Penebat wap dinding

Penebat wap untuk dinding rumah kayu

Keselesaan kediaman bergantung kepada suhu dan tahap kelembapan di dalam bilik. Di rumah kayu, ini boleh dicapai melalui pemanasan dan penebat haba berkualiti tinggi. Di samping itu, untuk mengurangkan kesan negatif kelembapan pada dinding, lantai dan bumbung, adalah perlu untuk mengawal tahap penghalang wap, dan tugas ini sukar.

Kelembapan yang berlebihan mempunyai kesan negatif terhadap struktur kayu rumah. Terisolasi apabila menggunakan pancuran, memasak, basuh, pembersihan basah, wap sedang mencari jalan keluar dari bilik. Kerana tekanannya jauh melebihi tekanan atmosfera, tekanan stim di siling, dinding, lantai, yang bersamaan dengan perbezaan suhu menggalakkan pembentukan kondensat. Perlahan perlahan struktur kayu dan meterai, air akan berubah bentuk dan memusnahkannya: bahan menjadi busuk, menjadi berkulat, penurunan prestasi mereka.

Jika dalam proses menyediakan rasuk untuk bumbung dan dinding, wap dan kalis air bahan-bahan telah dijalankan, papan untuk balak dan lantai tidak mempunyai perlindungan sedemikian. Di samping itu, lantai lantai pertama rumah diatur di atas tanah, yang meningkatkan kesan negatif kelembapan di atasnya. Untuk mengelakkan proses memusnahkan pembinaan rumah kayu, penjagaan mesti diambil untuk memastikan penghalang wap yang boleh dipercayai. Lapisan pelindung akan berfungsi sebagai pemanas dan menghalang kelembapan daripada menghubungi pokok, membebaskan udara dari bilik ke jalan. Terima kasih kepada ini, kehidupan operasi rumah akan meningkat dengan ketara.

Kelebihan penebatan wap rumah kayu

Kayu (walaupun tidak dirawat) mempunyai tahap penebat haba dan kebolehtelapan yang tinggi. Keaslian bahan ini memungkinkan untuk membina rumah tanpa rasa takut bahawa asap berbahaya akan dilepaskan ke udara di dalam bilik. Di samping manfaat, pokok itu mempunyai kelemahan yang signifikan. Keupayaan untuk mengumpul kelembapan menyebabkan penurunan paras rintangan kepada pemindahan haba dan menimbulkan penguraian kayu. Kemunculan kulat di dinding dan bahagian lain rumah memburukkan ciri estetika kediaman dan boleh menyebabkan pelbagai penyakit penduduk.

Akibat pembasahan dan pengeringan struktur kayu yang teratur, ketegangan sendi semakin merosot, akibatnya ia menjadi dibersihkan. Sekiranya penghalang wap untuk dinding rumah kayu tidak disediakan, bahan-bahan membiarkan udara lembap melalui mereka dan mengekalkan beberapa kelembapan daripadanya. Untuk memperbaiki keadaan kerja dinding dan unsur-unsur lain yang diperbuat daripada kayu, perlu meletakkan penghalang kalis air di persimpangan udara hangat dan struktur penutup yang sejuk.

Pasar bahan binaan menawarkan pelbagai jenis penghalang wap air, yang mempunyai ciri-ciri yang sangat baik. Sebagai peraturan, membran dan pernafasan pernafasan digunakan untuk melindungi dinding rumah kayu dari kelembapan, tetapi terdapat jenis lain kalis air. Bahan apa yang sesuai untuk penebat rumah dan penghalang wap:

