Pengiraan meter persegi

Bagaimana untuk mengira kawasan lantai di dalam bilik yang berbeza - contohnya

Tidak mustahil untuk membaiki permukaan lantai tanpa mengetahui kawasan lantai yang tepat di rumah atau apartmen peribadi. Hakikatnya ialah hari ini kos bahan binaan cukup tinggi, dan setiap pemilik hartanah berusaha untuk menyimpan sebanyak mungkin pembelian mereka. Oleh itu, maklumat tentang bagaimana mengira kawasan lantai, tidak akan berlebihan untuk seseorang yang lebih suka melakukan perbaikan diri mereka.

Kenapa anda perlu tahu kawasan lantai

Sebelum anda memulakan, anda perlu menentukan skop aktiviti, merancang kos dan mengira jumlah bahan binaan. Untuk melakukan ini, kita memerlukan data asal. Oleh sebab itu, penting untuk mengetahui bagaimana mengira kawasan lantai dengan jelas. Terutama ini terpakai kepada permukaan yang tidak rata dan bilik yang mempunyai susun atur yang tidak standard.

Terdapat sebab-sebab lain, apabila terdapat keperluan untuk menentukan dimensi permukaan lantai secara tepat:

 • kawalan kualiti kerja-kerja pembinaan;
 • keperluan untuk pembangunan semula premis.

Artikel ini menerangkan cara mengira kawasan lantai dalam meter persegi di bilik dengan konfigurasi yang berlainan.

Penentuan kawasan ruang segi empat

Sebelum mengira kawasan lantai, anda perlu menyimpan kalkulator dan pita pengukur. Selalunya terdapat bilik dalam bentuk segi empat tepat. Untuk mengira kawasan mereka, gunakan formula yang diketahui oleh semua orang dari sekolah: S = a x b, di mana a dan b adalah panjang dan lebar. Sebagai contoh, parameter bilik adalah 3 dan 4 meter, maka nilai yang dikehendaki ialah 12 meter persegi. m.

Sekiranya bilik mempunyai perapian atau perabot terbina dalam, maka anda perlu mengetahui kawasan mereka dan tolak dari keseluruhan kawasan. Dalam kes membongkar lantai, semua kelebihan di dalam bilik perlu dibongkar.

Mengira kawasan bilik yang salah

Ia adalah lebih sukar untuk mengira kawasan bilik yang mempunyai bentuk poligonal. Selalunya rumah-rumah bata dalam susun atur ada niche, depresi segi tiga dan elemen bulat, seperti dalam foto.

1

Dalam kes ini, sebelum mengira persegi lantai, susunan ruang mesti dibahagikan kepada zon yang berasingan. Sebagai contoh, jika sebuah bilik mempunyai susun atur berbentuk L, ia hendaklah dibahagikan kepada dua segi empat tepat, kemudian hitung kawasan masing-masing dan tambahkan hasil yang dihasilkan.

Ketahui kawasan bilik segi tiga

Apabila bahagian lain dari bilik itu tidak berserenjang dengan alun-alun utama, ini bermakna bahawa di antara dua segiempat tepat terdapat segitiga dengan sudut yang betul.

Dalam kes ini, kawasan segi tiga dikira dengan formula: S = (a x b): 2 dan ditambah kepada jumlah keseluruhan. Sebagai contoh, a = 2, b = 3, maka S = (2x3): 2 = 3 m².

Anda boleh membezakan kawasan tersebut:

 1. Pertama hitung persegi segi empat tepat.
 2. Tentukan kawasan sudut segi tiga serong.
 3. Dari kuadrat persegi panjang, tolak bahagian segi tiga.

Dalam kes apabila segitiga tidak mempunyai sudut yang betul, maka gunakan rumus Heron S = √p (p - a) (p - b) (p - c).

Sebagai contoh, sisinya bersamaan dengan 5, 6 dan 7 meter, maka pengiraan dibuat seperti berikut:

 1. Cari setengah-perimeter segitiga p = (5 + 6 + 7): 2 = 9.
 2. Dalam formula Geron, tukar nilai berangka dan dapatkan hasilnya: √ (9 x (9-7) x (9-6) x (9-5) = 14.7 m².

