Penghalang wap siling

Penebat wap untuk siling di lantai kayu: bahan, pemasangan, ulasan

Apabila membina sebuah rumah, masalah tumpahan penghalang wap tidak pada mulanya timbul. Di atas masalah ini, pemilik rumah mula berfikir tentang pemanasan bilik. Ternyata tidak semua tuan rumah tahu bagaimana untuk melengkapkan lapisan penghalang wap. Ia juga penting untuk menentukan apa bahan yang digunakan untuk ini. Lagipun, filem mudah, sebagai contoh, digunakan hari ini kurang dan kurang.

Keperluan untuk penghalang wap di siling siling

Penebat wap untuk siling di lantai kayu adalah perlu. Ini akan menghalang penembusan wap ke lapisan penebat haba. Bahan akan dilindungi daripada kesan kelembapan yang merosakkan. Ini akan mengelakkan sentuhan udara lembap dengan pemanas. Jika anda mengabaikan peraturan ini, ia akan ditutup dengan acuan, serta kulat. Pada masa yang sama, seluruh bangunan akan berkhidmat lebih kurang. Lagipun, pembinaan mestilah dilindungi dari kesan negatif.

Kehadiran lapisan penghalang wap bukan sahaja dapat melindungi bahan daripada air, tetapi juga untuk mengurangkan kehilangan haba. Jika lapisan dengan lapisan foil digunakan, mereka akan mencerminkan kebanyakan haba, menghantar kembali ke bilik. Tetapi udara lembap boleh keluar dengan bebas. Sebagai tugas utama salutan ini melindungi penebat terma daripada terkumpul kelembapan di dalamnya.

Sebelum anda mempunyai penghalang wap untuk siling di lantai kayu, anda perlu membeli bahan itu, dengan mengambil kira anggaran bagi kerja itu, serta tujuannya. Prosiding dari ini, adalah mungkin untuk memperuntukkan bahan berikut:

 • polietilena;
 • filem dengan kesan membran;
 • perkamen;
 • varnis;
 • mastik;
 • bahan kerajang.

Jika kita bercakap tentang filem dengan kesan membran, mereka tidak akan melepasi kelembapan di dalam bilik. Antara lain, mereka menghalangnya keluar. Varnishes dan mastics mempunyai kesan yang sama. Tetapi salah satu bahan termurah adalah kulit. Seringkali pakar tidak mengesyorkan menggunakan filem polietilena konvensional untuk memasang lapisan penghalang wap. Ia hanya digunakan dalam kes-kes yang paling melampau. Lapisan sedemikian tidak akan melepaskan udara, menjadikan bangunan itu menjadi sebuah kotak yang dimeteraikan. Dalam kes ini, bilik tidak berventilasi, kondensat berkumpul di permukaan filem. Akibatnya, kelembapan menetap di dalam rumah, menyumbang kepada kulat dan acuan.

Katakan anda memutuskan bahawa anda memerlukan penghalang wap untuk siling di lantai kayu. Dalam kes ini, kulit boleh digunakan hanya jika wang itu tidak mencukupi untuk bahan yang lebih baik. Ia tidak tahan lama. Pilihnya paling kerap kerana sebab ia mempunyai kos yang rendah. Menurut pakar, penyelesaian terbaik adalah penghalang wap berdasarkan mastik cair atau filem membran. Dengan bantuan mereka, adalah mustahil untuk melindungi lantai, memastikan keluar asap basah ke luar.

Cadangan untuk pemasangan lapisan penghalang wap

Penebat wap untuk siling di lantai kayu bukan sahaja dipilih dengan betul tetapi dipasang pada teknologi. Sebagai peraturan, bahan diletakkan di dalam premis. Sekiranya suhu jatuh semasa musim sejuk cukup besar, dan frosts mencapai bawah 30 ° C, maka halangan wap dipasang pada kedua-dua belah pihak. Ini akan menghapuskan pemeluwapan dalam penebat dan menyimpan lebih banyak haba di dalam premis. Tetapi itu bukan semua. Perlu diingatkan bahawa halangan uap mesti diletakkan di atas siling sehingga saat ini anda mengatur lapisan isolasi termal. Pakaian diregangkan tanpa kendur dan keriput. Potongan tetangga bertindih dengan pertindihan. Semua sendi dilekatkan dengan pita bangunan, yang membolehkan untuk memastikan laluan udara.

