Pembersih vakum tidak menghisap debu apa yang harus dilakukan

Kami kembali tujah ke pembersih vakum - 4 sebab penyerapan yang lemah

Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah memeriksa bagaimana penuh beg itu. Jika sampah telah memenuhi lebih daripada 2/3 kapasiti, tujahan boleh menjadi lebih lemah atau bahkan hilang apabila anda mengosongkan vakum. Beg kertas mesti diganti dengan yang baru. ia boleh guna. Sekiranya bekas adalah kain, ia boleh dipadam dengan berhati-hati dan menetapkan semula panduan, tetapi yang terbaik adalah untuk mencucinya dalam air bersih dan mengeringkannya.

Sebagai peraturan, dalam model teknologi moden, tahap beg sampah sampah dipaparkan pada badan. Penunjuk cahaya dalam bentuk bola lampu akan bersinar hijau jika kapasitas masih kosong dan merah, jika saatnya untuk membuat penggantian.

Jika anda dibersihkan dan pembersih vakum masih tidak disedut dengan baik, lihat pengatur kuasa, ia mungkin telah dipasang secara tidak sengaja seketika, hasilnya peranti itu tidak menarik udara.

Melangkah lebih jauh dalam menyelesaikan masalah, perlu memeriksa kebersihan penapis halus (dipasang di hadapan motor) dan penapis ekzos HEPA, yang dipasang pada bahagian belakang selongsong di belakang gril plastik. Bagi penapis pertama, ia mestilah sama sekali diganti, atau dibilas dengan air dan dikeringkan, bergantung kepada kesejagatan bahan. Penapis HEPA, sebagai peraturan, perlu diganti setiap 50 jam operasi peralatan, supaya draf pembersih vakum tidak hilang pada momen yang paling tidak menyenangkan. Telah diperiksa, digantikan, dan pembersih vakum, seperti sebelum ini, mengumpul dan menghisap dengan teruk di sampah? Kami melihat melalui elemen sedutan berikut.

Kami mengesyorkan segera untuk menonton video, yang menunjukkan silap mata untuk meningkatkan prestasi peranti:

Dengan kaedah pengecualian, kita bergerak lebih jauh dan teruskan ke sebab yang mungkin untuk fakta bahawa pembersih vakum telah menjadi tidak mencukupi - hos atau berus telah rosak. Bagi hos, ia mungkin tidak dimasukkan sepenuhnya ke dalam badan atau rosak, seperti yang ditunjukkan dalam foto. Hasilnya adalah bahawa pembersih vakum tidak menarik atau daya tarikannya sangat lemah.

Berus diperiksa oleh tahap pencemaran. Biasanya mereka mempunyai sampah seperti rambut dan tali nipis. Anda perlu mengeluarkan semua kotoran dan semak jika daya tarikan telah muncul. Juga, anda perlu memastikan bahawa roller berus berputar dengan bebas dan tidak haus. Mungkin, hanya galas yang macet, akibatnya kuas menghalang udara daripada menghisap. Secara amnya, perlu diingatkan bahawa muncung yang sukar adalah "punca" hakikat bahawa dalam daya tarikan pembersih vakum adalah lemah. Biasanya, pembeli peralatan Cina murah menghadapi situasi sedemikian.

Juga cuba membersihkan hos dengan dawai, mungkin di suatu tempat di dalam sampah menghalang laluan debu ke dalam beg, yang juga boleh disertai oleh fakta bahawa peralatan hums atau bahkan membuat banyak bunyi, tetapi tidak menghisap udara. Pastikan penyebab daya tarikan miskin adalah hos boleh dengan mematikannya dan memeriksa kualiti sedutan dengan tangan di salur selongsong. Sekiranya dalam kes ini pembersih vakum tidak menyedut, hanya satu kerosakan yang mungkin berlaku - motor.

