Pembaikan kunci pintu pintu masuk logam

Ciri-ciri kunci pembaikan pintu pintu dan operasi manual

Pecahnya sembelit boleh membawa kepada perkara-perkara yang paling mudah dan paling biasa, kadang-kadang mekanisme itu rosak walaupun tanpa bantuan - hanya dengan memakai masa. Kadang-kadang mekanisme itu boleh menjadi tidak dapat digunakan kerana kunci rosak. Malah, tidak kira apa pemangkin untuk masalah ini, adalah penting apa yang perlu dilakukan sekarang dan bagaimana untuk membaiki kunci pintu pintu depan. Sebenarnya, dengan pengeditan produk anda boleh mengatasi diri anda sendiri.

Titik pertama adalah analisis sembelit pada komponen - untuk kain ini berguna, mekanisme termasuk kebanyakannya bahagian kecil. Biasanya sembelit pintu adalah koleksi bahagian rahsia dan eksekutif. Kegagalan yang paling biasa adalah jalan keluar dari deadbolt atau mata air, tetapi tidak perlu untuk melepaskan - sebarang terperinci mekanisme boleh menjadi tidak berguna.

Pembaikan kunci pintu - peringkat awal

Kunci boleh diperbaiki oleh diri sendiri. Perkara pertama yang anda perlukan untuk memastikan snag itu benar-benar sembelit - terdapat kes-kes apabila terdapat masalah dengan bingkai pintu, dan perkara ini adalah perkara lain.

Setelah meyakinkan bahawa masalah itu benar-benar dalam sembelit, adalah perlu untuk mengeluarkan silinder daripadanya, ia juga disebut larva. Setelah mengeluarkannya, semak, sama ada silinder berfungsi secara berasingan daripada semua produk - ia akan meminta anda untuk mencari kerosakan. Jika silinder berfungsi tanpa kegagalan, maka anda perlu mencari pecahan di dalam kes itu. Ini akan membantu anda arahan langkah demi langkah untuk memudahkan main balik patch.

Untuk pengeluaran pembetulan kerosakan, pemutar skru pertama sekali berguna - dengan itu kerja akan dilakukan dengan mudah. Sebelum anda memulakan, anda perlu memutuskan jenis mekanisme mesin anda:

 • dipasang dari hujung pintu ke bar penetapan - menaikkan;
 • Ia hanya tetap di bahagian dalam pintu - jalan pintas;
 • Pemasangan dibuat dengan pembongkaran lengkap pintu, dalam poket khas - deposit.

Untuk melihat sembelit dalam bentuk yang disassembled, pertama melepaskan skru pemasangan, bahagian-bahagian ini digunakan dalam kunci palsu. Mekanisme mengunci mortis sedikit lebih sukar untuk dilepaskan - anda perlu berhati-hati dan secara beransur-ansur mengeluarkan beberapa bahagian, dan ia menjadi mungkin untuk mengeluarkan produk.

Kain ini akan membantu dengan mudah mengekstrak mata air, selepas membetulkannya. Selepas itu, letakkan kunci, sentiasa di permukaan rata. Seterusnya, anda perlu membuka skru pemasangan perumahan. Hanya selepas itu anda keluarkan penutup dan mulailah penyuntingan langsung.

Debu dan kotoran, dan kedua-dua "peserta" di istana sentiasa hadir, mudah untuk menghilangkan pinset. Selepas itu, sebab mengapa sistem tidak berfungsi juga akan dibuka. Berhati-hati memeriksa bahagian - bahagian bengkok, cacat boleh menyebabkan kerosakan. Sembelit paling kerap dibina berdasarkan prinsip ini - satu atau dua tuas shutter berinteraksi dengan beberapa mata air bulat. Oleh itu, semasa putaran kunci, tuil didorong ke arah yang betul, selepas itu bolt bergerak. Ia adalah mata air yang mengembalikan tuil ke tempat yang sepatutnya. Pecahan boleh berlaku pada musim bunga kedua, yang memegang selak. Musim bunga ini digunakan untuk muncul atau pecah, dalam kes ini, bukan pembaikan, penggantian diperlukan. Pengatup yang cacat boleh diletakkan di dalam naib dan diluruskan.