 1. Ruberoid. Kelebihan jenis bahan ini untuk kalis air adalah kos rendah, tetapi bahan bumbung lebih sesuai untuk meletakkan bumbung luar bangunan daripada untuk melindungi dinding rumah kayu. Selain itu, lebih baik untuk menggunakan alat tersebut bukan sebagai halangan wap utama, tetapi dalam peranan lapisan tambahan kepada bahan yang lebih efisien.
 2. Kerajang aluminium. Filem ini disalut pada satu sisi dengan logam, di sisi lain mempunyai mesh diperkuat. Peranti sedemikian membantu untuk mewujudkan penghalang wap tertutup dan lapisan yang mencerminkan haba. Untuk melindungi rumah kayu, halangan wap foil ditutup dengan salutan metallized di luar. Meletakkan di dinding bahan tersebut mesti berhati-hati, supaya tidak merosakkan integritinya. Sekiranya anda membuat keputusan untuk memecahkan rumah anda, kediaman itu bukan sahaja akan dilindungi daripada kakisan, tetapi juga terlindung.
 3. Membran penyebaran. Bahan yang dapat menelan wap melindungi kediaman dari kelembapan, mengawal jumlahnya, berkat keupayaan untuk melepaskan udara (dari dua atau satu sisi). Membran penghalang wap mempunyai pekali kebolehtelapan yang tinggi, yang disebabkan oleh struktur mikro bahan. Kelebihan penting filem meresap ialah ketiadaan jurang pengudaraan antara penebat haba dan membran, yang memastikan penggunaan ruang yang paling rasional. Halangan wap seperti itu untuk dinding rumah kayu memberikan pemanasan yang baik di dalam bilik. Tidak seperti jenis penghalang wap lain, membran mempunyai harga yang tinggi - ini adalah satu-satunya kelemahan.
 4. Filem polietilena atau polipropilena. Sebagai perbandingan dengan polietilen, polipropilena lebih stabil, tahan terhadap fenomena atmosfera. Walau bagaimanapun, filem penghalang wap dari bahan ini digunakan untuk mempunyai kelemahan yang ketara - pada bahagian penebat haba, pemeluwapan yang terbentuk di atasnya, yang mengakibatkan kehilangan ciri-ciri prestasi yang cepat dari penghalang wap tersebut untuk dinding. Jenis bahan moden mempunyai lapisan viskip khas dengan kandungan selulosa. Ia menyerap sejumlah besar kelembapan, secara beransur-ansur mengeringkan di bawah tindakan pengudaraan udara. Kelebihan utama filem untuk dinding struktur kayu adalah nilai demokratik mereka, kekuatan, kesederhanaan meletakkan.

Ciri pemasangan penghalang wap untuk dinding rumah kayu

Penghalang wap dipasang bukan sahaja untuk melindungi dinding kediaman dari kelembapan, tetapi juga untuk tujuan memanaskan bilik. Teknologi pemasangan bahan bergantung kepada tempat permohonannya. Pembina boleh meletakkan penghalang wap di bahagian luar atau dalaman dinding, bergantung pada keadaan bangunan, jenis kayu balak, dan faktor lain. Terdapat ciri-ciri tertentu pemasangan penghalang wap apabila melampirkan bahan dari dalam atau luar.

Jika dinding rumah diperbuat daripada balak bulat, jurang pengudaraan mungkin tidak ditinggalkan: fungsi mereka dilakukan oleh jurang di persimpangan balok. Sekiranya strukturnya terdiri daripada kayu halus dengan sekatan segi empat tepat atau persegi, adalah mustahil untuk meletakkan penghalang wap secara langsung di dinding - ini akan mengakibatkan kesukaran untuk melepaskan stim. Dalam kes ini, kayu balak pertama disumbat dengan rel sebanyak 2.5 cm (langkah di antara mereka adalah 1 cm). Selepas peti dipasang, di mana penebat haba diletakkan. Lebih dari filem kalis air diregangkan, dan hanya selepas itu ia mungkin untuk mula menghias dinding.

1

Dengan prestasi kerja yang sesuai di dalam bilik, satu mikroklimat biasa dikekalkan, yang ideal bukan sahaja untuk rumah balak, tetapi juga untuk struktur bingkai. Kaedah pemasangan pemasangan luaran penebat halangan wap untuk dinding adalah mudah, jadi ia boleh dijalankan secara bebas, tanpa penglibatan pembina mahir.

