pertama yang perlu dilakukan ialah membaiki pemanas ke pembakar. Ia perlu mengambil ayakan ekonomi, bersandar pada lembaran galvanis dan bulatan dengan penanda. Kemudian berserenjang dan selari ia perlu untuk menarik ke telinga segiempat bulatan (salah seorang daripada mereka harus dua kali lebih lama). Gunting untuk logam perlu memotong gambar. Ia sepatutnya lancar.

Peringkat kedua pemasangan pemanas mengandungi pengikat bahagian di antara mereka. Untuk melakukan ini, ambil pembakar dan skru dengan bolt pada bulatan timah. Kemudian, dengan bantuan telinga, yang dibungkus ke arah yang bertentangan, penyaring dilampirkan. Ia membantu menghilangkan haba. Ia ternyata sebahagian daripada reka bentuk pemanas.

1

Peringkat ketiga pemasangan pemanas buatan sendiri akan menjadi lampiran logam. Untuk melakukan ini, sekali lagi, potong lingkaran timah yang sama. Ia juga dipotong dengan gunting logam. Telinga bengkok, dan dalam bidang lubang bulatan digerudi (kira-kira 10). Kemudian mesh itu diambil dan dilekatkan pada tali kedua-dua lingkaran. Pertama, anda perlu melampirkan bahagian bawah, maka yang paling atas. Pengancing dilakukan dengan bantuan klepnik dan rivet. Hasil daripada operasi ini, silinder mesh perlu diperolehi.

Peringkat akhir adalah pelancaran pemanas gas buatan sendiri inframerah. Walaupun ia tidak bagus, tetapi haba daripadanya berpunca daripada haba untuk memanaskan garaj, bilik di rumah atau pondok kecil.

Pemanas minyak dengan tangan sendiri

Oleh kerana fungsi, kecekapan dan kecekapan yang sempurna, pemanas minyak telah menjadi sangat popular di kalangan penduduk musim panas. Mereka selamat dan padat, mempunyai kecekapan yang tinggi.

Peranti pemanas minyak buatan sendiri adalah sangat sederhana: perumahan yang dimeteraikan secara hermetically dengan minyak (mana-mana petak gas atau kontena tertutup lain boleh muncul), di mana pemanas tiub elektrik dibalut.

Untuk membuat pemanas minyak, bahan dan peralatan berikut diperlukan:

 • Tangki Hermetik (radiator dari mesin, logam atau bateri aluminium).
 • Minyak transformer atau minyak teknikal.
 • 4 sepuluh.
 • Motor elektrik atau pam kuasa rendah (sehingga 2-2.5 kW).
 • Satu set latihan, gerudi, mesin kimpalan, elektrod, suis.

Proses pemasangan pemanas minyak di rumah berjalan mengikut senario berikut:

 • Memasang bingkai. Bingkai perlu dibuat supaya ia boleh diangkut dan mudah digunakan, ia juga bernilai mempertimbangkan cara ia disimpan di bahagian hangat tahun ini. Sudut dikimpal bersama menggunakan mesin kimpalan.
 • Lubang untuk pemasangan elemen pemanasan. Lubang boleh dibuat oleh bulgarian atau kimpalan, dan terbaik sekali oleh autogen (jika ada peluang untuk mendapatkannya).
 • Pengancing pam atau motor. Anda boleh memasang motor atau mengepam terus pada badan pemanas atau pada bingkai. Ia perlu memastikan bahawa pam tidak menyentuh tembaga.
 • Pemasangan sepuluh. Tanes dipasang di tempat pra-siap dengan sambungan bolted.
 • Ketegasan. Untuk mencapai ketat, anda perlu mengeluarkan semua lubang. Untuk penggunaan yang lebih mudah daripada pemanas dan kecemasan penyingkiran cecair, mungkin untuk memasang penutup yang akan diskru ke badan.
 • Sambungan elemen pemanasan. Mereka perlu disambung secara selari (ini adalah bagaimana pemanas akan berfungsi dengan berkesan). Anda boleh memilih suhu yang dikehendaki oleh pengawal.
 • Pemanas minyak hampir siap. Ia tetap untuk mengumpul segala-galanya pada bingkai dan seluruh peranti ke tanah.

Penyejuk minyak dengan tangan sendiri akan menjadi pemanas yang sangat baik dan berkesan untuk rumah dan vila. Kelemahannya ialah kebergantungan terhadap elektrik dan penggunaannya yang besar.

Pemanas elektrik dengan tangan sendiri

Jika anda membuat pemanas elektrik dengan tangan anda sendiri, asas kerjanya mestilah sinar inframerah, yang tidak memanaskan udara, tetapi objek di dalam bilik. Terima kasih kepada prinsip ini, walaupun pemanas elektrik buatan sendiri akan berkesan. Di samping itu, penggunaan elektrik adalah minimum.

