Back to all Post

Penoblock atau blok gas yang lebih baik untuk bangunan

Membina rumah: apa yang lebih baik - blok buih atau blok gas?

Ketika bangunan bangunan, hampir selalu ada persoalan memilih bahan bangunan. Dalam artikel ini kita akan mempertimbangkan dua jenis bahan untuk pembinaan dinding: blok buih dan blok gas, dan kita akan cuba mencari tahu apa yang hendak dibina dari rumah dan apa yang lebih baik - blok buih atau blok gas.

Teknologi pengeluaran blok gas dan blok buih

Ini adalah dua jenis bahan binaan, yang dibuat dari pelbagai komponen dan dengan cara yang berbeza.

Blok buih diperbuat daripada konkrit busa - bahan berliang yang terdiri daripada simen, pasir, air dan buih. Kadang-kadang mereka boleh menambah beberapa bahan lain, seperti abu. Struktur konkrit busa konkrit, disebabkan reagen kimia khas yang termasuk dalam penyelesaiannya. Penyelesaian berbuih ini menghasilkan bentuk khusus dan selepas pemejalan, produk siap diperolehi, termasuk blok buih. Terima kasih kepada struktur berliang, blok busa mempunyai ringan, kekonduksian haba yang rendah dan penebat bunyi yang baik. Bahan binaan ini sangat tahan lama dan tahan lama.

Sekarang, untuk menjawab soalan mengenai apa yang lebih baik - blok buih atau blok gas, mari kita pertimbangkan sifat konkrit berudara. Gasblocks juga mempunyai struktur poros dan sifat yang sama yang terdapat dalam blok buih, tetapi ia dihasilkan menggunakan teknologi yang berbeza. Komposisi konkrit berudara termasuk simen, limau, pasir, serbuk aluminium dan air. Pori muncul apabila serbuk aluminium bertindak balas dengan simen. Campuran siap dikacau dan dikekalkan untuk masa tertentu, sehingga ia memperoleh keadaan yang diingini. Kemudian array terbentuk dipotong menjadi blok menggunakan rentetan khas. Kemudian mereka diletakkan di dalam autoklaf, di mana semua kelebihan air menguap dari mereka, mereka memperoleh bentuk dan sifat akhir, mereka menjadi siap untuk digunakan. Mereka ringan dan mempunyai ciri-ciri kalis bunyi yang baik, serta blok buih. Blok gas mempunyai kekuatan tinggi dan kekonduksian terma yang rendah. Angka-angka ini sedikit lebih tinggi daripada konkrit busa, tetapi masih sukar untuk menentukan apa yang lebih baik - blok buih atau blok gas, memandangkan banyak kelebihan konkrit busa.

Perbezaan blok buih dan blok gas

Dalam mencari jawapan kepada soalan tentang apa yang lebih baik - blok buih atau blok gas, ia mesti dikatakan bahawa bahan-bahan ini hanya mempunyai satu perbezaan - hygroscopicity tinggi konkrit berudara. Konkrit busa, sebaliknya, mempunyai sifat hygroscopicity yang rendah.

Kedua-dua bahan mempunyai kelebihan yang sama. Jadi apa yang lebih baik untuk membina sebuah rumah? Penoblock untuk ini adalah sama dengan blok gas. Kedua-dua bahan menghasilkan rumah satu tingkat dan dua tingkat yang sangat baik. Mereka mempunyai petunjuk kekonduksian terma, bersaing dengan kayu dan dalam banyak aspek lebih baik daripada bata seramik. Oleh kerana tidak ada bahan berbahaya dalam komposisi mereka, mereka adalah alam sekitar yang selamat untuk manusia. Tetapi blok gas mempunyai satu kelemahan, kerana ia adalah lebih rendah dari blok buih yang ekonomik - ini adalah kerumitan teknologi dinding mendirikan dari bahan ini, memandangkan hygroscopicitynya. Blok gas dihantar dari kilang dengan kelembapan yang tinggi, jadi selepas mendirikan rumah, anda tidak boleh segera menyelesaikan kemasan luaran. Ia perlu menunggu beberapa musim sehingga dinding kering sepenuhnya atau untuk melengkapkan muka depan yang berventilasi, dan ini membawa kepada peningkatan dalam kos pembinaan. Jadi, menentukan apa yang lebih baik - blok gas atau buih buih, timbangan membujur ke arah yang terakhir kerana ekonominya.