Apabila penebat dalaman sebuah rumah kayu

Peringkat pertama peletakan dalaman penghalang wap melibatkan pembersihan permukaan dinding dengan rawatan berikutnya dengan antiseptik. Selanjutnya, mengikut arahan, peti rak dipasang. Di dalam rak lekap, pemanas diletakkan (sebagai contoh, bulu mineral), di mana lapisan penghalang wap diikat dengan paku atau penahan. Jika membran penyebaran dipilih untuk tujuan ini, ia diletakkan terus pada bahan penebat haba atau meninggalkan jarak 5 cm di antara penebat haba dan penghalang wap. Filem mesti diregangkan dengan baik, jika tidak, sifat pelindung akan menjadi rendah.

Di mana untuk menempah dan berapa banyak halangan wap dinding

Bahan untuk penebat dan penghalang wap dinding kayu boleh dibeli di kedai bangunan. Pilihan yang paling luas tersedia di pasar raya besar khusus. Di samping itu, anda boleh memesan parobarrier di Internet, tetapi pastikan kualiti barangan anda hanya boleh apabila anda menerima pembelian. Berapakah penghalang wap untuk dinding rumah kayu? Berikut adalah jadual dengan contoh harga bahan dari pengeluar yang berbeza.

Penebat wap dinding rumah bata

Bagi mana-mana penghalang wap rumah batu bata adalah unsur penting dan perlu pembinaannya, melindungi dinding dan penebat dari kesan kelembapan yang tidak diingini. Ini jenis perlindungan yang menghalang pembentukan banyak nuansa, termasuk jamur, acuan dan masalah lain. Harus diingat bahawa peletakan bahan yang sesuai tidak memerlukan usaha khas. Titik utama adalah persiapan yang sesuai dari dinding rumah. Bersama ini, anda perlu menghadapi pilihan komponen bangunan yang diperlukan untuk bekerja.

Biasanya unsur-unsur halangan uap tidak hanya tetap pada permukaan mendatar, tetapi dilancarkan, dari bawah ke bawah. Kain bahan diletakkan tidak menegak, tetapi secara mendatar. Pengancing mereka dilakukan dengan bantuan pelebaran dan kayu kayu.

Pada masa ini, bahan-bahan penghalang wap itu dikenali kerana memanaskan dinding rumah bata:

 • - filem polietilena biasa;
 • - kaca, bumbung dan bahan berasaskan wap berasaskan bitumen;
 • - aluminium foil;
 • - getah cecair;
 • - isospan, megasole dan lain-lain;
 • - busa poliuretana.

Klasik penghalang wap masih dianggap filem polietilena. Untuk penggunaannya, syarat khas dikenakan, kerana bahan itu mudah rosak semasa meletakkan. Ingatlah bahawa elemen ini semestinya mempunyai asas yang berlubang, jika tidak, ia akan menahan udara bersama dengan stim. Untuk memastikan mikroklimat optimum dari bahagian dalam bilik dalam kes ini, kemungkinan besar, tidak akan berfungsi.

Ia dibenarkan untuk membubarkan membran penghalang wap sahaja. Untuk tujuan ini, roller khas diperlukan, di permukaan kerja yang terdapat paku tajam atau kuku yang didorong.

Perbezaan antara bahan penebat membran dan filem konvensional adalah bahawa ia terdiri daripada beberapa lapisan, yang masing-masing melaksanakan fungsi tertentu.

Penebat penebat dan penebat menggunakan stapler pembinaan, atau secara manual, paku dengan lapisan galvanis. Untuk mengelakkan kelembapan dari menembusi bahagian dalam rumah, dan juga ke dinding, disyorkan bahawa pinggir bawah penghalang wap diletakkan di bawah garis asas tanda-tanda pra-dibuat. Meletakkan kepingan bahan semestinya dibuat bertindih, dengan bertindih lapisan sebelumnya dalam 50 mm dan lebih. Profesional juga membuat pengedapnya dengan menggunakan pita pelekat khusus penghalau air atau pita pita untuk penghalang wap. Semua jahitan harus terpaku dengan baik, tidak sepatutnya terdapat sebarang jurang.

