Pengiraan kawasan bumbung

Contents

Pengiraan atap gable: kawasan, ketinggian dan parameter lain

Pada peringkat reka bentuk bumbung gable, ia perlu untuk mengira jumlah bahan bumbung. Untuk tujuan ini, kawasan bumbung gable diambil kira, dengan mengambil kira gable dan atap, superstruktur, ventilasi, dan lain-lain. Untuk mengira kawasan itu, ia perlu untuk mengira beberapa parameter bumbung. Parameter utama termasuk:

 • sudut kecenderungan bumbung;
 • panjang ridge run atau bukit (yang sama);
 • panjang kasut;
 • ketinggian dari pertindihan ke rabung.

Cerun kasut ditentukan pada peringkat reka bentuk dan bergantung pada pilihan bumbung, keadaan iklim, jenis loteng (dingin atau mansard), reka bentuk bumbung itu sendiri.

Sekiranya rumah itu akan dibina di tempat-tempat yang mempunyai beban angin yang kuat, maka cerun itu cuba membuat kecil untuk mengurangkan beban di atas bumbung. Dalam hal membina sebuah rumah di kawasan-kawasan dengan hujan yang banyak, cerun adalah penting (sehingga 60 °) untuk mengurangkan beban dari salji, cair dan air hujan.

Walau bagaimanapun, terdapat keperluan untuk mengetahui nilai sudut cerun pada bumbung yang didirikan. Dalam kes ini, satu inclinometer atau formula trigonometri mudah digunakan.

Tetapi, selalunya, seorang pembina novis tidak mempunyai tendinometer di tangan, dan geometri datang untuk menyelamatkan. Kami mengambil bumbung gable dan mempertimbangkan potongannya di sepanjang rabung. Bahagian yang dihasilkan adalah bumbung tunggal, bentuk yang segi tiga segi empat tepat.

Cathetus pertama bertindak sebagai separuh lebar rumah. Bahagian kedua adalah ketinggian dari rabung ke siling. Hypotenuse ialah panjang tanjakan. Mengetahui apa-apa dua parameter, anda boleh mengira cerun dengan mudah. Berikan contoh untuk keterlihatan dan pemahaman yang lebih besar.

1

Lebar rumah ialah 8 meter, panjang khemah adalah 10 meter. Lereng bumbung gable didapati dari ungkapan berikut:

di mana A adalah sudut cerun bumbung;

c - separuh lebar rumah;

b - panjang kasa.

Dalam contoh ini, separuh lebar rumah akan menjadi c = 8 ÷ 2 = 4 meter. Kami akan mengira cerun:

Nilai yang terhasil ialah ukuran radian sudut. Untuk menukar radians ke darjah, gunakan jadual Bradys, yang boleh didapati secara meluas di Internet. Cerun yang dikehendaki ialah 66 °.

Penentuan ketinggian bumbung gable

Selepas menentukan cerun bumbung gable, perlu mengira ketinggian rabung. Mengetahui ketinggian rabung, anda boleh menggunakan ekspresi trigonometrik untuk mengira panjang jalan, iaitu panjang kaki ranjang.

Ketinggian boleh dikira dalam dua cara:

 • dengan bantuan segitiga yang betul;
 • Menggunakan jadual nisbah sudut kecenderungan kepada peratusan.

Pengiraan ketinggian dengan cara pertama dilakukan dengan nilai-nilai sudut kecenderungan dan separuh lebar rumah. Mari lihat contoh kejelasan. Lebar rumah itu adalah 12 meter, cerun adalah 40 °.

Setengah lebar rumah akan:

Ketinggian rabung ditentukan oleh formula trigonometrik untuk segi tiga tepat:

Untuk mencari tangent 40 °, jadual Bradys digunakan, seperti contoh di atas.

Untuk mengelakkan mencari nilai dalam jadual Bradys, anda boleh menggunakan kalkulator kejuruteraan, yang dipasang di mana-mana sistem operasi!

Pilihan kedua untuk menentukan ketinggian rabung adalah menggunakan jadual perhubungan di bawah.

