Pembaikan gas hobs

Kami membaiki hob - malfungsi pelbagai model

Pertama, mari kita bincangkan tentang bagaimana untuk membaiki petrol elektrik dan apa jenis kerosakan yang ada pada piring ini. Selalunya, pemilik dihadapkan dengan situasi di mana kerusi tidak berfungsi atau salah satu plat panas tidak panas apabila kuasa disambungkan.

Dalam kes ini, pembaikan dikurangkan kepada langkah-langkah berikut:

 1. Semak voltan di outlet. Ia adalah titik elektrik yang telah gagal, akibatnya tidak ada kuasa.
 2. Berhati-hati memeriksa kord dan plag untuk kerosakan mekanikal. Kadang-kadang pembaikan dan hujung ini - anda hanya perlu mengganti palam elektrik atau kord.
 3. Tanggalkan hob dari meja dengan memotong semua wayar dan membuka tali penyambung.
 4. Menggunakan multimeter semak fius haba (gambar di bawah) dan pengubah. Sekiranya rintangan tidak hadir atau berbeza dari yang nominal, adalah perlu untuk menggantikan elemen litar dengan yang baru.
 5. Semak semua sambungan pendawaian (pada unit kawalan, suis, termostat, pembakar) dan pastikan tiada gangguan remeh litar. Mula-mula cuba mencari visual yang tidak berfungsi, dan kemudian dengan cincin multimeter semua bahagian litar mengikut skema.

Sering kali, tidak sukar untuk mencari pecahan hob elektrik dengan tangan anda sendiri jika anda boleh mengendalikan multimeter. Jika peranti ini tidak tersedia, anda boleh menggunakan pemutar skru penunjuk, yang akan menunjukkan kehadiran voltan pada bahagian tertentu litar.

Di samping itu, saya ingin memberitahu anda mengapa kerepek boleh berhenti bekerja, supaya anda tahu punca kerosakan dan bagaimana untuk memperbaiki setiap. Oleh itu, di antara kerosakan utama, yang paling umum ialah yang berikut:

 • Sekering pukulan akibat lompatan voltan. Penggantian tidak mewakili apa-apa yang rumit, selain kos fius kecil. Untuk melindungi juruteknik dari kerosakan itu, disarankan untuk memasang pelindung lonjakan.
 • Pembakar tidak berfungsi (satu atau beberapa sekaligus). Kemungkinan besar ada litar terbuka pada Nopember. Sekiranya posting ini tidak diperbaiki, pembaikan oleh tangan anda sendiri tidak akan sukar jika anda mempunyai besi penyolder. Jika unsur pemanasan ditiup, ia mesti diganti dengan yang baru. SEPULUH dipanggil, tetapi dia keseluruhannya? Periksa unit kawalan, kadangkala terdapat rehat pada kenalan pada suis, yang perlu diperbaiki atau diganti.
 • Sensor tidak berfungsi. Di sini perkara-perkara yang lebih serius. sentuh hob adalah sukar untuk membaiki pemula juruelektrik. Pertama, seperti dalam kes sebelumnya, cincin sensor. Sekiranya anda tidak dapat menemui punca masalah yang sama, anda sama ada perlu menggantikan panel sentuh, atau menghidupkannya untuk dibaiki. Biasanya kegagalan unsur rantai ini sangat jarang berlaku dan disebabkan oleh operasi peralatan yang tidak betul. Jika anda mendapati bahawa sensor tidak menyala selepas mencuci, maka unit kawalan hanya ditiup dari larutan garam, yang disyorkan untuk membasuh permukaan beberapa penasihat kesedihan di forum.
 • Tidak panas atau lemah. Sekali lagi, cincin elemen pemanasan, termostat, pengatur suhu. Keadaan yang bertentangan mungkin berlaku, apabila kerusi elektrik dipanaskan dan tidak dimatikan. Dalam kes ini, dengan kebarangkalian 95%, kita boleh mengatakan bahawa punca terlalu panas adalah kegagalan termostat, yang tidak mematikan kuasa apabila pembakar cukup panas. Pembaikan termostat tidak dilakukan, oleh itu ia perlu diganti.
 • Permukaan retak. Paling jarang kes-kes yang boleh berlaku dengan keramik seramik kaca. Jika anda melihat bahawa web retak telah terbentuk di permukaan, dan anda 100% yakin bahawa tiada seorang pun dari keluarga yang meletakkan hidangan berat di atasnya, mungkin terdapat dua sebab.

Pilihan pertama - perkahwinan dari pengilang, kadang-kadang berlaku, kerana kami yakin tentang salah satu ulasan di Internet, yang mengatakan bahawa periuk elektrik Ariston retak dengan sendirinya dan mangsa menggantikan teknologi dengan yang baru di bawah garansi. Walau bagaimanapun, lebih kerap terdapat penjelasan lain mengenai kerosakan - operasi tidak betul, yang terperinci dalam arahan kepada juruteknik. Dalam kes terakhir, pembaikan hob akan mahal dan hanya melalui kesalahan anda.

Sentiasa mencadangkan melihat arahan video visual, yang menunjukkan cara membaik pulih permukaan elektrik:

Sekiranya induksi induk tidak berfungsi, mungkin terdapat beberapa sebab untuk kerosakan itu. Untuk perhatian anda semakan semula kerosakan utama dan cara pembaikan dengan kekuatan sendiri:

 1. Plat dimatikan dan tidak dihidupkan. Jika model teknologi moden, maka jangan risau - ia adalah satu fungsi perlindungan khas. Kuasa akan dimatikan jika diameter atau bahan hidangan tidak sesuai untuk pemanasan. Di samping itu, kekurangan pemanasan boleh disebabkan oleh fakta bahawa anda mengeluarkan hidangan dari pembakar (penyertaan adalah hanya automatik jika terdapat kapasiti pada permukaan pemanasan). By the way, jangan bimbang, jika hob tidak panas sendiri, kerana mengikut prinsip operasi, peranti hanya memanaskan hidangan.
 2. Long dan lemah hangat. Dalam kes ini, kemungkinan besar sebabnya adalah dalam hidangan yang tidak sesuai, jadi tidak perlu diperbaiki. Bacalah saran pengeluar untuk pemilihan takungan. Untuk pemanasan cepat dan normal, bahagian bawah mesti rata, dan bahan bekas itu sendiri adalah logam. Jika tidak, mungkin ada tempat di mana induksi hob tidak melihat hidangan, jadi ia tidak menyala.
 3. Bertukar secara berasingan tanpa adanya hidangan pada pembakar. Di sini, kesalahan terletak pada fakta bahawa, kemungkinan besar, terdapat objek logam pada pembakar, yang memicu operasi. Di samping itu, penyebabnya mungkin garam yang kekal di permukaan selepas mencuci, atau kerosakan pada unit kawalan yang perlu dibaiki.
 4. Tidak berfungsi sama sekali. Sebagaimana yang kita katakan sebelum ini, kita perlu membongkar peralatan dan menelpon semua unsur rantai. Biasanya pembaikan dikurangkan kepada fakta bahawa anda perlu mengganti fius sendiri.
1

Manual pembaikan untuk periuk induksi disediakan pada video:

Nah, versi terakhir teknologi, yang boleh memecahkan - dapur gas. Jika anda tidak mempunyai petrol gas, tidak ada banyak sebab untuk kerosakan. Biasanya masalah timbul dengan elemen piezoelektrik dan penyuntik dari mana gas dibekalkan.

Oleh itu, untuk perhatian anda, punca-punca pecah dan cara-cara untuk membaiki hob sendiri:

 • Pieza teruk. Dalam kes ini, anda perlu menyemak penyalaan elektrik pembakar untuk penyumbatan. Jika pencucuhan itu benar-benar tersumbat, basuhnya dan selepas membersihkannya dengan teliti, lap dengan kain kering.
 • Tiada gas. Periksa terlebih dahulu bahawa injap tidak ditutup pada paip gas itu sendiri. Selepas itu, dapatkan muncung dan semak jika ia bersih. Sebab mengapa gas boleh berhenti bergerak atau lemah dibekalkan, paling sering adalah pencemaran muncung dengan lemak atau makanan. Pembaikan kerosakan seperti itu tidak sukar, perkara utama selepas membasuh dengan teliti mengelap air dengan kain kering.

Itulah semua kegagalan utama dari petak gas. Kadang-kadang kerja yang salah boleh disebabkan oleh pemasangan peralatan dapur yang tidak betul. Kami mengesyorkan agar anda membiasakan diri dengan cara menyambungkan hob elektrik dengan tangan anda sendiri!

Di samping itu, perlu diingatkan bahawa kebanyakan kerosakan piawai boleh dipaparkan dengan kod pada paparan, dan bunyi isyarat sekejap sebagai tambahan. Kod ini ialah nama kesilapan yang boleh didapati dalam arahan yang dilampirkan. Untuk pembaikan di sini atau kerosakan lain pada kesilapan yang ada, anda boleh menemuinya di forum bertema dan membaca ulasan orang-orang yang telah mengalami masalah ini dan, mungkin, tahu mengapa teknik itu masam.

Akhirnya saya ingin menyimpulkan bahawa kerap elektrik tidak berfungsi kerana gegelung pecah atau istirahat kenalan. Unit kawalan adalah yang paling tidak mungkin untuk pecah, yang sudah sukar untuk diperbaiki. Kami berharap bahawa sekarang anda tahu mengapa teknik ini rosak dan apa yang perlu dilakukan untuk pembaikan dengan tangan anda sendiri!

Apa yang boleh anda lakukan sendiri di atas petrol gas, jika penyalaan elektrik dihidupkan secara spontan, boleh diperbaiki pada waktu malam, atau mungkin diam selama seminggu. Sekiranya mungkin, maka huraian langkah-langkah lebih terperinci, super, jika ada foto. Terima kasih.

Untuk memulakan, buka plat dan semak terminal sambungan butang, mereka mungkin tersumbat dan semasa kebocoran dihasilkan (sebabnya agak kerap). Jika tidak membantu, anda perlu menggantikan unit penyalaan dapur gas, kemungkinan besar ia berada di dalamnya.

Hello. Beritahu saya, mengapa, apakah sebabnya, jika dalam panel gas memasak bebas apabila menghidupkan pemegang tidak mencetuskan penyalaan elektrik. Jika anda menyalakan perlawanan, maka semua api yang sama akan keluar sebaik sahaja anda mengeluarkan pemegang.

Hello. Di sini saya betul-betul plat seperti pada kratinke gas hitam. Dan masalahnya ialah: pemegang dari pembakar besar tidak menyala piezo. Iaitu, untuk menyalakan pembakar yang besar anda perlu membuka gas di atasnya dan tekan pemegang bersebelahan untuk mencetuskan piezo. Jemput dengan cepat apa yang boleh menjadi sebab dan kerana itu untuk menghapuskan atau memadam; alih keluar

Selamat petang! perlu membongkar dan menonton. Mungkin hanya banyak penyumbatan, akibatnya tidak ada percikan api. Mungkin dalam blok pencucuhan sesuatu dengan pendawaian, mereka memerlukan penggantian.

Saya rasa dengan pen yang boleh menjadi sesuatu. Kerana apabila anda menekan tombol lain, pembakar ini juga menyala

Dalam sebarang kes, autopsi akan ditunjukkan!

Apa yang perlu dilakukan sekiranya sensor berfungsi dengan tidak betul: semasa operasi pembakar lain ia beralih secara berasingan, apabila plat menyejuk juga, iaitu sensor melihat sentuhan apabila ia tidak. pembakar boleh dihidupkan jika zon memasak yang lain berfungsi, atau periuk memasak kesilapan yang tersangkut jika periuk dimatikan dan disejukkan. Jika anda menukar sensor, di mana saya boleh mendapatkannya?