Jangan mengambil perlindungan dari dinding rumah dan penebat sebagai pengecualian tanpa syarat sebarang penembusan wap di dalamnya. Biasanya komponen membran digunakan, yang, walaupun segala-galanya, mampu melepasi jumlah tertentu udara. Jika tidak, kesan rumah hijau akan terbentuk dari bahagian dalam bilik, akibatnya yang lebih buruk daripada membasahkan penebat dan pembinaan dinding bata di dalam rumah. Kelembapan memisahkan secara kualitatif dari arus udara yang melewati, oleh itu ia tidak lagi mempengaruhi komponen utama dari dalam. Apabila menggunakan penebat haba khas dengan "kot" dalaman, aliran aliran basah melalui ventilasi ekzos dijamin.

Pakar sebagai komponen penghalang wap semakin memilih mastic biasa. Ia, selepas pengerasan dan memperoleh ciri prestasi, dapat mengekalkan kelembapan dengan sempurna, sambil membenarkan udara yang mencukupi untuk dilalui. Rawatan dinding bata rumah biasanya dilakukan sebelum kemasan akhir bangunan.

a. Antikondensatnaya pelbagai lapisan lapisan penghalang "Brane D Super";

b. Bertetulang wap kalis air Izospan RS;

c. Menggambarkan halangan haba-hidro-wap Izospan FX;

Bahan kalis air satu lapisan dengan kebolehtelapan yang tinggi Tyvek Pepejal.

Ciri-ciri halangan wap dinding bata dari dalam

Berkualiti tinggi dan sukar untuk memasang penghalang wap diperlukan untuk batu bata elit mahal. Peranti halangan wap struktur sedemikian sangat rumit. Di samping itu, penebat stim mungkin diperlukan di rumah-rumah besar moden, yang mempunyai sejumlah dinding dinding, membahagikan ruang menjadi zon banyak. Mereka biasanya dirawat dengan bahan penyerap bunyi, seperti gentian kaca atau bulu mineral, yang takut kelembapan. Sekiranya ini tidak dicegah, maka komponen-komponen ini akan kehilangan sifat positif dan bentuknya. Oleh sebab itu, halangan wap juga diletakkan di atas. Pemasangannya boleh dilakukan dengan bantuan rel kayu biasa yang dirawat dengan komposisi antiseptik.

Pemprosesan dinding-sekatan sentiasa dua sisi. Sendi hendaklah bertindih tidak kurang daripada 30mm. Nuansa penting adalah titik lain yang mereka tidak sepadan dengan kedua-dua pihak dan lebih dekat daripada 500mm satu ke yang lain. Penyelesaian yang ideal adalah penggunaan filem dengan lapisan foil. Bahagian yang berkilat harus ditunjukkan ke luar.

Dalam hal pemprosesan tambahan dinding bata rumah dengan berpihak, halangan wap perlu dipertimbangkan pada peringkat awal pembinaan. Dan dalam kes ini, filem foil akan menjadi pilihan yang sangat baik. Pengasingan diletakkan pada bingkai kayu, dengan sendi pengedap dengan pita kelembapan tahan.

Bagaimanakah halangan wap dinding bata rumah?

Penebat wap boleh dilakukan dalam beberapa cara, masing-masing mempunyai kelebihan, ciri dan spesifiknya sendiri.

Hanya melaksanakan perlindungan yang dikehendaki dinding dari dalam, menggunakan filem polietilena dan membran penyebaran dengan ketebalan tidak melebihi 1mm. Oleh itu, adalah realistik untuk meminimumkan penembusan stim dari angkasa ke pemanas. Di samping itu, rintangan haba akan meningkat, yang akan menjadikan reka bentuk lebih tahan lama. Jangan lupa bahawa permukaan dinding wap halangan rumah batu dari dalam harus menjadi gelung tunggal, termasuk pertimbangan tingkat bawah tanah dan loteng.

Selalunya digunakan bahan khas berdasarkan foil dengan kemampuan mencerminkan haba. Ia mudah untuk diperbaiki ke mana-mana permukaan dengan penyelesaian perkakasan atau gam. Pastikan anda meletakkan kedudukan mencerminkan dengan betul. Arahnya harus berada di dalam bilik.

