Pemasangan linoleum

Teknologi meletakkan linoleum tangan sendiri

Pengubahsuaian bangunan sentiasa menjadi masalah yang menyusahkan. Setiap pengguna mahu melabur sedikit usaha dan sumber kewangan dan pada masa yang sama mendapat hasil yang luar biasa. Agar tidak membelanjakan wang untuk perkhidmatan profesional, sesetengah kerja boleh dilakukan secara bebas. Sebagai contoh, untuk meletakkan linoleum dalam bilik tidak sukar, jika anda mempelajari kehalusan pemasangan dan membeli alat yang diperlukan.

Linoleum, jenis dan ciri-cirinya

Sebelum merosakkan diri di kedai untuk mencari pewarna linoleum yang diperlukan, anda perlu memahami jenis utamanya. Setiap jenis linoleum mempunyai tahap rintangan haus tertentu, dari mana, masing-masing, kos bahan akan bergantung.

 1. Linoleum PVC. Jenis ini dibuat berdasarkan PVC, yang mempunyai sifat penebat panas dan bunyi. Linoleum tersebut selamat di alam sekitar. Kelemahan lapisan sedemikian adalah risiko pengecutan, pekali kekuatan rendah, sintetik. Pelbagai jenis linoleum PVC yang paling tahan lama dianggap sebagai jenis komersial, bertujuan untuk pejabat dan pusat membeli-belah.
 2. Linoleum diperbuat daripada bahan semula jadi. Komponen utama produk ini ialah minyak biji rami. Linoleum jenis ini mempunyai beberapa kelebihan yang tidak dapat dinafikan, seperti keramahan alam sekitar, sifat antistatik, penentangan terhadap bahan yang agresif.
 3. Linoleum berdasarkan resin alkyd. Produk ini mempunyai penebat bunyi yang tinggi, tetapi strukturnya sangat rapuh. Linoleum ini cepat retak.
 4. Linoleum berkualiti tinggi adalah gulung dua lapis. Ia diperbuat daripada getah dengan penggunaan bitumen (lapisan bawah) dan pigmen (lapisan atas).
 5. Marmoleum adalah produk yang diperbuat daripada bahan semula jadi, yang sesuai untuk bilik kanak-kanak. Marmoleum adalah antistatik, kebersihan dan mempunyai tahap rintangan haus yang tinggi. Kekurangan penting bahan ini adalah kecenderungan untuk retak dan beberapa kerumitan semasa pemasangan.

Walaupun pelbagai lapisan kini boleh didapati, linoleum kekal sebagai salah satu bahan yang paling popular. Ini disebabkan oleh beberapa ciri yang membezakannya daripada lapisan lain. Sebagai contoh, linoleum berbeza di dalamnya universiti - ia boleh dengan mudah dimasuki di premis domestik dan komersil. Bahan semacam itu mudah dioperasikan. Apa yang diperlukan untuk mengekalkan kebersihannya adalah pembersihan basah dengan penyelesaian sabun.

Linoleum mempunyai keanjalan dan kelenturan, yang sangat memudahkan proses pemasangannya. Di samping itu, bahan ini sesuai untuk meletakkan walaupun pada permukaan yang tidak rata. Salutan ini tahan terhadap lelasan, yang memastikan hayat perkhidmatan yang panjang.

Selepas meletakkan linoleum, anda mesti memastikan bahawa ia tidak mendapat dakwat, gris dan bahan-bahan yang sukar dibuang, kerana bahan mereka dengan cepat menyerap. Perubahan suhu tajam juga menjejaskan penampilan linoleum (retakan dan kinks mungkin muncul).

Bagaimana untuk menyediakan lantai sebelum lantai linoleum

Diperlukan alat dan bahan:

 1. Perimeter bilik diukur dan mengikut data yang diperoleh, pelan disediakan, mengikut jumlah yang dikehendaki bahan dikira. Sekiranya bilik adalah tipikal (3 hingga 6 m), maka tidak perlu membuat lukisan ini. Ia cukup untuk memotong linen linoleum dengan panjang 6 m dan meletakkannya.
 2. Di peringkat persiapan, perlu membuat pengiraan sedemikian rupa sehingga bilangan lapisan antara kanvas minimum. Ini bukan sahaja disebabkan keperluan untuk mengekalkan rupa lantai, tetapi juga risiko kemunculan kepingan bahan.
 3. Penutup lama dikeluarkan.
 4. Hilangkan semua penyelewengan dan retakan, keluarkan semua serpihan, habuk dan kotoran.
 5. Menghasilkan pelunturan permukaan dengan roller, selepas itu meninggalkan permukaan selama 6 jam sehingga kering sepenuhnya.
 6. Selepas linoleum dibeli, perlu memegangnya selama beberapa waktu di dalam bilik (5-7 hari), di mana ia akan dipasang. Ia perlu untuk membentuk bahan dan menghapuskan semua gelembung dan penyelewengan. Peringkat ini termasuk:
  • memotong linoleum dengan elaun untuk elaun 0.1 m;
  • pemangkasan sudut luaran dan dalaman, dan juga elaun.