Di sini, untuk setiap sudut cerun ada sepadan dengan nilai relatif tertentu, dinyatakan dalam peratus. Ketinggiannya didapati dengan mendarabkan separuh lebar rentang rumah dengan jumlah relatif. Pertimbangkan contoh untuk penjelasan. Ambil rumah dengan jarak 7 meter dan sudut kecenderungan 27 °. Ketinggian rabung adalah:

Penentuan kawasan bumbung gable

Apabila mencari kawasan bumbung gable adalah perlu untuk mengambil kira perkara berikut:

 • Jumlah kawasan akan menjadi jumlah kawasan masing-masing kesat. Oleh itu, pada mulanya seseorang mendapati kawasan satu jalan dan berganda dengan dua;
 • Jarang sekali, tetapi terdapat kes-kes apabila di stingray atap gable boleh berbeza dengan satu atau lebih parameter (saiz). Dalam kes ini, pengiraan kawasan setiap jalan dilakukan secara berasingan. Jumlah kawasan adalah penjumlahan kawasan sepatu individu;
 • Ia perlu mengambil kira bahawa jika cerun bumbung mewakili segi empat tepat yang tidak teratur (iaitu sekurang-kurangnya satu sudut kuadrangle tidak bersamaan dengan 90 °), adalah perlu untuk "memecah" tanjakan ke dalam angka yang lebih mudah dan mencari kawasan untuk mereka. Apabila keadaan ini timbul, tanjakan dibahagikan kepada segi empat tepat dan segi tiga segi empat tepat;
 • Apabila kawasan itu tidak dianggap sebagai cerobong asap, tingkap aural dan dormer, lubang pengudaraan;
 • Mengambil kira gable dan eaves, parapet, dinding firewall.

Pertimbangkan penemuan sesuatu kawasan dengan contoh mudah. Kotak rumah itu mempunyai dimensi 7 × 9m, panjang kaki ranjang adalah 4 meter, kanvas tirai adalah 0.4 meter, overhang pediment adalah 0.6 meter. Kawasan satu jalan akan menjadi:

di mana Ldd - panjang rumah (9 meter);

Lfs - nilai panjang tidak terjual gable (0.6 meter);

Lc - panjang kaki rami, i. panjang jalan (4 meter);

Lkc - panjang bukit (0.4 meter).

Marilah kita mencari kawasan skate yang diperlukan:

Kawasan bumbung gable adalah:

Dalam kes menggunakan lapisan jubin atau bahan roll, panjang kasut akan berkurangan sebanyak 0.6-0.8 meter.

Kawasan bumbung gable dikira untuk mengetahui jumlah bahan yang diperlukan yang akan dibentangkan di bumbung. Yang curam cerun bumbung, semakin banyak bahan yang diperlukan untuk menutupnya. Adalah disyorkan untuk membeli bahan dengan margin 8-15%. Lebihan belanja ini disebabkan oleh pertindihan, yang mana bahan itu disusun. Untuk menentukan bahan yang hilang, gunakan jadual di mana cerun diambil kira dan faktor stok bahan ditentukan.

Apabila mengira kawasan bumbung gable adalah perlu untuk membuat semua ukuran dengan betul dan menggunakan kalkulator bumbung di Internet untuk memeriksa pengiraan diri. Di samping itu, jika pengiraan dilakukan dengan betul, anda tidak perlu membeli bahan tambahan.

Bagaimana untuk mengira kawasan bumbung rumah. Formula, skim dan pengiraan

Kirakan kawasan bumbung, bagi mereka yang tahu cara menggunakan ukuran pita dan kalkulator tidak akan sukar. Kerana pengiraan keseluruhan dikurangkan kepada pengiraan bidang skate individu, dan jika bumbung rumah tidak rumit, tetapi biasa dua atau empat-cerun, maka untuk mengira kawasan akan lebih mudah.

Terdapat banyak jenis dan bentuk geometri bumbung rumah persendirian, tetapi bumbungnya sendiri, sebagai peraturan, mempunyai empat bentuk geometri:

 • segi empat tepat
 • trapeze
 • segitiga sama sisi
 • paralelogram

Dalam artikel ini kita akan mempertimbangkan kawasan bumbung yang hanya bernada, kawasan bumbung yang rata dan terbalik tidak akan dikira, kerana kawasan bumbung itu, dalam kebanyakan kes, akan sama dengan kawasan rumah atau bahagiannya di bawah bumbung ini.

Dan jika anda belajar bagaimana untuk mengira kawasan setiap cerun tersebut secara berasingan, formula yang dibentangkan di bawah pada carta, maka akan sangat mudah untuk mengira keseluruhan kawasan bumbung.

Perlu diingat bahawa lebih banyak di atas bumbung skate, yang sepadan akan lebih sukar bukan sahaja dari segi pembinaan, tetapi juga pemanasan bumbung, hiasan dan penyelenggaraannya. Dan dengan pembinaan itu sendiri akan ada banyak sisa yang tidak digunakan, yang akan menjadi kos kewangan yang tidak perlu.