Pada mulanya, adalah perlu untuk menentukan kawasan kerja. Hitungkan luas permukaan, yang akan dibentangkan perlindungan halangan wap dan bertambah nombor ini dengan 0,1-0,15 (perlu menambah 10-15% daripada jumlah kawasan). Sebagai contoh, kami menganggap bahawa penebat haba struktur akan dijalankan dengan bulu mineral. bulu mineral mesti dilindungi daripada kedua-dua pihak: dari dinding - dari kondensat dan bahagian dalam premis - dari wap.

Sebagai penghalang wap, pakar kami mencadangkan untuk memilih salah satu bahan foil komposit yang mencerminkan: alufom, penoteram atau penofol.

Selepas memilih bahan, perlu menyediakan permukaan untuk meletakkan penghalang wap. Sejak bahan jenis ini mempunyai kekuatan yang amat rendah, ia adalah perlu untuk berhati-hati memeriksa permukaan dinding - cusps dengan mudah boleh merosakkan penebat. Keluarkan apa-apa yang boleh mengurangkan kecekapan penebat, dan juga keluarkan habuk dan kotoran.

Kemudian anda perlu menetapkan kalis air dari sebelah sejuk penebat. Sejak tema artikel ini tidak kalis air, ia akan dianggap bahawa dinding bata telah dilindungi dari kelembapan mahal dan berkualiti tinggi mikro-simen kaedah suntikan, acrylate atau gel metakrilat.

Kemudian penebat bulu mineral dipasang dengan meletakkan plat bulu mineral dalam jurang antara selat.

Langkah seterusnya adalah meletakkan penghalang wap di atas pemanas dan kemudian memasangnya dengan rak. Kavala hendaklah sesuai rapat antara satu sama lain, dan sendi-sendi itu hendaklah terpaku dengan pita bermeter untuk penghalang wap.

Pada akhirnya, penamat selesai, sebagai contoh, dengan lapisan, jika anda terlibat dalam pembinaan mandi.

Bilakah tidak mustahil untuk dilakukan tanpa penghalang wap dinding bata rumah dari dalam?

Ia amat penting untuk melindungi permukaan dalam situasi berikut:

 • 1. Dinding ditutup dengan penebat dalaman. Selalunya ia adalah bulu mineral, kerana ia memberikan kesan pernafasan. Kelemahan yang ketara dalam kaedah ini adalah bahan hygroscopicity yang tinggi, yang menyebabkan kemusnahannya. Satu-satunya jalan keluar ialah meletakkan penghalang wap.
 • 2. Apabila perlu untuk memelihara mikroiklim yang dikehendaki di ruang angkasa. Perlindungan dinding tambahan akan membantu mewujudkan penghalang yang boleh dipercayai, berkesan dan efektif untuk kelembapan dan pengudaraan yang mencukupi.
 • 3. Jika perlu untuk menyediakan perlindungan angin yang kuat, terutamanya di bangunan dengan fasad berventilasi. Akibatnya, sangat mungkin untuk mengurangkan beban pada pemanas utama dan memberikan "kesan pernafasan". Perlu diingati pelaksanaan jurang pengudaraan, di mana kelembapan berlebihan akan dihasilkan.

Sebagai kesimpulan, kami akan mengatakan bahawa mana-mana peranti penghalang wap perlu menyediakan pengedap yang boleh dipercayai dan berkesan bagi tempat-tempat penggabungan bahan penebat. Tugas utama menggunakan komponen yang sesuai adalah untuk melindungi pemanas daripada kelembapan, kerana ia secara semula jadi dikeluarkan sangat lama dan sangat tidak cekap. Mengabaikan masalah ini akan mengakibatkan hakikat bahawa perlindungan haba dinding bata rumah anda dari dalam masa beberapa tahun akan kehilangan kualiti positifnya dan menjadi tidak sesuai digunakan.

