Penebat wap untuk dinding rumah bingkai

Contents

Penebat wap di rumah bingkai

Penebat wap di rumah kayu. Setiap orang yang membina rumah kayu rangka bertanya mengenai perkara ini di tempat pertama! Saya sudah menulis tentang penghalang wap dan kalis air, tetapi memutuskan untuk mendedahkan tema pertempuran dengan stim, secara berasingan kerana kesilapan dalam penghalang wap sangat penting untuk masa depan rumah.

Penebat wap - ini adalah mana-mana filem dengan kebolehtelapan wap yang rendah, yang dipasang di rumah bingkai INSIDE, supaya tidak membiarkan wap masuk ke pemanas dan menyimpan yang terakhir dari pembasahan berterusan.

Jangan mengelirukan dengan kalis air, yang diletakkan di luar dan diperlukan untuk melindungi bingkai kayu daripada kelembapan! Ada membran khas yang digunakan.

Adakah saya memerlukan penghalang wap di dalam rumah bingkai?

Ya. Teknologi pembinaan rumah bingkai mengandaikan kehadiran bahan penebat wap di dinding, lantai dan lantai! Kita mesti membuat kontur yang lengkap dengan penghalang wap, oleh itu sering bangkai dipanggil "rumah termos".

Apakah filem penghalang wap?

 • Jangan biarkan penebat (tidak membiarkan kelembapan itu)
 • Iklim di rumah bingkai menstabilkan

Untuk ini, bahan halangan wap khas digunakan, filem spunbond dan lain-lain tidak akan berfungsi.

Sisi mana untuk meletakkan (timbunan) halangan wap?

Dan anda mengambil filem penghalang wap biasa, maka kedua-dua pihak tidak perlu melihat. Tetapi jika anda telah mengambil filem stim khusus, maka lihat dalam arahan. ada apa-apa yang ditulis. Hanya jangan malas atau pembina.

Sebagai tambahan kepada pengeluar, bagaimana untuk meletakkan penghalang wap pengeluarannya dengan betul, tidak ada yang tahu, kepada setiap mereka nota mereka sendiri. Tetapi adalah logik bahawa bahagian dengan jenamanya berada di dalam dan kita melihatnya, mereka cuba untuk kita!

Mempunyai Isospan-B semuanya mudah. Permukaan yang kasar di dalamnya, terdapat kelembapan, bahagian lembut filem stim ini diletakkan pada pemanas.

Ini menimbulkan persoalan tentang bagaimana untuk menyusun hujung penghalang wap. Anda boleh mendapatkan tapak pengilang filem penghalang wap dan lihat di sana maklumat yang tepat, contohnya di tapak Yutafol (isospan tidak mempunyai tapak biasa).

1

Penebat wap untuk dinding rumah bingkai

Di dinding rumah kayu atau bingkai, pasangan itu terisolasi ke dinding, iaitu, di dalam. Di luar, ia tidak boleh dikunci, dinding akan rosak.

Penebat wap partition rumah bingkai

Pemisahan tidak perlu menjadi penebat wap, kecuali pengecualian bilik basah. Terdapat benar-benar lebih baik untuk meletakkan filem PE dari dalam! Tetapi tidak pada kedua-dua belah dinding.

Jika anda bimbang bahawa penebat akan menjadi debu dan masuk ke dalam paru-paru anda - letakkan septum di kedua-dua belah pihak - meban wap yang telap!

Penebat wap dan lantai di dalam rumah bingkai

Ia adalah mungkin untuk menguap lantai dengan filem (standard), tetapi ia boleh sedikit lebih mudah - lapisan untuk laminat + papan lapis atau OSB di lantai memberikan hasil yang baik. Atau secara umum linoleum. Seks bukanlah tempat di mana banyak stim berlaku, pasangan kebanyakannya naik!

Silingnya lebih rumit. Siling perlu wap dimeteraikan tepat dengan filem, kerana semua wap naik. Saya mempunyai teks tentang bagaimana ia kelihatan di rumah saya - Melekapkan peti kayu di siling.

Penebat wap di lantai di rumah bingkai

TIDAK perlu untuk mengunci wap lantai antara lantai, seperti udara panas di bahagian atas dan bawah. Tetapi siling atas adalah perkara lain, kita bekerja di sana serta dengan siling.

Soalan Lazim. Soalan-soalan yang kerap ditanya mengenai Penebat Buih Frame House

Penebat wap. Di dalam atau di luar?

Sudah tentu di dalam! Stim berasal dari haba hingga sejuk.

