Back to all Post

Penoblock atau blok gas

Apakah blok buih yang lebih baik atau blok gas?

Apabila merancang dan menjalankan kerja-kerja pembinaan, adalah penting untuk memilih bahan binaan yang betul dan menguntungkan yang menyediakan iklim mikro yang selesa dengan data operasi dan teknikal yang sangat baik, dan pemasangan yang tidak menyebabkan kesukaran. Ini juga terpakai kepada buih dan blok gas. Pertimbangkan setiap blok, mari kita bercakap mengenai ciri, kelebihan dan kelemahan masing-masing.

Blok gas dan blok buih memperlihatkan struktur yang sama, perbezaan di antara yang menurut pelbagai ulasan tidak penting. Ia adalah batu buatan, untuk pengeluaran konkrit selular mana yang digunakan. Asas bahan ini mesra alam dan selamat, baik untuk manusia dan alam sekitar.

Untuk konkrit busa gunakan campuran simen dengan pasir, sambil menambah agen reagen berbuih khas. Penyembuhan berlaku secara semulajadi, yang membolehkan penghasilan blok buih walaupun dalam keadaan rumah atau objek lain dalam pembinaan - di tapak pembinaan. Bahan ini mempunyai komposisi variabel bahan baku, dan ia sendiri dicirikan oleh tempoh pemuliharaan yang singkat. Produk siap menawarkan parameter teknikal berubah-ubah, yang sama sekali tidak menghalang pembinaan dinding atau dalam susunan partisi.

Blok gas semasa pembuatan memerlukan syarat khas, termasuk kelembapan yang tinggi dan keadaan suhu yang tinggi. Komponen adalah air, pasir, kapur dan asas simen. Peranan ejen meniup dilakukan oleh serbuk aluminium atau tampal. Menurut para ahli, reagen tidak melepaskan bahan berbahaya, ia mesra alam dan selamat.

Menggunakan teknologi terkini memberikan bahan struktur seragam, sifatnya tidak berubah. Hasilnya adalah bahan dengan hayat perkhidmatan yang panjang dan ciri-ciri prestasi yang sangat baik, tidak cenderung untuk membakar dan mudah dikendalikan, yang digunakan dalam pembinaan rumah, mandi, garaj dan objek lain.

Perbezaan antara bahan dan perbezaan

Walaupun persamaan, terdapat perbezaan. Jadi, untuk pembuatan bahan menggunakan teknologi yang berbeza. Untuk konkrit busa, pencampuran mekanikal campuran konkrit cecair dengan busa yang diperoleh semasa pencampuran agen air dan busa meniup digunakan.

Komposisi yang dihasilkan akan dituangkan ke dalam bentuk yang merupakan kumpulan atau individu. Tempoh pegangan adalah 4-8 jam, yang menjadikan produk lebih kuat dan membolehkan anda menaip parameter yang diperlukan. Blok bentuk individu dikeluarkan, dan mereka memulihkan kekuatan kekuatan, nilai yang sehingga 70%. Blok dari bentuk kumpulan dipotong untuk memberikan dimensi nominal - pilihan ini lebih baik daripada sebelumnya dan dicirikan oleh ketepatan dimensi yang tinggi.

1

Pengeluaran konkrit berudara dilakukan dengan mencampurkan komposisi konkrit dengan serbuk atau tampalan pada dasar aluminium. Untuk 1 meter padu. penyelesaian memerlukan 400 g serbuk. Apabila campuran diaduk, tindak balas kimia diaktifkan, sebagai akibatnya bahan khusus dibentuk, "gassing9raquo; penyelesaian. Untuk pengeluaran 2 meter padu konkrit berudara memerlukan 1 meter padu larutan. Komposisi memperoleh kekuatan dalam beberapa jam - dalam aspek ini ia tidak berbeza daripada konkrit busa. Selepas ini, blok dipotong ke dimensi yang diperlukan dan dihantar ke autoklaf untuk pengerasan akhir.

Membandingkan bahan-bahan yang perlu diperhatikan perbezaan parameter hygroscopicity. Blok gas mempunyai nilai yang besar dalam parameter ini, yang membuat pembinaan rumah pada dasarnya sedikit lebih bermasalah, dan bahan itu sendiri memerlukan penambahan luaran tambahan.