1

Petunjuk kecil - sebelum anda akhirnya dan tidak boleh dibatalkan bekerja, jangan terlalu malas untuk mengalih keluar peranti dalaman mekanisme pada kamera, ini akan membantu anda dalam perhimpunan berikutnya. Dan hanya selepas mengeluarkan peranti itu, teruskan untuk mengurai dan membersihkan bahagian-bahagiannya. Bahagian dalaman kunci boleh dengan mudah dibasuh dengan minyak tanah.

Apa yang perlu dilakukan dengan kunci pintu logam

Pembaikan kunci pintu pintu masuk dan bahagian dalaman adalah lebih rumit daripada interaksi dengan kain kayu yang mudah. Malah, interaksi dengan kunci pintu logam mempunyai dua pilihan - pembaikan atau perubahan mekanisme. Ia bergantung kepada parameter berikut:

 1. darjah kerosakan kepada produk;
 2. kehadiran elemen pengganti yang diperlukan di pasaran;
 3. pembuatan mengunci model yang betul pada masa ini.

Mekanisme usang akan lebih mudah diganti dengan moden. Bahagian kerja ini, penggantian produk lama dengan model baru, lebih baik diamanahkan kepada profesional.

Hari ini, pintu pintu logam adalah penjamin keselamatan rumah yang paling boleh dipercayai. Adalah perlu untuk membuat masa apabila mungkin untuk membaiki kunci pintu masuk tanpa melibatkan profesional. Dan pilihan memanggil pembantu dari pejabat perumahan bukanlah yang terbaik, kerana apabila pintu dibuka, semua elemen kanvas rosak. Dan selepas itu "bedah siasat" untuk membaiki kanvas tanpa bantuan tidak mungkin.

Pintu logam bukan kayu dan ia sedikit meruncing kepada keperluan istana baru - tugasnya tidak mudah. Oleh itu, ia akan menjadi lebih murah untuk menyunting kunci lama dengan tangannya sendiri, bukannya mengambil sembelit baru yang sangat sesuai untuk alur.

Untuk membuat kesimpulan yang cekap dan tepat mengenai keadaan mekanisme, anda harus membongkarnya dan teliti mempelajari butirannya. Malangnya, kunci ini agak rumit, kerana konfigurasi yang saling berkaitan, ubah bentuk satu unsur merosakkan kedua dan seterusnya menaik. Oleh itu, ia adalah penentuan tahap pecahan yang utama.

Apakah mekanisme penguncian terdiri daripada:

Perlu diingat bahawa aksesori tidak boleh dikeluarkan tanpa keperluan melampau - sukar untuk mengembalikan butiran ke tempat yang disebabkan oleh mereka.

Memantau keadaan dengan tenang, kadang-kadang proses dan teknologi pengeditan kunci sangat rumit dan mahal sehingga lebih mudah untuk menggantikan produk berlebihan yang rosak, terutamanya jika ia adalah kunci domestik, murah. Ia lebih menguntungkan di sini, baik dalam segi kewangan dan emosi, untuk memperoleh kunci baru. Gunakan bahagian untuk penggantian adalah munasabah hanya jika mekanisme itu adalah individu dan pintu itu sendiri direka untuk jenis sembelit tertentu.

Dengan usaha yang wajar, anda boleh membaiki mana-mana daun pintu.

Silinder kunci: pembaikan atau penggantian

Ia adalah kepada tuan-tuan Inggeris bahawa kita berhutang dengan larva silinder, perlu diperhatikan bahawa sembelit ini lebih mudah untuk pecah daripada membuka kunci utama. Dan satu lagi larutan yang tidak boleh dipertikaikan - larva larva tidak membawa kerumitan yang sangat tinggi, dan tentunya kegagalan silinder tidak menarik untuk perubahan mekanisme.

