Pengiraan rasuk kayu mengatasi kalkulator

Kalkulator untuk perhitungan rasuk kayu bertindih

Salah satu penyelesaian yang paling popular untuk pemasangan siling interfloor di rumah-rumah persendirian ialah penggunaan struktur beban kayu balok. Ia mesti menahan beban reka bentuk, tanpa membongkok, dan, lebih-lebih lagi, tidak memecah. Sebelum meneruskan pembinaan siling, kami mengesyorkan menggunakan kalkulator dalam talian kami dan mengira parameter asas struktur balok.

Penjelasan yang diperlukan untuk pengiraan

 • Ketinggian dan lebar menentukan kawasan keratan rentas dan kekuatan rasuk mekanikal.
 • Bahan kayu: pain, spruce atau larch - mencirikan kekuatan rasuk, ketahanan mereka terhadap pesongan dan fraktur, dan lain-lain sifat operasi khas. Biasanya memberi keutamaan kepada rasuk pinus. Produk yang diperbuat daripada larch digunakan untuk bilik-bilik dengan persekitaran lembab (mandi, sauna, dan sebagainya), dan rasuk spruce digunakan dalam pembinaan rumah percutian murah.
 • Gred kayu menjejaskan kualiti rasuk (kerana kualiti meningkatkan kualiti merosot).

Gred 1. Pada setiap satu meter seksyen log di salah satu sisi terdapat knot sihat dalam saiz 1/4 lebar (plastik dan tulang rusuk), 1/3 lebar (pinggir). Mungkin ada knot membusuk, tetapi bilangan mereka tidak boleh melebihi separuh sihat. Ia juga perlu diambil kira bahawa jumlah dimensi kesemua knot dalam seksyen 0.2 m harus lebih kecil daripada lebar yang mengehadkan. Yang terakhir ini berlaku untuk semua jenis apabila ia berkaitan dengan struktur pancaran beban. Mungkin kehadiran retak dalam saiz 1/4 lebar (1/6 jika mereka keluar ke punggung). Panjang retakan melalui adalah terhad kepada 150 mm, gred pertama boleh mempunyai buntu sehingga 1/4 lebar. Dari kecacatan kayu dibenarkan: cerun gentian, tumit (tidak lebih dari 1/5 sisi rasuk), tidak lebih daripada 2 poket, pertumbuhan satu sisi (tidak lebih daripada 1/30 panjang atau 1/10 tebal atau lebar). Rasuk kelas 1 mungkin terjejas oleh kulat, tetapi tidak lebih daripada 10% daripada kawasan kayu, reput tidak dibenarkan. Mungkin ada cacing cetek di kawasan kajian. Meringkaskan perkara di atas: penampilan batang seperti itu tidak boleh menyebabkan sebarang kecurigaan.

2 jenis. Bar seperti ini boleh mempunyai simpul yang sihat dalam saiz 1/3 lebar (plast dan rib), saiz 1/2 lebar (pinggir). Mengenai keperluan anjing jalang yang busuk, seperti untuk kelas 1. Bahan ini boleh mempunyai keretakan yang mendalam 1/3 panjang rasuk. Panjang maksimum melalui retak tidak boleh melebihi 200 mm, mungkin terdapat retakan pada ujung hingga 1/3 lebar. gentian cerun tumit poket 4 1 m, bercambah (tidak lebih daripada 1/10 atau 1/5 daripada panjang - ketebalan atau lebar), kanser (sehingga 1/5 daripada panjang, tetapi tidak lebih daripada 1 m): boleh diterima. . Kayu boleh dipengaruhi oleh kulat, tetapi tidak lebih daripada 20% daripada kawasan bahan. Rot tidak dibenarkan, tetapi mungkin ada dua lubang cacing setiap seksyen 1 m. Untuk meringkaskan: Variasi 2 mempunyai ciri-ciri sempadan antara 1 dan 3, secara keseluruhan, meninggalkan kesan positif apabila dilihat secara visual.

3 gred. Di sini toleransi untuk kecacatan adalah lebih besar: bar boleh mempunyai knot saiz 1/2 lebar. Retakan retak boleh mencapai 1/2 panjang kayu gergaji, fisura akhir saiz 1/2 lebar dibenarkan. 3 jenis dibenarkan poket serat kecenderungan roll, dan dwi serdtsevinay teras, bercambah (tidak lebih daripada 1/10 atau 1/4 daripada panjang - ketebalan atau lebar) 1/3 daripada panjang boleh melanda dengan kanser, kulat, tetapi tidak reput dibenarkan. Jumlah maksimum cacing adalah 3 buah. setiap meter. Meringkaskan: Gred 3 bukanlah kualiti terbaik walaupun dengan mata kasar. Tetapi itu tidak menjadikan ia tidak sesuai untuk pengeluaran papak kepada gred membaca tentang balkam.Podrobnee GOST 8486-86 kayu halus bergergaji. Syarat teknikal;

 • Span ialah jarak antara dinding, di mana balok diletakkan. Lebih besar lagi, semakin tinggi keperluan untuk struktur sokongan;
 • Gelombang rasuk menentukan kekerapan peletakan mereka dan sebahagian besarnya mempengaruhi keteguhan tumpang tindih;
 • Pekali kebolehpercayaan diperkenalkan untuk memastikan margin keselamatan bertindih. Semakin besarnya, semakin tinggi margin keselamatan
 • Kalkulator dalam talian kami akan membolehkan anda mengira parameter rasuk kayu dan memilih konfigurasi yang optimum bagi pertindihan itu.

