Pemasangan buasir

Pemasangan timbunan skru dengan tangan anda sendiri

Kualiti asas bergantung kepada kebolehpercayaan dan ketahanan seluruh struktur. Pembinaan rumah pada buasir skru boleh dijalankan ke atas tanah yang tidak stabil, di zon banjir, di tapak dengan pelepasan yang kompleks, di kawasan yang aktif secara seismik.

Teknologi ini adalah salah satu yang paling kos efektif. Ia cukup mudah untuk memasang timbunan skru dengan tangan anda sendiri. Dari artikel ini, anda boleh mendapatkan maklumat tentang cara memasang cerucuk skru dengan betul, supaya bangunan itu akan berfungsi selama bertahun-tahun tanpa pembaikan.

Tongkat skru dibuat dalam bentuk pipa logam dengan titik dan bilah skru di bahagian bawah. Boleh digunakan pada tanah yang sukar. Tidak sesuai untuk dipasang di tanah berbatu dan berbatu, kerana ia tidak dapat menembus lapisan keras ketika penggerudian.

Hayat rumah bergantung kepada pemasangan buasir yang betul

Dimensi pendukung bergantung kepada jisim bahan baku dari mana rumah akan dibina dan beban beban bahan binaan, orang dan objek di dalam rumah.

Di samping itu, pengiraan mengambil kira jisim purata salji lapisan, yang boleh di atas bumbung pada musim sejuk.

Dari pemasangan asas skru tukul akan bergantung pada kehidupan keseluruhan bangunan.

Buasir skru tidak boleh diskru oleh satu orang, pekerja tambahan diperlukan untuk menjalankan kerja.

Sebelum membuat keputusan untuk membina sebuah rumah di atas panggung, anda perlu mengkaji keadaan tanah dan menentukan tahap terjadinya air bawah tanah. Maklumat sedemikian boleh didapati daripada organisasi geodetik, pembinaan atau dari jiran-jiran yang memimpin atau memimpin pembinaan.

Untuk secara bebas menentukan lapisan tanah yang terletak di bawah tapak pembinaan, menjalankan penggerudian percubaan. Di beberapa tempat di dalam laman web ini, telaga-telaga digali, dalam jarak 1.5 meter, lebih daripada panjang longgokan. Pada bilah gerudi adalah zarah tanah yang terdapat di dalam sumur.

1

Sekiranya kawasan yang dikeringkan dikesan, ia perlu mengatur buasir untuk asas skru supaya ia boleh dilewati.

Pemasangan asas longgokan dan skru dilakukan oleh peranti hidraulik atau secara manual.

Pemasangan buasir skru dengan tangan mereka sendiri dilakukan dengan mengacaukan sokongan mengikut jenis skru.

Halangan untuk memasang asas skru-skru boleh:

 • Kehadiran di tanah batu besar yang besar (lebih daripada 5 cm diameter) atau serpihan;
 • kejadian di dalam tanah struktur konkrit dari bangunan lama;
 • Sistem akar pokok akan sangat merumitkan skru buasir;

Teknik pemasangan manual melibatkan penggunaan tuil panjang untuk mengacaukan cerucuk skru. Sekiranya pembinaan, pagar, tiang atau pokok berhampiran dengan tempat yang menyokong yayasan terletak, tuil tidak akan bertukar 360 darjah. Ini akan menjadi penghalang kepada asas timbunan skru.

Panjang sokongan yang digunakan untuk pembinaan asas skru bergantung kepada tanah, kedalaman pembekuan dan tahap lokasi grilasi.

Sekiranya terdapat tapak yang stabil di tapak, ia akan mencukupi untuk memasang sokongan 2.5 m panjang. Pada pelepasan yang kompleks dengan perbezaan ketinggian, unsur-unsur struktur panjang yang berbeza bergantung pada ketinggian rupa bumi akan diperlukan.

Pada tanah yang tidak stabil, sokongan harus panjang sehingga ia akan mencapai tanah yang padat dan padat. Lokasinya ditentukan oleh penggerudian percubaan.

Skru struktur skru ke kedalaman di mana pasir, tanah liat. Tanah yang stabil akan memastikan penetapan padat unsur sokongan di dalam tanah. Kehadiran pecahan padat ditentukan oleh zarah-zarah yang masih ada pada bilah.

