Pemasangan lamina

Pemasangan lamina oleh tangan sendiri - cara yang mungkin

Bahan semula jadi sebagai penutup lantai digantikan dengan bahan moden. Beberapa dekad yang lalu, mereka memilih untuk memilih antara parket dan linoleum, dan sekarang jenis salutan baru dibangunkan - laminat. Ia boleh digunakan di bilik tidur, ruang tamu, tapak semaian. Cara memasang lamina bergantung pada sifat kelas dan fizikal salutan.

Semua orang tahu betapa cantiknya lantai parket itu kelihatan. Dan bagaimana laminate kelihatan seperti di lantai? Ia kelihatan cantik seperti parket. Dan ciri-ciri teknikal bahkan melampaui bahan yang sama. Keuntungan besar adalah kemudahan meletakkan. Laminate lebih mudah diletakkan daripada parket.

Laminate adalah kertas yang mempunyai lapisan pelindung yang kuat. Dari lapisan kelembapan tidak dilindungi hanya dari sisi, iaitu di mana bar bergabung.

Pertimbangkan bagaimana lamina kelihatan di bahagian.

Ia terdiri daripada lapisan berikut:

 1. Filem tahan haus telus dengan indeks berangka. Kelas seperti 31, 32, 33 boleh dikendalikan selama 20 tahun. Yang paling tahan haus ialah 34 kelas, yang boleh bertahan lebih daripada 50 tahun.
 2. Berikut adalah kertas resin yang diresapi dan disusun. Lukisan diletakkan di atasnya, mengikut mana pengguna memilih lapisan ini.
 3. Di bawah kertas itu adalah lapisan pembawa, yang terdiri daripada papan gentian yang cukup padat yang diresapi dengan komposisi penghalau kelembapan. Berikut ialah kunci yang diperlukan untuk menyambungkan laminat antara satu sama lain. Ketebalan, kepadatan dan kualiti papak bergantung pada ciri-ciri lantai masa depan, seperti panjang hayat perkhidmatan, penebat haba dan bunyi (baca: "Lantai penebat bunyi berkesan di bawah lamina, elakkan bunyi bising menggunakan kalis bunyi"). Sekiranya tiba-tiba sesetengah laminasi telah merosot, maka kunci boleh dengan mudah dikeluarkan dan digantikan dengan yang baru. Kunci kualiti tertinggi boleh menahan beban maksimum 1200 kg / m 2. Faktor beban 700-900 kg / m 2 agak boleh diterima.
 4. Lapisan terakhir adalah substrat. Ia mempunyai tahap penebat bunyi yang tinggi dan penyerapan bunyi yang lengkap. Baca juga: "Bagaimana untuk meletakkan lamina yang fleksibel - contoh dari amalan."

Peringkat penyediaan pelamin lamina

Pemasangan laminat oleh diri sendiri hanya dilakukan selepas menyelesaikan kerja pada pendawaian, pendapisan dinding atau lukisan dinding. Sebelum pemasangan, lamina hendaklah diperiksa dengan teliti untuk kecacatan. Ini termasuk calar dan cip yang terdapat pada permukaan selat, ketidaksempurnaan kunci, serta kerosakan pada lapisan varnis.

Ia perlu memastikan bahawa asas bagi pemasangan lamina adalah lancar dan kering. Pelindung lantai sedemikian dibenarkan untuk diletakkan di atas lantai linoleum, parket dan lantai PVC, dan retak dan mengelupas tidak boleh dibenarkan. Jika konkrit digunakan sebagai asas untuk salutan, indeks lembapannya tidak boleh melebihi 2%.

1

Laminate tidak boleh diletakkan di atas permaidani. Untuk mengelakkan jerebu lantai selesai, ia perlu meletakkan kertas rasanya atau gasket busa di antara lamina dan salutan lama. Sekiranya asas untuk memasang lamina adalah konkrit, maka ia harus dilindung air. Untuk ini, filem konvensional atau polietilena berbuih tersebar di permukaan.

Sekiranya permukaan tidak cukup rata, ia mestilah sejajar dengan sebatian khas. Untuk melakukan ini, semua benjolan dan kekasaran harus disikat, maka lantai harus dikosongkan dengan baik. Kemudian anda boleh mengisi campuran meratakan sendiri. Dalam proses menuangnya adalah perlu untuk memastikan tidak ada pembentukan. Sediakan campuran beberapa jam sebelum penggayaan.

Kaedah pemasangan lantai lamina

Terdapat cara berikut untuk meletakkan lamina:

 • kaedah "bar ke bar";
 • menyusun kunci jenis "Klik";
 • tunggangan dengan kunci jenis "Kunci";
 • penggunaan pelekat.