  Tapak bercuti tanpa mandi adalah sama seperti minuman beralkohol rendah yang popular tanpa rakannya yang 40%. Jika pada masa yang sama anda ingin sedikit masalah dengan pembinaan yang mungkin, maka ia patut mempertimbangkan pilihan menggunakan bar. Di pihak kami, kami menjamin penyediaan semua maklumat yang diperlukan mengenai teknologi.

  Adakah anda di peringkat memilih bahan bangunan untuk rumah percutian? Pastikan anda berfikir menggunakan bar! Bahan ini dicirikan dengan kemudahan penggunaan, penampilan estetik, sifat persekitaran yang tinggi. Ia adalah berpatutan dan, yang paling penting, perhimpunan rumah log boleh dilakukan secara bebas. Lihatlah foto itu - ini boleh menjadi dacha anda!

  1

  Melangkah ke alam semula jadi - jangan lupa membawa brazier! Tidakkah ia boleh didapati? Sudah tentu, anda boleh pergi ke kedai dan membeli, tetapi mengapa tidak membuat tangan anda sendiri sama, jika tidak lebih baik, brazier logam? Kerja ini akan mengambil masa maksimum selama beberapa jam. Kami akan cuba menerangkan secara terperinci proses pembuatan peranti mudah ini.

  langkah 75 cm rasuk tidak boleh dimasukkan

  Dalam erti kata itu mustahil. Terdapat dalam meter. Anda mempunyai jarak 75 meter. Jika tidak, tulis 0.75)))

  Beban pekat maksimum di tengah rentang: pada kekuatan = 230.2 kg.

  ternyata bahawa jika di tengah-tengah bilik, iaitu penerbangan tiga babi 100 kg, lantai dapat runtuh.

  Jika tiga babi hutan dibawa ke sana, maka mereka akan membawa segalanya sama sekali)))

  © 2011-2014 Dilarang menggunakan bahan tapak tanpa persetujuan pengarangnya.

  Pengiraan balok lantai kayu dalam talian

  Kalkulator pembinaan ini akan memberikan anda bantuan yang sangat diperlukan dalam menjalankan pengiraan parameter kayu balok yang cepat dan tepat. Terima kasih kepada formula sejagat kalkulator, anda mempunyai peluang untuk mengira keupayaan galas dan ketegaran empat jenis rasuk dalam mod dalam talian.

  Terdapat 4 jenis pengiraan pada halaman:

  - rasuk terpaku dari papan

  - rasuk terpal dari venir

  Laporan akhir kalkulator akan mengandungi data mengenai jumlah bilangan rasuk yang diperlukan, parameter dan kosnya.

  Ikut arahan ini:

  - Tetapkan garis kalkulator untuk membetulkan dan tepat nilai (nombor pecahan dimasukkan tidak berubah)

  - gunakan ilustrasi yang berkaitan

  - Gunakan senarai tarik turun (mereka sangat memudahkan pengiraan dan menyediakan data ringkasan yang lebih dipercayai)

  Isi semua baris di sebelah kiri halaman dengan nilai individu dan dapatkan hasil segera di sebelah kanan kalkulator:

  Pengiraan rasuk kayu bertindih kalkulator dalam talian

  Pandangan halaman ini:

  Tambah komen Balas balasan

  Syarikat Pembinaan Kostroma ©

  ✆ telefon: +7 (4942) 46-71-81

  ☑ Isnin-Jumaat 9: 00-19: 00 ☑ Sat-Sun 10: 00-17: 00

  Kami juga mencadangkan perkhidmatan KESELAMATAN DI RUMAH ANDA untuk keupayaan untuk menyelesaikan sebarang isu dan melaksanakan semua kerja secara kualitatif mengikut zadumok pelanggan dan projek pakar mereka.

  Pengiraan balok lantai kayu

  Jika di rumah masa depan anda anda merancang lantai antara lantai dan loteng, maka anda perlu mengetahui jarak di antara rasuk dan keratan rentasnya yang optimum. Dan untuk tujuan ini pengiraan khusus dibuat. Tanpa itu anda berisiko berada di tingkat bawah atau membelanjakan wang untuk pembelian bahan.

  Sudah tentu, perhitungan rasuk kayu - ini adalah pendudukan yang cukup membosankan dan panjang. Oleh itu, untuk mempercepatkan proses dan dengan cepat meneroka beberapa pilihan sekaligus, kalkulator ini telah dicipta. Dengan pertolongannya, adalah mungkin untuk memeriksa kapasiti beban-beban (pengiraan kekuatan - kumpulan sekumpulan batas) dan ketegaran (pengiraan pesongan - kumpulan batasan II) dari rasuk berikut:

  Rasuk untuk lenturan dikira sebagai hingedly disokong dengan beban yang sama rata, mengikut SNiP II-25-80 (SP 64.13330.2011) "Struktur kayu" [1], yang boleh dimuat turun di sini. Untuk kemudahan, beberapa jadual yang diperlukan untuk pengiraan dibuat dalam artikel berasingan [2].

  Di samping itu, kalkulator ini dapat mengira jumlah rasuk dan kosnya.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published.Required fields are marked *

  40 − 33 =