Penentuan ouzo pada rajah

Persamaan dan perbezaan antara RCD dan pemutus litar perbezaan

 • Prinsip yang sama kebocoran pemantauan semasa - menggunakan pengubah arus diferensial
 • Kaedah yang sama untuk melindungi kakitangan - dengan memutuskan bekalan kuasa konduktor bekerja sesuai untuk sistem elektrik menggunakan sangat dipercayai unit percutian mekanikal dengan kumpulan kenalan kuasa dan mekanisme cocking tersandung mata air dengan penunjuk kedudukan.
 • Cara yang sama untuk mengesahkan prestasi - menggunakan arus kebezaan buatan yang dibuat menggunakan litar ujian elektrik khas.
 • Kehadiran hanya RCD (suis perbezaan) unsur sensitif, yang tidak mempunyai penggunaan elektrik sendiri dan oleh itu sentiasa tetap berfungsi.

Dalam mesin ini elemen pengkamiran sensing adalah alat ambang elektronik kepada sumber kuasa, yang mungkin kehilangan kecekapan dalam kes kegagalan komponen elektronik, dan juga dalam kes gangguan fasa atau konduktor neutral ke tempat mesin pemasangan berbeza.

 • Automatik pembezaan hanya mempunyai perlindungan beban beban terbina dalam dan semua jenis arus litar pintas dalam rangkaian elektrik dan oleh itu kehadiran hubungan kuasa yang lebih berkuasa dengan sistem penindasan arka.

Sebaliknya, konsisten dengan RCD adalah disyorkan untuk menetapkan pemutus litar dengan semasa undian unit perjalanan pada langkah yang lebih rendah daripada semasa undian, dengan itu tidak dibenarkan arus litar pintas off fasa oleh RCD (kepada arus tiga fasa dan kedua-dua fasa litar pintas RCD tidak bertindak balas).

 • Kehadiran hanya peranti automatik berbeza dari elektromagnet pelepasan, yang pasti menarik selak mekanisme pelepasan bebas. Walau bagaimanapun, elektromagnet ini juga dikuasakan dari bekalan kuasa melalui penguat elektronik dengan peranti ambang.

Di dalam RCD, soket magneto-elektrik bertindak pada mekanisme tanpa gangguan bebas, yang tidak mempunyai sumber kuasa khas dan oleh itu sentiasa tetap berfungsi.

Rajah rajah elektrik dan graf bersyarat bersyarat RCD dan automaton berbeza

Rajah. 1. Suis Berbeza (RCD): a) litar elektrik b) penunjuk grafik konvensional

1

Rajah. 2. Automatik pembezaan: a) litar elektrik b) penunjuk grafik konvensional

Penentuan bersyarat ouzo pada skema

Tidak seorang pun, tidak kira betapa berbakat dan cerdas dia, tidak dapat belajar untuk memahami lukisan elektrik tanpa terlebih dahulu mengenali konvensyen yang digunakan dalam pendawaian hampir pada setiap langkah. Pakar berpengalaman berhujah bahawa peluang untuk menjadi profesional yang sebenar dalam bidang mereka hanya boleh dari juruelektrik yang mempelajari dan menguasai sepenuhnya semua sebutan konvensional yang digunakan dalam dokumentasi projek.

Salam kepada semua rakan di laman web ini "Electrician di rumah." Hari ini saya ingin memberi perhatian kepada salah satu soalan awal yang dihadapi oleh semua juruelektrik sebelum pemasangan - ini adalah dokumentasi projek kemudahan itu.

Seseorang menyusunnya sendiri, kepada pelanggan yang disediakan. Di antara set dokumentasi ini, seseorang dapat mencari contoh di mana terdapat perbezaan antara simbol konvensional mereka atau unsur-unsur lain. Sebagai contoh, dalam projek yang berbeza, peranti pensuisan yang sama boleh dipaparkan secara grafik dengan cara yang berbeza. Ada apa?

Sudah jelas bahawa tidak mustahil untuk membincangkan penunjuk semua elemen dalam satu artikel, sehingga topik pelajaran ini akan dipersempit, dan hari ini kita akan membincangkan dan mempertimbangkan bagaimana penamaan ouzo dalam skema.

Setiap tuan orang baru diwajibkan membaca dengan teliti GOST dan peraturan yang diterima umum untuk menandakan elemen dan peralatan elektrik pada susun atur dan lukisan. Ramai pengguna boleh tidak bersetuju dengan saya, dengan alasan bahawa saya perlu mengetahui GOST, saya hanya melakukan pemasangan cawangan dan suis di pangsapuri. Diagram mesti diketahui oleh pereka kejuruteraan dan profesor di universiti.

Saya memberi jaminan bahawa ini tidak begitu. Mana-mana pakar yang menghormati diri bukan sahaja harus memahami dan dapat membaca litar elektrik, tetapi juga mesti tahu bagaimana pelbagai peranti komunikasi, peranti pelindung, meter, soket dan suis dipaparkan secara grafik pada litar. Secara umum, aktifkan dokumentasi projek dalam kerja harian anda.

Penamaan ouzo pada satu skim tunggal

Kumpulan utama RCD (grafik dan abjad) digunakan oleh juruelektrik sangat kerap. Kerja-kerja merangka skim, jadual dan rancangan kerja memerlukan penjagaan dan ketepatan yang sangat baik, kerana suatu arahan atau penanda yang tidak tepat boleh menyebabkan kesilapan yang serius dalam kerja selanjutnya dan menyebabkan kegagalan peralatan mahal.

Di samping itu, data yang salah boleh mengelirukan pakar pihak ketiga yang terlibat dalam pendawaian dan menyebabkan kesukaran dalam pemasangan komunikasi elektrik.

Pada masa ini, apa-apa jawatan ouzo pada rajah boleh diwakili dalam dua cara: grafik dan abjad.

Apakah dokumen normatif yang harus saya rujuk?

Dari dokumen asas untuk litar elektrik yang merujuk kepada graf dan surat penunjuk peranti pensuisan, berikut boleh dibezakan:

 1. - GOST 2.755-87 ESKD "Simbol grafik konvensional dalam litar elektrik peranti pensuisan dan sambungan hubungan";
 2. - GOST 2.710-81 ESKD "Rekaan abjad dalam litar elektrik".

Penamaan grafik RCD dalam skema ini

Jadi, di atas, saya mempersembahkan dokumen-dokumen asas di mana jawatan dalam litar elektrik dikawal. Apakah yang dimaksudkan oleh GOST ini untuk mengkaji soalan kami? Saya malu untuk mengakui, tetapi tidak ada apa-apa. Perkara ini adalah untuk hari ini dalam dokumen-dokumen yang diberikan tidak ada maklumat mengenai bagaimana penetapan ouzo pada skema tunggal baris harus dilakukan.