Hari yang baik dalam saya memasak virpole panel. Pembakaran elektrik semua pembakar sentiasa berfungsi. Panel ini beroperasi tidak lebih dari 1 bulan. Apakah sebabnya, beritahu saya.

Dan saya mempunyai pusaran air selama 2 tahun kemudian berhenti untuk menjaga api pada satu cam sekarang ia terus klik

Baik hari gas memasak panel Ariston saya - apabila anda melepaskan pemegang pada api pembakar padam, pencucuhan elektrik srabatyvat.Podskazhite terus memudahkan dalam apa yang boleh menjadi sebab dan bagaimana untuk membuang ia

Halo, saya ada papan memasak BOSCH.2 pembakar elektricheskie, 2-induksi. Masalah dengan 1 induksi. Dia mula mengambil hanya periuk kecil dan kuali besar dari semua hidangan khas yang sesuai untuk tujuan ini. Semasa memasak hanya dimatikan dan semuanya. Stesen induksi yang berdekatan mengambil semua peralatan khas saya. Pada pecah cuba diameter yang berbeza. Tiada apa-apa. Tuan memohon untuk menguji bulatan khasnya dengan diameter yang berlainan. Kenapa saya berhenti mengambil soalan hidangan khas. Tidak di dalam piring, ia adalah hakikat bahawa jirannya berfungsi, dan sebelum ini pembakar ini mengambil segala-galanya. Dan sekarang apabila anda klik-mendengar klik, seolah-olah ada sesuatu yang hilang.

selamat malam. Soalan ini telah membeli satu set ketuhar dan hob AEG, segala-galanya berfungsi dengan baik kecuali pembakar kecil - selepas pemanasan dimatikan selama beberapa saat dan menghidupkan lagi, dan sebagainya bulatan. Ini adalah seperti yang diharapkan? Terima kasih

Samsung hob, 5 tahun bekerja tanpa ucapan, 3 pembakar berfungsi dengan baik, 4 - butang tidak melekat, berfungsi semasa anda memegang tangan anda? Adakah ia diperbaiki?

Sudah tentu, anda perlu membongkar dan menonton mekanisme itu. Atau butang untuk menukar atau membetulkan penjepit.

Disassembled. Kawat termokopel berada di belakang kepala dan mudah dikeluarkan dari kepala dengan pergerakan sedikit jari. Di dalam perkhidmatan - thermocouple di Internet di Moscow 1000rub dan perkhidmatan 800 untuk keinginan penghantaran.

Di Kiev, hanya 200grn, tetapi di Rusia tidak akan dihantar!

Hello. Saya mempunyai masalah sedemikian. Panel induksi Bosch berhenti bekerja 2 plat panas. Apabila anda menghidupkannya, ia mula berkelip pada paparan 9-7, 9-7, tiada pemanasan. Kedua belah kiri berfungsi dengan baik.

Menunggu jawapan. Terima kasih.

Hello. Periuk Bosch dia berusia 8-9 tahun - salah satu pembakar terbesar dengan kecil di dalam berhenti kerja pembakar kecil yang ada di dalam yang besar dan dihidupkan, dan tidak memanaskan ia mungkin pembaikan mahal? Ini boleh dibaiki atau keperluan baru untuk membeli?

Halo, Saya mempunyai panel memasak Gorenje. Saya mempunyai dua pembakar yang lebih rendah, yang sering digunakan, tidak lagi mengekalkan suhu. Saya menghidupkan 9 pemanasan kuat, saya mahu turun sebanyak 6, mematikan dan tidak menyokong suhu yang saya tanya. Saya fikir termostat, saya menukar pembakar kepada yang baru. Apa yang boleh terjadi? Bagaimana ia berfungsi, tetapi jika anda mematikan plat panas dan menghidupkannya semula, ia berhenti pemanasan. Sebaik sahaja ia sejuk, ia menyala. Melalui masa yang berfungsi pada 6, maka pada semua. Bolehkah geganti kuasa?

Halo, beritahu saya apa yang perlu dilakukan jika di sekolah cooktop sensor ceran menyoroti saya LLLL dan saya tidak boleh buat apa-apa lagi?

Pada saya permukaan memasak semua pada 2 pembakar, pada mulanya api pada cincin besar pada masa-masa mula mati. Kini ia benar-benar mati jika anda meletakkan kuali atau kuali di atasnya. Sekarang saya memasak makanan pada dua pembakar, supaya api tidak ditutup sepenuhnya, saya perlu meletakkan hidangan di tengah-tengah pinggan pada separuh kedua pembakar.

Selamat petang, pentadbir! Saya mempunyai dapur elektrik seramik kaca dengan kawalan sentuh Candy PVD 40 HLN ia mencetuskan bahawa satu plat panas di sebelah kanan dipanaskan, apa yang menjadi masalah? Terima kasih terlebih dahulu untuk balasan S.U.

Hello. Saya mempunyai gas hob Hansa, berfungsi dengan baik, selepas membasuh pinggan terhenti mengendalikan sepenuhnya putar tidak bergerak sama sekali tidak betul tidak ditinggalkan sebagai terperangkap beliau, walaupun saya tidak basuh dibanjiri dengan air, tetapi hanya disapu seperti biasa.

Bagaimana untuk membaiki dapur

Semakin banyak, bukannya dapur di dapur, permukaan memasak dan oven berasingan dipasang. Teknologi terbina dalam lebih sesuai di pedalaman, mempunyai rupa yang lebih moden. Hari ini kita akan bercakap mengenai bagaimana untuk memperbaiki teknik ini, iaitu - hobs. Mereka adalah elektrik, induksi dan gas. Setiap jenis mempunyai kerosakan sendiri, tetapi terdapat beberapa perkara biasa. Untuk butiran lanjut mengenai membaiki jenis lain, mari bercakap dengan lebih lanjut.