Penebat wap untuk dinding rumah kayu dari dalam dan luar

Bahan tradisional untuk pembinaan rumah adalah pokok. Ia mula digunakan pada masa lalu yang jauh. Dalam usaha untuk mendapatkan perumahan yang mesra alam, orang moden semakin memperhatikan bahan ini. Tetapi proses penyuntingan telah menjadi berbeza. Dan kerana ini hari ini kita perlu menggunakan bahan binaan tambahan. Ini termasuk penghalang wap untuk dinding rumah kayu. Mengenai apa itu dan apa yang digunakan, mari bercakap tentang artikel ini.

Di zaman dahulu, rumah kayu tidak memerlukan penebatan atau penambahan tambahan. Ciri-ciri penebat habanya mencukupi untuk memastikan peredaran udara di antara bilik dan jalan. Kayu itu hanya "bernapas", dan ini sudah cukup.

Hari ini, semua kerja dijalankan mengikut keperluan dan pengiraan tertentu. Oleh itu, sebagai tambahan kepada keramahan alam sekitar, rumah kayu juga harus mematuhi piawaian penjimatan tenaga. Dan ini membawa perubahan dalam konsep "rumah kayu". Pada masa ini, ia difahami olehnya selalunya sebagai "piro9raquo; dari beberapa lapisan bahan binaan.

Sememangnya, udara sukar untuk melepasi semua lapisan ini. Peredaran bebasnya terganggu. Stim masih ada di dalam "pie9raquo;. Akibatnya, bentuk kondensasi di dalam. Hasilnya, ternyata lapisan penebat basah.

Bahan-bahan yang digunakan untuk memanaskan rumah, di bawah pengaruh kelembapan kehilangan sifatnya, cacat. Di samping itu, pemeluwapan menyebabkan penampilan cendawan dan kulat pada pokok itu. Akibatnya, struktur bahan itu terganggu. Kayu mula "menghancurkan", sendi kayu balak dilanggar.

Memahami proses di atas memerlukan penggunaan lapisan pelindung. Untuk tujuan ini, halangan wap digunakan untuk dinding rumah kayu.

Bagaimanakah dinding "piro9raquo" kelihatan? jenis bingkai

Untuk memahami sepenuhnya mengapa penghalang wap digunakan untuk dinding rumah kayu, adalah lebih baik untuk menyusun semua lapisan "pie9raquo;. Jika rumah dibina dalam jenis bingkai, ia kelihatan seperti "piro9raquo; seperti berikut:

 • selesai bilik;
 • penebat stim dinding dalaman sebuah rumah kayu;
 • rangka;
 • Pemanas;
 • Lapisan penebat (dari angin, kelembapan);
 • kemasan luaran rumah.

Penebat wap untuk dinding luar rumah kayu juga dilakukan untuk melindungi struktur dari angin dan kelembapan.

Membina bangunan balak pepejal

Penggunaan log mengubah susunan penetapan bahan binaan, ciri bangunan bangunan jenis bingkai. Dalam kes ini, penghalang wap diletakkan untuk dinding rumah kayu dari luar, dan bukan di dalamnya.

Lapisan penebat diletakkan di atas balak. Seterusnya, rangka untuk pemanas dipasang. Untuk melakukan ini, paling kerap menggunakan balok kayu. Kemudian lapisan kalis air diperbaiki. Di atas semua ini, lapisan selesai selesai. Mana-mana bahan binaan yang sesuai boleh digunakan sebagai yang terakhir. Pilihan mereka untuk hari ini sangat hebat. Segala-galanya bergantung pada pilihan dan kemungkinan kewangan para pemilik bangunan. Sebagai contoh, dengan cara ini penghalang wap dilekatkan ke dinding rumah kayu di bawahnya.

Sebagai lapisan penghalang wap, beberapa jenis bahan binaan boleh digunakan:

 • Filem ini diperbuat daripada polietilena, yang mempunyai ketebalan hanya satu milimeter. Ini adalah pilihan yang paling mudah dan murah. Tetapi ia mempunyai satu kelemahan penting. Hakikatnya adalah bahawa filem itu benar-benar menghalang peredaran udara biasa. Akibatnya, dinding tidak boleh "bernafas" 9raquo;. Gunakan bahan semacam ini mesti sangat berhati-hati. Ia mudah menangis. Jangan tarik terlalu keras. Jika tidak, perkembangan bermusim bahan-bahan yang tidak dapat dielakkan boleh menyebabkan kerosakan filem.