Apakah halangan wap yang dipilih untuk dinding rumah bingkai

Untuk tembok dan, pada umumnya, penghalang wap terbaik untuk rumah bingkai adalah filem polietilena biasa dengan ketebalan 200 mikron (bukan nipis).

Tetapi jika anda benar-benar mahukan anda boleh membeli aisfer Izospan atau Yutafol, tetapi bagi saya - ia adalah pembaziran wang. Orang Amerika biasanya menggunakan polietilena dan tanpa jenama apa pun.

Adakah rumah bingkai mungkin tanpa halangan wap?

Di beberapa iklim, contohnya, selatan, adalah benar-benar mungkin untuk membina rumah bingkai tanpa filem penghalang wap. Tetapi pilihan ini adalah individu dan anda perlu mengira dengan jelas pai dan titik embun. Saya tidak akan mula bereksperimen seperti ini

Adakah saya perlu melekatkan penghalang wap dan bagaimana?

Ya! Anda boleh gam filem dengan pita getah butil khas dan gam. Satu-satunya cara untuk melakukan ini bukan untuk melekatkan penghalang wap.

Cara membuat penghalang wap pada video:

Untuk menilai rekod, anda mesti menjadi pengguna berdaftar laman web ini.

Maxim Kazakov

Saya merancang dan membina sendiri rumah bingkai di bawah semua peraturan pembinaan rumah bingkai. Saya blog tentang pembinaan bangkai yang betul dari segi teknologi Kanada dan Scandinavia. Saya membina dan merekabentuk rumah bingkai. Mel untuk kenalan: [email protected]

Pendaftaran rumah bingkai sebagai pembinaan haram melalui mahkamah

Toleransi untuk pembinaan rumah bingkai

Pemasangan tingkap di rumah bingkai (bukan sahaja dengan tangan mereka sendiri)

Tahun lepas, pada bulan September dan Disember, saya membina sebuah rumah bingkai, dengan kebodohan saya memintanya untuk segera menutup seluruh OSB, DSP.

1. Log, dinding luaran, lantai - 200x50, sekatan - 100 * 50

2. Segala-galanya di dalamnya tertutup wap, dinding dan siling terdampar / rak, kemudian OSB 9mm tanpa jurang udara

3. Penebat di mana-mana diisi sepenuhnya 150 atau 200 mm.

4. Peranti lantai adalah seperti berikut: pada balak ada penghalang wap di atas, kemudian papan 150x40 dengan jurang antara mereka 3-4 cm, di atas OSB 18mm. dan DSP (dalam sous)

Soalan pembaca: Terdapat masalah berikut. Memandangkan papannya lembap semulajadi, ditambah pula dengan perlindungan halangan kebakaran, semuanya telah dibina dalam tempoh yang sejuk / hujan, basah, ternyata papan (150x40) kelihatan basah dan ditutup dengan segera (lantai). Hasilnya adalah termos: bahagian bawah penghalang wap, di atas OSB, yang juga tidak membenarkan kelembapan.

Saya memanjat untuk memeriksa dan menyedari hakikat bahawa papan itu menjadi jamur / jamur. Kini saya perlu melepaskan OSB / DSP, papan proses dengan dua cecair (peluntur neomid dan biosecurity untuk kerja luaran), selain itu saya perlu merobohkan papan, kerana kapal terbang rendah tidak diproses. Dalam hal ini, soalan: adakah saya meninggalkan halangan wap atau mengeluarkannya, atau menggantikannya dengan membran wap-telap, contohnya isospan A? Pakai penghalang wap atau membran di atas balak atau di papan saya mempunyai tiga tingkat, sejuk atas. Oleh itu, soalan saya berkenaan dengan seks di tingkat pertama dan kedua.

Soalan kedua. Bagaimana hendak melepaskan jarak antara papan dan sama ada perlu? Mungkin masuk akal untuk membawa halangan wap dinding hanya ke lantai (sehingga bahagian atas atau bawah OSB / DSP), dan kemudian meninggalkan kemungkinan untuk mengedarkan udara dari jurang bolong di antara papan (150x40) ke dinding / sekatan? Sekarang halangan wap dari dinding pergi ke lantai. Tiada jurang.

lantai di tingkat dua - tidak ada filem sama sekali. sebuah filem tingkat pertama - satu filem diperlukan. papan boleh diproses dan kembali ke tempat tidur, biarkan kelembapan menguap dan menutup lagi, saya fikir, tidak apa-apa untuk tidak bersama mereka pada akhirnya. Ia tidak perlu untuk mengalihkan lantai, rumah bingkai mesti germik dengan sendirinya, dan pengudaraan oleh pengudaraan.