Bagaimana untuk meletakkan linoleum sendiri

Diperlukan alat dan bahan:

 1. Sapukan gam di bawah linoleumdengan grid atau penuh. Pilihan kaedah bergantung kepada jenis bahan. Untuk salutan yang tebal, akan ada mesh cukup, dan untuk isi rumah yang nipis ia perlu menggunakan kaedah penggunaan berterusan komposisi pelekat. Adalah perlu untuk bekerja dengan sempurna jahitan: untuk membuat kekuatan di tempat-tempat ini disyorkan untuk memohon gam di lantai dalam 2 lapisan. Untuk gam linen linoleum boleh bertindih (jika bahan dipotong dan disesuaikan dengan dimensi bilik) atau pantat.
 2. Sebelum gam kering, menembusi tepi panel dengan pemotong dan penguasa logam. Akibatnya, dua jalur dibentuk. Terima kasih kepada tindakan sedemikian, jahitan antara kanvas tidak dapat dilihat.
 3. Pasang papan skirt plastik dan ambang logam. Dan mereka dilampirkan tidak ke lantai, tetapi ke dinding dan melakukan prosedur ini tidak lebih awal daripada 7 hari selepas akhir meletakkan linoleum. Ini adalah perlu bagi linoleum untuk meluruskan, menjadi "di bawah beban".
 • Sapukan primer ke permukaan supaya disediakan dengan berhati-hati. Ke lantai linoleum yang baik cepat melekat. Sekiranya primer adalah miskin, bahan tidak akan dipegang, yang akan menyebabkan pembentukan habuk dan kotoran di bawahnya.
 • Pada ketahanan linoleum pada peringkat awal dalam seminggu diperlukan untuk membuat rumah suhu yang selesa dan stabil (21 hingga 22 darjah di atas 0).
 • Untuk memastikan bahawa linoleum tidak tersesat di lantai semasa mengukur, banyak menggunakan skop dua sisi.
 • Jika linoleum diletakkan di atas lantai kayu, perlu dibuat substrat papan lapis.
 • Jika penutup lantai dibentangkan dalam bilik biasa 3 hingga 6 m, perlu memotong 6 m linen dan, tanpa menggunakan gam, tekan dengan alas kaki.
 • Primer boleh gantikan dengan senarai semen. Produk ini dalam industri pembinaan disebut "lantai meratakan sendiri". Mereka sangat menjimatkan masa semasa pembaikan, tetapi pada masa yang sama jauh lebih mahal daripada primer konvensional.
 • Untuk kekuatan yang lebih besar pada lipit, satu skot dikenakan, dan kemudian cair dengan mastic khas.
 • Sekiranya tidak terdapat primer, ia boleh digantikan dengan larutan gam PVA dalam nisbah 1: 8.
1

Algoritma untuk meletakkan linoleum adalah mudah, dan alat yang diperlukan untuk ini sentiasa ada. Dalam proses melaksanakan kerja ini, mengambil kira semua perincian dan nuansa pemasangan - penyediaan lantai, penyebuan, penuaan bahan, menyertai gambar, dsb.

Arahan video untuk meletakkan linoleum

Menyalin bahan tapak dibenarkan dengan syarat pautan aktif ke laman web kami dipasang.

Teknologi meletakkan linoleum

Hari ini, dengan pelbagai jenis lantai, kepentingan linoleum hampir tidak mereda, malah sebaliknya. Suatu ketika dahulu, semasa Kesatuan Soviet, linoleum dianggap sesuatu yang biasa, membosankan, kelabu dan sememangnya buruk. Tetapi sekarang semuanya telah berubah menjadi lebih baik: kualiti bahan-bahan moden pada ketinggian, tetapi kos yang agak rendah, teknologi meletakkan linoleum mudah, pelbagai sifat hiasan dan rintangan haus yang meningkat menarik lebih ramai penyokong. Di samping itu, linoleum moden adalah bahan lantai paling mesra alam yang akan menampung anda sekurang-kurangnya 10 tahun. Itulah sebabnya, untuk berjuta-juta orang, linoleum adalah dan akan menjadi pilihan lantai yang paling optimum.

Pasaran mempunyai banyak pilihan linoleum. Terdapat beberapa prinsip pilihannya. Kriteria utama untuk memilih linoleum adalah patensi bilik di mana ia dirancang untuk meletakkannya - di sebuah apartmen, pejabat, hospital atau di tempat lain. Dari sini, dan harus ditolak, kerana linoleum dibahagikan kepada beberapa jenis: rumah tangga, komersial dan semi komersil.