GOST yang sedang berkuat kuasa tidak mempunyai apa-apa keperluan khusus untuk peraturan penyusunan dan penggunaan simbol-simbol RCD Jangan tolak. Itulah sebabnya sesetengah jurutera elektrik lebih suka menggunakan set nilai dan label mereka sendiri untuk menandakan nod dan peranti tertentu, masing-masing mungkin berbeza sedikit daripada nilai-nilai yang biasa di mata kita.

Sebagai contoh, mari kita lihat apa notasi ditulis pada badan peranti itu sendiri. Peranti perlindungan hager firma:

Atau, sebagai contoh, Schneider Electric's UZO:

Untuk mengelakkan kekeliruan, saya cadangkan anda bersama-sama membangunkan versi universal RCD yang boleh digunakan dalam praktikal apa-apa keadaan kerja.

Untuk tujuan fungsinya, peranti penutupan pelindung boleh dihuraikan seperti berikut: ia adalah suis yang, semasa operasi biasa, dapat menghidupkan / mematikan kenalannya dan secara automatik membuka kenalan apabila arus kebocoran muncul. Semasa kebocoran arus kebezaan yang terjadi apabila pemasangan elektrik tidak normal. Badan mana yang bertindak balas terhadap arus kebezaan? Sensor khas adalah pengubah arus sisa.

Jika kita membayangkan semua bentuk di atas dalam bentuk grafik, maka ternyata itu penamaan konvensional RCD dalam skim ini boleh diwakili dalam bentuk dua notasi kecil - sebuah suis dan sensor yang responsif kepada arus kebeza (pengubah arus sisa) yang bertindak pada mekanisme pemutusan hubungan.

Dalam kes ini penunjuk grafik ouzo pada rajah satu talian akan kelihatan seperti ini.

Bagaimanakah penyebar di rajah ditunjukkan?

Kadang-kadang penentuan Difa Automata di GOST pada masa ini, juga, tiada data. Tetapi, meneruskan dari skema di atas, graf juga boleh digambarkan secara grafik sebagai dua unsur - sebuah RCD dan pemutus litar. Dalam kes ini, penunjuk grafik dif-automata pada rajah akan kelihatan seperti ini.

Surat penamaan ouzo pada litar elektrik

Mana-mana elemen pada gambar rajah elektrik tidak hanya diberikan penunjuk grafik, tetapi juga abjad dengan petunjuk nombor kedudukan. Piawaian sedemikian dikawal selia oleh GOST 2.710-81 "Rekaan abjad dalam litar elektrik" dan adalah wajib untuk permohonan kepada semua elemen dalam litar elektrik.

Oleh itu, sebagai contoh, mengikut GOST 2.710-81, pemutus litar ditetapkan oleh sebutan rujukan alfanumerik khas dengan cara ini: QF1, QF2, QF3, dll. Suis (disconnectors) ditetapkan sebagai QS1, QS2, QS3, dan sebagainya. Sekering di rajah ditetapkan sebagai FU dengan nombor urutan yang bersamaan.

Begitu juga, seperti dengan jawatan grafik, GOST 2.710-81 tidak mempunyai data khusus mengenai cara melakukan alfanumerik penentuan RCD dan automata pembezaan pada litar.

Bagaimana dengan kes ini? Dalam kes ini, banyak tuan menggunakan dua varian notasi.

Pilihan pertama adalah dengan menggunakan paling sesuai abjad angka penetapan Q1 (untuk RCD) dan QF1 (untuk RCBOs), yang menunjukkan fungsi suis dan menunjukkan nombor siri peranti yang berada di litar.

Maksudnya, pengekodan huruf Q bermaksud - "menukar atau beralih dalam litar kuasa", yang mungkin terpakai bagi penunjukan RCD.

Kombinasi kod QF bermaksud Q - "suis atau suis dalam litar kuasa", F - "pelindung", yang mungkin terpakai bukan sahaja kepada mesin konvensional, tetapi juga untuk diff.

Pilihan kedua adalah menggunakan kombinasi alfanumerik Q1D - untuk RCD dan gabungan QF1D - untuk automaton pembezaan. Menurut Lampiran 2 Jadual 1 GOST 2.710, nilai fungsi huruf D bermaksud "membezakan".

Saya sering bertemu di litar sebenar QD1 seperti itu - untuk peranti penukaran perlindungan, QFD1 - untuk automata pembezaan.

Kesimpulan apa yang boleh diambil dari atas?

Memandangkan hakikat bahawa penentuan RCD dan automata berbeza mengikut GOST tidak hadir, maklumat yang dipertimbangkan dalam artikel ini tidak merujuk kepada dokumen normatif sebagai wajib untuk pelaksanaan, tetapi hanya CADANGAN. Setiap pereka boleh memaparkan unsur-unsur ini pada carta berdasarkan budi bicaranya sendiri. Untuk melakukan ini, anda hanya perlu melambangkan unsur-unsur (UGO) secara kondisional, penyahkodan dan penjelasan kepada skema. Semua tindakan ini dijangkakan dalam GOST 2.702-2011.

Bagaimana ouzo ditakrifkan pada gambarajah satu talian adalah contoh projek sebenar

Seperti kata pepatah terkenal, "lebih baik untuk melihat sekali daripada mendengar seratus kali," jadi mari kita melihat contoh sebenar.

Katakan kita menghadapi rajah satu talian bekalan elektrik apartmen. Dari semua penjelasan grafik ini, kita boleh membezakan yang berikut:

Peranti penutupan keselamatan pengenalan terletak segera selepas kaunter. Dengan cara ini, bagaimana anda dapat melihat surat penamaan RCD - QD. Contoh lain dilambangkan oleh ouzo:

Ambil perhatian bahawa pada gambar rajah sebagai tambahan kepada elemen UGO, tanda mereka juga digunakan, iaitu: jenis peranti dengan jenis arus (A, AC), arus undian, arus kebocoran kebezaan, bilangan tiang. Seterusnya, kami beralih kepada CGS dan pelabelan automata berbeza:

Kedai-kedai di litar disambungkan melalui automatons berbeza. Penetapan surat penyebar pada skim QFD1, QFD2, QFD3, dan sebagainya.

Satu lagi contoh seperti yang dinamakan automata dalam skim satu talian kedai.

