Pembaikan bumbung balkoni

Pembaikan bumbung balkoni: ciri-ciri kerja

Anda boleh membaiki bumbung balkoni sendiri, atau anda boleh menjemput pakar. Jika anda memilih pilihan pertama, tetapi tidak tahu di mana untuk memulakan dan bagaimana untuk melakukannya, artikel kami adalah untuk anda.

Kadang-kadang di pangsapuri kita perhatikan bahawa dinding dari balkoni sedang mati. Sesetengah orang mungkin tidak sedar bahawa bumbung balkoni mengalir, banyak dosa terhadap kualiti lapisan.

Dan sebenarnya, kelembapan, berlarutan pada visor, secara beransur-ansur menghancurkan konkrit dan terdapat mikrokomputer.

Sekiranya fakta ini tidak dibayar dengan segera sekalipun, kelembapan masa tidak hanya untuk anda, tetapi untuk jiran anda. Kemudian untuk membaiki ia akan mengambil lebih banyak masa dan wang.

Sekiranya bumbung balkoni bocor atau tidak sepenuhnya, maka ada sesuatu yang mesti dilakukan. Mula-mula anda perlu memahami bahawa reka bentuk harus mudah dan praktikal, anda tidak boleh membuat rumah burung dari balkoni kecil (gable).

Biasanya ia adalah kanopi dengan jalan dari dinding bangunan. Sudut kecenderungan boleh dari 15 hingga 75 darjah.

Nasihat! Dengan sudut cerun 15 0 - kami menjimatkan bahan, pada sudut 75 0 - hujan tidak akan kekal di atas bumbung.

Anda harus bermula dengan memilih bahan yang akan digunakan untuk pembaikan.

Pembaikan bumbung balkoni yang paling biasa atau pembinaannya meliputi tiga peringkat:

 1. Memperkukuh reka bentuk balkoni sedia ada.
 2. Pemasangan struktur galas baru.
 3. Peranti bumbung.

Di setiap peringkat, kita memerlukan bahan-bahan tertentu. Kami mencadangkan untuk membincangkannya secara terperinci.

1

Ondulin untuk bumbung

Untuk pemasangan atau peneguhan struktur (bingkai), kayu atau logam (paip segi empat tepat atau sudut keluli) digunakan.

Kayu untuk membuat reka bentuk lebih mudah, tidak perlu untuk mesin kimpalan. Daripada logam ia kelihatan lebih dipercayai, tetapi lebih mahal. Pilihannya adalah milik anda.

Untuk bumbung itu sendiri, bahan-bahan berikut digunakan:

 • Ondulin adalah euroshan. Bahan ini mudah dipasang, selamat dari segi alam sekitar, tahan lama dan tahan lama. Mempunyai kesan menyerap bunyi. Tetapi salji pada bahan ini bertukar lebih lama. Oleh itu, apabila memasang bumbung balkoni, anda harus menjaga sudut kecenderungan yang lebih besar.
 • Jubin logam - lembaran besi tergalvani dengan lapisan dua sisi, analog lembaran logam profil, tetapi mempunyai penampilan yang lebih estetik (berwarna-warni). Bahan ini tahan lama dan mempunyai rintangan yang tinggi terhadap kakisan. Ia sering digunakan sekarang. Ideal jika rancangan masa depan merapikan balkoni.
 • Polikarbonat selular - diperbuat daripada karbonat polimer. Bahan tahan lama, ringan dan tahan lama. Bumbung balkoni polikarbonat akan mencipta bilik yang cerah dan hangat. Struktur selular membuat bunyi bahan ini dan penebat panas. Bergantung pada warna di balkoni akan menembusi dari 20 hingga 70% cahaya semulajadi.

Sudah tentu, anda boleh menggunakan bahan lain, seperti slate, lembaran atau besi tergalvani, tetapi mereka tidak tahan lama dan tidak sangat estetik. Lebih baik berbuat demikian untuk masa yang lama dan cantik.

