Back to all Post

Penjana wap untuk rumah bagaimana untuk memilih harga

Penjana stim untuk rumah

Besi - perkakas yang terkenal untuk perkakas rumah. Tetapi pada zaman kita, penjana stim semakin popular, yang mempunyai kelebihan jelas. Penjana stim rumah dengan ketara boleh memudahkan penyeterika sesuatu perkara dan menjimatkan masa, dan mempunyai fungsi pengukusan menegak membuat peranti sangat diperlukan dalam banyak kes. Pelbagai model penjana stim adalah hebat, tetapi pilihan unit untuk rumah harus didekati dengan segala kesungguhan.

Penjana stim adalah agregat yang menyerupai besi, tetapi berbeza dengan fungsi dan reka bentuknya. Menggunakan penjana stim, walaupun di rumah, adalah mungkin untuk melakukan pembersihan yang sama berkesan seperti bahan kimia, tetapi tanpa menggunakan bahan berbahaya. Keraguan tentang keperluan untuk membeli penjana stim? Perhatikan bahawa ia lebih berkuasa daripada besi konvensional. Ini bermakna bahawa banyak kali lebih cepat anda akan melaksanakan tugas-tugas yang biasanya dilakukan oleh jam.

Apabila memilih penjana stim untuk rumah dengan seterika, perhatikan fungsi fungsi peranti yang mempengaruhi fungsi dan keupayaan unit tersebut. Ia tidak begitu penting sama ada anda membeli penjana stim Kergher atau memilih model dari pengeluar lain.

Video ini akan membantu anda mengetahui lebih lanjut mengenai penjana stim dan memahami ciri-ciri mereka:

Di samping fungsi penjanaan wap, unit juga dapat melaksanakan tugas-tugas lain:

 • Perkara stim dalam kedudukan tegak.
 • Keluarkan kotoran dari tisu dan bersihkannya.
 • Keluarkan kotoran apa-apa dari permukaan yang berbeza.
 • Bersihkan jubin dan perkakas kebersihan dari kotoran dan mikroba.

Biasanya, kuasa penjana stim boleh berada dalam lingkungan 800 - 3100 watt. Untuk memanaskan peranti, ia mengambil masa 2 hingga 10 minit, bergantung kepada kuasa. Membeli sebuah penjana, ia tidak bernilai menjimatkan, membuat pilihan memihak kepada unit kuasa rendah. Adalah lebih baik untuk membeli peranti dengan kuasa minimum 2600 W untuk sebuah rumah.

Stim dalam penjana stim boleh didapati dengan tekanan yang berbeza, dan yang lebih tinggi itu, peranti beroperasi dengan cekap. Tekanan wap boleh berada dalam lingkungan 2-6 bar, tetapi ia adalah lebih baik untuk memberi keutamaan kepada unit dengan kadar tertinggi, dengan yang jenis tekanan anda dengan mudah akan menghadapi dengan pelucutan perkara yang memerlukan pemesinan menegak (pakaian luar, langsir, pakaian yang tergantung di penyangkut a).

Untuk memilih penjana stim yang sangat baik, perhatikan kekuatan wap dan kehadiran mod kukus menegak:

1
 • Dengan bekalan stim berterusan, output jet stim berada dalam lingkungan 90-140 g / min. Semakin tinggi angka, semakin baik.
 • Rangsangan wap adalah fungsi bekalan stim maksimum. Penunjuk berada pada tahap 95-260 g / min.
 • Mengukus menegak - bekalan stim dalam kedudukan menegak besi.

Ciri yang sangat penting adalah jumlah tangki air, yang boleh berada dalam lingkungan 700 hingga 2200 ml. Saiz kapasiti yang anda perlukan, anda perlu membuat keputusan berdasarkan tujuan pemerolehannya. Jadi, jika anda memerlukan penjana stim untuk kegunaan yang jarang, beli penjana stim dengan takungan kecil. Di dalam ini anda hanya akan menang: dimensi kecil peranti akan membolehkan anda menyimpannya di rumah di dalam almari, dan untuk menyeterika anda akan mempunyai pengisian tangki yang cukup sekali.

Sekiranya anda berhasrat untuk terus menggunakan penjana stim dan besi dengannya, gunung perkara untuk keluarga besar-dalam kes ini, pilihan terbaik adalah peranti dengan takungan besar. Hentikan pilihan anda pada peranti dengan takungan cecair telus - jadi anda akan berpeluang memantau paras air, contohnya, seperti dalam foto yang dibentangkan.

