Penebat wap untuk dinding rumah kayu

Penebat wap untuk dinding rumah kayu

Keselesaan kediaman bergantung kepada suhu dan tahap kelembapan di dalam bilik. Di rumah kayu, ini boleh dicapai melalui pemanasan dan penebat haba berkualiti tinggi. Di samping itu, untuk mengurangkan kesan negatif kelembapan pada dinding, lantai dan bumbung, adalah perlu untuk mengawal tahap penghalang wap, dan tugas ini sukar.

Kelembapan yang berlebihan mempunyai kesan negatif terhadap struktur kayu rumah. Terisolasi apabila menggunakan pancuran, memasak, basuh, pembersihan basah, wap sedang mencari jalan keluar dari bilik. Kerana tekanannya jauh melebihi tekanan atmosfera, tekanan stim di siling, dinding, lantai, yang bersamaan dengan perbezaan suhu menggalakkan pembentukan kondensat. Perlahan perlahan struktur kayu dan meterai, air akan berubah bentuk dan memusnahkannya: bahan menjadi busuk, menjadi berkulat, penurunan prestasi mereka.

Jika dalam proses menyediakan rasuk untuk bumbung dan dinding, wap dan kalis air bahan-bahan telah dijalankan, papan untuk kayu balak dan lantai tidak mempunyai perlindungan sedemikian. Di samping itu, lantai lantai pertama rumah diatur di atas tanah, yang meningkatkan kesan negatif kelembapan di atasnya. Untuk mengelakkan proses memusnahkan pembinaan rumah kayu, penjagaan mesti diambil untuk memastikan penghalang wap yang boleh dipercayai. Lapisan pelindung akan berfungsi sebagai pemanas dan menghalang kelembapan daripada menghubungi pokok, membebaskan udara dari bilik ke jalan. Terima kasih kepada ini, kehidupan operasi rumah akan meningkat dengan ketara.

Kelebihan penebatan wap rumah kayu

Kayu (walaupun tidak dirawat) mempunyai tahap penebat haba dan kebolehtelapan yang tinggi. Keaslian bahan ini memungkinkan untuk membina rumah tanpa rasa takut bahawa asap berbahaya akan dilepaskan ke udara di dalam bilik. Di samping manfaat, pokok itu mempunyai kelemahan yang signifikan. Keupayaan untuk mengumpul kelembapan menyebabkan penurunan paras rintangan kepada pemindahan haba dan menimbulkan penguraian kayu. Kemunculan kulat di dinding dan bahagian lain rumah memburukkan ciri estetika kediaman dan boleh menyebabkan pelbagai penyakit penduduk.

Akibat pembasahan dan pengeringan struktur kayu yang teratur, ketegangan sendi semakin merosot, akibatnya ia menjadi dibersihkan. Sekiranya penghalang wap untuk dinding rumah kayu tidak disediakan, bahan-bahan membiarkan udara lembap melalui mereka dan mengekalkan beberapa kelembapan daripadanya. Untuk memperbaiki keadaan kerja dinding dan unsur-unsur lain yang diperbuat daripada kayu, perlu meletakkan penghalang kalis air di persimpangan udara hangat dan struktur penutup yang sejuk.

Pasar bahan binaan menawarkan pelbagai jenis penghalang wap air, yang mempunyai ciri-ciri yang sangat baik. Sebagai peraturan, membran dan pernafasan pernafasan digunakan untuk melindungi dinding rumah kayu dari kelembapan, tetapi terdapat jenis lain kalis air. Bahan apa yang sesuai untuk penebat rumah dan penghalang wap:

 1. Ruberoid. Kelebihan jenis bahan ini untuk kalis air adalah kos rendah, tetapi bahan bumbung lebih sesuai untuk meletakkan bumbung luar bangunan daripada untuk melindungi dinding rumah kayu. Selain itu, lebih baik untuk menggunakan alat tersebut bukan sebagai halangan wap utama, tetapi dalam peranan lapisan tambahan kepada bahan yang lebih efisien.
 2. Kerajang aluminium. Filem ini disalut pada satu sisi dengan logam, di sisi lain mempunyai mesh diperkuat. Peranti sedemikian membantu untuk mewujudkan penghalang wap tertutup dan lapisan yang mencerminkan haba. Untuk melindungi rumah kayu, halangan wap foil ditutup dengan salutan metallized di luar. Meletakkan di dinding bahan tersebut mesti berhati-hati, supaya tidak merosakkan integritinya. Jika anda membuat keputusan untuk memajang rumah anda, kediaman itu bukan sahaja akan dilindungi daripada kakisan, tetapi juga terlindung.
 3. Membran penyebaran. Bahan yang dapat menelan wap melindungi kediaman dari kelembapan, mengawal jumlahnya, berkat keupayaan untuk melepaskan udara (dari dua atau satu sisi). Membran penghalang wap mempunyai pekali kebolehtelapan yang tinggi, yang disebabkan oleh struktur mikro bahan. Keuntungan yang signifikan dari filem meresap adalah tidak adanya jurang pengudaraan di antara penebat haba dan membran, yang memastikan penggunaan ruang yang paling rasional. Halangan wap seperti itu untuk dinding rumah kayu memberikan pemanasan yang baik di dalam bilik. Tidak seperti jenis penghalang wap lain, membran mempunyai harga yang tinggi - ini adalah satu-satunya kelemahan.
 4. Filem polietilena atau polipropilena. Sebagai perbandingan dengan polietilen, polipropilena lebih stabil, tahan terhadap fenomena atmosfera. Walau bagaimanapun, filem penghalang wap dari bahan ini digunakan untuk mempunyai kelemahan yang ketara - pada bahagian penebat haba, pemeluwapan yang terbentuk di atasnya, yang mengakibatkan kehilangan ciri-ciri prestasi yang cepat dari penghalang wap tersebut untuk dinding. Jenis bahan moden mempunyai lapisan viskip khas dengan kandungan selulosa. Ia menyerap sejumlah besar kelembapan, secara beransur-ansur mengeringkan di bawah tindakan pengudaraan udara. Kelebihan utama filem untuk dinding struktur kayu adalah nilai demokratik mereka, kekuatan, kesederhanaan meletakkan.

Ciri pemasangan penghalang wap untuk dinding rumah kayu

Penghalang wap dipasang bukan sahaja untuk melindungi dinding kediaman dari kelembapan, tetapi juga untuk tujuan memanaskan bilik. Teknologi pemasangan bahan bergantung kepada tempat permohonannya. Pembina boleh meletakkan penghalang wap di bahagian luar atau dalaman dinding, bergantung pada keadaan bangunan, jenis kayu balak, dan faktor lain. Terdapat ciri-ciri tertentu pemasangan penghalang wap apabila melampirkan bahan dari dalam atau luar.

Jika dinding rumah diperbuat daripada balak bulat, jurang pengudaraan mungkin tidak ditinggalkan: fungsi mereka dilakukan oleh jurang di persimpangan balok. Sekiranya strukturnya terdiri daripada kayu halus dengan sekatan segi empat tepat atau persegi, adalah mustahil untuk meletakkan penghalang wap secara langsung di dinding - ini akan mengakibatkan kesukaran untuk melepaskan stim. Dalam kes ini, kayu balak pertama disumbat dengan rel sebanyak 2.5 cm (langkah di antara mereka adalah 1 cm). Selepas peti dipasang, di mana penebat haba diletakkan. Lebih dari filem kalis air diregangkan, dan hanya selepas itu ia mungkin untuk mula menghias dinding.

1

Dengan prestasi kerja yang sesuai di dalam bilik, satu mikroklimat biasa dikekalkan, yang ideal bukan sahaja untuk rumah balak, tetapi juga untuk struktur bingkai. Kaedah pemasangan pemasangan luaran penebat halangan wap untuk dinding adalah mudah, jadi ia boleh dijalankan secara bebas, tanpa penglibatan pembina mahir.