Itulah semua kawan yang sayang. Ini menyimpulkan pelajaran hari ini. Saya berharap artikel ini bermanfaat untuk anda dan anda dapati di sini jawapan soalan anda. Sekiranya anda mempunyai sebarang soalan, tanya mereka dalam komen, saya akan senang menjawabnya. Mari berkongsi pengalaman yang berdua menentukan RCD dan RCBO di litar. Saya akan berterima kasih atas penyiaran semula dalam rangkaian sosial))).

RCD: apa itu? Tujuan, aplikasi dan ciri teknikal

Keperluan perlindungan yang boleh dipercayai seseorang daripada kesan merosakkan arus elektrik selalu melampaui keupayaan sains dan teknologi untuk membuat peranti perlindungan yang memenuhi matlamat ini. Hari ini, perkembangan inovatif dalam industri elektrik sepenuhnya mematuhi semua kriteria untuk peranti jenis ini. Artikel itu mendedahkan persoalan peranti seperti RCD: apakah itu, tujuannya, prinsip tindakan, pilihan dan aplikasi.

RCD disahkan sebagai "peranti penutupan perlindungan"

Cara dan kaedah perlindungan elektrik: peranti moden dan ciri-ciri kerja mereka

Sebaik sahaja penggunaan arus elektrik memasuki kehidupan kita, dengan serta-merta ada keperluan perlindungan daripada kesan merosakkan kesihatan manusia. Pertama sekali, ia adalah pelaksanaan penebat bahagian-bahagian yang sedang menjalankan pendawaian dan butiran penerima semasa.

Pemutus Litar Interelectrocomplect

Tetapi pengasingan yang lengkap adalah mustahil, kerana di mana-mana litar elektrik terdapat jurang teknologi dan kumpulan kenalan. Sentiasa ada kemungkinan kelainan (kegagalan) lapisan penebat elemen konduktif dan kerosakan mekanikal, dan yang paling penting - kekerapan statistik dalam melanggar peraturan-peraturan keselamatan dan peraturan operasi peralatan elektrik, kedua-dua pengeluaran dan peringkat isi rumah.

Perlindungan elektrik: penebat dan pembumian

Salah satu cara yang paling berkesan untuk melindungi terhadap kesan merosakkan arus elektrik adalah dengan menganjurkan gelung tanah. Gelung tanah adalah sambungan konduktor tiruan ke bumi (konduktor PE yang disebut) badan konduktif neutral atau bahagian elektromekanisme, yang mempunyai ketahanan tidak melebihi 4 ohm. Unsur-unsur peralatan elektrik yang tersenarai mungkin berada di bawah voltan disebabkan oleh litar pintas ke perumahan wayar fasa atau kilat.

Tujuan utama litar asas peranti - ia tidak termasuk manusia luka atau kejutan elektrik haiwan sekiranya menyentuh badan atau bahagian mekanisme peralatan elektrik ditenagakan kerana fasa penutupan di mana arus elektrik.

Perhatikan! Rangkaian AC dengan titik neutral berasaskan dan voltan 1 kV (perumahan format elektrik ini) di dalam tanah sebagai perlindungan utama terhadap kejutan elektrik sentuhan tidak langsung tidak terpakai, kerana ia tidak berkesan.

Arus arus elektrik melalui tubuh manusia dalam kes kesan dalam sistem dengan tanah (kiri) dan tanpa tanah (kanan)

Masalah perlindungan yang paling berkesan terhadap pendedahan kepada elektrik manusia memutuskan apa yang dipanggil peranti arus baki (UDT) - adalah segmen besar kawalan dan perlindungan peranti untuk pelbagai tujuan dan ciri-ciri reka bentuk. Klasifikasi segmen UDT agak meluas: dari kaedah kawalan, jenis pemasangan dan bilangan tiang, kepada kemungkinan peraturan dan kelewatan masa semasa arus terbalik.

Mari kita lihat apa yang RCD. Mentafsir singkatan ini - peranti arus baki. Pemasangan dan penggunaan syarat-syarat dinyatakan di UDT berkembang edisi SAE - kaedah-kaedah pemasangan elektrik dan untuk piawaian elektrik IEC 60364 siri bangunan dan kesan semasa pada manusia dan haiwan IEC 60.479-1.

Latar belakang sejarah untuk pembangunan RCD

Inovator dalam pembangunan RCD ialah Jerman. Model kerja pertama peranti perlindungan telah direka dan dibina pada tahun tiga puluhan abad yang lalu. Sebagai pengesan arus kebocoran ia menggunakan saiz minimum mungkin pengubah semasa pembezaan, dan elemen kawalan yang digunakan oleh penyampai polarized magnet dengan kepekaan 100 milliamperes (mA) dan kelajuan tidak lebih daripada 0.1 saat.

Ambang untuk menetapkan arus kebezaan dalam prototaip ialah kira-kira 80 mA. Untuk mengembangkan relay kawalan dengan sensitiviti kurang dari 80 mA pada masa itu adalah mustahil kerana kekurangan bahan dengan ciri-ciri elektromagnet yang diinginkan. Dan hanya pada pertengahan abad kedua puluh telah dicadangkan RCD penyelesaian reka bentuk baru. Reka bentuk ini mengambil kira mekanisme untuk menghilangkan positif palsu daripada pelepasan semasa ribut petir dan kepekaan kepada arus perbezaan sehingga 30 mA meningkat dengan ketara.

Model pertama peranti perlindungan mengandungi transformer arus berbeza dan relay magnetik terpolarisasi

Juga berubah dan dimensi keseluruhan RCD: dari saiz kotak bungkusan ke format moden, yang boleh dipasang pada rel DIN dalam kabinet elektrik moden.

Pakar teknikal dalam bidang perkembangan elektrik dan elektronik sudah membuat ramalan untuk masa depan. Mereka yakin bahawa tidak lama lagi sistem seperti perlindungan dari kejutan elektrik akan diuruskan oleh kecerdasan buatan.

Ia dapat melaksanakan bukan sahaja fungsi mengukur dan pemantauan, tetapi juga menjalankan pemantauan video dan audio objek, mengambil keputusan segera pada sebarang keadaan rawak dan, jika perlu, memberitahu perkhidmatan penyelamatan.

RCD: apakah itu dan bagaimana ia berfungsi

Antara yang paling menuntut UDT pelindung yang bekerja di dalam keadaan domestik adalah peranti perlindungan penutupan (RCD). RCD berfungsi sebagai pelindung seseorang dari kejutan elektrik dan sebagai mekanisme pencegahan untuk mengelakkan pencucuhan secara tidak sengaja kabel pendawaian dan tali pasang peralatan elektrik.