Selepas itu, kedalaman pembentukan diukur. Kurangkan kerikil pada tali di dalam telaga sehingga ia menyentuh bahagian bawah. Buat nota pada tali, angkat dan ukur panjang.

Di rantau yang aktif secara seismik, panjang telaga harus sekurang-kurangnya 4 m. Tiang dibeli untuk tiang yang setengah meter lebih panjang daripada yang dikira. Lebih baik untuk memotong lebihan daripada dalam proses penggerudian, ternyata bahawa panjang longgokan itu tidak mencukupi.

Diameter buasir dan reka bentuk mereka yang dihasilkan dalam pengeluaran ditunjukkan dalam jadual:

Hitung jumlah berat semua bahan pembinaan dan penamat yang akan digunakan dalam pendirian. Mengambil kira berat maksimum yang dianggarkan perabot, barangan isi rumah, orang yang akan berada di dalam rumah. Hitung jisim bilik mandi atau kolam, dengan mengambil kira bahawa tangki akan diisi dengan air.

Pertimbangkan beban lapisan salji, yang boleh terletak di atas bumbung pada musim sejuk. Penunjuk ini dihitung pada peta bergantung kepada rantau ini:

Bilangan sokongan yang diperlukan untuk peranti asas akan bergantung kepada reka bentuk dan galas beban rumah.

Apabila bangunan di zon iklim dengan angin kencang, jarak antara pendukung berkurang hingga 2.5 m.

Bilangan buasir dikira dengan rumus: menambah semua beban yang mungkin, dan nilai yang dihasilkan dibahagikan kepada galas beban satu longgokan.

Sebelum memasang buasir, anda perlu menandakan lokasi mereka di tapak. Untuk tujuan ini, pada mulanya, rancangan untuk meletakkan sokongan dilukis di atas kertas, dipandu oleh dokumentasi reka bentuk.

Pelan rumah dibahagikan kepada segi empat tepat, mengira saiz setiap plot. Di setiap sudut persegi panjang dan di tengah semua struktur sokongan, timbunan diletakkan.

Selepas menentukan lokasi sokongan di kawasan dengan galas beban maksimum, jarak yang tinggal di antara unsur dibahagikan kepada segmen yang sama. Bergantung pada anggaran bilangan pendukung, ia sama rata di sekeliling perimeter. Untuk maklumat lanjut tentang susun atur, lihat video ini:

Sekiranya projek itu menyediakan ruang atau perapian, semestinya ada sokongan di bawahnya.

Menjalankan pelan untuk mengatur sokongan dari lukisan ke medan.

Lokasi pemasangan ditandakan dengan rasuk kayu dengan ujung bawah yang tajam (untuk penembusan yang lebih mudah ke dalam tanah), di antara pegangan menghulurkan rentetan di sepanjang seluruh perimeter bangunan dan diagonal.

Ia perlu menandakan perimeter dan pepenjuru asas buasir skru hendaklah mengikut pelan.

Di kawasan kecil, memasang asas cerucuk dengan peralatan khas tidak menguntungkan, ia lebih menguntungkan untuk memutarkan cerucuk dengan tangan anda sendiri.

Untuk melakukan ini, anda memerlukan peranti yang terdiri daripada sekeping paip. Ia harus sedikit lebih besar daripada diameter seksyen sokongan yang diskrukan. Dalam paip ini harus disediakan lubang untuk sambungan dengan bolt struktur skru dan dua mata untuk pemasangan tuil.

Skru satu sokongan itu sendiri boleh dalam masa sejam, bergantung pada jenis tanah di tapak. Elemen beban galas berputar sehingga 400 cm panjang boleh dilakukan dengan menggunakan kuasa beberapa pembantu. Dua orang akan menyusun struktur skru, dan seseorang itu harus memantau pesawat menegak, menggunakan tahap magnetik. Untuk arahan terperinci, lihat video ini:

Peranti yang diperlukan untuk memutarkan cerucuk skru:

 • paip berdinding tebal dengan diameter 5 cm dan panjang 250 cm akan digunakan sebagai tuil;
 • rolet, tahap magnet;
 • sekop, sekerap, tukul sledge, tukul;
 • kapur atau penanda;
 • pasak kayu atau bar kelengkapan;
 • Bulgaria untuk menegak secara menegak selepas pemasangan asas.