1

Penebat wap - sebuah filem yang dipasang dengan kuku khas dengan bonet lebar. Gantikan pengikat tersebut dengan stapler stapler pembinaan. Di bawah mereka adalah perlu untuk meletakkan gasket dari kadbod atau mana-mana bahan lain yang serupa untuk mengecualikan pecah filem. Langkah antara titik pelekap tidak boleh lebih daripada 30 cm Apabila filem itu dirancang untuk dijahit ke blok pemotongan, penetapan dilakukan menggunakan profil logam atau unsur sarung.

Sering kali, tuan rumah berfikir tentang cara memasang penghalang wap dengan betul. Sisi mana untuk menyusun bahan ini, adalah penting untuk membuat keputusan sebelum kerja bermula. Oleh itu, bahagian licin filem itu harus menghadap ke luar, ke arah tumpang tindih kasar. Jika anda mengelirukan, anda boleh mendapatkan kesan sebaliknya. Ia terdiri daripada fakta bahawa wap air akan menetap di dalam penebat haba. Ini tidak dapat dielakkan membawa kepada pemusnahan bahan tersebut. Antara penghalang wap dan bahan bumbung, jurang kecil harus ditinggalkan. Ini benar apabila halangan wap dirancang untuk disusun di kedua-dua belah pihak. Pendekatan sedemikian akan membolehkan udara beredar lembab dan bebas mengalir keluar.

Nasihat pakar pemasangan

Apabila meletakkan lapisan penghalang wap, adalah perlu untuk mengecualikan kehadiran lubang dan jurang antara web. Ini akan memastikan perlindungan penebat haba dan struktur struktur bangunan. Jika halangan wap lembaran digunakan, peletakan dijalankan dari sisi bumbung. Bahan diletakkan di bawah lapisan penebat selepas pembungkusan penuh. Di luar sana mesti ada lagi lapisan penghalang wap. Ini akan menjamin perlindungan yang lebih baik untuk penebat. Penghalang wap cecair untuk siling digunakan dari luar ke struktur pra-siap. Selepas lapisan pertama telah dikeringkan, dua lagi perlu digunakan dengan jurang untuk pengeringan lengkap. Adalah lebih baik untuk menjalankan kerja seperti cuaca panas. Adalah penting untuk menunggu sehingga terdapat hujan.

Apabila membina rumah, anda memerlukan penghalang wap. Sisi mana untuk mengemas bahan ini, anda harus bertanya tentangnya pada peringkat awal kerja. Sebagai contoh, lembaran foil agak aktif digunakan hari ini untuk lapisan penghalang wap. Mereka mempunyai satu kelebihan, iaitu keupayaan untuk mengurangkan kehilangan haba. Untuk melakukan ini, bahagian kerajang mesti dihidupkan ke dalam, sehingga haba kembali ke rumah.

Ulasan halangan wap standard untuk siling

Sekiranya anda masih menganggap halangan wap yang dipilih untuk siling rumah, anda harus mendengar pendapat pemilik harta benda. Mereka berpendapat bahawa piawai akan berfungsi dengan betul jika diletakkan di bahagian dalam struktur yang dilampirkan. Pengewapan air tidak akan lulus di dalam siling dan ke pemanas. Sebagai bahan yang paling biasa jenis ini ialah: "Technonikol9raquo;," Isospan9raquo;, dan "Ekolayf9raquo;.

Ulasan mengenai penghalang wap dengan lapisan refleks

Penebat wap - bahan yang boleh digabungkan menjadi satu kumpulan. Kami memilih varian dengan lapisan refleks sebagai satu subspesies. Menurut pengguna, mereka mempunyai kesan mencerminkan. Jangan terlepas wap, haba berseri masuk ke dalam bilik. Mereka berfungsi sebagai penebat haba tambahan. Penggunaan mereka, mengikut tuan rumah yang asal, paling berkesan apabila terdapat pembentukan wap yang meningkat. Yang paling meluas ialah Penofol9raquo; dan "Alucraft9raquo;.