Pemutus litar Schnieder Electric

Idea fungsi peranti yang sedang dipertimbangkan adalah berdasarkan kepada undang-undang kejuruteraan elektrik, yang memperlihatkan kesamaan arus masuk dan keluar dalam litar elektrik tertutup dengan beban aktif.

Ini bermakna bahawa arus yang mengalir melalui konduktor fasa mesti sama dengan arus yang mengalir melalui konduktor neutral - untuk fasa tunggal AC litar di pendawaian dua wayar dan arus dalam konduktor neutral mesti sama dengan jumlah arus yang mengalir dalam fasa tiga fasa litar empat wayar.

Apabila apa-apa litar yang kena dibayar kepada orang tersentuh bahagian uninsulated elemen litar konduktif atau hubungi bahagian yang terdedah pendawaian (kerana kerosakan) kepada bahan konduktif lain, membentuk satu litar elektrik baru, ada kebocoran yang dipanggil semasa - persamaan arus masuk dan keluar melanggar .

Pelanggaran ini boleh didaftarkan dan digunakan sebagai perintah untuk melepaskan keseluruhan litar elektrik. Dalam proses ini, RCD dibina. Dan kebocoran arus dalam rangka kejuruteraan elektrik mula disebut arus diferensial.

RCD dalam rajah pendailan dan asas

RCD boleh merakam arus "kebocoran" yang sangat kecil dan melaksanakan fungsi mekanisme pemutus litar. Secara teorinya, prinsip operasi RCD kelihatan seperti ini (di mana sayadalam - input arus wayar neutral, Ikeluar - arus output wayar fasa):

 • Sayadalam = Sayakeluar (baki sistem tanpa pelanggaran, RCD dalam keadaan menunggu);
 • Sayadalam > Sayakeluar (baki sistem dipecahkan, RCD mendaftarkan rupa arus perbezaan dan memutuskan rangkaian bekalan kuasa).

Apabila RCD dipasang di rangkaian bekalan kuasa, ini bermakna perlindungan dari:

 • menutup wayar fasa ke badan perkakas. Dalam banyak kes - ia adalah elemen pemanasan mesin basuh, pemanas air dan pemanas. Selain itu, kerosakan boleh berlaku hanya apabila elemen haba dipanaskan di bawah pengaruh semasa;
 • pendawaian tidak betul, apabila juruelektrik yang tidak bertanggungjawab mendinding dalam plaster "twist" wayar tanpa kotak belakang. Jika dinding basah - ini twist pengkamiran arus bocor akan berlaku pada dinding dan RCD akan sentiasa de-tenaga garis sehingga benar-benar kering pembaikan plaster atau sambungan yang betul akan dibuat;

RCD melindungi sekiranya berlaku kesalahan fasa-fasa dan pendawaian tidak betul

 • pemasangan yang tidak betul di dalam panel elektrik, apabila kelihatannya perubahan kecil, tetapi "berguna" dibuat pada litar, menukar pengedaran semasa dan menyebabkan kehilangan kecekapan tinggi peranti. Ini akan dibincangkan dengan lebih terperinci kemudian.

RCD mungkin dicetuskan atas sebab-sebab yang tidak terdapat di skim sambungan perkakas pemeriksaan pertama. Jika anda menggunakan dapur gas dengan gas elektrik membakar atau mesin basuh disambungkan hos dalam perumahan logam untuk paip air atau apabila jiran telah membuat tanah di atas air atau pemanasan sistem, maka litar kebocoran semasa akan berlaku lagi, kerana yang akan beroperasi RCD. Dalam kes sedemikian, analisis kejuruteraan yang teliti diperlukan.

Kaedah-kaedah yang sering kali mempunyai pengecualian. Prinsip ini tidak melangkaui sifat sejagat peranti yang dianggap beralih perlindungan.

RCD tidak akan bertindak balas apabila seseorang atau haiwan jatuh di bawah voltan, tetapi arus kesalahan bumi tidak akan berlaku. Kes sedemikian adalah mungkin apabila anda serentak menyentuh fasa dan konduktor sifar di bawah kawalan RCD, atau apabila terlindung sepenuhnya dengan lantai. Dalam kes sedemikian, perlindungan RCD tidak hadir sepenuhnya. RCD tidak dapat membezakan antara arus elektrik melalui badan seseorang atau haiwan dari semasa yang mengalir di dalam sel beban. Dalam kes sedemikian, keselamatan dapat memberikan langkah-langkah perlindungan mekanikal (penebat lengkap, casing dielektrik, dll) atau lengkap de-energisasi perkakas sebelum diperiksa.

Pemutus litar Legrand

RCD, bergantung sepenuhnya pada voltan bekalan yang sesuai untuk objek rangkaian, adalah dalam rangka kerja hanya jika rangkaian beroperasi sepenuhnya. Keadaan ini boleh menjadi berbahaya apabila "di atas" RCD, pemutus wayar neutral, dan wayar fasa kekal bertenaga. Kemudian dalam wayar fasa pendawaian boleh menjadi faktor kejutan elektrik, dan RCD kerana ketidakupayaannya sendiri tidak dapat mematikan kuasa utama.

RCD boleh "digantung" dalam keadaan siap sedia jika gegelung utama hubungan jem dalam solenoid atau apabila penggulungan sekunder peranti pemantauan gagal, dan pada masa yang tepat tidak berfungsi. Untuk menguji keadaan operasi RCD, terdapat satu mekanisme ujian. Sekiranya anda menjalankan ujian ujian peranti secara teratur (dan untuk ini anda hanya perlu menekan "T" -test), risiko kegagalan RCD akan mempunyai kebarangkalian minima.

Permohonan dan cara menyambungkan RCD

Aplikasi utama dalam keadaan domestik RCD diperoleh dengan menggunakan sebilangan besar peranti dan peralatan yang bersambung dalam kumpulan elektrik bilik mandi, dapur dan roset. Ini tidak bermakna bahawa ia tidak berguna untuk menggunakan RCD pada rangkaian masuk biasa. Skim selektif ini ditentukan hanya oleh kecekapan operasi dan kesesuaian pemasaran, kerana RCD untuk arus kecil jauh lebih murah pada harga peranti dengan kuasa yang lebih tinggi.

