Penguapan wap-u di

Arahan bagi penggunaan halangan wap Izospan V

Man sentiasa memperbaiki kediamannya, cuba melindungi dia sebanyak mungkin dari pengaruh luaran. Dan ini tidak menghairankan. Lagipun, lebih banyak melindungi rumah itu dengan pemanasan asas dari dalam rumah, semakin lama ia akan melayani anda.

Bahagian penting kompleks untuk perlindungan penuh rumah dari pengaruh luaran adalah meletakkan halangan uap. Tanpa halangan wap di dalam rumah pemanas dan juga reka bentuk mudah ia tidak perlu.

Penebat wap Isospan Dalam pek

Apabila memilih halangan wap, kami mengesyorkan agar anda memberi perhatian kepada filem Isospan B, yang akan dibincangkan dalam artikel ini.

1 Ciri-ciri filem Isospan B

Izospan telah menghasilkan penebat wap untuk masa yang lama. Di pasaran bahan binaan domestik orang-orang ini menunjukkan diri mereka dari pihak terbaik. Apa sebenarnya hakikat bahawa pada masa ini sudah beberapa ratus ribu rumah dilindungi oleh bahan penghalang wap Izospan.

Populariti halangan wap adalah jelas. Ia membolehkan anda melindungi struktur dari salah satu kesan yang paling serius dan merosakkan - evolusi stim yang berlebihan.

Faktanya ialah stim sendiri pada mulanya merupakan hasil kehidupan manusia. Dan tidak seperti kelembapan yang sama, ia mudah melalui mana-mana struktur, walaupun konkrit atau bata. Pengecualian hanya mengandungi bahan-bahan bukti wap.

Tetapi di sini ada masalah lain - ketegangan wap yang lengkap memberi kesan negatif terhadap pengudaraan bilik walaupun ruang bawah tanah terlindung dari luar. Rumah menjadi kaku, ia tidak mempunyai apa-apa untuk bernafas, dan ini, seperti yang anda faham, bukanlah perkembangan terbaik peristiwa.

Serius menderita dari keadaan ini dan insulin sendiri. Sebenarnya, ia adalah pada perlindungan mereka dan direka pelindung wap filem Izospan V. Jika penebat tidak dilindungi, maka lambat laun ia akan mula mengumpul kelembapan. Pemeluwapan, ia berkumpul di dalam penebat, mengurangkan keberkesanannya.

Pada akhirnya, semua ini bukan sahaja akan membawa kepada penurunan kualiti penebat, tetapi juga kepada pemusnahannya yang lengkap.

1

Filem Izospan B mempunyai ciri-ciri teknikal yang unik. Menghasilkan bukan dari polietilena, kerana ia dilakukan dengan bahan penghalang wap murah, tetapi dari lapisan polipropilena 100%. Dan polipropilena diperkuat. Untuk memecahkannya atau merosakkan secara serius ia amat sukar.

Bahan itu sendiri dihasilkan dengan mencairkan komposisi, kemudian melebarkannya ke ketebalan tertentu dan meluncurkannya pada aci khas. Ambil perhatian bahawa selepas semua prosedur ini filem yang sangat padat dan sepenuhnya homogen dibentuk.

Permukaan kasar permukaan membran Isospan B

Itu hanya penghalang wap Isospan B sedikit berbeza dari yang lain. Faktanya ialah ia mempunyai dua pihak. Itulah sebabnya terdapat arahan untuk penggunaan filem, di mana ia jelas menunjukkan sebelah mana produk itu akan dipasang pada pemanas.

Dan ini adalah perkara yang sangat penting. Mengapa? Ya, kerana pihak yang berlainan melaksanakan fungsi yang berbeza. Satu sisi Isospan B adalah polypropylene licin yang hampir digilap. Yang kedua mempunyai permukaan kasar.

Sisi licin filem itu sentiasa dilekatkan pada pemanas untuk memanaskan asas dan kawasan buta. Filem ini harus kelihatan kasar dengan bahagian kasar, iaitu, dalam arah yang bertentangan dari pemanas.

Ini disebabkan hakikat bahawa kekasaran pada Isospan pada asalnya dipupuk untuk pemasangan kondensat yang berkesan.