Pembaikan dapur elektrik

Dengan sebarang kegagalan hob elektrik dan induksi, perkara pertama yang perlu dilakukan adalah memastikan sama ada bekalan kuasa adalah normal. Mulakan dengan perkara asas.

 • Perkara pertama yang perlu diperiksa adalah kehadiran kuasa di outlet dan voltan yang dibekalkan. Anda boleh melakukan ini menggunakan multimeter. Voltan rendah boleh menyebabkan pemanasan yang buruk pembakar dan secara amnya, operasi kawalan yang tidak betul.

Pembaikan gerobak sering dilakukan dengan tangan

Hanya selepas anda menyemak semua parameter ini, ia bernilai bergerak. Pembaikan dapur hendaklah bermula dengan menentukan sifat sebenar kerosakan. Di atasnya adalah mungkin untuk menganggap bahawa itu boleh menjadi sebabnya.

Kami membongkar dapur

Untuk membaik pulih hob dengan tangan anda sendiri, ia mestilah terputus dan dibongkar, Kemudian hapus - alih keluar panel depan. Kami mematikan kuasa pada panel, mematikan mesin dan RCD pada baris ini. Sekiranya anda menggunakan kord apabila menyambung, alihkannya keluar dari saluran keluar. Selepas itu, kami meletakkan objek yang tajam ke dalam jurang antara permukaan memasak dan alas meja, menaikkannya.

Dengan mengeluarkan plat seramik, kami mendapat akses kepada komponen elektrik

Sekiranya anda menyambungkan hob secara langsung atau melalui kasut, anda perlu melepaskan wayar. Untuk melakukan ini, keluarkan (mengangkat atau melepaskan penutup) penutup yang menutup wayar. Sebelum anda membuangnya, lakaran atau lebih baik - ambil gambar bagaimana wayar disambungkan. Ia akan menjadi lebih mudah untuk meletakkan semuanya kembali ke tempatnya.

Selepas itu, hob dipindahkan ke meja (meletakkannya dengan kain yang bersih untuk mengelakkan menggaru panel hadapan) dan meletakkannya ke bawah.

Selanjutnya pada perimeter panel, lepaskan pengikat. Selepas itu, anda boleh mengeluarkan plat seramik.

Sekiranya semua pembakar tidak dipanaskan, mungkin ada masalah kuasa, tetapi kami sudah pasti mengenalinya. Apa lagi yang boleh terjadi? Kuasa litar kuasa telah ditiup. Ini berlaku pada lonjakan voltan. Cari di mana ia dipasang dan diperiksa atau hubungi, gantikan jika perlu. Ia sangat sedikit, ia diganti dengan mudah - untuk menarik keluar pemegang yang lama, untuk memasang yang baru.

Sekiranya masalah pemanasan pembakar telah dimulakan sebaik sahaja selepas pemasangan hob, alasannya adalah bahawa wayar tidak cukup sekat. Baca artikel ini dan pilih bahagian yang betul, sambungkan kabel atau kord baru.

Jika salah satu daripada pembakar tidak dipanaskan (atau sedikit dipanaskan), kerosakan berikut mungkin menjadi punca:

 • Elemen pemanasan telah gagal (apabila rintangan diukur, pecah ditunjukkan). Ia hanya dirawat oleh pengganti.
 • Hubungan yang lemah dalam litar sambungan. Sekali lagi, teliti memeriksa wayar yang pergi ke pembakar patah, tariknya, jika perlu, twist / solder. Ambil tester, dengan saksama mengukur voltan yang digunakan untuk pembakar yang tidak berfungsi dengan baik. Sekiranya ia berbeza daripada 220 V, kita sedang mencari masalah dalam litar kuasa.
 • Sensor haba atau relay untuk menukar elemen pemanasan pembakar telah gagal. Mereka biasanya tidak diperbaiki, hanya mereka yang berubah. Bagaimana untuk menentukan bahawa ia rosak? Membongkar dan menilai keadaan kenalan. Mudah difahami - gunakan pemutar skru plastik untuk menekan titik pemutar skru, sambil menekan pada selak.

Sensor termo boleh berdiri di sebelah petak

Di dalamnya terdapat termokopel - sepasang kenalan yang membuka / menutup, mengekalkan suhu yang dikehendaki. Mereka boleh membakar atau sekering (seperti dalam gambar di bawah). Anda boleh cuba membersihkannya. Untuk beberapa waktu, mungkin, kapasiti kerja akan dipulihkan, tetapi tidak lama. Kerana, semasa bekerja, - cari sensor haba yang diperlukan (geganti haba), kerana penggantian masih diperlukan.

 • Begitu juga dengan pengatur suhu (relay kawalan). Periksanya, bersihkan kenalan, ukur bacaan dan bandingkan dengan pengawal selia pada pembakar seterusnya. Sekiranya terdapat perbezaan - lebih baik untuk menggantikan. Mereka sering berada di bawah papan kawalan. Mereka juga boleh putih, kelabu, tetapi biasanya terletak di papan.

  Di mana untuk mencari termostat di petak

  Ini juga adalah kotak plastik kecil, di dalamnya ada kenalan. Mereka juga membakar atau sekering. Dan juga boleh menyebabkan keadaan tidak beroperasi atau masalah dengan menghidupkan / mematikan plat panas.

 • Selalunya, pelbagai masalah dengan plat panas dikaitkan dengan kerosakan sensor suhu atau geganti kawalan. Jika penyalin tidak menghidupkan, selepas beberapa ketika, boleh dimatikan, sebaliknya - tidak akan mematikan sehingga dicabut dari rangkaian ... semua ini dan masalah-masalah lain yang serupa yang disebabkan oleh operasi yang tidak betul sensor pada zon memasak tertentu dan mendapatkan di tempat pertama harus ada. Terdapat pilihan lain - masalah dengan kawalan (pemproses). Tetapi mereka akan diterangkan lebih lanjut.