Pilihan ini atau yang dipilih bergantung kepada ciri-ciri sistem penguncian, serta menggunakan sebatian pelekat atau untuk membuat meletakkan tanpa mereka. Mari kita perhatikan setiap kaedah.

Menyusun pada lath

Teknologi memasang lamina "bar ke bar" membayangkan langkah-langkah berikut:

 • Pemasangan lamina bermula dari sudut terjauh dari pintu masuk. Panel hendaklah diletakkan selari dengan aliran cahaya yang datang dari tingkap. Dalam kes ini, panel akan selari dengan dinding. Di dalam bilik bentuk bulat, seseorang itu harus dibimbing secara eksklusif oleh cahaya.
 • Di antara dinding dan lamina perlu ada jurang, saiz yang dikira mengikut skim ini: untuk 1 m bilik terdapat jurang 1.5 mm, tetapi ia tidak boleh kurang daripada 10 mm.
 • Ia perlu mengetahui lebar baris akhir. Untuk tujuan ini, panjang bilik diukur dengan mengambil kira jurang. Sekiranya selepas menyelesaikan pengiraan lebar barisan terakhir adalah kurang dari 5 cm, maka perlu untuk memotong bilah-bilah supaya baris pertama dan terakhir bertepatan dengan lebar.
 • Berhampiran dinding dipasang baji sama dengan saiz jurang. Bacaan juga: "Peletakan pepenjuru di atas laminat - bagaimana dengan tepat."

Pemasangan laminat dengan kunci jenis "Klik"

Pemasangan laminat dengan jenis kunci ini dilakukan tanpa menggunakan mana-mana alat.

Penumpukan dilakukan seperti berikut:

 • Dua panel diambil. Panel kedua mesti disimpan secara relatif pada sudut 30 °. Ia dimasukkan ke dalam alur akhir panel sebelumnya. Kemudian panel kedua ditekan ke permukaan lantai sehingga terkunci.
 • Berkenaan dengan lipit baris sebelumnya, lipit akhir baris ketiga mesti dipindahkan 30-40 cm. Susunan setiap baris seterusnya bermula dengan sekeping laminasi yang tinggal dari baris sebelumnya. Tetapi jika bahagian ini kurang dari 4 cm, disarankan untuk mengambil sekeping baru sama dengan separuh panel. Penumpukan dilakukan dalam susunan berperingkat. Ini menyumbang kepada pengagihan seragam tekanan pada lamina.
 • Baris kedua perlu dinaikkan dan pada sudut 30 ° diletakkan di dalam alur baris pertama sehingga anda mendengar klik ciri. Baca juga: "Apakah jenis kunci laminat - jenis dan perbezaan".

Meletakkan lamina dengan Kunci kunci

Pilihan yang paling ekonomik ialah laminasi laminat sendiri dengan jenis kunci ini. Teknik pemasangan adalah sama seperti arahan untuk memasang lamina dengan jenis kunci "Klik" kecuali untuk titik pertama.

Dalam kes ini, panel disambung secara mendatar. Ke tepi yang berlawanan panel terlampir dilampirkan sebuah bar kayu, memukul dengan tukul, panel disambungkan ke satu sama lain. Bunyi khas harus didengar.

Sekiranya lamina dipilih yang sesuai dengan penggunaan gam, maka demi ekonomi, tidak sepatutnya membeli komposisi murah. Anda harus menggunakan apa yang disyorkan pengilang laminate.

Dalam kes ini, peletakan lantai lamina dijalankan dengan cara terapung, iaitu penyambungan jalur dijalankan sepanjang rabung dan alur. Lantai tidak tetap kukuh ke pangkalan.

Penggunaan anggaran pelekat bagi setiap 12 m 2 adalah 0.5 liter. Ia perlu digunakan secara berlebihan sepanjang keseluruhan alur setiap panel berikutnya. Kemudian, dia mengetuk perlahan-lahan sehingga bunyi tersendiri didengar. Gam kelebihan dikeluarkan dengan kain lembap. Sendi diperolehi dilindungi daripada penembusan kelembapan di dalamnya. Jika ada keperluan, salutan boleh dibongkar.

Ia tidak disyorkan untuk menggunakan gam PVA. Hasil yang baik dengan itu tidak akan tercapai, kemungkinan besar, ia perlu untuk membeli laminasi baru.

Berjalan di permukaan yang diletakkan akan mungkin berlaku dalam masa 10 jam.

Sebelum anda mula meletakkan lamina ia harus dibawa ke bilik di mana suhu melebihi 18 ° C, kelembapan udara adalah lebih kurang 75%.