Produk-produk dengan larva silinder sepatutnya popular di kalangan produk pengunci yang paling luas. Sembelit tersebut akan menjadi penyelesaian yang sangat baik untuk pintu logam - dengan kerosakan ia tidak akan sukar untuk mengubah larva, dan tiada pergerakan badan tambahan diperlukan untuk menukar kunci keseluruhan.

Larva dipanggil bahawa sebahagian daripada istana dengan silinder, yang lebih biasa akan disebut rahsia. Penetapan berlaku pada masa kunci terletak di dalam telaga, tidak secara asasnya di dalam atau di luar. Terima kasih kepada reka bentuk yang unik, anda boleh dengan cepat dan mudah menukar larva. Plus yang berasingan ialah silinder yang sejagat untuk semua pengeluar.

Pembaikan kunci pintu masuk pintu kambing menandakan pilihan antara kebolehpercayaan dan perlindungan terhadap kemungkinan penggodaman. Secara logiknya, hakikat bahawa pembinaan yang paling kompleks memberikan perlindungan tertinggi. Walau bagaimanapun, kerumitan kunci bukan jaminan penggunaan jangka panjang. Selalu perhatikan kebarangkalian kerosakan atau penggantian silinder.

Kunci dengan larva mempunyai sejumlah besar sisi positif - kunci kunci ini adalah kecil dan sewajarnya mempunyai berat badan yang rendah, dan gilirannya berlaku dengan tekanan kecil pada kunci. Dan ia memberi penekanan yang ketara - jika silinder pecah, kunci tidak perlu diubah, ia cukup untuk meletakkan larva baru, atau membuat pembaikan, sekiranya pecahan adalah minimum dan tertakluk kepada pembaikan di rumah. Walaupun anda kehilangan kunci, anda tidak perlu menukar kunci.

Kunci ini, dipasang di dalam daun pintu, mempunyai kelebihannya. Kunci sedemikian tidak merosakkan estetika pintu dan mudah digunakan. Keistimewaan mereka adalah pemasangan, tali pengikat seperti kunci memerlukan perkhidmatan pakar yang kompeten atau ketersediaan kemahiran peringkat tinggi yang sesuai dari pemiliknya. Membaiki kunci pintu pintu depan menjadi sukar jika kunci anda adalah sejenis mortise.

Selalunya ini berlaku untuk pintu logam, yang terasnya menonjol ke atas. Kes kunci dengan ketara mengurangkan kekuatan dan kebolehpercayaan pintu di tempat bingkainya. Dan konsep lokasi produk mengunci memandangkan kedekatan melampau tepi luar memudahkan penembusan yang mudah. Dalam beberapa kes, untuk menguatkan jenis pintu dan kunci ini, gasket digunakan, terletak di antara bahagian luar pintu dan badan kunci itu sendiri. Nuansa ini dengan ketara mengurangkan peluang pencuri untuk berjaya.

Sekiranya perlu untuk membetulkan produk pengunci jenis mortard, pembongkaran yang sangat teliti dan membosankan perumahan berlaku. Sudah tentu, untuk seorang profesional, ini tidak akan menjadi tindakan yang sukar, tetapi tuan yang rajin perlu berpeluh. Mengedit sembelit mortik boleh dicirikan oleh kata-kata sedemikian, dalam urutan ketat:

 • pencegahan kerosakan - penggunaan berhati-hati dan penjagaan yang tepat pada masanya;
 • diagnostik terperinci;
 • penggantian / pengeditan aksesori;
 • penggantian / pembetulan larva;
 • bekerja di bahagian rahsia istana;
 • transcoding.

Pembaikan, ini adalah tindakan yang luas, pelbagai disiplin dan bermakna. Ini termasuk kedua-dua penggantian lengkap produk pengunci, dan penggantian komponen individu, pemasangan pemacu atau pembaikannya. Dalam erti kata umum, pembaikan boleh dipanggil manipulasi daun pintu. Apabila memutuskan untuk menghasilkan pembetulan kerosakan, ikuti arahan yang dijelaskan dalam artikel itu, dan anda akan berjaya. Perkara utama adalah memahami dalam masa sama ada pembetulan mekanisme pengunci diperlukan, atau sudah tiba masanya untuk menggantikannya sepenuhnya.