  Kadangkala kerosakan pada hob disebabkan oleh operasi panel sentuh yang salah. Memahami bahawa ia boleh dilakukan dalam pendengaran. Kerja kerasnya disertai dengan isyarat bunyi. Jika mereka tidak wujud, maka ada yang salah. Panel tidak bertindak balas. Ini mungkin disebabkan oleh permukaan dan panelnya kotor dan tidak dapat memahami apa yang sedang dirawat. Dalam kes ini, anda perlu membasuh panel, lap, kemudian cuba semuanya lagi.

  Kadang-kadang kad kawalan boleh "pasang". Untuk menghapuskan masalah, matikan kuasa (matikan kuasa sepenuhnya dengan menarik palam soket atau mematikan mesin pada panel). Kami menunggu 20-30 minit, menghidupkannya semula. Terdapat reboot lengkap, mungkin masalah itu akan diselesaikan.

  Salah satu varian panel kawalan untuk petak

  Jika semua ini tidak membantu, anda perlu membongkar permukaan, periksa kuasa secara siri, maka asas elemen sedia ada - kapasitor, varistors, transformer. Jika tidak ada masalah, bagi anda pembaikan hob itu selesai, sebab sebab yang lain adalah mikropemproses, tetapi ujiannya adalah tugas untuk pakar.

  Keistimewaan panel induksi adalah pemanasan dihidupkan hanya apabila terdapat alat memasak khas pada pembakar. Ia berhenti sebaik sahaja hidangan dibuang. Iaitu, untuk memeriksa sama ada pembakar hanya berfungsi dengan memasang hidangan yang sesuai di atasnya. Tetapi, dengan beberapa masalah, mesej pada status peranti dan kod ralat dipaparkan pada panel kawalan. Pengekodannya dipertimbangkan dalam arahan, jadi kami menentukan sifat anggaran kerosakan tersebut.

  Ia dipanaskan hanya dengan kehadiran alat logam jenis tertentu (magnetik)

  Sekiranya permukaan tidak termasuk dalam kerja

  Jika periuk tidak berfungsi sama sekali, adalah baik untuk memulakan membaiki permukaan memasak jenis induksi, seperti yang dijelaskan di atas, dari pemeriksaan kuasa, kord, kenalan, dll. Untuk bermula, anda perlu mengecualikan pilihan yang paling mudah, dan kemudian cari kerosakan lebih lanjut.

  Jika tiada apa-apa yang ditemui semasa pemeriksaan, dan induksi hob masih tidak berfungsi, matikannya, hantarkannya ke meja dengan kain penyebaran, letakkannya menghadap ke bawah, keluarkan panel seramik kaca daripadanya (longgarkan baut yang dipasang). Kebanyakan masalah dengan relau induksi berkaitan dengan blok kuasa dan pecahan unsur-unsur. Ini disebabkan oleh lonjakan voltan dan, untuk mengelakkan masalah yang sama, lebih baik meletakkan penstabil.

  Kami memulakan pemeriksaan dengan kesinambungan bahagian kuasa. Ini adalah jambatan diod, transistor dan sekering. Sekering adalah satu - untuk mencari dan semak ia mudah.

  Ini adalah pemegang untuk memasang sekering - mentol kaca dengan wayar di dalamnya

  Jambatan dan transistor diod berhampiran radiator dan kunci untuk mengawal pembakar. Kami menghidupkan multimeter ke dalam mod kesinambungan dan memeriksa jambatan dan transistor diod.

  Pembaikan hob: kami memanggil transistor dan jambatan dioda

  Sekiranya terdapat pecahan, kami akan mendengar bagaimana peranti akan dimainkan - elemen ini rosak dan mesti diganti. Kami menyolder yang lama dan memasang yang baru. Jika anda tidak dapat mencari bahagian ganti syarikat yang sama, pilih dengan ciri yang sama. Tetapi mungkin terdapat masalah dengan pematerian, kerana mereka boleh mempunyai dimensi yang berbeza. Ini tidak begitu penting, prestasi itu penting.

  Apabila diganti, ia mungkin tidak berfungsi dengan baik

  Selepas penggantian, kami memeriksa semua litar kuasa untuk ketiadaan pecahan dan litar pintas. Terutama dengan berhati-hati semak bahagian yang dikaitkan dengan unsur-unsur yang ditumbuk - mungkin masih terdapat komponen yang pecah. Jika tiada kerosakan lain, kami kumpulkan panel, sambungkannya, mengujinya.

  Proses pembaikan induk hob dari AEG (Elektrolux) terperinci dalam video berikut.

  Peranti teknik ini lebih rumit dan kemungkinan kerosakan, dan juga sebabnya. Berikut adalah masalah dan kaedah yang paling biasa untuk penghapusan mereka.

  1. Tiada sambungan ke panel kawalan. Kemungkinan besar masalahnya adalah makanan atau hubungan yang tidak baik. Kita mesti memeriksa dengan teliti sebelah kanan atau kiri, bergantung pada mana yang tidak berfungsi. Kemudian periksa bekalan kuasa di papan kawalan dan semua wayar yang membawa ia.
  2. Salah satu pembakar "tidak melihat" hidangan. Ia adalah perlu untuk memeriksa sensor yang bertanggungjawab untuk pembakar ini.

  Kebanyakan masalah dengan periuk induksi dikaitkan dengan pemilihan hidangan yang tidak sepatutnya

  Kebanyakan masalah boleh dielakkan dengan teliti mempelajari arahan operasi dan memberi makan peralatan melalui penstabil. Kemudian pembaikan permukaan memasak induksi mungkin tidak perlu sama sekali.