Quadrature bilik bentuk bulat

Selalunya, bentuk ini terdapat di tingkap di rumah lama atau di balkoni yang digabungkan dengan bilik. Pertama, hitungkan 1/2 daripada bahagian yang memproyeksikan bulatan dan tambahkan ke kawasan segiempat tepat menggunakan formula S = πR²: 2, di mana:

R² adalah jejari bulatan, kuasa dua.

Sebagai contoh, di dalam bilik terdapat balkoni yang menonjol dari bentuk separuh bulatan dengan radius 1.5 meter. Menggantikan nombor ini dalam formula, kami mendapat hasilnya: S = 3,14х (1,5) ²: 2 = 3,5 m². Baca juga: "Bagaimana mengira meter persegi lantai dengan pelbagai bentuk bilik."

Bagaimana untuk mengira kawasan dinding bilik

Prosedur untuk mengira kawasan dinding dan lantai adalah berbeza. Faktanya ialah sebelum mengira persegi lantai, anda perlu mengetahui panjang dan lebar bilik, dan untuk mengira dinding yang anda perlukan untuk mengukur ketinggiannya. Oleh itu, mula-mula belajar perimeter bilik dan berganda dengan ketinggian siling.

Sebagai contoh, parameter lantai adalah 3 dan 4 meter, dan ketinggian bilik adalah 3 meter. Dalam kes ini, perimeter dinding akan (3 + 4) x2 = 14 m, dan kawasannya S = 14х3 = 42 m ².

Dalam kes ini, kita tidak boleh melupakan kuadratur bukaan tingkap dan pintu. Kawasan mereka dikurangkan selepas selesai pengiraan dinding. Tetapi sebaliknya mereka tidak boleh diambil kira dan dengan itu menyediakan beberapa stok bahan.

Perkadaran antara lantai dan kawasan tingkap

Menurut SNIP 31-01-2003, parameter tingkap dan nombor mereka harus bergantung pada squaring lantai. Jadi untuk bangunan berbilang apartmen kediaman, nisbah antara kawasan bukaan tingkap dan permukaan lantai akan dari 1: 5.5 hingga 1: 8. Bagi lantai atas, dibenarkan bahagian minimum 1:10.

Bagi isi rumah persendirian, peraturan ini dikawal oleh SNiP 31-02-2001. Mengikut dokumentasi ini, untuk setiap 8 "kotak" permukaan lantai mesti ada sekurang-kurangnya satu "persegi" sumber fluks cahaya semulajadi. Di lantai loteng proporsi ini tidak boleh kurang dari 1:10.

Untuk memastikan pembaikan berkualiti tinggi, anda perlu mengetahui terlebih dahulu bagaimana mengira kawasan lantai dan dimensi lain yang diperlukan bilik. Fasa persediaan juga melibatkan pembelian bahan bangunan, dan kemudian dalam proses pembaikan, biaya akan dikurangkan, kerana tidak ada baki yang besar akan diperoleh dan biaya pengiriman akan menjadi murah.

Cara manual untuk mengira bagaimana mengetahui luas lantai akan mengambil lebih banyak masa daripada ketika mengira pada kalkulator pembinaan yang sedia ada, tetapi ia membolehkan anda untuk mengetahui hasil yang lebih tepat.

Bagaimana untuk mengira meter persegi dinding bilik, pengiraan kawasan dinding

Saya akan memberikan contoh mengira lantai dan dinding bilik (dapur) dalam meter persegi.

Formula pengiraan adalah sederhana, S = a * b, di mana S adalah kawasan, a dan b adalah panjang dan lebar bilik masing-masing.

Dalam contoh kami (angka dengan pengukuran), bukan huruf kecil, panjang - A dan lebar - B., dan dinding bertentangan - G dan B.