Sebagai peraturan, linoleum isi rumah digunakan dalam pangsapuri. Ketebalan linoleum ini adalah dari 1 hingga 3.5 mm, dan lapisan pelindungnya adalah 0.1-0.3 mm. Sebagai peraturan, linoleum isi rumah lebih murah daripada separa komersil dan komersil. Menyusunnya juga kos lebih rendah, tetapi kerana prestasi tinggi, linoleum komersil dan semi komersil akan bertahan lebih lama.

Linoleum komersial biasanya digunakan di tempat orang ramai - di kedai, hospital, sekolah, pejabat. Itulah sebabnya ia mempunyai tahap ketahanan rintangan dan ketebalan totalnya lebih dari 3 mm. Lapisan perlindungan - tidak kurang daripada 0,6 mm.

Linoleum separa komersil - ini adalah antara komersial dan domestik. Ia menggabungkan cahaya dan keanjalan linoleum isi rumah dan rintangan haus cemerlang linoleum komersial. Ia digunakan di bilik dengan beban sederhana. Sebagai contoh, di pejabat kecil, wad hospital. Di apartmen ini sesuai digunakan di dapur, di bilik kanak-kanak dan koridor. Tahap lapisan perlindungan linoleum semi komersil ialah 0.4-0.5 mm.

Secara berasingan, kita harus bercakap tentang linoleum semula jadi. Ia dibuat hanya dari bahan semula jadi - ia adalah minyak biji rami, serbuk batu kapur, damar, tepung kayu dan pewarna semulajadi. Ia boleh menjadi tidak berasas atau tidak berasas.

Selain keramahan alam sekitar, ketahanan dan hiasan, linoleum semula jadi mempunyai beberapa kelebihan. Ia adalah retardant api, mempunyai sifat bakteria, tidak mengumpul caj elektrostatik, mudah dibersihkan dari habuk, yang penting bagi penderita penyakit sistem pernafasan dan alergi. Di samping itu, selepas meletakkan, ia sentiasa menyimpan saiznya.

Jika anda mahu linoleum bertahan seberapa lama yang boleh, pilih salutan separa komersil, kerana ia sangat menentang kesan perabot berat dan tumit. Linoleum ini sesuai untuk dapur dan koridor, tetapi terdapat perlindungan isi rumah yang cukup di ruang tamu dan bilik tidur. Ia juga perlu diperhatikan bahawa linoleum semulajadi berfungsi sebagai pelapis berbuih panjang. Dan linoleum asas, tentu saja, lebih tahan lama daripada yang tidak berasas.

Apabila membeli linoleum, gunakan beberapa cadangan:

 1. Sebelum anda pergi ke kedai, anda perlu mengukur panjang dan lebar bilik di mana anda bercadang untuk meletakkan linoleum dengan berhati-hati. Lakukan pengukuran pada panjang dan lebar terbesar bilik dengan margin 10 cm pada setiap sisi. Jangan lupa tentang pintu, mereka juga perlu diambil kira. Dipandu oleh saiz yang diperoleh, ia adalah bernilai memilih lebar terbesar pengeluar linoleum yang ada. Ini dilakukan untuk mengelakkan berlakunya jahitan. Sekiranya anda bercadang untuk meletakkan linoleum dengan corak, maka anda perlu membuat elaun lain, supaya anda dapat dengan mudah menyesuaikan gambar di tempat itu.
 2. Membeli linoleum lebih baik di dalam bilik yang dipanaskan, di mana ia lebih mudah untuk memeriksa kualitinya. Anda boleh menentukan mutu linoleum sendiri. Perhatikan berat dan ketumpatannya. Sudah tentu, yang terbaik adalah linoleum berat, ia tidak dicucuk atau koyak, kerana kepadatan tinggi disediakan oleh kepekatan tinggi PVC.
 3. Pastikan anda meminta arahan penjual untuk menggunakan jenis linoleum yang anda beli. Untuk meletakkan penutup lantai dari pengeluar yang berbeza, komposisi pelekat yang berbeza biasanya diperlukan. Sebagai contoh, jika linoleum mempunyai bahagian bawah, maka ia layak menggunakan BustilatM atau PVA konvensional. Sekiranya bahagian bawah licin, maka lebih baik menggunakan mastik berasaskan lateks khas. Biasanya, pengeluar linoleum menunjukkan pada cadangan pembungkusan untuk menggunakan gam gam tertentu.
 4. Memeriksa kualiti linoleum dalam keadaan tergelincir, lihat jika terdapat sebarang bukit-bukit dan kawasan-kawasan dengan filem teratas di atas permukaan - ini adalah perkahwinan. Jangan beli linoleum seperti itu, kerana penyelewengan tidak mungkin diletakkan di luar.
 5. Untuk curl linoleum disyorkan menghadapi di dalam. Jika tidak, tanya penjual membungkus roll dengan filem atau kertas.