Sebuah tali membentang di sepanjang dinding dan, mengikat sepanjangnya, baris pertama disamakan. Sekiranya dinding di dalam bilik tidak rata, maka baris pertama lamina mesti dibuat di sepanjang konturnya.

Sekiranya saw biasa digunakan untuk memotong lamina, maka jalurnya diletakkan di muka, dan jika melihat gergaji menghadap ke bawah.

Dua baris pertama semestinya dibina dengan rata, seperti ketika meletakkan semua baris berikutnya dipandu oleh mereka.

Lantai lamina mempunyai perlindungan yang sangat baik terhadap habuk, mereka hanya memerlukan vakum. Jangan biarkan bahan pembasahan yang kuat. Sekiranya ada tumpahan padanya, cecair perlu dikeluarkan dengan segera dari permukaan.

Ia tidak disyorkan untuk membersihkan lapisan sedemikian dengan pembersih yang kasar, kerana mereka dapat menggaru lapisan hiasan teratas. Jangan gerakkan perabot berat di lantai, ini juga boleh menyebabkan kerosakan pada lapisan hiasan lamina.

Dalam teknologi laminate mounting tidak ada yang sukar, jadi tidak sukar untuk membuat lantai bahan ini. Jika dalam proses meletakkan lantai laminat mematuhi semua arahan di atas, maka akhirnya harus menjadi lapisan yang indah yang akan menyenangkan mata selama bertahun-tahun.

Laminate: pemasangan, teknologi pemasangan, nuansa

Hari ini, salah satu bahan yang paling popular untuk lantai ialah lamina. Pemasangannya agak mudah, salutan itu sendiri serba boleh, estetik, dicirikan oleh pelbagai warna, pelbagai tekstur dan, tentu saja, aksesibilitas. Itulah sebabnya dalam artikel ini kita akan memberi perhatian khusus kepada panel berlapis, pertimbangkan ciri-ciri mereka, titik pilihan yang lebih baik, skop dan teknologi meletakkan.

Panel berlapis adalah salutan empat lapisan hiasan moden, di mana plat asas adalah papan serat atau MDF.

Lapisan bahan yang lebih rendah dirawat dengan sebatian pencemar air, supaya produk tidak menyerap kondensat yang terkumpul di pangkalan. Sebagai lapisan ketiga adalah papan MDF padu, yang melaksanakan fungsi beban-bearing dan memberikan kekuatan bahan.

Di atas pinggan terdapat salutan kertas hiasan, yang memberikan produk warna dan corak pelepasan yang diinginkan. Ia disalut dengan filem polimer ultra kuat, yang menghalang kerosakan bahan dan bertindak sebagai lapisan muka.

Memfokuskan pada komposisi panel, anda dapat memahami bahan-bahan yang mereka gabungkan dengan baik dan di mana lagi anda boleh menggunakan lamina. Pemasangan produk berlamina hari ini dijalankan pada hampir semua permukaan di pedalaman. Dalam projek reka bentuk moden, anda boleh melihat laminasi bukan sahaja di lantai, tetapi juga di dinding, malah di atas siling.

Tetapi boleh lamina di semua bilik? Mari kita pertimbangkan isu ini dengan lebih terperinci.

Sebelum memilih bahan ini sebagai penutup lantai utama, anda perlu memastikan bahawa mikroklimat di dalam bilik yang dibaiki sesuai untuk jenis kemasan ini. Lagipun, ia bergantung kepada keadaan operasi yang bergantung kepada berapa lamina akan bertahan. Pemasangan panel dijalankan di bilik yang dipanaskan, di mana tidak ada perubahan mendadak dalam suhu dan kadar kelembapan.

Suhu optimum untuk operasi lantai berlamina dianggap dalam lingkungan 15-30 darjah, manakala tahap kelembapan dalam bilik tidak boleh melebihi 70%.

Sebagai asas untuk meletakkan panel boleh bertindak lantai konkrit rata atau lantai kayu (dengan perbezaan ketinggian tidak lebih daripada 2 mm setiap 1 m²). Sekiranya terdapat perbezaan yang besar dan penyelewengan di permukaan, ia mesti disamakan dengan sebatian meratakan khas atau dengan mencurahkan senarai panjang konkrit baru. Melekap pada pangkalan tidak sekata akan mengakibatkan kegagalan salutan yang cepat.

Meletakkan lamina di atas sistem lantai yang hangat: untuk atau bertentangan?

Hari ini, ramai yang berminat dalam soalan "Adakah mungkin untuk memasang lantai panas di bawah lamina?". Lagipun, sesetengah pakar mengatakan bahawa salutan ini tidak sesuai untuk digunakan apabila dipanaskan, yang lain berpendapat bahawa panel berlapis - pilihan yang paling berjaya untuk susunan lantai panas. Jadi, siapa yang anda percaya?