Jadi, sebelum anda mendapatkan kalkulator dan mula mengira, anda perlu mempunyai pelan bumbung di tangan. Jika anda tidak mempunyai satu, anda perlu mengambil langkah pita, sekeping kertas, pensil dan mula mengukur sinaran.

Apa saiz kasut yang diperlukan dan apa yang tepat untuk mengukur bergantung kepada jenis bumbung rumah persendirian, yang diterangkan secara terperinci dalam salah satu artikel terdahulu, dan di sini saya akan memberitahu anda bagaimana untuk menerapkan pengiraan kawasan tersebut kepada jenis tertentu dengan betul.

Mari kita cuba untuk mengira kawasan jenis bumbung yang berbeza menggunakan formula geometri konvensional.

Mengira kawasan bumbung pelana

Ini adalah pengiraan paling mudah yang anda boleh lakukan tanpa pelan bumbung terperinci rumah.

Ia adalah perlu untuk mengukur panjang C dan lebar D dari cerun.

Panjang cerun tidak sukar untuk dikira, perlu mengukur panjang bangunan dan jangan lupa untuk menambah bongkok atap dari kedua belah pihak. Sekiranya lebar tanjakan itu, atas alasan apa pun, anda tidak dapat mengukur, anda perlu mengukur ketinggian bumbung B dan unjuran cerun A (mengikut skema). Selepas menggunakan teorem Pythagoras dan mencari lebar cerun S.

Mengira kawasan bumbung gable di rumah

Pengiraan seperti bumbung, saya fikir, tidak akan menjadi sangat sukar sama ada.

Untuk mengira kawasan bumbung gable biasa rumah, adalah perlu untuk mengira kawasan skate individu, seperti contoh sebelumnya, dan lipatannya.

Pengiraan kawasan pinggul, separuh gading dan bumbung khemah rumah persendirian

Kirakan kawasan bumbung pinggang rumah persendirian agak rumit daripada jenis sebelumnya, tetapi masih tidak menunjukkan kerumitan tertentu.

Untuk pengiraan, adalah perlu untuk memecahkan bumbung pinggul secara mental ke empat cerun yang berasingan, seperti yang ditunjukkan dalam gambarajah, dan kemudian mengira setiap jalan secara berasingan.

Selepas memecahkan, anda harus mempunyai dua trapezoid dan dua segitiga sama sisi jika cerun bertentangan adalah sama.

Sekarang kita akan mengira kawasan-kawasan dari angka-angka geometri ini mengikut formula geometri mudah, kemudian tambahkan kawasan yang diperolehi dari angka-angka. Pada penghitungan ini sudah selesai, seperti yang anda lihat, tidak ada yang rumit di sini.

Kawasan bumbung separuh tanduk rumah peribadi dianggap cara yang sama, kecuali bahawa sinar segi tiga akan kurang daripada pinggul, dan stingray besar utama mesti dibahagikan kepada dua angka geometri, trapezoid dan segi empat tepat, dengan mengira kawasan mereka secara berasingan.

Mengira teknologi kawasan bumbung khemah rumah itu tidak berbeza dari pinggul, hanya memecahkan bumbung ke dalam empat cerun, hanya di sini ada empat segi segitiga sama sekali. Kawasan segitiga ini dikira dengan cara yang sama seperti contoh sebelumnya.

Mengira kawasan bumbung yang kompleks dengan pelbagai kasut

Bumbung sedemikian, sebagai peraturan, termasuk bumbung kubah dan rumah yang berlapis-lapis, mengandungi sebilangan besar rajawan yang berlainan.

Walaupun formula untuk pengiraan adalah sangat mudah, tidak mudah untuk mengira kawasan seperti bumbung itu. Semua kerumitan akan dalam banyak ukuran, kerana setiap jalan perlu diukur secara berasingan, dan semakin sukar bumbung, semakin sukar untuk dilakukan. Tugas ini dapat memudahkan kehadiran pelan bumbung yang tepat.

Teknologi mengira kawasan bumbung yang kompleks

Pertama, bumbung bumbung ke tanjakan rata yang berasingan. Seperti yang dikatakan pada mulanya, lereng bumbung yang kompleks boleh berupa tiga angka geometri:

 • segitiga sama sisi
 • segi empat tepat atau persegi
 • trapeze
 • paralelogram

Kini mari kita cuba untuk mengira kawasan setiap angka geometri secara berasingan, seperti yang ditunjukkan dalam gambarajah.

