Pengiraan pembahagi voltan

Pembahagi voltan. Skim, pengiraan, formula. Kira. Permohonan. Oscilloscope.

Pembahagi voltan. Pengiraan dalam talian. Permohonan untuk contoh oscilloscope (10+)

Pembahagi voltan digunakan jika diperlukan untuk mendapatkan voltan tertentu di bawah keadaan bekalan yang stabil. Sekarang kita akan bercakap mengenai pembahagi arus dan penghantar langsung. Mengenai pemisah yang menggunakan kapasitor, diod, dioda zener, induktans dan elemen lain akan menjadi artikel berasingan. Langgan berita supaya anda tidak ketinggalan. Pada akhirnya, untuk contoh, saya akan menunjukkan kepada anda bagaimana untuk membuat pembahagi voltan untuk oscilloscope untuk menembak oscillograms voltan tinggi.

Pembahagi resistor juga boleh digunakan untuk mengurangkan bilangan isyarat masa yang telah ditentukan sebelumnya. Pada pembahagi voltan dengan faktor pelemahan laras, sebagai contoh, kawalan kelantangan dibina.

Perhatian anda pemilihan bahan:

PPembangunan litar elektronik. Seni mengembangkan peranti. Asas unsur. Skim tipikal. Contoh alat siap sedia. Penerangan terperinci. Pengiraan dalam talian. Kemungkinan untuk bertanya soalan kepada pengarang

Litar pembahagi voltan perintang tradisional

Untuk menggunakan pembahagi voltan, kita perlu dapat mengira tiga kuantiti: voltan pada output pembahagi, rintangan keluaran setara, rintangan inputnya. Dengan ketegangan semuanya jelas. Rintangan keluaran setara akan memberitahu kita berapa voltan output berubah dengan arus beban pembahagi. Sekiranya rintangan output bersamaan adalah 100 ohms, ubah arus beban kepada 10 mA akan menghasilkan perubahan dalam voltan keluaran sebanyak 1 V. Rintangan input menunjukkan berapa pembahagi memuatkan sumber isyarat atau sumber kuasa. Di samping itu, kita mengira pekali pelemahan isyarat. Ia boleh digunakan apabila bekerja dengan isyarat bentuk kompleks.

Pengiraan pembahagi voltan rintangan

[Voltan keluaran, V] = [Bekalan voltan, V] * [Rintangan Resistor R2, Ohm] / ([Rintangan Resistor R1, Ohm] + [Rintangan Resistor R2, Ohm])

Daripada formula ini, khususnya, dapat dilihat bahawa pembahagi perintang (resistif) menghasilkan voltan output stabil, jika voltan bekalan tetap.

[Rintangan input pembahagi, Ohm] = [Rintangan Resistor R1, Ohm] + [Rintangan Resistor R2, Ohm]

Formula ini adalah benar untuk pembahagi yang dipunggah. Jika pemecah sedang mengerjakan beban, maka [Rintangan input pembahagi, Ohm] = [Rintangan Resistor R1, Ohm] + 1 / (1 / [Rintangan Resistor R2, Ohm] + 1 / [Muatkan rintangan, Ohm])

1

[Rintangan output bersamaan pembahagi, Ohm] = 1 / (1 / [Rintangan Resistor R1, Ohm] + 1 / [Rintangan Resistor R2, Ohm])

[Pekali pengecilan isyarat] = [Rintangan Resistor R2, Ohm] / ([Rintangan Resistor R1, Ohm] + [Rintangan Resistor R2, Ohm])

[Voltan sebenar / seketika / amplitud pada output pembahagi, V] = [Pekali pengecilan isyarat] * [Voltan sebenar / seketika / amplitud pada input pembahagi, V]

Formula ini betul jika arus beban divider adalah sifar.

Contohnya adalah pembahagi untuk osiloskop

Sekiranya kita ingin mendapatkan oscillogram voltan tinggi, maka segera masukkan minda pembahagi voltan. Kami membuat pembahagi, menyambung inputnya kepada sumber isyarat voltan tinggi, dan output kepada input oscilloscope. Sekiranya menerima isyarat input yang dikurangkan pada input oscilloscope.

Jika isyarat kami mempunyai kekerapan yang cukup tinggi atau hanya tajam yang tajam (sebagai contoh, pancung), maka tiada apa yang akan keluar. Oscillogram tidak kelihatan seperti isyarat asal. Sebabnya ialah osiloskop mempunyai kapasitans input, yang membentuk penapis lulus rendah dengan impedans keluaran yang setara pembahagi. Semua harmonik yang lebih tinggi isyarat ditindas. Di samping itu, penapis ini membentuk satu peralihan fasa. Ini adalah penting untuk pelbagai oscilloscopes, apabila kita menganalisis nisbah isyarat. Untuk mengelakkan ini, perintang R1 mesti dihancurkan oleh kapasitor.