 • Mastic halangan uap sempurna melepasi udara dan mengekalkan kelembapan, menghalangnya daripada menembusi di dalam. Ia digunakan terus sebelum penamat bilik.
 • Filem membran - pilihan terbaik. Penebat itu boleh dilindungi dari kelembapan, manakala peredaran udara dilakukan dalam jumlah yang ditetapkan.

Penghalang wap yang paling biasa untuk dinding rumah kayu jenis ketiga. Ia adalah membran pelindung. Oleh itu, kita akan mengamalkan ciri-cirinya dengan lebih terperinci.

Membran penghalang wap adalah bahan inovatif yang muncul tidak lama dahulu. Kelebihan utamanya ialah:

 • Perlindungan cemerlang terhadap penembusan kelembapan.
 • Udara melewati membran, yang menghalang penampilan kesan rumah hijau yang dipanggil.
 • Sangat selamat untuk orang ramai.
 • Tidak memancarkan bahan berbahaya dan berbahaya.

Walaupun di peringkat pilihan bahan binaan, perhatian harus dibayar kepada isu kekuatan membran. Untuk mengurangkan kos beberapa pengilang mengurangkan angka ini. Apabila digunakan, membran ini mudah rosak. Dan siapa yang memerlukan halangan wap yang rosak untuk dinding rumah kayu?

Bahagian yang membentang membran - satu lagi nuansa penting. Ia harus dipantau dengan ketat, supaya halangan uap terletak tepat seperti yang dikehendaki oleh pengilang. Jika anda mengembangkannya dengan sisi lain, ia tidak akan membawa kesan yang diingini.

Kaedah pelindung lapisan pelindung

Untuk pembinaan kediaman, rasuk pelbagai jenis boleh digunakan. Bergantung kepada hal ini, penghalang wap untuk dinding rumah kayu dari luar dapat diperbaiki dengan dua cara.

Yang pertama digunakan dalam keadaan di mana balak adalah bulat. Lapisan pelindung boleh diikat terus ke log.

Untuk log dengan seksyen rentas persegi atau persegi, pilihan ini tidak sesuai. Dalam keadaan sedemikian, sebidang seluas kira-kira dua setengah sentimeter disumbat ke dalam log itu sendiri. Di antara mereka, selang urutan satu meter diperhatikan. Penghalang wap ditetapkan ke rel yang dipasang.

Menggunakan penghalang wap di dalam bilik

Perlindungan daripada kelembapan disediakan bukan sahaja di luar bangunan. Terdapat juga penghalang wap untuk dinding rumah kayu dari dalam. Seluruh proses akan kelihatan seperti ini:

 • Di dalamnya, dinding itu diikat dengan peti kayu. Untuk melakukan ini, gunakan bar yang berukuran lima sentimeter.
 • Kemudian lapisan kalis air dipenuhi. Dalam kes ini, wujud jurang antara dinding dan filem yang diberikan. Ia adalah perlu untuk pengudaraan bilik.
 • Profil logam dipasang pada papan peti melalui kalis air.
 • Dalam sel-sel yang terbentuk antara profil, pemanas diletakkan.
 • Dari atas semuanya ditutup dengan membran penghalang wap. Dia meletakkannya lapped. Sendi disegel.
 • Selesai "piro9raquo; cangkang luar, yang ditutup dengan trim penamat.

Penghalang wap yang dibentangkan untuk dinding rumah kayu di dalam rumah akan menghalang kondensat daripada muncul di "pie9raquo;.

Apa yang anda perlu ingat semasa proses pemasangan

Adalah sangat penting untuk menyediakan dinding kayu dengan betul sebelum memasang halangan wap. Untuk ini, semua sendi dan slot harus dimeterai sepenuhnya.