Pengiraan bahan untuk bumbung rumah persendirian

Mengira bahan bumbung adalah jauh lebih sukar daripada mengira kawasan bumbung itu sendiri. Kadang-kadang kawasan bumbung adalah separuh saiz bahan yang dipesan. Agar tidak membuat kesilapan dalam pengiraan dan tidak membeli lebihan, dan lebih buruk lagi, apabila bahan itu tidak mencukupi, anda perlu menghubungi pakar dari syarikat, dari mana anda akan memesan bahan tersebut. Kebanyakan organisasi mempunyai perkhidmatan ini secara percuma. Mereka akan dengan tepat mengira bilangan dan saiz kepingan dan memberi anda susun atur mereka di atas bumbung.

Oleh kerana bahan bumbung, sebagai peraturan, mempunyai bentuk segi empat tepat, dan lereng bumbung tidak selalu ada, lembaran itu perlu dipotong dan diselaraskan ke sudut jalan. Dan yang lebih keras bumbung, lebih banyak anda tidak akan mempunyai sisa yang diperlukan. Perlu diingati apa bahan yang akan anda gunakan untuk menutup bumbung, anda harus sentiasa mempunyai susun atur di hujung jari anda apabila dipasang, supaya apabila memotong, jangan memotong kunci yang salah.

Sudah tetap. Tetapi kerana cache, ia tidak boleh dikemaskini serta-merta di pelayar anda.

PS: Tetapi sekarang saya akan tahu siapa yang meletakkan gambar saya di laman web mereka.))

Mengira kuadratur bumbung atau cara mengira kawasan bumbung menggunakan kalkulator dalam talian

Pembinaan apa-apa adalah mustahil tanpa pengiraan awal, maka tahap persiapan ini tidak boleh diabaikan dalam mana-mana. Kirakan parameter bumbung itu sendiri, sudut kecenderungan dan momen lain, serta jumlah bahan bumbung yang diperlukan untuk permukaan seluruh bumbung. Kami akan memberitahu anda bagaimana untuk melakukan ini dalam artikel ini.

Pengiraan kawasan bumbung bergantung kepada jenis bumbung itu sendiri. Sekiranya bumbung mudah, jadi. satu pihak, maka tidak perlu ada masalah khusus dalam perhitungan. Tetapi terdapat kes-kes lain apabila terdapat kesulitan tertentu dalam perkara ini.

Dalam artikel ini, anda akan belajar bagaimana untuk mengira kawasan bumbung dan bagaimana untuk mencari kuadrat rumah untuk pelbagai jenis bumbung.

Mana-mana pembinaan adalah latihan yang sangat mahal, jadi pemilik gembira atas peluang untuk menyelamatkan sesuatu.

Takrif kawasan bumbung termasuk banyak pengiraan, antaranya mencari ketinggian, sudut cerun bumbung, dan juga jumlah bahan binaan yang diperlukan untuk pembinaan bumbung. Sekiranya semuanya dilakukan dengan betul, maka anda tidak perlu membayar lebih banyak untuk bahan binaan yang dibeli lebih daripada yang anda perlukan, dan anda akan menghemat mengangkut bahan tersebut ke tapak pembinaan.

Kerumitan pengiraan akan bergantung kepada jenis bumbung yang digunakan, di mana terdapat bilangan yang mencukupi.

Bagaimana untuk mengira kawasan bumbung rumah: kalkulator dalam talian

Bagaimana untuk mengira persegi bumbung rumah dan tidak membuat kesilapan dalam pengiraan? Ini akan membantu kalkulator pembinaan kami, yang tidak hanya memikirkan kuadrat rumah, tetapi juga mengira sudut kecenderungan, bilangan bumbung, kipas dan banyak lagi.

Kalkulator ini mengira liputan untuk bumbung gable. Sebelum meneruskan pengiraan, di sudut kanan atas kalkulator, anda perlu memilih penutup bumbung.