Untuk membuat pemanas elektrik, anda boleh menggunakan dua plat plastik dan grafit grafit. Pemilik akan mendapatkan alat estetik, rata yang harmoni sesuai dengan pedalaman mana pun.

Pemanas grafit dibuat dengan grafit grafit (lama, bekas tram yang digunakan boleh digunakan), dua helai plastik (1 m 2 setiap satu), gam epoksi, sekeping wayar dengan palam pada akhir.

 1. Peringkat pertama. Anda perlu mengisar grafit, jika tiada serbuk grafit selesai. Jumlah serbuk menjejaskan kecekapan pemanas, jadi ia sepatutnya cukup.
 2. Peringkat kedua. Serbuk grafit dicampur dengan gam epoksi. Akibat daripada tindakan ini, konduktor grafit yang cemerlang diperoleh, yang mempunyai rintangan yang hebat.
 3. Peringkat ketiga. Komposisi serbuk grafit dan gam epoxy yang dihasilkan dalam garis lebar zigzag digunakan pada salah satu plat plastik.
 4. Peringkat keempat. Menggunakan pelekat epoksi yang sama, plat kedua dilekatkan dari atas. Anda boleh mendapatkan reka bentuk yang dihasilkan, selepas pengeringan, dimasukkan ke dalam bingkai kayu. Ini akan memberi lebih banyak kekuatan pemanas.
 5. Peringkat kelima. Terminal tembaga dipasang di kedua-dua belah pemanas. Mereka disambungkan ke wayar dengan palam.
 6. Peringkat terakhir. Peranti ini sedia untuk digunakan. Ia perlu memasukkannya ke soket dan memeriksa kapasiti kerja.

Pemanas elektrik buatan sendiri adalah cara yang paling berkesan dan mudah untuk memanaskan bilik. Ramai pelawat sering berminat dengan persoalan bagaimana untuk membuat pemanas untuk garaj dengan tangan mereka sendiri? Untuk garaj, anda boleh membuat pemanas pada prinsip yang sama, hanya plat plastik yang perlu mengambil lebih kecil, kira-kira dua kali. Ini akan cukup untuk memanaskan garaj kecil.

Cara membuat pemanasan murah di garaj

Pemilihan kaedah pemanasan ruang garasi bergantung kepada faktor utama berikut:

 • panjang tuan rumah pada musim sejuk;
 • ketersediaan pembawa tenaga, harga;
 • Kemudahan penggunaan.

Kami mencadangkan untuk mempertimbangkan pelbagai pilihan untuk menyelesaikan masalah ini dan memahami cara membuat pemanasan garaj yang paling menjimatkan dan cekap, sesuai untuk keadaan anda.

Lebih baik tenggelam atau pilihan pembawa tenaga

Dalam 99% kes, rangkaian haba berpusat tidak dibawa ke garaj, apalagi gas utama, jadi pemilik perlu memilih kaedah pemanasan autonomi. Pada pelupusan anda ialah pembawa tenaga berikut:

 • pelbagai jenis bahan api pepejal - kayu api, arang batu, briket, sisa pertanian dan lain-lain yang mudah terbakar;
 • minyak diesel, minyak sisa;
 • Elektrik;
 • gas cecair dalam silinder.

Undang-undang hutan. Apabila anda mula memilih bahan bakar yang menguntungkan untuk memanaskan garaj di musim sejuk, mengambil kira ketetapan yang penting: lebih mahal pengangkut tenaga, lebih mudah dan lebih murah untuk mengatur pemanasan, yang akan mudah beroperasi. Sebaliknya, bahan bakar murah atau percuma dalam bentuk sampah dan sampah akan membawa banyak masalah - buruh dan pelaburan kewangan awal.

Kayu dan pelbagai bahan buangan adalah bahan api paling murah untuk pemanasan, dan dalam beberapa kes, ia akan dikenakan bayaran percuma. Di kawasan selatan, tidak kaya dengan hutan, jenis bahan api lain digunakan secara meluas: sisa agro-industri kecil.

Untuk rujukan. Serpihan pertanian terdiri daripada zarah halus, disaring dari tanaman bijirin dengan arus. Ini adalah kepingan batang, rumput, jerami dan sisa lain yang dicincang oleh gabungan. Harga pembawa tenaga sangat menarik dan bermula dari 20 USD. Itu adalah untuk 1 tan.

Selepas membersihkan bijirin, sisa masih digunakan untuk pemanasan

Jika anda memutuskan pada musim sejuk untuk memanaskan garaj dengan bahan api pepejal, bersiaplah untuk menangani isu-isu seperti:

 • membeli atau mengeluarkan relau (idealnya - dandang);
 • pemasangan cerobong;
 • penimbunan kayu api, arang batu atau sisa;
 • kos buruh untuk bilet, relau dan pembersihan dari jelaga.