Anda boleh membezakan blok dan penampilan - blok gas dicirikan oleh warna putih, dan blok buih berwarna kelabu, dan permukaannya kasar.

Cara dermaga adalah berbeza, dan di setiap blok - muka-muka yang lurus atau ditikam untuk sambungan yang boleh dipercayai.

Bandingkan kos setiap bahan. Dalam sesetengah keadaan, aspek ini hampir menentukan apabila memilih produk tertentu. Kos konkrit berudara kos purata 20% lebih mahal daripada konkrit buih, dan format monolitik lebih murah.

Dari sudut pandangan kos, blok buih lebih menguntungkan, tetapi hanya ereksi penuh objek dari mereka sahaja tidak mungkin. Adalah lebih baik untuk memilih versi gabungan dengan struktur sokongan yang diperbuat daripada unsur konkrit berudara dan tanpa galas berdasarkan blok buih. Kekonduksian haba bangunan sedemikian akan berada di tahap yang tinggi, ia akan lebih panas dan lebih kuat daripada yang dibuat dari satu bahan.

Ia masih untuk memahami bagaimana dan untuk apa yang digunakan setiap bahan yang dimaksudkan. Struktur blok gas dicirikan oleh keseragaman, mereka lebih ringan daripada bahan lain yang serupa, beku dan tidak takut api. Ini membolehkan mereka digunakan dalam pembinaan dinding dan partisi beban di sektor pembinaan swasta. Dan apabila mengisi bingkai dalam struktur monolitik, ini adalah penyelesaian yang paling menguntungkan dan wajar - dari segi teknikal dan ekonomi.

Penoblock mempunyai berat badan yang lebih sedikit, ia mempunyai hayat perkhidmatan yang lebih lama dan prestasi tinggi. Indeks kekuatan berbeza, ditentukan oleh peratusan bahan apabila menguli. Bahan ini relevan untuk keperluan susunan pagar, partisi dan dinding beban, dengan ketinggiannya tidak melebihi 3 tingkat.

Kelebihan dan kekurangan setiap bahan

Pertama, pertimbangkan blok buih. Antara kelebihan utama:

 • Pengeluaran tidak menentu;
 • Harga kos pembuatan lebih murah daripada konkrit berudara;
 • Menyusun dengan penggunaan simen yang berpatutan;
 • Proses pemasangan mengambil masa dan usaha minimum.

Bagi kelemahan, mereka adalah seperti berikut:

 • Tepi-tepi blok tidak mempunyai geometri yang jelas;
 • Kepelbagaian komposisi dan kepekatannya;
 • Pengambilan simen semasa peletakan;
 • Struktur pasang siap memerlukan tetulang mandatori.

Blok gas juga menawarkan kelebihan seperti:

 • Kualiti pembuatan tahap tertinggi;
 • Ciri kekuatan tinggi;
 • Tahan terhadap pengaruh dan pengaruh;
 • Penglibatan tapak pembinaan tanpa sekatan;
 • Penguatkan hanya diperlukan sebahagiannya.
 • Sedikit lebih mahal;
 • Hygroscopicity yang tinggi;
 • Lebih keras dalam pengeluaran;
 • Penumpukan dilakukan menggunakan gam bangunan.

Pilihan yang memihak kepada jenis blok tertentu ditentukan berdasarkan keadaan pembinaan dan ciri-ciri struktur yang dibina, serta pilihan pengguna dan kemungkinan kewangan tertentu.

Konkrit berudara tentu saja, kerana

Konkrit berudara tentu saja, kerana ia lebih dipercayai dan tidak terbakar pada suhu tinggi.

© 2017

Yang lebih baik: blok buih atau blok gas - kita membandingkan ciri-ciri dua bahan popular

Sehingga kini, pasaran mempunyai banyak bahan binaan. Dan blok konkrit selular adalah antara bahan bangunan yang paling popular. Mereka secara meluas permintaan kedua-dua pakar dan kalangan perajin domestik.

Dari konkrit selular cahaya pada zaman kita, dua jenis blok dihasilkan: blok gas dan blok buih. Dalam artikel ini, kita akan mempertimbangkan apa yang lebih baik konkrit busa atau konkrit berudara.