Jenis besi plat tapak yang popular adalah lapisan berikut:

 • Keluli. Salutan ini dengan sempurna mengalir melalui kain, tidak terdedah kepada calar dan hanya dibersihkan. Tetapi tidak seperti pelapis lain, ia berat, dan memerlukan lebih banyak masa untuk memanaskan. Selalunya, sol jenis ini dirawat dengan logam keras, yang meningkatkan gelongsornya.
 • Aluminium. Salutan ini cepat dipanaskan dan disejukkan. Kerugian dari satu-satunya aluminium dianggap kebarangkalian tinggi menggaru, dan juga mungkin meninggalkan jejak berkilat pada kain atau puffs.
 • Salutan metalloceramic. Ia tergelincir dengan bebas, tahan terhadap calar, dengan cepat menyejukkan dan memanaskannya, tetapi outsole bahan ini rapuh.
 • Titanium. Produk ini dilindungi dengan peranti kelas premium mahal. Tahan, lapisan yang boleh dipercayai, tetapi dengan kekonduksian haba yang kurang - lebih banyak masa diperlukan untuk pemanasan dan penyejukan.
 • Selalunya gunakan kombinasi bahan: aluminium + Teflon (sempurna tergelincir, tetapi berbeza dengan peningkatan kerapuhan dan terdedah kepada menggaru); aluminium + salutan seramik (juga bukan kombinasi yang kuat, tetapi dengan kekonduksian haba dan slip yang sangat baik); aluminium + keluli tahan karat (gabungan yang menang adalah salutan yang kuat yang tergelincir sempurna, mudah dibersihkan dan tidak meninggalkan bekas pada kain).

Anda boleh melihat pilihan untuk tapak peranti dalam foto di bawah.

Untuk pengukus yang sangat baik, adalah baik jika kedai stim terletak di sepanjang keseluruhan panjang (termasuk pada hidung).

Dalam penjana stim mesti ada sistem perlindungan terhadap skala. Sistem sedemikian boleh berbeza, perkara utama adalah fakta ketersediaannya. Sebagai contoh, rod yang mampu mengutip skala boleh digunakan, atau dandang sendiri kadang-kadang memerlukan pembersihan, untuk mengelakkan penampilan skala. Nah, jika unit ini dilengkapi dengan penunjuk, menunjukkan keperluan untuk membersihkan peranti skala.

Di dunia moden, penjana stim dibahagikan kepada peranti:

 • Di mana ia adalah mungkin untuk menyesuaikan tahap bekalan stim.
 • Tanpa pengawal selia.
 • Yang mampu menyesuaikan diri dengan jenis tisu, secara automatik memilih mod penyetrikaan.

Tukar mod, pilih suhu yang dikehendaki, mungkin dengan bantuan butang atau suis putar. Adalah lebih baik untuk membeli peranti ini dengan keupayaan untuk menyesuaikan dan memilih mod penyeterikaan.

Jangan mengabaikan keselamatan. Agar penjana stim selamat untuk anda, anda perlu mempertimbangkan perkara-perkara berikut:

 • Peranti mesti dilengkapi dengan penutupan automatik apabila ia terlalu panas.
 • Penetapan besi pada pendirian mestilah seperti yang boleh dipercayai.
 • Pendirian tidak boleh meluncur di mana-mana permukaan.

Dengan semua syarat ini, anda dan keluarga anda tidak akan terancam.

Sebagai peraturan, penjana stim berat dalam lingkungan 3-4 kg (berdiri + besi). Ini adalah perkara penting ketika memilih peranti, kerana anda akan menyimpannya di tangan sambil menyeterika. Ingat bahawa berat besi akan meningkat dengan mengisi tangki dengan air.

Beli penjana stim yang lebih baik, yang tidak ringan dan berat, tetapi dengan berat optimum untuk anda. Dari besi berat, tangan akan cepat letih, dan menyeterika hanya akan menyebabkan emosi negatif.

Memilih penjana stim untuk rumah, lebih baik untuk memberi keutamaan kepada orang-orang peranti pengilang dan syarikat-syarikat yang telah membuktikan diri mereka dalam siaran pasaran peralatan dipercayai dan berkualiti tinggi. Para pemimpin untuk pengeluaran generator stim adalah jenama berikut:

Sebelum penghantaran ke kedai untuk membeli penjana stim untuk rumah, menyelamatkan diri dan mencetak perkara utama dan ciri-ciri yang bernilai mengingati apabila memilih dandang:

 • Kuasa - semakin banyak, semakin baik.
 • Pengeluar - memilih perhimpunan terbaik sebuah syarikat yang boleh dipercayai, teknik yang diuji masa dan mempunyai kualiti yang sangat baik.
 • Berat - disyorkan untuk memberi perhatian kepada berat besi secara langsung, dan bukan keseluruhan pemasangan. Perlu diingati - jisim akan meningkat apabila air ditambah.
 • Keselamatan - kehadiran sistem penutupan automatik sekiranya terlalu panas dan pengancing besi pada platform - petunjuk utama keselamatan peranti.
 • Jumlah tangki-ia harus dipilih bergantung pada tujuan permohonan. Saiz tangki menjejaskan saiz peranti secara keseluruhan.
 • Pengawal selia dan suis mod adalah titik penting dalam bekerja dengan unit.
 • Panjang hos, set muncung.
 • Bahan dari mana satu-satunya yang dibuat - pilihan itu adalah individu semata-mata, bergantung kepada apa yang anda suka.

Anda boleh membeli penjana stim untuk rumah di kedai perkakas rumah dengan harga yang berpatutan, atau membuat tempahan dalam talian.

Penjana stim mempunyai beberapa kelebihan berbanding besi dan kehilangan hanya saiznya. Oleh itu, memperoleh unit ini, anda pasti akan berpuas hati.