Menyimpan kayu api dalam garaj bukan penyelesaian yang sangat mudah

Winnings - dalam bentuk wang dan pemanasan yang sangat baik dari premis mana-mana saiz, momen yang hilang disenaraikan di atas. Tambahkan masa di sini untuk menyalakan dan memanaskan (0.5-1 jam). Oleh itu kesimpulan: pemanasan murah dengan bahan api pepejal akan sesuai dengan pemilik garaj dan kotak, tinggal di sana setiap hari selama 4-6 jam atau lebih.

Penggunaan tenaga kerja dan diesel

Kotak pemanasan atau garaj dengan bahan api diesel, dibeli di stesen minyak, mahal dan sangat tidak menguntungkan. Pilihan yang luar biasa ialah pemanasan seksyen kecil ruangan di mana kerja itu dilakukan, menggunakan pemanas elektrik yang ciri-cirinya digambarkan dalam bahan yang berasingan.

Penapisan minyak adalah pembawa tenaga yang lebih cekap tenaga, walaupun bukan yang paling murah. Pilihan ini boleh dipertimbangkan dengan serius, apabila minyak sisa boleh diperoleh dengan harga yang dikurangkan. Apakah ciri-ciri dan kesulitan:

 1. Untuk pembakaran bahan api cecair burger buatan sendiri digunakan pada pelbagai jenis kerja. Yang paling selamat - ketuhar - penumpuk, yang boleh dipesan oleh tukang atau dibuat oleh mereka sendiri.
 2. Ia perlu memasang cerobong.

Dandang untuk bekerja daripada jenis drop

 • Tangki dengan minyak mengambil ruang yang kurang daripada kayu. Biasanya mereka diletakkan di bawah tanah.
 • Latihan harus dipertahankan dan ditapis.
 • Satelit yang tidak dapat dielakkan pemanasan bahan api cair adalah bau dan kotoran, walaupun untuk garaj ini tidak kritis.
 • Ketuhar buatan sendiri dianggap mudah terbakar.
 • Nota: Oleh kerana murah dan kesederhanaan, dapur keajaiban minyak khas, ditunjukkan dalam foto, menjadi sangat popular. Mereka mempunyai harta untuk menembak api apabila bahan api mengandungi sedikit air atau antifreeze, menyebabkan api.

  Kelebihan penggunaan perlombongan - output haba yang tinggi, penyalaan cepat dan pemanasan kotak garasi, kemudahan penggunaan (lebih mudah untuk menambah minyak daripada memotong dan membawa kayu api). Kesimpulannya ialah: jika bahan api murah, atau anda menghabiskan sedikit masa di garaj, maka bahan bakar cair adalah pilihan yang sesuai. Pelaburan awal adalah setanding dengan pemanasan kayu.

  Apabila menggunakan minyak solar, ia patut dipertimbangkan pilihan jenis pemanas udara kilang diesel "Planar" yang ditunjukkan dalam gambar. Dengan penggunaan bahan api 250 ml sejam, unit ini menghasilkan pemindahan haba sehingga 2 kW. Terdapat pemanas dan lebih berkuasa - untuk 3 dan 4 kW dengan penggunaan diesel sebanyak 0.37 dan 0.5 l / h, masing-masing. Harga dalam lingkungan 330 y. e.

  Pemanasan dengan elektrik adalah pilihan yang paling selesa dan murah dari segi pelaburan awal. Tetapi dalam proses operasi, anda perlu membayar pada tarif penuh - kaunter dua zon tidak ada gunanya, anda tidak akan bekerja di garasi pada waktu malam.

  Kami menyenaraikan semua kelebihan pemanasan elektrik:

  1. Elektrik dipanaskan dengan selesa dan selamat. Habuk, kotoran dan bau tidak hadir, anda tidak perlu membawa kayu bakar dan tong minyak.
  2. Dijual ada pelbagai jenis pemanas elektrik jenis udara: convectors, radiator minyak, panel infra-merah dan senapang haba.
  3. Ia mungkin untuk membuat sistem pemanasan air dengan dandang elektrik (jika had kuasa dibenarkan).
  4. Pemanasan garaj bermula dengan serta-merta selepas pemanas dihidupkan, suhu yang selesa dijangkau secara literal dalam setengah jam (sekali lagi, apabila terdapat kuasa yang mencukupi).

  Pemanas kipas mudah alih murah mampu memanaskan hanya sebahagian dari bilik di mana kerja sedang dilakukan

  Hanya terdapat dua pengecualian, tetapi mereka adalah kritikal: harga elektrik dan menghadkan had penggunaan kuasa, yang tidak membenarkan untuk mewujudkan sumber haba yang berkesan. Sebagai contoh, jika perjanjian dengan syarikat pengurusan menunjukkan angka 3 kW, maka seorang pengamal hanya 2 kW diletakkan, tidak dapat memanaskan garaj pada musim sejuk.