Apabila penebat dalaman sebuah rumah kayu

Peringkat pertama peletakan dalaman penghalang wap melibatkan pembersihan permukaan dinding dengan rawatan berikutnya dengan antiseptik. Selanjutnya, mengikut arahan, peti rak dipasang. Di dalam rak lekap, pemanas diletakkan (sebagai contoh, bulu mineral), di mana lapisan penghalang wap diikat dengan paku atau penahan. Jika membran penyebaran dipilih untuk tujuan ini, ia diletakkan terus pada bahan penebat haba atau meninggalkan jarak 5 cm di antara penebat haba dan penghalang wap. Filem mesti diregangkan dengan baik, jika tidak, sifat pelindung akan menjadi rendah.

Di mana untuk menempah dan berapa banyak halangan wap dinding

Bahan untuk penebat dan penghalang wap dinding kayu boleh dibeli di kedai bangunan. Pilihan yang paling luas tersedia di pasar raya besar khusus. Di samping itu, anda boleh memesan parobarrier di Internet, tetapi pastikan kualiti barangan anda hanya boleh apabila anda menerima pembelian. Berapakah penghalang wap untuk dinding rumah kayu? Berikut adalah jadual dengan contoh harga bahan dari pengeluar yang berbeza.

Untuk apa dan bagaimana halangan wap dinding rumah kayu dibuat

Penebat wap untuk dinding luar rumah kayu diperlukan apabila penebat dengan bulu mineral. Pemanas ini sangat mudah terdedah kepada kelembapan. Kerana hygroscopicity yang tinggi, ia dapat mengumpul air. Pada masa yang sama, sifat pelindung haba bahan berkurangan. Untuk mengelakkan akibat yang tidak menyenangkan, adalah perlu untuk melindungi bulu mineral daripada kelembapan dari semua pihak.

Untuk perlindungan dari air di luar ia digunakan angin dan kalis air. Ia menghalang cuaca daripada penebatan dan pemendakan atmosfera. Juga, lapisan pengudaraan udara kira-kira 50 mm tebal biasanya disediakan, yang membolehkan untuk membuang kondensasi berbahaya dari permukaan penebat.

Pelantikan penghalang wap dinding

Tetapi apabila merancang pai rumah, perlu mengambil kira kelembapan itu boleh datang dari dalam bangunan. Ini adalah benar terutamanya untuk struktur kayu atau lain-lain yang dibina bahan wap yang telap (contohnya, wireframe). Untuk melindungi dari kelembapan dari dalam, gunakan penghalang wap. Ia diperlukan untuk mengelakkan pergerakan wap di dalam dinding rumah dan tidak membenarkan bulu mineral mengumpul kelembapan.

Dalam pasaran pembinaan terdapat pelbagai bahan untuk pembinaan halangan wap kayu atau rumah bingkai. Kesemua mereka dibahagikan kepada dua kumpulan besar:

Terdapat juga bahan baru, yang merupakan salutan penebat. Ia adalah getah cecair. Penyelesaiannya terdiri daripada polimer dan digunakan dalam keadaan cair. Selepas menggunakan permukaan, biarkan kering. Hasilnya akan menjadi filem yang tidak tahan terhadap wap atau cecair. Tetapi bagi dinding rumah kayu atau bingkai seperti halangan wap tidak boleh digunakan. Ia akan menjadi alternatif moden kepada bahan biasa dalam pembinaan sebuah bangunan yang diperbuat daripada bata dan konkrit.

Bagi kes yang dipertimbangkan, penebat tradisional dengan bahan roll diperlukan. Sebelum permulaan kerja adalah perlu untuk mengetahui apa yang filem berbeza daripada membran, dan dari mana lebih baik untuk membuat halangan untuk stim ketika memanaskan dengan bulu mineral.