Jika maklumat kami berguna untuk anda dan membantu anda menentukan pilihan penjana stim - tinggalkan komen atau maklum balas di bahagian bawah halaman.

Terima kasih, saya mendapat kajian yang baik. Saya difahamkan, dengan betul untuk memilih penjana besi-rumah rumah, adalah perlu untuk memberi perhatian kepada parameternya. Ia akan menjadi pelbagai fungsi atau hanya untuk menyeterika, mempunyai beberapa mod atau satu. Tiga tahun lalu saya mengambil fesyen (menurut penarafan jenama) maka Bosch, tetapi menurut penerangan ini, saya melihat bahawa ia sudah ketinggalan zaman. "Mari lihat" baru.

Bagaimana untuk memilih penjana stim untuk membersihkan apartmen dan rumah

Kebersihan di dalam rumah bukan sahaja merupakan keperluan estetik, tetapi juga jaminan kesihatan anggota keluarga. Untuk mencapainya, suri rumah menggunakan bahan kimia dan menghabiskan banyak tenaga. Untuk membantu mereka, peralatan perkakas rumah yang banyak telah dicipta. Salah satunya adalah pembersih wap. Kami akan memikirkan bagaimana untuk memilih penjana stim untuk rumah, dan maklum balas pemilik akan membantu kami dalam hal ini.

Prinsip operasi dan jenis peranti

Penjana wap adalah peralatan rumah tangga untuk membersihkan pelbagai permukaan dan bahan dengan bantuan wap panas. Istilah ini digunakan untuk dua jenis peranti:

 • untuk membersihkan premis, serta mengeluarkan bahan cemar daripada perabot;
 • untuk membersihkan dan menyeterika pakaian.

Dalam banyak kes, semua fungsi ini digabungkan dalam satu alat sejagat. Pertimbangkan ciri-ciri peranti sedemikian sebagai penjana stim rumah untuk membersihkan rumah.

Operasi peranti adalah berdasarkan mekanisme berikut. Air dalam tangki di bawah pengaruh suhu tinggi, yang diperolehi oleh operasi unsur pemanasan elektrik, menjadi wap. Ia keluar melalui hos dan muncung di bawah tekanan tinggi.

Penjana stim sejagat untuk membersihkan pangsapuri dan penjagaan pakaian lengkap dengan besi

Rawatan permukaan dengan wap panas membolehkan anda menyingkirkan semua jenis bahan cemar, bau yang tidak diingini dan mikroorganisma patogen. Kelebihan besar penjana stim adalah pencapaian kebersihan steril tanpa bahan kimia rumah tangga.

Penjana stim untuk membersihkan apartmen boleh tergolong dalam salah satu daripada 3 jenis, bergantung kepada kaedah mendapatkan stim:

 • Dengan satu dandang, dari mana wap memasuki muncung. Untuk peranti sedemikian sedia untuk beroperasi, perlu menunggu kira-kira 10 minit selepas menukarnya.
 • Dengan dua dandang. Air sejuk melalui pam dipam dari satu tangki ke kedua (dipanaskan), di mana stim dibentuk dengan pantas.
 • Tanpa dandang. Air sejuk dibekalkan kepada elemen panas panas, dan stim dihasilkan. Proses ini dikawal oleh pengatur khas. Peranti bersedia berfungsi dengan serta-merta.

Sebelum mempertimbangkan bagaimana untuk memilih penjana stim untuk kegunaan rumah, kami akan mengetahui tugas-tugas yang boleh dilakukannya.

 • Mengeluarkan kotoran dari karpet. Wap panas boleh menjimatkan penutup lantai dari habuk dan noda degil - dari wain, kopi, beri, dakwat, gula-gula getah.
 • Pembersihan permukaan dapur (dinding, perabot, ketuhar, pengekstrak) dari pencemaran makanan dan filem lemak.

Membersihkan dapur dengan penjana stim rumah

 • Menghapus salutan sabun dan sabun pada paip, dinding dan lantai di bilik mandi. Pembersihan sendi intertitik dari acuan dan kotoran.
 • Pembasmian kuman permukaan dengan memusnahkan mikroorganisma patogen tanpa bahan kimia.
 • Pembersihan katil (bantal, tilam, selimut) dari habuk dan hama.

  Penjana stim sangat baik untuk membersihkan perabot

 • Dalam set lengkap peranti sejagat boleh termasuk besi, dengan mana ia mudah melicinkan apa-apa jenis kain, termasuk dalam kedudukan menegak.

  Biasanya, peranti boleh digunakan untuk membersihkan semua jenis permukaan dan bahan - jubin, perkakas kebersihan, cermin, permaidani, kaca, upholsteri dan dalaman, kertas dinding, kayu, logam, dan dalam beberapa kes - houseplants dan plastik. Tetapi skop radas tertentu perlu dijelaskan dengan mengkaji arahan dan ulasan sebelum anda memilih penjana stim untuk rumah.

  Pembersihan wap lapisan jahitan

  Di kedai-kedai perkakas rumah, anda boleh melihat pelbagai generator stim untuk membersihkan rumah - bagaimana untuk memilih salah satu daripada mereka?