  Pembaikan petrol gas

  Dalam petak gas, hanya boleh diperbaiki untuk penyalaan elektrik dan sistem kawalan gas. Dengan mereka, pada dasarnya, dan terdapat masalah besar. Memandangkan pemasak gas dengan pembakar elektrik juga disambungkan ke elektrik, maka jika terdapat masalah umum dengan bahagian elektrik (penyalaan piezo tidak berfungsi sama sekali), mula-mula periksa bekalan kuasa di soket, memeriksa integriti wayar. Sekiranya semuanya sudah normal, anda boleh pergi jauh.

  Membaiki gas memasak sendiri

  Butang pencucuhan elektrik tidak berfungsi (tiada percikan api)

  Percikan elektrik adalah sesuatu yang mudah, tetapi secara berkala, percikan api tidak akan "meleset" dan kebakaran pada sesetengah pembakar tidak menyala. Anda boleh menyalakannya dengan menekan butang pembakar lain. Mereka disambung selari dan apabila anda menekan satu, percikan api adalah pada semua pembakar. Tetapi keadaan ini tidak normal dan percikan api mesti dipulihkan. Pembaikan hob dalam kes ini tidak begitu sukar. Terdapat beberapa sebab:

  • Lilin tersumbat dengan gris, kotoran, sisa detergen. Ia mesti dibersihkan dengan teliti dan lap kering.
  • Semak wayar kuasa yang pergi ke lilin ini. Untuk melakukan ini, keluarkan pembakar, panel atas. Jika ia adalah seramik kaca, ia boleh dimeteraikan dengan sealant, potong dan keluarkan panel depan. Sekiranya ia adalah logam, bungkus bolt pemasangan. Di bawah panel hadapan kami berminat dengan wayar kuasa. Ia adalah perlu untuk memeriksa kehadiran pecahan penebat di atas tanah (di atas tanah). Untuk melakukan ini, anda boleh menekan butang pencucuhan beberapa kali, jika terdapat pecahan, percikan api akan melompat di tempat itu. Sekiranya tidak ada kerosakan yang jelas, kami memanggil wayar dengan multimeter untuk integriti dan kerosakan dengan tanah. Menemui konduktor yang rosak digantikan dengan keratan rentas yang serupa.

  Ia perlu menyemak integriti wayar dan penebatnya

  Apa lagi yang boleh saya lakukan? Periksa kenalan dan catuan. Sekiranya perlu, pasang atau kupas kenalan dari kotoran, pematerian, jika ada sejuk, solder. Bagaimana untuk menentukan bahawa pematerian sejuk? Jika anda timah timah dengan sesuatu yang sukar (akhir pengukur meter, sebagai contoh), ia bergerak atau terbang, mungkin ada retakan di dalamnya. Dalam kes ini kita memanaskan semula besi pematerian, kita mencairkan semula solder itu.

  Selepas pencucuhan pada pembakar, api akan keluar

  Dalam banyak periuk gas moden atau permukaan memasak ada fungsi kawalan gas. Berhampiran setiap pembakar adalah sensor yang memantau kehadiran api. Sekiranya tiada api, bekalan gas berhenti. Fungsi ini berguna, tetapi kadang-kadang masalah permulaan - selepas pencucuhan, apabila melepaskan suis, api keluar. Hakikat bahawa sensor - termokopel - telah menjadi kotor atau kehabisan pesanan dan "tidak melihat" api.

  Di manakah thermocouple di dapur gas

  Pertama anda perlu mencuba dan membersihkan semua sensor. Mereka semasa operasi dengan cepat berlebihan dengan lemak, sehingga secara berkala memerlukan pembersihan. Pertama, matikan kuasa, keluarkan pembakar, keluarkan pemegang, lepaskan panel depan. Kami mendapati thermocouple pada pembakar tidak berfungsi. Ini adalah pin logam kecil, terletak berdekatan dengan pembakar gas. Dalam sesetengah model gas hobs, ia hanya boleh dimasukkan, yang lain mempunyai penahan. Ia perlu mengeluarkan sensor dari soket dan membersihkannya dari serpihan. Gunakan kimia dapur biasa untuk membasuh pinggan atau sesuatu yang lebih berkuasa. Adalah penting untuk mencapai hasil. Kami membasuh sensor, mengeringkannya, meletakkannya di tempatnya. Anda boleh menyemak kerja tersebut.

  Kadang-kadang ia berlaku bahawa walaupun selepas pembersihan, beberapa pembakar tidak berfungsi. Ini bermakna bahawa termokopel itu tidak dapat dipastikan. Dalam kes ini, pembaikan permukaan memasak, bekerja dari gas, adalah penggantian termokopel. Bagaimana untuk mencapainya anda sudah tahu, dan ia hanya dimatikan: anda perlu mengeluarkan wayar yang sesuai dari pad. Kami mengambil sensor lama, menetapkan yang baru. Pasang penutup di tempat, semak kerja. Mengenai ini, sebenarnya, semuanya.

  Satu perkara penting: jika peralatan anda berada di bawah jaminan, anda tidak perlu memperbaikinya sendiri, jika tidak, anda akan dinafikan pembaikan waranti.

  Membaiki kerosakan tangan dengan tangan sendiri

  The hob adalah salah satu alat yang paling penting di dapur, dan, seperti teknik lain, rentan terhadap kerosakan, tetapi agak mudah untuk memperbaiki diri. Jika kesalahan itu dikesan semasa tempoh jaminan, plat anda akan dibaiki secara percuma. Tetapi jika kegagalan berlaku selepas beberapa tahun, anda boleh cuba membaiki tempat tidur anda sendiri, kerana rayuan kepada pakar boleh sedikit lebih murah daripada membeli plat baru.

  Dalam artikel ini, pakar kami menyenaraikan semua kerosakan yang berlaku di luar tanah dan secara beransur-ansur membaikpulihkan kerosakan itu sendiri.