Untuk mengira kawasan bilik di atas lantai:

- jika kita mempunyai bilik 5 meter dan lebar 3 meter, maka kita perlu (5 * 3 = 15 sq.m.), kita mendapat 15 sq.m. dengan seks

Kita mesti bermula dengan permulaan panjang semua empat sisi bilik A + B + D + B dan berlipat ganda dengan ketinggian siling ruang h, (A + B + D + B) * h

- jika kita mempunyai panjang yang bilik untuk 5 meter dan lebar 3 meter, dan ketinggian siling bilik contohnya 2.5 meter, maka kita mempunyai ((5 + 3 + 5 + 3) * 2.5 = 40 meter persegi), yang hasilnya kami mendapat 40 sq.m. di dinding.

- jika kita mempunyai lebar tingkap 1.6 meter, dan ketinggian 1.5 meter.

- dan lebar pintu adalah 0.8 meter, dan ketinggiannya adalah 2.05 meter.

Pintu: (0,8 * 2,05) = 1,64 sq.m, sebagai hasil dari pintu kami mendapat 1,64 sq.m.,

JUMLAH: Menerima 35.96 sq.m. di dinding bilik.

Sekiranya anda tidak mahu mengira kawasan dinding secara manual atau anda tidak memahami sesuatu apabila anda menerangkan pengiraan, maka anda boleh mengambil kesempatan daripada kalkulator kami dan hitung kawasan dinding secara automatik.

Untuk pengiraan diperlukan diukur dalam meter panjang, lebar bilik dan ketinggian siling dan masukkan data dengan teratur dengan mengisi borang dan anda akan menerima pengiraan secara automatik kawasan dinding dalam meter persegi.

Kalkulator untuk mengira kawasan dinding

Sila ambil perhatian bahawa ukuran mesti dibuat dalam meter. Ie. jika anda mendapat panjang bilik 964 sentimeter, maka dalam medan borang anda perlu memasukkan nilai 9.64. Perhatikan bahawa fraksional nombor mesti dimasukkan dengan tempoh, tetapi tidak dengan koma!

Kalkulator hanya dikira kawasan dinding, Tetapi tanpa mengambil kira dan menolak kawasan tingkap dan pintu, untuk ini anda perlu mengulangi pengiraan untuk kawasan tingkap dan pintu diterangkan di atas.

- jika kita mempunyai lebar tingkap 1.6 meter, dan ketinggian 1.5 meter.

- dan lebar pintu adalah 0.8 meter, dan ketinggiannya adalah 2.05 meter.

Pintu: (0,8 * 2,05) = 1,64 sq.m, sebagai hasil dari pintu kami mendapat 1,64 sq.m.,

Untuk mengira kawasan bilik dengan seks: menggunakan kami Kalkulator, untuk mengira lantai atau kawasan siling.

Kalkulator tidak hanya mengira lantai atau kawasan siling, dan kalkulator ini boleh digunakan untuk mengira kawasan mana-mana objek segiempat yang lain yang mempunyai panjang dan lebar. Dalam kes ini, bukan lebar dan panjang ruangan, anda perlu menggantikan nilai lebar dan panjang objek yang sama (tingkap, pintu, dan lain-lain), contohnya seperti kawasan tingkap dan pintu.

Bagaimana mengira dataran bilik, dinding, siling, lantai

Secara berkala, kita perlu mengetahui kawasan dan jumlah bilik. Data ini mungkin diperlukan dalam reka bentuk pemanasan dan pengudaraan, dalam pemerolehan bahan binaan dan dalam banyak situasi lain. Ia juga dikehendaki secara berkala mengetahui kawasan dinding. Semua data ini dikira dengan mudah, tetapi terlebih dahulu anda perlu bekerja dengan ukuran pita - untuk mengukur semua dimensi yang diperlukan. Mengenai bagaimana mengira kawasan bilik dan dinding, jumlah bilik dan akan pergi lebih jauh.