Di luar bangunan, bahan penghalang wap tidak perlu dipasang dengan ketat ke dinding kayu. Ia perlu untuk membuka bukaan antara penghalang wap dan trim. Mereka perlu untuk peredaran udara. Terima kasih kepada mereka, kondensat dari filem itu akan melarikan diri secara semula jadi.

Dalam kes rumah bingkai, keadaannya adalah sebaliknya. Untuk pemanas tidak diperlukan dinding tegar. Ia dipasang di antara balok, dari mana bingkai dipasang. Akibatnya, dua pertiga dari keseluruhan dinding adalah pemanas. Oleh itu, ia mesti dilindungi dengan berhati-hati dari kelembapan. Jika tidak, bahan itu akan kehilangan semua ciri penebat haba dan ciri-ciri lain. Deformation of the heater akan membawa kepada kemunculan retak.

Kaedah untuk memasang lapisan penghalang wap

Untuk mencapai kesan maksimum dari penggunaan membran penghalang wap akan membantu pematuhan dengan beberapa peraturan mudah:

 • Gambar pada membran harus menghadap anda, bukan dinding.
 • Bahagian individu penebat disapu. Mereka perlu satu sama lain tidak kurang daripada sepuluh sentimeter.
 • Menggulung bahan hanya dalam arah melintang.
 • Semua sendi disegel. Untuk ini, mereka terpaku dengan pita, lebar yang sepatutnya lebih dari sepuluh sentimeter.
 • Pita ini juga terpaku dengan unsur-unsur yang rumit: sudut, niches, ledges, bukaan tingkap dan pintu, dan sebagainya. Semua permukaan bersebelahan terpaku dengan pita pelekat. Ini akan meningkatkan ketegangan.
 • Berhampiran tingkap, perlu menyediakan rizab membran, supaya semasa ubah bentuk penebat tidak rosak. Stok dibuat dalam bentuk lipatan.
 • Bahan mesti dilindungi sepenuhnya dari sinaran matahari yang jatuh di atasnya. Ini terutama berlaku berhampiran bukaan tingkap.
 • Kaedah untuk menetapkan halangan wap bergantung kepada bahan yang dipilih. Filem polietilena dan polipropilena diperbetulkan dengan stapler atau kuku pembinaan konvensional. Bahawa bahan itu tidak rosak, ia disyorkan untuk menggunakan kuku kayu itu. Dengan bantuan mereka, halangan wap ditekan terhadap peti itu. Dari atas semua perkara ini ditetapkan. Membran lebih stabil dan tidak mudah rosak. Tetapi ia boleh diperbaiki dengan cara yang sama.

Penebat wap tidak akan melaksanakan fungsinya jika proses pemasangan dilakukan dengan pelanggaran. Kesalahan yang paling umum ialah:

 • Pemasangan adalah ceroboh. Ini bermakna penyambungan sendi yang tidak baik, kehadiran sebilangan besar lipatan, kerosakan material dengan cara mekanikal.

 • Bahan diambil secara tidak betul. Apabila memilih penebat, adalah perlu untuk mempertimbangkan di mana ia akan diikat: di dalam atau di luar. Sebagai contoh, membran meresap hanya sesuai untuk kegunaan dalaman.
 • Kesan penghalang uap ganda. Berlaku kerana tidak mematuhi teknologi pemasangan. Sesetengah jenis bahan dipasang dengan rapat ke dinding. Bagi yang lain, adalah perlu untuk mengumpul peti.

Pengilang bahan halangan wap

Banyak syarikat moden menghasilkan filem untuk penebat penghalang wap. Yang paling popular ialah:

Penebat wap untuk dinding rumah kayu "Izospan9raquo; dari syarikat Gexa layak menyebutnya secara berasingan. Perusahaan ini menghasilkan beberapa jenis bahan penghalang wap. Mereka boleh digunakan di dalam atau di luar premis, untuk dinding atau siling, untuk "pie9raquo; dengan pemanas atau tanpa.

Penebat stim rumah kayu akan membantu mengekalkan keadaan yang selesa di dalam bilik dan akan memanjangkan hayat bangunan itu dengan ketara.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

3 + 5 =