  Parameter utama yang mana instrumen berbeza:

  • dimensi keseluruhan;
  • fungsi;
  • tekanan wap;
  • kuasa;
  • jumlah tangki;
  • mod operasi;
  • bahan bahagian individu;
  • harga.

  Oleh dimensi, penjana stim dibahagikan kepada tiga jenis:

  • Tangan. Berat sehingga 3 kg, mengambil sedikit ruang, mudah dibawa. Tetapi set kemungkinan mereka sangat terhad.
  • Padat. Di luarnya menyerupai pembersih vakum saiz sederhana. Untuk keperluan domestik, fungsi mereka cukup.
  • Besar. Model berat berat berkuasa pada roda dengan banyak peranti tambahan.

  Di antara parameter reka bentuk lain, ia patut diberi perhatian kepada:

  • panjang hos - ia mesti sekurang-kurangnya 2 m, jika tidak, ia tidak mungkin untuk mencapai kubah atau tirai;
  • Panjang kord kuasa - semakin besar, semakin besar kemungkinan menggunakan peranti.

  Contoh penjagaan paip dengan menggunakan penjana stim yang dipegang tangan

  Senarai fungsi mungkin penjana stim diberikan di atas. Sesetengah peranti dapat melaksanakan semua tugas ini, yang lain - hanya sebahagian daripada mereka. Maklumat ini dinyatakan dalam arahan. Ia harus dibuat senarai arahan penggunaan peranti, yang berkaitan dengan rumah tertentu, dan memilih model yang sesuai dengannya.

  Set tip yang optimum:

  • untuk lantai (untuk batu, seramik);
  • untuk tingkap (untuk cermin, gelas);
  • muncung sempit dengan berus (untuk bahagian krom, kelengkapan sanitari);
  • muncung berkuasa (untuk lubang longkang);
  • penyembur (untuk tumbuhan);
  • muncung untuk tekstil (untuk perabot, permaidani, pakaian).

  Petua: Jangan beli peranti mahal dengan satu set fungsi yang sangat besar tanpa banyak keperluan. Dalam hal ini lebih baik untuk menunjukkan pendekatan individu.

  Pembersih stim kit

  Tekanan wap boleh berubah dari 1 hingga 4 bar. Lebih tinggi, semakin aktif peranti membersihkan kotoran. Angka biasa adalah 3 bar.

  Oleh sebab tekanan secara langsung memberi kesan kepada kadar pelepasan wap dari muncung, kriteria seperti jumlah stim yang dikeluarkan setiap minit digunakan untuk menganggarkannya. Nilai optimum ialah 200-220 g.

  Kecekapan menggunakan penjana stim bergantung kepada kuasanya, kerana ia menentukan kadar pemanasan elemen haba. Nilai minimum pembersih isi rumah ialah 1000 W. Sekiranya dijadualkan untuk penggunaan yang kerap dan berpanjangan, kuasa boleh menjadi 2700-3000 watt. Semakin kuat peranti, semakin cepat ia dipanaskan. Ideal - 2-3 minit.

  Kapasiti kecil tangki dikaitkan dengan keperluan untuk sering menambah air ke dalamnya semasa operasi. Jumlah dagangan yang mencukupi untuk membersihkan apartmen standard adalah 1 liter. Jika kawasan rumahnya besar, lebih baik memilih model dengan takungan kira-kira 2 liter. Nah, jika anda boleh menaikkan air tanpa menunggu unsur haba sejuk.

  Ia mudah, apabila penjana stim dilengkapi dengan pengawal selia, yang membolehkan untuk menukar keamatan dan suhu aliran stim. Model tunggal dilengkapi dengan sensor, kerana peranti itu diselaraskan secara automatik bergantung pada sifat permukaannya.

  Parameter lain yang perlu anda perhatikan:

  • Bahan pemanas. Unsur yang diperbuat daripada tembaga atau aluminium berlangsung lebih lama daripada plastik.
  • Aspirasi. Jika pembersih dilengkapi dengan fungsi sedutan debu, pembersihan lebih cepat dan lebih baik.
  • Kemungkinan menambah detergen. Meningkatkan fungsi pembasmian peranti.
  • Keselamatan. Kebolehpercayaan unsur pengikat, kemungkinan menyekat bekalan stim - semua ini sangat penting, terutamanya jika rumah mempunyai anak.

  Memutuskan bagaimana memilih penjana stim untuk rumah, harga akan menjadi salah satu faktor penting. Ia memberi kesan kepada semua parameter yang disenaraikan, serta tahap pengilang.

  Kos beberapa model:

  • Clatronic DR 2930 - 2000;
  • Ariete Multi Vapori Junior - 7180 r.;
  • Grand Master GM-Q7 Multi / T - 13000 rubles;
  • MIE Bello - 25200 rubel;
  • ALUR - 36600 Rubles;
  • Wap Magic RA - 52500 rubles;
  • Emilio Plus RA - 81800 r.

  Penjana wap Ariete Multi Vapori

  Petua: Penjana stim adalah peranti yang dibeli untuk masa yang lama. Adalah lebih baik untuk tidak menjimatkan pembelian dan memilih model jenama global yang terkenal.