Ia sering diperlukan untuk mengira kapasiti padu bilik, jumlahnya

Kawasan bilik dalam meter persegi

Pengiraan adalah mudah, anda hanya perlu mengingati rumus yang paling mudah dan juga mengambil ukuran. Ini memerlukan:

 • Rolet. Lebih baik - dengan fixative, tetapi yang biasa akan dilakukan.
 • Kertas dan pensil atau pen.
 • Kalkulator (atau dikira dalam lajur atau dalam fikiran).

Satu set alat mudah, terdapat dalam setiap isi rumah. Lebih mudah untuk melakukan pengukuran dengan pembantu, tetapi anda boleh mengurusnya sendiri.

Pertama anda perlu mengukur panjang dinding. Adalah wajar untuk melakukan ini di sepanjang dinding, tetapi jika semuanya dibuat dengan perabot berat, anda boleh membuat pengukuran di tengah-tengah. Hanya dalam kes ini, pastikan pita rolet terletak di sepanjang dinding, bukannya diagonal - ralat pengukuran akan kurang.

Jika ruang adalah bentuk yang betul, tanpa bahagian yang menonjol, kirakan kawasan bilik adalah mudah. Ukur panjang dan lebar, tulis pada sekeping kertas. Tulis nombor dalam meter, selepas koma, letakkan sentimeter. Sebagai contoh, panjangnya ialah 4.35 m (430 cm), lebar 3.25 m (325 cm).

Bagaimana untuk mengira kawasan sebuah bilik

Nombor berganda ditemui, kami mendapat kawasan bilik dalam meter persegi. Jika kita beralih kepada contoh kita, kita dapati yang berikut: 4.35 m * 3.25 m = 14.1375 persegi M. Dalam nilai ini, biasanya meninggalkan dua digit selepas titik perpuluhan, kemudian bulat. Jumlah, kuadratur yang dikira dari bilik adalah 14.14 meter persegi.

Sekiranya perlu untuk mengira kawasan bilik yang tidak teratur, ia dibahagikan kepada angka mudah - kotak, segi empat, segitiga. Kemudian mereka mengukur semua dimensi yang diperlukan, hitungkan formula yang diketahui (lihat jadual di bawah).

Sebelum mengira kawasan bilik, kami juga membuat perubahan. Hanya dalam kes ini bilangannya tidak akan menjadi dua, tetapi empat: panjang dan lebar tebing akan ditambah. Dimensi kedua-dua keping dianggap berasingan.

Satu contoh adalah dalam foto. Oleh kerana kedua-dua segi empat tepat, kawasan tersebut dikira dengan formula yang sama: panjang didarab dengan lebar. Angka itu harus diambil atau ditambah kepada saiz bilik - bergantung kepada konfigurasi.

Kawasan bilik yang kompleks

Mari kita tunjukkan dalam contoh ini bagaimana untuk mengira kawasan bilik dengan langkan (ditunjukkan dalam gambar di atas):

 1. Kami menganggap kuadratur tanpa langkan: 3.6 m * 8.5 m = 30.6 m persegi M. m.
 2. Kami menganggap dimensi bahagian protruding: 3.25 m * 0.8 m = 2.6 m persegi M. m.
 3. Kami menambah dua nilai: 30.6 meter persegi. m. + 2.6 meter persegi. m = 33.2 meter persegi. m.

Masih terdapat bilik-bilik dengan dinding ceroboh. Dalam kes ini, pecahkannya supaya segi empat tepat dan segitiga terbentuk (seperti dalam gambar di bawah). Seperti yang anda lihat, untuk kes ini, ia perlu mempunyai lima saiz. Anda boleh memecahkannya secara berbeza, dengan meletakkan garis menegak, bukan garis mendatar. Tidak mengapa. Ia hanya memerlukan satu set bentuk mudah, dan cara untuk memperuntukkannya adalah sewenang-wenangnya.