Di bawah keadaan biasa, kondensat, tidak kira betapa kuat kepala menghasilkan stim, sentiasa mengalir ke struktur lantai. Di sana ia menyerap ke dalam kayu, meninggalkan jejak panjang, dan pada umumnya, serius membahayakan semua struktur.

Sekiranya anda meletakkan bahan-bahan perlindungan dengan sampingan luaran yang tidak rata, dan diletakkan bertentangan dengan penebat, maka semua kelembapan akan mengalir terus pada filem. Di sana dia akan kekal.

Pengiraan pakar menunjukkan bahawa berada di dalam filem itu, kelembapan menguap lebih cepat dan tidak mempunyai masa untuk merosakkan struktur sekitarnya.

Bagi bidang permohonan tertentu, arahan untuk filem Isospan B mengatakan bahawa ia boleh digunakan untuk penamat:

 • Struktur bumbung dan tanjakan;
 • Paul;
 • Dinding, di luar dan dalam;
 • Lantai berlamina dan parket.

Seperti yang anda dapat lihat, skop bahan ini agak luas. Yang tidak menghairankan, kerana tanpa penebat stim, tiada pai penebat haba moden akan dikenakan biaya.

Marilah kita perhatikan bahawa setiap reka bentuk, tidak kira betapa rumit atau ringkasnya, mempunyai teknologi menunda sendiri dan arahan Isospan B pada penebat luaran dari asas isyarat rumah kayu yang dalam setiap kes adalah berbaloi untuk mematuhi teknologi pemasangan yang berlainan. Bagaimanapun, mereka semua akan kami pertimbangkan pada masa akan datang.

Pemakaian laras wap Isospan untuk penamat dinding dalaman

Marilah kita menonjolkan kelebihan utama dan keburukan halangan wap Isospan B. Arahan itu mengatakan bahawa filem Izospan mempunyai banyak kelebihan. Dan itu benar. Terutama jika anda bandingkan dengan bahan halangan wap piawai.

 • Cahaya;
 • Kekuatan tinggi;
 • Permukaan dua sisi;
 • Ciri teknikal yang tinggi;
 • Memotong sempurna stim panas;
 • Proses pemasangan yang paling mudah, anda boleh menetapkan dengan penyelesaian yang ada;
 • Harga yang boleh diterima untuk kedua-dua gelas busa.

Bagi kelemahan, mereka hampir tidak dapat melihat bahan ini. Seseorang mungkin berfikir bahawa harga adalah terlalu tinggi, tetapi tidak. Anda perlu membayar untuk kualiti. Dan Isospan B benar-benar berkualiti dan boleh dipercayai.

Dia tidak lebih baik mengatasi semua beban yang direka untuknya, sambil kekal sangat tahan lama dan selesa untuk bekerja dengannya.

Arahan untuk kegunaan bahan ini mengandungi cadangan mengenai pesanan filem dalam pai panas-penebat.

Dan dia menyimpan maklumat ini dengan alasan. Adalah sangat penting untuk mengambil kira semua ciri teknikal produk dan mencarinya dengan betul. Jika tidak, anda tidak akan mencapai kecekapan maksimum.

Jadi, mana-mana kek penebat haba, sebagai peraturan, terdiri daripada tahap berikut:

Perintah penempatan unsur mungkin berbeza-beza. Contohnya, apabila menamatkan bumbung, kalis air sentiasa ada di antara kasau dan penebat. Walau bagaimanapun, yang agak jelas. Lagipun, tugasnya adalah untuk melindungi penebat haba daripada penembusan air, atau sebaliknya, hujan di udara.

Memasang filem pelindung dalam bingkai untuk lantai

Tetapi apabila finishing luar facades kalis air dengan Izospan AM akan berada di luar penebat, manakala halangan wap berlaku antara dinding dan pemanas. Di sini sekali lagi, sudah cukup untuk memasukkan logik, dan semuanya akan jatuh ke tempatnya.

Penebat wap mesti memotong stim yang datang dari bilik. Pada contoh fasad, ia akan lulus melalui dinding. Kalis air harus melindungi struktur dari kelembapan langsung. Dan sumber utama kelembapan di jalan adalah curah hujan atmosfera.