  Memilih yang stim Perumahan terbaik, ulasan menunjukkan bahawa adalah model yang sangat popular SC 2 dari syarikat Jerman Karcher ( «Kärcher»).

  Kelebihan utama peranti:

  • dua mod bekalan stim, beralih antara yang dilakukan oleh pengatur pada pemegang;
  • kehadiran lubang di dalam badan untuk menyimpan bahagian;
  • kemungkinan meletakkan peranti itu di tempat letak kereta sewaktu berehat di tempat kerja;
  • perlindungan dari kanak-kanak (butang tumpang tindih memberi stim yang mudah digunakan pada perubahan muncung).

  Konfigurasi standard model SC 2:

  • muncung lantai dengan penetapan fleksibel untuk pembersihan menyeluruh dan dua tiub sambungan;
  • muncung manual;
  • muncung titik;
  • berus bulat;
  • kain serbet dan terry.

  Nozel tambahan dan tuala boleh dibeli secara berasingan.

  Parameter teknikal:

  • kuasa - 1500 W;
  • tekanan wap adalah 3.2 bar;
  • jumlah tangki adalah 1 liter;
  • tempoh pemanasan - 6.5 minit;
  • berat tanpa aksesori - 2.9 kg.

  Kosnya adalah 8499 Rubles.

  pembersih wap Karcher SC 2 - varian optimum untuk pembersihan biasa premis 75 m². Menggunakannya untuk membersihkan lantai, lekapan bilik mandi, termasuk perkakasan, jubin, kaca, seramik hob dan hud di dapur. Harga adalah 8499 r.

  Pendapat mengenai pembersih wap Karcher SC 2

  "Saya telah menggunakan penjana stim selama beberapa minggu. Untuk masa yang lama saya meragui sama ada untuk membeli atau tidak, kerana harga yang tinggi. Pengambilalihan gembira, tetapi jangkaan lebih tinggi.

  Kelebihan - membersihkan lemak di dapur tanpa kimia, mencuci lantai dan tingkap tanpa perceraian, dan juga menyegarkan sampah di atas karpet. Tetapi ia masih perlu membuang masa dan membuat usaha, walaupun lebih kurang daripada pembersihan tanpa penjana stim. "

  Kristina, Nizhny Novgorod

  "Saya fikir membeli pembersih wap ketika bayi dilahirkan. Setelah mengkaji banyak maklumat, saya berhenti di Karcher SC 2. Saya menggunakannya untuk program penuh: jubin saya dan perkakas kebersihan di bilik mandi, semua peralatan dapur dan perabot, membersihkan mainan anak-anak saya, kerusi tinggi, permaidani, tingkap Sills, pintu, tingkap, lantai, bunga pengairan.

  Untuk membersihkan pangsapuri dua bilik saya menghabiskan 1 jam. Antara minus boleh diperhatikan kord tidak sangat panjang dan keperluan untuk mengelap permukaan selepas memproses stim dengan kain kering. "

  "Saya sangat gembira dengan peralatan itu. Juga menghilangkan noda, skala kapur, filem berminyak di dapur. Tanpa dia, saya berusaha lebih banyak untuk dibersihkan, tetapi hasilnya lebih teruk. Peranti ideal untuk membersihkan kotoran di tempat yang sukar dicapai. Reservoir tidak terlalu besar, tetapi kerana air boleh ditambah tanpa menunggu penyejukan, ini tidak menjadi masalah. "

  Penjana stim rumah untuk rumah pembersihan adalah alat yang sangat berguna untuk keluarga di mana kanak-kanak dan haiwan peliharaan hidup. Di samping itu, ia dapat mengurangkan kehidupan orang-orang dengan alahan pernafasan. Memilih penjana stim, anda perlu memberi tumpuan kepada parameter teknikal asas, satu set fungsi dan reputasi pengilang.

  Apakah sistem titisan untuk menggulingkan peti sejuk - prinsip operasi, perbandingan dengan jenis lain

  Apakah perbezaan antara pembuat kopi dan mesin kopi

  Cara memilih mesin kopi untuk rumah

  Berlari dengan "keajaiban kelapan dunia" ini, membeli yang baru untuk Avito. Pada mulanya ia kecewa, kerana bukannya stim dari lubang-lubang satu-satunya air besi mengalir dan meninggalkan jejak. Memahami dengan rejim dan menuangkan air suling, seperti dihentikan.

  8 Pembersih Wap Terbaik untuk Rumah Anda

  Ciri-ciri dalam penarafan

  Prinsip pembersih wap serupa dengan pengukus, tetapi ia juga boleh digunakan untuk membersihkan dan membasmi kuman pelbagai permukaan. Sumber utama pembasmian kuman dan pembersihan adalah uap panas, yang, sebagaimana diketahui, membuang banyak kontaminan dan mikroba dengan sempurna. Oleh itu, penjimatan yang ketara pada bahan kimia isi rumah dicapai.

  Pembersih wap dengan berkesan boleh membersihkan dapur gas atau hob, hud dapur, tirai, membersihkan sendi di antara jubin di bilik mandi, mencuci tingkap, tingkap dan lantai (dengan muncung muncung) dan sebagainya. Sesetengah pengguna menggunakan pembersih wap manual untuk membersihkan bahagian dalam kereta.