Oleh kerana penyebaran luas bahan binaan di pasaran moden, banyak tuan rumah cuba mencari apa yang lebih baik daripada blok cinder atau konkrit berudara, tanpa melupakan sebagai bahan popular sebagai konkrit busa.

Bahan-bahan ini dicirikan oleh komposisi kimia yang hampir sama.

Komponen biasa di sini ialah:

Oleh kerana komposisi yang sama, blok buih dan konkrit berudara mempunyai ciri-ciri positif seperti:

 • Bukan mudah terbakar.
 • Rintangan terhadap pelbagai faktor biologi (kerosakan oleh tikus, membusuk, dan sebagainya)
 • Penentangan terhadap pengaruh bahan aktif kimia.
 • Kemudahan pemasangan. Mengetahui prinsip kerja keras bata, anda tidak perlu arahan untuk mendirikan dinding dari blok buih atau blok gas dengan tangan anda sendiri. Oleh itu, sebahagian besar tuan rumah adalah seperti pilihan: blok buih, blok gas atau batu bata.

Pertimbangkan teknologi pengeluaran untuk bahan-bahan ini:

 1. Konkrit busa diperoleh dengan menambahkan foamer pada penyelesaian konkrit. Selepas itu, komposisi dicurahkan ke bentuk yang disediakan, di mana ia mendapat kekuatan.
 2. Konkrit berudara diperolehi kerana reaksi kimia kappa dengan aluminium. Komposisi bahan ini termasuk zarah terkecil serbuk aluminium. Hasil daripada tindak balas, hidrogen gas melarikan diri ke luar, yang membentuk struktur berliang. Bahan ini dihasilkan dalam blok besar. Selepas blok mengeras, ia dipotong menjadi produk bentuk yang dikehendaki.

Ia adalah perbezaan dalam pembuatan dan mempengaruhi sifat bahan yang dihasilkan.

Bandingkan ciri-ciri bahan

Untuk menentukan blok yang lebih baik daripada blok silikat atau buih gas, pertama sekali diperlukan untuk membandingkan ciri teknikal mereka. Walaupun kemajuan teknikal yang pesat, setakat ini, tidak ada bahan binaan yang ideal, jadi anda sentiasa perlu memilih dengan membandingkan kelebihan dan kekurangan blok yang berbeza.

Menentukan bahawa blok buih atau konkrit berudara adalah yang terbaik, kita akan membandingkan dengan parameter berikut:

Dalam gambar terdapat dinding blok buih.

 • Keserasian ekologi.
 • Harga.
 • Hygroscopicity.
 • Keperluan untuk tetulang.
 • Kesediaan untuk menyelesaikan kerja dan pemasangan.
 • Kualiti pengeluaran.

Mari kita perhatikan perkara-perkara ini lebih terperinci:

 1. Rintangan kelembapan. Tempat tinggal yang baik harus kering. Dan busa konkrit dalam kes ini adalah bahan yang ideal, kerana ia praktikal tidak menyerap kelembapan.

Untuk memastikan rintangan air yang tinggi pada blok buih, anda boleh menjalankan eksperimen berikut: letakkan unit dalam bekas yang diisi dengan air, meninggalkannya untuk masa yang lama.

Bahan akan terapung di permukaan air dalam seminggu, dan selepas sebulan, dan lain-lain.

Memandangkan keadaan hygroscopicity yang tinggi, pakar mengesyorkan kalis air hanya dinding luaran bangunan yang dibentangkan dengan blok buih.

Konkrit berudara juga tahan air, tetapi pada tahap yang lebih rendah. Di samping itu, pengeringan bahan ini mengambil masa yang lebih lama.

 1. Kekonduksian haba. Perumahan hangat adalah impian untuk ramai rakan senegara kita. Memandangkan musim sejuk yang agak keras, semua orang bermimpi melupakan peralatan dingin, draf dan pemanasan yang terletak di sekitar rumah.

Dinding yang didirikan dari konkrit selular perlu dipertahankan. Terutamanya di luar. Konkrit berudara mempunyai kekonduksian haba yang lebih rendah, tetapi penebat haba masih merupakan prosedur wajib.