Nah, perkara terakhir yang boleh - kegagalan enjin. Kerosakan ini boleh ditentukan dengan menyentuh badan dengan tangan anda - ia menjadi sangat panas, yang bermaksud sesuatu yang salah. Sebagai tambahan kepada fakta bahawa motor memanas dan terlalu panas, ia masih boleh mematikan dengan mendadak. Tidak tahu apa sebabnya jika pembersih vakum tidak menyedut masuk dan keluar? Baca lebih lanjut mengapa teras telah hilang dan apa yang perlu dilakukan untuk pembaikan!

Pertama, anda perlu mengeluarkan perlindungan hiasan kes itu dan gunakan multimeter untuk menelefon semua bahagian rantai. Biasanya, teknik ini tidak berfungsi kerana fius bertiup. Jika ini berlaku, ganti dengan yang baru dengan parameter yang sama persis. Sekiranya penggulungan memecahkan salah satu gegelung, lebih baik pergi dan pilih pembersih vakum yang baru, kerana Membeli motor akan menjadi keseronokan yang mahal. Di samping itu, hubungan pada salah satu sambungan wayar hanya boleh dipotong. Di sini, pembaikan tidak akan sukar, terutamanya jika anda "rakan" dengan besi pematerian.

1

Jika masalah pembersih vakum tidak menarik dan matikan disebabkan oleh berus motor yang anda pilih untuk menggantikan, berhati-hati apabila menyambungkannya. Sambungan tidak betul berus boleh menyebabkan pembersih vakum tidak menyedut, tetapi pukulan keluar selepas dibaiki.

Itulah sebab utama keganasan. Akhirnya saya ingin ambil perhatian bahawa jika anda tidak menghisap dalam pembersih vakum dengan penapis air, anda perlu bertindak dengan analogi dengan peralatan konvensional. Satu-satunya perbezaan ialah bukan pemungut habuk yang anda perlukan untuk membilas aquafilter dengan betul! Kami berharap bahawa sekarang anda tahu apa yang perlu dilakukan dengan apa-apa kemerosotan dalam daya tarikan atau ketiadaan lengkap!

Bagaimana untuk memahami: mengapa pembersih vakum menghisap dengan teruk

Bahawa pembersih vakum disedut dengan baik, ia perlu dibersihkan dengan kerap. Mungkin, setiap pemilik pembersih vakum sekurang-kurangnya sekali, ya menghadapi masalah seperti, sedutan sampah yang tidak baik. Di samping itu, selalunya dengan ini dia masih berdengung, dan kadang-kadang bersiul. Pemilik peralatan boleh panik, tetapi jangan risau - alasannya mudah dan mudah dihapuskan.

Pemeriksaan pembersih vakum: tidak menyerap debu, apa yang perlu dilakukan

Terdapat beberapa sebab yang paling pasti mengapa pembersih vakum "tidak menarik". Ini boleh berlaku kerana beg debu yang berlebihan atau penapis yang tercemar. Ia berlaku bahawa perkara itu adalah dalam kegagalan komponen, atau bahkan enjin telah gagal sepenuhnya. Jika enjin dibakar, masalahnya sangat serius - anda perlu membawanya ke perkhidmatan, mengubahnya.

Kadang-kadang mengejutkan, pemilik pembersih vakum tidak melihat alasan paling mudah untuk daya tarikan lemah. Sebagai contoh, pembersih vakum adalah baru, tidak ada pengalaman menggunakannya, jadi pemiliknya tidak menyedari bahawa kosnya pada mod minimum. Itulah bising, dan tujahannya tidak sama.

Jika pembersih vakum tidak menghisap debu, ini mungkin disebabkan oleh objek yang besar

Jika bukan itu, buang pembersih vakum itu sendiri untuk aksesori. Tanggalkan hos dengan berus, buka penutup pembersih vakum. Periksa beg habuk, dan penapis yang lebih banyak, bahagian lain pembersih vakum dan enjin. Sekiranya beg debu dipenuhi walaupun sebanyak 70%, daya tarikan atau lemah - ini adalah pilihan semula jadi. Pada model yang lebih moden terdapat sensor, yang menunjukkan pengisian beg debu.