Membaiki kunci pintu di pintu logam

Di zaman moden, lebih baik untuk memberi keutamaan kepada pintu logam, bukannya kayu. Sudah tentu, mereka lebih mahal, tetapi tidak ada persoalan kebolehpercayaan pintu seperti itu. Walau bagaimanapun, malangnya, "pemilik" pintu logam masih, dari semasa ke semasa, harus menghadapi masalah yang tidak menyenangkan seperti kunci pintu patah. Bagaimana untuk menyelesaikan masalah ini? Mari kita pertimbangkan artikel ini.

Membaiki kunci pintu di pintu logam

Tidak dinafikan, pilihan terbaik untuk memecahkan kunci pintu hanya untuk membeli kunci baru, mengikut reka bentuk pintu logamnya, bagaimanapun, terdapat keadaan apabila tidak mungkin untuk membeli kunci yang baik. Dalam kes ini, mari memberi nasihat: lebih baik untuk bangkrut kepada tuan daripada syarikat yang mengubah kunci pintu dengan cepat dan profesional daripada merosakkan pintu baru yang akan membebankan anda "satu sen yang cantik."

Walau bagaimanapun, jika anda masih ingin mengubah kunci diri anda di dalam pintu besi logam anda, ingat beberapa perkara kecil yang berdasarkan struktur dan reka bentuk istana, dan, yang penting, dari penampilannya.

Jenis kunci untuk pintu

Struktur dan reka bentuk kunci dalam pintu logam

Seperti yang diketahui, tanpa mengira jenis kunci, masing-masing mempunyai komponen berikut:

 • Memperbaiki peranti;
 • Kotak logam khas untuk bolt;
 • Selak;
 • Kunci untuk menggerakkan bolt.

Jenis kunci dalam pintu logam

Pada asasnya, dari jenis kastil yang anda pilih, dan keselamatan anda akan bergantung. Ia ditakrifkan oleh tanggapan "kerahsiaan".

Kerahsiaan kunci ialah bilangan kombinasi kombinasi reka bentuk yang mungkin, masing-masing hanya sesuai dengan kunci atau kodanya sendiri. Sehubungan dengan itu, terdapat tiga varian rahsia kunci:

Bagaimanapun, perlu diperhatikan bahawa setiap jenis istana mempunyai ukuran "rahsia" sendiri. Sebagai contoh, jika kunci dikunci, maka kerahsiaan dapat diukur dengan jumlah tuas, dan jika kunci adalah kunci silinder, maka itu diukur dengan bilangan kod pin, bola atau cakera.

Kerahsiaan kunci silinder

Apakah kunci atau kunci silinder?

Seperti yang anda ketahui, kunci pintu biasa tidak mempunyai satu jenis dan standard. Terdapat, secara purata, kira-kira empat jenis kunci pintu.

Kunci kunci mortik

1. Suvaldny. Istana ini berjaya ditempatkan di tempat tinggal moden, terutamanya di pangsapuri bandar, kerana ia adalah pilihan yang paling boleh dipercayai.

Seperti yang dikatakan di atas, lebih banyak cincin utama (dentikel) pada kunci adalah dari kunci itu, lebih kerahsiaan yang dimilikinya. Pembinaan kunci ditunjukkan dalam gambar di bawah. Seperti yang dapat kita lihat, kunci terdiri daripada bar kunci, tuas, tongkat, mata air dan alur.

Struktur kunci kunci

Walau bagaimanapun, untuk memaksimumkan kebolehpercayaan pintu logam, silinder kunci.