Penebat wap di rumah bingkai

Penebat wap di rumah bingkai dijalankan untuk melindungi bahan-bahan penebat haba daripada kelembapan, yang boleh menjejaskan mereka di dalam rumah. Harus diingat bahawa keperluan utama pemasangan mana-mana penebat adalah berkualiti tinggi dan paling sesuai untuk dinding dan lantai bingkai. Jika air mengalir, bahan tersebut akan kehilangan sifat positifnya, mengubah bentuk dan keberkesanannya.

Secara semulajadi, pengasingan umum rumah juga akan menderita. Satu-satunya penyelesaian yang betul dan munasabah untuk mengecualikan situasi sedemikian ialah penggunaan halangan wap. Artikel ini menjelaskan secara terperinci cara meletakkannya, ciri-ciri kerja-kerja pembinaan dan apa yang, sebenarnya, adalah komponen ini.

Mengenai ciri-ciri bahan penghalang wap

Penebat wap dipanggil komposisi khas dengan struktur berliang, kerana ia adalah mungkin untuk mengurangkan kadar penembusan wap air dan kesannya kepada penebat haba. Adalah penting untuk memahami bahawa bahan hanya boleh mengurangkan dengan ketara, tetapi tidak mengecualikan proses negatif ini. Ia mempunyai membran dengan sisi licin dan kasar, "polaritas" yang sangat penting untuk dipasang. Yang kedua ini direka untuk penyejatan dan penyejatan kelembapan.

Menjalankan penumpukan penebat yang disebutkan, adalah perlu untuk dibimbing oleh peraturan: sebelah kasar ditujukan ke dalam bilik, dan licin kepada komponen pemanasan. Adalah diharapkan bahawa semua komponen rapat antara satu sama lain, serta dinding atau lantai.

Kerana kehadiran lapisan berliang, seluruh bingkai dan permukaan rumah dapat "bernafas". Oleh itu, pertukaran udara yang diperlukan, peredaran udara di ruang disediakan dan kesan rumah hijau tidak dikecualikan. Pengudaraan dilakukan bukan sahaja melalui pintu terbuka atau tingkap, tetapi lantai dan dinding rumah. Menurut penyelidikan pakar, dalam struktur log bangunan menegak unsur mampu melewati hingga 35% udara.

Secara kategori adalah dilarang Di dalam rumah bingkai, gunakan polietilena satu bahagian yang biasa dengan peletakan berterusan di dinding dan lantai. Hakikatnya adalah bahawa dalam keadaan seperti di antara pengikat ini akhirnya akan membentuk dan stagnasi kelembapan. Ini semestinya menyebabkan kemusnahan dan kemusnahan rumah. Secara berasingan, katakanlah dinding konkrit juga melalui kelembapan dan udara dengan baik.

Kami menekankan bahawa penghalang wap difahami bukan sebagai komponen polietilen dengan bukaan berbilang, tetapi pakej berbilang dengan struktur berliang. Membran yang sedia ada dalam keupayaan dan ciri-ciri mereka boleh agak berbeza dari satu sama lain, yang perlu diambil kira semasa mengira dan merancang kerja.

Hari ini kami menawarkan halangan wap yang boleh digunakan di ruang kediaman dan bukan kediaman. Di samping itu, mereka berbeza dalam aplikasi mengikut jenis premis, termasuk mereka yang mempunyai kelembapan minimum, sederhana dan tinggi. Pilihan akhir bahan harus berdasarkan pada operasi struktur, musim, keanekaragaman sabuk iklim, tingkat kelembapan udara sekitar, dan sebagainya.

Dari semua yang telah dikatakan, jelas bahawa perlindungan membran diperlukan untuk menghalang sebahagian daripada kesan kelembapan dan wap air pada pembinaan rumah, termasuk dinding, lantai dan bumbung. Untuk menghentikan proses ini sepenuhnya, sayangnya, adalah mustahil.

Pada penghalang wap rumah bingkai

Penebat wap dinding bingkai dari penghalang wap dinding rumah biasa berbeza di mana penebat tidak diletakkan pada permukaan rata, tetapi pada peti yang dibentuk oleh komponen atau profil kayu. Di bahagian silang, struktur yang serupa boleh kelihatan seperti ini:

 • 1 - rawatan luar permukaan dengan lapisan, siding atau slab OSB;
 • 2 - penebatan daripada penembusan kelembapan dan angin;
 • 3 - unsur bingkai;
 • 4 - bahan penghalang wap;
 • 5 - komponen yang menjimatkan haba;
 • 6 - peti;
 • 7 - hiasan dalaman rumah.