Untuk mengetahui cara memasang buas skru, anda perlu mengkaji teknologi pemasangan. Kerja-kerja ini dilakukan dengan menggunakan alat untuk memutar, dibuat dengan tangan.

Seringkali soalan timbul untuk mengetatkan buasir skru dengan tangan anda sendiri, supaya mereka tidak menyimpang dari tahap menegak.

Untuk ini, seseorang mesti dengan tegas mengawal tindakan pembantu dan surat-menyurat elemen berpintal pesawat menegak selepas setiap giliran 360 darjah.

Selepas penyediaan dan penandaan kawasan tersebut, sokongannya dirawat dengan sebatian anti-menghakis. Tumpukan skru oleh teknologi pertama dipasang di sudut.

Peraturan untuk memasang buasir:

 1. Penggerudian dibuat untuk pemasangan cerucuk skru, lebih kecil lebar daripada diameter sokongan. Kedalaman harus 30% daripada saiz longgokan.
 2. Peranti dibuat untuk menyusun cerucuk skru. Dalam lubang yang disediakan, anda perlu meletakkan elemen logam. Di atas timbunan skru, skrap dipasang, memasukkannya ke dalam lubang teknologi dari atas. Di tepi tudung dipasang pada paip, yang membolehkan untuk memanjangkan panjang tuil ke 2, 5 m. Semakin lama tuas, semakin mudah untuk menancapkan ke dalam sokongan tanah.
 3. Dua orang mengambil tuas dan melakukan lilitan pili dengan tangan. Yang ketiga memegang dalam kedudukan dan kawalan menegak selepas setiap giliran supaya sokongan itu direndam dengan ketat pada tahap menegak.
 4. Sekiranya struktur itu tidak meminjamkan dirinya untuk membongkar dan melonggarkan tanah, ia dimuatkan. Untuk melakukan ini, sama ada dua orang menggantung pada tuil, atau satu duduk di atas. Apabila unsur yang diskritik terletak pada objek padat, dan selanjutnya adalah mustahil untuk memajukannya, biarkan ia seperti itu, potong lebihan itu lebih panjang.
 5. Bahagian teratas dipotong pada satah mendatar, menggunakan laser, paras gelembung atau pencari jarak jauh. Teknologi untuk pemasangan cerucuk skru menyediakan panjang 100 mm panjang. Dalam sesetengah kes, sokongan untuk asas skru dipendekkan ke jarak yang lebih besar.
 6. Untuk memberi kekuatan dan perlindungan daripada kemusnahan di bawah pengaruh kelembapan, struktur berongga dipenuhi dengan konkrit.
 7. Jika perlu, bina grillaj kayu atau konkrit, yang berfungsi secara seragam memindahkan beban dari rumah ke buasir.

Apabila membina sebuah rumah di atas asas skru tukul, perlu mematuhi teknologi pemasangan timbunan skru.

Penggunaan peralatan khas untuk membongkar skru skru untuk memudahkan dan memudahkan kerja, tetapi membenarkan beberapa kesalahan.

Dibangunkan peranti mudah alih yang boleh diangkut di dalam kereta.

Arahan untuk operasi stesen benzyhydro UZS-1:

 • masukkan gerudi hidraulik ke dalam batang sokongan, batangnya dengan struktur skru tetap dengan penutup;
 • menubuhkan struktur dengan mekanisme yang dipasang di dalamnya di tempat yang ditandakan;
 • Tuas dilampirkan pada lengan hidraulik, yang akhirnya menjadi kuat di atas tanah;
 • stesen mula mengecil dalam sokongan.

Unit ini dimulakan dan dimatikan dengan bantuan tuas. Stesen-stesen sedemikian sesuai untuk membongkar struktur dengan diameter 79 hingga 113 mm untuk pembinaan individu. Memasang cerucuk skru untuk rumah pelbagai tingkat tidak boleh, mereka tidak akan menanggung beban beban yang penting. Untuk maklumat lanjut, lihat video ini:

Untuk memutar lebih pantas, anda boleh melampirkan kepada reka bentuk gerudi

Kaedah lain bagi pemasangan mekanikal melibatkan penggunaan gerudi dan alat perengkuh gear.

Pembinaannya digerakkan bersama-sama.

Satu usaha yang penting akan diberikan pada paip, jadi satu saluran diletakkan untuk menguatkannya dan menghalang ubah bentuk.