Ulasan halangan wap dengan kebolehtelapan terkawal

Jika anda tertanya-tanya apa yang perlu digunakan untuk halangan wap siling, maka anda boleh mempertimbangkan bahan-bahan dengan kebolehtelapan yang terhad. Sebagai pembeli menekankan, pendekatan ini adalah rasional dalam kes apabila perumahan tidak digunakan secara berterusan. Ini termasuk rumah negara. Kitaran generasi wap tidak stabil. Dan selepas pemergian pemilik dalam susunan lapisan penghalang wap dengan kebolehtelapan yang terhad, stim akan keluar. Menurut pembeli, membran tersebut dapat mengekalkan tahap penghalang wap yang diperlukan. Kebolehtelapannya ialah Sd = 2-4 m.

Ulasan halangan wap dengan kebolehtelapan yang berbeza

Jenis ini boleh digunakan apabila pembaikan dijalankan di kawasan lantai loteng. Dengan pendekatan ini, halangan wap hanya boleh diletakkan di atas, jurang pengudaraan tidak diselesaikan. Pekali kebolehtelapan dalam kes ini berbeza dalam lingkungan 5 m, yang benar untuk membran kering; Sekiranya ia adalah bahan basah, maka parameternya ialah 0.2 m. Selalunya, pengguna memilih Delta-Sd-Flexx, yang merujuk kepada penghalang wap jenis ini.

Membran dianggap sebagai bahan penghalang wap baru. Menurut pembeli, mereka berfungsi sebagai stim dan hidro-biro. Jika kita membandingkannya dengan filem, yang terakhir tidak lulus air dan wap, yang sama sekali bebas daripada arahan. Jika kita bercakap tentang membran, mereka dicirikan oleh kebolehtelapan yang berat sebelah. Ini menunjukkan bahawa ia sama sekali tidak peduli pada sisi mana untuk membungkusnya. Pemilik hartanah menekankan bahawa stim akan melalui bahan, sementara air tidak akan bertemu untuk bertemu. Perlu diperhatikan bahawa membran boleh menjadi single, double, dan multilayer. Yang paling menjimatkan adalah pilihan kedua. Pada masa yang sama, kecekapan dalam semua kes kekal pada tahap yang sama.

Kos bahan penghalang wap

Penebat wap adalah filem yang boleh dihasilkan oleh syarikat yang berbeza. Jika ia adalah soalan mengenai bahan penebat hidrofera Isospan9raquo; syarikat, pelbagai yang dilambangkan oleh huruf B akan menelan belanja pengguna 1000 Rubel. Jika anda mahu memilih membran angin dan kalis air "Izospan A", maka anda perlu membayarnya 1500 Rubles. Pada jualan, anda juga boleh mencari produk untuk melindungi bahan dari wap dan air. Jika ia mempunyai nama "Izospan D", maka anda perlu membayar 1400 rubel. Penebat wap untuk siling di siling kayu, harganya adalah 1300 rubel., Boleh juga diwakili oleh filem bertulang. Jika anda lebih suka pelbagai ini, maka anda boleh mempertimbangkan Polinet Lux, yang mempunyai dimensi berikut: 2x25 m.

Di atas, jenis halangan wap untuk siling dianggap. Bergantung pada belanjawan, serta matlamat, anda boleh memilih salah satu daripada mereka. Ia tidak selalu dinasihatkan untuk menyelamatkan, contohnya, filem konvensional tidak boleh melaksanakan tugas yang diberikan kepadanya.

Penghalang wap siling

Siling rumah moden adalah struktur berbilang lapisan yang agak kompleks. Adalah sangat penting untuk menyediakan dan menjalankan semua langkah untuk diproses dengan tujuan agar ruangan sentiasa mengekalkan kelembapan optimum dan menghapuskan pembentukan bakteria patogen, kulat dan acuan pada penebat. Ia adalah untuk tujuan ini bahawa halangan uap siling diperlukan. Adalah berbaloi untuk memberi perhatian kepada hakikat bahawa bahan menyusun mengikut peraturan dan teknologi tertentu, jika tidak, sebarang kesalahan akan membuat perlindungan tambahan tidak berguna.