Berikut adalah kalkulator untuk bumbung jenis lain:

Penamaan lapangan dalam kalkulator

Beban salji mengikut wilayah

Pembinaan bumbung adalah proses yang agak rumit, di mana perlu mengambil kira bukan sahaja bahan bumbung, tetapi juga penebat hidro dan terma. Anda juga perlu menentukan jenis bumbung. Oleh itu, pembina membezakan beberapa jenis bumbung:

Jika bumbung cukup mudah dalam bentuk, tanpa kinks yang tidak perlu, maka ia tidak akan sukar untuk mengira kawasannya. Jika bumbung adalah konfigurasi yang lebih rumit, dengan banyak stingray, maka anda perlu membekalkan diri dengan semua pengetahuan anda dalam geometri. Ini adalah disebabkan oleh fakta bahawa kita perlu mengira parameter angka geometri yang termasuk dalam bumbung konvensional bumbung, dan kerumitan akan terdiri dalam jenis angka-angka ini.

Dalam kebanyakan kes, bumbung bangunan persendirian adalah bentuk geometri berikut. Kawasan bumbung nada dianggap menggunakan formula ini:

 1. Trapezium. Formula pengiraan (A + B) * H / 2.
 2. Rectangle - A * B.
 3. Parallelogram ialah A * H.
 4. Segitiga dengan sisi yang sama - (A * H) / 2.

Mengira kawasan bumbung tunggal adalah yang paling mudah, kerana ia tidak memerlukan pelan bumbung terperinci.

Ia dikira dengan formula yang sangat mudah:

S Adakah kawasan bumbung itu sendiri (dalam kes ini, segi empat tepat).

Marilah kita mengandaikan bahawa panjang bumbung tunggal nada adalah 7 meter, dan lebar ialah 4. Kami mengira:

Bagaimana untuk mengira kawasan bumbung jenis gable?

Bumbung jenis ini mewakili dua atap tunggal dari pelbagai pihak, jadi pengiraan akan berlaku mengikut algoritma yang sama. Ia hanya kekal untuk menambah nilai yang terhasil bersama-sama.

Ambil untuk mengira parameter yang sama seperti contoh sebelumnya, iaitu lebarnya ialah 4 meter, dan panjangnya ialah 7. Kami menghitung:

Kawasan bumbung kuadratik

Jika anda melihat bumbung seperti itu dari atas, anda dapat melihat bahawa ia terdiri daripada empat angka geometri, kawasan-kawasan yang perlu dikira. Dalam erti kata lain, kita perlu mengira nilai-nilai ini untuk dua trapezoid dan dua segitiga sama-sama. Semua petunjuk yang dihasilkan perlu ditambah.

Sebagai panjang dan lebar, kami mengambil nilai yang sama, iaitu 7 (Nilai) dan 4 (nilai B) meter, dan ketinggiannya akan bersamaan dengan meter bersyarat 3 (H value).

Kami mengira dengan formula berikut:

S = A * H / 2 = 7 * 3/2 = 21/2 = 10.5 meter. Nilai segi tiga kedua akan sama, jadi tambahkan nilai ini: 10.5 + 10.5 = 21 meter.

Kirakan kawasan trapezium tersebut:

S = (A + B) * H / 2 = (7 + 4) * 3/2 = 11 * 1.5 = 16.5 meter. Tambah nilai trapezoid kedua: 16.5 + 16.5 = 33 meter.

Tambah nilai yang terhasil: 21 + 33 = 54 meter. Ini adalah kawasan terakhir dari permukaan empat cerun.

Bagaimana untuk mengira kawasan bumbung bentuk yang rumit?

Pada prinsipnya, pengiraan kawasan bumbung konfigurasi kompleks tidak jauh berbeza dengan kaedah sebelumnya. Sudah tentu, anda perlu menghabiskan lebih sedikit masa, tetapi peraturan pengiraan untuk semua adalah perkara biasa:

 • Mengasingkan ruang ke elemen geometri individu. Akibatnya, kita mendapatkan segi empat segi, segitiga, trapezoid dan bentuk lain yang berbeza.
 • Seterusnya, anda perlu menggunakan formula matematik, biasa dari program sekolah, dengan itu mengira kawasan untuk setiap angka.
 • Ingatlah itu Panjang tanjakan diambil dari garis ekstrem kornea dan berakhir dengan rabung bumbung.
 • Kami mengira angka untuk semua angka yang dihasilkan, dan kemudian menambah semua nilai ini bersama-sama.
 • Jika anda melihat bahawa cerun bumbung tidak teratur, maka lebih baik untuk memecahnya menjadi dua bentuk mudah, kerana ia lebih mudah untuk mengira kawasan dua trapezoid daripada luas poligon. Jadi anda akan menjimatkan masa dan saraf anda.