Beton konkrit atau konkrit berudara - apa yang harus dipilih untuk membina sebuah rumah

Dalam segmen konkrit selular, dua bahan popular bersaing: konkrit busa dan konkrit berudara. Merancang untuk membina rumah, dacha, garaj atau mandi, setiap pemilik cuba mengambil kira semua nuansa, untuk menjangka pelbagai situasi, untuk menganggarkan kos, secara umum, untuk membuat rancangan paling realistik sebelum memulakan kerja.

Tugas pertama dan penting ialah memilih bahan untuk dinding galas. Apa yang lebih baik untuk membina rumah dari blok buih atau blok gas? Setiap daripada mereka mempunyai positif dan maklum balas negatif.

Beton konkrit atau konkrit berudara – apa yang lebih baik untuk membina sebuah rumah

Beton konkrit atau konkrit berudara - apa yang lebih baik untuk membina sebuah rumah

Konkrit selular adalah sekumpulan bahan binaan yang diperbuat daripada konkrit dan pelbagai aditif, memberikannya struktur berliang. Wakil-wakil yang paling terkenal jenis ini adalah konkrit berudara dan busa konkrit.

1

Pada pandangan pertama ini adalah bahan yang sama. Walau bagaimanapun, terdapat perbezaan yang membentuk ciri tersendiri, yang merupakan penghalang antara penyokong dan penentang bahan-bahan ini.

Untuk membuat kesimpulan objektif dan pilihan yang tepat, kami mencadangkan anda membiasakan diri dengan perbezaan antara blok gas dari blok buih dan perbandingan sifat, sifat dan harga. Untuk melakukan ini, kami akan mengkaji semua peringkat kitaran hayat bahan dinding ini, bermula dengan proses pengeluaran teknologi, menyelesaikan dengan kemasan hiasan, iaitu. kita akan menjalankan analisis perbandingan penuh.

Perbandingan, yang lebih baik: blok buih atau blok gas

1. Pengeluaran konkrit busa dan konkrit berudara

Perbandingan teknologi pembuatan (pengeluaran)

Kedua-dua bahan dihasilkan dengan mencampurkan konkrit dengan bahan yang menyebarkan struktur porosnya.

Tetapi, dalam pembuatan konkrit busa dengan bahan seperti (bahan peniup, plasticizer), resin adalah saponified kayu (SDO), dan konkrit berudara adalah aluminium bubuk.

Konkrit busa dihasilkan dalam bentuk blok berasingan. Dalam hal ini, pelbagai jenis dan jenisnya terhad.

Konkrit berudara diproduksi dalam jisim, yang selepas pengerasan dipotong menjadi blok saiz dan konfigurasi yang diberikan. Oleh itu, kepelbagaian geometri yang lebih besar dari unsur-unsur dicapai dalam dimensi.

Blok gas dihasilkan hanya di kilang pada peralatan khusus.

Konkrit busa boleh dihasilkan juga dalam perusahaan kecil (mini-kilang, pemasangan, artisanal, pengeluaran swasta).

Oleh kerana ciri-ciri pengeluaran, liang-liang pada permukaan luar blok konkrit berudara kekal terbuka, yang menjadikannya kelihatan seperti span. Untuk sehari di dalam air, konkrit berudara dikumpulkan sehingga kelembapan 47%. Ie. ia menjadi lebih sukar hampir dua kali. bahan yang tidak dilindungi sebelum terdedah kepada kelembapan atau pemendakan. Sekiranya beku ditambah, dinding yang tidak dilindungi daripada konkrit berudara akan ditutup dengan bersih retakan kecil dengan cepat, yang boleh dihapuskan dalam pelbagai cara.

Pori blok konkrit buih ditutup sepanjang jisim. Ini memberikannya sifat hidrofobik. Konkrit buih seperti terapung - akan kekal di dalam air untuk jangka masa yang lama.

Memandangkan ujian pengguna menunjukkan - kekal (memperoleh kekuatan) dalam masa sebulan konkrit busa (masa yang disyorkan) dapat tinggal di permukaan air selama lebih dari sebulan.