2. Kunci silinder - sahabat "sahabat" sahabat "kawan" dari "sahabat" untuk perlindungan rumah. Ia terdiri daripada badan keluli, ketebalan sekurang-kurangnya 1.5 mm, dan bahagian kerja dan boltnya adalah dalam bentuk pin keluli dalam bentuk silinder. Kekunci kunci sedemikian mempunyai sebilangan besar protrusions dan lekukan, yang menunjukkan keandalannya. Dengan cara ini, pendua kunci sedemikian tidak boleh dibuat tanpa kehadiran asal, jadi jika anda kehilangan kunci, anda kemungkinan besar harus membeli kunci baru.

Struktur kunci silinder

Ini adalah jenis utama kunci pintu. Terdapat juga jenis kunci overhed yang berlainan, serta kod (mereka diletakkan di pintu masuk) dan biometrik (dicipta mengikut parameter individu pemilik kediaman). Kunci kunci sedemikian, tentu saja, tidak murah, tetapi tidak ada persoalan tahap perlindungan.

Seperti mana-mana perkara lain, istana mempunyai harta yang gagal. Ia tidak perlu panik dan mengalahkan penggera. Adalah perlu untuk mengetahui punca kerosakan tersebut. Mungkin ada beberapa, bergantung pada jenis dan jenis kunci pintu anda.

1. Sebab yang paling umum untuk kegagalan kunci pintu, mungkin, adalah "merebut" yang penting. Ingat apa kunci yang terperangkap - asal atau pendua, kerana punca utama masalah ini adalah pendua yang dibuat oleh tuannya. Sekiranya anda memecah sekurang-kurangnya satu misai pada kunci (jika selamat), atau lengkung asasnya, maka, kemungkinan besar, anda akan menghadapi masalah ini.

Jamming kunci dalam kunci silinder

2. Walau bagaimanapun, kunci itu sendiri boleh gagal. Selalunya, ia macet. Dalam kes ini, anda perlu menggunakan kekerasan untuk membuka atau menutup pintu (dengan cara ini, orang boleh menggunakan kekerasan selama bertahun-tahun dengan manipulasi mudah, apabila anda hanya perlu menggantikan kunci pintu).

Mengebom teras gagal kunci

3. Komponen kunci pintu juga boleh menjadi tidak boleh digunakan. Masalah kerap adalah kerosakan kepada pemegang atau selak. Pakar, untuk mengelakkan masalah ini, nasihatkan untuk membeli kunci terlebih dahulu dari firma yang diperiksa oleh tahun-tahun sebelumnya. Tidak kira anda melabur banyak dalam membeli kunci berkualiti, tetapi operasi kunci seperti itu akan dijamin untuk jangka masa yang panjang.

Bagaimana untuk membongkar dan membaiki kunci pintu sendiri?

Jika kunci pintu anda rosak, lebih baik, tentu saja, untuk cuba membeli kunci baru, namun kemungkinan ini tidak selalu tersedia. Pertama sekali, berurusan dengan jenis kunci anda, dan, dengan ini dalam fikiran, lengan diri anda dengan alat yang paling perlu: pelbagai pemutar skru rata dan kerinting, gerudi elektrik, pemutar skru, latihan logam, dll.

Anda boleh menggunakan satu set kunci kerangka

Ia tidak sukar untuk memusnahkan apa-apa kunci mortise. Sekeping permen karet, atau tusuk gigi dimasukkan ke dalam lubang, boleh mematikan kunci yang paling mahal dan berkualiti tinggi. Cara terbaik ialah membeli kunci baru, tetapi, pada dasarnya, anda juga boleh cuba untuk menyingkirkan masalah itu sendiri.

Pertama sekali, adalah perlu untuk menentukan komponen untuk dibaiki, kemudian menentukan kehadiran atau ketiadaan bolt, kemudian untuk menentukan bilangan revolusi kunci, dan akhirnya, dari dalam, bagaimana untuk mengunci mekanisme.

Seterusnya, anda perlu melakukan markup. Buat tanda awal di sebelah pintu, yang menyambung pintu di tingkat meter, kemudian cuba pada tubuh mekanisme, dan buat tanda lain di bahagian bawah. Mengikut akhir, buat beberapa tanda serenjang. Pilih latihan yang sesuai dan mula penggerudian mengikut tanda yang dibuat. Lakukan dengan berhati-hati, agar tidak merosakkan daun pintu.