Perkara itu adalah bahawa 10 tahun yang lalu perlindungan ini benar-benar tidak dapat dieksploitasi dengan cara ini. Panel runtuh, cacat, ditutup dengan sejumlah besar retak dan sepenuhnya kehabisan pesanan.

Lapisan laminasi moden sangat bertolak ansur dengan pemanasan, jadi mereka boleh dengan mudah diletakkan di atas sistem pemanasan. Tetapi ada satu nuansa: tidak semua jenis lamina serasi dengan sistem pemanasan yang sama.

Pengilang menghasilkan produk yang direka khusus untuk tujuan ini dan melabelkannya secara khusus. Untuk mengelakkan situasi yang tidak menyenangkan, sebelum membeli lamina, perhatikan pembungkusannya. Ia harus ditandakan "Membolehkan penggunaan pemanasan lantai" atau "Boleh digunakan untuk memanaskan lantai". Di sebelah tanda ini, suhu maksimum yang dibenarkan bagi pemanasan salutan dan jenis sistem pemanasan yang dimaksudkan (air atau elektrik) biasanya ditunjukkan.

Laminate sebagai elemen hiasan dalaman: apa yang harus dipilih

Baru-baru ini, pemasangan lamina di dinding telah semakin diamalkan. Di ruang tamu dengan bantuan membantu melengkapkan panel untuk TV, di bilik tidur membentuk dinding di kepala katil, dan di koridor menetapkannya sebagai skirting tinggi dan hiasan untuk siling.

Apabila memilih lamina untuk dinding, anda tidak boleh membeli pilihan yang mahal, kerana biasanya harga terlalu dirasakan untuk rintangan salutan pada lelasan, yang lebih penting untuk lantai. Oleh kerana dinding tidak tertakluk kepada sebarang tekanan, untuk hiasan mereka, anda boleh membeli sampel kelas terendah.

Apabila melakukan pembaikan, setiap pemilik premis ingin mengetahui jumlah anggaran yang akan dibelanjakannya semasa menjalankan kerja. Oleh itu, kita akan menyentuh kos lamina dan kerja pada peletakannya.

Senarai harga produk kelas rendah bermula dari 300 Rubles per m². Lebih banyak pilihan harga tahan haus dari 400 hingga 700 rubles untuk jumlah yang sama. Jangan lupa bahawa terdapat panel kelas premium berlapis, yang senarai harganya tidak terhad.

Pemasangan lamina akan dibayar secara berasingan. Harga perkhidmatan pasukan khusus juga bergantung kepada kelas bahan dan kerumitan kerja. Bayaran minimum untuk meletakkan lamina ialah 250 rubel bagi setiap meter persegi. Pemasangan produk elit dilakukan pada 400-700 rubles per m². Bagi menghadapi permukaan geometri kompleks, bayaran tambahan dikenakan.

Sekiranya anggaran anda sangat terhad, anda boleh meletakkan lamina sendiri. Mari kita lihat apakah teknologi pemasangannya.

Memasang lamina sendiri: bahan dan alat yang diperlukan

Sebelum memulakan kerja dengan tangan anda sendiri, baca peraturan asas dan nuansa aktiviti semacam ini. Sediakan semua alat dan bahan yang diperlukan yang diperlukan semasa penamat lantai.

Oleh itu, untuk meletakkan lamina anda perlu:

• baji (untuk jurang yang sesuai);

• pengikat untuk alas kaki;

• substrat untuk lamina;

Laminate harus diambil dengan margin, kerana bahkan tuan yang berpengalaman tidak kebal dari kesalahan. Mengambil kira hakikat bahawa produk dari pelbagai pihak boleh berbeza dalam warna dan saiznya.

Selepas membeli panel, anda mesti melepaskannya dari pakej dan biarkan selama dua hari di dalam bilik di mana ia akan disimpan. Ini adalah perlu bagi bahan untuk "menyesuaikan diri" 9raquo; ke iklim mikro bilik dan tidak cacat selepas menyusun.

Langkah paling penting dalam meletakkan lamina ialah penyediaan substrat. Baginya keperluan yang cukup tinggi, jadi lantai mesti disediakan terlebih dahulu:

1. Pangkalan diperiksa dengan teliti, semua penyelewengan dan kecacatan lain dinyatakan.

2. Jika sejumlah besar perbezaan ketara dalam ketinggian, cip dan mengelupas didapati, salutan lama dikeluarkan.

3. Menggunakan paras bangunan, permukaannya diperiksa sama rata. Semua fossa yang dikesan dimeteraikan dengan mortar simen atau diisi dengan formulasi sendiri. Sekiranya permukaannya tidak rata, lebih daripada 5 mm, ia dituangkan lapisan sawit konkrit.