2. Ciri konkrit busa dan konkrit berudara

Perbandingan selari dalam ciri-ciri dan ciri-ciri bahan tersebut

Pori konkrit berudara dan konkrit berudara Aluminium serbuk atau tampal, yang diedarkan dalam campuran konkrit gas, membolehkan untuk mendapatkan gelembung saiz yang serupa - liang-liang.

Dalam liang beton buih berbeza dalam penampilan (kelantangan). Bahan ini disediakan untuk laman web www.mydomik.net

Sama dengan busa konkrit dan konkrit berudara, berkisar dari 300 hingga 1200 kg / m.cube dan bergantung kepada jenama. Sebagai contoh, tanda D 500 mempunyai kepadatan 500 kg / m.cube dengan kelembapan semulajadi bahan;

Berat konkrit selular juga bergantung pada jenama. Sebagai contoh, 1 meter padu. bahan markah D 500 akan menimbang 500 kg.

Konkrit berudara adalah sama di sepanjang blok, konkrit busa adalah heterogen, yang disebabkan oleh pengedaran spesifik bahan pembentuk busa.

Di samping itu, konkrit busa dan konkrit berudara dicirikan oleh kekuatan lenturan yang rendah. Ini memajukan keperluan tambahan untuk peranti asas dan keupayaannya untuk memberikan kestabilan bentuk di rumah (untuk mengelakkan pengecutan yang tidak sekata).

Konkrit berudara mempunyai kepadatan maksimum (sepadan dengan jenama) pada peringkat awal pembuatan. Semasa penyimpanan blok gas atau operasi bangunan, ia berkurang.

Konkrit busa, anda memerlukan sekurang-kurangnya 28 hari dari pengeluaran, untuk mencapai penunjuk ketumpatan yang diisytiharkan. Ini meletakkan syarat khas untuk permulaan kerja pembinaan.

Untuk memastikan unit itu mendapat kekuatan, lebih baik untuk membelinya terlebih dahulu dan menyimpannya di tapak pembinaan selama sebulan. Jika tidak, pembinaan, yang dibina daripada konkrit busa buatan baru, akan memberikan pengecutan yang ketara. Perlu diperhatikan bahawa konkrit busa semakin kuat kerana ia digunakan. Iaitu, yang lebih tua blok atau rumah konkrit busa, semakin kuat.

Oleh kerana konkrit berudara dipotong daripada dituang ke dalam acuan, dimensinya lebih tepat. Ini membantu untuk mencapai ketebalan kecil jahitan batu (2-3 mm) dan pengurangan di kawasan yang mengalir panas (jambatan sejuk).

Ketebalan buih blok buih bervariasi dalam had besar dan 2-5 mm. Untuk sebahagian besar, ketebalan jahitan ditentukan oleh kemahiran penjaga.

Keupayaan untuk menyerap air adalah lebih besar dalam konkrit berudara, yang disebabkan oleh kehadiran liang-liang terbuka.

Pada kepadatan yang sama (jenama blok), konkrit busa dan konkrit berudara menyimpan haba dengan cara yang berbeza.

Tindakan konkrit berudara sebagai penebat haba terbaik, bukannya konkrit busa. Sebagai contoh, ketebalan dinding yang mencukupi untuk kawasan Moscow dan Moscow apabila menggunakan blok buih D 500 akan 600 mm, dengan menggunakan konkrit berudara, hanya 450 mm.

3. Foam konkrit dan pemasangan konkrit berudara

Perbandingan perbezaan dalam proses pembinaan (pemasangan, pemasangan, pemprosesan)

Sama, kerana kedua-dua jenis konkrit selular adalah cahaya. Walau bagaimanapun, blok konkrit berudara tanpa perlindungan, selepas basah, menjadi lebih berat oleh hampir separuh, yang menimbulkan tekanan tambahan pada asas. Konkrit busa tidak mempunyai ciri seperti itu.

Memotong, menggergaji, penggerudian blok dan elemen tambahan

Bersamaan, terima kasih kepada struktur dan komposisi untuk memberikan blok konkrit selular bentuk yang diingini dapat dengan bantuan gergaji manual konvensional. Bor, patch lubang atau alur (alur), terlalu mudah.

Kelajuan pembinaan (pemasangan, pemasangan)

Berat rendah kedua-dua bahan berbanding membuat proses pembinaan cepat dan mudah, berbanding, sebagai contoh, dengan sekeping bata.