  Video - cara menggunakan pembersih wap terpakai "Kercher"

  Bagaimana untuk memilih pembersih stim yang terbaik?

  Apabila memilih pembersih wap rumah, kami mengesyorkan agar anda memberi perhatian kepada petunjuk dan ciri penting berikut:

  Pembinaan. Mengikut jenis pembinaan, pembersih wap dibahagikan kepada model manual dan lantai. Genggam lebih padat dan murah. Tetapi sumber kerja mereka sangat terhad, jadi mereka tidak dimaksudkan untuk digunakan setiap hari. Peranti lantai lebih berkuasa daripada yang manual, mereka dilengkapi dengan bekas dengan stim dan bekerja lebih lama. Mereka kelihatan seperti pembersih vakum luar dan sesuai untuk membersihkan apartmen atau rumah.

  Jumlah tangki air. Panjang peranti bergantung pada saiz tangki. Pembersih stim manual sering dilengkapi dengan tangki yang tidak berkapasiti (0.2-0.4 liter) kerana reka bentuknya, oleh itu pengguna sering dapat mendengar aduan mengenai aliran air yang cepat. Model lantai dilengkapi tangki air yang lebih luas, dengan jumlah 1 liter.

  Injap keselamatan. Pilihan yang sangat penting yang menjejaskan keselamatan apabila menggunakan peranti. Ia berlaku bahawa pengguna lupa untuk mematikan pembersih wap dan yang terus berfungsi. Terdapat bahaya untuk melepasi tekanan yang dibenarkan di dalam peranti. Jika peranti mempunyai injap keselamatan, unit akan mematikannya.

  Pelarasan bekalan stim. Pilihan ini akan membolehkan untuk menetapkan kelajuan yang optimum dan intensiti bekalan stim, bergantung kepada jenis permukaan yang akan dirawat.

  Masa air pemanasan - bergantung pada kapasiti peranti, jumlah tangki dan suhu air yang dituangkan. Semakin kuat pembersih wap, semakin cepat air dipanaskan. Dalam peranti yang berbeza, masa pemanasan boleh dari 4 saat hingga 30 minit.

  Penyempurnaan lampiran. Model pembersih wap yang lebih mahal dilengkapi dengan muncung tambahan, yang sangat memudahkan pembersihan permukaan yang berbeza. Sebagai contoh, ketua pengikis akan membantu dengan mencuci tingkap, muncung-berus membuang kotoran degil dengan baik, dan muncung penyuntik membolehkan pendispensan detergen, dengan itu menyimpannya.

  Pembersih stim manual terbaik untuk rumah

  Secara tradisional, pengeluar pembersih wap yang terbaik dan paling popular adalah MIE (Itali), Grand Master (Rusia, China), Karcher (Jerman) dan ENDEVER (China). Pembersih stim siapa yang terbaik - penarafan kami akan ditunjukkan.

  Harga purata: 4090 gosok.

  Penilaian (2017): 4.0

  Karcher SC 1 tidak dapat dinafikan salah satu pembersih wap yang paling popular dan dibeli. Mengenai model ini, anda boleh menemui banyak ulasan dan ulasan video. Dalam penarafan kami, Karcher SC 1 hanya mengambil tempat ketiga, mempunyai kedua-dua kelebihan jelas dan kekurangan yang jelas.

  Antara kelebihannya ialah padat, ringan, kord kuasa panjang dan kehadiran injap keselamatan yang meningkatkan keselamatan peranti. Tetapi kepada kelemahan model, menurut banyak pengguna, boleh dikatakan sangat tidak tangki yang luas untuk air (hanya 0.2). Ia cukup untuk pembersihan yang sangat sedikit dan anda perlu menaikkan air sering. "Terkejut" oleh Karcher SC 1 dan untuk sebilangan kecil umpan sebagai standard. Untuk mendapatkan set umpan biasa perlu membeli set lengkap "Kit Lantai", yang meningkatkan kos pembelian.

  Walau apa pun, kami mencadangkan pembersih stim ini, kerana ini adalah salah satu model yang paling dipercayai, mudah dan selamat di pasaran.

  Harga purata: 3100 gosok.

  Penilaian (2017): 4.5

  Grand Master adalah pengilang terkenal sistem penyeterikaan, penjana stim dan penguap. Salah satu model yang paling berjaya pembersih wap manual syarikat ini ialah Grand Master GM-VSC38, tempat kedua dalam penarafan kami. Kelebihan daya saing GM-VSC38 adalah harga yang berpatutan dan ciri teknikal yang optimum. Tekanan wap maksimum ialah 4.2 bar, yang menunjukkan sifat bakterisida tinggi wap (penunjuk terbaik dalam penarafan). Ia juga perlu diperhatikan dengan adanya fungsi kawalan stim, yang membolehkan anda menukar bekalan stim bergantung pada jenis permukaan yang akan dirawat.

  Kepada kelemahan Grand Master GM-VSC38, kita boleh merujuk kekurangan injap keselamatan, bukan tangki air yang luas dan berat badan yang lebih besar (1.85 kg) daripada pesaing dalam penarafan.