 1. Kalis bunyi. Liang-liang berasingan dalam struktur blok buih memberikan penebat bunyi yang lebih tinggi daripada konkrit berudara. Bagaimanapun, masih perlu dinding kalis bunyi.
 2. Kekuatan.

Di negara kita, mereka membina "selama-lamanya." Memandangkan kos bahan bangunan moden, hasrat ini sangat mudah untuk membenarkan. Oleh itu, bahan tahan lama diperlukan untuk dinding galas.

Kekuatan blok busa lebih rendah daripada blok gas.

Oleh kerana kekuatan yang lebih rendah, konkrit busa lebih mudah dikendalikan.

Sekiranya perlu, anda boleh dengan mudah memotong blok tersebut ke bahagian yang betul, gerudi lubang atau menggosoknya.

Blok konkrit berudara lebih baik dapat menahan beban luaran, akibatnya mereka tidak kehilangan bentuk dan tidak runtuh semasa operasi pemuatan dan pemunggahan. Oleh itu, strukturnya lebih tahan lama.

Seperti yang anda lihat, dari segi kekuatan, jawapan kepada soalan itu: "Apa yang lebih baik daripada blok gas silicate atau buih buih?" Tergantung sepenuhnya pada jenis kerja yang dicadangkan. Jika bahan diproses - kemudian pilih blok buih, jika anda memerlukan sebuah bangunan dengan dinding halus, kuat - pilih produk konkrit berudara.

 1. Pemasangan dinding. Kami akan faham bahawa lebih baik menggunakan blok silikat atau buih gas semasa pelaksanaan batu, kerana kemudahan dalam kerja adalah parameter yang sangat penting untuk mana-mana tuan rumah.

Blok batu yang meletakkan pada mortar.

Blok konkrit busa tidak takut sejuk atau hujan. Mereka sedia untuk digunakan dengan serta-merta selepas pembuatan. Oleh itu, anda boleh mula bekerja dengan segera selepas bahan tiba di tapak pembinaan.

Blok gas, sebaliknya, menyerap kelembapan, kerana ia harus digunakan dalam batu dinding hanya setelah pengeringan. Sebaliknya, plaster lebih baik diletakkan pada mereka, yang memudahkan kerja-kerja penamat.

 1. Penguatkuasaan. Menentukan bahawa blok buih yang terbaik atau konkrit berudara, tidak ada jalan untuk memintas tema mengukuhkan bahan untuk mengukuhkan reka bentuk.

Menyusun bar pengukuhan menghalang penampilan retak di dinding konkrit busa. Memandangkan kekuatan dikurangkan, prosedur ini adalah wajib. Dinding konkrit berudara juga tertakluk kepada tetulang, tetapi dalam hal ini blok bertulang diletakkan hanya di tingkat pintu dan tingkap. (lihat juga artikel Wall buih blok dengan tangan mereka sendiri - pembinaan yang kuat dan boleh dipercayai)

Apabila membina satu tingkat bangunan, konkrit berudara tidak dapat diperkuat sama sekali.

Pengukuhan konkrit berudara dalam pembinaan berbilang tingkat.

 1. Memutuskan apakah blok buih yang lebih baik atau blok gas, banyak yang akan dibimbing oleh kos. Kedua-dua bahan diklasifikasikan sebagai blok bangunan yang murah. Walau bagaimanapun, masih ada perbezaan harga. Oleh kerana proses pengeluaran blok gas lebih rumit, mereka lebih mahal. Dan perbezaannya boleh kira-kira 20%.

Kemudahan pembuatan membolehkan anda menghasilkan blok buih bukan sahaja semi-perindustrian, tetapi juga artisanal. Pada masa yang sama, perbelanjaan untuk membeli peralatan dan pengeluaran bahan itu sendiri berkurangan. Produk yang dibuat dalam keadaan artisan boleh lebih murah daripada konkrit berudara kilang (sehingga 40%).

 1. Pengiraan kos pengangkutan. Menentukan bahawa blok konkrit terbaik atau blok silikat gas, anda tidak perlu menjadi yang terakhir untuk menumpukan perhatian mereka untuk mengangkut kos, kerana penghantaran bahan ke tapak pembinaan adalah satu langkah yang wajib, seperti pembinaan rumah memerlukan sejumlah besar bahan-bahan binaan.