Dengan bahan yang disusun. Kami mencadangkan untuk mempertimbangkan peranti paling praktikal bumbung balkoni.

Bumbung diperbuat daripada logam

Matlamat kami bukan untuk membuat visor normal, supaya air tidak menetes ke kepala. Anda perlu lakukan dengan teliti. Dan untuk ini, anda perlu tahu apa bumbung balkoni kaca harus terdiri daripada (pilihan yang paling sukar).

Apa ini? Sekiranya pada masa akan datang atau dengan serta-merta anda membuat keputusan untuk meneruskan pembaikan balkoni dan membakarnya, anda tidak perlu memasang semula bumbung lagi. Struktur ini membantu untuk memelihara lebih banyak haba dan mengelakkan kelembapan daripada masuk.

Dengan dua mata pertama yang kurang jelas, pertimbangkan yang kedua.

Pemanasan bumbung balkoni akan membenarkan kemudian (selepas kaca) menggunakannya sebagai ruang tambahan untuk berehat atau taman musim sejuk.

Untuk tujuan ini, pelbagai bahan boleh digunakan: busa, buih, minvate. Lebih baik tidak menggunakan filem untuk tujuan ini.

Pastikan anda meninggalkan lapisan udara. Pilihan yang ideal untuk menguruskan pemanas antara kasau, meninggalkan ruang antara bahan bumbung dan penebat.

Nasihat! Penebat balkoni bumbung bukan jenis kerja yang wajib. Jika balkoni dibiarkan terbuka, anda boleh melangkaui tindakan ini.

Urutan pemasangan bumbung

Waterproofing bumbung balkoni membantu mencegah kelembapan daripada masuk. Di tingkat atas (visors) ia dibuat di luar dan dalam.

Sekiranya visor adalah konkrit, kami menggunakan pelincir poliester atau polyurethane. Untuk ini, perlu berhati-hati melalui semua retakan dan persimpangan, khususnya persimpangan antara dinding bangunan dan visor.

Sekiranya busa pemasangan digunakan semasa kaca balkoni, adalah perlu untuk memotong lebihan dengan pisau, dan kemudian menutup tempat ini dengan sealant. Kadang-kadang, sebelum meletakkan bahan bumbung, bumbung balkoni ditutup dengan penebat (bahan penebat).

Dia menyebarkan secara langsung pada bingkai, dan kemudian mereka meletakkan bumbung. Dalam sesetengah kes, penebat dari bawah diperlukan. Apabila pemasangan bumbung balkoni selesai dan penebat diletakkan, kami melewati semua sendi dan retak dengan mastic atau sealant.

Kemudian kami meletakkan lapisan jermallex atau bahan penebat lain. Selepas ini, anda boleh meneruskan ke hiasan dalaman bumbung balkoni.

Dengan peranti bumbung telah disusun. Kini tiba masanya untuk menjawab soalan utama: "Bagaimana untuk membuat bumbung di balkoni?".

Kami mencadangkan untuk membuat reka bentuk yang paling mudah. Kerja ini akan dapat walaupun untuk pemula. Perkara utama untuk mempunyai keinginan.

Untuk kerja kami memerlukan bahan dan alat berikut:

 • Sudut aluminium atau keluli;
 • Rasuk kayu;
 • Anchors dan dowels-screws;
 • Bahan kalis air (mastic dan sealant);
 • Bahan bumbung;
 • Pemutar skru;
 • Hammer;
 • Tahap, pita pengukur dan pensil.

Sudah tentu, lebih baik menggambar gambarajah rangka pertama. Ini akan membantu untuk mengira jumlah bahan.

Penggantian bumbung balkoni bermula dengan pembinaan bingkai baru atau penguatan struktur lama. Sekiranya ada kereta api, gunakannya sebagai bingkai sokongan tambahan.

Sebagai asas untuk bumbung, ia mungkin menggunakan ladang dikimpal (segi tiga dari sudut) atau balok kayu. Pasang mereka dengan sauh ke dinding seperti ditunjukkan dalam gambar. Selepas ini, teruskan ke acuan.