Rangkaian sambungan RCD

Walau bagaimanapun, dalam sesetengah kes, jika kita menganggap asrama, kelab, dan sebagainya, ia akan lebih dipercayai menggunakan RCD terpilih am kerana penggunaan secara besar-besaran dan hampir semua elemen peralatan elektrik. RCD jenis selektif berbeza dari yang biasa dengan masa kelewatan yang besar semasa arus terbalik (iaitu, masa operasi) dan merupakan salah satu peranti yang paling banyak digunakan. Apabila RCD tempatan biasa dicetuskan dalam litar, RCD selektif biasa tidak melepaskan semua pendawaian sekali gus, tetapi hanya membenarkan satu kumpulan untuk menghentikan bekalan kuasa.

Sebagai contoh, jika disko penebat peralatan dan perumahan - akan berada dalam hubungan dengan pengalir fasa, di saat hubungan penguat oleh pengendali, RCD tempatan dicetuskan di dalam dan luar satunya kumpulan peralatan menguatkan dan terpilih RCD umum tidak menutup semua kuasa dan apa-apa (dengan andaian penguat) kumpulan seperti cahaya umum, tandas dan kafe akan berfungsi dalam mod standard.

Mekanisme untuk menyambung RCD ke rangkaian aktif adalah sama dengan menyambung pemutus litar dengan satu-satunya perbezaan apabila mesin fasa tunggal memerlukan dua terminal untuk diketatkan, maka RCD mempunyai empat terminal.

Jika, apabila seseorang menyentuh seksyen telanjang wayar atau kabinet peralatan di bawah voltan fasa, kegagalan kuasa serta-merta - ini bermakna RCD telah tersandung.

Adalah lebih baik untuk menyambung RCD kepada pakar

Penting! Sistem AC perlindungan tambahan oleh RCD yang akan disediakan untuk soket kumpulan dengan undian semasa sehingga 20A (mesin basuh, dandang, relau dan lain-lain) Dan mudah alih (portable) peralatan dan kuasa sehingga 32A undian semasa yang digunakan di luar rumah.

Prinsip asas operasi mekanisme RCD dan analisis perbandingan analog

Proses fizikal yang berlaku dalam mekanisme operasi banyak peranti elektromekanik atau elektronik moden mungkin tidak dapat difahami sepenuhnya oleh kami. Tidak semua orang mempunyai pengetahuan mengenai bidang kejuruteraan dan teknikal dan, secara semulajadi, tidak dapat memahami dan menerangkan asas fizikal dari prinsip operasi peranti tertentu. Tetapi prinsip penggunaan (peraturan operasi), yang dibina berdasarkan elemen keselamatan, membolehkan penerapan ciptaan yang paling kompleks dalam kehidupan seharian kita.

Lampu Siling LED untuk Rumah: Essence of Harmonious Lighting

Kriteria untuk memilih lekapan. Jenis peranti lampu overhead. Jenis dan harga model terbina dalam. Gambaran keseluruhan candelier LED.

Setiap peranti mempunyai pasport teknikal di mana bahasa yang boleh difahami sentiasa diterangkan dan tujuan, dan prinsip operasi dan sentiasa, apabila diperlukan, ia menetapkan pengaturan untuk pemasangan, sambungan dan operasi yang betul. Dalam kes kami, percubaan telah dibuat untuk menggambarkan prinsip operasi peranti perlindungan tersandung (RCD) dengan cara yang paling mudah diakses dan memberi pembaca peluang untuk membuat keputusan mengenai pilihan peranti jika diperlukan.

Prinsip operasi dan reka bentuk RCD

Untuk memenuhi fungsi perlindungan, radas termasuk saiz yang dikurangkan daripada perbezaan kawalan pengubah 'pak turut' relay magnetoelectric semasa, kawalan solenoid kumpulan kenalan utama dan unsur-unsur diagnostik tambahan - "Test" butang mekanisme bagi menggerakkan dan unsur-unsur.

RCD terdiri daripada pengubah arus berbeza, geganti magnetoelektrik, solenoid dan butang "Ujian"

Sisi fizikal kertas adalah seperti berikut.

Apabila RCD dihidupkan (menekan butang penutupan kenalan), solenoid menghidupkan dan mengekalkan rod kumpulan kenalan sama dengan elektromagnet. Oleh kerana pada masa yang sama, terminal gegelung solenoid itu sendiri dan terminal wayar bekalan masuk. Tetapi dalam litar kuasa solenoid terdapat hubungan transit pembukaan, yang dikendalikan oleh relay magnetoelektrik dan relay diberi fungsi perjalanan bebas RCD.

Sesalur keluar dan masuk arus yang mengalir dalam belitan masing-pengubah, kerana yang dihasilkan EMF (daya gerak elektrik) menjana teras magnet (teras) dua sama tetapi berbeza diarahkan fluks magnet.

Oleh kerana kompensasi lengkap fluks magnet, penggulungan sekunder, yang menyampaikan geganti pemantauan, tidak menghasilkan EMF dan geganti berada dalam keadaan pasif, luka di teras.

Pada masa ini apabila seseorang menyentuh bahagian bawah wayar fasa atau perumahan perkakas rumah yang telah mengalami pecahan fasa, arus pembezaan tambahan akan mengalir melalui penggulungan yang masuk pengubah.

Pelanggaran kesamaan arus masuk dan keluar segera menghasilkan fluks magnet tidak dikompensasi dalam teras pengubah. Dan sebagai akibatnya, penampilan segera EMF dalam penggulungan sekunder dikaitkan dengan geganti sebagai sumber kuasanya.

Ciri reka bentuk peranti semasa baki

Relay, setelah menerima bekalan kuasa, segera beroperasi dan mematikan kuasa solenoid (terminal transit dibuka), yang menyimpan hubungan utama dalam kedudukan tertutup.

Hubungan terbuka, solenoid de-energizes dan melepaskan batang pegas pegas kumpulan kenalan, dan bekalan kuasa utama terganggu. Lebih sensitif kawalan relay kepada nilai-nilai kecil arus kebezaan, lebih berkesan adalah fungsi perlindungan RCD.

Perhatikan! Fungsi perlindungan seperti pemotongan bekalan kuasa dalam kes fenomena litar pintas dan beban semasa dalam RCD tidak disediakan. Dalam praktiknya, pemasangan RCD biasanya melibatkan penggunaan bersama suis automatik ("automatik"), direka bentuk secara langsung untuk kemungkinan litar pintas dan beban semasa.

Litar yang betul untuk menyambungkan RCD dan mesin. Kesilapan dalam pemasangan

Kedua-dua peranti mempunyai reka bentuk pelekalan yang sama untuk dipasang di panel kawalan perakaunan dan pengedaran elektrik. Tugas hanya dikurangkan kepada sambungan yang betul kepada sesalur dan satu sama lain:

 1. Varian asas: peranti automatik pusat → kaunter akaun → RCD.
 2. Lebih disukai: peranti automatik pusat → mengira meter → jenis terpilih RCD → peranti automatik kumpulan → kumpulan RCD.