Itulah sebabnya filem penebat mengubah tempat. Seperti yang anda dapat lihat, masa dengan penempatan bahan yang betul sangat penting. Bukan untuk apa-apa bahawa arahan untuk blok maklumat ini memperuntukkan begitu banyak ruang.

2.1 Menamatkan struktur tertentu

Apabila bekerja dengan acuan Izospan V bumbung mengikut teknologi standard. Pertama, pasangkan kalis air di bawah rongga kasau. Di bawah mereka meletakkan pemanas. Dan sudah di bawah pemanas mereka membaiki filem penghalang wap itu sendiri.

Dan membetulkannya dengan bahagian yang kasar di dalam bilik. Iaitu, bahagian Isospan B yang lembut perlu menyentuh pemanas.

Dengan hiasan dalaman dinding, teknologi ini sebahagian besarnya berulang, hanya di sini kalis air tidak diperlukan sama sekali. Pengecualian hanya bilik mandi.

Di sini, penghalang wap juga dilekatkan pada pemanas dari bahagian dalam. Dari sisi dinding tidak akan ada pengasingan sama sekali, atau akan, tetapi perlindungan membran sederhana yang melakukan fungsi insurans daripada sesuatu yang sangat penting.

Di fasad, kami juga berkata beberapa perkataan di atas. Apabila menamatkan fasad, Izospan halangan wap diletakkan di antara dinding dan pemanas. Ke dinding itu bertukar menjadi bahagian yang kasar.

Dengan seks, keadaan itu lebih jelas, tetapi arahan dalam rancangan ini jelas. Apabila menyelesaikan penghalang wap lantai Izospan B sepatutnya berada di atas pemanas.

Iaitu, pertama datang pangkalan yang bersih, kemudian kalis air, di atasnya penebat digunakan. Nah, lebih tinggi ialah Isospan V.

Di bawah laras wap laminat dan parket polipropilena Isospan B dan boleh diperbaiki sama sekali sebagai substrat, yang sangat mudah. Tetapi di tempat kerja adalah wajar untuk bersikap sangat berhati-hati, supaya tidak merosakkan filem itu. Sukar untuk melakukan ini, tetapi mungkin, dan dengan itu kami mengesyorkan agar anda menjadi sangat prihatin.

Isospan B disusun dengan mudah. Di sini anda hanya perlu mengikuti arahan, dan ia sangat mudah.

Pita untuk melekat sendi-sendi halangan wap Izospan V

Isospan tersebar di atas penebat, cuba menyusun sampingan yang licin ke atasnya seolah-olah asas itu terlindung dengan polistirena yang diperluaskan. Pengancing dilakukan oleh stapler atau kuku. Adalah dinasihatkan untuk menggunakan kuku dalam pemasangan dengan kuku, sebelum dirawat dengan antiseptik.

Filem ini diletakkan di tumpang tindih 15-20 cm. Setiap sendi dan lubang mesti disegel dengan pita khas, yang boleh dibeli semasa operasi.

Ia sangat penting untuk menjamin bahan yang selamat supaya ia dapat ditahan dengan betul dan boleh mengumpul kelembapan.

Lebih dari laths, struktur depan sudah dipasang mengikut teknologi standard. Adalah dinasihatkan untuk meninggalkan jurang 1-2 cm antara filem dan muka. Penyelesaian sedemikian akan menyumbang kepada pengudaraan Isospan.

Kini ia hanya dapat melihat ulasan mengenai Isospan V.

Denis, 29 tahun, bandar Kamenka:

Saya telah menggunakan Izospan selama bertahun-tahun. Ciri teknikalnya benar-benar memuaskan. Terutama gembira dengan kemungkinan pemasangan mudah - stapler dipasang, sendi dimatikan dengan pita, dan semuanya siap. Sangat mudah.

Nikolay, 59 tahun, Kiev:

Saya membeli Izospan kira-kira tiga bulan lalu. Saya beli dengan kebimbangan, kerana saya tidak sepenuhnya percaya kepada keperluan untuk sisa yang serius untuk halangan wap. Tetapi sekarang saya faham bahawa wang saya sepenuhnya terpencil.

Malah lebih daripada itu, saya tidak mempunyai keinginan untuk bekerja dengan apa-apa lagi, kerana saya boleh menghadapi masalah yang tidak berlaku dengan menyelesaikan Izospan.