Untuk memastikan salutan selepas meletakkan mempunyai penampilan estetik dan harmoni sesuai ke pedalaman, adalah penting untuk memilih angka yang betul apabila membeli. Jika coraknya terlalu kecil dan, selain itu, ia perlu dipilih, meletakkan linoleum menjadi lebih rumit. Selain itu, ia adalah tidak ekonomik, kerana banyak bahan menjadi sia-sia. Terlalu besar gambar akan kelihatan organik hanya di dalam bilik besar. Prosiding dari ini, varian yang paling optimum adalah memilih gambar bersaiz sederhana, yang mana styling dan docking symmetric tidak diperlukan.

Penyediaan asas untuk meletakkan linoleum

Mana-mana linoleum yang anda pilih, pada akhirnya, penampilan lantai akan bergantung terutamanya pada kualiti lantai.

Adalah penting untuk mengetahui bahawa yang lebih tipis linoleum, lebih ketat keperluan untuk permukaan, di mana ia akan dibentangkan. Ingat: ketidaksamaan pangkalan yang kurang disediakan tidak hanya akan menangkap mata anda, tetapi juga mempercepatkan memakai salutan. Sebagai contoh, pada permukaan yang sempurna licin, linoleum dapat menahan 25-30 tahun, dan pada asas tidak rata - 5 kali kurang. Di samping itu, substrat mestilah kering.

Dalam kebanyakan kes, peletakan linoleum dilakukan di lantai konkrit. Untuk bermula dengan itu perlu dilakukan, kerana untuk pembaikan kualiti yang baik tanpa primer tidak cukup. Ia menguatkan permukaan dan memberikan cengkaman yang tinggi terhadap permukaan yang dirawat dengan gam berikut atau lapisan meratakan. Sekarang anda perlu menyelaraskan lantai. Proses pembaikan ini adalah yang paling mudah dan tidak memerlukan kemahiran khas. Tipiskan lantai dengan senyuman meratakan sendiri dan tunggu sehingga kering.

Jika linoleum dibentangkan di atas lantai kayu, maka asasnya disyorkan untuk meletakkan dengan kepingan papan lapis berkualiti 5-6 mm tebal. Untuk mencapai penetapan maksimum, kepingan papan lapis perlu dipaku atau diikat dengan skru setiap 8-10 cm.

Jika anda bercadang untuk meletakkan linoleum di lantai laminat lama atau lantai parket, terlebih dahulu pastikan ia sesuai dengan ketat ke lantai. Selepas itu, masukkan bar yang hilang dan menguatkan unsur-unsur longgar lantai. Kerosakan dan cip mungkin lebih baik untuk dempul.

Sekiranya meletakkan linoleum di lantai berjubin, anda perlu memasang jubin kembali ke tempatnya, kemudian keluarkan semua cat, plaster, gypsum, dan sebagainya. Dalam kes ini, disyorkan untuk memohon sebatian meratakan, dan selepas mengeringkannya, merawat permukaan dengan kertas pasir untuk akhirnya mengatasinya.

Teknologi paving sendiri untuk linoleum

Apabila asas disediakan, ia mesti dibersihkan dengan sempurna dari habuk dan serpihan. Setelah itu, gulung linoleum baru perlu dilancarkan dan biarkan mereka berbaring sekurang-kurangnya sehari, supaya bahan itu sedikit pelicin dan "digunakan" pada suhu bilik. Ini sangat sesuai untuk kepingan panjang linoleum. Ingat: jika anda membeli linoleum dalam cuaca sejuk di pasaran bahan binaan, jangan letakkannya di dalam bilik yang hangat sebaik sahaja selepas pembelian. Penurunan suhu yang tajam menjejaskan bahan, dan ini boleh menyebabkan kemunculan retak.

Bagi arah meletakkan penutup, terdapat beberapa peraturan, tetapi masih tiada cadangan bersatu. Di sini segala-galanya bergantung pada saiz bilik dan gulung, bagaimana untuk memperbaiki kain, pencahayaan dan faktor-faktor lain. Sebagai contoh, mempunyai jalur corak marmar diletakkan berserenjang ke tingkap, supaya jalurnya hilang ke arah cahaya - jadi salutan akan kelihatan monolitik. Linoleum dengan lukisan, sebagai peraturan, tumpukan di sepanjang bilik.

Untuk memotong linoleum, sebaiknya gunakan gunting khas dengan bilah yang boleh diganti. Untuk memotong akhir, pisau berbentuk cangkuk berfungsi, dan untuk menandakan - trapezoid. Pemangkasan ke dinding dilakukan hanya selepas pemotongan utama bahan selesai. Agar tepi menjadi lancar, gunakan alat khas - penanda dinding.