Penggunaan bahan jenis ini telah menjadi popular untuk masa yang lama. Sebagai pilihan yang paling mudah, pembina menggunakan filem polietilena biasa. Polietilena dalam kes ini boleh menjadi licin atau berlubang. Pakar mengesyorkan penggunaan jenis pertama untuk parobarrier. Ketebalan bahan hendaklah sekurang-kurangnya 0.2 mm. Untuk penghalang wap dinding rumah, disyorkan untuk memilih dua lapisan filem.

Pemasangan filem polietilena

Bahan polietilena mempunyai bilangan kelemahan yang agak besar. Kelemahannya ialah:

 • kekuatan tegangan yang rendah, bahan mudah rosak semasa pemasangan;
 • hayat perkhidmatan yang rendah;
 • pencegahan pergerakan udara (mewujudkan kesan rumah hijau), perlu memberi perhatian kepada pengalihudaraan bangunan itu.

Sekiranya lubang atau retak muncul dalam filem semasa pemasangan, keupayaan perlindungan akan dikurangkan dengan ketara. Atas sebab ini, adalah perlu untuk menjalankan kerja dengan tepat walaupun dengan filem yang diperkuatkan. kelebihan polietilena - kos rendah dan ketersediaan tinggi (anda boleh membelinya di hampir mana-mana kedai pembinaan).

Varian kedua filem adalah polipropilena. Mereka serupa dengan penampilan dan sifat dengan polietilen, tetapi tidak mempunyai beberapa kekurangan:

 • peningkatan kekuatan;
 • hayat perkhidmatan lanjutan;
 • rintangan kepada terlalu panas;
 • mengurangkan risiko retak.

Filem polipropilena

Kelemahan termasuk kos yang lebih tinggi dan kebolehtelapan rendah yang sama untuk udara, seperti dalam propylene.

Penebat wap dinding rumah kayu yang diperbuat daripada polipropilena boleh mempunyai salutan anti kondensasi khas. Di satu pihak, bahan itu mempunyai permukaan kasar. Kelembapan di sini ditangguhkan, dan kemudian menguap. Apabila menggunakan filem sedemikian, adalah perlu untuk menyediakan jurang antara dinding dan lapisan rumah dari dalam.

Bagi bilik di mana kecekapan haba yang lebih tinggi diperlukan, filem dengan lapisan aluminium sering digunakan. Bahan-bahan sedemikian boleh mencerminkan haba kembali ke dalam bangunan, oleh itu menyediakan penebat haba yang tinggi. Halangan wap seperti ini sesuai untuk dinding mandi atau sauna.

Pilihan terbaik untuk melindungi penebat dari kelembapan dari dalam adalah membran penghalang wap. Adalah penting untuk tidak mengelirukan dengan bahan lain dengan nama yang sama:

 • membran parodiffusion;
 • membran superdiffusion.

Bahan-bahan ini hanya digunakan untuk kalis air dan dilekatkan di luar pemanas. Mereka direka untuk mengelakkan kelembapan daripada memasuki penebat, tetapi tidak menghalang pergerakan stim. Peluang sedemikian diperlukan agar cecair vapor tidak terkumpul di dalam bulu mineral. Apabila memasang kalis air dan bukannya halangan wap boleh menjadi masalah serius dalam operasi bangunan.

Membran penebat wap bukan sahaja akan melindungi pemanas daripada kelembapan, tetapi juga membolehkan rumah untuk "bernafas"

Banyak syarikat yang terlibat dalam pengeluaran membran penghalang wap. Selalunya mereka didapati dalam pelbagai produk syarikat yang terlibat dalam pembuatan bulu mineral atau perlindungan kalis air. Bahan ini bukan kain tenunan dan mempunyai ciri-ciri positif berikut:

 • halangan yang boleh dipercayai berbahaya kepada pasangan pemanas;
 • kebolehtelapan udara yang baik, tidak membawa kepada kesan rumah hijau di dalam bangunan;
 • keselamatan untuk kesihatan manusia;
 • keramahan alam sekitar.