Penggerudian disambungkan kepada voltan, berputar, ia mengetatkan struktur skru. Ia adalah perlu untuk mengendalikan tahap menegak dengan ketat apabila tenggelam.

Sokongan helical hanya akan dapat dipercaya jika ia memindahkan beban yang dibawa dari rumah ke tanah yang padat, stabil dan tidak mereda di bawah tindakan graviti. Skru sepanjang jalan sehingga ia sampai ke tanah kepadatan seperti itu, yang tidak membiarkannya tenggelam lebih rendah.

Terlepas dari teknologi pemasangan yang terpilih, mengacaukan timbunan skru dengan tangan anda sendiri mesti dilakukan secara tegas dalam satah menegak menggunakan tahap.

Arahan pemasangan langkah-demi-langkah untuk pangkalan pili-skru

Pemasangan tukul skru terutamanya dalam permintaan di mana wilayah untuk pembinaan rumah dicirikan oleh tanah yang bermasalah dan landskap yang sukar, serta dalam hal berdekatan dengan komunikasi bawah tanah. Pangkalan skru akan menjadi penyelesaian yang sangat baik sekiranya anda merancang untuk menambah pelanjutan kepada struktur yang sedia ada. Pemasangan pondok tiang dan skru sangat popular di dalam pembinaan perumahan pinggir bandar. Mari kita cuba memahami mengapa penggunaan teknologi telah menjadi begitu meluas.

Pemasangan tukul skru boleh dilakukan dalam dua cara:

Dimensi longgokan

 1. Manual.
 2. Mekanik.

Pilihannya ditentukan oleh beberapa faktor penting yang harus diambil kira, jika tidak, asas rumah dapat dipasang dengan tidak tepat:

 • ciri-ciri tanah (kepadatan, batu);
 • air bawah tanah yang berdekatan;
 • kekerapan lebuh raya komunikasi;
 • ketumpatan dan umur bangunan yang terdekat;
 • pilihan peribadi pemaju.

Seterusnya, kami akan melihat lebih terperinci mengenai pemasangan dan pemasangan mekanikal komponen skru secara berasingan dan memeriksa ciri, kelebihan dan kekurangan mereka.

Pemasangan buasir skru dengan tangan mereka sendiri adalah yang paling sering dilakukan sekiranya tidak mustahil untuk menguruskan kemasukan jentera secara langsung untuk pembinaan. Ia juga tidak digalakkan untuk mengejar teknik ini untuk merealisasikan sedikit kerja (sehingga 10 tumpukan diameter kecil), sehingga meningkatkan sisa yang tidak perlu. Secara semulajadi, tidak mustahil untuk mengetap buasir skru dengan bantuan teknologi di mana perlu untuk melihat rejim "diam" dan di kawasan yang dilindungi.

Menggelekkan timbunan secara manual

Kelebihan utama kaedah ini, di mana asas skru dipasang oleh diri sendiri tanpa peralatan khas, boleh dikaitkan dengan murahnya, kerana anda tidak perlu menyewa peralatan dan penipuan. Dalam kes ini, pangkalan rumah itu dipasang dengan penglibatan tiga orang, lebih baik secara fizikal. Dari alat yang anda perlukan untuk menyimpan dengan sekop, sledgehammer dan level untuk 3 pesawat, serta kunci tuas yang dapat digantikan dengan pipa (alat yang memastikan pembalut rod).

Sekiranya kita bercakap mengenai kekurangan manual skru, mereka adalah seperti berikut:

 • kemungkinan penyimpangan kritikal dari menegak dengan ralat 5 cm atau lebih;
 • Kebarangkalian bahawa cerucuk skru akan disiksa tidak akan selesai kerana kekurangan sumber manusia dan kedalaman tidak akan mencapai tahap yang diperlukan;
 • Pangkalan rumah dipasang di ruang terkurung;
 • diameter timbunan melebihi 108 mm atau, dalam kes yang sangat jarang, 133 mm.

Jika semua perkara ini tidak berkaitan dengan anda, anda boleh memasang asas skru dengan selamat tanpa peranti tambahan.

Mereka yang tidak boleh atau tidak mahu menjalankan pemasangan manual sokongan untuk pembinaan masa depan rumah untuk beberapa sebab akan dipaksa untuk menggunakan peralatan untuk memutar cerucuk skru. Di sini anda memerlukan mesin khas - pelantar penggerudian dengan momen rotasi 2000-4000 N (newtons). Penggunaan teknik ini memastikan pembungkusan elemen sokongan walaupun di tanah yang sangat padat (batu dan batu tidak dihitung).