Beberapa ciri memotong linoleum:

1. Biasanya, linoleum dipotong dengan incisions kecil, jangan lupa bahawa kesilapan tidak akan diperbetulkan.

2. Untuk membentuk sudut dalaman, potong bahan hanya dari atas ke bawah, dan selepas itu ia mesti dipotong dengan teliti.

3. Linoleum tidak boleh berbohong terhadap dinding, jika tidak, penutupnya akan terbengkalai.

Terdapat dua cara meletakkan linoleum - kering dan pulut. Untuk premis tidak lebih daripada 20 meter persegi. meter biasanya memakai peletakan percuma tanpa penggunaan gam. Ini adalah cara yang paling mudah untuk meletakkan linoleum. Tetapi bagi kebolehpercayaan yang lebih tinggi, disyorkan untuk menggunakan pita pelekat bermuka dua ringan. Untuk meletakkan linoleum secara percuma, anda memerlukan alat berikut: pisau tajam, penguasa, alat pengukur dan, jika perlu, cecair untuk lipatan kimpalan.

Jadi, pertama anda perlu melancarkan roll, mengukur dan memotong helaian. Jangan lupa bahawa anda perlu mengukur dan menutup supaya terdapat tumpang tindih 8-10 cm salutan di dinding. Dengan kaedah kering meletakkan linoleum, biasanya satu helai bahan dipotong sesuai dengan kawasan bilik dan diletakkan di atas lantai. Dalam masa beberapa hari, apabila kanvas PVC terlarut sepenuhnya, salutan boleh dieksploitasi.

Cara kedua meletakkan linoleum - gluing. Kaedah ini harus digunakan di bilik lebih dari 20 meter persegi. m, serta di bilik yang digunakan secara aktif dan di mana kerap bergerak perabot. Jika tidak ada kebarangkalian yang tinggi bahawa dengan sebarang pergeseran perabot di linoleum, gelombang boleh membentuk, yang kemudiannya akan sangat sukar untuk ditolak. Perlu diperhatikan bahawa gam juga digunakan dalam kes di mana dua atau lebih potongan linoleum masuk ke dalam satu bilik. Biasanya pelekat penyekat digunakan, yang tidak mengandungi pelarut dalam komposisi. Biasanya, pengeluar linoleum menunjukkan pada cadangan pembungkusan untuk menggunakan gam gam tertentu. Sapukan pelekat dengan kancing berkepala khas dan diedarkan secara merata ke seluruh permukaan bahan.

Apabila kerja persediaan selesai, linoleum telah menghabiskan masa yang cukup, dan gam sudah siap, anda boleh mula bekerja. Buka bahagian linoleum, kemudian letakkan gam pada permukaan konkrit. Kemudian berbaring dan pastikan penutup telah ditetapkan dengan betul. Gunakan tangan atau roller untuk melicinkannya ke sudut. Sekarang matikan bahagian kedua dan lakukan seluruh prosedur terlebih dahulu.

Apabila dipasang sepanjang dinding semasa meletakkan, linoleum perlu ditekan rapat di sekitar perimeter dengan spatula atau alat tumpul yang lain. Selepas itu, kelebihan itu terputus di dasar dinding. Untuk melakukan ini, gunakan pisau cukur dan penguasa logam. Untuk memastikan pemotongan yang jelas dan lancar, anda perlu menukar bilah sesering mungkin. Untuk memasangkan linoleum secara optimum ke dinding, disarankan untuk meninggalkan jarak 5-10 mm di antara penutup lantai dan dinding, kerana linoleum masih akan merayap.

Untuk menyesuaikan sudut dalaman, hati-hati memotong sudut linoleum secara menyerong, kemudian isi penutup di sudut. Apabila semua sudut diselaraskan, dengan bantuan berus lembut anda perlu menyingkirkan semua udara yang berada di bawah linoleum semasa meletakkan.

Sekiranya perlu meletakkan beberapa kepingan linoleum, kemudian letakkan kain yang besar dan kain linoleum yang lebih kecil supaya ia bertindih lebih besar sebanyak 5 cm. Kemudian pada kedua-dua kepingan bahan, anda perlu menyesuaikan corak. Kemudian di bahagian-bahagian salutan yang bersilang, kami meletakkan kereta api kayu panjang atau pengetus logam, menekan ketat dan memotong kedua-dua kepingan linoleum.

Apa-apa teknologi meletakkan linoleum sentiasa termasuk tahap sedemikian sealing jahitan. Sebelum ini, pangsapuri sering mengamalkan kaedah seperti penggunaan kuku atau pita melekit. Sudah tentu, kedua-duanya tidak menyenangkan secara estetik, dan kekuatan juga menderita. Itulah sebabnya hari ini apabila meletakkan linoleum kimpalan sejuk linoleum digunakan. Ia adalah komposisi pelekat khas, yang boleh menjadi tidak berwarna atau berwarna (di bawah warna salutan). Kimpalan sejuk sangat mudah, ia boleh digunakan di sebuah apartmen.