Kelemahannya adalah kos yang agak tinggi. Memilih membran mana yang diperlukan, adalah bernilai memberi perhatian kepada kekuatannya. Terdapat spesies yang tidak mempunyai rintangan yang baik untuk pecah, mereka perlu dipasang dengan berhati-hati.

Apabila meletakkan, penting untuk memantau dengan ketat apa sisi bahan yang menghadap pemanas. Ketat mengikut saran pengilang.

Apabila membina rumah kayu, halangan wap diperbaiki dari dalam, dan angin dan kalis air adalah dari luar. Pengecualian boleh berlaku dalam kes-kes tersebut apabila pemanas dipasang dari sisi bilik. Tetapi pilihan ini untuk pembinaan baru adalah tidak diingini. Ini disebabkan oleh hakikat bahawa menurut peraturan, bahan penebat haba mestilah diperbetulkan dari sisi udara sejuk. Untuk menolak ini hanya boleh jika ada alasan yang menarik.

Tata letak lapisan dinding rumah kayu

Sebelum permulaan kerja pada penebatan dinding rumah kayu, perlu membersihkan permukaan dari luar kotoran dan debu. Untuk membetulkan bahan penghalang wap, perlu menyediakan staples logam atau kuku. Semua pengikat perlu dilindungi dari kakisan dengan salutan zink.

Untuk melekatkan sendi bahan web, pita khas diperlukan. Apabila memasang filem untuk menjimatkan wang, pita bangunan sering digunakan.

Pengedap sendi dengan pita pita

Apabila pemasangan filem dan membran di luar dan di dalam premis, beberapa peraturan mesti diperhatikan:

 • ke dinding kain yang berpaut di mana-mana arah, melukis pada dirinya sendiri;
 • tumpang tindih satu kanvas pada yang lain harus sekurang-kurangnya 10 cm;
 • lebar pita untuk ukuran sendi - sekurang-kurangnya 10 cm;
 • berhampiran lubang tingkap, ia perlu menyediakan stok kecil dengan mengambil kira ubah bentuk akaun (ia adalah lipat);
 • di sebelah kuda, bahan harus dilindungi secara aman dari sinar matahari (polietilena sangat tidak stabil kepada mereka).

Penebatan wap dinding rumah ditetapkan oleh kurungan ke permukaan dibersihkan. Selepas itu, bahan dipasang pada rangka rangka untuk pelapis dan pemasangan penebat. Perlindungan yang sesuai bulu mineral dari semua jenis kelembapan akan memanjangkan hayat seluruh bangunan.

Penebat wap untuk dinding rumah kayu: bahan dan ciri pemasangan

Fesyen untuk pembinaan perumahan yang mesra alam dapat diprediksi kembali kepada populariti rumah-rumah yang terbuat dari kayu. Bahan semulajadi ini mempunyai kelebihan yang tidak dapat dinafikan: ia adalah ekonomi, tahan lama, estetis yang menyenangkan, dicirikan oleh kekonduksian haba yang rendah dan membolehkan mewujudkan mikroklimat yang sangat istimewa di dalam bilik. Bagaimanapun, kulat, acuan dan kelembapan dapat menafikan semua kelebihan ini. Cara keluar dari keadaan adalah halangan wap untuk dinding rumah kayu.

Filem penghalang wap dipasang pada bingkai kayu dengan bantuan kurungan

Mengapa saya memerlukan penghalang wap untuk dinding rumah kayu?

Salah satu ciri yang membezakan pokok adalah keupayaannya untuk "bernafas". Di rumah-rumah kayu yang mudah dibina dengan cara yang lama, ini sudah cukup untuk memastikan peredaran yang mencukupi di antara bilik-bilik dalaman dan jalan.

