Pengiraan jumlah lamina di kawasan tersebut

Cara mengira lantai lamina - 11 petua dari pakar

Proses meletakkan lantai lamina tidak begitu sukar, begitu banyak tukang kerajinan rumah lebih suka melakukan kerja ini sendiri. Anda harus tahu bagaimana untuk mengira berapa lamina diperlukan, supaya terdapat bahan yang cukup dan tidak ada lebihan besar yang tersisa.

Dalam praktiknya, beberapa pilihan digunakan untuk mengira jumlah bahan untuk menyelesaikan lantai.

Cara pertama melakukan pengiraan

Walaupun teknik ini tidak memberikan hasil yang cukup tepat, ia masih digunakan dalam kehidupan seharian dan di tapak pembinaan.

Sebelum mengira jumlah lamina, anda perlu mengetahui saiz bilik:

 1. Untuk mengira kawasan lantai di dalam bilik, anda perlu mengalikan dua nilai - panjang dan lebar. Sebagai contoh, parameter ini adalah 4 dan 5 meter. Oleh itu, squaring lantai adalah: 4 x 5 = 20 m² (baca: "Bagaimana untuk mengira kawasan lantai di dalam bilik yang berbeza bentuk - contoh").
 2. Bilik ini boleh menjadi ruang kecil atau cove kecil yang keluar ke koridor. Kawasannya juga perlu dikira. Sebagai contoh, parameternya ialah 0.5 dan 1.2 meter, dan kuadratur ialah 0.5 x 1.2 = 0.6 m².
 3. Nilai yang diperoleh ditambah dan, sebagai hasilnya, mengiktiraf seluruh kawasan bilik: 20 + 0.6 = 20.6 m².

Selepas kawasan lantai menjadi dikenali, ada kemungkinan untuk mengira lamina untuk sebuah bilik. Saiz yang paling biasa lebar lantai papan adalah 18.5 dan 19.5 sentimeter dengan panjang 1.26 dan 1.38 meter (lebih banyak: "saiz Standard lamina papan - varian").

Sebagai contoh, papan yang lebih besar akan diambil. Kawasan satu jalur berlamina dalam kes ini ialah: 0.195 x 1.38 = 0.2691 m². Selanjutnya kawasan bilik dibahagikan kepada satu segi lamella: 20,6: 0,2691 = 76, 55 papan atau 77 buah.

Dan walaupun jumlah lath dalam bungkusan berbeza, paling kerap laminate dijual dalam bungkusan sebanyak 8 buah (lebih terperinci: "Berapakah laminasi dalam pakej bersaiz standard"). Oleh itu, untuk menyelesaikan penamat lantai di dalam bilik ini perlu membeli 77: 8 = 10 pek.

Cara kedua melakukan pengiraan

Kaedah ini adalah paling optimum dengan syarat bahawa bilik itu tidak segi empat tepat dalam bentuk dan terdapat niche, lajur atau tiang di dalamnya. Untuk menggambarkan bagaimana mengira lamina untuk bilik susun atur yang tidak standard, data yang sama seperti contoh pertama akan diambil. Dalam kes ini, apabila melakukan pengiraan, anda tidak perlu beroperasi dengan kawasan lantai dan selat bahan.

1

Pengiraan jumlah lamina dilakukan dalam urutan berikut:

 1. Oleh kerana panjang bilik adalah 5 meter, dan papan adalah -1,38 meter, hasilnya akan menjadi 5.0: 1.38 = 3.623 bar.
 2. Oleh kerana lebar bilik adalah 4 meter, dan papannya adalah 0, 195, jadi 4.0: 0.195 = 20.51 bilah.
 3. Nilai yang diperoleh dibulatkan ke integer terdekat dan didarabkan dengan 4 x 21 = 84 lamellae.
 4. Untuk hasilnya, anda perlu menambah papan untuk meletakkan dalam niche: 0,5: 0,195 = 2, 56 atau 3 slats. Jumlah diperlukan 84 + 3 = 87 bilah. Ia akan menjadi 87: 8 = 11 pek.

Perbezaan antara dua kaedah pengiraan adalah 10 papan, kerana dalam kes pertama, sisa yang terbentuk semasa proses pemasangan tidak diambil kira. Oleh itu, pilihan kedua dianggap lebih tepat.

Kaedah kedua digunakan dalam pengiraan di tapak pembinaan besar, kerana di kebanyakan bilik ketika menggunakan papan menggunakan pola yang sama.

Dalam setiap bilik yang berikut, penamat lantai boleh dimulakan dengan tidak seluruh siri papan, tetapi dengan segmen, memotong panel panjang. Oleh itu, sisa-sisa bahan dari satu ruangan akan digunakan pada seterusnya.

Terapkan kaedah pertama dalam kes di mana bilangan papan dalam lebar adalah integer - tiada pecahan.

Terdapat satu kaveat penting untuk prosedur bagaimana untuk mengira jumlah lamina ke bilik - ia adalah perlu untuk mengambil kira bahawa paving harus berundur dari dinding kira-kira 10-15 milimeter. Selang ini melakukan fungsi pampasan apabila perubahan suhu dan kelembapan.