Keperluan untuk mortar, gam untuk gaya

Untuk konkrit berudara, anda perlu menggunakan campuran pelekat khas, ini membolehkan anda mengurangkan penggunaan dan menyediakan jahitan yang nipis.

Konkrit busa boleh diletakkan di atas gam atau campuran simen pasir.

Sekiranya terdapat keperluan untuk menggantung atau menghentikan kerja pembinaan, sebagai contoh, untuk masa musim sejuk, bahan perlu dipelihara. Dalam kes ini, dinding blok buih akan tahan tempoh tertentu tanpa masalah, tetapi dari blok gas perlu membungkusnya dalam filem supaya ia tidak menarik kelembapan. Dan dalam pertahanan, keperluan konkrit berudara setiap saat sepanjang tahun. Sudah tentu, pada musim panas ia tidak begitu kritikal, dinding konkrit berudara akan kering dalam satu atau dua minggu (sekiranya ia terganggu selama sekian lama?), Kemudian pada musim sejuk - pembasahan ini dengan pembekuan beku berikutnya boleh membawa kepada kemusnahan;

Konkrit busa boleh mengecut dalam 1-3 mm / m.p, pengecutan konkrit berudara tidak melebihi 0.5 mm / m.p.

Keupayaan untuk mengekalkan pengikat

Bagi kedua-dua bahan, pengikat khas (perkakasan, skru, sauh kimia) hendaklah digunakan. Ia direka khusus untuk dipasang di dinding blok dengan struktur berliang.

4. Penamat konkrit busa dan konkrit berudara

Analisis perbandingan dalam bahan penamat dan kerja-kerja

Untuk menghadapi tembok konkrit dan busa konkrit (fasad), anda boleh menggunakan: siding, lapisan, plaster, fasad ventilasi.

Kerana kenyataan bahawa dalam liang blok buih dan blok gas mengandungi udara, mereka adalah penebat haba yang baik. Oleh itu, rumah yang diperbuat daripada konkrit berudara atau konkrit busa tidak perlu dilindungi (dengan ketebalan dinding yang mencukupi). Jika keperluan seperti itu timbul atau, sebagai contoh, sebuah rumah mandian dibina dari bahan-bahan ini, hanya pemanas fleksibel yang harus digunakan.

Untuk konkrit busa dan konkrit berudara, campuran khas mesti digunakan. Kelebihan utama plaster untuk konkrit selular adalah ia mengekalkan keupayaan untuk bernafas. Dalam kes ini, keperluan untuk plaster untuk konkrit busa juga dalam kenyataan bahawa komposisi mesti mempunyai lekatan yang baik ke permukaan.

Struktur konkrit yang berliang lebih bervariasi menghasilkan lekatan yang lebih besar pada sebarang plaster.

Konkrit busa memerlukan penggunaan menguatkan mesh, supaya plaster dipegang dengan selamat. Sebagai alternatif, tuan nasihat menasihati permukaan blok buih dengan parutan atau kertas pasir.

5. Kos busa konkrit dan konkrit berudara (yang lebih murah)

Konkrit busa lebih murah sebanyak 20% daripada konkrit berudara yang mempunyai jenama yang sama. Ia lebih murah, kerana Dalam pengeluarannya, bahan dan peralatan yang lebih murah digunakan. Yang sama membawa kepada penampilan sejumlah besar bahan yang dipalsukan.

Walau bagaimanapun, apabila mengira kos pembinaan, tidak mengambil kira hanya harga pembelian blok. Perlu mengambil kira harga dan penggunaan campuran gam, bahan penamat, keperluan untuk bahan tambahan (pengukuhan, pengukuhan mesh, penebat tambahan, penghalau air, dan sebagainya). Hanya dengan itu kita boleh mengatakan dengan yakin bahawa ia adalah lebih murah, konkrit berudara atau konkrit buih.

Yang lebih baik, penoblock atau blok gas (perbandingan) - video

Perbandingan konkrit busa dan konkrit berudara - yang lebih baik (jadual)

Jadual membandingkan parameter utama yang menentukan sifat blok gas dan blok buih. Hasilnya, adalah mungkin untuk menentukan apa bahan yang dipilih untuk pembinaan di bawah syarat dan keperluan yang diberikan.