2.4 Meletakkan penghalang wap Izospan B (video)

Kira penebat rumah anda

Khayziev Ruslan Teymurovich

Tanya soalan

Dalam "Cerita-LESA9raquo; adik saya bekerja, jadi saya sentiasa menyedari jualan dan tindakan mengenai bahan binaan, yang memungkinkan untuk menjimatkan banyak, dan kadangkala dijual semula.

Nikita, anda mempunyai perniagaan yang serius, tentu saja, tidak ada yang boleh dikatakan.

Daria, semua orang bertukar menjadi yang terbaik, jadi sindiran anda di sini adalah tidak wajar.

Saya seorang mandur briged yang terlibat dalam pemanasan rumah-rumah persendirian. Saya sentiasa membeli bahan penebat haba di Sibex9raquo; kami telah bekerjasama dengan mereka selama hampir enam tahun sekarang. Selama ini syarikat itu tidak pernah gagal - semua tugas mereka dilakukan pada 5+

Hello. Beritahu saya jika anda perlu dibazirkan semasa kehangatan lantai kedua dengan buih dan jika anda memerlukan apa yang hendak diletakkan ke pemanas. Terima kasih

Sangat gembira dengan pendapat, pengetahuan dan pengalaman tuan! Terima kasih!

Tahun lepas, suami itu melindungi rumah vila dengan teknologi Technoplex 5 cm tetapi pada tahun ini kami tidak dapat sekurang-kurangnya memahat dinding. Lapisan perlindungan atas di bawah pengaruh cahaya matahari dan angin telah runtuh dan mudah menggosok apabila ia bersentuhan dengannya. Beritahu saya jika kebolehan penebatnya akan dipelihara. Sebelum ini saya berterima kasih atas jawapannya.

Saya ingin ambil perhatian bahawa kedai seperti "BAUTSENTR9raquo;. Baru-baru ini, seluruh Omsk mengembara untuk mencari polistirena ditekan ketumpatan dua ratus - saya boleh membelinya hanya di Baucenter, dan harganya sangat memuaskan.

Saya baru-baru ini ditawarkan penebat terma panel termal Finland SPU Lembaga Pengubahsuaian SPU dan Vintti-Iita SPU. Mereka memberi jaminan bahawa bahan ini tidak mudah terbakar, tidak beracun, secara amnya ia mesra dan mesra alam. Saya ingin tahu pendapat anda mengenai bahan ini. Terima kasih!

dan terdapat sijil untuk fakta bahawa bahan ini boleh digunakan di institusi kanak-kanak? Jika ya, langkau pautan itu, sila.

Penghalang hidro - wap "Izospan B". Ciri-ciri dan arahan di mana dan bagaimana untuk memohon bahan penebat

Perkembangan dan teknologi pembinaan moden bermaksud penggunaan penyelesaian inovatif pada semua peringkat, termasuk peningkatan bangunan. Titik utama adalah untuk mengasingkan premis dari kelembapan dan sejuk. Untuk ini, kami menggunakan filem penebat, yang dibentangkan di pasaran oleh beberapa jenama.

Nisbah optimum harga dan kualiti adalah penghalang wap "Izospan9raquo;. Bahan ini mudah dari segi pemasangan, mempunyai ciri teknikal yang tinggi dan menarik pembeli pada harga yang berpatutan. Pertimbangkan ciri-ciri filem "Isospan9raquo; kelas B.

Varieti produk "Isospan9raquo;

Penebat wap diwakili di pasaran pembinaan oleh pelbagai model. Setiap varieti mempunyai ciri teknikalnya sendiri, yang menentukan skop bahan tersebut. Secara keseluruhannya, membran pengasingan jenama ini adalah dari urutan 14th jenis. Pertimbangkan 4 kategori utama. Khususnya:

Filem ini direka untuk penebat haba bilik dan perlindungan struktur dinding dari kelembapan dan pemeluwapan. Bahan ini dibuat dalam bentuk membran dua sisi, satu sisi yang berfungsi sebagai penebat dari angin dan kelembapan, yang lain - menghilangkan penyejatan. Untuk filem yang diatasi dengan fungsinya, ia dipasang dari luar pemanas.