Untuk menyisipkan kunci ke dalam pintu logam secara berasingan, anda memerlukan sedikit bor untuk bekerja dengan logam, berganti dengan pita elektrik ke tahap yang dikehendaki. Mengapa ini? Bukan untuk menggerudi lubang besar. Buat "lubang", yang akan sesuai dengan badan sistem shutter pintu anda.

Lubang digerudi

Dengan tukul dan satah, bersihkan lubang dan keluarkan residu yang berlebihan. Jangan lupa untuk melicinkannya, untuk mengelakkan kekasaran, jika tidak kerja mungkin tidak berfungsi.

Masukkan perumahan, dan selamatkannya dengan skru yang biasanya datang dengan kunci, dan pasang pemegangnya. Kemudian, untuk menetapkan tab, tandakan lokasi lidah pintu tertutup dengan sengkang, sementara satu perkara harus diambil kira: pintu harus berada di kedudukan terbuka.

Pengancing kes dan pemegang kunci

Teruskan untuk mengikat lapisan: tandakan dimensi mereka di dinding, membuat sisipan pesawat di mana patch ini akan ditempatkan, dan memasangnya dengan menggunakan skru khas.

Penggantian larva dalam kunci silinder. Adakah ia semata-mata?

Seperti yang anda tahu, jenis silinder istana (yang juga dikenali sebagai "Bahasa Inggeris") adalah jenis kunci yang paling biasa yang tertanam di pintu besi logam pangsapuri bandar. Ini adalah reka bentuk yang sangat boleh dipercayai, dan kadang-kadang, ia pecah. Penyebab utama kegagalan kunci silinder adalah kerosakan larva.

Apakah "larva"? Larva adalah elemen kastil, yang "bertanggungjawab" untuk kerahsiaannya (kebolehpercayaan). Apabila kunci dimasukkan ke dalam kunci, bahagian tertentu ini ditetapkan. Larva adalah perincian sejagat, dan sangat mudah untuk menggantikannya walaupun untuk amatir dalam pembaikan kunci pintu. Hanya perlu mengikuti arahan tertentu.

Prinsip kunci silinder

Pertama sekali, adalah perlu untuk mengeluarkan plat akhir kunci dan mengambil larva. Kemudian skru skru pusat dan silinder pemasangan. Dengan larva itu dikeluarkan, anda perlu pergi ke kedai pembinaan terdekat dan bertanya sama dengan detail baru yang sama.

Inti kunci silinder

Apabila anda pulang, lakukan langkah yang sama, hanya dalam susunan terbalik: masukkan larva baru dalam mekanisme pintu dan skru semua komponen kembali. Semak fungsi kunci "diubahsuai" dengan memastikan pintu terbuka. Untuk mengelakkan kerosakan di masa depan, pastikan tiada serpihan dalam bolt, dan jangan lupa untuk melincirkan mekanisme secara teratur.

Memasang kunci silinder

Walau bagaimanapun, tidak mungkin untuk melakukan pembaikan diri dari kunci pintu.

Perlu diingat bahawa anda boleh membaiki diri anda hanya dengan kunci silinder. Sekiranya anda berurusan dengan kerosakan dalam kunci kunci, maka anda tidak boleh melakukan tanpa bantuan tuan, jika tidak, bukan sahaja pintu anda (yang perlu diganti dengan pembaikan gagal) akan serius, tetapi juga saraf anda. Adalah lebih baik untuk membayar seribu atau dua orang untuk memanggil seorang profesional untuk menggantikan kunci.

Penggantian profesional kunci kunci

Tuan boleh, dan juga menggantikan kunci apa-apa jenis, dan membuat pembaikan kecil, sebagai contoh, penggantian larva. Jika anda sama sekali tidak kompeten untuk menggantikan kunci, jangan riskan - panggil tuan.

Kunci silinder pengganti profesional

Tuan boleh berurusan dengan apa-apa halangan semasa memeriksa kunci anda dan membuatnya sesuai dengan ciri-ciri individu pintu.