Oleh itu, jika anda perlu mengelak sambungan dua jalur, terlebih dahulu mengelapnya dari habuk. Kemudian, dari kedua belah pihak di sepanjang sendi, meregangkan pita lukisan dan pergi melalui gam khas tanpa warna untuk penutup lantai. Anda pasti, apabila anda melepas pita lukisan, anda tidak akan melihat atau merasakan bersama ini. Kimpalan sejuk biasanya digunakan untuk linoleum semi-komersial atau isi rumah.

Ia adalah penting untuk mengetahui bahawa terdapat dua jenis pelekat untuk kimpalan sejuk: satu direka untuk kimpalan lipit kepada bahan, yang sudah beberapa hari dalam apartmen dan sesak adalah sedikit berpisah, dan kedua - untuk grouting "baru diletakkan" lapisan. Perbezaan pelekat ini adalah konsisten. Pelekat untuk salutan baru sebenarnya meleburkan tepi bahan, dengan itu "mengimpal" mereka bersama-sama. Gam untuk pembaikan adalah lebih tebal, ia biasanya dicurahkan antara kanvas lama, mengikat mereka dan mengisi jurang yang terbentuk.

Untuk linoleum komersial, kimpalan panas digunakan, yang melibatkan penggunaan kord khas. Warnanya dipilih oleh warna ke lapisan, atau, mengikut idea pereka - warna yang berbeza. Melalui seluruh panjang linoleum di bawah kord, alur adalah trapezoid atau bulat. Selepas ini, menggunakan pengering rambut perindustrian dengan muncung diameter yang diingini, kord itu dikimpal ke jahitan. Kekal kord dikeluarkan dengan pisau khas dalam 2 peringkat. Sejurus selepas kimpalan, bahagian utama kord dikeluarkan. Plat khas diletakkan di bawah pisau. Selepas tapak kimpalan telah disejukkan, kord yang lain akan dikeluarkan dengan pisau. Ini dilakukan supaya rongga tidak terbentuk, kerana, apabila penyejukan, kord ditarik balik. Ia tidak perlu menjalankan prosedur ini sendiri, kerana ia adalah pekerjaan pertama yang agak berbahaya, dan kedua, anda tidak boleh melakukan tanpa peralatan khas, dan ini sangat mahal.

Apabila lipatan itu benar-benar kering, kita boleh menganggap bahawa linoleum selesai. Sekarang ia tetap untuk memperbaiki penampilan linoleum dan membetulkannya di bahagian bawah dinding tiang.

Kadangkala terdapat keadaan apabila linoleum ditinggalkan oleh tepi atau lepuh kekal. Tempat-tempat sedemikian harus ditekan dengan beban melalui sekeping papan lapis. Pada masa yang sama, perlu terlebih dahulu menembusi semua lepuh dan bengkak dengan awl. Satu lagi nasihat: jangan letakkan linoleum di lantai, jangan letak perabot berat pada kaki nipis. Ingatlah juga bahawa barang-barang getah dibiarkan di salutan noda.

Jadi, meletakkan linoleum bukan perkara yang sukar. Perkara utama dalam perniagaan ini bukanlah untuk tergesa-gesa dan teliti memantau butirannya.

Tambah komen Balas balasan

© 2018 MrPol.su - semua tentang penutup lantai dan meletakkan lantai dengan tangan sendiri

Apabila menggunakan bahan dari laman web, pautan mundur diperlukan.

Teknologi meletakkan linoleum tangan sendiri: semua kaedah dan pelajaran video

Meletakkan linoleum adalah proses yang bertanggungjawab, yang memerlukan pengetahuan tentang beberapa nuansa teknologi dan kehadiran sekurang-kurangnya kemahiran bangunan dasar. Kualiti dan ketahanan lantai ini bergantung kepada kualiti lantai. Oleh itu, adalah berfaedah untuk mendekati isu "bersenjata sepenuhnya", setelah pertama kali mengetahui dengan teliti teknologi meletakkan linoleum. Adalah penting untuk mempunyai idea tentang kaedah lantai sedia ada untuk memilih yang paling disukai.

Sediakan bahan dan alat ↑

 1. Secara langsung linoleum saiz yang betul (ia akan menjadi lebih baik jika lebar roll cukup untuk meletakkan bahan dalam satu helaian). Jangan lupa memberikan stok 10 cm dari semua sisinya
 2. Penghilang untuk noda
 3. Pembersih vakum
 4. Pisau pembinaan dilengkapi dengan cangkuk dan bilah yang boleh diganti lurus
 5. Raja (logam yang lebih baik)
 6. Gunting (besar)
 7. Spatula
 8. Pelekat untuk sendi
 9. Gam khusus dalam bentuk mastik berasaskan air
 10. Pita pelekat bermuka dua untuk vinil

Sediakan untuk kerja ↑

1. Buat keadaan kerja yang betul. Letakkan bilik anda dengan baik, bersihkan dan cuci, pastikan tiada draf. Ia adalah perlu untuk mengekalkan suhu yang stabil (tidak < 18 g.) Dan kelembapan (tidak > 60%) di dalam bilik 2 hari sebelum dan 2 hari selepas lantai.