Blok konkrit busa kurang tahan terhadap pengangkutan. Menuntut gaya yang berkualiti, mereka boleh mendapatkan kerosakan batu ketika mengangkut jalan-jalan yang buruk. Blok gas lebih tahan lama, tetapi ia biasanya diangkut dalam kereta tertutup untuk mengelakkan kelembapan masuk.

 1. Pemalsuan. Menentukan bahawa blok gas dan blok buih lebih baik, beberapa pengrajin rumah berfikir tentang hakikat bahawa agak mudah untuk menghadapi tiruan di pasaran moden dengan membeli bahan yang dipersoalkan. Dan jika pengeluaran blok konkrit berudara tidak termasuk kes-kes seperti di akar, maka blok buih mudah sering dipalsukan oleh koperasi kecil dan firma sehari.

Cepat atau lambat, kesilapan muncul dalam kepalsuan.

Pengeluaran perindustrian produk konkrit berudara menjadi mungkin hanya dengan pembelian alat bernilai tinggi khusus, oleh itu semua bahan binaan jenis ini memenuhi semua keperluan kualiti.

Tetapi konkrit busa berkualiti rendah di pasaran moden agak banyak. Dan selain harga yang rendah, bahan binaan itu mungkin mempunyai beberapa ciri-ciri lain yang lebih tidak menyenangkan, di antara mereka - peningkatan kerapuhan dan keserasian ekologi yang rendah. (lihat juga artikel Bagaimana untuk membuat mesin buatan sendiri untuk pengeluaran blok sanga)

Sehingga kini, terdapat beberapa soalan mengenai bahan-bahan ini, yang menarik minat kebanyakan tuan rumah:

 1. Bagaimana bahaya kepada kesihatan manusia adalah aluminium, yang terkandung dalam konkrit berudara?

Pengalaman sedemikian adalah tidak berasas, kerana aluminium, sebagai salah satu bahan yang paling biasa di dunia, juga terdapat dalam batu bata seramik biasa. Dan pecahan jisimnya dalam batu bata jauh lebih besar daripada dalam konkrit berudara. Ia tidak mempunyai sebarang kesan berbahaya terhadap tubuh manusia.

 1. Blok gas diletakkan pada gam, sementara mortar simen digunakan untuk meletakkan blok buih. Bekerja dengan blok gas akan kos kurang kerana penjimatan dalam penyelesaian?

Blok konkrit berudara membentuk sendi yang ideal.

Lapisan simen mortar semasa meletakkan blok busa adalah sekurang-kurangnya 1 cm. Lapisan pelekat apabila membina dinding dari blok gas hanya 2 mm. Oleh itu, penggunaan gam adalah 5 kali kurang, manakala kosnya hanya 2 kali lebih tinggi daripada kos konkrit. (lihat juga artikel Pelan perniagaan untuk pengeluaran blok buih: contoh penyusunan, penyelesaian yang siap)

Masonry pada pelekat membolehkan anda hampir menghapuskan kejadian jambatan sejuk, yang akan membolehkan anda untuk menjimatkan dengan ketara pada penebatan dinding.

Seperti yang anda dapat lihat, bahan binaan moden mempunyai perbezaan tertentu, yang tercermin dalam kedua-dua kelebihan dan kekurangan. Oleh itu, adalah mustahil untuk menentukan sama ada blok gas atau blok cinder adalah lebih baik daripada pakar, di antaranya terdapat pendapat yang berbeza. Oleh itu, dengan mengambil kira semua perkara di atas, keputusan akhir harus dibuat kepada anda.

Dalam video dalam artikel ini, anda akan menemui maklumat tambahan mengenai topik ini.

Penoblock atau blok gas - yang lebih baik: bandingkan bahan bersaing untuk dinding

Blok gas dan blok buih

Ramai pemaju dalam proses membina sebuah rumah berhadapan dengan masalah memilih bahan yang optimum - dan ini tidak menghairankan. Pasaran kaya dengan pelbagai, dan setiap tahun ia hanya meningkat.