Salah satu kategori yang paling popular dan kerap digunakan ialah Isospan9raquo;. Ciri dari kategori ini adalah ketat wap mutlak. Ciri-ciri tersebut adalah disebabkan oleh struktur membran penebat. Satu sisi filem itu lancar, yang lain mengungkapkan kekasaran permukaan. Struktur licin melindungi pedalaman dari angin, dan villi menyumbang kepada penyingkiran kelembapan.

Produk ini melaksanakan fungsi yang sama dengan "Isospan9raquo; kumpulan B, tetapi dibezakan dengan kos yang lebih tinggi. Bahan ini didasarkan pada fabrik polipropilena yang padat, yang dapat melindungi unsur-unsur struktur daripada pengaruh luaran. Filem ini sesuai untuk digunakan di kawasan dengan iklim yang sejuk dan menyediakan penebat premis walaupun dalam kes longgar dinding panel atau unsur bumbung.

Ini adalah filem sejagat yang sesuai untuk kegunaan dalaman dan luaran. Ciri utama bahan ini adalah ketahanan tinggi terhadap kerosakan mekanikal dan berkecuali untuk mengarah sinaran UV.

Perlu diingatkan bahawa di pasaran terdapat filem kelas "A. M »« A. S "A. Q Proff. " Tidak seperti prototaip asas, filem ini mempunyai struktur membran yang padat (biasanya tiga lapisan) dan mempunyai daya tahan yang lebih besar. Sudah tentu, ciri teknikal yang bertambah baik secara proporsional meningkatkan kos bahan tersebut.

Sekiranya kita bercakap mengenai parameter teknikal, kita boleh membezakan ciri-ciri tersebut:

Rintangan merobohkan

22.4 g / m2 sehari

1,000 mm. air. Seni.

Ia digunakan dalam julat suhu dari -60 hingga +80 darjah Celsius.

Memandangkan ciri-ciri ini, menyimpan bahan di bawah langit terbuka tidak digalakkan untuk mengekalkan sifat prestasi.

Kelebihan dan kekurangan halangan hidro-wap ini

Penebat "Isospan9raquo; tergolong dalam kategori bahan binaan, oleh itu ia mempunyai kelebihan dan kekurangan. Ciri ini adalah tipikal bagi apa-apa produk, bagaimanapun, dalam hal penghalang wap jenama ini, tambahnya nyata lebih besar daripada minus itu. Pertimbangkan kekuatan bahan tersebut.

Kelebihan yang tidak dapat dinafikan termasuk ciri-ciri seperti:

Kemampuan penghalau air yang tinggi.

Rintangan terhadap sebarang faktor luaran dan kerosakan mekanikal.

Ketidaksuburan mutlak untuk pembangunan mikroflora patogen (acuan dinding, kulat).

Operasi berterusan - tidak kurang daripada 50 tahun.

Kelemahan termasuk kos tinggi beberapa kumpulan model dan kekurangan kebakaran.

Kumpulan ini "B" (B) dianggap universal, oleh itu ia mempunyai skop yang agak pelbagai. Satu-satunya sekatan pada pemasangan ialah pemasangan dalaman. Untuk penebat luaran "Izospan9raquo; B tidak sesuai, kerana ini terdapat kumpulan lain. Dengan penebat dalaman, bahan itu digunakan untuk penebatan permukaan tersebut:

Lantai di bilik dengan kelembapan yang tinggi.

Letakkan di bawah parket atau lamina.

Permintaan semacam itu disebabkan oleh hakikat bahawa pai penebat haba tidak akan menampung fungsinya tanpa filem penghalang wap.

Sisi mana yang hendak disusun ke pemanas?

Menurut arahan rasmi:

Untuk bumbung. Sisi licin ke pemanas.

Untuk dinding. Sisi licin ke pemanas.

Lantai loteng. Filem ini diletakkan di antara bahan penamat di siling ruang tamu dan draf siling (sebelah licin ke siling hitam).

Tenggelam bawah tanah. Sisi kasar ke pemanas.

Arahan penggunaan bahan penebat

Walaupun terdapat pelbagai aplikasi bahan bangunan, pengilang membuat beberapa keperluan untuk pemasangan, yang wajib untuk pematuhan, tanpa mengira skop bahan tersebut. Khususnya:

Untuk permukaan menegak dan condong (bumbung, dinding), pemasangan dilakukan dari atas ke bawah dengan susunan mendatar jalur.