2. Sediakan permukaan. Pertama, hapus papan skirting. Kemudian keluarkan dari lantai semua serpihan, debu, serbuk, noda gris. Ia mesti benar-benar kering, bersih dan lancar. Ia tidak disyorkan untuk meletakkan linoleum di atas penutup lantai sebelumnya.

Sekiranya anda bercadang untuk meletakkan linoleum di atas lantai konkrit, ia cukup untuk membaiki semua retak dan hanya menyumbatnya. Anda boleh pra-melindungi. Untuk ini, lembaran serat kayu (MDF) mesti dilekatkan ke asas konkrit atau simen. Sekiranya dikehendaki, lembaran ini boleh digunakan dalam 2 lapisan - salah satu plat lembut, dan kedua - yang separa pepejal.

Sekiranya anda perlu meletakkan linoleum di atas lantai kayu, maka mula-mula pastikan kebolehpercayaan semua papan lantai, tukul semua kuku yang melekat. Di atas papan, tidak diperlukan untuk meletakkan papan lapis, dan kemudian membetulkannya dengan kuku (setiap kuku - selepas 10 cm). Gabungan - zashpatlevat dan oshkurit.

Jika ada yang lama penutup lantai usang, kemudian membongkarkannya, meliputi kesilapan dan retakan dengan sebatian meratakan. Kemudian gulung.

3. Sediakan salutan. Linoleum mesti 2 hari berdiri di dalam bilik di mana ia dirancang untuk meletakkannya. Rol perlu diletakkan secara menegak.

Penting! Sekiranya linoleum dibeli di musim sejuk, pada hari-hari yang sejuk, maka ia tidak boleh dibuang segera, tanpa persiapan. Gulung yang dibawa dari fros tidak dapat dibungkus. Hakikatnya ialah apabila terkena suhu minus, linoleum menjadi rapuh. Ia direka khas untuk bilik-bilik yang dipanaskan. Oleh itu, pastikan gulung dimakan secara semulajadi pada suhu bilik.

Sekitar sehari sebelum menyusun, gulung perlu dilancarkan, dipotong dan dibentangkan di atas lantai supaya mereka meluruskan. Potong kain dengan selekoh (10 cm) ke dinding dan mengambil kira pelbagai ceruk dan pintu. Letakkan mereka di sepanjang dinding terpanjang. Adalah penting bahawa linoleum berbaring dan bertarung di bawah tindakan graviti sendiri. Pada kanvas besar, anda boleh meletakkan yang lebih kecil untuk meningkatkan kesan penjajaran.

Ia mungkin berlaku bahawa tidak mungkin untuk meletakkan lantai dengan satu kain, dan ia perlu untuk membuatnya dari kepingan yang berbeza. Adalah penting untuk memastikan gambar itu sepadan. Pertimbangkan ciri-ciri berikut:

 • Linen marmar dan linoleum monokrom diletakkan dengan tegak ke arah cahaya ke dinding luar, supaya lipit tidak kelihatan.
 • Linoleum berpola linen terletak secara longitudinal, menggabungkan dengan teliti corak. Bersebelahan juga terletak di koridor, dan tanpa mengira coraknya.

Di bilik-bilik bentuk kompleks (dengan tiang, dinding kerinting, paip dan sebagainya. P.) Dibentangkan pada linoleum lantai, menandakan kontur dinding menggunakan potong line dan elaun diberikan. Pemangkasan terakhir dibuat selepas merekatkan, tambahan dioles dan disisipkan tepi dengan mastic.

Jika anda bercadang untuk membaiki linoleum dengan pita pelekat bermuka dua, ia disyorkan untuk melekatkannya ke pangkal sepanjang keseluruhan perimeter, meninggalkan salutan pelindung atas.

Linoleum flooring boleh dilaksanakan dalam tiga cara:

 • tanpa penetapan, iaitu meletakkan secara percuma;
 • pada pita pelekat;
 • pada gam (water-based mastic).

Pilihan kaedah tertentu bergantung pada kawasan lantai dan keadaan operasi yang dirancang.

Sekiranya premis kecil (sehingga 20 m persegi M.) Dan lantai beroperasi tidak secara intensif, ia agak sesuai cara gaya percuma. Pergerakan normal seseorang di atas lapisan tidak menyebabkan kecacatan serius.