  Untuk rujukan. Kadang-kadang pemandu menggunakan "kambing" buatan sendiri dan pemanas kipas dalam kotak, walaupun sekatan. Kenapa ini tidak boleh dilakukan: terdapat bahaya pendawaian pencucuhan, voltan jiran jatuh, dan dalam hal memeriksa oleh kakitangan grid kuasa, anda dijangka menerima denda atau perjalanan yang besar.

  Pemanas elektrik adalah pilihan untuk penginapan singkat di garaj. Mereka datang - menghidupkan pemanas - melakukan kerja yang dirancang selama 1-2 jam - pemanasan dimatikan dan ditinggalkan. Sekiranya anda menghidupkan bilik menjadi bengkel di mana anda menghabiskan masa kerja anda, anda perlu membayar jumlah yang banyak untuk penggunaan elektrik.

  Pembakar dinding standard memanaskan udara di dalam bilik lebih perlahan daripada pemanas kipas

  Kaedah pemanasan bilik simpanan kereta ini boleh diterima oleh penduduk di Persekutuan Rusia, di mana harga runcit gas cecair adalah rendah. Ukraine untuk memanaskan garaj dengan propana akan terlalu mahal.

  Pemanasan autonomi daripada silinder gas adalah selamat dan selesa seperti elektrik. Dan di Rusia kos tenaga lebih rendah. Tetapi di sini terdapat beberapa perangkap:

  • di suatu tempat anda perlu meletakkan belon propana, supaya tidak mengganggu kerja;
  • anda perlu secara berkala membawa tangki untuk mengisi minyak;

  Semasa operasi, tangki membeku, menyebabkan bekalan gas merosot

 • Untuk pembakaran propana, perlu membuat peralatan buatan kilang, sama sekali tidak disyorkan untuk membuat pembakar gas dengan sendirinya;
 • paip cerobong diperlukan di jalan.
 • Sekiranya anda menambah kos kewangan, masalah menyelenggara pemanasan dan mengisi semula silinder, maka aspek negatif akan menghalang sebahagian daripada positif dari keselesaan operasi.

  Perbandingan kos 1 kW haba yang diterima daripada pelbagai pembawa tenaga dalam keadaan Rusia dan Ukraine diterbitkan di halaman ini.

  Cara mengatur pemanasan udara

  Kaedah pemanasan ini menyiratkan pemanasan langsung udara di dalam bilik garaj dari sumber haba yang terpilih. Ini boleh jadi mana-mana unit di atas:

  • pembakar bahan api pepejal;
  • relau - penitis pada kerja;
  • pemanas elektrik - pemutar, minyak sejuk atau pistol haba;
  • pemercik gas.

  Nota: Kami sengaja tidak termasuk dalam senarai unit pemanasan yang menghasilkan produk pembakaran terus ke dalam bilik - dapur diesel jenis Savo, senapang panas langsung dan pemanas inframerah gas. Lihat mana-mana forum subjek automotif dan pastikan pengguna dalam ulasan mengadu sakit kepala dan keadaan kesihatan yang tidak baik dari penyedutan gas ekzos.

  Pemanas sedemikian membuang produk pembakaran bahan api diesel terus ke dalam bilik

  Pemasangan dapur di atas kayu dan kerja

  Pemanasan langsung udara di garaj dengan membakar bahan bakar murah - kayu api dan pelbagai sisa - pemanasan yang paling ekonomi. Tetapi ia mesti dianjurkan dengan minda, jika tidak, pemanas akan memanaskan satu sudut bilik, dan sebaliknya akan tetap sejuk. Adalah jelas bahawa ketuhar tidak boleh dipasang di tengah-tengah bilik, jadi isu pengagihan haba mesti diselesaikan secara berbeza.

  Untuk membuat pemanasan udara berkesan dari garaj atau kotak sendiri dengan penggunaan dapur kayu, gunakan saranan kami:

  1. Perintah, membeli atau secara bebas menghasilkan burzhuyku yang ekonomik, dan bukan sekadar kotak besi dengan paip. Contoh relau dengan lukisan, gambar rajah dan arahan pemasangan boleh didapati dalam penerbitan yang berkaitan.
  2. Kawasan permukaan pertukaran haba dinding pemanas harus sesuai dengan dimensi ruang. Pengiraan adalah seperti berikut: untuk timbunan balak dengan selang 3-4 jam dan sama rata memanaskan garaj 20 m², permukaan permukaan pemanasan hendaklah 1 m².
  3. Pengiraan tidak mengambil bahagian dalam lambung di sekitar kuali abu (ia agak panas). Tetapi kawasan rusuk konveks yang dikimpal ke dinding dari luar diambil kira.
  4. Pasang burger di lokasi yang dipilih dan pastikan untuk mengurus pengudaraan badan oleh mana-mana kipas - isi rumah, untuk tudung atau komputer sejuk. Oleh kerana pergerakan terpaksa udara, haba lebih cekap diambil dari dinding relau dan diedarkan secara merata ke atas kotak.