Petua mudah: membaiki kunci pintu depan

Sekiranya anda mahir dalam peranti produk moden, maka pembaikan kunci pintu boleh dilakukan dengan sendirinya. Apabila kunci itu tidak teratur, tekanan untuk semua ahli isi rumah. Saya perlu melakukan sesuatu secara drastik, mencari telefon tuan-tuan yang dapat dengan cepat berjalan dan membaikinya, pergi ke kedai untuk kunci baru, secara umum, menyelesaikan semua masalah yang mungkin dalam keadaan ini. Dan anda boleh menguruskannya sendiri dan membaiki kunci yang rosak. Pengetahuan seperti itu dalam kehidupan seharian sangat berguna.

Semua dengan tangan mereka sendiri: pembaikan kunci pintu masuk logam

Mula-mula anda perlu mengetahui jenis kunci pintu masuk yang perlu anda hadapi. Biasanya mekanisme pintu diklasifikasikan kepada empat kumpulan, yang berbeza dalam peranti dan mekanisme tindakan. Ciri-ciri struktur dalaman - inilah yang menentukan prinsip-prinsip pembaikan.

Untuk mengetahui kunci apa yang boleh diperbaiki dengan tangan kita sendiri, dan yang memerlukan perhatian seorang pakar, adalah perlu untuk menentukan varieti mereka

 • Silinder - ia dibuka dengan kunci kecil, yang disediakan dengan notch dan protrusions;
 • Suvaldny - dalam kit biasanya kunci pada kaki panjang dengan protrusions sisi;
 • Berbentuk salib - ia dibuka dengan kunci seperti pemutar skru Phillips;
 • Cakera - ia digunakan bersama dengan kunci separuh bulatan yang kecil, yang mempunyai notch.

Jenis kunci peluh pembinaan adalah overhead dan mortise. Kunci patch pembaikan biasanya mudah, kerana untuk mengakses mekanisme hanya menghapus lapisan. Dengan kunci mortise, anda perlu menggerutu sedikit lebih lama.

Sebab-sebab yang mungkin: pembaikan kunci pintu pintu masuk

Sebab-sebab kunci yang rosak, juga merupakan idea yang baik untuk dipasang. Ada yang sangat mudah sehingga pembaikan mengambil masa lima minit. Dan ia berlaku, kunci rosak secara tiba-tiba, lebih mudah untuk memasang yang baru.

Bahagian mekanis yang dipakai - penyebab utama kegagalan kunci pintu

Yang membawa kepada pecahan kunci:

 • Dimensi kecil pembukaan pulangan;
 • Kerangka bingkai pintu itu sendiri dengan penggunaan lama, mengapa lidah tidak menutup;
 • Mekanisme tersumbat kunci atau, seperti yang sering terjadi, anjakan sesetengah bahagiannya;
 • Kerosakan larva, yang membawa kepada fakta bahawa kunci terkunci, mekanisme kesesakan.

Ada kemungkinan bahawa pecahan istana hanya membawa perkahwinan kilang, atau anda membeli model Cina yang konvensional, rapuh dan tidak sempurna. Dan terkadang kunci cedera semasa pemasangan, pecah musim bunga atau lidah tidak berfungsi dengan betul. Kunci dalam apa-apa hal perlu dibongkar, untuk mencari alasan dan menghapuskannya.

Bagaimana untuk membaiki larva istana

Seringkali, komponen utama - larva - terputus dalam kunci. Di dalam pintu logam, elemen ini adalah yang paling lemah, dan ia paling sering gagal. Dan jika inti ini pecah, maka tuan membaikinya, atau anda - tidak penting, lebih bijak untuk mengubahnya kepada yang baru. Inti baru dipasang dengan ringkas.