  1. Sebelum membeli pembersih wap untuk tujuan pembersihan bilik, adalah penting untuk menjelaskan sama ada permukaan anda boleh dibersihkan dengan pembersih wap. Tidak setiap permukaan boleh menahan kelembapan dan haba, sebagai contoh, linoleum.
  2. Model murah pembersih stim boleh dijual dengan pelbagai umpan yang agak kurang. Kerana peranti menjadi rendah berfungsi. Jika tidak ada muncung yang mencukupi dalam set lengkap dengan pembersih wap - lebih baik dibelanjakan untuk membeli umpan tambahan. Antara yang paling berguna adalah dengan memperhatikan muncung jet, yang membolehkan anda membersihkan kotoran yang tidak stabil di tempat yang sukar dijangkau.
  3. Ia harus berhati-hati apabila menggunakan berus tembaga untuk membersihkan paip dan seramik (kerana kemungkinan kerosakan pada permukaan).

  Harga purata: 4500 gosok.

  Penilaian (2017): 5.0

  Tempat pertama dalam penarafan ialah MIE Forever Clean, salah satu pembersih wap berkualiti tinggi, dari syarikat Itali MIE yang terkenal. Model ini dibezakan oleh tangki air yang luas, dengan jumlah 0.48 liter, serta kemungkinan menggunakan detergen untuk rawatan stim permukaan. Untuk tujuan ini, bekas dilepas disediakan di dalam badan peranti, yang mana syampu atau agen pembersih lain ditambah. Ini membolehkan pembersih stim untuk menghadapi kekotoran yang sangat berterusan.

  Termasuk dengan radas adalah muncung berguna 4: napkin persegi panjang dengan tanggal, muncung bulat dengan berus untuk membersihkan permukaan lembut, dengan kepala elastik untuk membersihkan kaca dan mangkuk untuk membersihkan ruang yang ketat. Ramai pengguna dalam ulasan mereka perhatikan reka bentuk yang baik peranti, reka bentuk yang boleh dipercayai dan kuasa yang baik. Daripada kekurangannya, hanya kord kuasa pendek yang dicatatkan, yang lazim bagi pembersih wap manual. Dalam selebihnya, MIE Forever Clean adalah salah satu peranti stim terbaik dari segi harga, kualiti dan fungsi.

  Pembersih stim lantai murah yang paling murah: anggaran sehingga 10,000 rubel

  Dalam penghasilan pembersih stim lantai, para pemimpin adalah syarikat Kitfort, Karcher, Marta, MIE dan Grand Master. Pelbagai model lantai fungsional yang ditawarkan oleh syarikat Rusia "Kitfort" dan "Grand Master". Pembersih stim luaran murah yang paling popular dihasilkan oleh Marta. Ciri-ciri fungsian dan teknologi jenama "Karcher" yang terbaik, tetapi kos pencuci stim Jerman adalah salah satu yang tertinggi di pasaran.

  Negara: England (dibuat di China)

  Harga purata: 6101 gosok.

  Penilaian (2017): 4.5

  Marta MT-1172 adalah tempat ketiga dalam ranking - pembersih wap dengan harga terbaik di TOP-3 yang terbaik. Walaupun kos yang rendah, peranti kelihatan layak di kalangan pesaing, tidak menghasilkan sama ada ciri-ciri fungsional atau teknikal.

  Marta MT-1172 - peranti ini 6 dalam 1: bersih bahan pencuci, mop wap disinfector, mencuci tingkap, dan pengukus besi. Pada tangki penuh, "Marta" berfungsi sehingga 40 minit dan mengeluarkan stim pada 98 darjah. Ramai pengguna akan menghargai pembersih kaya lengkap wap, yang terdiri daripada: a pemegang itu bagi penggantung, microfiber untuk pelucutan, kain lantai, muncung pengabut besar untuk pelucutan, berus nilon bulat, muncung untuk tingkap pembersihan, muncung lantai dengan glider untuk permaidani.

  Ciri khas Marta MT-1172 adalah kemungkinan pelucutan mendatar, iaitu kerja pada prinsip besi konvensional. Benar-benar menggantikan peranti besi klasik, tentu saja, tidak boleh, tetapi terima kasih kepada kuasa dan suhu tinggi wap, mudah untuk besi fabrik berat seperti bulu, dirasai dan produk denim.

  Harga purata: 8190 gosok.

  Penilaian (2017): 4.5

  Karcher SC 2 adalah pembersih wap luaran yang popular, jualan terbaik dalam siri SC, tempat kedua dalam penarafan kami. Ini adalah peranti yang sangat mudah, padat, yang dilengkapi dengan hanya yang paling diperlukan. Dari pesaing, model ini bersaiz kecil (pembersih stim lantai paling padat dalam penarafan), kehadiran peraturan stim dan perlindungan terhadap skala. Fungsi yang terakhir ini melindungi peranti dari limescale dan membolehkan anda tidak memikirkan kualiti air paip, yang dituangkan ke dalam takungan pembersih wap.

  Kelebihan "Kercher", menurut pengguna, boleh dikaitkan dengan kekompakan, kemudahan dan kebolehpercayaan. Daripada kekurangannya, ramai pengguna mengadu tentang pelbagai lampiran dan kekurangan fungsi penggulungan kord kuasa (seperti pembersih vakum). Oleh itu, dawai sentiasa "menggantung", yang agak mempersulit penyimpanan pembersih wap.

