Penoblok sendiri di rumah

Bagaimana untuk membuat konkrit buih sendiri?

Bermula pembinaan, pemilik masa depan rumah itu cuba mengurangkan kos bahan binaan dengan segala cara yang mungkin. Kos rendah biasanya tidak termasuk kualiti bahan yang digunakan, jadi ada masalah - secara kualitatif atau murah. Blok buih telah menjadi sangat popular di industri pembinaan kerana kemudahan penggunaannya dan ciri-ciri mereka, yang membuat bahan ini paling sesuai untuk pembinaan. Kos busa berbuih tinggi yang tinggi menyebabkan penyebaran amalan pembuatan bahan binaan bebas. Pembuatan blok buih di rumah membolehkan bukan sahaja mengurangkan kos secara ketara, tetapi juga untuk mendapatkan bahan yang kurang berkualiti untuk pembinaan bilik panas.

Bagaimana untuk membuat konkrit busa?

Menggunakan peralatan yang diperlukan adalah mungkin untuk mengatur pengeluaran di rumah. Pengeluaran blok buih memerlukan pelaksanaan teknologi yang tepat, pematuhan dengan perkadaran komponen pencampuran. Sekiranya anda membuat keputusan untuk menjimatkan blok buih selesai, menjadikannya sendiri, anda perlu tahu bahawa teknologi pembuatan konkrit busa rumah mempunyai beberapa ciri:

 • Gunakan simen tulen, jenama - dari 400 ke atas.
 • Foam ditambah terakhir, apabila komponen yang lain dicampur dengan konsistensi seragam.
 • Kualiti busa selesai boleh diperiksa dengan cara yang mudah - meletakkannya dalam baldi dan flip bekas - buih tidak boleh bocor.
 • Konkrit separa keras dikeluarkan dari acuan dan dipotong menjadi blok berasingan. Dalam bentuk, campuran konkrit mesti sekurang-kurangnya 24 jam, dan selepas memotong blok dibenarkan kering pada palet selama 15 jam pada suhu 5 darjah.

Apa yang anda perlukan untuk menghasilkan konkrit buih berkualiti tinggi?

Untuk membuat konkrit buih dengan tangan mereka sendiri, ia akan memerlukan banyak masa, pelaburan wang. Untuk mengatur pengeluaran anda sendiri, anda memerlukan bahan dan peralatan khas:

 • pengadun konkrit;
 • bersih kering pasir;
 • simen berkualiti tinggi;
 • air bersih;
 • agen berbuih;
 • penjana buih;
 • borang.

Perumusan ini mempunyai banyak variasi, kualitinya berkadar terus dengan komponen asal.

Cara pengeluaran bebas

Pembuatan blok buih bermula dari pengiraan jumlah bekas, di mana penyelesaian siap akan dicurahkan. Berdasarkan parameter yang diperoleh, bilangan komponen yang dikehendaki dikira - untuk setiap 0.5 meter padu, 100 liter air dan 200 kg simen dan pasir yang disaring diperlukan.

Pertama, pasir dan simen bercampur-campur dalam pengadun konkrit, menggunakan penjana khas dan agen berbuih kimia, buih stabil disediakan dengan pengiraan 500 liter buih setiap 1 meter padu. Air tulen ditambah kepada simen dan pasir, dan kemudian dicampurkan dengan buih siap. Kebanyakan generator buih dilengkapi dengan pam khas, yang membolehkan buih dipam terus ke dalam drum pengadun konkrit.

Apabila semua komponen diletakkan di dalam pengadun konkrit, ia mestilah dicampur dengan sempurna. Ketumpatan bahan dikawal dengan menambah jumlah buih tambahan kepadanya. Penyelesaian yang disediakan dituangkan ke dalam acuan yang disediakan, dibenarkan kering. Blok kering dikeluarkan dari acuan, dibiarkan untuk masa pengeringan penuh. Proses pengeluaran mesti dilakukan pada suhu sekurang-kurangnya 5 darjah.

Ejen busa boleh dibeli di kedai khusus, atau dibuat di rumah. Untuk melakukan ini, anda memerlukan 150 g soda kaustik, 1 kg gulung, 60 g gam pertukangan. Komponen digabungkan, dipanaskan sedikit dan bercampur dengan massa homogen. Sebelum proses membuat buih, larutan selesai bercampur dengan air.