Apakah tujuan halangan wap siling?

Dalam mana-mana ruang tertutup panas, wap dibentuk, yang menghasilkan kelembapan yang tinggi di dalam bilik. Perubahan keadaan cuaca dan keadaan suhu memberi kesan yang ketara kepada jumlah kelembapan di dalam bilik. Di samping itu, selepas permulaan musim pemanasan, terdapat pencampuran udara panas dengan sejuk, mengakibatkan pembentukan wap air.

Stim, yang tekanannya berada di atas atmosfera, sedang cuba keluar. Oleh itu, siling sentiasa terdedah kepada kelembapan.

Meletakkan penghalang wap diperlukan apabila permukaan di satu sisi udara panas, dan di sisi lain - udara sejuk. Penebat wap sentiasa dilakukan apabila bumbung terisolasi, serta ruang bawah tanah. Apabila membina rumah persendirian dengan loteng tanpa pemanas (bumbung sejuk), halangan wap siling hanya diperlukan.

Meletakkan penghalang wap di siling akan mengelakkan banyak masalah. Ia akan membuat mustahil wap untuk mengakses struktur lantai, dan juga membentuk pembentukan mikroiklim yang betul di ruang angkasa.

Walaupun halangan wap siling mungkin kelihatan pilihan yang tidak perlu dan tidak kelihatan di rumah anda, ia memberikan suasana dalaman yang optimum di rumah, mengekalkan integriti dan ketahanannya.

Siling rumah persendirian, seperti bumbungnya, mempunyai struktur pelbagai lapisan. Setiap lapisan tertentu mempunyai tujuan tersendiri:

 • 1. Lapisan atas pertama ialah lantai loteng, yang melakukan fungsi perlindungan terhadap penembusan debu dan kotoran ke bilik-bilik yang lebih rendah.
 • 2. Pemasangan lantai dilakukan pada balok dan bar melintang - salib. Mereka adalah asas untuk membran halangan wap masa hadapan, menyediakan pelepasan yang diperlukan.
 • 3. Selanjutnya, penebat dibuat, dan penebat buih atau bulu mineral berfungsi sebagai komponen penebat haba. Walaupun kenyal bulu mineral adalah hygroscopic, ia memenuhi keperluan peningkatan keselamatan kebakaran. Polyfoam praktikal tidak menyerap kelembapan, tetapi sesetengah spesis boleh menyokong pembakaran.
 • 4. Dari bahagian dalam ruang pada balok, siling kasar tetap, yang berikut akan membantu untuk meletakkan membran penghalang wap dan trim penamat.
 • 5. Sekiranya pemprosesan akhir dilakukan menggunakan plasterboard, maka pemasangan penghalang wap disediakan kepada siling draf dengan menggunakan rel dan bar.
 • 6. Kemasan dijalankan dengan menggunakan lapisan, rel, papak kayu, dan lain-lain.

Tinjauan bahan penghalang wap

Pilih bahan untuk halangan wap siling pada masa ini agak mudah. Pelbagai produk pengeluar domestik dan asing mempunyai beberapa dozen cadangan, yang masing-masing patut mendapat perhatian khusus dan artikel yang berasingan. Walau bagaimanapun, seseorang perlu tahu bahawa setiap komponen dalam komponen fungsinya boleh berbeza dengan ketara daripada yang lain. Oleh itu, adalah disyorkan untuk mendekati pilihan komponen penebat wap secara bertanggungjawab dan betul, dengan merujuk kepada jenis bumbung tertentu dan spesifikasi struktur.

Apabila memilih penghalang wap, perlu mengambil kira semua nuansa operasi bangunan. Ambil perhatian bahawa penggunaan filem konvensional, disebabkan strukturnya, tidak akan membenarkan untuk mengeluarkan kondensat di ruang loteng. Oleh itu, adalah mustahak untuk menggunakan komponen yang mempunyai struktur berliang.

Bahan Bumbung Bukan Woven

Meletakkan penghalang wap pada siling disertai dengan tetulang dengan mengukuhkan mesh atau kain padat, yang memberikan kekuatan yang sangat baik pada struktur. Penggunaan pelbagai komponen parabarrier di bawah bumbung dibenarkan.