Asas halus dibersihkan dari serpihan, debu dan pelbagai bahan pencemar, dan selepas itu ia dirawat dengan primer. Sekiranya lamina dipasang di atas lantai kayu, permukaannya dijaga dengan antiseptik.

Menyusun bahan-bahan yang disertakan

Bahan kalis air diletakkan di atas lantai yang dibersihkan dan kering. Filem ini diposisikan sedemikian rupa sehingga band bersebelahan bertindih antara satu sama lain dengan 20 cm. Titik dok dilekatkan dengan pita pelekat.

Langkah seterusnya adalah substrat di bawah lamina. Peletakan panel biasanya bermula dari tingkap, jadi substrat diletakkan dari sudut yang sama. Ia tidak semestinya untuk menutup seluruh pangkalannya dengan segera, kerana dalam proses kerja anda perlu berjalan di atasnya, ia akan menjadi tidak sekata dan kotor. Anda boleh meletakkan bahan sebagai lantai diletakkan. Untuk membentuk jalur kusyen, substrat harus pergi ke dinding bilik selama 2-3 cm. Bersama dipasang dengan pita pelekat.

Sekarang anda boleh meletakkan lamina. Pemasangan laminated floor dilakukan dalam susunan berikut:

1. Panel pertama ditempatkan di sudut jauh dari bilik dari sumber cahaya semula jadi (tetingkap). Di papan pertama, anda perlu memotong kunci dengan berhati-hati, terletak di sebelah dinding.

Pegangan dimasukkan antara produk dan dinding. Jadi letakkan seluruh baris ke had di dinding. Panel dipasang dengan alur khas, terletak pada akhir setiap elemen.

Sekiranya perlu memotong sekeping lamina kecil, putar panel ke bahagian yang lain, tandakan panjang yang diingini dan, dengan menggunakan jig saw, trim dengan kemas.

2. Baris kedua harus bermula dengan sekeping lamina, yang kekal dari pemangkasan elemen terakhir pada barisan pertama (ia tidak boleh lebih pendek daripada 30 cm). Semua panel baris kedua disertai hanya dengan alur akhir (sehingga seluruh baris dibentangkan). Kemudian semua produk barisan kedua sedikit dinaikkan, dimasukkan ke dalam alur yang pertama dan masuk ke tempatnya.

Untuk memastikan bahawa semua kunci telah berfungsi, blok kayu dilampirkan pada hujung baris kedua dan lamina dilekatkan dengan palu.

3. Jadi lantai seluruh lantai dipasang. Di tempat-tempat di mana lantai dan dinding bertemu, jarak sekurang-kurangnya 1 cm lebar dibiarkan.

4. Sehari selepas meletakkan lantai berlamina, papan skirting dipasang pada lamina. Pertama sekali, papan skirting dipasang di sepanjang dinding-dinding yang mana wajah akhir dari unsur penutup bersebelahan. Sejurus sebelum pemasangan papan kekunci dan papan skirting, pasak dipasang untuk jurang dikeluarkan.

Biasanya, selepas memasang salutan hiasan, pemasangan pintu dalaman dilakukan. Laminate dalam proses kerja-kerja ini sangat mudah untuk menggaru, jadi disyorkan untuk menutupnya dengan kadbod yang tebal.

Ramai yang akan memutuskan bahawa lebih baik terlebih dahulu meletakkan pintu, dan kemudian meletakkan penutup, tetapi ini boleh menyebabkan kesulitan tertentu, kerana tidak mustahil untuk meneka pada apa ketinggian paras lantai akan naik setelah meletakkan substrat dan bahan hiasan. Mungkin ada masalah dengan membuka pintu. Di samping itu, kotak dan trim juga diselaraskan mengikut tahap lantai, dan ia akan sangat sukar untuk memotongnya selepas dipasang. Itulah sebabnya para pakar mengesyorkan terlebih dahulu meletakkan lamina, dan kemudian hanya berurusan dengan pintu.

Pemasangan lamina: alat dan ciri-ciri gaya

Pemasangan laminat lantai membolehkan lantai di rumah untuk menjalani ujian yang serius setiap hari untuk ketahanan dan pada masa yang sama mengekalkan daya tarikannya. Keperluan seks adalah istimewa - bukan hanya untuk menyenangkan mata, tetapi juga untuk tahan haus. Di samping itu, adalah wajar bahawa lantai baru tidak memancarkan belanjawan keluarga, dan kerja yang berkaitan dengan lantai, tidak terlalu memakan masa dan panjang ..