Bentuk untuk blok masa depan boleh dibuat daripada papan lapis atau kepingan logam. Pembuatan memerlukan penjagaan dan pematuhan ketat yang ketat - mereka mestilah betul secara geometri. Untuk mengelakkan kebocoran penyelesaian siap, mereka ditutup dengan polietilena. Selepas mengeluarkan blok, anda boleh segera mencurahkan penyelesaian seterusnya.

1

Harga kos sendiri

Kos buih busa buatan jauh lebih rendah daripada harga produk siap. Untuk menyediakan 1 meter padu bahan D600 anda perlu:

Untuk kos komponen, tambahkan kos elektrik yang digunakan oleh peralatan.

Kos utama masuk ke simen, komponen-komponen lain membuat seperempat daripada kos simen. Skala pelaburan kewangan juga dipengaruhi oleh kos peralatan khas, jika dikehendaki, ia boleh dibina secara bebas. Pemasangan, pemasangan - semua maklumat yang anda dapati dalam akses percuma. Sebaliknya, jika anda mempunyai sedikit pengalaman dalam pengeluaran konkrit busa - anda perlu percubaan untuk mendapatkan bahan yang memenuhi keperluan dan spesifikasi. Mungkin blok buih berkualiti mereka tidak akan datang dari percubaan pertama, anda perlu membelanjakan lagi untuk bahagian baru komponen.

Proses ini terdiri daripada tiga peringkat utama - penyediaan penyelesaian, pemutus oleh bentuk, pemotongan. Untuk menghasilkan blok buih berkualiti tinggi, anda perlu memahami ciri-ciri teknologi masing-masing.

Pertama sekali, campuran simen disediakan untuk kedua-dua konkrit biasa. Terutama memilih gred simen M400 atau M500. Pastikan pasir kering, bebas daripada kekotoran asing, kerang atau kerikil. Bagi air, paip biasa sesuai.

Konkrit siap dicampur ditambah dengan buih siap. Seperti yang dinyatakan sebelum ini, agen berbuih boleh dibeli di kedai, atau dibuat secara berasingan oleh resipi yang dinyatakan di atas. Campuran busa dan campuran konkrit dicampur dengan baik, penyelesaian siap boleh dicurahkan ke dalam acuan.

Sebelum meletakkan penyelesaian dalam bentuk yang disediakan, mereka mesti dilincirkan dengan agen bebas minyak khas. Terdapat dua kaedah pembuatan blok busa - pemutus, pemotongan. Kaedah pertama melibatkan penuangan penyelesaian konkrit ke dalam acuan berasingan. Selepas pengerasan, cukup untuk mengeluarkan blok selesai dan biarkan ia di palet untuk beberapa jam lagi. Kelemahan teknologi ini:

 • ubah bentuk logam mungkin;
 • kerosakan blok semasa proses pengekstrakan.

Pemasangan blok tidak sekata memakan masa yang lama, reka bentuk ini akan menjadi lebih rendah daripada kualiti. Kelebihan kaedah ini ialah, tidak seperti kaedah pemotongan, anda boleh menyimpan tanpa membeli peralatan untuk memotong.

Proses ini melibatkan memotong jubin konkrit yang bersifat integral ke dalam blok berasingan. Kelebihan kaedah ini:

 • blok secara geometrik tetap;
 • tepi lancar;
 • ketiadaan cip dan penyelewengan.

Antara kelemahan adalah seperti berikut:

 • peralatan mahal;
 • pilihan saat ini untuk sungai - dengan pengeringan lengkap rentetan boleh dipindahkan untuk pemotongan, runtuhan konkrit yang tidak cukup padat semasa proses pemotongan.

Nasihat profesional akan membantu mengelakkan masalah yang tidak dijangka dalam proses penghasilan blok buih di rumah. Untuk pembuatan bahan binaan berkualiti, pastikan cadangan berikut:

 • Acuan dibuat daripada papan lapis atau kepingan logam.
 • Sebelum mencurahkan larutan, merawat permukaan dalaman acuan dengan penyelesaian khas, kemudian balutkan acuan dengan polietilen.
 • Pengeringan dilakukan pada suhu optimum 50-60 darjah selama 2 hari.
 • Bahan dibuang selepas ia telah dikeringkan sepenuhnya.
 • Blok siap dibiarkan di palet untuk beberapa jam lagi, hanya selepas itu ia mungkin untuk memasangnya.