Kami menarik perhatian kepada fakta bahawa kira-kira 65% daripada "pai" ini adalah perlindungan haba. Perhatian maksimum terhadap susunannya, pematuhan dengan teknologi meletakkan, penggunaan penghalang wap berkualiti tinggi akan menjimatkan kedua-dua bahan dan unsur bingkai di rumah.

Spesifikasi meletakkan penghalang wap

Ia mungkin kelihatan bahawa segala-galanya mudah di sini, anda hanya perlu menetapkan perlindungan pada permukaan menegak dan periksa sebelah mana untuk menjadikan ia relatif kepada ruang dalaman bilik. Pengancing dilakukan dengan menggunakan stapler pembinaan, dan sendi disegel dengan pita pelekat. Sebenarnya, terdapat beberapa nuansa yang harus diambil kira. Berikut adalah kesilapan biasa yang tidak boleh diterima semasa kerja:

 • - pengabaian walaupun pecah tidak penting penebat;
 • - Menyusun komponen dengan lipatan minimum;
 • - saiz dan pengedap sendi yang buruk;
 • - pilihan salah untuk kerja parti;
 • - gunakan bukan pembinaan, tetapi pembungkusan pita.

Kehadiran sekurang-kurangnya satu salah perhitungan yang dikurangkan dapat mengakibatkan kenyataan bahwa setelah beberapa tahun pemanasan akan menjadi tidak dapat digunakan, menyerap kelembapan dan berhenti memenuhi fungsi utamanya. Akhirnya, terdapat keperluan penebatan semula rumah, termasuk dinding, lantai dan bumbung. Sudah tentu, ini akan menyebabkan banyak pelaburan kewangan.

Menurut teknologi pemasangan, membran penghalang wap digunakan pada permukaan dari atas ke bawah, dan dipotong menjadi jalur. Adalah disyorkan untuk bertindih tidak kurang daripada 100mm di tepi. Adalah perlu untuk melekatkan tempat-tempat ini dengan pita khas untuk halangan wap, yang memberikan perlindungan ketat.

Mengadap bahan ke unsur-unsur kayu di dinding dan lantai dikawal dengan teliti. Pemadatan dan ikatan pada tepi telah dilakukan. Pemasangan membran ke komponen bingkai kayu dilakukan oleh stapler pembinaan atau dengan cara paku galvanis.

Kami berharap bahawa maklumat mengenai urutan meletakkan penghalang wap dalam rangka rumah, khusus pemasangan dan operasi teknologi pengeluaran akan membolehkan semua orang untuk datang ke pengetahuan kes itu kepada isu penebat, halangan wap dan melindungi rumah anda sendiri.

Penebat wap dinding rumah bingkai: Cara membuat dengan betul

Untuk memaksimumkan kehidupan rumah bingkai, adalah penting untuk memberi perhatian khusus kepada penghalang wap di peringkat pembinaan. Dari artikel ini, anda akan mempelajari bahan-bahan yang terbaik digunakan untuk mengelakkan kesan kelembapan yang tidak menyenangkan, dan juga mengenali kesilapan yang paling biasa dalam proses meletakkan bahan penebat wap.

Memilih bahan untuk halangan wap

Mari kita lihat contoh spesifik setiap bahan, kelebihan dan kekurangannya.

Dikenali, tetapi telah digunakan bahan yang sedikit, yang sebelum ini digunakan untuk membuat penghalang wap di rumah-rumah kayu. Hari ini penggunaannya secara praktikalnya tidak memberikan kesan dan kebolehpercayaan yang sesuai.

Antara kebaikan boleh dikenalpasti hanya nilai yang berpatutan dari bahan tersebut.

 • Penjagaan maksimum semasa meletakkan. Polietilena tidak boleh diregangkan, menghulurkan untuk mengelakkan ubah bentuk dan pecah. Di samping itu, ia sangat tegang, ia boleh dengan mudah kehilangan kebolehan dan integriti fungsinya dalam proses penurunan suhu tahunan.
 • Sering menyalahgunakan filem bertukar rumah bingkai di mandi wap, ia tidak memberi dinding normal "dyshat9raquo;, berkumpul di dalam udara rumah lembap, menjadikannya penginapan yang di dalamnya selesa dan tidak menyenangkan.

Mereka adalah campuran istimewa yang digunakan untuk lantai dan dinding rumah sebelum permulaan hiasan luar. Benarkan untuk membuat lapisan penghalang wap yang boleh dipercayai dari luar dinding rumah bingkai. Bitumen-kukersol mastic adalah salah satu yang paling popular. Untuk permohonannya tidak memerlukan penciptaan birch dinding. Boleh digunakan dalam beberapa lapisan, tetapi setiap mereka mesti kering dengan teliti.