Terdapat semua produk baru, sama dengan kualiti. Dan untuk membuat keputusan yang tepat, anda harus memahami sepenuhnya ciri-ciri, dengan mengambil kira keseluruhan senarai kelebihan dan kekurangan.

Dalam artikel ini kita akan faham produk mana yang lebih baik untuk pembinaan dinding. Oleh itu, blok buih atau blok gas, yang lebih baik?

Apakah blok gas: ciri-ciri utama

Perlu diingat bahawa kedua-dua bahan sangat serupa antara satu sama lain, jadi analisis terperinci hanya diperlukan. Mari kita mulakan dengan produk konkrit berudara.

Ciri-ciri dan ciri-ciri bahan

Konkrit berudara adalah salah satu jenis konkrit selular. Ia berbeza dengan kehadiran struktur berliang. Ia boleh dicapai melalui tindak balas kimia kapur kapur dan penjana gas, yang biasanya serbuk aluminium.

Terdapat bengkak penyelesaian dan pembentukan liang-liang. Lebih banyak pori-pori seperti itu, blok siap adalah kurang tahan lama, tetapi pada masa yang sama lebih ringan dan mempunyai keupayaan untuk mempertahankan suhu.

Selain serbuk kapur dan aluminium, komposisi ini merangkumi simen, pasir, kuartz yang paling banyak, air yang telah dimurnikan dan pelbagai aditif yang diubah suai yang meningkatkan ciri-ciri bahan tersebut. Mari kita perhatikan petunjuk asas kualiti teknikal, fizikal dan operasi konkrit berudara dan produk daripadanya.

Jadual 1. Sifat-sifat konkrit berudara:

Dengan keupayaan ini untuk mengekalkan suhu, ketebalan dinding minimum harus sekurang-kurangnya 40 cm.

Rintangan beku dinding partisi dengan dokumentasi teknikal tidak diseragamkan.

Pengilang menjamin pengguna yang berpotensi bahawa produk mereka boleh bertahan sehingga 150 kitaran masa pembekuan dan pencairan.

Ketumpatan purata, kg \ m3

Konkrit berudara boleh menjadi struktur, struktur, penebat panas dan penebat haba.

 • Jenis pertama dicirikan oleh ketumpatan 1000-1200 kg / m3, boleh menahan beban yang ketara. Ia digunakan, terutamanya, untuk mendirikan struktur galas beban.
 • Spesies kedua adalah yang paling biasa. Mempunyai ketumpatan 500-900 kg / m3. Ia digunakan untuk mendirikan dinding dan sekatan.
 • Jenis ketiga - penebat haba mempunyai kepadatan rendah - 300-400 kg / m3. Digunakan sebagai bahan penebat haba, mempunyai pekali kekonduksian terma yang rendah.

Dalam hal ini, keperluan bahan selesai, yang boleh menghalang kelembapan dinding konkrit berudara.

Hakikatnya adalah bahawa produk dapat menyerap kelembapan berlebihan dan memberikannya apabila udara kering.

Konkrit berudara, seperti bahan binaan lain, mempunyai beberapa kekuatan dan kelemahan. Dan, untuk memahami apa yang terbaik: blok gas atau buih buih, perlu mengambil kira semua kebaikan dan keburukan produk.

Kualiti positif adalah seperti berikut:

 1. Blok konkrit berudara - ringan, yang akan mengurangkan beban di atas asas;
 2. Bahan ini mempunyai dimensi yang cukup besar, yang secara signifikan akan meningkatkan kelajuan pembinaan dinding;
 3. Produk mesra alam dan tahan api - juga plus penting;
 4. Pekali rendah kekonduksian terma akan membantu untuk menjimatkan pemanasan, dan, pada masa akan datang, dan pemanasan bangunan;
 5. Nilai angka tinggi rintangan fros menunjukkan kestabilan dan ketahanan bahan;
 6. Kekuatan dan ketumpatan produk membenarkan penggunaannya dalam pembinaan bangunan, sehingga 12 meter tinggi;
 7. Kepelbagaian hiasan dalaman dan luaran;
 8. Tersedia untuk harga pengguna;
 9. Kemungkinan untuk mengeluarkan produk dengan tangan sendiri akan membantu mengurangkan perbelanjaan kepada pembina dan mencuba kuasa-kuasa pada pembuatan bebas bahan. Kos yang besar tidak diperlukan, anda memerlukan arahan dan sekurang-kurangnya set bahan mentah dan alat;
 10. Pelbagai pilihan pengeluar, variasi saiz, jenis dan jenis produk, pelbagai aplikasi;
 11. Kemudahan pengendalian dan batu. Konkrit berudara dipamerkan dengan baik, dipotong, dipasangkan. Untuk melakukan ini, anda tidak memerlukan ketersediaan peralatan dan alat khusus. Ia cukup untuk mempunyai gergaji mudah atau gergaji;
 12. Geometri produk yang baik Ia akan membolehkan meletakkan blok pada gam sambil meminimumkan jambatan sejuk.