Pemasangan mekanikal elemen sokongan

Peranti mekanikal menjamin pengoptimuman optimum sokongan dan pemasangan pantas mereka. Juga di sini anda tidak perlu bimbang tentang sisihan dari paksi menegak. Pemasangan untuk memutarkan longgokan skru membenarkan dirinya sendiri di mana unsur-unsur diameter besar akan digunakan atau jika nombor mengesankannya diperlukan. Dengan bantuan unit ini, asas untuk rumah boleh dipasang di ruang terkurung, di mana peranti untuk prosedur manual tidak sesuai kerana bar besar dan kekurangan sudut tatal. Juga di sini kedalaman akan dijamin dalam parameter yang diberikan.

Kami menarik perhatian anda kepada fakta bahawa, jika perlu, grillage boleh dipasang pada buas skru, tetapi tidak kira bagaimana ia dipasang.

Arahan pemasangan langkah demi langkah

Teknologi pemasangan buas skru menyediakan untuk menjalankan kerja persediaan, di mana tanah dianalisis di atas tanah. Berdasarkan keputusan, saiz sokongan kon dipilih dan bilangannya dikira. Juga menandakan tapak dengan tanda tonggak tempat tempat penyelaman dirancang. Batang skru sendiri mesti dirawat dengan agen anti-karat atau primer dan perhatikan tahap rendaman mereka.

Ingatlah bahawa pembinaan asas, iaitu pembungkusan buasir, adalah lazim untuk bermula dengan tanda sudut yang terletak pada titik tertinggi pelepasan. Teruskan seterusnya ke pemasangan rod bersudut, dan kemudian letakkan baki sokongan mengikut langkah yang ditentukan.

Di tempat kejadian dengan gerudi khas (gerudi) lubang gerudi diameter yang diperlukan. Ia tidak perlu untuk menjalankan proses ini dengan gerudi, dan lubang-lubang boleh dibuat dengan sekop konvensional. Buasir diletakkan di dalam lubang-lubang, ketegasan pemasangan mereka diukur dan memutarkannya dilakukan ke tahap yang diperlukan.

Penyediaan lubang untuk sokongan

Untuk memutarkan longgokan, anda perlu menggunakan rod logam atau sekerap, yang dimasukkan ke dalam lubang teknologi elemen galas, dan sudah dipakai dengan paip bertetulang diameter yang sesuai - reka bentuk ini akan berputar. Pemintasan manual dilakukan mengikut arah jam sehingga kedalaman menindik yang diperlukan. Biasanya, putaran dijalankan oleh dua orang, dan satu lagi orang mengawal tegasan rod.

Rehat sokongan

Apabila semua elemen dipasang, mereka perlu disamakan dengan memotong pada tahap yang ditunjukkan oleh pencari pelbagai optik atau wayar yang ditegangkan. Asas rumah mestilah dipercayai, oleh itu buasir dikuatkan dengan menuangkan larutan konkrit, selepas pemejalan yang perlu dikimpal kepala. Lapisan yang ditinggalkan oleh alat kimpalan dirawat dengan komposisi anticorrosive.

Penguatan dengan penyelesaian konkrit

Pemasangan timbunan skru dengan tangan mereka sendiri tidak mengambil banyak masa, dan pemasangan setiap elemen individu akan mengambil kurang dari setengah jam. Perhatikan bahawa mereka mendalamkan sokongan tidak kurang daripada satu setengah meter - ini adalah titik pembekuan purata tanah. Jika anda tidak mematuhi peraturan ini, buasir akan bergerak semasa pembekuan dan pencairan tanah.

Untuk jenis pemasangan ini, anda memerlukan mesin dengan gerudi hidraulik untuk buasir bersaiz besar, terletak pada penggali atau trak. Menyokong diameter sederhana dan kecil adalah lebih baik untuk memasang svaekrutom - ini adalah peranti padat khas.

Sokongan heliks direndam oleh motor hidraulik yang beroperasi dalam mod kuasa yang berlainan. Kedua-dua jenis peranti dengan cepat meletakkan cerucuk di tempatnya, manakala kedalaman disahkan dengan sangat berhati-hati, dan penunggang khas atau komputer atas kapal memantau sudut kecenderungan dan memastikan kemasukan tegak serentak.