Di rumah moden, peranan penting dimainkan tidak hanya oleh keramahan alam sekitar, kos dan kecantikan, tetapi juga mematuhi piawaian penjimatan tenaga. Kerana ini, dinding kayu yang biasa telah berubah, sebenarnya, ke dalam kek pelbagai lapisan yang diperbuat daripada kayu, penebat, bahan kalis air dan kemasan finishing.

Multilayer ini menghalang peredaran bebas stim. Akibatnya, ia berkumpul dalam penebat, mengubah bentuk dan mengurangkan ciri-ciri penebat haba, dan kondensat secara beransur-ansur memusnahkan pokok, menyebabkan pembentukan cendawan dan kulat, mengubah bentuk kayu balak, memprovokasi pembangunan retak dan sendi leakproof. Oleh itu, ia menjadi perlu untuk menambah lapisan lain pada kek dinding - lapisan penghalang wap.

Contoh penebat dan penebatan dinding rumah kayu

Walau bagaimanapun, walaupun dalam penghalang wap rumah kayu moden tidak selalu diperlukan. Flitches, polulafet, dicincang dengan kapak atau kayu tangan bergergaji dari kelembapan yang tinggi semula jadi yang wujud boleh kering selama bertahun-tahun, tidak dibenarkan untuk bergerak ke kerja dalaman. Dalam kes ini, menetapkan halangan wap membolehkan untuk menjimatkan masa pembinaan yang ketara, melindungi bahan daripada reput dan cendawan, sebagai penebat - pengumpulan kelembapan.

Nasihat berguna! Terpaku atau CYLINDRICAL kayu walaupun pada peringkat pengeluaran kehilangan sebahagian besar daripada kelembapan, saiz lalai kilang dan alur membolehkan untuk mencapai sesak besar apabila pelekap dinding, yang membolehkan untuk tidak menggunakan penghalang wap.

Semua dinding luar rumah bingkai perlu dilindungi dari penembusan kelembapan

Juga bernilai memberi perhatian kepada bahan yang digunakan sebagai pemanas. Sebagai contoh, bulu mineral, salah satu bahan penebat haba yang paling biasa, menyerap kelembapan, secara beransur-ansur mula menyelesaikan, cacat, dan sifat perlindungannya berkurang. Ini menunjukkan penggunaan wajib lapisan penghalang wap. Tidak seperti bulu mineral, busa diletakkan sedemikian rupa sehingga sendi menjadi kedap udara, dan bahan penghalang wap itu sendiri tidak dapat ditembusi oleh kelembapan.

Jenis utama bahan yang digunakan untuk penebatan wap rumah kayu

Pemilihan bahan untuk halangan wap dinding bergantung kepada banyak faktor: dari bagaimana ia dirancang untuk memanaskan rumah - di luar atau di dalam, dari keadaan bangunan, dari kemungkinan kewangan, dari jenis penebat.

Filem bertetulang mempunyai ketumpatan yang meningkat

Jenis penghalang wap yang paling demokratik adalah filem polietilena (lebih baik diperkuatkan). Ia adalah berpatutan, tetapi tidak mempunyai kekuatan dan ketahanan. Kelemahan utamanya adalah udara penuh dan rintangan air, yang membawa kepada pengumpulan kelembapan di permukaan dan dengan ketara mengurangkan sifat penghalang wapnya.

Nasihat berguna! Filem polipropilena tidak mempunyai beberapa kelemahan yang wujud dalam filem polietilena. Ia lebih kuat, dan serat-serat selulosa yang masuk ke dalamnya menghalang pemeluwapan.

Filem penghalang wap tersedia dalam gulungan, menjadikannya mudah untuk digunakan

Filem plastik berlamina disalut dengan aluminium atau aluminium foil (ketebalan melebihi 0.02 mm) bukan sahaja menyediakan penghalang wap, tetapi juga mencerminkan haba di dalam rumah, memastikan tahap yang optimum penjimatan tenaga.

Penebat untuk dinding rumah di luar bumbung: kami memilih bahan dan kaedah pemasangan. Memilih jenis penebat. Ciri-ciri bahan, kelebihan dan kelemahan mereka. Peringkat asas pemasangan.

