Pengiraan jumlah paip

Bagaimana untuk mengira isipadu paip - petua dari amalan

Mengira jumlah cecair dalam paip adalah perkara yang sukar dan bertanggungjawab, yang banyak menyebabkan banyak persoalan dan masalah. Selalunya, pengiraan tersebut memerlukan sistem pemanasan yang canggih, di mana cecair penyejuk, sebagai contoh, anda perlu tahu jumlah air untuk memilih tangki pusuan yang betul dari parameter yang sesuai yang bergantung terutamanya kepada kebolehpercayaan reka bentuk, jadi dalam artikel ini kita akan menunjukkan kepada anda bagaimana untuk mengira jumlah paip dan air di dalamnya.

Kira isipadu paip akan dapat semua orang tanpa menggunakan alat profesional, kerana tabung adalah badan geometri yang mudah - silinder yang volumnya mudah ditentukan oleh formula matematik.

Untuk mengira isipadu paip, anda perlu mendapatkan parameternya. Kami cadangkan bermula dengan jejari yang boleh dikira dengan membahagikan garis pusat paip pada separuh. Biasanya diameter ditunjukkan dalam ciri-ciri paip, tetapi anda juga boleh mengukurnya sendiri pada potongan. Ingat bahawa anda memerlukan diameter dalaman, bukan diameter luar.

Sekiranya anda tidak mengetahui garis pusat, dan tidak ada kemungkinan untuk mengukurnya pada pemotongan, maka anda boleh menggunakan kaedah lain, tetapi di sini anda akan memerlukan ketebalan dinding paip, yang juga boleh menjadi masalah untuk belajar. Jadi, ambil meter yang fleksibel dan ukur lilitan bulatan, kemudian bagilah ia dengan 2 Pi, iaitu kira-kira 6.28. Dari hasilnya, kurangkan ketebalan dinding, didarabkan oleh dua. Oleh itu anda mendapat diameter dalam paip.

Dari jejari, adalah mungkin untuk mengira kawasan keratan rentas paip, yang juga diperlukan untuk menentukan jumlah saluran paip. Sekali lagi, gunakan nombor Pi (3.15): darabkannya dengan medan radius untuk mencari kawasan keratan rentas.

Titik terakhir ialah panjang paip, dengan ukuran yang mana tidak ada masalah. Setelah memperoleh semua data yang diperlukan, gunakan formula untuk jumlah paip, mengalikan panjang dengan luas keratan rentas. Ingat bahawa apabila mengira dan mengukur, anda mesti menggunakan unit ukuran yang sama, contohnya, milimeter.

Isipadu cecair di dalam paip akan sama dengan jumlah paip itu sendiri dengan kesilapan kecil, tetapi untuk mengira jumlah yang diperlukan air untuk segenap, sebagai contoh, akan menjadi sistem pemanasan agak sukar, kerana ia juga terdiri daripada bahagian-bahagian lain, sebagai contoh, tiub diameter yang berbeza, radiator dan dandang.

Adalah lebih baik untuk mula membuat pengiraan dari bahagian sistem pemanasan yang lebih mudah, jumlah yang ditunjukkan dalam pasport. Oleh itu, anda boleh mengira isipadu radiator dengan mudah: membiak kelantangan satu bahagian, ditunjukkan dalam dokumentasi, dengan bilangan bahagian ini. Contohnya, dalam radiator seterika besi kelantangan bahagian itu seringkali sama dengan 1.5 liter, manakala untuk pemanas bimetal angka ini adalah kira-kira 0.2 liter, tetapi bagi semua produk parameter ini berbeza, jadi pastikan untuk menyatakannya dalam pasport anda.

1

Secara berasingan, kita perlu bercakap mengenai pengiraan volum tangki pengembangan. Pengukurannya boleh dibuat dengan air sederhana: tuangkan jumlah air yang diukur, jumlah yang akan sama dengan jumlah tangki.

Kemudian anda boleh mula mengira jumlah semua paip dalam sistem. Sekiranya anda menggunakan paip dengan garis pusat yang sama, yang sangat jarang berlaku, kemudian pulangkan hasil yang diperoleh terlebih dahulu oleh meter perancangan. Menggunakan paip diameter yang berbeza, kirakan jumlah setiap jenis secara berasingan, seperti contoh di atas.

Kembali ke takrifan jumlah air di dalam paip, perlu dinyatakan bahawa dalam dokumentasi anda boleh mencari arahan di mana satu lagi formula bagi jumlah paip ditunjukkan, di mana bahan produk diambilkira, serta ciri-ciri lain.

Sebagai kesimpulan, adalah perlu untuk mengatakan bahawa adalah lebih baik untuk sentiasa melihat pasport produk, di mana pengilang menunjukkan data yang tepat. Juga ambil perhatian bahawa jumlah air yang mengalir bergantung pada bahan dari mana paip itu dibuat, sebagai contoh, paip keluli diameter tertentu akan lulus air kurang daripada yang sama diameter tiub polipropilena. Ia bergantung kepada kelancaran bahan.

Pengiraan jumlah air dalam paip

Penerangan

Kalkulator untuk mengira isipadu cecair (air) dalam paip adalah perlu apabila mengira atau melakukan kerja pada pemasangan pemanasan, bekalan air dan sistem pembetungan. jumlah air ditentukan dengan sangat sederhana: produk kawasan keratan rentas dan panjang saluran paip.

Formula untuk menentukan jumlah air dalam paip:

Keanehan kalkulator ini ialah ia dapat menentukan volum paip pipa mendatar yang tidak lengkap. Walau bagaimanapun, tugas ini tidak asas, dan ia adalah perlu untuk mengingati kursus geometri untuk melakukan pengiraan ini.

Formula untuk menentukan kawasan keratan rentas paip yang tidak lengkap:

Pengiraan volum paip

Tentukan dimensi dalam milimeter

D2 - diameter luar paip

Program ini akan membantu mengira jumlah air atau cecair lain dalam paip.

Untuk mengira isipadu sistem pemanasan, tambah hasilnya jumlah radiator dan dandang.

Data ini biasanya ditunjukkan dalam pasport produk.

Kawasan permukaan boleh digunakan untuk mengira jumlah cat yang diperlukan.

Semua dimensi berada dalam milimeter.

Kawasan permukaan paip dikira oleh formula P = 2 * π * R2 * L

R1 adalah radius dalam paip

R2 adalah radius luar paip

Daftar atau log masuk untuk dapat menyimpan pengiraan anda dan menghantarnya melalui pos.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

91 − = 90