Seperti yang anda lihat, tidak ada dan tidak boleh menjadi jawapan yang tegas kepada soalan apa yang lebih baik, konkrit berudara atau konkrit buih. Berdasarkan jadual ini, kita boleh membuat kesimpulan bahawa konkrit busa dan konkrit berudara mempunyai perbezaan yang signifikan yang tidak membenarkan untuk meletakkannya dalam satu baris. Walaupun begitu, kesimpulan umum ialah: konkrit berudara mempunyai prestasi terbaik dari segi kekuatan, konkrit busa untuk semua yang lain. Kriteria yang lebih penting bergantung pada keadaan tertentu, rantau dan anggaran untuk pembinaan. Oleh itu, masing-masing memutuskan untuk membina sebuah rumah blok buih atau blok gas.

Komen (0)

Projek maklumat mengenai pembinaan rumah dengan tangan mereka sendiri. Penyebaran penuh atau separa bahan-bahan tapak hanya boleh dilakukan setelah perjanjian dengan pentadbir

Blok buih atau blok gas: yang lebih baik

Hari ini, blok sel cahaya, terutamanya konkrit berudara dan konkrit berudara, telah mendapat kemasyhuran yang besar. Mereka mempunyai perbezaan dalam komposisi, kualiti dan kaedah pembuatan.

Skim untuk mewujudkan dinding dari blok gas.

Untuk memudahkan pilihan antara bahan-bahan ini akan membantu mengetahui tentang spesifik dan sifat asas mereka.

Untuk penciptaan blok buih melibatkan:

Kaedah pengeluarannya:

 1. Semua komponen dicampur dalam pengadun.
 2. Pasir, air dan campuran simen. Secara beransur-ansur, buih diperkenalkan. Ia dicipta dalam penjana khas.

Kaedah kedua lebih berkesan, tetapi melibatkan perbelanjaan yang mengagumkan. Produk yang dibuat di atasnya, strukturnya seragam, tidak terdapat liang-liang yang signifikan. Dan bahan itu sendiri lebih tahan lama.

Struktur berliang diperoleh dengan memperkenalkan serbuk kapur dan aluminium. Apabila ia bercampur, tindak balas berlaku, hidrogen terbentuk. Dia memberikan produk itu struktur cahaya. Kemudian komposisi dicurahkan ke dalam bekas, dihantar ke autoklaf. Di sana ia mengeras di bawah tekanan udara yang sangat besar.

Kriteria utama untuk memilih antara bahan yang dinyatakan ialah ketumpatan (dalam formula, huruf D dipaparkan, unit pengukuran ialah kg / m³). Di sini ketetapan yang jelas: kekuatan yang lebih tinggi - produk yang lebih kuat, serta kekonduksian haba yang lebih tinggi. Atas sebab ini, bahan-bahan dengan ketumpatan yang mengagumkan melibatkan untuk penciptaan rangka dan dinding beban. Daripada blok yang ketumpatannya tidak besar, ia tegak bangunan kediaman bertingkat rendah. Produk yang berketumpatan sangat sederhana bahan penebat haba untuk asas.

Pilihan bahan juga dipengaruhi oleh beliau ketahanan - Kriteria ini ditentukan oleh kepadatan. Dengan parameter ini, anda boleh mengira kesan maksimum pada struktur. Parameter ini ditunjukkan oleh huruf M, unit pengukuran adalah kgf / cm². Apabila membandingkan blok buih dan blok gas yang mempunyai nilai kekuatan yang sama, ketumpatan kedua dan kekonduksian haba akan kurang.

Ia juga sangat berguna untuk mengkaji jadual perbandingan penunjuk mereka sebelum membeli blok gas atau blok buih.

Pendapat pakar dan pembeli

Menurut pakar, blok gas lebih kuat daripada blok buih. Ini adalah mungkin kerana rawatan khas blok gas (ia ditunjukkan di atas).

Kekuatan blok gas layak, tetapi walaupun ini, blok buih juga dibeli dengan kerap. Alasannya adalah berikut:

 1. Blok buih mempunyai konfigurasi selular tertutup, kerana ia tahan terhadap kelembapan. The gazoblock menyerapnya, sehingga dapat runtuh di musim dingin.
 2. Blok gas termasuk aluminium, yang berbahaya kepada kesihatan.