  Pilihan untuk meniup dapur kayu

 • Sebelum meninggalkan cerobong di jalan, letakkan secara mendatar di sepanjang dinding, maka ia akan memberikan lebih banyak haba ke bilik.
 • Angkat cerobong ke ketinggian 5 m, menghitung dari parutan, dan sediakannya dengan pintu untuk menyesuaikan tujah. Di bahagian bawah, berikan pengumpul kondensat, sesuai dengan hud mengikut budi bicara anda sendiri.
 • Nota: Pengiraan kawasan permukaan pertukaran haba dapur diambil dari pengalaman praktikal pakar kami Vitaly Dashko. Pengiraan adalah betul untuk garaj dengan ketinggian tidak lebih daripada 3 m.

  Terdapat reka bentuk dapur buatan sendiri, yang direka untuk bengkel pemanasan udara, garaj dan bangunan ladang lain. Berikut adalah gambarajah turbin gas yang diperbuat daripada silinder gas dan dilengkapi dengan ruang pemanasan yang berasingan, di mana kipas bertiup udara. Sekiranya perlu, ia boleh memacu air melalui penukar haba.

  Majlis. Jika baru-baru ini anda menggantikan dandang gas lantai di dalam rumah, jangan tergesa-gesa untuk membuangnya. Ambil unit lama ke garasi, sambungkannya ke cerobong dan panas dengan kayu bakar, mengepam udara ke jaket air kosong dengan lebih sejuk (dari cawangan bawah). Kemudian anda tidak perlu membakar oven sama ada.

  Semua yang disebutkan di atas adalah sama untuk burzhuyk pada minyak sisa. Satu-satunya perbezaan ialah penempatan tangki bahan api yang memberi makan kepada penitis. Jauhkan tangki dari dapur untuk menyebabkan api. Pemanas ajaib dua bilik biasa tidak boleh digunakan - ia berbahaya dan menggunakan sehingga 2 liter kerja setiap jam. Gunakan model dengan pembakar titisan.

  Penempatan pemanas elektrik

  Perkara pertama yang perlu dilakukan ialah dengan betul memilih peralatan pemanasan untuk kuasa. Jika anda ingin memanaskan garaj sepenuhnya, kemudian ukur kawasannya dan kalikan kuadratur yang terhasil dengan 0.1-0.15 kW. Iaitu 20 m² memerlukan 20 x 0.15 = 3 kW kuasa haba (dan sama dengan elektrik), mencukupi untuk mengekalkan suhu udara positif.

  Sekarang mari kita teruskan cadangan:

  1. Sekiranya kerja anda di dalam garaj adalah berkala dan jangka pendek, lebih baik untuk menjimatkan wang dan membeli pemanas kipas mudah alih atau panel inframerah. Ia terletak di tempat yang betul dan menghangatkan sebahagian daripada bilik sahaja. Kuasa termal (ia juga elektrik) kuasa peranti adalah 50% daripada yang dikira.
  2. Cuba gunakan pemanas yang dilengkapi dengan turbin atau kipas untuk mengedarkan haba lebih baik dan lebih cepat.

  Peranti inframerah yang digantung memanas permukaan yang berada di zon tindakannya

 • Penyelesaian yang rasional untuk convectors dan peralatan dipasang di dinding lain adalah meletakkan beberapa pemanas kecil di tempat yang berbeza dan bukannya satu besar. Kemudian garaj memanas secara merata, dan jika perlu, separuh daripada pemanas dimatikan.
 • Jangan teruskan tentang penjual yang cuba melepaskan peranti yang lebih mahal di bawah nama produk inovatif dan berteknologi tinggi. Kecekapan semua pemanas elektrik adalah sama dan sama dengan 98-99%, perbezaannya adalah dalam kaedah pemindahan haba.
 • Kaedah pemanasan yang berbeza boleh digabungkan. Sebagai contoh, di atas meja kerja, masuk akal untuk menggantung panel inframerah yang menyediakan pemanasan tempatan. Selebihnya garaj dipanaskan dengan dapur atau pistol panas - yang lebih menguntungkan.

  Perlu difahami bahawa pemasangan pemanasan air masuk akal apabila anda berada di garasi sepanjang masa. Jika tidak, kos tidak membenarkan diri sendiri, kerana sebagai tambahan kepada sumber haba dan bahan api, anda perlu membeli:

  • membuang besi atau keluli bateri (sebagai pilihan, paip kimpalan dari daftar);
  • pam beredar;
  • tangki pengembangan;
  • paip di lebuh raya;
  • antibeku.

  Untuk rujukan. Ruang garaj dipanaskan secara berkala, jadi tidak mungkin untuk mengisi sistem dengan air sederhana.

  Mengetahui keperluan jumlah haba untuk memanaskan bilik (dikira dalam bahagian sebelumnya), pilih kuasa radiator atau menentukan panjang paip daftar buatan rumah mengikut jadual:

  Nota: Dalam jadual di bawah t1 bermakna suhu penyejuk, t2 - udara di dalam bilik.