Laminate (juga dikenali sebagai parket laminated atau laminate flooring) sebahagian besarnya memenuhi keperluan ini. Di antara kelebihan bahan ini adalah kemudahan pemasangan, rintangan kepada apa-apa jenis dan, akhirnya, ketahanan.

Sebagai peraturan, papan parket berlamina terdiri daripada empat lapisan. Yang pertama adalah pelindung. Ini adalah lapisan telus kekuatan yang tinggi berdasarkan resin akrilik dengan pelbagai bahan tambahan, sebagai contoh, serbuk korundum. Lapisan kedua adalah hiasan, meniru tekstur sejenis kayu atau semacam salutan yang dibuat dari bahan penamat lain. Lapisan ketiga, yang merupakan bahagian utama laminate massif, adalah "badan "nya. Ia terdiri daripada serat kayu termampat, pada dasarnya - ia adalah papan serat berkualiti tinggi. Dan, akhirnya, lapisan keempat - yang mendasari, dari kertas khas, diresapi dengan komposisi, yang menjadikannya sukar untuk basah di papan dan membantu mengekalkan bentuknya.

Piawaian Eropah telah meluluskan klasifikasi dengan pembahagian lamina ke dalam kelas, bergantung kepada rintangan haus lapisan.

Secara keseluruhannya, enam kelas dibezakan: 21, 22, 23 dan 31, 32, 33. Laminates dari kumpulan pertama kurang tahan haus, mereka digunakan terutamanya di kawasan kediaman dengan beban operasi yang rendah. Angka kedua menunjukkan tahap rintangan haus dalam kumpulan: lamina kelas 23 adalah lebih kuat daripada lamina kelas 21.

"Gred C" (laminates kumpulan kedua) digunakan dalam bangunan awam, pejabat, kedai, dll Laminate kelas 33 - .. Yang pakai tahan, ia direka untuk beban disko luar bandar dan juga kenderaan ringan,

Kelas berbeza-beza dalam harga. Laminate kelas 21 adalah kira-kira 4-5 kali lebih murah daripada lamina kelas 33. Untuk memilih bahan yang betul, sebelum membeli ia bernilai berunding dengan penjual di kedai.

Sebelum meletakkan parket berlapis, anda perlu menyediakan asas. Kerana ia boleh digunakan untuk senarai simen, laluan laluan lama, parket, linoleum, jubin seramik. Sekiranya jejaknya tidak sekata, masalahnya dapat diselesaikan dengan bantuan gabungan sendiri. Kesilapan kecil individu dalam senarai yg panjang lebar boleh dihapuskan di dalam negara; Rongga kecil disemen dengan mortar, dan protrusinya adalah tanah.

Dinding tidak sekata juga mewakili masalah tertentu, kerana papan baris pertama dan terakhir, seperti hujung papan yang melampau, harus memotong sepanjang dinding, yang menjadikannya sukar untuk berfungsi.

teknologi menyusun lamina untuk asas siap seperti: filem polietilena malap untuk melindungi lamina dari kelembapan, dan di atas filem - substrat khas poliuretana foamed. Ketebalan substrat ialah 2-5 mm. Ia mengimbangi kecacatan kecil di pangkalan dan bertindak sebagai penebat panas dan bunyi tambahan. Kedua-dua filem polietilena dan substrat poliuretana berbusa harus pergi ke dinding beberapa sentimeter.

Oleh kerana substrat dijual dengan gulungan 1-1.5 m lebar, perlu untuk melekatkan jalur untuk mendapatkan satu web. Lebih baik menggunakan pita pelekat untuk ini. Jika lebar filem yang dibeli tidak mencukupi, ia juga perlu terpaku bersama. Di samping itu, filem itu juga boleh dilekatkan ke lantai dengan pita bermagnet atau gam, dan substrat pula boleh dilekatkan pada filem. Tetapi anda tidak boleh melakukan ini, kerana lamina akan menekan substrat ke substrat.

Di tempat keluar dari lantai paip atau pengikat, substrat dan filem dipotong di tempat dan terpaku di sekeliling halangan.

Perlu diingat bahawa parket berlapis tidak melekat pada pangkalan. Ia tidak boleh dilekatkan, diskru dengan skru, atau dipaku. Lantai yang diletakkan dengan cara ini dinamakan terapung.