Juga, jangan lupa tentang zakutkov yang terdapat di lorong, lekuk di koridor atau di balkoni. Untuk mengira lamina dalam kes ini, anda perlu mengukur unjuran dan melakukan pengiraan seperti yang diterangkan di atas.

Anda perlu tahu bukan hanya cara mengira lamina di dalam bilik, tetapi juga dapat mengira bilangan plinths.

Urutan tindakan adalah seperti berikut:

 1. Pertama hitung perimeter bilik.
 2. Dari hasil yang diperoleh, lebar semua pintu dikurangkan.
 3. Untuk prun menambah sekitar 5 peratus.
 4. Sebarkan nilai ini dengan panjang satu batang dan pusingan nombor sehingga nilai integer di bahagian yang lebih besar.

Sebagai contoh, anda perlu membeli skirt lantai, gambar di dalam gambar, untuk sebuah bilik dengan sisi 4 dan 5 meter. Bilik ini mempunyai satu pintu lebar 80 sentimeter. Panjang bar kayu adalah 2.5 meter.

Kirakan alas kaki sebagai berikut:

 • mengiktiraf perimeter premis selepas menolak pembukaan: 4 x 2 +5 x 2 - 0.8 = 17.2 meter;
 • tambah 5% setiap pemangkasan: 17.2 x 0.05 = 0.86 meter;
 • jumlah panjang papan skirting ialah: 17.2 +0.86 = 18.06 meter;
 • bilangan bar 18,06: 2,5 = 7,22 = 8 buah.

Prosedur dan kaedah untuk mengira bahan

Terdapat beberapa cara bagaimana untuk mengira lamina untuk mengelakkan kesilapan:

 1. Apabila anda bercadang untuk meletakkan papan pada varian dek langsung, maka kira-kira 5% ditambahkan ke jumlah yang dikira bahan. Mereka akan dikehendaki untuk memangkas slats. Apabila memasang lamina diagonal dengan nilai yang dikira, anda perlu menambah lebih banyak - 10%.
 2. Beli salutan berlapis hendaklah dibungkus, yang mana kawasan bilik mesti dibahagikan kepada meter pek itu.
 3. Anda boleh menggunakan satu cara lagi bagaimana untuk mengira lantai lamina. Untuk melakukan ini, ambil satu bar dan sapukannya ke dinding. Tindakan ini diulang beberapa kali dan sebagai hasilnya, tentukan panjang dan lebar ruang. Setelah didarabkan data yang diterima, pelajari kawasan lantai. Untuk hasilnya, sekurang-kurangnya 5% akan ditambahkan pada pemotongan.

Beberapa tip dari pakar

Sebelum anda mula membaiki lantai, tidak menyakiti untuk mengetahui cadangan praktikal:

 1. Sebelum mempertimbangkan lantai lamina, anda perlu mengambil sekeping kertas dan pensil dan menarik perwakilan skematik premis di mana walaupun nyatakan butiran terkecil, termasuk unjuran, tiang, niche, Sills, baseboards, radiator, dan lain-lain
 2. Dalam lukisan itu, anda perlu menunjukkan susun atur terperinci, dengan memasukkan saiznya ke atas setiap baris.
 3. Untuk betul mengira berapa banyak yang anda ingin membeli panjang lamina dan lebar dari bilik mesti diukur pada permukaan lantai, sebagai dinding sering tidak sekata dan oleh itu kawasan bahagian atas dan bawah ruang yang berkenaan sedikit berbeza.
 4. Anda perlu membeli bilah saiz tertentu, memadankan parameter bilik dengan optimal.
 5. Ia perlu membaca dengan teliti tanda dan lukisan yang digambarkan pada pakej, yang memperincikan maklumat mengenai ciri-ciri produk.
 6. Jangan simpan kos lamina, kerana ia sesuai dengan kualiti barang. Secara ringkas, semakin tinggi kelas bahan, semakin lama ia akan bertahan.
 7. Ia perlu menentukan terlebih dahulu pilihan meletakkan penutup lantai. Atas dasar bagaimana jalur akan diletakkan, bilangan yang tepat bergantung. Dalam versi serenjang, anda perlu membeli 5% bar, dan untuk versi pepenjuru - tidak kurang daripada 10%.
 8. Walau bagaimanapun, terdapat juga kaedah yang digunakan untuk memasang lamina. Dalam kes ini, stok bahan 25-30% daripada jumlah papan perlu dibeli untuk memotong. Variasi meletakkan permukaan kelihatan lebih estetik, tetapi pada masa yang sama ia juga merupakan yang paling mahal.
 9. Mengira jumlah lamina di lantai, anda perlu mempertimbangkan bahawa kadang-kadang ada produk yang rosak, dan penjual yang tidak bertanggungjawab boleh menolak untuk menukarnya. Ia juga mungkin untuk merosakkan lath semasa pengangkutan mereka, jadi anda perlu memberi perhatian khusus kepada penghantaran produk ke tapak pemasangan.
 10. Apabila meletakkan jalur, mereka boleh rosak dengan kecerobohan, misalnya, menarik terlalu keras di papan atau membuat kesilapan ketika bekerja dengan rabung kunci. Atas sebab ini, beberapa stok lamina sepatutnya berada di tangan.
 11. Untuk mengetahui jumlah bahan yang diperlukan untuk menyelesaikan lantai, anda boleh menggunakan program komputer khas - kalkulator, tetapi ia tidak dapat mengambil kira semua nuansa.