Kapasitansi kapasitor shunt ditentukan berdasarkan nisbah modulus rintangan ac kapasitor shunt ke modul rintangan ac kapasitans input oscilloscope mestilah sama dengan nisbah rintangan resistor R1 dan R2. Modulus rintangan AC adalah berkadar songsang dengan kapasitansi kapasitor.

[Kapasitansi kapasitor shunt, pF] = [Kapasit input oscilloscope, pF] * [Rintangan Resistor R2, Ohm] / [Rintangan Resistor R1, Ohm]

Malangnya, artikel itu mengalami kesilapan secara berkala, mereka diperbetulkan, artikel yang ditambah, dibangunkan, yang baru disediakan. Langgan berita untuk diberitahu.

Sekiranya sesuatu tidak jelas, pastikan anda bertanya!

Seni mengembangkan peranti. Pangkalan elektronik elektronik. Skim tipikal.

Prinsip operasi, pemasangan dan pelarasan penukar voltan satu fasa dalam tiga.

Skim perlindungan terhadap polariti sambungan yang salah (re-polarity) terminal pengecasan.

Bagaimana untuk membuat peranti tidak terganggu sendiri? Voltan keluaran gelombang sinus tulen, di.

Thyristors dalam litar elektronik. Ciri-ciri dan ciri penggunaan. Jenis tiris.

Bagaimana dengan betul menghidupkan LED, sambungkannya dan litar input peranti pada induk mereka.

Pengiraan rintangan dan kuasa untuk selari dan siri bersambung.

Pengisian automatik tangki dengan air menghidupkan dan mematikan pam, bergantung kepada y.

Pengiraan pembahagi voltan

Log masuk dengan uID

Pengiraan pembahagi voltan.

Perlu diingat bahawa pengiraan voltan keluaran U2 adalah sah, dengan rintangan beban dekat dengan infiniti. Dengan rintangan beban rendah, perintang R2 dikira sebagai dua perintang yang disambung selari.

Pembahagi dikira menggunakan formula berikut.

Pengiraan membolehkan anda mencari apa-apa nilai yang diperlukan.

Sebagai contoh; Voltan masukan, keluaran yang diperlukan, dan R2 daripada nilai nominal tertentu diketahui. Kami memperkenalkan kuantiti ini dan mencari R1. Dan sebagainya.

Voltan di bahagian pecahan dimasukkan melalui "titik". Contohnya, dua dan setengah volt = 2.5

Pembahagi voltan pada perintang. Formula pengiraan, kalkulator dalam talian

Pembahagi voltan - ini adalah litar mudah yang membolehkan anda mendapatkan voltan yang lebih rendah daripada voltan tinggi.

Menggunakan hanya dua perintang dan voltan masukan, kita boleh membuat voltan keluaran yang merupakan pecahan tertentu dari voltan masukan. Pembahagi voltan adalah salah satu litar paling asas dalam elektronik. Dalam soal mengkaji operasi pembahagi voltan, dua perkara utama harus diperhatikan: ini adalah skema itu sendiri dan formula pengiraan.

Litar pembahagi voltan pada resistor

Litar pembahagi voltan termasuk sumber voltan masukan dan dua perintang. Di bawah ini anda dapat melihat beberapa pilihan skema untuk pembahagi imej, tetapi semuanya membawa fungsi yang sama.

Nyatakan perintang, yang lebih dekat dengan tambah voltan masukan (Uin) sebagai R1, dan perintang lebih dekat dengan tanda minus sebagai R2. Drop voltan (Uout) pada resistor R2 adalah voltan dikurangkan yang diperoleh dengan menggunakan pembahagi voltan resistor.

Pengiraan pembahagi voltan oleh perintang

Pengiraan pembahagi voltan menganggap bahawa kita tahu sekurang-kurangnya tiga kuantiti dari litar di atas: voltan input dan rintangan kedua-dua perintang. Mengetahui jumlah ini, kita boleh mengira voltan keluaran.

Ini bukan latihan yang sukar, tetapi sangat penting untuk memahami bagaimana pembahagi voltan berfungsi. Pengiraan pembahagi adalah berdasarkan hukum Ohm.

Untuk mengetahui voltan yang ada pada output pembahagi, kita dapati formula berdasarkan hukum Ohm. Katakan kita tahu nilai-nilai Uin, R1 dan R2. Kini, berdasarkan data ini, kami memperoleh formula untuk Uout. Mari kita mulakan dengan penunjuk arus I1 dan I2, yang mengalir melalui perintang R1 dan R2 masing-masing:

Matlamat kami adalah untuk mengira Uout, yang agak mudah menggunakan undang-undang Ohm:

Baik. Kita tahu nilai R2, tetapi kita masih belum tahu I2 semasa. Tetapi kita tahu sesuatu mengenainya. Kita boleh menganggap bahawa I1 adalah sama dengan I2. Dalam kes ini, skim kami akan kelihatan seperti ini:

Apa yang kita tahu mengenai Uin? Nah, Uin adalah voltan pada kedua-dua perintang R1 dan R2. Resistor ini disambungkan secara siri, manakala rintangannya disimpulkan:

Dan, seketika, kita dapat mempermudahkan skema ini:

Undang-undang Ohm dalam bentuk paling sederhana: Uin = I * R. Ingat bahawa R terdiri daripada R1 + R2, formula boleh ditulis dalam bentuk berikut:

Dan sejak I1 adalah sama dengan I2, maka:

Persamaan ini menunjukkan bahawa voltan output adalah berkadar terus dengan voltan masukan dan nisbah rintangan R1 dan R2.

