Back to all Post

Penoblock dan perbezaan gasblock

Foamblocks dan blok gas, persamaan dan perbezaan

Dalam pembinaan bertingkat rendah, blok buih dan blok gas menjadi semakin popular, perbezaan antara mereka kelihatan tidak penting. Walau bagaimanapun, walaupun persamaan (berat badan yang agak rendah, kelajuan pemasangan), perbezaan antara batu bata selular jauh lebih besar. Mengetahui ciri-ciri setiap bahan, lebih mudah untuk membuat pilihan antara mereka dan mewujudkan sistem yang sesuai untuk haba dan kalis air bangunan.

Bahan mentah untuk konkrit busa adalah penyelesaian simen, pasir dan air. Dengan memperkenalkan agen berbuih dan pencampuran konkrit, gelembung udara muncul, sel-sel tersebut ditutup. Selepas menuang ke dalam acuan, konkrit busa menguatkan secara semula jadi. Pencengkaman utama berlangsung 4 jam, kemudian blok dimuatkan ke palet dan dikeringkan selama 2 hingga 3 minggu. Selepas itu, anda boleh meletakkan dinding dari mereka, tetapi mereka mendapat kekuatan penuh dalam tempoh 6 bulan. Blok siap adalah cahaya, mereka tidak menyerap air, mempunyai kekonduksian haba yang rendah dan peranti kalis bunyi yang baik

Konkrit berudara dihasilkan dengan memperkenalkan serbuk aluminium ke dalam campuran kapur, pasir kuarsa, simen dan air - sambil membusukkan larutan membentuk hidrogen. Selepas pencampuran dan masa pegangan tertentu, array dipotong ke dalam blok, dari mana air tetap disejat oleh kaedah autoklaf (di bawah tekanan 13 atmosfera). Selepas itu kesediaan bahan untuk pemasangan adalah 100%. Blok gas menyerupai span - liang-liang di dalamnya terbuka kepada penembusan air dan udara.

Blok gas dan blok buih, perbezaan ciri-ciri teknikal

Memilih bahan untuk dinding, pertama sekali memberi perhatian kepada sifat haba dan kekuatannya, ketahanan terhadap fenomena atmosfera, keramahan alam sekitar.

 • Ketumpatan dan kekuatan. Untuk pembinaan persendirian, blok konkrit berudara dengan kepadatan 400 hingga 600 kg / m3 (untuk dinding luaran) dan 200 hingga 500 kg / m3 (untuk sekatan) digunakan. Kekuatan bahan yang membolehkan penggunaannya walaupun mendirikan dinding menanggung beban di bangunan tidak lebih tinggi daripada 3 tingkat, sebagai contoh, berudara konkrit D500 menahan beban 34 kg / cm2.

Blok buih mempunyai parameter ketumpatan dari 400 hingga 800 kg / m3, tetapi tidak stabil, disebabkan oleh taburan sel yang tidak sekata. Contohnya, kepadatan jenama D500 berkisar antara 450 hingga 550 kg / m3, dan beban maksimum yang dibenarkan adalah 9 kg / cm2.

 • Ciri-ciri penebat haba. Semakin tinggi kepadatan konkrit berudara, semakin banyak haba ia berlalu: jenama D400 mempunyai kekonduksian terma 0.095 W / m oC, dan D800 hampir dua kali ganda.

Blok buih penebat struktur dan haba mempunyai penunjuk yang lebih tinggi: 0,15 - 0,29 W / m o. Pengiraan menunjukkan bahawa untuk penjimatan tenaga yang sama, dinding konkrit berudara dan konkrit busa D500 mempunyai ketebalan masing-masing 36 dan 65 cm.

 • Hygroscopicity. Menurut penunjuk ini, perbezaan di antara blok buih dan unit gas paling jelas. kemasan luaran berudara dinding konkrit dijalankan hanya pada akhir proses basah di rumah kepada unit daripada kering, rendam dalam air - atau retak plaster mungkin berlaku.

  Blok buih berjaya digunakan untuk pembinaan dalam iklim lembap, mereka boleh berdiri tanpa penamat luaran selama 2 hingga 3 tahun.