Alat untuk memasang lamina (panel) disyorkan sedikit. Ini - tukul ringan, gergaji universal dengan gigi kecil, pisau pembinaan. Hammer dengan satu set latihan, baji, pendakap logam untuk pemasangan papan luar dan melindungi pinggir lembaga bila diketuk dengan tukul besi, kayu atau plastik teknologi lapisan kecil (kadang-kadang atas sebab tertentu dipanggil bos), seperti yang anda boleh menggunakan laminate sekerap. Daripada bahan habis akan memerlukan pita pelekat sendiri-dua atau konvensional, dowel-kuku, gam dan sealant.

Sebelum memulakan kerja, lamina yang dibeli mesti terletak dalam masa 24 jam dalam keadaan di mana pemasangan akan dijalankan. Selepas ini, anda boleh diambil untuk meletakkan penutup lantai.

Terdapat beberapa peraturan am untuk melakukan kerja ini. Pertama, kami meletakkan papan ke arah rasuk cahaya. Oleh itu, jahitan antara papan akan kurang ketara. Peraturan ini tidak ketat, dan ia sering dilanggar kerana alasan ekonomi atau mempertimbangkan arah keutamaan gerakan di dalam bilik. Kedua, antara dinding dan pinggir lamina semestinya meninggalkan jurang 10-15 mm. Peraturan ini adalah wajib. Ini disebabkan oleh turun naik bermusim dalam rejim kelembapan di dalam bilik, lantai meliputi perubahan dimensi. Sekiranya anda meletakkan papan kembali ke dinding, kemudian lantai boleh dibengkokkan atau bengkok supaya lapisan antara papan individu akan bersurai (sambungan putus). Jurang yang sama ditinggalkan di antara penutup dan halangan yang menonjol dari pangkalan, contohnya paip.

Peraturan ketiga berkenaan urutan kerja. Peletakan bermula dari sudut jauh dari bilik. Peraturan ini juga tidak ketat, tetapi lebih mudah untuk berfungsi.

Meletakkan baris pertama adalah perkara yang bertanggungjawab, kerana ia bergantung pada pemasangan yang betul dari penutup seluruh lantai. Papan pertama bertumpu diletakkan dengan lonjakan ke dinding, dengan teliti mengawasi lebar lekukan. Untuk mengelakkan papan bergerak dari dinding semasa kerja, masukkan bilah ketebalan yang dikehendaki ke jurang antara papan dan dinding. Pasang baji dan dari sebelah papan pertama.

Sekiranya dinding tidak rata, anda perlu menandai dan melihat seluruh bahagian depan lamina sehingga jurang di mana-mana adalah sama, sama dengan 10-15mm. Kerja ini susah payah, tetapi perlu, kerana sukar untuk menutup jurang lebar yang lebih luas dengan alas, dan seluruh lantai akan berbaring tidak sekata.

Laminate saw harus berhati-hati, kerana dengan gerakan tiba-tiba dapat merosakkan permukaan depan papan. Daripada gigi gergaji lebih kecil dan lebih tajam, lebih baik,

Memegang papan kedua (panel) baris pertama pada sudut 45 °, masukkan studnya (klik atau kunci kunci) ke alur akhir yang pertama, dan kemudian meletakkan di atas lantai. Dalam kes ini, papan mesti bersebelahan antara satu sama lain.

Melewati keseluruhan baris dari dinding ke dinding, ia mesti diperas dari hujung menggunakan pendakap logam khas. Selepas ini, baji dimasukkan ke dalam jurang antara dinding dan akhir papan ekstrem.

Apabila memasang barisan kedua, semua kunci depan pertama bergabung, dan kemudian, apabila barisan itu dipasang, papan lantai siap dimasukkan ke dalam kunci membujur baris pertama. Tekan parket satu sama lain dengan sedikit usaha, mengangkat hujung percuma papan yang dipasang.

Ia jarang berlaku bahawa saiz bilik adalah berbilang saiz parket. Oleh itu, papan terakhir biasanya perlu melihat, menyesuaikan saiz yang dikehendaki. Panjang papan yang dipendekkan tidak boleh kurang dari 30 cm.

Sekeping papan gerak boleh memulakan baris seterusnya. Dalam kes ini, bagaimanapun, perlu diingat bahawa dalam baris bersebelahan berakhir sendi perlu mengimbangi antara satu sama lain dengan jarak tidak kurang daripada 20 cm. Jika baris seterusnya diperolehi tidak menahan apa-apa peralihan, lembaga pertama digantikan gergaji di tapak. Rajah meletakkan lamina dengan itu menjadi jelas, menyerupai ligations yang betul sendi batu dan papan sambungan - yang paling boleh dipercayai.

Papan laminat (panel) hendaklah disertai tanpa jurang. Jika anda membuat kesilapan dalam satu jahitan selama setengah milimeter, maka dalam baris berikut jurang yang solid mungkin muncul. Sesuaikan papan dengan mengetuk tukul ringan di sepanjang tepi papan melalui lapisan teknologi.