Beg debu kertas dibuang, yang baru dimasukkan. Tisu perlu dibasuh dengan tangan, selepas membersihkan dari serpihan, kering, dan sekali lagi dimasukkan ke pembersih vakum. Kadang-kadang ia hanya terlepas, tetapi ia tidak begitu berkesan - debu sekali lagi boleh masuk ke dalam peranti, dan sekali lagi kuasa sedutan akan melemah, pembersih vakum akan mula menggigil.

Penapis kotor: pembersih vakum tidak menyerap debu dengan baik, apa yang perlu dilakukan

Pembersih vakum mempunyai dua penapis - penuras ekzos dan penapis halus. Jika sesuatu berlaku kepada mereka, dan pembersih vakum telah berhenti menarik debu dengan betul, anda perlu berurusan dengan butiran ini. Tidak ada yang rumit.

  • Ia terletak di hadapan enjin, biasanya di belakang, di belakang peranti;
  • Bersihkan penapis ini dengan kerap - keluarkan penapis dan bilas dengan baik di bawah air yang mengalir hangat;
  • Sekalipun selepas membersihkan pembersih vakum terhempas dengan buruk, telah kehilangan kuasa bekasnya, perlu membeli penapis baru pembersihan halus yang sama.

Penuras vakum boleh digantikan dengan membeli yang baru

Penapis ekzos mesti diubah setiap 50 jam kerja keras. Ia mesti diperiksa untuk pencemaran, sebab-sebab untuk daya tarikan yang lemah dapat dalam hal ini. Nah, jika dalam kit kepada pembersih vakum terdapat dua pasang penapis, iaitu kit pengganti.

Mengapa pembersih vakum tidak menyala: apa yang perlu dilakukan

Mengapa pembersih vakum tidak menyala sama sekali, atau mematikan pada saat pertama beroperasi? Kes ini mungkin dalam enjin terlalu panas. Dan masalah ini sering berlaku pada hari-hari panas, apabila pembersih vakum digunakan dengan kerap. Pada mulanya, dia menjadi sangat panas, kemudian lemah menghisap, dan kemudian cepat memutuskan sama sekali. Akhirnya - pembersih vakum tidak menyala sama sekali.

Sekiranya pembersih vakum tidak aktif:

  • Berhati-hati memeriksa outlet - mungkin di dalamnya? Semak dengan perkakas elektrik lain. Sekiranya lampu merah tidak terbakar, ia sering menjadi salah kepada saluran keluarnya.
  • Garpu itu tidak boleh rosak, kord itu tidak perlu kinks atau lipatan.
  • Vacuum disassemble, cari tempat di mana kord menyambung ke suis. Kedua-dua kord dan suis mesti utuh, tidak ada kerosakan luaran. Kemudian semak jika arus berada di berus.

Pembersih vakum tidak boleh dihidupkan kerana motor telah dibakar

Kemudian pembersih vakum perlu dikumpulkan, dan sekali lagi dimasukkan ke dalam rangkaian. Jika anda melihat bahawa enjinnya adalah sedikit bunga api, maka ia mungkin perlu untuk menggantikan berus grafit. Tetapi ini tidak selalu menyelesaikan masalah ini. Kadang-kadang ada kekurangan gulungan angker, dan kemudian tiba masanya untuk berkhidmat.

Sebab-sebab yang mungkin: mengapa pembersih vakum mula bekerja dengan kuat

Dan model terbaru Samsung (samsung), dan Kirby, dan Electrolux - mereka semua boleh merosakkan, menjadi sangat luar biasa. Kes ini mungkin dalam penyumbat penapis yang sama. Biasanya ini berlaku apabila pembersihan tidak lama lagi. Enjin mula berfungsi dalam mod beban, jadi bunyi menguatkan, teknik memanaskan. Dengan pilihan ini, pembersih vakum semakin buruk.