Pemanasan bumbung balkoni

Untuk ini kami memerlukan papan kayu. Kami membetulkannya pada bingkai dengan bantuan skru. Kami meletakkan papan serenjang dengan ladang-ladang. Sebelum anda meletakkannya, anda perlu merawat pokok itu dengan noda atau biosecurity, anda boleh cat beberapa kali.

Kini menyebarkan insula, dan di atasnya kami meletakkan ondulin atau bahan bumbung lain (batu tulis, logam, polikarbonat). Kami membetulkan kepingan dengan skru khas dengan topi, supaya air tidak mengalir ke dalam lubang.

Anda boleh pra-gerudi lubang diameter yang lebih kecil untuk kemudahan, kemudian skru skru dengan pemutar skru.

Semua retak mesti ditutup dengan sealant. Sekiranya kita menggunakan buih pelekap, adalah wajib, selepas pengerasan, untuk memotong lebihan itu, dan tempat-tempat ini melewati sealant.

Balai bumbung mesti dilapisi kalis air. Untuk tujuan ini kita menggunakan polyurethane mastic. Sebelum permohonan, permukaan bumbung dibersihkan dari habuk, kotoran dan minyak.

Untuk aplikasi kami menggunakan roller (bukan busa getah) atau berus. Permohonan dilakukan dalam dua lapisan. Lebih baik menggunakan warna berlainan warna.

Ini akan membantu untuk melaksanakan kerja dengan lebih cepat dan lebih baik. Kerja hendaklah dilakukan pada hari kering pada suhu 5 hingga 35 darjah di atas 0. Sapukan lapisan pertama dan biarkan ia kering.

Kemudian kami meletakkan kedua. Sekadar mengedarkan berus di seluruh permukaan. Jika anda melihat pangkalan atau lapisan terdahulu, anda perlu meneruskannya semula. Kami memohon bukan sahaja untuk bahan bumbung, tetapi juga kepada dinding bersebelahan bangunan. Tidak perlu ada ketinggalan.

Pemasangan bumbung di balkoni sudah berakhir, tetapi sekarang kita sedang menyelesaikannya dari bahagian bawah. Sekiranya perlu untuk mengisinya. Bagaimana untuk melakukan ini dan apa bahan yang digunakan ditulis di atas.

Jika balkoni sudah berlapis, ubah jarak antara bingkai dan bumbung.

Untuk ini, anda boleh menggunakan kepingan papan beralun, rasuk kayu dan buih pelekap (kemudian dipotong dan dimeterai). Selepas pemanasan diletakkan, dan retak ditutup, teruskan ke penebat dalaman (diterangkan di atas) dan selesai.

Nasihat! Di balkoni mestilah pengudaraan. Anda boleh mengeluarkan paip jika bingkai itu pekak. Secara umum, perlu menyediakan pilihan pengudaraan.

Dari bahagian dalam, bumbung balkoni ditampal dengan plastik, MDF, kayu atau besi. Ia semua bergantung kepada sama ada balkoni ditutup atau tidak, yang mana pilihan anda akan digunakan.

Untuk melakukan ini, sekitar perimeter sudut atau membuat bingkai profil untuk bumbung di balkoni.

Kepada mereka kita melampirkan bahan hiasan kita. Apabila menggunakan kayu, kita mesti membukanya dengan noda, varnis atau cat. Sekarang kerja boleh dianggap selesai.

Pakar mengesyorkan supaya pemasangan bumbung + kaca balkoni dengan serta-merta, pada satu masa. Sudah tentu ia mahal, tetapi sekali anda lakukan, anda tidak perlu kembali kepada persoalan landskap balkoni.

Jika ada keraguan tentang sama ada anda boleh melakukannya sendiri atau tidak, sewa atau berunding dengan pakar yang akan melaksanakan kaca. Dan jangan lupa bahawa semua kerja pada ketinggian harus dilakukan dalam tali pinggang keselamatan.