Jalur-garis tersebut bertindih dengan pendekatan sekurang-kurangnya 15 sentimeter.

Sendi juga dilindungi dengan pita pelekat.

Bahagian lancar sentiasa bersebelahan dengan pemanas, kelihatan kasar di dalam premis.

Sekiranya kita bercakap tentang spesifik, bergantung pada tempat permohonan, "Isospan9raquo; dipasang mengikut skim berikut.

Penebat wap diletakkan terus pada kasau, di mana lapisan penebat diletakkan. Filem ini diperbaiki dengan plat tekanan, dari atas terdapat sarung dan bahan bumbung. "Isospan9raquo; kusut dengan stapler, supaya penebat tidak jatuh ke dalam, kawat dibentangkan dari ruang loteng atau peti tambahan dipasang.

Isospane AQ proff, AM, AS

Bahagian parti dalaman yang menggunakan penebat dipasang mengikut skim berikut:

Lapisan bahan kedap bunyi.

Penghalang wap boleh diperbaiki ke kulit luar dengan profil tergali.

Penebat wap untuk alas lantai dipasang mengikut skema ini: antara yang teruk terdapat plat kalis air dan penebat. Dari bahagian atas terdapat jalur penghalang wap, yang dipasang pada bar yang hancur untuk memberikan jurang udara antara pai penebat haba dan penutup lantai. Pada peringkat akhir, papan lantai dipasang.

Siri kalis air wap D, RM

FX siri heat-steam reflektif-kalis air

Sistem "lantai hangat"

FF, FS, FX kelas wap-kalis air reflektif

Di sini, pemasangan serupa dengan skema sebelumnya. Satu-satunya perbezaan ialah pemasangan dua arah penghalang wap: dari loteng dan pedalaman.

Membran Isospan AQ proff, AM, AS

Penebat wap Isospan RS, V

Fasad ventilasi

Siri pengasingan AF +

Elemen sistem pelekap

Ingat bahawa "Isospan9raquo; B adalah untuk kegunaan dalaman, halangan wap luaran dinding biasanya dilakukan oleh bahan-bahan kumpulan lain. Walau bagaimanapun, di kawasan dengan iklim yang sederhana, penggunaan Isospan9raquo; B di luar. Apabila menjalankan kerja, perlu mematuhi skim tersebut:

Struktur dinding dipasang dengan papan penyambung 3-5 cm tebal. Ini diperlukan untuk memastikan jurang pengudaraan. Kemudian potongan penebat halangan uap diperketatkan, ia akan dipasang pada bar dengan kiraan counterbrush.

Kelas membran hidro-windproof AQ proff, AM, AS, A

Plat penebat diletakkan.

Perhatikan bahawa skim ini sesuai untuk bangunan kayu.

Pembuatan semua kategori "Isospan9raquo; terlibat dalam syarikat LLC "Hexa9raquo;, yang mempunyai pengeluaran sendiri di rantau Tver. Perusahaan ini terlibat dalam pengeluaran pelbagai filem membran dengan penghalang wap, kelembapan-penghalau dan sifat penjimatan tenaga.

Produk-produk ini menjalani kawalan kualiti yang ketat di semua peringkat pengeluaran, mempunyai sijil standard antarabangsa. Disebabkan ciri-ciri ini, produk syarikat "Hexa9raquo; permintaan yang tinggi di pasaran domestik dan Eropah.

Nasihat berguna

Mortar simen boleh dibuat lebih banyak lemak, lebih plastik dan mudah digunakan. Untuk melakukan ini, tambah detergen ke dalamnya - semestinya berasaskan sabun, seperti "Fairy", dan bukan detergen sintetik.

Penyejuk stim iso-span Manual arahan A, B, C, D

Penebat wap adalah jenis penebat kelembapan khusus, yang digunakan untuk melindungi struktur bangunan pelbagai tujuan dari penembusan kelembapan dan wap, serta dari pembentukan kondensat. Bahan penebat wap bukan sahaja memanjangkan hayat perkhidmatan struktur bangunan, tetapi juga dapat melindungi mereka dari kesan acuan dan kulat.