 • Keselamatan ekologi. Konkrit berudara mengandungi hanya komponen semulajadi. Tidak seperti itu, campuran konkrit busa boleh termasuk ejen berbuih sintetik - maka produk selesai mempunyai 4 kelas bahaya. Sekiranya gam tulang atau rosin pain digunakan, bloknya benar-benar selamat.
 • Harga. Disebabkan kesederhanaan teknologi, kos blok buih rendah - sehingga 2500 rubel / m3, blok gas jauh lebih mahal - sehingga 4000 rubel / m3.
 • Permohonan praktikal blok gas dan blok buih

  • Blok buih yang kurang tahan lama tidak diingini untuk dinding bangunan. Walaupun jenis autoclave konkrit busa bertahan beban 3 kali ganda lebih tinggi daripada bukan autoklaf dan boleh dibandingkan dengan kekuatan konkrit berudara.

  • Blok buih mengandungi lebih banyak simen dan lebih mudah terdedah kepada pengecutan.
  • Pada gazobloka lebih mudah untuk meletakkan plester: mereka mempunyai permukaan yang lebih halus.
  • blok konkrit diletakkan di atas penyelesaian simen berpasir, untuk mengisi penyelewengan - mengapa, untuk mengelakkan jambatan haba, adalah lebih baik untuk melakukan dua baris batu. Blok gas dipasang pada gam khas dengan sifat penebat haba yang tinggi dan penggunaan minimum (ketebalan jahitan - sehingga 5 mm)

  Membandingkan blok konkrit dan aerocrete (perbezaan antara mereka adalah agak tinggi), harus mengkaji ciri-ciri iklim dan projek rumah, untuk menilai keupayaan kewangan mereka - dan kemudian membuat pilihan muktamad bahan.

  1

  Tinggalkan komen

  Kandungan Maklumat umum Bahan penamat Jenis dan sifat Cahaya

  Kandungan Maklumat am: komposisi, ciri teknikal, skop aplikasi Kelebihan

  Kandungan Maklumat umum dan ciri tersendiri Jenis berpihak, bermaruah

  Kandungan Mengira bilangan gulung Bagaimana memilih gam yang betul Persediaan

  Kandungan Asal, komposisi, kelebihan dan kelemahan Kaedah pembasahan "Basah"

  Penoblok atau blok gas, apa yang perlu dipilih untuk membina sebuah rumah

  Apabila membina sebuah rumah adalah penting untuk memilih bahan yang betul, yang akan cukup kuat, ringan dan pada masa yang sama dapat menyimpan haba di rumah. Antara bahan binaan untuk pembinaan swasta, yang paling popular adalah blok gas dan blok buih. Perbezaan antara mereka, pada pandangan pertama, adalah tidak penting, tetapi penunjuk teknikal mereka jauh berbeza.

  Ciri-ciri perbandingan blok buih dan blok gas

  Konkrit bertetulang dan konkrit berudara rujuk kepada konkrit selular, dan mereka mempunyai struktur yang serupa. Tetapi terima kasih kepada komposisi bahan mentah yang berbeza dan teknologi pembuatan, blok sarang lebah mempunyai ciri-ciri dan ciri teknikal yang berbeza. Timbang perbezaan antara blok gas dan blok busa adalah penting untuk pilihan bahan bangunan yang betul. Perbezaan antara mereka perlu dikaji dengan teliti.

  Penunjuk utama yang membezakan bahan binaan ini adalah, untuk memudahkan analisis, ditabulasi.

  Blok buih diperbuat daripada konkrit busa, yang dibentuk secara mekanikal mencampurkan campuran konkrit dengan buih. Oleh itu, berat bahan sangat difasilitasi. Pori blok buih ditutup, yang menyumbang kepada rintangan air yang digantung.

  Komponen komposit blok buih:

  • Dimensi blok buih dan blok gas dipilih sama - 200h300h600 mm;
  • berat badan satu blok saiz yang sesuai - 22 kg;
  • ketumpatan bahan - (300 - 1200) kg / m3;
  • penyerapan air - 14%;
  • kekonduksian terma - (0,1 - 0,4) W / m * K;
  • rintangan fros - 35 kitaran;
  • kekuatan mampatan - (0.25 - 12.5) Mpa;
  • penggunaan bahan - (21 - 27) pcs / m3.

 • Tahap kekonduksian haba yang rendah. Ini membolehkan anda tidak terlepas sejuk dan panjang untuk menjaga haba di dalam bilik. Kekonduksian haba blok buih adalah lebih rendah daripada kebanyakan bahan binaan.
 • Berat ringan. Berat blok konkrit busa jauh lebih rendah dari bahan binaan lain pada jumlah yang sama, walaupun blok gas lebih ringan. Hartanah ini membolehkan mengurangkan kos yayasan, sejak itu ia adalah mungkin untuk mengurangkan kekuatan dan kelantangannya. Juga, bahan sekeping ringan lebih mudah untuk mengangkut dan melekapkan.