Bagaimana untuk membaiki bumbung balkoni - ciri-ciri kerja-kerja

Bagaimana untuk membaiki bumbung balkoni sendiri

Memasang bumbung balkoni dengan lembaran profil

Bumbung balkoni mempunyai tugas yang sukar: untuk menampung curah hujan atmosfera jangka panjang dan untuk melindungi ruang dalaman daripada kelembapan. Cuaca melakukan tugasnya dan pada akhirnya diperlukan untuk membaiki bumbung, ia mula bocor, kakisan berlaku. Kami telah menulis beberapa tip untuk menyelesaikan masalah dengan aliran balkoni.

Jika kerosakan tidak kuat, tampalan diletakkan. Ia dipotong dari bahan yang sama dengan bumbung dengan margin kecil kira-kira 5-15 cm, dan kemudian dipateri dengan fluks, kemudian digilap dan dicat.

Walau bagaimanapun, jika kecacatan itu serius, anda perlu menggantikan bumbung sepenuhnya. Sebelum pembaikan adalah perlu untuk mengira dimensi bumbung masa depan, lukisan untuk skema ini bingkainya.

 1. Pada mulanya ia perlu untuk membongkar bumbung lama, memastikan bahawa bingkai itu akan bertahan lama dan, jika perlu, menggantikannya;
 2. Dalam hal penggantian bingkai, yang baru dikimpal dari profil logam;
 3. Bingkai siap dipasang;
 4. Lath yang dilekatkan dengan papan kayu antiseptik. Mereka dipasang pada sudut yang betul dengan bantuan skru mengetuk diri;
 5. Di atas kalis air diletakkan. Anda perlu meletakkan bahan itu dalam sekeping yang berterusan, dan tidak kecil dalam sendi dan membetulkannya dengan stapler;
 6. Penutup luar dilekatkan pada peti dengan mengetuk skru sendiri dengan anjing laut getah. Jenis bahan bumbung dibentangkan di bawah;

Semua kerja kecuali pemasangan langsung dilaksanakan di atas tanah.

Ciri-ciri pembaikan bumbung di tingkat atas

Reka bentuk kanopi balut di tingkat atas boleh terdiri daripada dua jenis:

 • Bebas atau konsol. Apabila bumbung bumbung dipasang ke dinding dan tidak melekat pada elemen balkoni itu sendiri. Reka bentuk ini lebih mudah bergantung, kurang bahan diperlukan untuk pemasangan dan pemasangan yang lebih mudah. ​​Walau bagaimanapun, pengikat harus sangat dipercayai, seperti bumbung lebih sukar untuk melindungi dan memangkas kerana semua ini mempengaruhi beratnya. Ia juga membolehkan haba mengalir keluar, kerana ia tidak sesuai dengan kerangka balkoni.
 • Bergantung atau konsol. Bumbung terletak pada rangka balkoni dan membentuk struktur padat. Di sini anda boleh memohon apa-apa kemasan, kerana bumbung seperti itu lebih banyak lagi. Dengan reka bentuk ini, anda boleh meletakkan tingkap berlapis ganda, tetapi ia lebih mahal, dan pemasangan memerlukan lebih banyak usaha.

Bumbung itu sendiri boleh dibendung, biasanya ini dilakukan apabila bumbung bangunan juga dibina dengan cerun. Tetapi sebahagian besar visor dijadikan rata, seperti kebanyakan rumah bertingkat banyak bumbung rata.

Apa jenis bumbung yang anda pilih, baca cadangan pakar sebelum pemasangan. Ingatlah bahawa bumbung mesti menanggung beban berat dalam bentuk angin, hujan dan salji.

Di rumah lima tingkat, pembaikan adalah rumit oleh fakta bahawa rumah-rumah lama ini telah lama dibina. Di rumah-rumah tersebut, balkoni tidak dirancang untuk tujuan kediaman dan ini harus diambil kira.

Sebelum menjalankan kerja pembaikan, anda perlu memastikan kekuatan balok, dinding, pangkal balkoni.