Gabungkan ciri-ciri penebat wap dan haba polimer berbusa (polypropenic foamed dan penofol) dan gentian kaca.

Untuk penebat stim dinding dinding rumah dari luar, bahan bumbung juga sering digunakan, dan pilihan harus dihentikan pada salutan bituminous, double-sided.

Kek dinding rumah kek

Membran penyebaran mempunyai ciri prestasi cemerlang. Bahan bernafas yang tahan lama ini boleh mempunyai beberapa lapisan, adalah satu sisi dan dua sisi dan juga menyediakan penebat hidro dan haba. Untuk minusnya, kemungkinan untuk membawa kos yang tinggi. Di samping itu, ia tidak sesuai untuk dinding luaran penghalang wap.

Penting! Jangan mengelirukan penghalang wap dengan kalis air. Kalis air menghalang penembusan air, dan penghalang wap tidak membenarkan pembentukan pemeluwapan dan menggalakkan peredaran udara biasa.

Tepi filem penghalang wap bertindih

Baru-baru ini, halangan uap untuk dinding rumah kayu dengan isospan semakin popular - membran dan filem yang tahan karat yang berkualiti tinggi dan filem dengan kekuatan dan ketumpatan yang berlainan. Arahan yang mudah dan jelas yang terkandung dalam arahan untuk penggunaan halangan wap isostan menjadikannya mudah untuk memasangnya walaupun untuk pembina yang tidak berpengalaman.

Ciri pemasangan penghalang wap untuk dinding rumah kayu

Penebat wap - satu peringkat penting kerja pada penebat rumah. Teknologi pemasangannya bergantung pada sama ada penebat luar atau dalaman rumah, yang bergantung pada keadaan bangunan, jenis kayu balak, dll. Jadi, jika perlu untuk melindungi rumah kayu lama dan memperbaiki penampilannya, pemanas gunung dari luar. Sekiranya rumah baru atau peringkat penamat luaran selesai, rumah itu terlindung dari bahagian dalam.

Penebat paro melengkapkan sifat penebat dan memanjangkan hayat seluruh struktur

Pemasangan penghalang wap dalam kes penebat luaran rumah kayu

Apabila meletakkan penghalang wap di luar dinding rumah dari balak bulat, jurang pengudaraan boleh ditinggalkan. Peranan mereka adalah untuk melakukan lompang di persimpangan balak itu sendiri. Sekiranya rumah itu didirikan dari bar lancar dengan sekatan persegi atau segi empat tepat, maka tidak mungkin untuk meletakkan lapisan penghalang wap secara langsung di atas pokok. Ini akan mengganggu peredaran wap. Pada kayu balak adalah perlu untuk bilah tebal 2.5 cm dengan langkah 1 m Dan hanya selepas itu ia adalah mungkin untuk meletakkan bahan penghalang wap dengan menetapkannya dengan bantuan stapler pembinaan.

Filem pelindung menghalang wap air daripada memasuki pemanas

Kemudian peti, di mana penebat diletakkan, dipasang, filem kalis air ditarik di atas, dan akhirnya, kemasan luaran selesai.

Pilihan ini membolehkan anda mengekalkan mikroklimat khas di dalam bilik kerana fakta bahawa pokok di dalam rumah tidak menyembunyikan di bawah penamat. Ia sesuai bukan sahaja untuk rumah balak, tetapi juga untuk rumah bingkai, dicirikan dengan kesederhanaan yang mencukupi, yang membolehkan penghalang wap dinding di luar rumah kayu dengan tangan mereka sendiri.

Jika membran dipasang dengan betul, kelembapan meninggalkan bilik dan tidak menembusi belakang

Walau bagaimanapun, terdapat kelemahan tertentu. Kayu mesti kering sepenuhnya, yang boleh mengambil masa bertahun-tahun. Oleh itu, pilihan ini tidak sesuai untuk bangunan baru. Di samping itu, sendi-sendi mesti dirawat dengan sealant, alur harus dihimpit dari kedua-dua sisi, dan sebagai bahan pemanas hanya hidrofobik boleh digunakan. Hayat struktur sedemikian tidak dicirikan oleh ketahanan.