Pemasangan mekanikal sokongan skru

Buasir diletakkan di atas kerusi khas pada peralatan dan memastikan penetapannya. Peranti mekanikal mendedahkan sokongan pada titik yang dimaksudkan dan mendalamkannya ke tahap yang diperlukan. Selanjutnya, pemegang akan dikeluarkan dari kerucut heliks dan pemprosesan akhir dijalankan:

 • dituangkan dengan konkrit;
 • kepala dikimpal;
 • proses liputan.

Dari setiap peringkat bergantung kepada apa yang akan menjadi asas siap rumah, jadi mengabaikan arahan semasa pembinaan yayasan itu tidak disarankan.

Kawalan kualiti pemasangan sokongan

Arahan langkah demi langkah untuk apa-apa kaedah pemasangan timbunan skru akhir dengan cadangan yang kurang penting daripada momen kerja utama. Ini adalah ujian ketahanan terhadap lekukan dan tindakan menarik, yang akan membantu untuk membina asas skru berkualiti dengan tangan mereka sendiri.

Proses itu sendiri dijalankan selepas beberapa hari (dari dua hingga sepuluh hari, bergantung kepada jenis tanah), yang mana sokongannya secara bergantian tertakluk kepada beban reka bentuk di kedua-dua arah. Kerana kargo, cengkaman, winch atau bicu hidraulik biasanya digunakan. Jika grillage dipasang pada cerucuk skru, asas rumah dimuktamadkan mengikut peraturan teknologi. Pembinaan grillage adalah momen yang sangat penting, oleh itu ia perlu untuk mendekati ia tidak kurang serius daripada pemasangan rod bearing.

Bagaimana untuk memasang buasir skru dengan betul

Bercakap tentang asas tiang, ia harus diperhatikan bahawa ia mempunyai kebolehpercayaan dan ketahanan, dan sesuai untuk pembinaan mana-mana, kecuali struktur berat. Tetapi agar yayasan itu bertahan lama, mestilah pemasangan cerucuk skru yang betul. Ini boleh dilakukan secara manual, atau dengan menggunakan jentera (mekanisme membosankan). Tetapi asas semacam itu memerlukan pendekatan yang cermat terhadap penciptaannya.

Untuk mana-mana asas longgokan, titik asas ketahanan dan kebolehpercayaan adalah pengiraan diameter, ketinggian dan bilangan timbunan yang diperlukan yang akan direndam di dalam tanah dan menyimpan rumah itu. Juga perlu membuat pemasangan cerucuk skru mengikut teknologi.

Seperti yang dikatakan, terdapat dua cara untuk memasang asas tersebut:

- secara manual, dengan bantuan alat improvisasi, dengan buasir yang diskret ke dalam tanah dengan tenaga otot;

- mekanikal, apabila untuk asas, teknik khas digunakan, dengan mana tiang diskret ke dalam tanah.

Setiap kaedah akan mempunyai ciri-ciri sendiri. Oleh itu, pilihan kaedah dan teknologi pemasangan cerucuk bergantung kepada ketersediaan sumber kewangan.

Yayasan yang terdiri daripada buasir memerlukan perhatian khusus, kerana pemasangan yang tidak wajar unsur-unsurnya boleh menyebabkan kemusnahan struktur seluruh rumah atau struktur lain. Oleh itu, algoritma kerja persediaan perlu diketahui.

1. Pertama sekali, anda perlu menentukan teknologi pemasangan buasir. Jika ini berlaku dengan tangan, adalah penting untuk ambil perhatian bahawa buasir terlalu lama tidak sesuai untuk ini. Sekiranya pemasangan akan dijalankan dengan bantuan pemasangan yang membosankan, ia harus difahami bahawa ia terletak pada peralatan kereta atau platform khas, oleh itu mereka mesti secara bebas menghampiri tempat pemasangan.

2. Tahap seterusnya adalah penciptaan lukisan struktur masa depan, dan penyediaan anggaran, untuk menetapkan jumlah tumpukan yang tepat yang diperlukan dan bahan-bahan lain. Di sini kita mesti meneruskan dari subtleties yayasan sedemikian. Buasir harus terletak di setiap sudut, serta di persimpangan galas dan dinding dalaman rumah. Langkah di antara mereka tidak boleh melebihi 1-3 meter, bergantung kepada berat strukturnya.