Kami menambah bahawa filem tanpa penembusan dalam hal kerja penebat berperilaku sempurna. Tetapi, kelemahannya boleh dianggap rendah, berbanding dengan tawaran polipropilena.

Kehadiran permukaan mencerminkan optimum untuk penebat penghalang wap:

Bahan ini terbukti dalam operasi dari segi kebolehpercayaan, ketahanan terhadap perubahan suhu, kekuatan dan ketidakpastian terhadap cahaya. Malah semasa fasa pembinaan, filem penghalang wap akan menjadi perlindungan berkesan struktur rumah dan kayu dari kesan pemendakan atmosfera.

Bagi orang yang tidak dikenali, ia tidak jelas apabila perlu untuk meletakkan pengasingan dan sebelah mana untuk menghantarnya. Jawapan kepada soalan-soalan ini adalah mudah.

Komponen polipropilena, memandangkan pelaksanaannya yang satu-sisi, diletakkan dengan betul dengan permukaan yang kasar di dalam ruang, dan permukaan yang berkilat ke luar.

Adalah penting untuk meninggalkan pelabuhan pengudaraan apabila membina halangan wap siling, supaya kelembapan yang berlebihan akan berkesan dilepaskan ke dalam alam sekitar.

Membran jenis ini menunjukkan kebolehtelapan wap yang baik. Mereka biasanya berdasarkan sintetik dengan struktur khas. Bahan ini memungkinkan untuk memastikan penarikan sempurna dari kondensat dari bilik. Ia mempunyai beberapa pilihan, masing-masing mempunyai jalur lebar sendiri. Ini berfaedah untuk ruang dengan nisbah yang berbeza dalam suhu dan kelembapan dalaman.

Meletakkan penghalang wap di siling di dalam bilik mandi

Sekiranya untuk rumah penebat stim penebat wap dalam beberapa kes tidak diperlukan, maka untuk mandi ia adalah peringkat pembinaan yang sangat diperlukan. Adalah diketahui bahawa udara lembap yang panas selalu naik, sehingga menghasilkan kesan yang tidak diinginkan di lantai, dan ini tidak dapat diterima.

Pemasangan penebat siling dalam mandi boleh dilakukan dalam beberapa cara, termasuk tradisional dan inovatif:

 • 1. Siling kayu balak hendaklah disediakan di samping rak atau papan dengan ketebalan sekurang-kurangnya 60 mm. Bahan penebat wap adalah lilin atau aluminium foil. Selepas ia digunakan pada keseluruhan pesawat siling, satu lapisan nipis harus diletakkan. Peringkat terakhir adalah penggunaan penebat haba.
 • 2. Sinaran siling dipotong dengan papan yang belum dipotong, diikuti dengan pemasangan penghalang wap. Seperti dalam versi sebelumnya, siling ditutup dengan tanah liat dan penebatan tambahan dilakukan. Kemudian struktur rangka diletakkan di bawah lapisan. Dalam kes mandi, ia adalah tepat untuk memberi tumpuan kepada panel kayu yang diperbuat daripada aspen atau Linden.
 • 3. Pembinaan moden melibatkan penggunaan teknologi dan komponen yang lebih canggih. Dalam kes ini, kita bercakap tentang filem polyethylene, komposisi bitumen, foil dan membran. Mereka perlu disusun, seperti bangunan lain. Perbezaannya hanya dalam bahan lantai tambahan untuk penebat dan penamat selepasnya dengan kayu.

Petua berguna untuk meletakkan penghalang wap di siling

Pertama sekali, adalah perlu untuk memeriksa sama ada penebat selesai dan bagaimana ia dilakukan. Dalam sesetengah keadaan, ia perlu untuk mewujudkan pembinaan yang kasar, yang akan menjadi asas untuk memasang unsur-unsur pelindung haba. Ini akan memastikan fungsi sistem siling yang lengkap diperlukan.