Beberapa penyumbat boleh dihapuskan dengan sendirinya. Ia adalah perlu untuk melepaskan hos pembersih vakum, periksa draf udara melalui hos. Jika udara disedut, masalahnya mungkin dalam hos itu sendiri, atau di dalam tiub dengan muncung dan mereka perlu dibersihkan dengan benar dan secara bebas dengan kabel untuk menghilangkan penyumbatan kumbahan.

Pembersih vakum boleh bekerja dengan kuat kerana fakta bahawa beberapa bahagian sudah haus

Dan bagaimana jika air masuk ke pembersih vakum? Nah, pertama sekali, putuskan sambungan dari rangkaian. Sesi pembersihan perlu dihentikan, dan semua butiran mesti dikeringkan, terutamanya penapis. Beg goncang, bertukar ke arah yang bertentangan, basuh dengan tangan, dan kering.

Sekiranya pembersih vakum telah mula "membuang benteng-benteng", jangan tunggu sehingga ia sepenuhnya enggan bekerja. Disassemble, periksa apa-apa masalah. Kadang-kadang, dia hanya dapat menghisap kaus kaki, dan anda sudah secara mental mengucapkan selamat tinggal kepada pembersih vakum. Sehingga ia bertiup udara dengan baik, membersihkannya selepas setiap penggunaan, keringkan penapis. Kuasa jatuh - segera memahami apa yang salah.

Sebab: mengapa pembersih vakum menghisap (video)

Mana-mana pembersih vakum, 1600 W, dan bukan sahaja memerlukan penyelenggaraan. Dalam pengeringan, membersihkan, menyimpan semua butirannya. Jangan biarkan ia terlalu panas, jangan biarkan benda besar masuk ke dalam hos. Jangan biarkan wayar terlewat, dan juga mengikatnya.

Hanya peralatan yang boleh dipercayai dan boleh dipercayai di rumah anda!

Mengapa pembersih vakum menghisap dengan teruk dan apa yang perlu dilakukan mengenainya

Pada satu ketika, pemilik pembersih vakum menghadapi masalah yang sangat biasa, apabila item ini tidak lagi memenuhi tugasnya secara langsung. Masalah ini adalah bahawa pembersih vakum tidak disedut dengan baik atau tidak melakukannya sama sekali. Fenomena ini tidak semestinya menunjukkan kerosakan yang serius pada peranti ini, alasannya boleh menjadi lebih mudah daripada pemilik rumah yang cemas.

Untuk memahami mengapa kerosakan berlaku, anda perlu melakukan diagnosis. Hanya selepas itu anda dapat membuat kesimpulan tertentu. Betul mendedahkan sebab bertindak sebagai jaminan penghapusan cepat pemecahan. Adalah sangat mungkin untuk mengenal pasti masalah secara bebas. Perkara utama adalah untuk mempunyai idea tentang kemungkinan kerosakan biasa yang mengakibatkan kekurangan daya tarikan.

Terdapat beberapa sebab mengapa pembersih vakum berhenti bekerja dengan normal:

  • beg penuh sesak;
  • penyumbat penapis;
  • kegagalan satu atau lebih komponen;
  • kerosakan enjin.

Alasan yang paling umum bahawa pembersih vakum mula bekerja buruk atau bahkan hilang daya tarikan adalah beg penuh sesak. Apabila bekas habuk dipenuhi oleh 70-80%, tujahan mula berkurang secara drastik sehingga ia hilang sepenuhnya. Selalunya dalam model moden peralatan rumah tangga, tahap pengumpulan habuk dipaparkan melalui petunjuk cahaya yang terletak di badan. Jika lampu kecil berwarna hijau, maka peranti ini masih boleh dikendalikan lagi. Warna merah lampu menunjukkan bahawa ia adalah masa untuk menggantikan beg debu. Dalam model yang lebih tua, tidak ada fungsi sedemikian, jadi di sini ia akan menjadi lebih sukar difahami. Ia perlu membuka secara berkala tudung dan rakan sebaya ke dalam beg, jadi katakan untuk mengawal proses secara manual.