 • Kekuatan yang tinggi. Apabila menggunakan blok jenama D900, kemungkinan untuk membina dinding beban dari blok buih untuk rumah tiga tingkat. Untuk bangunan bertingkat tinggi, struktur beban galas yang diperbuat daripada bahan lain digunakan.
 • Mikroklimat. Oleh kerana kekonduksian haba yang rendah dan rintangan kelembapan, konkrit buih membentuk iklim mikro yang selesa di dalam rumah. Ini difasilitasi oleh keupayaan untuk memberi dan mengambil kelembapan dan dengan itu mengawal tahap kelembapan di dalam bilik.
 • Baik menahan suhu yang rendah, walaupun frosts teruk tidak mengerikan untuknya.
 • Rintangan kebakaran. Struktur galas yang diperbuat daripada konkrit busa mampu menahan suhu tinggi dan terdedah kepada api terbuka selama lebih dari 4 jam. Pada masa yang sama, ia tidak kehilangan kapasiti galasnya.

 • Keserasian ekologi. Bahan ini terbuat dari komponen mesra alam, dan busa dibentuk dengan protein atau agen meniup sintetik yang tidak memancarkan bahan berbahaya. Di samping itu, struktur konkrit busa serupa dengan struktur plastik buih dan semua liang yang diasingkan.
 • Kebolehpercayaan. Bahan tidak membusuk.
 • Rintangan kelembapan. Terima kasih kepada sel terlindung, konkrit berudara mempunyai ketahanan kelembapan yang baik.
 • Kemudahan pemprosesan. Penoblok mudah dilihat dan dibor tanpa menggunakan peralatan khas dan kos fizikal yang besar.
 • Pengecutan daripada blok buih boleh sehingga 3 mm per meter ketinggian dinding. Terutama harta ini diwujudkan jika teknologi membuat bahan sepotong telah dilanggar.
 • Keupayaan untuk menyerap blok buih lembapan dan keperluan perlindungan tambahan mereka. Kebarangkalian kecil masalah itu wujud, anda mungkin perlu melakukan penambahan tambahan.
 • Jika rosak, cip di sudut-sudut blok. Itulah sebabnya, ia mesti diangkut pada palet dalam pakej dan dipindahkan dengan berhati-hati ke tempat kerja.

 • Jika dinding blok buih perlu memacu kuku atau dowel, ia tidak akan melekat. Untuk tujuan ini, perlu menggunakan ukiran khas dari plastik ABC.
 • Kerana kesederhanaan pembuatan, ia berkembang secara meluas penghasil penghasil blok buih. Sekiranya pembelian bahan tersebut, ciri teknikalnya tidak sesuai dengan parameter kilang. Pada pandangan pertama adalah sukar untuk menentukan batch blok busa yang kilang.
 • Blok gas dibuat dalam autoklaf dari konkrit berudara. Ia terbentuk kerana tindak balas kimia, akibat daripada gas dilepaskan. Dalam struktur konkrit berudara, banyak retakan kecil dicipta di bawah tindakan gas yang keluar, oleh itu bahan tersebut Melangkah udara dan kelembapan.

  Komponen aerocrete komposit:

  • dimensi keseluruhan blok konkrit berudara - 200x300x600 mm;
  • berat badan satu blok saiz yang sesuai - 18 kg;

 • ketumpatan bahan - (300 - 1200) kg / m3;
 • penyerapan air - 20%;
 • kekonduksian terma - (0,1 - 0,4) W / m * K;
 • rintangan fros - 35 kitaran;
 • kekuatan mampatan - (0,5 - 25) Mpa;
 • penggunaan bahan - (21 - 27) pcs / m3.
 • Kekuatan. Walaupun konkrit berudara bukan bahan yang paling tahan lama, ia adalah lebih daripada cukup untuk berat badannya.
 • Ringan. Anda boleh dengan mudah menghantar bahan sepotong ke tapak kerja tanpa banyak usaha.
 • Kemudahan pemprosesan. Konkrit berudara mudah dilihat dan gerudi walaupun dengan alat tangan.
 • Penebat haba. Pekali kekonduksian terma adalah cukup rendah yang membolehkan ia menyimpan haba di dalam bilik semasa musim sejuk dan tidak ketinggalan pada hari-hari musim panas.
 • Rintangan kebakaran. Bangunan yang didirikan dari blok gas mempunyai keselamatan kebakaran I dan II.