Pengiraan bumbung bentuk kompleks

Ketergantungan kawasan pada jenis bahan bumbung

Kami telah mengatakan bahawa perhitungan kawasan bumbung diperlukan Untuk mengira jumlah anggaran bahan bumbung.

Tetapi walaupun kita membuat semua pengiraan dengan betul, kita masih perlu membeli bahan dengan margin kecil, supaya tidak menghadapi kekurangan semasa proses pemasangan. Jenis bahan bumbung juga memainkan peranan penting, kerana teknologi lantainya boleh berbeza.

Slate, jubin logam dan papan beralun. Setiap bahan ini direalisasikan dalam bentuk helaian, dan mereka mesti bertindih. Ada perkara seperti "kawasan berguna" bahan, jadi anda perlu mengambil kira, bukan penunjuk sebenar. Sekiranya syarikat itu adalah pengeluar peringkat tinggi, maka ia mestilah memaparkan maklumat ini pada pakej.

Berikut adalah beberapa cadangan yang membolehkan anda membeli jumlah bahan yang diperlukan:

 • Panjang bangunan dibahagikan dengan lebar lembaran bahan. Untuk nilai yang terhasil, anda perlu menambah 10% lagi, yang akan dipangkas. Oleh itu, kita mempelajari bilangan lembaran yang tepat untuk keseluruhan bumbung.
 • Nilai panjang cerun dibahagikan dengan panjang lembaran bahan. Kemudian anda perlu menambah 13%, yang akan bertindih ketika memasang lembaran.
 • Kemudian kalikan bilangan helaian dalam lebar bumbung dan jumlah baris ke cornice. Angka yang diperlukan dan akan menjadi jumlah lembaran batu tulis atau bumbung logam untuk bumbung tertentu.

Mengira bumbung yang kompleks

Pada dasarnya, pengiraan semua parameter tidak begitu proses yang rumit, jika anda mengikuti cadangan di atas.

Kalkulator pembinaan kami boleh membuat semua pengiraan untuk anda. Anda hanya perlu memasukkan panjang data, lebar, ketinggian dan penunjuk lain pembinaan, serta bahan bumbung yang digunakan.

Pengiraan yang betul parameter bumbung adalah perlu untuk membeli jumlah bahan bumbung yang betul. Jika anda tidak mempunyai pelan terperinci di rumah, maka semua ukuran perlu dilakukan secara bebas, menggunakan ukuran pita, tangga dan alat-alat lain yang berkaitan. Juga, jangan lupa bahawa jenis bahan bumbung juga mempunyai peranan yang penting, jadi setiap pengiraan perlu dilakukan secara individu.

Jika anda tidak yakin dengan kebolehan anda, maka anda boleh mempercayakan perkara ini kepada profesional yang akan melakukan semua kerja untuk anda. Ini adalah hampir pilihan win-win, hanya jika harga isu itu tidak membimbangkan anda.

Dalam kes lain, seseorang boleh berfikir sedikit dan membuat perhitungan individu. Seperti yang anda lihat, tidak begitu sukar untuk melakukan ini, tetapi anda boleh menyimpan wang, yang selepas itu akan dibelanjakan untuk bahan yang sama dan bukan sahaja.

Terima kasih atas maklumat yang berguna! Saya akan menambah artikel ini kepada penanda buku saya. Saya menasihati semua orang untuk berfikir melalui semua nuansa sebelum memulakan pembinaan. Di hadapan saya adalah tugas paling mudah - untuk mengira kawasan bumbung tunggal. Untuk rumah kecil negara. Bumbung sedemikian agak ekonomik, walaupun ia mempunyai kelemahan.

Penebat yang kuat dari bumbung pelana dari dalam dengan tangan anda sendiri - apa yang lebih mudah?

Teknologi profesional pemanasan bumbung rumah: skim terperinci dan arahan untuk penebat haba bumbung dengan tangan mereka sendiri

Perbandingan onduline dengan bahan bumbung lain: slate, onduline Smart, ondalux, onduville, ondura dan ubin lembut

Pemasangan dan pembaikan bumbung lembut pada musim sejuk - mengapa secara teknikal mungkin, tetapi tidak menguntungkan dari segi ekonomi?

Kalkulator dalam talian untuk bumbung logam untuk bumbung - mengira jumlah sebenar bahan

Kalkulator dalam talian untuk mengira bumbung atau bagaimana untuk mengira penutup bumbung untuk skylight bumbung?

Bumbung adalah salah satu elemen utama bumbung, yang menjaga segala-galanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

9 + 1 =