3. Selepas anggaran disediakan, adalah perlu untuk menyediakan tapak di mana struktur akan ditempatkan dan mula berfungsi.

Cara memasang buasir sendiri

Seperti yang disebutkan di atas, teknologi pemasangan gerai bor secara manual menyediakan untuk pasukan pembinaan kecil, yang akan terdiri daripada beberapa orang. Biasanya ia adalah 4-5 pekerja, bergantung kepada kedalaman penggerudian, diameter dan ketinggian timbunan. Semuanya bermula dengan pembersihan tanah, apabila lukisan rumah siap sepenuhnya.

Ini adalah peringkat penting sebelum memasang buasir. Terdapat seperti berikut.

Laman ini dibersihkan dengan bantuan peralatan taman, dan disamakan dengan tahap pemasangan. Kemudian semua hillocks dan lubang dikeluarkan dari itu, dan permukaan walaupun dibuat. Ia adalah perlu untuk menyediakan tanda-tanda untuk buasir di atasnya. Ia boleh dibuat dengan suar, atau lekukan mudah di dalam tanah. Selepas ini, anda boleh mula menyusun cerucuk dengan tangan anda sendiri.

Tetapi sebelum itu mereka perlu dirawat dengan lapisan anti karat atau kalis air. Ada yang mengatakan bahawa proses pengeluaran mereka melibatkan memohon lapisan perlindungan istimewa, tetapi apabila skru dalam tanah keras atau kakisan tergalvani salutan digunakan semasa pengeluaran mereka, mungkin terpadam atau rosak. Oleh itu, anggaran kos diperlukan untuk membuat damar bitumen, dan memproses dalam dua lapisan setiap cerucuk.

Teknologi pemasangan timbunan dengan tangan anda sendiri akan menjadi yang seterusnya.

1. Pertama, lubang kecil digali, di mana timbunan dipasang. Dalam telinganya, rod logam, atau sekerap, telah diluluskan, dan dua orang di setiap sisi mula mengetuknya ke tanah dengan tangan mereka sendiri. Pada masa ini, orang lain sentiasa memantau pintu masuk cerun ke tanah secara menegak tanpa penyimpangan.

Kaedah ini merangkumi satu ciri yang berkaitan dengan kecondongan ceruk yang dibenarkan dari paksinya dalam 1-2 sentimeter.

2. Selepas timbunan sudut pertama dipasang, pemasangan sudut kedua dimulakan. Adalah penting untuk diingat bahawa tiang-tiang pertama diletakkan tepat di sudut-sudut struktur. Apabila tiang kedua diskru, satu sudut atau saluran diletakkan di antara mereka, dan ia diperiksa sama ada mereka berada di tahap yang sama. Ini juga merupakan keperluan teknikal yang penting. Lagipun, dari ketepatan pemasangan dengan tangan mereka sendiri, kelancaran grillage dan tahap bawah tanah bergantung, jika itu dirancang, dan kestabilan seluruh rumah.

3. Apabila sudut adalah sejajar, anda boleh meneruskan dengan pemasangan buasir yang tinggal, yang juga harus berada pada tahap sudut.

Terdapat kalanya apabila tiang terletak pada objek pepejal. Jika ini berlaku pada kedalaman 1.5 - 2 meter, maka anda tidak perlu menggerudi lagi, kerana kedalaman pembekuan tanah biasanya sama. Sekiranya kurang, maka objek itu harus digali.

Teknologi cerucuk mekanikal

Pemasangan tukul skru dengan cara mekanikal, melibatkan skrip mereka dengan lampiran membosankan khas.

Terdapat seperti berikut.

Selepas penyediaan tapak, dari mana semua sampah dikeluarkan, semua pokok, tunggul, bukit dan lubang-lubang ditancapkan, alat bor dibawa ke sana. Tambak itu dipasang di lubang pengeluaran, dan teknik membosankan itu mula menyeretnya ke tanah ke kedalaman yang diperlukan. Terdapat kawalan kedalaman rendaman, serta penegak. Seperti yang mereka katakan semuanya dilakukan secara mekanikal. Proses ini cepat, tetapi ada satu tolak. Lampiran bosan mahal, walaupun mereka dipajak. Tetapi kelebihan teknologi membosankan lebih besar daripada melakukannya sendiri. Oleh itu, dalam anggaran umum, jika diputuskan untuk menarik peralatan penggerudian, ini harus dibiayai.