  Prosedur pengiraan adalah seperti berikut. Ambil paip keluli DN 80 (Ø89 mm) dan ketahui dari jadual bahawa 1 m panjang cukup untuk memanaskan kawasan sebesar 1.37 m². Ambil persegi garaj, contohnya, 20 m² dan bahagikan dengan angka ini: 20 / 1.37 = 14.6 m - panjang keseluruhan bahagian pemanasan. Dikeluarkan kepada 2-3 pemanas dan masak daftar mengikut lukisan.

  Pam beredar mengambil tekanan terendah (lajur air 4 m), tangki pengembangan - jumlah minimum. Pipes - polypropylene, keluli atau saiz repoussage DN 15. Kemudian memasang radiator 2 di dinding yang bertentangan dan mengumpul sistem pemanasan paip double berpagar mudah dihubungkan dengan sumber haba mengikut skim ini:

  Daripada dapur pembakaran kayu dengan litar air, dandang elektrik atau sumber haba lain

  Berikut ini boleh digunakan sebagai pemasangan pemanasan air:

  • pembakaran kayu atau kerja dengan litar air, seperti yang ditunjukkan dalam rajah di atas;
  • penukar haba - jenis samovar pengekonomian, dipasang pada cerobong;
  • Pemanas elektrik dipasang di dalam paip keluli menegak, seperti yang digambarkan dalam gambar rajah;
  • dandang elektrik sepenuhnya atau agregat bahan api pepejal.

  Dandang elektrik paling mudah dengan daftar

  Majlis. Jangan lupa menambah penapis lumpur dan injap bola ke skema untuk memotong sumber haba dan mengalirkan air dari sistem. Di titik teratas, letakkan bolong udara automatik, dan pada bateri - Kren Mayevsky untuk bolong udara.

  Mengapa kami tidak mengesyorkan untuk membuat sistem jenis terbuka di garaj, yang lebih mudah dan lebih murah? Sebab - bahan antibeku, yang akan hilang dari tangki terbuka, yang tidak selamat untuk kesihatan (toksik ethylene glycol), apatah lagi kos penyejuk.

  Jika anda menaip frasa carian "pemanasan garaj" dan melihat gambar-gambar di laman berbahasa Inggeris, maka tidak ada dapur kayu dan minyak di garasi Eropah Barat tidak akan dapat. Apa pemanasan di sana pemandu:

  • pemanas elektrik elektrik;
  • pemanas gantung inframerah;
  • unit pemanasan udara (pemanas udara).

  Unit pemanasan udara yang ditangguhkan tidak menduduki kawasan yang berguna di garaj

  Dua pilihan pertama yang telah kita pertimbangkan di atas. Cara ketiga juga jauh dari hal baru: air yang dipanaskan di dalam boiler melewati radiator, yang ditiup oleh kipas paksi yang kuat. Secara idealnya, unit itu digantung dari siling dan mengedarkan udara panas di seluruh bilik.

  Kelebihan pilihan ini adalah padat, kelajuan pemanasan dan kemungkinan penghawa dingin pada musim panas (air sejuk bukannya dipanaskan dihantar ke radiator).

  Pemanas yang diperbuat daripada radiator automotif

  Minus satu - peningkatan kos untuk peralatan, kerana penyejuk mesti dipanaskan dalam dandang dan diberi makan melalui paip ke pemanas. Tetapi jika garaj dilekatkan ke rumah persendirian, masalahnya mudah diselesaikan dengan menghubungkan radiator ke sistem pemanasan air bangunan.

  Bantuan. Banyak tukang garaj sudah menggunakan pemanasan seperti ini, memasang analog buatan sendiri dari pemanas udara, diperbuat daripada radiator kereta dan mana-mana peminat yang sesuai. Bagaimana ia dilaksanakan, lihat video:

  Daripada semua perkara di atas, dan juga berdasarkan pemerhatian praktikal, kesimpulan berikut tersirat:

  1. Walaupun semua kesukaran membakar bahan api pepejal, kayu bakar dan bahan buangan lain menjadi peneraju di kalangan pembawa tenaga kerana harga yang boleh diterima.
  2. Atas sebab yang sama, kebanyakan garaj membuat pemanasan udara. Ia mudah dalam prestasi dan membolehkan anda dengan cepat memanaskan bilik.
  3. Pemanasan udara kecekapan memberi tekanan kepada sumber haba atau mengepam udara melalui ruang pemanasan.
  4. Pemanasan air lebih sesuai di bengkel dan pusat penjagaan kereta, untuk garaj persendirian sistem mahal.
  5. Pemanasan elektrik adalah pilihan tambahan dan jangka pendek, yang mudah dilaksanakan, tetapi sukar untuk membayar semasa operasi.