Jika kita bercakap mengenai tempat-tempat dengan keluasan lebih dari 20 meter persegi, di mana ia sepatutnya memindahkan benda-benda berat (perabot, peralatan, dll.), Saiz linoleum adalah keadaan yang tidak boleh diketepikan. Jika tidak, bengkaknya, regangan dan luka tidak boleh dielakkan. Malah perabot mudah bergerak boleh mencetuskan pergerakan linoleum. Di dalam sebuah bilik besar dengan linoleum patensi kecil boleh diikat dengan pita pelekat. Sekiranya patensi hebat - hanya satu pada gam khas.

Liner laying tanpa penetapan ↑

 1. Untuk mencapai kelonggaran linoleum, simpannya sehari di dalam rumah pada suhu 18 g.
 2. Nah, jika lebar kanvas cukup untuk menutup lantai sepenuhnya. Anda hanya perlu memotong kanvas yang sesuai dengan bentuk bilik (termasuk pintu, pelbagai macam relung). Jangan lupa untuk meninggalkan elaun di setiap sisi. < 8-10 cm.
 3. Hidupkan elaun, biarkan penutup berada dalam satu atau dua hari.
 4. Mungkin anda perlu berlabuh beberapa kumpulan, dan kemudian dengan berhati-hati, anda mesti memastikan bahawa ia sepadan dengan gambar. Biasanya corak bertepatan apabila jalur itu disambung sepanjang jalur pemotong kilang.
 5. Ia berlaku bahawa gambar pada garisan pemotong kilang tidak sepadan. Dalam kes ini, anda perlu memotong jalur. Urutan tindak lanjut adalah seperti berikut: meletakkan linen dengan cara sedemikian sehingga corak pada kedua kanvas bawah dan atas bertepatan. Di atas lukisan-lukisan itu hendaklah diletakkan sebagai penguasa logam dan memegang pemotong (anda boleh menggunakan pisau pembinaan) supaya kedua-dua kanvas dipotong. Memotong trim, jalur harus jelas dengan jelas. Bersama hendaklah dilekatkan dengan pita bermata dua atau pelekat.
 6. Sudut dalaman perlu dipotong secara serentak. Jadi linoleum ia akan menjadi lebih mudah untuk melicinkan dan menghidupkan dinding dengan tepat.
 7. Penguasa rapat diterapkan ke dinding dan perlahan-lahan memotong semua kelebihan dengan pisau dengan pisau berbentuk cangkuk khusus.
 8. Apabila memasang papan skirting, lebih baik untuk mengetatkan skru ke lantai, dan tidak ke dinding, jadi linoleum akan dipasang sepanjang perimeter.

Linoleum floor on tape tape ↑

 1. Pra-paste pita pelekat pada dasarnya, tanpa mengeluarkan lapisan pelindung atas. Tampalkan pita di sekeliling perimeter, serta di sendi dan sepanjang salutan secara rawak.
 2. Sebarkan, potong linoleum, biarkan lenan mengeras.
 3. Potong potong.
 4. Satu keping gam di sepanjang dinding.
 5. Mengangkat kain ke dinding yang dilekatkan, kemudian, alihkan lapisan pelindung dari kaset yang dilampirkan dan gam linoleum ke seluruh kawasan.
 6. Dengan kanvas lain, lakukan perkara yang sama.

 1. Meluncurkan tepi kain, tutup dengan asas dengan gam (mastic). Letakkan kain di lantai, kemudian gulung pinggir yang bertentangan linoleum ke tempat permohonan mastic tersebut. Gosok bahagian bawah asas dengan gam. Letakkan linoleum di tempatnya.
 2. Lancar kanvas dari pusat ke tepi, sambil mengusir semua udara dari bawah kanvas. Untuk melakukan ini, gunakan roller.
 3. Menggunakan spatula, licin linoleum berhampiran dinding.
 4. Penguasa logam harus diletakkan dekat dengan dinding dan memotong kelebihannya dengan pisau pembinaan dengan pisau seperti cangkuk. Tukar bilah lebih kerap.
 5. Jangan tergesa-gesa untuk meletakkan perabot, biarkan mastik kering. Masa penetapan boleh dibaca pada pek gam.
 6. Sekiranya dikehendaki, anda boleh mengendalikan sendi. Dijual ada pelekat telus khas untuk pemprosesan sendi linoleum. Kadang-kadang mereka dipanggil cecair untuk jahitan kedap. Walau bagaimanapun, isikan sendi dengan gam ini pada hari berikutnya selepas lantai linoleum.

Seperti yang anda dapat lihat, meletakkan linoleum dengan tangan anda sendiri - bukanlah peristiwa yang paling mudah, kerana, mungkin, ia mungkin kelihatan pada pandangan pertama. Untuk menghasilkan lantai secara kualitatif, tanpa pengetahuan teknologi tidak boleh dilakukan.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 28 = 33