Buasir juga harus dirawat dengan mastic.

Ciri-ciri timbunan skru logam

Mereka diperbuat daripada paip logam berongga, dan terdiri daripada asas dan titik di mana gelombang helical terletak. Di atas telinga khas yang dikimpal, untuk mengikat alat penggerudian, atau batang logam, untuk skru berikutnya. Teknologi pengeluaran mereka juga menyediakan kemungkinan platform kimpalan untuk grillage, dan kemungkinan menuangkan konkrit ke dalam rongga paip. Juga dalam proses buasir pengeluaran ditutup dengan bahan anti-karat, atau dengan lapisan (misalnya, zink). Ini menjadikan mereka tahan lama dan mudah untuk sebarang kaedah pemasangan.

Kimpalan untuk buasir kawasan-kawasan khas dan pengapit untuk grillage berikutnya, ini adalah elemen seterusnya pembinaan asas yayasan. Ini memberi peluang untuk mewujudkan asas yang kukuh di bawah lantai, dan lantai ruang bawah tanah. Ia boleh dijahit dengan berpihak dan terlindung.

Terdapat tiga jenis grillage.

Dalam kes pertama, ia dicipta dengan memasang lubang kayu yang akan menyumbat semua buasir, bantuan dari kelengkapan logam, dan tuangkan konkrit. Ini adalah kaedah yang sukar dan mahal, jadi anggaran harus menunjukkan kos tersebut. Ia digunakan terutamanya untuk pembinaan struktur perindustrian dan berat. Lantai bawah, dilakukan dengan berpihak, tidak sesuai untuk pembinaan sedemikian. Di samping itu, anggaran semua pembinaan akan bertambah banyak kali.

Dalam kes kedua grillage diperbuat daripada kayu balok, yang disebut lag. Pembinaan ini tidak seperti pepejal konkrit, tetapi ia akan sesuai dengan baik di bawah ruang bawah tanah kayu atau rumah bingkai, kerana ia mudah untuk memasuki bahagian tepi. Dalam anggaran itu adalah lebih baik untuk segera memasukkan bahan-bahan seperti berpihak dan penebat dengan kayu di bawah peti. Inilah cara yang paling biasa untuk pembinaan peribadi.

Pilihan ketiga, menyediakan penciptaan struktur yang kuat, di bawah rumah yang berat. Membina sebuah ruangan bawah tanah dalam kes ini, ia adalah mungkin, tetapi ia obdelyvaniya tepi dan penebat, akan memerlukan bahan-bahan tambahan, yang akan ditubuhkan reka bentuk luaran, yang akan perlu untuk mengukuhkan peti itu di bawah tepi itu.

Dari sini ia adalah cara yang paling optimum adalah pilihan yang berkaitan dengan penciptaan grillage dari pokok. Pada bahan yang dinyatakan, ia akan dapat dengan mudah berpaut pada dinding dan pemanas, yang mempunyai awal membuat peti.

Cara paling mudah ialah membeli tiang dengan ketinggian 3.5-4 meter. Di bawah tanah biasa, mereka akan dipertingkatkan dengan 1.5 -2 meter, dan meninggalkan tanah pada 2.5 -3 meter. Itu akan cukup. Kemudian, di antara tiang, di samping grillage, bingkai logam dicipta, yang boleh dipasang pada plat kayu, atau panel bingkai, dengan pemprosesan khas. Di luar, mereka akan ditutup dengan pemanas dan dijahit dengan tepi, dan dengan bahagian dalamnya mereka akan dipotong dengan bahan khas. Lantai premis semacam itu perlu dikumpulkan kepada kedalaman 30-40 sentimeter, dan ini akan menjadi penambahan dan kekukuhan tambahan untuk buasir, dan kemudian membuat senarai panjang dan melindungi.

Ini adalah cara yang paling mudah untuk mereka bentuk lantai bawah tanah.

Seperti yang anda lihat, pemasangan buasir skru tidak begitu sukar. Dan kos kerja tersebut bergantung kepada kaedah penggerudian, dan jenis grillage yang dipilih.

Tiada komen untuk artikel ini. Tinggalkan komen terlebih dahulu.

2017 © Foundation Club

Menyalin bahan dibenarkan dengan petunjuk sumbernya.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

+ 59 = 69