  Mana-mana kaedah pemanasan yang anda pilih di garaj, peranan penting akan memainkan tahap penebatan bangunan. Kotak besi dengan slot di pintu pagar sama sekali tidak memegang haba dan tidak menyerah kepada pemanasan, jadi mahal dan tidak berguna untuk memanaskannya. Satu lagi perkara - dinding yang diperbuat daripada blok buih atau dilindungi dengan buih dari luar, - dalam garaj tersebut, penjimatan cukup dicapai.

  Navigasi mengikut rekod

  Bagaimana untuk meletakkan perapian untuk pemanasan rumah peribadi

 • Bagaimana hendak membuat dandang minyak sisa

 • Bagaimana untuk mengira bayaran untuk pemanasan di blok flat

 • Cara betul membuat cerobong untuk dandang gas

 • Bagaimana untuk memilih injap sehala dan memasang dalam sistem pemanasan

  Bagaimana menggunakan pemanas air dan menjimatkan elektrik

  Bagaimana berat radiator cast-iron mempengaruhi prestasinya

  Pemanas radiator yang paling sesuai untuk dipilih - aluminium atau bimetallic

  Dandang gas mana - lantai atau dinding lebih baik untuk memilih untuk memanaskan rumah?

  Bagaimana hendak memilih dandang air panas untuk lantai yang panas dan sambungkannya dengan betul ke sikat?

  Hak cipta © 2018 Pemanasan dan pengudaraan rumah anda. Semua hak terpelihara.

  Bagaimana untuk memanaskan diri garaj

  Untuk Ia adalah mungkin untuk menggunakan pelbagai cara pemanasan garaj. (pemanasan pusat tidak dianggap):

  - dengan bantuan pemanas elektrik - cara pemanasan yang paling biasa, mudah tetapi tidak murah;

  - dengan bantuan relau pembakaran kayu (arang batu) - murah, jika ada bahan bakar percuma, ditambah waktu kerja;

  - dengan bantuan pemanas bahan api diesel - pilihan yang baik, pemanasan cepat, sekali lagi - kos pembelian dan bahan api yang ketara.

  - dengan bantuan pemanas minyak sisa - pilihan yang baik, terutamanya jika bekerja dengan banyak.

  - pilihan lain - sistem pemanasan pegun yang lebih eksotik atau klasik, yang dibentangkan semasa membina garaj.

  Apabila menggunakan pemanas elektrik, terdapat banyak kelebihan - kesederhanaan, tidak perlu menyimpan tenaga, kos kecil untuk pengambilalihan, kemudahan di lokasi, bebas penyelenggaraan, dan sebagainya. Kekurangan utama adalah penggunaan tenaga yang tinggi dan, dengan itu, kos.

  Ditawarkan versi buatan sendiri dari pemanas elektrik yang ekonomik Untuk kegunaan di garaj atau premis yang serupa.

  Sebagai komponen utama unit struktur pemanas buatan sendiri Radiator digunakan dari mana-mana kereta, pam (pam air kereta) dengan kipas dan muncung dan motor elektrik. Radiator boleh diambil walaupun dengan tiub tersumbat sebahagian, ini tidak akan menghalangnya daripada bekerja. Anda boleh mengambil radiator dari mana-mana unit penyejukan industri dan bukannya radiator kereta. Motor elektrik yang digunakan adalah kira-kira 0.3-0.8 kW dan memberikan kelajuan putaran sekurang-kurangnya 1500 rpm.

  Dasar pemanasnya adalah bingkai, yang dikimpal dari sudut keluli. Untuk dapat memindahkan pemanas, lebih mudah untuk meletakkannya pada roda penggelek apa-apa yang dipasang pada bingkai. Enjin, pam air, starter dan radiator dilampirkan pada bingkai. Dalam tangki bawah radiator diletakkan tiga pemanas, masing-masing dengan kapasiti 1 kW, beroperasi dari 220 V. Pilihan terbaik adalah pemanas tiga, yang mempunyai soket berulir biasa. Pemanas dipasang dengan cara yang berbeza, sebagai contoh, adalah mungkin untuk memotong lubang pada tangki bawah dan solder ke tepi cincin dengan benang untuk batang TENNA.

  Penerangan mengenai pembinaan pemanas elektrik buatan sendiri untuk garaj:

  Untuk menyesuaikan pemanas elektrik ke mod yang paling berkesan (pada suhu cecair 80 ° C dalam radiator), diameter pullei dipilih. Untuk mengimbangi pengembangan cecair apabila dipanaskan dalam pemasangan, tangki pengembangan kereta berfungsi.

  Reka bentuk pemanas elektrik yang lebih rumit membolehkan mengekalkan suhu yang ditetapkan. Untuk melakukan ini, sudah cukup untuk menghidupkan motor dalam rangkaian tidak secara langsung, tetapi melalui sensor suhu ruang DTKB.

  Yang paling sesuai sebagai pemanas elektrik cecair adalah minyak pengubah. Ia cepat dipanaskan, ia menyejukkan sangat perlahan dan tidak membeku, walaupun dengan penurunan suhu yang ketara. Ia adalah mungkin untuk menggunakan antibeku automotif A-40 daripada minyak pengubah.