Mari kita menghitung keperluan asas untuk halangan wap, untuk perlindungan komponen penebat haba:

 • - Penghalang wap perlu diletakkan di antara pedalaman dan penebat;
 • - bumbung di seluruh kawasan mesti dimeterai sepenuhnya, yang akan menghalang kelembapan keluar dari luar;
 • - filem itu dipasang oleh bahagian yang mencerminkan di dalam bilik, dan jurang pengudaraan dibiarkan di antaranya dan pemanas;
 • - membran membran tidak dapat diterima, oleh itu, ia disyorkan untuk memohon dengan ketegangan yang diperlukan;
 • - pengikat bahan kepada komponen kayu disediakan oleh staples atau kuku dengan bonet yang luas; jika strukturnya diperbuat daripada konkrit atau logam, maka sebatian dan pita pelekat khas harus dipilih;
 • - filem itu digunakan di seluruh permukaan siling dengan lapisan yang berterusan, dan pada titik pecah, bahan tersebut harus ditimpa oleh sekurang-kurangnya 100 mm.

Pita untuk penghalang wap Delta-Duo Tape

Apabila memasang filem penghalang wap di siling, semua sendi dan ruang kosong hendaklah dilekatkan. Pita bertetulang dari Tape Delta-Duo polyacrylate membolehkan penyambungan sendi lapisan bertindih filem penebat wap. Juga, Delta-Duo Tape berfungsi untuk sambungan yang boleh dipercayai filem dan membran kalis air. Pita ini mempunyai daya tarikan tinggi, mempunyai tetulang membujur dan lebar dan lebar 38 mm.

Skop pita ini adalah sambungan pelbagai membran bumbung: penghalang wap, kalis air dan perlindungan angin. Anda boleh gam pada kayu licin, OSB atau pada permukaan logam pada suhu di atas + 5 ° C

Harus dikatakan bahawa kajian semua peringkat kerja yang dijelaskan menjamin kemungkinan bagi setiap orang untuk menghasilkan penghalang wap di rumah mereka sendiri. Kami menegaskan bahawa adalah penting untuk mengira dengan betul kawasan permukaan yang akan dirawat, untuk menilai spesifik dan ciri premis tersebut. Ingatlah bahawa perlindungan yang betul akan mewujudkan suasana yang sihat dan selesa di rumah anda.

Kami berharap anda menyukai artikel itu, mengundi pada awal artikel dan meninggalkan cadangan dan hasrat anda dalam komen!

Betulkan wap penghalang siling. Penebat wap siling kayu

Siling adalah struktur pelbagai lapisan yang kompleks. Kemasan cantik - bukan penunjuk kualiti dan fungsi. Untuk mengekalkan kelembapan optimum di dalam bilik, menghalang berlakunya jamur dan acuan, halangan wap yang sesuai untuk siling mesti dibuat. Mengelakkan kesilapan dalam kerja akan membantu mengkaji semua aspek dan mematuhi teknologi meletakkan bahan.

Mengapa saya memerlukan halangan wap siling?

Di dalam mana-mana bilik terdapat iklim mikro. Bergantung pada musim dan cuaca, suhu dan kelembapan berubah secara berkala. Semasa musim pemanasan, udara hangat dicampur dengan sejuk dan berubah menjadi stim, naik. pendedahan berterusan kepada kelembapan adalah kesan menjejaskan ke atas siling, dari masa ke masa, struktur akan merosot dan reput, acuan akan mula muncul, yang sangat memudaratkan kesihatan manusia. Penebat wap siling berfungsi sebagai penghalang terhadap kemasukan wap ke lantai. Ia membantu membentuk iklim mikro yang betul di dalam bilik.

Penebat wap di siling - pada pandangan pertama, prosedur yang tidak mencolok di seluruh rumah, tetapi ia akan memelihara atmosfera dan integriti struktur yang diperlukan selama bertahun-tahun.

 • Hayat perkhidmatan sistem gantungan dan pertindihan jauh lebih besar.
 • Penampilan acuan dan kulat tidak dikecualikan.
 • Kehilangan haba premis adalah minimum.
 • Keselamatan kebakaran meningkat.
 • Bahan penebat stim tidak memerlukan penyelenggaraan sepanjang hayat perkhidmatan mereka.

Dalam pembinaan moden, penebat siling rumah membolehkan penggunaan bahan-bahan yang cukup pelbagai, tetapi tidak semuanya melaksanakan fungsi mereka secara kualitatif. Oleh itu, adalah wajar mengambil melihat dengan dekat pilihan. Ia adalah perlu untuk mengambil kira bukan sahaja bahan, tetapi juga keunikan pembinaan bumbung.