Kelebihan blok konkrit berudara

Aspek negatif utama adalah seperti berikut:

 1. Peratusan penyerapan air yang tinggi, bersamaan dengan 25%. Seperti yang telah disebutkan, konkrit berudara menyerap lembapan secara intensif, yang boleh memberi kesan buruk terhadap struktur blok.

Sekiranya ia mengkristal semasa tempoh suhu negatif yang berlaku, struktur blok akan dimusnahkan dari dalam. Akibatnya, indeks ketahanan, rintangan fros dan kekuatan akan dikurangkan dengan ketara.

 1. Keringkasan produk. Penjagaan harus diambil semasa mengangkut dan menjalankan kerja.
 2. Kehadiran pengeluaran kerajinan meningkatkan peluang membeli produk yang cacat atau substandard.
 3. Mungkin ada masalah apabila menetapkan unsur-unsur ke dinding konkrit berudara. Alat logam mesti digunakan khusus, yang direka untuk produk yang diperbuat daripada konkrit selular.

Selain itu, jika anda ingin membaiki objek berat, nod mesti dirancang terlebih dahulu dan diperkuat.

 1. Lekat yang rendah dengan bahan penamat akan menyebabkan kos tambahan untuk meningkatkannya. Ini - pembelian primer, pengukuhan mesh, sebatian khas dan campuran.
 2. Pengecutan. Konkrit berudara terdedah kepadanya.

Perhatikan! Secara sebahagiannya, dengan kerja yang betul dari segi teknikal dan pematuhan terhadap keperluan, kelemahan dapat disamakan. Sebagai contoh, melindungi produk dari kelembapan melalui penamat yang betul, mungkin bukan sahaja untuk menyimpan, tetapi juga untuk meningkatkan hayat perkhidmatan bahan.

Dan kini tiba masanya untuk mempertimbangkan ciri-ciri dan ciri-ciri asas konkrit busa.

Penoblock, serta blok gas, tergolong dalam satu jenis konkrit selular. Ia juga dicirikan oleh kehadiran liang-liang, tetapi struktur mereka ditutup, yang agak mengurangkan hygroscopicity produk.

Bengkak penyelesaian berlaku akibat penambahan agen meniup, dan di sisanya, komposisi hampir sama dengan konkrit berudara, seperti: simen, pasir, kapur, air dan, dalam serat serat utama (lihat Komposisi blok buih dan pengeluaran mereka).

Komposisi blok busa mengikut GOST

Pertimbangkan menggunakan jadual, apa ciri teknikal dan fizikal blok buih.

Jadual 2. Sifat blok buih:

Beberapa sifat blok buih

Seperti yang anda dapat lihat, blok buih mempunyai ciri-ciri yang agak kompetitif. Aspek terkuatnya ialah nisbah ketumpatan dan kekonduksian terma. Ia juga perlu diperhatikan bahawa blok busa, seperti blok gas, mempunyai klasifikasi yang sama, bergantung kepada kepadatan produk, skop permohonan mereka adalah sama.

Dan sekarang, atas dasar di atas, mari kita analisis aspek positif dan negatif produk.