  Ketegangan tali pinggang yang menghubungkan motor ke pam dan kipas dapat diselaraskan dengan menggerakkan pam dengan kipas di alur yang disediakan di bingkai.

  Habuk habuk dan kerepek kecil, yang kekal selepas pembinaan, boleh digunakan dengan jayanya untuk memanaskan garaj atau bahkan rumah percutian, jika standard "burzhuyku" memasang pallet ketebalan lembaran keluli 2-3mm dengan lubang di tengah. Palet perlu dibuat boleh tanggal, supaya apabila habuk papan habis, sekali lagi membakar dapur dengan kayu.

  Tungku sedemikian hendaklah digunakan oleh orang-orang yang tinggal di dekat pembalakan, di mana habuk habuk akan hampir bebas.

  Ketuhar ini digunakan sebagai berikut: dari atas, melalui lubang dalam piring, masukkan pancang hidung (ia mesti dipasang pada lubang di dalam kuali sehingga tidak ada jurang). Habuk kayu itu padat dalam ruang di sekeliling pegangan. Dengan berhati-hati, bahawa mereka tidak jatuh ke dalam lubang, mengambil pancang, tutup plat dan dari bawah palet melalui pintu ketuhar cahaya kayu api. Serbuk habuk menyala dan membara. Sepanjang malam (5-7 jam) relau memanaskan bilik.

  Pembinaan sebuah pemanas relau buatan sendiri.

  1 - paip, 2 - kon. kiraan, 3 - habuk papan, 4 - badan relau, 5 - palet, 6 - pintu, 7 - lubang abu.

  Pemanas buatan sendiri untuk garaj dengan pembakaran tanpa flameless

  Prinsip kerja adalah bahawa wap bahan api - alkohol atau petrol - dioksidakan oleh oksigen udara dengan pemangkin. Ini berlaku terus pada unsur pemanasan. Tenaga termal dihasilkan bukan oleh pembakaran bahan api, tetapi oleh tindak balas kimia yang berterusan.

  Pembinaan pemanas buatan sendiri1 - tiub tergelincir, 2 - badan tangki, 3 - selak tegangan kunci 4 - selak paksi 5 - depan dengan lugs untuk mengunci 6 - penegangan pendakap 7 - Cover, 8 - rivet 9 - Mengendalikan, 10 - wayar Nichrome, 11 - asbestos bulu berubat pemangkin, 12 - pengapit bingkai 13 - jaringan logam, 14 - bingkai plat pemanas 15 - mengelak 16 - pengisi gabus, 17 - leher 18 - asbestos bulu 19 - sumbu 20 - sekatan dalaman, 21 - perumahan pembakar. A ialah cermin unsur pemanasan (b X e).

  Memasang elemen pemanasan di dalam pembakar, letakkan gasket dari dawai (seksyen 5 mm) antara bingkai dan tempat pemasangannya. Balut wayar dengan asbestos tali. Pemanas rumah ini untuk garaj harus mempunyai penutup logam yang akan dipakai di atas pembakar, dengan itu menghentikan operasinya.

  Pada mesh unsur pemanasan, tuangkan 100 ml petrol, dan letakkan api. Tidak lama lagi, api akan dipadamkan, wap petrol dari tangki akan mula menyedut ke permukaan yang dipanaskan. Mereka disebabkan oleh oksigen udara dengan bantuan pemangkin akan mula mengoksidakan dan meningkatkan suhu. Iaitu, pembakaran tidak bercela bermula.

  Dan satu lagi versi pemanas elektrik buatan sendiri untuk garaj itu

  Penyelesaian masalah pemanasan garaj dengan bantuan pemanas elektrik buatan sendiri dengan spiral terbuka tidak dibenarkan, kerana penyejatan petrol, kadang-kadang terdapat dalam garaj, dan sentuhan mereka dengan unsur pemanasan terbuka, boleh menyebabkan akibat tragis. Pemanas elektrik industri mudah alih juga bukan penyelesaian terbaik untuk masalah ini, kerana mereka mempunyai pemindahan haba yang rendah.

  Salah satu pilihan yang berkesan untuk pemanasan garaj adalah sistem pemanasan air dengan sumber haba individu. Untuk mengatur pemanasan di garaj berkenaan dengan prinsip ini boleh secara bebas, setelah sebelumnya dibiasakan dengan skema yang ditunjukkan dalam gambar.

  Angka yang menunjukkan sambungan saluran paip menunjukkan:

  - cap tangki pengembangan

  - sambungan paip cawangan dengan pembungkusan

  - plat penahan logam

  - Terminal bekalan kuasa TEN

  Nasib baik, dan biarkan di dalam garaj anda sentiasa hangat.

 • Leave a Reply

  Your email address will not be published.Required fields are marked *

  + 27 = 28