Pembahagi Voltan - kalkulator dalam talian

Nota: Masukkan nilai perpuluhan melalui titik

Nota: Masukkan nilai perpuluhan melalui titik

Penggunaan pembahagi voltan pada perintang

Dalam radio elektronik, terdapat banyak cara untuk memohon pembahagi voltan. Berikut adalah beberapa contoh di mana anda boleh menemui mereka.

Potentiometer adalah perintang berubah yang boleh digunakan untuk membuat pembahagi voltan laras.

Dari bahagian dalam, potensiometer adalah perintang dan hubungan gelongsor yang membahagikan perintang ke dalam dua bahagian dan bergerak di antara dua bahagian. Di luar, sebagai peraturan, potensiometer mempunyai tiga terminal: dua pin disambungkan ke terminal penghalang, manakala yang ketiga (pusat) disambungkan ke hubungan gelongsor.

Sekiranya kenalan penghantar sambungan kepada sumber voltan (satu hingga tolak, satu lagi ke tambah), terminal pusat potensiometer akan mensimulasikan pembahagi voltan.

Putarkan motor potentiometer ke kedudukan atas dan voltan keluaran akan sama dengan voltan masukan. Sekarang gerakkan enjin ke kedudukan terendah dan output akan menjadi voltan sifar. Jika kita menetapkan tombol potentiometer ke kedudukan tengah, kita mendapat separuh daripada voltan masukan.

Kebanyakan sensor yang digunakan dalam pelbagai peranti adalah peranti rintangan. Photoresistor adalah perintang berubah, yang mengubah rintangannya, berkadaran dengan jumlah kejadian cahaya di atasnya. Terdapat juga sensor lain, seperti sensor tekanan, pemecut dan termistor, dan sebagainya.

Juga, pembahagi voltan rintangan membantu mengukur voltan menggunakan mikrokontroler (jika terdapat ADC).

Contoh pembahagi voltan pada photoresistor.

Katakan rintangan photoresistor berbeza dari 1 kOhm (di bawah pencahayaan) hingga 10 kOhm (dalam kegelapan). Jika kita menambah litar dengan rintangan berterusan kira-kira 5.6 kOhm, maka kita boleh mendapatkan pelbagai variasi voltan output apabila perubahan intensiti cahaya fotoresistor berubah.

Seperti yang dapat kita lihat, ayunan voltan keluaran pada tahap pencahayaan dari cerah menjadi gelap adalah sekitar 2.45 volt, yang merupakan rangkaian yang sangat baik untuk operasi kebanyakan ADCs.

Secara ringkasnya, pembahagi voltan adalah rantaian pengesanan (perbandingan) dalam sistem kawalan automatik. Ia boleh dilihat dalam pengawal selia penjana voltan.

Artikel yang sangat baik, sayang sekali bahawa mengenai kuasa yang hilang itu tidak dikatakan satu perkataan.

Terima kasih, saya suka skim soalan, yang menunjukkan cara untuk menyatukan pembahagi

kanan (bawah) mengukur pukulan (Uout) c

Uout dan tolak masuk?

Mudah dan mudah difahami untuk memahami walaupun kanak-kanak itu.

Untuk kalkulator terima kasih yang istimewa - sangat mudah!

Alas. Kalkulator menjerit tidak berdosa!

Saya cuba untuk mengira pembahagi dari 6V ke 2.5V.

Maaf tidak boleh memasukkan tangkapan skrin.

Menurut formula 1: R1 = 4.8K, R2 = 22K, Vin = 6V, Vout = 4.4V. (Nilai perintang diambil dari keputusan formula 3)

Dengan formula 2: Vin = 6V, Vout = 2.5V, R1 + R2 = 26.4K. Hasilnya: R1 = 666.667, R2 = 3.333K. Jumlahnya, baik, tidak 26K, yang tersumbat dalam data asal.

Oleh formula3: Vin = 6B, Vout = 2.5B, R2 = 22K. Keputusan: R1 = 4.4K. (apabila mengira 30800 secara manual)

Ie. keputusannya tidak begitu dekat. Tetapi idea formula harus memberikan hasil yang sama.

Di samping itu, dalam formula 1. R1 adalah 4.8K, dengan Vout = 4.4V. Jika anda menentukan R1 4.84, hasilnya sudah 1.245. Ditambah 0.04K, dan voltan turun sebanyak 4 kali? Dan jika anda menambah 0,004K yang lain, maka output sudah 152 mV. Ie. 10 kali kurang daripada yang sebelumnya.

Secara umum, bukan air pancut.

Baca nota di bahagian bawah kalkulator ...

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

64 + = 66