 • Berat rendah dan dimensi besar produk memudahkan proses mendirikan dinding dan mempercepatkannya dengan ketara;
 • Pengendalian yang mudah, tidak memerlukan peralatan yang sangat khusus;
 • Pekali rendah kekonduksian terma;
 • Nilai ketumpatan dan kekuatan yang tinggi menjadikannya mudah untuk menggunakan bahan dalam pembinaan struktur galas beban;
 • Ketahanan, geometri produk autoklaf yang sangat baik;
 • Kemungkinan pengeluaran rumah;
 • Kos pengeluaran yang rendah;
 • Ekologi dan rintangan api;
 • Keupayaan untuk penyejatan wap dan penebat bunyi;
 • Pelbagai aplikasi dan kelaziman bahan di kalangan pengeluar;
 • Oleh kerana kita cuba untuk mengetahui apa yang terbaik: blok buih atau blok gas, ia patut memberi perhatian kepada keupayaan penyerapan air. Dan, dalam kes ini, hygroscopicity daripada konkrit busa boleh dikaitkan dengan tambahnya, kerana indeksnya lebih rendah, kerana struktur tertutup liang-liang.

Kelemahan juga tersedia:

 1. Seperti blok gas, konkrit busa dicirikan oleh lekat yang rendah dengan bahan penamat. Pengukuhan dan penyebuan adalah wajib untuk kerja;
 2. Dengan perkakasan, perkara serupa. Jika anda ingin membetulkan sesuatu, anda perlu membeli produk khas;
 3. Keterukan dan kelemahan dalam pengaruh mekanikal;
 4. Kehadiran pengeluaran kerajinan;
 5. Pengecutan produk;

Geometri blok busa lebih rendah daripada kualiti untuk konkrit berudara autoklaf

Sebelum ini, kita dapat menyimpulkan bahawa kesamaan bahan - jelas. Sekurang-kurangnya senarai kekurangan hampir sama.

Perbandingan ciri teknikal, fizikal dan operasi kedua-dua produk

Kini sudah tiba masanya untuk perbandingan langsung. Mari kita cari apa yang lebih baik: blok buih atau blok gas?

Penoblock dan blok gas yang lebih baik

Jadual 3. Blok gas atau blok buih, yang lebih baik:

Walau bagaimanapun, jika kita membandingkan nisbah ketumpatan dengan ciri-ciri di atas, maka konkrit berudara agak akan diteruskan. Iaitu, pada kepadatan yang sama, indeks kekonduksian haba akan kurang untuk unit gas.

Ketebalan dinding yang disyorkan juga berbeza, konkrit berudara kira-kira 10 cm di hadapan blok buih.

Kepada nota! Oleh kerana kedua-dua bahan adalah sejenis satu kumpulan, keperluan GOST untuk mereka adalah sama. Nilai yang lebih tinggi daripada blok gas adalah disebabkan oleh pengeluar produk.

Bagaimanapun, walaupun ini, penyerapan kelembapan wujud di dalamnya dan perlindungan dari kesan kelembapan hanya diperlukan. Jika tidak, hasilnya akan sama negatif bagi kedua-dua produk.

Rumah yang dibina dari blok gas Dinding bebola buih

Rumah blok buih selesai dengan penamat Rumah yang terbuat dari blok gas dengan penamat

Perlu diingatkan bahawa blok buih harus dibezakan oleh ketersediaan dalam pelbagai produk dengan lapisan. Mereka tidak memerlukan kemasan luaran yang lebih jauh. Blok gas ini tidak boleh bermegah.

Video dalam artikel ini: "Blok gas dan buih buih, yang lebih baik" mengandungi maklumat yang berguna untuk pemaju yang memutuskan untuk memberikan keutamaan kepada salah satu bahan tersebut.

Jawapan kepada soalan itu: "Blok gas atau blok buih - apa yang lebih baik untuk pembinaan?" Sangat sukar untuk diberikan. Lagipun, kedua-dua bahan adalah serupa dari segi petunjuk. Dan, untuk membuat pilihan yang tepat, pakar menasihatkan terlebih dahulu untuk mengetahui yang mana ciri-ciri utama untuk anda.

Jika harga dan hygroscopicity, pilih blok buih, dan jika, misalnya, rintangan fros dan penyusutan, maka, adalah jelas lebih baik bagi anda untuk memberi keutamaan kepada produk konkrit berudara.

Add Your Comment

62 − 60 =