Penebat wap siling di rumah kayu membolehkan penggunaan bahan khas sahaja. Kondensat terkumpul di permukaan filem mudah, strukturnya tidak memberikan kelembapan. Bahan khusus mempunyai struktur berliang yang memberikan kelembapan optimum.

Filem polipropilena halangan wap khusus

Kelebihan utama bahan ini adalah kekuatan tinggi, tahan terhadap suhu dan cahaya yang tinggi. Semasa pendirian bumbung, filem ini mampu melindungi rumah dari salji, hujan dan pengaruh semula jadi lain. Apabila bekerja dengan bahan-bahan tersebut, ramai orang mengalami kesulitan apabila secara langsung menguap siling. Bahagian mana yang meletakkan filem itu? Ini adalah soalan utama untuk pemula. Filem polipropilena adalah satu sisi dan ditutup dengan bahagian kasar ke bawah, dan berkilat. Apabila siling menguap dalam struktur, jurang udara mesti disediakan. Pada masa ini, bahan tersebut sering digunakan. Kebolehtelapan wap yang tinggi dan harga berpatutan menjadikannya sangat popular.

Bukan bumbung bumbung

Halangan wap jenis ini diperkuat dengan kain atau mesh khusus, yang memberikan kekuatan tambahan. Bahan bumbung boleh menjadi jenis yang berbeza.

Filem bukan berlubang lebih sesuai untuk kerja penebat. Bagaimanapun, kebolehtelapan wapnya jauh lebih rendah daripada analog tenunan polipropilena. Terdapat juga varian dengan lapisan reflektif. Mereka lebih sesuai bukan untuk premis kediaman, tetapi untuk digunakan di bilik mandi, kolam renang atau bilik mandi.

Mereka mempunyai ciri-ciri kelembapan stim yang sangat baik. Dibuat dari bahan sintetik dengan struktur khas. Penebat wap siling kayu dengan penggunaan membran bernafas akan memastikan pemeluwapan yang tinggi di dalam bilik. Baru-baru ini sejenis bahan baru muncul. Pengaliran ini bergantung kepada kelembapan dan suhu di dalam bilik.

Sekiranya siling di bangunan kediaman boleh dilakukan tanpa penghalang wap, kemudian mandi dalam tahap ini adalah perlu. Pasangan panas menumpukan terutamanya di bahagian atas bilik, penembusan mereka di dalam lantai tidak boleh diterima.

Penebat wap siling dalam mandi dibuat dengan cara yang agak berbeza: dari zaman dahulu, terbukti inovatif, menggunakan bahan moden:

 1. Siling log ditutupi dengan papan atau rak dengan ketebalan minimum 6 cm. Sebagai bahan untuk halangan wap, kertas impregnated (waxed) atau aluminium foil digunakan. Selepas pemasangan bahan terpilih, keseluruhan perimeter siling ditutup dengan lapisan tanah liat, dan penebat haba diletakkan di atas.
 2. Kaedah lain melibatkan penggunaan papan yang tidak disunat. Rasuk siling ditutup dengan papan, selepas itu bahan parabarrier diletakkan, ditutup dengan tanah liat dan pemanas. Selepas itu, pembinaan pelekap dipasang. Untuk mandi mandi paling kerap menggunakan lapisan kayu dari linden atau aspen.
 3. Dalam pembinaan moden sering tidak menggunakan bahan usang dan tanah liat, mereka digantikan dengan bahan penghalang wap baru. Dalam penghalang wap mandi, membran digunakan berdasarkan foil, bitumen atau polietilena. Teknologi peletakan adalah sama seperti struktur lain, satu-satunya ciri adalah membuka lapisan tebal penebat dan penamat kayu berikutnya.

Sebelum meletakkan halangan wap pada siling, anda perlu memastikan bahawa terdapat pemanas atau membuat pembinaan kasar, di dalamnya meletakkan bahan pelindung haba. Ini adalah perlu untuk berfungsi dengan sempurna sistem keseluruhan siling.