Litar yang betul untuk menyambungkan RCD dan automata

Dalam kes ini, jujukan sambungan yang disyorkan ditunjukkan, tetapi ia juga perlu untuk mempertimbangkan ketepatan gambarajah sambungan itu sendiri:

 • tidak pernah menyambung wayar neutral ke terminal tanah selepas ia keluar dari RCD. Dalam kes ini, kemungkinan berlakunya kebocoran arus kebezaan adalah mungkin, yang membawa kepada penggera palsu;
 • sambungan fasa tidak lengkap dari RCD. Sekiranya wayar neutral dari rangkaian pembekalan melewati RCD, arus yang terhasil dalam dawai neutral akan dianggap sebagai pembezaan, yang akan membawa kepada operasi tetap peranti;
 • Jangan sambung wayar neutral soket di bawah kawalan RCD ke dawai tanah. Dalam kes ini, walaupun sebuah cawangan yang tidak dicetak akan mencipta arus kebezaan;
 • Apabila menggunakan RCD dalam kumpulan, tiada kabel jumper pada terminal yang masuk dibenarkan. Ini akan mencetuskan semua RCD pada masa yang sama.

Nasihat berguna! Apabila menyambungkan empat tiang. iaitu. RCD tiga fasa dalam rangkaian yang sama, korespondensi yang ketat mengenai fasa menandakan dengan penanda terminal peranti diperlukan. Jika tidak, mod ujian tidak akan menjadi objektif.

Apabila menyambung RCD, ia tidak boleh dilakukan untuk menyambung wayar neutral soket ke terminal tanah

Analog RCD dengan fungsi yang diperluaskan

Pasaran UDT (peranti semasa berbeza) sangat pelbagai. Ia adalah perlu untuk membezakan dari beberapa yang bersaing dengan analog RCD yang dikenali sebagai automaton pembezaan, yang tergolong dalam kelas pemutus litar dikawal oleh arus berbeza - RCBT.

Untuk menjawab dalam bentuk yang boleh diakses kepada soalan: Difavomat, apa itu? - anda harus ingat bahawa ciri utamanya ialah gabungan fungsi utama RCD dan litar pemutus. Selain itu, perbezaan RCD pengkamiran dan mesin adalah yang paling memerlukan perlindungan RCD terhadap litar pintas dan overloads dalam semasa rangkaian (sudah tentu, untuk tujuan ini, dan terletak di dalam sepasang pemutus litar) dan pemutus litar Kecemasan mampu mempertahankan dirinya.

Perlu diperhatikan peluncuran model baru RCBOs - elektronik dan dengan sumber tenaga tambahan. Mereka berbeza daripada reka bentuk elektromekanik kehadiran papan elektronik dengan perbezaan penguat semasa yang membolehkan untuk menetapkan kebocoran kira-kira 10 mA dan mencetuskan walaupun salah satu wayar neutral rangkaian yang masuk apabila konduktor fasa hidup. RCD konvensional atau RCBOs dalam keadaan dalam hubungan dengan manusia bahagian fasa terbuka tidak berfungsi.

Satu lagi kebaharuan dalam barisan peranti semasa yang berbeza ialah peranti perlindungan pelbagai fungsi yang dipanggil. Apakah SPM menjadi jelas dari kebiasaannya dengan tujuannya. Peranti ini berfungsi sepenuhnya mematikan peralatan apabila parameter voltan dalam rangkaian melampaui batas operasi (kurang daripada 180V dan lebih daripada 260V), serta untuk melindungi peralatan operasi dari lilitan "terbakar" dan unsur elektronik lonjakan voltan. Melompat ini boleh disebabkan oleh denyutan elektromagnet atau kesilapan fasa-fasa dalam rangkaian tiga fasa.

Pemutus litar semasa sisa automatik (RCBT)

RCD atau automaton: bagaimana membezakan dan memilih apa

Algoritma satu nilai yang membolehkan anda memberikan keutamaan kepada peranti tertentu tidak wujud. Alasannya adalah dalam pilihan multivariate. Marilah kita mempertimbangkan faktor utama yang mempengaruhi pilihan RCD atau RCBO.

Adakah mungkin untuk meletakkan peranti di perisai utama. Dalam amalan, saiz keseluruhan RCD dan pemutus litar adalah lebih besar daripada saiz keseluruhan Difa Automaton.

Apakah tujuan membuat perubahan dalam litar elektrik. Jika perlu, perlindungan individu peralatan berkuasa tinggi (dapur dapur, dandang, mesin basuh, dan lain-lain) Dari mungkin "hit" kejutan elektrik, dioptimumkan pengkamiran automatik, jelas mengawasi beban semasa.

Sekiranya terdapat keperluan untuk melindungi terhadap kejutan elektrik bagi mana-mana kumpulan cawangan atau garis lampu di mana kuasa boleh ditingkatkan dari masa ke masa, adalah dinasihatkan untuk menggunakan RCD. RCD mempunyai rizab kuasa yang besar, dan automaton pembezaan yang berkaitan dengan beban yang perlu diganti oleh yang lebih berkuasa.

Apabila menggunakan peralatan berkuasa tinggi, lebih baik memasang difa-automat

Penilaian kualitatif. Telah terbukti dengan amalan bahawa peranti yang menggabungkan banyak fungsi dari pelbagai peranti sering lebih rendah daripada kualiti kepada peranti tunggal. Ini juga terpakai kepada peranti pelbagai fungsi seperti automaton berbeza, yang dari segi kualiti dan hayat perkhidmatan adalah lebih rendah daripada RCD dan pemutus litar.

Situasi dengan pecahnya. Dalam situasi di mana RCD atau pemutus litar berhenti berfungsi, penggantian satu atau peranti lain diperlukan. Tetapi apabila automaton pembezaan tidak berfungsi, walaupun disebabkan kegagalan satu fungsi, seseorang harus menggantikannya dengan yang baru. Dalam kes ini, kos lebih besar.

Kestabilan bekalan kuasa. Jika RCD gagal, ia cukup untuk memasang jumper di antara pemutus litar dan rangkaian bekalan kuasa (memintas RCD) dan bekalan elektrik dipulihkan. Tetapi dengan pecahan diafi-automat, anda perlu sama ada dia-automat ganti atau suis automatik ganti. Oleh itu, pembaharuan bekalan elektrik yang cepat boleh dipertikaikan.