Pemasangan penebat stim untuk penebatan dalaman sebuah rumah kayu

Terdapat juga cara untuk meletakkan penghalang wap untuk dinding rumah kayu dari dalam. Untuk tujuan ini, dindingnya dibersihkan dan dirawat dengan sebatian antiseptik. Dari atas memasang lath dari rak. Di antara selat dibentuk penebat, dan di atasnya lapisan penghalang wap dipasang. Ia diikat dengan bantuan pokok stapler atau kuku pembinaan dengan topi yang lebar.

Contoh-contoh pembinaan penghalang wap untuk dinding bingkai dan dinding kayu

Jika membran resapan digunakan sebagai penghalang wap, ia diletakkan terus pada pemanas. Jika tidak, ia perlu meninggalkan jarak kira-kira 5 cm di antara penebat haba dan penghalang wap. Filem ini mesti dibentangkan dengan baik, jika tidak, sifat pelindungnya akan berkurangan. Pada halangan wap dilampirkan kulit, dan sudah diaplikasikan selesai kemasan interior. Jarak antara kulit dan filem tidak boleh kurang daripada 3 cm, sebaliknya peredaran bebas akan terganggu, dan kelembapan yang terkumpul di dalam filem tidak akan menguap.

Peraturan am untuk mengatur halangan wap untuk dinding rumah kayu

Terdapat beberapa peraturan umum yang membolehkan anda memilih bahan yang betul dan memasangnya dengan betul.

Adalah disyorkan untuk mengikat lembaran penghalang wap dengan pita atau staples metallized

Untuk mengelakkan kelembapan dari memasuki, filem itu tetap dengan pertindihan sekurang-kurangnya 2 cm. Ia boleh diletakkan dalam beberapa lapisan, tetapi lapisan keseluruhan penghalang wap tidak boleh melebihi 4 mm. Sendi mesti dimeteraikan dengan pita pelekat khas. Jika kerajang digunakan untuk penghalang wap, maka scallic metallized digunakan.

Ia juga sangat penting untuk memahami bahagian mana untuk meletakkan halangan wap. Dengan kata lain, tentukan sisi mana halangan wap untuk dinding rumah kayu adalah dalaman dan yang luar. Sebagai contoh, filem mesti dibentangkan dengan bahagian yang lebih ringan ke pemanas. Begitu juga, halus halangan wap sentiasa sesuai untuk pemanas, dan fleecy berada di luar. Di dalamnya selalu sisi terang halangan wap, termasuk lapisan aluminium, diletakkan. Apabila dinding luar terisolasi, bahagian lancar bahan hendaklah terletak pada dinding, dan kasar harus selalu menghadapi jalan.

Bahagian tepi yang diperhalusi di web harus diarahkan ke bilik

Oleh itu, kami mendapati betapa pentingnya untuk mencegah pembentukan jamur, acuan dan kelembapan berlebihan di rumah kayu. Penebat wap untuk dinding, dengan syarat peralatan itu diatur dengan sempurna, tidak hanya akan memanjangkan hayat bangunan, tetapi juga tidak akan menghancurkan penampilan estetiknya.

Penebat untuk dinding rumah di luar bumbung: kami memilih bahan dan kaedah pemasangan

Jubin klinker untuk hiasan dalaman dinding. Jenis dan ciri pemasangan

Penebat untuk dinding rumah di dalam premis dan ciri-ciri pilihan bahan

Menamatkan rumah kayu di dalamnya. Gambar dalaman asli

Pemanasan rumah kayu dari luar: pilihan bahan dan teknologi

Bekalan air dari rumah persendirian dari sebuah sumur: ciri pemasangan sistem

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

77 − = 68