  Harga purata: 10 602 gosok.

  Penilaian (2017): 5.0

  Kitfort KT-903 adalah salah satu pembersih wap paling popular dan salah satu tawaran terbaik dari segi harga dan kualiti. Dalam segmen harga, "Kitforth" adalah salah satu yang terbaik dari segi kapasiti - 2000 W, tekanan stim maksimum (4 bar) dan suhu stim sebanyak 148 darjah. Ini membolehkan peranti menjadi panas dengan cepat dan berkesan membuang kotoran yang degil.

  Ramai pengguna akan senang dengan peralatan yang baik pada peranti ini, yang termasuk lampiran pengikatan, kepala sikat nylon, muncung untuk lantai dan muncung titik. Terdapat cawan ukur dan penggera untuk ketiadaan air. Dari pesaing, pembersih wap juga dibezakan oleh kehadiran ruang untuk menyimpan muncung dan pemegang untuk memudahkan peranti itu.

  Salah satu ciri bagus Kitfort KT-903 adalah tangki yang boleh ditanggalkan. Ini membolehkan anda mengisi air tanpa mematikan peranti. Mereka yang telah menggunakan pembersih wap untuk masa yang lama tanpa tangki yang boleh ditanggalkan akan mengesahkan bahawa ini adalah kelebihan yang ketara, kerana air dalam proses pembersihan intensif berakhir dengan cepat.

  Kitfort KT-903 - peranti yang ampuh dan fungsi yang berkesan membuang gris, kotoran, deposit kapur, membasmi kuman permukaan dan boleh digunakan sebagai pengukus pakaian klasik!

  Pembersih stim lantai berkuasa tinggi: anggaran sebanyak 10,000 rubel

  Harga purata: 25 200 gosok.

  Penilaian (2017): 4.0

  MIE Bello - pembersih stim yang paling popular, tempat kedua dalam penarafan kami. Peranti universal ini, yang dilengkapi dengan pengukus besi, besi muncung dan satu set muncung untuk permukaan pembersihan. MIE Bello adalah 3 dalam 1 peranti: pengukus, pembersih wap dan besi klasik.

  Pengukus penyeterikaan berguna apabila menyeterika langsir (tanpa mengeluarkannya dari langsir), seterika muncung boleh menggantikan besi klasik, dan menyeterika menyeterika. Termasuk adalah kepala besar persegi, lampiran muncung berus dengan pad melkovorsistoy, muncung segi tiga, muncung untuk mencuci tingkap, muncung bersudut dan muncung untuk produk tekstil.

  Ciri khas MIE Bello adalah tekanan wap tinggi, iaitu 5.5 bar. Ini benar-benar penunjuk yang terbaik dalam penarafan kami dan bercakap mengenai sifat bakterisida tinggi yang dihasilkan oleh pembersih stim.

  Kepada kelemahan kecil peranti, menurut pengguna, kita boleh menyertakan reka bentuk baju pelik yang aneh, warna yang tidak sepadan dengan warna badan pembersih wap. Juga, sesetengah pengguna mengadu mengenai besi besar yang tidak diletakkan dalam kedudukan menegak. Besi diletakkan hanya secara melintang di lapisan khas yang dilengkapi dengan kit.

  1 Karcher SC 5 + Iron Ki

  Harga purata: 33 299 руб.

  Penilaian (2017): 4.5

  Karcher SC 5 + Iron Ki - salah satu peranti yang paling berkuasa di kelasnya, tempat pertama dalam ranking yang terbaik. Ini adalah pembersih wap yang sangat berfungsi, yang dilengkapi dengan banyak muncung untuk membersihkan lantai, mempunyai tangki yang boleh ditanggalkan dan fungsi VapoHydro (kacau air panas menjadi stim untuk pembersihan kotoran yang lebih baik).

  Dalam barisan pembersih wap "Kercher" model ini adalah salah satu yang paling mahal. Tetapi harga yang tinggi dibenarkan oleh kumpulan dan keupayaan yang kaya:

  • Peraturan wap
  • Keselesaan Plus Plus + 2 tiub untuk 0.5 m
  • Sistem dengan 2 tangki
  • Kedudukan tempat letak kereta
  • Mengukus mendatar
  • Injap keselamatan
  • Perlindungan daripada kanak-kanak
  • Nozzle untuk lantai, muncung-berus, muncung dot, muncung-besi
  • Perlindungan terhadap skala

  Kord kuasa pendek adalah masalah lama bagi pembersih wap banyak. Tetapi di Karcher SC 5 masalah ini diselesaikan "di tunas". Pengeluar melengkapkan peranti dengan kord selama 6 m, sehingga bilik-bilik besar akan dibersihkan tanpa menggunakan kabel sambungan.

  Kuasa 2200 watt dan tekanan wap 4.2 bar membolehkan peranti itu dapat menampung banyak bahan pencemar yang berterusan, yang disahkan oleh banyak ulasan positif pengguna.

  Add Your Comment

  + 65 = 68