Nasihat berguna! Sekiranya perlu untuk memilih peranti semasa sisa yang betul (RCD atau RCBT) dengan betul, perlu menggunakan pendekatan kejuruteraan dan penilaian ekonomi, walaupun terdapat beberapa jenis peranti di tangan.

Pertukaran Semasa Berbeza Elektrik TDM

Persoalannya kekal pada perbezaan luar antara RCD dan RCU.

Menandakan penutup peranti. CONTOH 1: "ABB 16A 30 mA" - RCD hadapan kita ABB (pengeluar syarikat "ABB") dengan arus nominal 16 amp dan pengkamiran semasa yang lebih rendah daripada 30 milliamperes. Contoh 2: «CHNT C16 0,03A '- kita pemutus litar Kecemasan, yang c pengeluar syarikat CHNT undian semasa 16 ampere dan ciri elektromagnet dan" C "kelas pemutus haba dengan pengkamiran semasa 30 milliamperes.

Rajah pendawaian yang ditentukan pada halaman tajuk. Bagi RCD, gambarajah menunjuk transformer kebezaan (gelung oval), geganti kawalan (persegi) dengan gelung pada kontur bujur, dan litar ujian dalam bentuk garisan dot-dash. Bagi Difa Automaton litar ini sangat mirip dengan litar RCD, hanya terdapat angka tambahan dalam bentuk lengkung kecil dan garis lurus - ini adalah penentuan yang berbeza dari RCD, interrupter elektromagnetik dan haba.

Permohonan dan pemasangan RCD: jawatan pada litar elektrik

Kebanyakan peranti kawalan dan kawalan yang dipasang di rangkaian bekalan kuasa mempunyai senarai kecil parameter yang diperlukan untuk pemilihan yang betul dalam litar elektrik.

Gambar rajah pendawaian di apartmen dengan penggunaan RCD dan peranti automatik

Pemilihan RCD adalah berdasarkan arus beban undian dan ambang untuk menetapkan arus kebocoran kebezaan. Amalan mencadangkan nilai yang tidak melebihi 30 mA. Pemasangan RCD dalam rangkaian elektrik dilakukan atas dasar analisis kejuruteraan unsur-unsur yang ada dalam rangkaian dan kemungkinan pemasangan. Litar sambungan RCD ke rangkaian mesti mengambil kira semua kesalahan komutasi yang mungkin dan tidak termasuknya. Hanya jika disambung dengan betul ke litar bekalan kuasa, RCD akan memastikan kecekapan maksimum dengan mencetuskan mekanisme perlindungan peranti.

Parameter pemilihan dan rajah sambungan RCD tanpa asas

Mengetahui prinsip operasi RCD, dengan rangkaian dua dawai standard yang diwakili oleh wayar fasa dan sifar sahaja, yang tidak mempunyai gelung tanah, adalah mungkin dan perlu dipasang RCD mengikut keperluan perlindungan. Skema pembetulan dan pemasangan untuk RCD dipertimbangkan sebelum ini.

Jawapan kepada soalan, yang RCD dimasukkan ke dalam apartmen, adalah dengan kalkulator di tangan. Ia perlu meringkaskan kapasiti peralatan dan peralatan yang dipasang di apartmen dan membahagikan jumlahnya dengan 220. Oleh itu, dalam penghampiran kasar kita mengira arus nominal, mengikut mana pemilihan RCD akan dibuat. Pengiraan ini berdasarkan kepada kebergantungan matematik kuasa elektrik pada voltan sesalur (220V) dan arus yang berlaku ketika menggerakkan peranti beban:

di mana M - kuasa, U - voltan, I - semasa.

RCD litar ujian dan ujian menggunakan multimeter

Contoh: anda perlu memilih RCD untuk melindungi sekumpulan peralatan elektrik di unit dapur. Pada baris ini terdapat peralatan rumah seperti:

 1. Ketuhar elektrik adalah 2000W.
 2. Microwave 1200 watt.
 3. Pemproses makanan 700 watt.
 4. Peti sejuk 800 Watts.
 5. Peralatan kecil sekitar 600 watt.

Merumuskan penggunaan kuasa: 2000 + 1200 + 700 + 800 = 5300 Watts. Kami mengira arus mengikut formula: I = M / U = 5300/220 = 24.09A. Kami memilih RCD terdekat dengan nilai tinggi 25A.

Untuk pengiraan arus yang mendalam dalam talian pendawaian, pengetahuan dasar-dasar kejuruteraan elektrik yang lebih tinggi diperlukan.

Sebagai tambahan kepada arus beban undian dan ambang kepekaan arus kebarangkalian, dalam sesetengah kes, apabila memilih RCD, perlu memberi perhatian kepada kriteria lain - kategori kebocoran arus. Ini dalam kebanyakan kes merujuk kepada arus bergantian dan pulsed dalam rangkaian.

Skim sambungan RCD dan automata menggunakan contoh meter elektrik apartmen

Kategori AC menganggap operasi RCD dalam persekitaran kebocoran kebezaan semasa berselang-seli. Kategori ini adalah yang paling biasa dan boleh digunakan dalam semua jenis rangkaian AC. Dalam kes-kes yang mana RCD beroperasi? - dianggap di atas.

Kategori A mempunyai ambang kepekaan yang paling rendah (kira-kira 10 mA) dalam arus kebezaan dan mampu membaiki komponen berasingan amplitud semasa (yang dipanggil gelombang separuh). RCD dengan kategori kebocoran arus ini bertindak balas bukan sahaja kepada konfigurasi semasa pembolehubah, tetapi juga kepada arus impuls. RCD sedemikian menjadi aplikasi keutamaan, kerana semakin banyak peralatan rumah, terutama elemen pencahayaan, dipindahkan ke unit bekalan kuasa arus berdenyut.

Trend utama pasaran Eropah ialah pengembangan segmen peralatan berdenyut. Ini, secara semulajadi, akan membawa kepada peningkatan jumlah semasa RCD yang digunakan. Tetapi selagi penerima arus aktif (penuh arus bergantian) kekal dalam aplikasi rumah untuk masa yang lama, RCDs kategori AS akan menempati ruang yang agak luas di rak pasaran.

Berbalik kepada persoalan ketiadaan atau kehadiran litar pembumian elektrik, ia adalah perlu untuk menekankan fakta bahawa walaupun ada tanah ke tahap yang lebih besar organisasi diperlukan untuk melindungi daripada kejutan elektrik dengan memasang dalam rangkaian RCD tersebut.