Hari ini, banyak pengeluar menghasilkan filem dan membran yang ringan untuk melindungi bumbung, dinding, siling, siling. Teknologi lantai penebat stim berbeza bergantung pada bahannya dan strukturnya dilindungi, tetapi terdapat peraturan am yang harus dipatuhi.

Bagaimana untuk menyesuaikan penghalang wap. Arahan

Apabila meletakkan halangan wap, anda mesti mempunyai perkara berikut:

 • alat yang diperlukan dan pengikat: selat kayu, skru, profil logam, halangan wap untuk memotong gunting, pistol ruji dan pita pembinaan untuk menyambung keping penghalang wap;
 • bahan untuk penghalang wap di kawasan permukaan keseluruhan bertindih ditambah tumpang tindih di semua sisi minimum 15 cm.

Apabila memasang penghalang wap, peraturan berikut mesti dipatuhi:

 1. Pengikat semua bahan hendaklah dibuat hanya dari dalam bilik. Ia dibenarkan untuk menetapkan halangan wap di dalam dan di luar bilik pada suhu udara luar di bawah (-25 ° C) dan tidak mencukupi untuk melindungi ketebalan dinding. Apabila melindungi bumbung, halangan wap hanya diperbaiki daripada bahagian dalam keseluruhan penyebaran "pai";
 2. Halangan uap perlu diperbaiki dengan stapler pokok hanya di sepanjang perimeter dinding. Setiap helaian berikutnya bertindih (dari 15 cm), dan sendi terpaku ke tapak pembinaan. Ia harus memastikan bahawa tiada gangguan pada bahan tersebut, supaya lubang dan cacat lain tidak hadir. Pada penghujung kerja, mungkin untuk membetulkan halangan wap dengan keratan tipis kayu (plastik), memaku mereka ke permukaan dinding (atau ke bumbung bumbung) dengan kuku;
 3. Rak perlu dipaku dalam langkah-langkah 30 cm, kemudian meletakkan penebat. Ruang antara bilah itu membentuk pengudaraan yang diperlukan untuk penyejatan lembapan mudah dan cepat;
 4. halangan wap lembaran diletakkan pada bingkai khas, sebelum ini diperkukuhkan di atas permukaan untuk dilindungi, dari profil logam (kayu), yang hanya dipasang pada dinding oleh skru. Penghalang wap disambungkan ke bingkai, sendi mestilah dilekatkan ke tapak pembinaan. Lembaran penebat penghalang wap diikat dengan skru menegak sendiri sambil mengekalkan integriti bahan;
 5. untuk bahagian hadapan bangunan pengudaraan wap terlindung disusun dua kali di bawah lapisan penebat, dan di atasnya, sehingga membentuk satu sistem tiga lapisan teploparoizolyatsionnuyu berkesan.

Ia adalah mandatori untuk menggunakan penghalang wap untuk struktur konkrit bertetulang - siling dan dinding.

Hari ini, terdapat banyak jenis halangan wap yang masing-masing mempunyai ciri-ciri dan ciri-ciri aplikasi tersendiri.

Spesifikasi isosfera

Isospan A adalah membran permeabel wap untuk melindungi bumbung dan dinding bangunan, lantai dan fasad dari kondensat. Pada masa yang sama, penyejatan air yang berkesan di dalam "pai" dihalang oleh kerosakan kepada struktur bangunan. Untuk bumbung seperti membran digunakan dengan lereng mereka sehingga 35 darjah.

Isospan B adalah penghalang wap dua lapisan sejagat untuk pemasangan dalaman. Ia digunakan untuk melindungi socle, dinding, bumbung, loteng atau loteng, dan juga sebagai pemanas. Mempunyai ketumpatan tinggi dan kecekapan tinggi.

Isospan C adalah membran dua-lapisan hidro dan penebat wap yang bertujuan untuk lantai pada bumbung bertebat, serta untuk attics.

Isospane D adalah membran sejagat untuk stim dan kalis air apa-apa struktur pembinaan dalam pembinaan asas, bumbung bertebat, asas konkrit, overlappings antara muka;

Isospan AM adalah bahan khusus kekuatan tinggi yang diperbuat daripada filem membran yang diperkuat dengan bahan untuk melindunginya dari kerosakan mekanikal. Ia diletakkan secara langsung pada penebat haba dan melindungi ia daripada pemeluwapan dan pelapukan.