  Petrol elektrik

  The hob tidak menyala - kerosakan yang paling biasa pada panel elektrik, peranti dipasang ke saluran keluar, tetapi tidak berfungsi sama sekali, atau hanya satu daripada hotplate yang tidak dipanaskan. Pembaikan oleh tangan sendiri boleh dibongkar ke peringkat berikut:

  1. Kami memeriksa voltan di soket, kerana beban yang tinggi, soket soket sering terbakar.
  2. Kami periksa plag dan kord untuk kerosakan mekanikal - mereka boleh trite atau benar-benar melanggar rantai. Selalunya, kerosakan diperhatikan di tempat di mana panel dipasang ke soket. Menemui kerosakan - kami membuat penggantian tali.
  3. Matikan kuasa, keluarkan pengikat dan keluarkan permukaan dari meja. Kami membuka permukaan dan bergerak ke langkah seterusnya.
  4. Ambil multimeter dan periksa pengubah, langkah seterusnya adalah untuk memeriksa fius terma. Dalam ketiadaan rintangan, atau jika ia jauh berbeza daripada yang diisytiharkan oleh pengeluar, penggantian bahagian diperlukan, mereka dijual di banyak kedai elektronik.
  5. Satu zon memasak di lobi tidak berfungsi - adalah perlu untuk memeriksa semua wayar, serta sambungan mereka kepada pembakar, termostat, suis, dan panel kawalan untuk fakta litar terbuka. Sekiranya kesalahan secara visual tidak kelihatan, semua kenalan berada di tempat mereka, ambil multimeter dan periksa setiap sambungan.

  Jika anda tidak mempunyai multimeter, anda boleh menggunakan pemutar skru penunjuk untuk pembaikan, yang mana anda boleh menyemak voltan pada semua bahagian litar. Kami juga mengesyorkan menonton video yang akan membantu anda membaiki diri anda.

  Lihat juga - Bagaimana untuk memasang hob di atas meja dengan tangan anda sendiri

  Panel elektrik yang rosak

  Masalah utama yang dihadapi oleh pengguna elektrik adalah seperti berikut:

  • Fuse ditiup - berlaku kerana lompatan voltan. Harga rendah sekering baru dan proses penggantian mudah menjadikannya mudah untuk memperbaiki kesalahan ini sendiri. Untuk masa depan, kami cadangkan membeli peranti yang akan melindungi rangkaian elektrik anda dari lonjakan kuasa.
  • Jika satu atau dua pembakar tidak berfungsi. Kami memeriksa wayar yang membekalkan voltan ke pemanas. Di bawah pengaruh suhu, ia disalurkan. Pembaikan sangat mudah, hanya solder di tempat dengan besi pematerian. Jika rantaian tidak rosak, anda membakar pemanas itu sendiri, anda perlu membeli yang baru dan menggantikannya. Sebelum menukar, pastikan terdapat litar di antara KALI dan panel kawalan, punca kerosakan mungkin tidak dapat dihubungi.
  • Sensor tidak berfungsi - The hob tidak menyala. Salah satu kesalahan yang jarang dan paling rumit sensor sensor. Anda boleh menyemak semula litar jika tiada kerosakan, maka anda perlu mengganti pad sentuh sepenuhnya, tetapi lebih baik untuk membalikkannya untuk dibaiki. Sebabnya mungkin bukan operasi yang betul, penarikan balik dengan cara yang dilarang. Pembaikan di rumah hanya boleh menjadi seorang pakar yang berpengalaman dengan elektronik.
  • Plate panas memanaskan atau tidak berfungsi sama sekali. Alasannya adalah dalam hubungan yang tidak baik dengan SEPULUH, termostat atau termostat - kita periksa kehadiran elektrik dalam litar antara segmen-segmen ini.
  • The hob adalah panas, ia berfungsi dan tidak mematikan - kerosakan termostat. Termostat tidak diperbaiki, anda perlu membeli yang baru dan menggantikannya.
  • Permukaan seramik kaca. Kami mengetahui sebabnya, jika anda tidak menjatuhkan apa-apa yang berat, kami memohon perkhidmatan waranti, ini adalah perkahwinan kilang biasa, pengeluar akan membaikinya secara percuma. Sekiranya anda sendiri menyalahkan retak, anda perlu memberi panel pembaikan, sukar untuk menggantikan dengan tangan anda sendiri. Kami membayar perhatian anda, pembaikan penggantian kaca sangat mahal, jadi gunakan panel mengikut arahan.

  Lihat juga - Bagaimana untuk menyambungkan hob dengan tangan anda sendiri

  Induksi hob

  Panel induksi, walaupun mereka adalah peranti paling moden dan berteknologi tinggi, juga tidak diinsuranskan terhadap kerosakan. Kami akan menganalisis kerosakan asas panel induksi, dan pembaikan apa yang mungkin dilakukan untuk mengendalikan tangan.

  1. The induction hob tidak menyala atau segera dimatikan - selalunya ini adalah ciri jenis panel ini, bukannya kerosakan. Panel induksi mempunyai fungsi perlindungan, jika anda menggunakan bahan diameter atau bahan yang tidak sesuai, panel akan mematikan kuasa secara automatik, dan pembakar tidak akan panas. Juga, pembakar akan dimatikan secara automatik jika anda mengeluarkan hidangan dari permukaan.
  2. Pemasak induksi memanaskan masa yang lama dan lemah - Sekali lagi, bacalah keperluan untuk hidangan dalam arahan. 90% daripada kesilapan dalam periuk induksi dikaitkan dengan hidangan yang tidak betul.
  3. Panel induksi dihidupkan secara berasingan, walaupun tidak ada alat memasak pada pembakar. Keluarkan semua benda logam dan bersihkan pinggan garam, jika itu tidak membantu, anda mempunyai masalah dalam unit kawalan, ia memerlukan pembaikan atau penggantian. Lebih baik hubungi perkhidmatan ini.
  4. Panel induksi tidak berfungsi. Prinsip diagnosis dan pembaikan tidak berubah, pakar-pakar terlebih dahulu memeriksa fius. Kemudian mereka menelefon seluruh rantai ke dalam rehat dan menggantikan bahagian terbakar.