Jika lantai hitam dan dinding rata, dan lamina disatukan dengan sempurna, maka tidak perlu untuk merapikan papan bersama. Tetapi, pada pendapat saya, semua yang sama adalah lebih baik untuk menyertai lamina dengan gam. Ini bukan sahaja akan mengukuhkan lipit, tetapi juga sedikit perlindungan lantai penutup daripada basah, jika, misalnya, air tidak sengaja tumpah ke lantai. Walau bagaimanapun, tidak mustahil untuk membongkar lapisan sedemikian tanpa kemusnahan. Semasa meletakkan dua baris pertama dan dalam hal ini gam biasanya tidak digunakan, yang membolehkan untuk membetulkan kemungkinan kecacatan.

Untuk lamina lebih baik menggunakan gam khas, tetapi dari pengalaman saya tahu bahawa hampir semua orang boleh muat, pada label yang ada perkataan "pohon" atau "lamina". Gam digunakan dengan kemas ke rak bawah alur ke mana tenon papan seterusnya dimasukkan. Dari jurang antara papan, mesti ada kelebihan gam, yang dikeluarkan dengan kain lembap yang bersih. Mereka boleh dan tidak menyentuh, tetapi kemudian membersihkan permukaan akan lebih sukar.

Selepas baris berikutnya dikumpulkan, ia dibiarkan selama 15-20 minit untuk merebut gam, dan kemudian gam keseluruhan papan lantai ke keseluruhan baris sebelumnya. Apabila tiga atau empat baris dipasang, mereka mesti dikeringkan selama dua hingga tiga jam dan kemudiannya terus bekerja. Wedges tidak dikeluarkan sehingga akhir pengeringan.

Ketika datang ke barisan terakhir, kemungkinan besar, ternyata papan itu harus dipotong secara longitudinal dengan mempertimbangkan jurang antara dinding dan barisan terakhir penutup. Untuk menandakan garis pemotongan di papan, putar papan dengan lonjakan ke dinding, letakkan pada baris terakhir dan bawa ke dinding, meninggalkan jurang 10 mm. Selepas itu, garisan tepi luar barisan terakhir dipindahkan ke papan - ini akan menjadi garis penggerudian.

Walau bagaimanapun, jika laminate telah diletakkan, terdapat kelemahan kecil dalam bentuk jurang kecil di antara papan, ia boleh dimeterai dengan sealant khas untuk lamina. Sealen itu dipasangkan ke dalam slot dan disapu dengan spatula lembut. Apabila komposisi kering, jika perlu, ia adalah tanah dengan pad penyepit halus yang baik dengan permukaan penutup lantai. Sekiranya anda melakukannya dengan berhati-hati, maka tidak ada kesan pada lamina.

Dan, akhirnya, peringkat terakhir dalam pemasangan parket berlapis - pemasangan skirting di sekitar perimeter bilik. Papan skirting boleh digunakan mana-mana, yang mana akan ada untuk dirasakan. Tetapi lebih baik memilih versi dengan rongga di dalamnya - ia boleh digunakan sebagai saluran kabel untuk pendawaian atau meletakkan rangkaian maklumat. Melampirkan menyusur papan atau gam (kaedah ini adalah sesuai jika dinding adalah licin dan rata), atau melalui dowel-kuku (untuk bata atau dinding konkrit) atau skru (untuk dinding kayu).

Substrat polyurethane foamed akan mengimbangi kecacatan kecil di pangkalan dan melaksanakan fungsi penambahan bunyi dan haba tambahan.

Strip substrat terpaku bersama pita pelekat sendiri.

Untuk memasang lamina akan memerlukan alat khas: pendakap logam, lapisan teknologi dan baji.

Di kawasan outlet di tiub dalam lapisan berlapis, potongan dibuat dengan elaun untuk jurang 10-15 mm.

Untuk memastikan bahawa tidak ada beberapa slot di antara papan, ketika bergabung dengan papan, mereka pecah dengan penorehan cahaya tukul sepanjang tepi melalui lapisan.

Di sepanjang perimeter bilik, baji dipasang di jurang antara dinding dan tepi lamina.

Apabila memasang setiap baris, semua kunci depan mengunci dok pertama, dan kemudian, apabila barisan dipasang, papan lantai siap dimasukkan ke dalam kunci membujur baris sebelumnya.

Papan yang dipasang dibawa ke yang sudah dipasang pada sudut 45 °.

Apabila menggunakan gam, ia digunakan pada rak bawah alur.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

− 2 = 2