Bahawa blok busa yang blok gas mempunyai kekuatan yang lebih baik, jika diciptakan dari simen M500 (dan di atas), tidak mengandungi slags. Jika tidak, bahan itu adalah berkualiti rendah.

Jika anda berhasrat untuk membeli blok dari syarikat swasta, maka pertimbangkan bahawa mereka sering tidak memeriksa kualiti komposit konkrit yang digunakan. Pengeluar besar menjalankan pemeriksaan menyeluruh. Selain itu, apabila membeli, anda harus melihat sijil kualiti produk ini, jika ada.

Ramai, dengan kemungkinan membeli blok gas atau buih buih, prihatin mengenai aspek ekonomi - kos meletakkan.

Ia dipercayai secara meluas bahawa meletakkan blok gas lebih murah daripada blok buih. Dalam kes ini, hanya pelekat yang baik diperlukan. Untuk blok busa, sebagai peraturan, mortar simen diperlukan. Lapisan yang diperlukan untuk meletakkan blok busa adalah 1 cm (anggaran). Untuk blok gas - 2 mm. Iaitu, perbezaannya adalah kira-kira 4-5 kali. Walau bagaimanapun, komposisi pelekat 2-2.5 kali lebih besar daripada campuran simen. Tetapi ia lebih mudah dan lebih cepat untuk memasaknya.

Adakah bahan terbaik untuk mandi dan rumah?

Seperti yang telah dinyatakan, komposisi blok gas adalah aluminium, yang berbahaya kepada kesihatan manusia. Tetapi blok buih juga mengandungi unsur-unsur toksik. Lagipun, ia dihasilkan dengan tindak balas kimia. Dan reagen di dalamnya adalah bahan berbahaya.

Oleh itu, dengan dilema semasa memilih antara blok gas dan blok buih, keutamaan sering diberikan kepada bekas. Dan yang kedua diperolehi oleh orang-orang yang ingin menjimatkan wang, bahkan dengan mengorbankan kualitas.

Oleh kerana proses pengeluaran blok busa lebih mudah, dan terdapat banyak peralatan untuk ini, terdapat banyak tokoh yang membuatnya. Ini adalah peniaga swasta. Dan dalam banyak kes, kualiti geometri dan haba yang mengendalikan produk mereka berlepas dari standard.

Yang lebih baik untuk garaj, bilik utiliti atau lanjutan

Pengeluaran blok gas jauh lebih sukar. Dan ia hanya boleh dibenarkan oleh perusahaan besar. Dan produk dihasilkan di sana dengan parameter yang lebih tepat. Oleh itu, susunan lapisan dan simen mereka mungkin. Jurang antara blok adalah minimum.

Ketumpatan blok gas melebihi blok buih dan oleh itu digunakan untuk pembinaan struktur utama, contohnya, menanggung dinding. Di sini parameter yang sesuai ialah 450-500 kg / m. Blok buih dengan parameter yang sama hanya sesuai sebagai pemanas.

Garret diperbuat daripada konkrit berudara

Blok gas mempunyai rintangan yang lemah terhadap beku. Tetapi kecacatan ini diperbetulkan oleh lapisan hiasan mereka. Untuk ini, batu bata atau siding digunakan. Anda juga boleh melindungi mereka dengan dempul tahan fros.

Untuk meningkatkan kekuatan blok buih, anda boleh menggunakan varnis untuk konkrit.

Secara umumnya, pilihan blok gas atau buih buih adalah disebabkan oleh tugas anda. Jika anda berhasrat untuk membina dinding kecil, yang tidak akan mengambil beban yang signifikan, anda boleh memohon dan penoblok. Ia juga sesuai untuk bangunan garaj, mandi. Di mana ia penting untuk mengekalkan parameter suhu dan kelembapan yang betul.

Baru-baru ini, pasaran telah menjadi lawan yang serius untuk blok gas dan buih. Ia adalah twinblock. Dia juga dari kategori konkrit selular ringan.

 1. Menyediakan komposisi khas dalam bahagian yang ditetapkan dengan ketat. Susunannya termasuk: simen, kapur, serbuk aluminium dan air.
 2. Semua elemen dihantar ke foamer. Ia terbentuk dalam campuran liang yang mengisi udara.
 3. Komposisi seperti ini dikemukakan kepada bentuk khas. Mereka mempunyai petak untuk membuat alur.
 4. Produk dipecat dalam autoklaf. Parameter tekanan adalah 12 atmosfera.
 5. Blok kering secara semulajadi.