Isospan FB adalah pengukus khas berdasarkan kertas kraft, metallized di satu pihak oleh lavsan. Ia secara serentak adalah wap dan kalis air, sesuai untuk lantai di atas bumbung yang sukar, serta untuk sauna di mana ia perlu sentiasa mengekalkan suhu dan kelembapan yang tinggi. Membran ini mempunyai harga yang lebih tinggi, tetapi seringkali hanya diperlukan untuk bumbung.

Manual penunjuk isospan penebat wap

1. Izospan berbeza kekuatan mekanikal tegangan dan pecah, keramahan alam sekitar, keselamatan kebakaran (ia termasuk spetsdobavka untuk memprovokasi sendiri pemadam apabila dinyalakan) processability, baik, kerana ia boleh dipotong, tidak koyak dan tidak tersekat.

Ia digunakan untuk membuat parobarriers di premis bumbung, loteng dan ruang bawah tanah untuk mengimbangi perbezaan antara bilik-bilik yang dipanaskan dan tidak panas. Ketumpatannya adalah 110 g / persegi. m, panjang roll ialah 50 m, dan lebarnya 140 cm. Isospane A tahan radiasi ultraviolet.

2. Isospan B digunakan apabila diperlukan untuk melindungi dinding, siling di dalam bangunan, bumbung. Biasanya ia diletakkan pada lapisan penebat di sebelah premis.

"Kek" lantai akan termasuk urutan lapisan berikut dari luar ke bahagian dalam:

 • bahan bumbung;
 • lapisan isospan A (atau AS);
 • rel kereta api untuk menetapkan isospan A dan mewujudkan beg udara;
 • lapisan isospan B;
 • balok kusyen;
 • lapisan hiasan dalaman bilik.

Jenis penghalang wap ini menghalang penembusan ke dalam premis zarah penebat berserat dan tetesan kelembapan.

Ciri-ciri isospan B: ketumpatan ialah 72 g / m 2, panjang gulungan adalah 50 m, dan lebar ialah 140 cm.

3. Izospan C berbeza daripada lain-lain jenis bahan penghalang wap supaya ia boleh digunakan untuk melindungi bumbung, cerun kasut yang kurang daripada 35 darjah. Dalam kebanyakan kes ia adalah disebabkan oleh penggunaannya membolehkan loteng tak panas kekal kering, manakala bawah tanah - mencegah kemunculan pada dinding dan siling titisan kondensat menyumbang kepada pembentukan bau yang tidak menyenangkan dan cendawan.

Teknologi meletakkan bahan ini sangat mudah:

 • mula menutup penghalang wap (di atas bumbung) dari bawah, bahan tidak perlu diketatkan dengan kuat, meninggalkan ruang kosong;
 • pada perimeter cerun bumbung, lembaran halangan wap dibetulkan oleh stroystepler, pada sendi mereka melekatkan perintah bangunan;
 • apabila menyusun, memerhatikan tumpang tindih bahan di sepanjang horizontals dan menegak dari 15 hingga 20 cm;
 • selepas meregangkan dan membetulkan bahan, ia juga diperbaiki oleh rak-rak dengan seksyen 5 × 4 cm. Pengikat jalur dibuat oleh paku atau skru menoreh sendiri.

Dengan cerun kecil bumbung, isospan C hanya tersebar di atas landwalk, diperkukuhkan pada kasau.

Rupa-rupanya, teknologi penggunaan halangan wap sangat mudah. Ia disebabkan oleh halangan wap yang melindungi struktur bangunan dari kelembapan, saliran kondensat yang berkesan dipastikan. Membran penebat wap sangat meningkatkan hayat perkhidmatan bahan binaan, yang mempunyai kesan positif terhadap kos operasi.

Penggunaan pelbagai jenis isospan bergantung kepada syarat-syarat meletakkannya pada pembinaan konkrit, oleh itu, sebelum membeli, anda perlu mengkaji dengan teliti tujuan bahan dan pilihan untuk permohonannya.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

75 − 68 =