 • Ciri-ciri kalis bunyi, kerana peraturannya agak tinggi, namun ia bergantung kepada jenama bahan dan ketebalan struktur.
 • Keserasian ekologi. Ketoksikan bahan adalah jauh lebih rendah daripada piawaian yang sedia ada.
 • Kebolehpercayaan. Blok gas tidak membentuk jamur, reput atau acuan.
 • Penyerapan air yang tinggi. Atas sebab ini, plaster fasad tidak berfungsi dengan baik di permukaan dinding. Untuk memastikan lekatan yang mencukupi, permukaan dinding mesti dirawat dengan primer penembusan yang mendalam.
 • Kerja keras pada lenturan. Adalah penting bahawa asas itu boleh dipercayai dan tidak mengecut. Jika tidak, dinding mungkin retak.
 • Masalah besar ialah memperbaiki sesuatu di dinding dari blok gas. Untuk ini anda memerlukan pengikat khas.
 • Unsur-unsur logam, dipasang di dalam dinding yang terbuat dari konkrit berudara, bertanggungjawab untuk pengoksidaan.
 • Memandangkan konkrit berudara baru-baru ini telah digunakan dalam pembinaan, adalah mustahil untuk menguji kehidupan bahan tersebut.
 • Teknologi pembuatan bahan-bahan ini

  Proses pembuatan blok konkrit busa:

  1. Dalam sebuah pengadun konkrit perindustrian simen dan pasir dicurahkan mengikut bahagian yang dikehendaki. Awalnya ditimbang semua komponen yang diperlukan untuk pembuatan produk. Bergantung kepada proporsi pasir dan simen, gred kekuatan dari D400 hingga D1000 ditentukan. Semakin tinggi tanda konkrit busa, bahan yang lebih kuat dan lebih besar.
  2. Jumlah air yang diperlukan ditambah kepada campuran kering untuk mendapatkan penyelesaian konsistensi yang diingini.
  3. Komposisi bercampur-campur sebelum membentuk konsistensi homogen.

 • Apabila penyelesaian sudah siap, buih akan ditambah kepada pencampur industri.
 • Campuran campuran simen-pasir dengan buih dilakukan.
 • Apabila penyelesaian sudah siap, ia dituangkan ke dalam acuan.
 • Selepas acuan telah diisi, berdiri sehingga 4 jam, Pada masa ini, tetapan permulaan berlaku.

 • Selepas 4 jam, acuan dimuatkan dan diangkut ke tempat di mana konkrit busa akan kering dalam keadaan atmosfera semulajadi. Untuk tiga minggu bahan mencapai kekuatan yang mencukupi untuk mendirikan struktur galas bangunan.
 • Kekuatan yang tersisa diperoleh selama enam bulan akan datang. Pada masa akan datang, kekuatan bahan hanya meningkat. Proses ini berlangsung selama 50 tahun.
 • Teknologi pembuatan blok konkrit berudara:

 • Simen, pasir kuarza dan kapur dosed dalam bahagian yang dikehendaki. Semua komponen direndam dalam pengadun khas dan dicampur dengan teliti.
 • Kepada campuran kering tambah serbuk aluminium dan air dalam kuantiti yang diperlukan.
 • Setelah mencampurkan dengan teliti, komposisi ditenggelamkan dalam acuan.
 • Dalam masa beberapa jam, dia mempertahankan dirinya selama tempoh ini terdapat tindak balas kimia, akibat daripada karbon dioksida dibebaskan. Reaksi berlaku akibat daripada interaksi air dengan serbuk aluminium. Kerana proses kimia pori-pori terbentuk, dan bahan meningkat dalam jumlah. Semasa masa penentuan, penetapan awal bahan berlaku.