Di samping itu, dalam bangunan lima tingkat mungkin tidak ada kesesakan antara papak lantai balkoni dan dinding bangunan, ini adalah masalah yang sangat serius dan anda perlu melakukan sesuatu terlebih dahulu.

Untuk pembinaan bumbung akan memerlukan bahan berikut:

 • Profil persegi 40x40 mm;
 • Anchor bolt 100-140 mm;
 • Papan 40x40 mm;
 • Skru dengan gasket getah;
 • Busa pemasangan;
 • Sealant;
 • Antiseptik;

Pelajaran video mengenai memasang bumbung:

Bagi bahan bumbung, pilihannya adalah seperti berikut:

 • Ondulin. Hanya gunung, bahan yang stabil dan boleh dipercayai, menyerap bunyi. Walau bagaimanapun, lebih baik menggunakannya pada bumbung yang cenderung, kerana salji di atasnya bertambah lebih lama.
 • Jubin logam. Lembaran yang berprofil analog, bahan yang tahan kakisan, agak biasa pada masa-masa lalu. Pilihan terbaik jika kaca dirancangkan.
 • Polikarbonat selular. Cahaya, bahan yang boleh dipercayai dan tahan lama. Apabila menggunakan warna cahaya, bahan ini akan membiarkan banyak cahaya semulajadi di dalamnya. Oleh kerana strukturnya ia mengasingkan haba dan bunyi.

Pemasangan bumbung di balkoni, pembaikan bumbung lama

Bumbung yang dipasang di balkoni sentiasa dikaitkan dengan mendapatkan keselesaan tambahan untuk pemilik dan perlindungan yang boleh dipercayai ke balkoni itu sendiri. Di tingkat atas rumah panel struktur tersebut tidak disediakan.

Bumbung balkoni di tingkat atas hanya perlu untuk melindungi plat balkoni daripada kegagalan pramatang disebabkan oleh pemendakan atmosfera. Dan walaupun tanpa kaca, ia akan mewujudkan rasa selesa di balkoni.

Persoalannya timbul, bagaimana untuk membuat bumbung di balkoni? Terdapat dua pilihan. Yang paling mudah adalah untuk membuat reka bentuk untuk pakar. Tetapi kaedah ini dan yang paling mahal. Pilihan kedua lebih sukar - memasang bumbung di balkoni dengan tangan anda sendiri. Memerlukan kemahiran tertentu. Tetapi anda perlu membayar hanya untuk bahan tersebut. Semua kerja boleh dilakukan secara bebas.

Bumbung di balkoni dibahagikan kepada dua jenis - bebas dan bergantung. Bumbung bebas dipasang terus ke dinding rumah tanpa rak tambahan.

Pembinaan bumbung bebas bangsal balkoni

Bumbung bergantung bergantung pada sistem struktur beban. Pada masa akan datang, ia boleh dimasak dan melindungi balkoni.

Reka bentuk yang bergantung pada bumbung balkoni dengan kaca

Peringkat pembuatan bumbung balkoni

Bagaimana untuk memulakan bumbung di balkoni dengan tangan anda sendiri? Pertama sekali, anda perlu memilih reka bentuk - bebas atau bergantung. Jika kaca diandaikan pada masa akan datang, pilih yang bergantung.

Bahan yang paling banyak terdapat ialah kayu. Sudut keluli boleh digunakan, tetapi kerja yang dikimpal yang tidak tersedia untuk semua orang diperlukan. Bingkai, diikat ke dinding, diperbuat daripada bar berukuran 30x30 mm. Untuk rak menegak dan sokongan mendatar, dilekatkan ke hadapan balkoni, kami menggunakan bar berukuran 50x70 mm.

Peringkat pertama pemasangan rangka

Kencangkan satu sama lain dengan skru menggunakan sudut logam, seperti yang ditunjukkan dalam foto.