 • Baiklah biarkan udara masuk dan biarkan dinding rumah bingkai itu "bernafas".
 • Kos yang berpatutan.
 • Pelbagai pilihan mastic.
 • Mastic dengan pasti mengekalkan kelembapan dan mengekalkan kerangka rumah dan penebat dari kemusnahan.
 • Ketepatan maksimum semasa permohonan.
 • Memerlukan permohonan pada dinding yang disediakan terlebih dahulu, dengan permukaan dibersihkan.
 • Ia digunakan dalam lapisan yang sangat nipis, mengelakkan rupa kawasan tidak sekata.

Ini adalah bahan binaan moden dan berpatutan yang membolehkan anda membuat lapisan penghalang wap yang boleh dipercayai. Sesuai untuk mewujudkan lapisan penghalang wap luaran dinding rumah bingkai. Memerlukan praporan bar di sepanjang perimeter dinding keseluruhan tidak lebih lebar daripada 50 hingga 50 cm.

 • Kos yang agak rendah.
 • Ketersediaan bahan.
 • Ketepatan dalam kerja untuk mengelakkan sendi yang tidak merata dan sendi berkualiti rendah.

Bahan optimum untuk mewujudkan lapisan penghalang wap dinding rumah bingkai. Untuk ciri-ciri fungsian mereka juga dipanggil membran penghalang wap. Mereka pasti melindungi rumah dari penembusan kelembapan yang tidak diingini ke dalam penebat dan di dalam bilik itu sendiri, serta menyediakan kehidupan yang selesa di bangunan kayu selama bertahun-tahun.

Kelemahan sahaja - agak kos yang tinggi bahan ini, tetapi ia berbaloi dalam operasi rumah bingkai, tidak perlu bimbang tentang menggantikan penebat, serta kemusnahan bingkai kayu seluruh rumah, kerana filem membran khas akan memberikan kepadanya perlindungan yang maksimum jangka panjang terhadap kelembapan dari luar belah dan pasangan dengan dalaman.

 • Hayat perkhidmatan yang tinggi.
 • Kesederhanaan pembungkusan.
 • Kebolehpercayaan.
 • Fungsi yang tinggi.
 • Ciri yang paling penting untuk memasang penghalang wap dari luar adalah untuk mengelakkan kesilapan biasa semasa pemasangan penebat berganda, yang paling sering menyumbang kepada keruntuhan bingkai dan pengumpulan kelembapan di dalam penebat.

  1. Peletakan diperbuat antara pemanas dan dinding.
  2. Ia amat penting untuk memastikan terdapat jurang udara khas di antara mereka.
  3. Filem dengan lapisan pelekat khas diletakkan di permukaan dalaman penebat. Adalah penting untuk memastikan bahawa membran windproof kekal di atas.

  Tahap halangan wap dari dalam

  Cadangan pakar pada halangan wap dinding bingkai

  1. Adalah penting untuk menggunakan membran windproof penebat khas di luar dinding supaya mereka boleh melepasi kelembapan, dan bukannya menyimpannya dalam penebat.
  2. Sekiranya anda memasang penghalang wap pada kedua-dua belah penebat, dinding akan menjadi basah dan kehilangan penebat haba. Pertimbangkan ini apabila memilih bahan dan kemudian meletakkannya.
  3. Jika tidak digunakan, wap dan penebat haba hanya buries bahan-bahan kemasan luar, ia adalah berkemungkinan bahawa penebat (terutamanya secara kapas) dengan cepat menjadi basah dan kehilangan keupayaannya.

  Simpanan pada bahan penghalang wap dipenuhi dengan pelaburan kewangan yang lebih serius pada masa akan datang. Pertimbangkan faktor ini, dan pilih bahan berkualiti tinggi untuk halangan wap dinding rumah bingkai.

  Penebat wap untuk kotej musim panas

  Perlindungan angin. Edisi Klasik

  Perlindungan angin yang bertambah baik. Sesuai untuk bumbung sementara

  Tanya soalan anda

  Sekiranya anda tidak dapat mencari jawapan soalan anda di dalam pangkalan pengetahuan kami, anda boleh bertanya kepada kami. Untuk melakukan ini, cukup lengkapkan soal selidik di bawah.

  Sila hantar soalan anda, bersabarlah. Kami menganggap soalan-soalan yang akan datang sejauh mungkin dan berkuatkuasa. Kadang-kadang soalan itu memerlukan konsultasi tambahan dengan pakar. Tetapi kami pasti akan menjawab soalan anda.

  Dengan mengklik pada butang "Hantar", anda menerima syarat perjanjian pengguna.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published.Required fields are marked *

  41 − = 32