 • Selepas penetapan awal, jisim separa pepejal terbentuk. Dari sini, blok khas dipotong menjadi blok mengikut saiz. Teknologi ini membolehkan anda melakukan pemotongan yang sangat tepat. Bahan pemangkasan dikumpulkan, dipulih semula dan dipotong lagi.
 • Bahan hirisan dihantar ke autoklaf, di mana selama beberapa jam pada tekanan 11.5 atmosfera blok dikukus pada suhu 180 darjah. Apabila mengukus di bawah tekanan dalam autoklaf, bahan sekeping memperoleh kekuatan sepenuhnya.
 • Di outlet dari autoklaf, blok gas disusun pada palet dan dilindungi untuk mengelakkan kelembapan daripada masuk. Di negeri ini, bahan dihantar untuk dijual.
 • Secara berasingan, kita perhatikan bahawa peralatan untuk membuat blok konkrit berudara agak rumit dan mahal.

  Setelah mempelajari apa blok gas dan blok buih terdiri daripada, ciri-ciri teknikal mereka, teknologi pengeluaran dan perbezaan, lebih mudah untuk menentukan apa yang hendak dibina rumah atau dacha. Apakah bahan yang harus saya pilih untuk membina blok buih atau bangunan blok gas? bergantung kepada keperluan teknikal dan kemungkinan kewangan pemilik rumah akan datang.

  Tidak jumpa jawapan dalam artikel itu? Maklumat lanjut mengenai topik ini:

  Tambah komen Balas balasan

  Bahan binaan

  Sistem pemanasan

  Bangunan

  Apa yang lebih baik - blok buih dan blok gas

  Dalam proses pembinaan, anda mesti sentiasa memilih teknologi pembinaan, parameter reka bentuk dan bahan yang digunakan. Dari pemilihan yang betul bergantung kepada ciri-ciri bangunan masa depan, dan terutamanya apabila ia datang kepada pembinaan dinding. Pasarannya kaya dengan tawaran, namun kelihatan pembina semakin bergegas ke blok buih dan blok gas. Tidak seperti profesional, tidak semua orang memahami perbezaan antara bahan-bahan ini, jadi kami akan menerangkan ciri-ciri mereka dengan lebih lanjut dan membuat perbandingan.

  Ciri utama bahan

  Perbezaan struktur

  Blok busa adalah batu asal buatan. Ciri utamanya ialah kehadiran ejen berbuih khas dalam struktur, yang ditambah semasa pembuatan. Dengan pertolongannya dalam campuran simen, pasir dan air, liang khas dibentuk, supaya ciri-ciri yang diperlukan dicapai.

  Untuk menjalankan proses pengeluaran, tidak perlu syarat khas, kecuali hakikat bahawa ruang yang cukup diperlukan untuk menempatkan acuan. Campuran akhir dicurahkan dan berada di sana sehingga menjadi kuat. Kelebihan utama blok buih:

  • Keupayaan untuk melangkaui wap.
  • Jisim kecil.
  • Kekonduksian terma yang rendah.
  • Rintangan fros yang tinggi.
  • Kualiti kalis bunyi yang sangat baik.
  • Penyerapan air yang lemah.

  Pemasangan blok buih

  Bagi blok gas, komposisinya lebih pelbagai berbanding dengan pendahulunya. Strukturnya juga mempunyai liang-liang, tetapi serbuk aluminium digunakan untuk pembentukannya - ia bertindak balas dengan bahan-bahan lain untuk membentuk gas. Kapur, simen Portland, air, bahan kimia dan pasir kuarza juga digunakan untuk menghasilkan blok konkrit berudara.

  Pengeluaran blok gas adalah proses teknologi yang rumit. Untuk pembuatan blok, syarat khas mesti dipenuhi: kelembapan yang diperlukan, serta suhu dan tekanan tinggi. Teknologi ini bertujuan untuk mendapatkan unsur-unsur bagi pembinaan dinding dengan kekuatan tinggi, ketahanan dan kebolehpercayaan. Di samping kelebihan ini, blok konkrit berudara berbeza:

  • Berat ringan.
  • Rintangan kebakaran yang tinggi.
  • Kemudahan pemprosesan.
  • Kemudahan pengangkutan dan pemasangan.

  Pemasangan konkrit berudara untuk gam

  Kedua-dua bahan dipilih kerana berat badannya yang rendah, ciri-ciri tahan api yang sangat baik dan keramahan alam sekitar. Tetapi apabila membeli blok, anda mesti sentiasa menyemak dokumen pensijilan. Sesetengah pengeluar boleh menggunakan komponen berbahaya dalam pengeluaran, dan dokumen mengesahkan pematuhan dengan GOST - jaminan bahawa fabrikasi bahan itu dilakukan mengikut semua peraturan.

  Adakah lebih baik memilih blok gas atau buih?