Pengancing balkoni rangka balkoni di antara mereka sendiri sudut logam

Mula-mula, tetapkan jawatan menegak ke dinding dengan bantuan bolt sauh, dari atas kami meletakkan bar mendatar pada mereka. Rak di hadapan balkoni yang ditetapkan dengan tegak secara menegak, pasangkan dengan selamat ke papak balkoni dan pagar balkoni. Sokongan mendatar tetap di atas. Struktur berbentuk depan dan belakang U dihubungkan dengan bar, memastikan cerun bumbung masa depan. Cerun ini dipilih sekurang-kurangnya 30 ° untuk salji dan air hujan yang baik. Bergantung pada saiz balkoni, sokongan menegak dan mendatar tambahan diperlukan.

Balai bumbung adalah bahagian utama bumbung. Bahan-bahan berikut boleh dipilih sebagai bahan:

 1. Ondulin - bahan bumbung, mudah dipasang dan fleksibel. Kelebihan utamanya ialah penebat bunyi yang sangat baik tanpa menggunakan bahan tambahan.
 2. Jubin logam - lembaran logam bumbung dengan salutan polimer berwarna-warni, meniru jubin semulajadi. Lembaran berprofil yang tahan lama, tetapi memerlukan penggunaan penebat bunyi.
 3. Polikarbonat adalah plastik polimer yang mempunyai struktur sarang lebah. Kelebihan bahan ini - ketahanan, rintangan fros, ketahanan. Dengan penggunaan polikarbonat bumbung telus dibuat, yang membolehkan banyak cahaya.

Penyediaan bingkai di bawah bumbung adalah di lantai peti. Semua struktur kayu perlu dibersihkan dengan antiseptik untuk melindungi mereka daripada membusuk.

Pada dasarnya, kami meletakkan helai bahan bumbung yang dipilih dan diikat dengan skru dengan pencuci getah untuk mengelakkan air mengalir melalui mereka. Isi semua slot dengan buih pelekap. Selepas pengeringan, kelebihannya dipotong dan ditutup dengan sealant.

Penutup bumbung dari bumbung logam

Tempat penyerapan bumbung ke dinding dilindungi dengan apron yang diperbuat daripada bahan logam atau elastik.

Tempat pemasangan apron

Kalis air dari bumbung balkoni dijalankan oleh komposisi kelembapan poliuretana. Sebagai lembaran busa kalis bunyi atau penoplex digunakan. Untuk menambah estetika ke bumbung balkoni dari bahagian dalam, gunakanlah fail yang dibuat daripada bahan hiasan.

Pengikat hiasan lapisan plastik

Ciri pemasangan bumbung pada loggia

Bumbung di loggia (balkoni lantai pertengahan) tidak disediakan - peranannya dilakukan oleh plat balkoni lantai atas. Pengecualian adalah kaca loggia dengan penyingkiran. Dalam kes ini, kaca itu dijalankan dari loggia pada kurungan khas, yang meningkatkan jumlah dalaman loggia. Anda boleh mengurung diri untuk memasang visor, hermetically bersebelahan dengan bingkai dan papak di tingkat atas. Untuk penebat bunyi visor digunakan bahan pelekat diri pelekat.

Peranti bumbung dengan menjalankan

Selepas masa berlalu, terdapat tanda-tanda yang menunjukkan keperluan untuk memperbaiki bumbung balkoni kedua-dua buatan sendiri dan asalnya dirancang. Salah satu tanda ini ialah kemunculan kelembapan di siling dan struktur sokongan. Ini menunjukkan bahawa bumbung balkoni mengalir.

Operasi pengedap boleh dilakukan secara bebas dengan bantuan busa dan sealant. Di sepanjang jalan, semua sambungan skru diperiksa, kerana ia boleh dilemahkan oleh beban angin. Pembaikan bumbung balkoni, yang memerlukan penggantian bahagian-bahagian bahan bumbung, mesti dijalankan oleh pakar. Kerja-kerja yang dijalankan dari atas dan tanpa penyediaan khas sangat berbahaya.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

53 + = 54