Kalkulator Laminate

Kalkulator dalam talian untuk mengira lamina akan membantu anda menentukan berapa banyak lamina (bilangan papan dan pakej) yang diperlukan untuk bilik atau beberapa bilik anda. Ukur ruangan anda menggunakan ukuran pita dan masukkan saiz bilik dalam sentimeter (cm) dalam medan kalkulator yang sesuai. Seterusnya, tetapkan dimensi papan lamina dalam milimeter (mm). Dimensi lembaga boleh dilihat pada pembungkusan atau diukur oleh diri sendiri. Masukkan jumlah papan dalam pakej lamina (biasanya dalam satu pakej 8 papan). Juga pilih arah di mana lamina anda akan sesuai (di sepanjang panjang bilik atau sepanjang lebar). Selepas anda memasukkan semua data, klik butang "Kira". Kalkulator kami dengan tepat akan mengira dengan tepat bilangan papan lamina yang anda perlukan. Untuk kemudahan, kalkulator juga akan mengira bilangan pakej lamina. Ciri penting kalkulator dalam talian kami adalah bahawa selain mengira bilangan papan, anda juga akan dibentangkan dengan susun atur visual terperinci lantai lamina, di mana anda dapat membayangkan dengan jelas bagaimana lamina di dalam bilik anda akan dibentangkan.

dengan lebar bilik

Apabila meletakkan lantai laminat hendaklah dibimbing oleh teknologi yang betul meletakkan laminasi, mengikut mana panel lantai (papan) dipasang satu sama lain dengan kunci khas dan tidak dilekatkan ke pangkal lantai. Oleh itu, lantai tersebut dipanggil "terapung". Ini ditentukan oleh hakikat bahawa beberapa pergerakan diperlukan untuk lantai laminat, kerana akibat perubahan suhu, kelembapan atau beban di lantai, lamina boleh berkembang atau kontrak. Jika anda tidak mematuhi syarat ini (membetulkan lamina ke bahagian bawah lantai), maka penampilan kelengkungan lantai dan keretakan tidak dapat dielakkan. Juga, apabila meletakkan lamina, perlu meninggalkan inden dari dinding sekitar 10 mm (10 ± 2 mm). Adalah sangat penting untuk mematuhi teknologi pengairan, kerana hanya dengan cara ini anda boleh bergantung kepada pemenuhan semua kewajipan jaminan di bahagian pengeluar salutan lamina.

Kalkulator untuk laman web anda

Kalkulator baru

Jika anda mendapati kesilapan di laman web ini atau anda mempunyai cadangan untuk memperbaiki tapak - tulis kepada kami menggunakan borang maklum balas.

Laminate flooring. Pengiraan bilangan papan

Pengiraan bilangan papan dan pakej yang diperlukan untuk melapisi bilik dengan lamina.

Saya terpaksa meletakkan laminat sudah dua kali 🙂 Jadi masalahnya agak jelas, dan kalkulator itu ditulis. Hasil kalkulator lebih baik untuk ditunjukkan sekali daripada menggambarkannya seratus kali, jadi saya bersiap-siap dengan semangat dan menciptakan gambar yang kamu lihat di sebelah kiri. Sebenarnya, ia menunjukkan cara pembungkusan, mengikut pengiraannya.

Kini pada kalkulator:

Input: panjang dan lebar bilik dalam meter, panjang dan lebar papan laminat dalam milimeter, bilangan papan dalam pakej, dan bagaimana meletakkan papan (di sepanjang panjang atau lebar bilik)

Kawasan bilik - jelas, untuk rujukan

Bilangan papan digunakan sepenuhnya - ini adalah bilangan lembaga hijau + kuning (sebenarnya, ia perlu dipadamkan sama ada bilangan sisa atau jumlah keseluruhan papan - saya memutuskan untuk menambah jumlah keseluruhan papan, kerana bahagian yang ditunjukkan dalam gambar di bawah tidak perlu dipajang memanjang)

Sipped board terakhir, milimeter - panjang papan kuning yang diambil dari bawah

Bilangan sisa - Bilangan papan biru

Lebar pemotongan, milimeter - sebenarnya, lebar potongan biru

Jumlah papan yang digunakan - bilangan papan hijau + lembaga kuning + papan biru

Bilangan pakej - kerana lamina dijual dalam pakej - bilangan pakej yang diperlukan

Papan yang tidak digunakan - Nah, berapa banyak yang akan ditinggalkan papan yang tidak terpakai dari pakej terakhir

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

+ 13 = 21