Untuk perlindungan bahan penebat haba yang sepatutnya, halangan wap siling mesti dilakukan mengikut peraturan berikut:

 • Sebelum pemasangan, perlu mengelak semua bahagian bumbung (cerobong, pengudaraan, saluran). Ini adalah perlu untuk mengelakkan kelembapan daripada memasuki dari luar.
 • Lapisan penyekat wap diletakkan di antara penebat haba dan bilik.
 • Kebanyakan bahan dilampirkan dengan cara yang sama. Untuk memasang struktur kayu, gunakan kuku dengan bonet besar atau staples yang tersumbat dengan stapler. Apabila dilampirkan kepada konkrit atau logam, pita pelekat khas digunakan.
 • Sekiranya filem penghalang wap mempunyai lapisan foil yang mencerminkan, lapisan ini harus diletakkan di dalam bilik. Antara pemanas dan filem itu perlu ditinggalkan untuk pengudaraan.
 • Filem ini mesti meliputi seluruh perimeter siling tanpa hilang dan merobek. Di sendi, anda mesti meninggalkan pertindihan (sekurang-kurangnya 10 cm). Barisan bahan penghalang wap diikat dengan pita bangunan atau diperkuat dengan selat.
 • Membran tetap mesti diregangkan dengan yang terbaik, tanpa kendur.

Penebat wap siling adalah proses yang agak rumit. Pada permulaan kerja adalah perlu untuk mengkaji semua subtleties dan teknologi pemasangan atau menggunakan perkhidmatan pakar yang berkelayakan.

Panduan langkah demi langkah untuk penghalang wap

Seperti bumbung, siling rumah kayu mempunyai struktur pelbagai lapisan. Setiap lapisan menjalankan fungsinya:

 • Lantai teratas adalah lantai loteng. Ia melindungi keseluruhan struktur siling dari penembusan kotoran dan debu. Juga, lantai ruang loteng membolehkan anda bergerak tanpa merosakkan bahan penebat haba siling.
 • Ruang loteng tingkat merentasi rasuk, di bar. Bar ini menekan lapisan pertama membran penghalang wap. Hasilnya adalah jurang antara dia dan lantai.
 • Antara siling-siling yang dipancarkan adalah bahan penebat haba. Dalam peranannya mungkin bulu mineral atau busa polistirena. Bulu kapas mineral menyerap kelembapan, tetapi kelebihannya adalah keselamatan kebakaran. Sifat-sifat plastik buih sepenuhnya songsang: ia tidak menyerap kelembapan, tetapi ia menyala dengan baik.
 • Di atas rasuk dari sisi bilik dilampirkan siling kasar. Ia adalah bingkai untuk penamat akhir, membran penghalang wap dilampirkan padanya.
 • Sekiranya penamat akhir akan dilakukan dengan plasterboard, maka penghalang wap akan dipasang ke siling hitam dengan tebal atau selat.
 • Kemasan akhir boleh dilakukan dengan bantuan mana-mana bahan: lapisan, rak, papan gypsum atau papan kayu.

Cara-cara akhir menamatkan siling bertebat stim dari rumah kayu

Terdapat beberapa cara untuk menyelesaikan siling:

 • Menggunakan lapisan kayu atau berpihak.
 • Sistem papan gipsum digantung.
 • Menamatkan dengan rasuk yang digilap.
 • Siling palsu.

Untuk pemasangan siling palsu yang sempurna, lembaran OSB, papan lapis atau bahan helaian yang serupa digunakan. Mereka tetap teguh kepada pembinaan dari hujung ke hujung. Pengikat terpilih bergantung pada berat bahan, terutamanya skru menoreh sendiri. Semua komunikasi dilakukan sehingga selesai akhir. Apabila memasang sistem penggantungan, pengikat tambahan dilengkapi.

Setelah mengkaji semua ciri-ciri dan tahap kerja di atas, anda secara bebas boleh membuat penghalang wap siling di rumah kayu. Apabila membeli bahan untuk mengelakkan kos yang tidak perlu, anda perlu mengukur kuadratur dan, berdasarkan ini, beli jumlah yang betul. Penghalang wap yang betul adalah jaminan suasana yang sihat di dalam rumah.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

10 + = 20