Penyelesaian kepada masalah dengan beg debu yang penuh sesak adalah lebih jelas. Sekiranya beg kertas pakai buang dipasang dalam pembersih vakum, ia mesti diganti dengan yang baru. Sekiranya bekas tisu boleh digunakan, ia perlu digegarkan secara menyeluruh. Selepas itu, keupayaan ini ditetapkan semula dalam panduan. Lebih baik, bilas beg yang boleh diguna semula dengan air bersih dan keringkannya.

Jika pembersihan beg habuk tidak berfungsi dan pembersih vakum tidak disedut dengan betul, adalah perlu untuk memberi perhatian kepada pengatur kuasa. Ia berlaku bahawa ia tidak dipasang secara tidak sengaja, jadi teknologi tidak dapat menampung tugas-tugas tersebut. Perubahan rejim membolehkan pembersih vakum untuk melakukan kerja sepenuhnya.

Jawapannya kepada soalan itu, mengapa pembersih vakum telah berhenti mengumpul sampah, sementara itu masih ada, mungkin penapis yang salah. Iaitu tersumbatnya. Memeriksa kebersihan penapis ekzos HEPA dan penapis halus, yang terletak di hadapan motor dan dipasang ke belakang perumahan dengan serius boleh menjelaskan keadaan.

Sekiranya tersumbat dalam penapis halus, ia mesti dibilas dengan air, dikeringkan atau diganti sepenuhnya. Di sini semuanya bergantung pada jenis bahan. Penapis HEPA mesti diubah selepas setiap 50 jam operasi berterusan peralatan, yang akan memastikan prestasi pembersih vakum pada bila-bila masa.

Sekiranya beg debu dan penapis disemak, dan persoalan mengapa pembersih vakum tidak berfungsi kekal, adalah perlu untuk memeriksa komponen utamanya: berus, hos. Oleh itu, hos itu mungkin tidak disambungkan dengan baik (tidak dimasukkan sepenuhnya dalam perumahan) atau rosak secara mekanikal. Anda boleh cuba membersihkan hos dengan wayar. Apabila hos menyumbat, habuk tidak lulus dengan baik, dan pembersih vakum itu sendiri membuat banyak bunyi dan berfungsi dengan kuat.

Berus harus diperiksa untuk pencemaran. Sering kali, mereka mengumpulkan serpihan (tali nipis, rambut, dll.). Kadang-kadang menghilangkan serpihan ini membawa kepada pemulihan sepenuhnya daya tarikan. Di samping itu, tidak diperlukan untuk memastikan roller berus mudah diputar dan tidak dipakai. Di sini, galas itu mungkin jem, yang menghalang udara daripada menghisap. Secara umum, lampiran manik yang tidak betul sering menyebabkan teras yang lemah.

Kegagalan yang paling dahsyat untuk pembersih vakum adalah kegagalan enjin. Anda boleh mengesan kerosakan tersebut dengan menyentuh badan dengan tangan anda. Jika peralatan rumah menjadi sangat panas, maka, kemungkinan besar, alasannya berada di dalam motor. Juga, enjin boleh dimatikan secara berkala.

Video: pembersihan dan pembaikan enjin menggunakan contoh pembersih vakum Samsung

Dalam kes ini, perlu mengeluarkan perlindungan perumahan dan melalui multimeter untuk menelefon bahagian litar. Penyebab yang paling biasa di sini adalah fius ditiup sekering. Dalam kes ini, anda hanya perlu mengganti komponen.

Sekiranya terdapat penggulungan gegelung pada gegelung, disyorkan untuk membeli pembersih vakum baru, kerana pembelian enjin baru adalah tidak praktikal dari segi ekonomi. Sekiranya kenalan di persimpangan wayar hanya dipotong, pembaikan tidak akan menjadi sukar. Kemahiran dan pengalaman utama dengan besi pematerian.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

7 + 3 =