  Jenis terakhir periuk adalah permukaan gas. Salah satu yang paling mudah dan mudah diperbaiki dengan tangan. Elektronik digunakan kurang, jadi tidak banyak kesalahan dan semuanya mudah dihapuskan.

  • Jangan menyala atau terbakar gas. Segera semak pencucuhan elektrik (piezo) untuk kehadiran penyumbatan atau cecair. Dalam 90% kes, basuh dengan teliti dan keringkan. Jika ini tidak membantu, periksa kehadiran elektrik dalam litar yang membawa kepada piezo gegelung.
  • The gas hob tidak menyala, kerana gas tidak mencapai pembakar. Pembaikan hobs dalam kes ini tidak diperlukan, pencegahan yang mencukupi. Kami memeriksa paip gas, jika paip dibuka dan gas berada dalam sistem, kami teruskan memeriksa penyuntik. Penyumbatan berlaku oleh lemak atau sisa makanan, sudah cukup untuk membersihkan. Jangan lupa untuk membersihkan kering selepas pembersihan, tiada kelembapan yang perlu ditinggalkan. Jika kelembapan piezo kekal, ia tidak akan menyala.

  Cooktops moden dilengkapi dengan sensor pengesanan kesalahan dan modul diagnostik, kod ralat muncul di skrin. Kami mendapati kod dalam arahan dan ikut cadangan yang ditetapkan untuk penghapusan kerosakan tertentu. Gunakan forum, di sana anda dapat mencari maklum balas dan pengalaman yang nyata dalam membaiki diri anda dari para profesional dan pengguna lain, itu adalah model anda dengan arahan dan foto terperinci.

  Sekiranya anda menganalisis semua kerosakan yang terdapat di dalam operasi semasa operasi, ia adalah selamat untuk mengatakan bahawa kebanyakan mereka bersetuju untuk membaiki dengan tangan mereka sendiri.

  Marilah kita, penarafan malfungsi

  • Fuse ditiup
  • Hubungan dipecahkan
  • Litar terikat
  • Kerosakan kabel
  • Plat tersumbat, penyuntik
  • TEN berpecah
  • Sensor tidak berfungsi

  Segala kesilapan ini dihapuskan oleh diri sendiri, jika anda menghadapi masalah yang lebih rumit dan tidak pasti pengetahuan dan kemahiran anda, hubungi pusat khidmat.

  14 pemikiran mengenai "Membaiki kesilapan tangan dengan tangan anda sendiri"

  Dan bagaimana untuk memilih untuk menggantikan yang lama dari set remaja induksi, yang ditawarkan oleh kedai alat ganti? Tetapi pada masa yang sama mereka tidak dapat dengan jelas mengatakan mana yang sesuai untuk saya. Nah, ini boleh difahami sebabnya, kerana penjual lebih mudah untuk mendorong dan mendapatkan lebih banyak wang.

  Selamat siang, Ruslan! Bolehkah anda memberitahu saya model mana-mana hob itu?

  Kita boleh mengetahui bahagian ganti mana yang terbaik untuk membeli dan pada harga apa, untuk membaiki kerosakan yang semudah mungkin.

  Pada saya di sini plat induksi seperti Elbee Violet 24106 dengan parametres seperti:

  Voltan induk: 220 V

  Kekerapan semasa: 50 Hz

  Penggunaan kuasa maksimum: 2000 W

  Pengawal selia suhu: 80-270 ° C

  Diameter hidangan yang digunakan: 12-20 cm

  Ya .. Segala-galanya dibaiki dengan baik dalam 90% (kerosakan termostat).

  Terdapat panel induksi memasak samsung. Secara berasingan, semua plat panas berfungsi dengan baik, tetapi jika anda menghidupkan dua pada masa yang sama, anda tidak dapat memanaskan badan. Saya tidak faham apa perkara itu.

  Periksa voltan utama terlebih dahulu. Panel induksi, sebagai peraturan, "makan" bukan elektrik yang buruk.

  Jika masalahnya tidak dalam ketegangan, maka kemungkinan besar dengan bayaran, yang disebut "otak". Tiada apa yang kita tidak boleh menasihati, panggil tuannya.

  Selamat petang! Panel kaca mengelupas dari logam, plat Bosh. Bolehkah sesiapa mencari ini. Semuanya berfungsi dengan baik.

  Selamat malam. Semasa operasi plat induksi, mimosa menghasilkan isyarat jangka pendek dan berterusan. Tetapi dia sendiri hangat. Saya tidak menerbitkan bunyi sebelum ini. Dalam apa yang boleh menjadi sebab?

  Jika ia berfungsi, ia mungkin tidak perlu dibimbangkan. Tetapi anda perlu membaca dokumentasi mengenai plat anda

  sensor tidak berfungsi, tidak menghidupkan, sesiapa yang boleh memberitahu apa perkara itu, kuasa dihidupkan, voltannya normal, dalam arahan, mengalihkan fius, dan di manakah ia? induktor hob Electrolux

  Selamat hari! Beritahu saya unit pencucuh mana yang ada di zigmund hob & shtain mn 115.61 b?

  Kami tidak mempunyai dokumentasi untuk model anda. Cari jaring, atau mencari lokasi lokasi blok semasa pemasangan, sukar untuk tidak memerhatikannya.

  Beritahu saya bagaimana untuk menyelesaikan masalah ini. Tidak ada camphor pada petak gas. Iaitu, saya menekan, bertukar, kerja piezo, gas terbakar, dan apabila saya melepaskan pemegang, ia akan keluar.

  Hubungi perkhidmatan ini. Anda memerlukan penggantian termokopel. Ie piezo berfungsi, dan termokopel, yang mengawal kebolehkerjaan bekalan gas, tidak berfungsi. Ia dicipta untuk keselamatan, jika hotplate dipenuhi dengan air dan kering, bekalan gas berhenti.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published.Required fields are marked *

  + 62 = 68