Larva mewakili mekanisme silinder atau, kerana ia juga dipanggil, unsur rahsia

Pemasangan kunci pintu kunci:

 • Plat hiasan akhir dikeluarkan dari kunci;
 • Gunakan pemutar skru untuk membuka skru utama;
 • Ambil kekunci yang dimasukkan ke dalam silinder, tarik keluar dari kunci (kadang-kadang gerudi dengan gerudi digunakan bukan kunci);
 • Kemudian larva baru dimasukkan, dan ia diperbaiki dengan skru penetasan;
 • Plat akhir dikembalikan, tetap.

Jika larva rosak teruk, dan tidak mustahil untuk mencapainya, perlu untuk menggerudi silinder kunci, kemudian mengetuk teras, kemudian masukkan larva baru.

Ia berlaku bahawa kunci ditatal, dan perkara itu sama ada dalam kunci atau dalam larva. Jika semua kekunci parti ditatal, kunci mestilah disassembled. Jika mekanisme itu sendiri rapuh, penetapannya mungkin tidak membantu, ia hanya akan runtuh.

Kadang-kadang bukan inti yang cedera, tetapi kes kunci. Kemudian anda boleh menyelesaikan masalah dengan pemutar skru yang mudah. Pertama lepas skru yang membetulkan badan. Kemudian, kotak kunci yang patah dikeluarkan dengan teliti. Kemudian letakkan sebuah badan baru, di tempat pengikat yang diskrukan. Tetapi algoritma semacam itu hanya berfungsi jika kunci beralih atau invois.

Jika anda telah memecahkan kes kunci maka anda perlu pemutar skru, hanya dengan itu anda boleh mendapatkan kunci anda dari pintu

Untuk mengunci kunci, arahannya berbeza:

 • Buka skru pemasangan;
 • Semua butiran dikeluarkan, selepas itu kunci dikeluarkan dari poket;
 • Kotak dibentangkan pada permukaan rata, skru tidak dibongkar;
 • Kes pecah dikeluarkan, yang baru dipasang, yang dipasang dengan skru;
 • Kotak dipasang di poket pintu, tetap dengan skru.

Ingatlah bahawa sekiranya bahagian-bahagian kunci rosak teruk, maka skim "hapus" akan hanya membuang masa. Sekiranya berlaku kerosakan yang ketara, serta kehilangan bahagian penting, kunci mesti ditukar. Dan anda harus memilih mekanisme kualiti dari pengilang dengan reputasi yang terbukti.

Apakah perbezaan antara membaiki kunci pintu dalaman

Pintu dalaman biasanya dilengkapi dengan kunci pemegang. Ia pecah atas pelbagai sebab - ia mungkin menjadi masalah dengan daun pintu itu sendiri, dan fakta bahawa mekanisme kunci adalah berdebu atau berkarat, dan hanya pecahan mekanisme. Pintu pintu masuk dengan masa boleh diubah bentuk, dan gangguan dan perubahan dalam geometri pintu dengan mudah melibatkan anjakan bolt kunci berbanding bar pengunci.

Tidak seperti alat pengunci untuk pintu masuk, reka bentuk dalaman mempunyai mekanisme yang tidak rumit, dan pembaikannya boleh dibuat secara berasingan

Sekiranya istana berdebu, ia mesti dibongkar dan dibersihkan. Tetapi ia tidak disyorkan untuk menentukan gris yang digunakan secara bebas. Lebih masuk akal untuk datang ke kedai khusus, nyatakan model kunci dan mengambil pelincir yang sesuai. Jika kunci berkarat, mungkin lebih mudah untuk menukar reka bentuk.

Kekunci pemegang kunci yang cepat, murah gagal. Mereka rapuh di luar, berat ringan, peranti mereka sangat mudah dan tidak menyebabkan kepercayaan. Jika ada peluang, istana perlu dibelanjakan, tetapi memasangnya yang boleh anda lupakan tentang pembaikan selama bertahun-tahun.

Membaiki kecekapan kunci pintu masuk (video)

Memperbaiki kunci di pintu adalah kemahiran yang tidak diperlukan, bukan hanya untuk separuh keluarga yang kuat. Ini berguna, praktikal dan tidak terlalu sukar. Dan ia menjimatkan belanjawan keluarga.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 + 2 =