Sambungan mesin 2P atau 1P + N ke RCD kumpulan

Prinsip asas litar sambungan RCD ke rangkaian fasa tunggal telah dipertimbangkan sebelum ini. Litar sambungan RCD dengan grounding tidak berbeza dari litar tanpa grounding.

Nasihat berguna! Jika grid mempunyai litar tanah, ia adalah perlu untuk mengawal dan memastikan litar betul menyambung RCD apabila apa-apa pendawaian satu konduktor neutral tidak boleh ditambah kepada konduktor (terminal) litar pembumian.

Penunjuk grafik RCD dalam skema bekalan kuasa

Peruntukan perundangan utama yang dimasukkan ke dalam GOST 2,755-87 ESKD "simbol grafik dalam litar elektrik mematikan peranti dan kenalan Kenalan" dan GOST 2,710-81 ESKD "jawatan abjad angka dalam litar elektrik" huruf grafik ditetapkan dan peranti lain seperti RCD. Tetapi tiada syarat ketat ke atas penetapan peranti arus baki yang berbeza tidak dikenakan.

Seperti yang telah kita ketahui, semua peranti arus kebeza diwakili oleh mekanisme pemutus dan elemen kawalan - pengubah arus berbeza. Oleh itu, penentuan RCD dalam litar diwakili oleh dua simbol grafik piawai - pemutus litar dan pengubah yang mendaftarkan arus kebeza. Anda boleh melihat penunjuk grafik RCDs pada gambar rajah tunggal dan lukisan lain.

RCBO Schnieder Electric di papan suis

Pelan pendawaian untuk RCD tiga fasa

Jenis peranti ini biasanya dipanggil peranti empat tiang dan kekhususan sambungannya ke rangkaian tiga fasa adalah sama dengan sambungan RCD dua tiang. Bagi kes peranti, terminal untuk menyambung konduktor fasa dan wayar neutral ditunjukkan. Juga, pasport dilampirkan pada peranti, yang menyajikan skema standard untuk menyambungkan RCD empat tiang ke rangkaian tiga fasa.

Pengilang yang berbeza kadang-kadang mempunyai perbezaan di lokasi terminal sifar di badan peranti - di sebelah kanan atau di sebelah kiri, dan sambungan wayar fasa memerlukan hanya pematuhan dengan penunjuk pada input dan output.

RCD tiga fasa empat tiang digunakan untuk arus kebocoran kebezaan yang besar dan tujuan utama mereka hanya untuk melindungi daripada pendawaian elektrik. Untuk melindungi orang daripada kejutan elektrik, perlu dipasang dua tiang RCD tunggal fasa dengan setiap kebocoran arus sama dengan 30 mA pada setiap kumpulan peralatan yang berasingan.

Difavomat dalam rangkaian elektrik tiga fasa

Pelbagai model, pengeluar dan harga RCD

Segmen pasaran produk UDT diwakili oleh beberapa syarikat jenama asing, serta pengeluar domestik. Sehingga kini, keutamaan diberikan kepada cap dagang dari Itali, Poland, Jerman dan Sepanyol, kerana produk mereka menerima penilaian pengguna terbaik dari segi kualiti, kebolehpercayaan dan nisbah kualiti harga. Pasaran sedia ada peranti UDT semasa pembezaan membolehkan untuk membuat pilihan yang luas dari mereka atau jenis peranti lain, yang menyediakan pelbagai jenis barangan baik dalam harga dan kualiti.

Jadual menunjukkan produk pengeluar UDT yang paling biasa dan menunjukkan harga pasaran mereka yang dicadangkan:

Seperti yang dapat dilihat dari jadual perbandingan, harga RCD 25A 30 mA (yang paling dalam permintaan di pasaran) bergantung kepada pengilang. Jadi harga RCD ABB 25A 30 mA lebih tinggi daripada rakan-rakan Cina, tetapi lebih rendah daripada pengeluar seperti Legrand atau Schneider Electric. Mengambil kira kriteria seperti kualiti dan kos, lebih baik membeli RCD 25A 30 mA dari ABB, dan pemutus litar yang diperlukan boleh dibeli dari syarikat Cina atau dari Legrand.

Nasihat berguna! Setelah memutuskan untuk memasang RCD di rangkaian rumah anda, tetapi tanpa pengalaman dalam pendawaian peranti yang serupa, gunakan perkhidmatan juruelektrik yang berkelayakan.

Menyimpulkan lawatan ini ke dalam dunia peranti semasa yang berbeza, khususnya - peranti penutupan perlindungan (RCD), kami akan memberi tumpuan kepada perkara penting yang dipertimbangkan.

Pelbagai RCD dan peranti automatik yang dihasilkan oleh ABB

Salah satu cara yang paling berkesan untuk melindungi manusia dan haiwan dari kesan kerosakan arus elektrik ialah pemasangan pemutus litar perlindungan - RCD - ke dalam rangkaian bekalan kuasa.

RCD mempunyai fungsi untuk bertindak balas terhadap kebocoran arus kebocoran yang berlaku apabila seseorang itu menyentuh sebahagian pendawaian atau selongsong beberapa peralatan elektrik. Ia boleh berada di bawah voltan fasa kerana penebat rosak wayar fasa dan hubungannya dengan perumahan. Selain itu, RCD bertindak balas kepada kebocoran semasa di tempat-tempat di mana penebat pendawaian rosak, apabila ia boleh menyebabkan haba dan api.

Walau bagaimanapun, RCD tidak bertindak balas terhadap fenomena litar pintas dalam pendawaian dan arus yang berlebihan dalam litar. Dalam hal ini, peranti mesti dipasang bersamaan dengan pemutus litar ("automatik"), yang bertindak balas kepada litar pintas dan beban yang berkuasa.

Perkara yang paling penting adalah sentiasa mematuhi peraturan keselamatan dan berhati-hati ketika bekerja dengan peralatan elektrik dan peralatan. Sekerap mungkin, lakukan pemeriksaan visual unsur-unsur semasa semasa pembawa pendawaian elektrik dan unsur-unsur yang berkaitan pengumpul semasa.

Pam Bayi: spesifikasi dan ciri penggunaan

Pintu masuk dengan patah termal dan ciri-ciri teknikalnya

Ciri-ciri teknikal buih polistirena yang tersemperit

Ciri-ciri teknikal, saiz dan harga blok busa

Lembaran OSB: ketebalan dan dimensi, harga, data teknikal

Penapis aliran melalui air: ciri-ciri teknikal dan ciri-ciri peranti

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

− 5 = 1