Cara mengira kawasan bilik yang tidak teratur

Dalam kes ini, urutan pengiraan adalah:

 1. Pertimbangkan satu segi empat segi besar: 6.4 m * 1.4 m = 8.96 meter persegi. m Jika dimakan, kami akan menerima 9, 0 sq.m.
 2. Kira persegi panjang kecil: 2.7 m * 1.9 m = 5.13 meter persegi. m. Pusingan, kami mendapat 5.1 meter persegi. m.
 3. Kami menganggap kawasan segitiga. Oleh kerana ia mempunyai sudut yang tepat, ia sama dengan separuh kawasan segi empat dengan dimensi yang sama. (1.3 m * 1.9 m) / 2 = 1.235 meter persegi. m Selepas pembulatan, kita dapat 1.2 meter persegi. m.
 4. Sekarang kita tambahkan segala-galanya untuk mencari keseluruhan kawasan bilik: 9.0 + 5.1 + 1.2 = 15.3 meter persegi M. m.

Tata letak premis boleh sangat berbeza, tetapi anda memahami prinsip umum: kita membahagikan kepada angka mudah, mengukur semua saiz yang diperlukan, mengira kuadratur setiap serpihan, kemudian tambahkan segala-galanya.

Formula untuk mengira kawasan dan perimeter angka geometri mudah

Satu lagi nota penting: kawasan bilik, lantai dan siling - semua saiz yang sama. Perbezaan boleh jadi jika terdapat beberapa separuh lajur yang tidak mencapai siling. Kemudian kuadratur unsur-unsur ini dikurangkan dari kuadratur umum. Hasilnya adalah kawasan lantai.

Bagaimana untuk mengira penjajahan dinding

Takrif kawasan dinding sering diperlukan ketika membeli bahan finishing - wallpaper, plester, dll. Pengukuran tambahan diperlukan untuk pengiraan ini. Lebar dan panjang ruang sedia ada yang diperlukan:

 • ketinggian siling;
 • ketinggian dan lebar pintu;
 • ketinggian dan lebar bukaan tingkap.

Semua ukuran berada dalam meter, kerana dataran dinding juga diukur dalam meter persegi.

Ia adalah paling mudah untuk memohon dimensi kepada rancangan itu

Oleh kerana dinding adalah segi empat tepat, maka kawasan tersebut dianggap sebagai segi empat tepat: panjangnya didarabkan dengan lebar. Dengan cara yang sama, kita mengira saiz tingkap dan pintu, dimensi mereka dikurangkan. Sebagai contoh, kirakan kawasan dinding yang ditunjukkan dalam rajah di atas.

 1. Tembok dengan pintu:
  • 2.5 m * 5.6 m = 14 meter persegi. m. - jumlah luas dinding panjang
  • berapa banyak yang menduduki pintu: 2,1 m * 0,9 m = 1,89 sq.m.
  • dinding tanpa mengambil kira pintu - 14 m persegi - 1.89 m persegi. m = 12.11 meter persegi. m
 2. Tembok dengan tingkap:
  1. kuadratur dinding kecil: 2.5 m * 3.2 m = 8 sq.m.
  2. berapa banyak tetingkap menduduki: 1,3 m * 1,42 m = 1,846 m persegi. m, bulat, kita dapat 1.75 sq.m.
  3. dinding tanpa pembukaan tingkap: 8 m persegi. m - 1.75 m persegi = 6.25 m persegi.

Cari kawasan keseluruhan dinding tidak sukar. Kami menambah empat nombor: 14 sq.m + 12.11 sq.m. + 8 sq.m + 6.25 sq.m. = 40.36 meter persegi. m.

Formula untuk mengira isipadu bilik

Untuk beberapa pengiraan, jumlah bilik diperlukan. Dalam kes ini, tiga kuantiti dilipatgandakan: lebar, panjang dan ketinggian bilik. Nilai ini diukur dalam meter padu (padu padu), dipanggil masih kecil. Sebagai contoh, kami menggunakan data dari perenggan sebelumnya:

Jika semuanya didarab, kita dapat: 5.6 m * 3.2 m * 2.5 m = 44.8 m 3. Oleh itu, jumlah bilik adalah 44.8 kubus.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

77 − 71 =