Ini adalah salah satu kelebihan bahan ini. Kelebihan lain adalah seperti berikut:

 1. Peletakan mudah. Ia boleh dilakukan, kedua-dua gam, dan pada campuran simen.
 2. Keserasian ekologi yang tinggi.
 3. Blok mudah disesuaikan dengan perubahan saiz dan bentuk. Mereka sangat mudah dilihat dengan gergaji biasa, gerudi dan menguatkan.
 4. Berat ringan.
 5. Kekuatan yang tinggi.
 6. Kerugian haba minimum.
 7. Penebat bunyi yang sangat baik.
 8. Rintangan api.
 9. Rintangan wap.

Walau bagaimanapun, twinblocks mempunyai kekurangan mereka sendiri:

 1. Kos yang tinggi: 300 Rubles. - 1 cu. meter.
 2. Sekiranya alur tidak betul secara geometri, batu itu sangat rumit.
 3. Rintangan rendah terhadap kelembapan.

Kelemahan ini mudah dihapuskan. Harga yang tinggi adalah wajar, dan lebih baik untuk keluar satu kali, tetapi untuk mendapatkan produk berkualiti tinggi. Kesalahan geometri dalam alur adalah fenomena yang sangat jarang berlaku. Cuma lihat di blok apabila membeli. Produk dengan perkahwinan membolehkan mereka kekal dalam stok. Meningkatkan ketahanan terhadap kelembapan dapat dengan dempul akrilik. Tutup dengan batu. Kemudian pasir seluruh permukaan dengan kertas pasir halus.

Blok berkembar seberat sedikit. Faktor ini dan kelebihan mereka yang lain membolehkan mereka digunakan untuk mendirikan dinding luaran. Jadi ternyata tekanan rendah pada asas.

Sebagai peraturan, pelaksanaan sekepingnya tidak tersebar luas. Ini, terutamanya yang terlibat dalam kompleks membeli-belah bangunan. Lagipun, tidak semestinya pembeli memerlukan jumlah yang besar. Tujuannya semata-mata untuk membuat dinding antara balkoni.

Perusahaan besar dan organisasi lebih suka untuk melepaskan blok berkembar dengan meter padu.

Apabila membeli twinblocks, penting untuk mempertimbangkan penampilan mereka. Dengan kriteria ini, ada pilihan produk untuk ini atau tugas-tugas tersebut.

Jisim spesis 100 hanya 8 kg. Ini adalah jenis yang paling mudah. Pemimpin dari segi graviti adalah 400. Jisimnya adalah 33 kg.

Pengilang juga dilabel oleh ketumpatan (huruf D). Ia juga termasuk parameter kebolehtelapan wap.

Dalam agregat, kekuatan maksimum blok kembar adalah M-50. Sebagai contoh, dalam bata ia adalah M-150.

Twoblocks sering digunakan dalam pembinaan bertingkat rendah. Dan bagi tugas-tugas ini, ketumpatan purata 500 - 600 kg / m3 sangat sesuai.

Jika anda berhasrat untuk membeli blok gas, blok buih atau blok berkembar, anda harus memberi perhatian kepada jadual perbandingan kualiti bahan-bahan ini, berdasarkan maklum balas pelanggan:

Bahan-bahan ini tidak berbeza dari segi petunjuk harga, kawasan penggunaan, penebat bunyi dan kekonduksian haba. Pilihan yang lebih besar diberikan kepada twinblocks dan unit gas. Ini adalah bahan yang lebih moden. Aplikasi mereka mesti mengikut teknologi tertentu. Jika tidak, dalam 2-3 tahun dinding galas anda akan "tolong" anda dengan retakan yang baik. Oleh itu, aturlah pembinaan tanpa ketegangan yang tidak perlu, tergesa-gesa. Dan bangunan yang didirikan itu akan memberi anda kegembiraan untuk masa yang lama.

Bagaimana dengan kertas untuk membandingkan blok penoblok dan gas. Petua daripada Anton Weber:

Untuk memahami perbezaannya, perlu memahami struktur konkrit selular. Di manakah beban yang dikira pada bahan. Anton difahami, hanya menerangkan mengenai kelemahan dan kelebihan konkrit selular.

Add Your Comment

4 + 5 =