  Kedua-dua bahan selepas pembuatan mempunyai kesamaan dari segi penampilan dan struktur dalaman. Pengilangan mereka dikawal oleh satu dokumen normatif GOST. Tetapi masih ada perbezaan antara gesobeton dan busa konkrit.

  Teknologi pengeluaran blok gas agak rumit, oleh itu, pengeluaran hanya mungkin dalam keadaan tumbuhan. Ini memberi kesan positif kepada ketepatan borang, tetapi memperkenalkan beberapa batasan dalam ketersediaan saiz yang ada.

  Penoblock mudah dihasilkan dengan tangan anda sendiri dan selalunya proses ini dilakukan secara langsung di tapak pembinaan. Kesederhanaan pembuatan membolehkan untuk menerima blok dengan konfigurasi dimensi mana-mana.

  Dari segi kekonduksian terma, satu blok beton busa menang. Ia mempunyai struktur berliang kepadatan rendah. Tetapi ini memberi kesan negatif kepada kemungkinan penggunaannya - tidak disyorkan untuk digunakan untuk pembinaan dinding beban atau bahagian-bahagian struktur yang akan dikenakan beban berat.

  Konkrit buih akan memastikan haba struktur, tetapi ia akan kehilangan dari segi kekuatan dan ketahanan konkrit berudara.

  Seperti yang telah disebutkan, blok gas mempunyai kekuatan yang lebih tinggi. Sudah tentu, kekuatan diisytiharkan kedua-dua bahan boleh berada dalam julat 300-1200 kg / m3, tetapi jika kita menilai parameter kekuatan, blok buih tidak boleh menimbulkan keyakinan penuh dalam kebolehpercayaan. Apabila menghasilkannya, agen meniup kualitatif mesti digunakan, yang sering digantikan oleh pengeluar untuk lebih murah, yang dengan ketara mengurangkan ciri-ciri blok: indeks kekuatan di bahagian-bahagian yang berbeza dari unsur bangunan boleh sangat berbeza. Bagi blok gas, strukturnya sentiasa homogen, yang menjamin kekuatan yang sama pada keseluruhan permukaan blok.

  Penggunaan blok buih mempunyai satu kelebihan penting - kos yang kecil. Dalam pengeluarannya, bahan mentah yang murah digunakan dan tidak perlu menyediakan syarat khusus untuk pembuatan. Tetapi kekuatan yang tidak mencukupi meningkatkan penggunaan bahan, yang boleh menjejaskan kos dengan cara yang negatif. Juga untuk sekumpulan blok dari konkrit busa penyelesaian digunakan, dan pada pemasangan konkrit berudara - gam. Permohonan kedua adalah lebih menjimatkan dan pemasangan lebih cepat.

  Struktur konkrit berudara mengingatkan span, oleh itu ia menyerap kelembapan dengan sempurna. Peserta dalam hal ini mempunyai ketahanan yang lebih besar terhadap penyerapan kelembapan. Tetapi jangan lupa bahawa semua bahan berliang memerlukan penamat permukaan dengan salutan pelindung khas, selepas lukisan, sukar untuk melihat perbezaan asas.

  Bagi rintangan fros, konkrit berudara lebih mampu menahan kesan suhu rendah.

  Tidak masuk akal untuk membandingkan penunjuk ini. Kedua-dua bahan, terima kasih kepada struktur berliang, dengan sempurna mengalir udara dan menahan penyebaran api. Mereka tidak mudah terbakar, jadi ia boleh digunakan dengan selamat untuk pembinaan dinding beban.

  Jadi apa yang lebih baik ialah busa atau blok gas?

  Pilihan terbaik boleh dipilih hanya selepas analisis yang teliti terhadap struktur struktur struktur dan ciri-ciri zon iklim di mana rumah itu akan dibina. Antara bahan terdapat perbezaan kos, kekonduksian haba, kekuatan, rintangan fros, dll. Ia hanya boleh dikatakan bahawa penggunaan blok buih membolehkan anda menjimatkan bahan itu sendiri dan penebat, dan blok gas dapat memastikan operasi yang berterusan struktur.

  Untuk membahagikan bahan menjadi yang terbaik dan yang terburuk hanya boleh berdasarkan kepada keperluan untuk objek bangunan tertentu. Kedua-duanya telah menemui aplikasi yang luas dalam pembinaan rumah, jadi meyakinkan keutamaan konkrit akan salah.

  Add Your Comment

  41 + = 42