Dengan kemahiran yang diperlukan dan pendekatan yang betul untuk proses pembuatan, blok buih dihasilkan dengan cepat. Pembina yang paling profesional lebih suka membuat blok busa, menjimatkan wang, menerima kepuasan moral dari proses itu.

Pengeluaran rumah konkrit busa membantu mengurangkan kos bahan binaan dengan ketara. Proses pembuatan mudah, keadaan utama adalah pematuhan yang jelas dengan arahan. Kos blok tersebut bergantung kepada pilihan komponen, harga mereka.

Cara membuat blok buih di rumah: teknologi pembuatan

Pasar moden bahan bangunan dan perkhidmatan banyak diisi dengan pelbagai jenis tawaran. Tetapi walaupun ini, sesetengah pemilik rumah lebih suka semua yang mereka boleh lakukan sendiri. Ini melibatkan penciptaan konkrit busa.

Dalam artikel ini, kami akan cuba untuk mengetahui betapa menguntungkan bagi tuan rumah seperti pengeluaran. Dan sememangnya, pertimbangkan persoalan bagaimana membuat blok busa dengan tangan anda sendiri.

Kelebihan dan kekurangan pengeluaran bebas

Pada pandangan pertama, penciptaan blok buih yang bebas adalah latihan yang menguntungkan. Tetapi, malangnya, tidak semuanya sangat mudah. Memutuskan untuk membuat blok di rumah, pemilik perumahan pasti akan menghadapi beberapa masalah.

Mari kita mulakan dengan masalah peralatan perkilangan. Berfikir tentang cara membuat penoblok sendiri, anda perlu terlebih dahulu memperoleh semua peranti yang diperlukan.

Mereka perlu dibeli atau dibuat secara bebas oleh lukisan yang terdapat di Internet. Pada masa ini, unit mudah alih untuk pengeluaran unit tersebut dijual. Tetapi kos mereka tidak kecil. Oleh itu, anda perlu melakukannya sendiri.

Pemasangan untuk penciptaan blok buih

Mencari lukisan di Internet, pastikan untuk memberi perhatian kepada ulasan mereka yang telah menggunakannya.

Lagipun, mungkin ada kesilapan dalam skema, kerana peranti yang dipasang pada mereka tidak akan berfungsi.

Masalah seterusnya bagaimana membuat blok busa berkaitan dengan ciri-ciri teknologi penghasilan bahan ini. Untuk mendapatkan produk kekuatan dan ketumpatan yang diperlukan, anda perlu mencuba banyak dengan beberapa parameter.

 • dos komponen;
 • masa menguli;
 • tempoh penginapan di tapak kerja;
 • perintah pengeringan.

Akibatnya, kos eksperimen untuk menghasilkan konkrit busa boleh agak ketara. Tetapi, bagaimanapun, jika anda berterusan, rajin dan tekun, maka anda boleh melakukannya. Dan untuk ini, anda perlu mengkaji keseluruhan proses membuat blok, yang anda akan diberitahu dengan arahan di bawah.

Peringkat kerja dan peralatan yang diperlukan

 1. penyediaan penyelesaian foamer;
 2. menyusun komposisi pasir simen;
 3. Casting konkrit dengan bentuk dan pengeringan

Borang untuk blok

Jangan lupa tentang komponen yang diperlukan, kerana ini adalah apa yang buih busa dibuat:

Sebagai tambahan kepada semua perkara di atas, kami juga memerlukan ruang untuk pengeringan.

Jika anda ingin mendapatkan bahan kepadatan sederhana, maka simen dengan pasir perlu diambil dalam nisbah 1: 1.

Bagi penukar, maka untuk 1 kg simen ia perlu diambil 3-4 gram.

Penyediaan penyelesaian busa

Untuk membuat blok, kami memerlukan agen berbuih. Kami mengesyorkan membeli versi sintetik, misalnya, Arekom-4.

Sekiranya harganya mengelirukan anda, maka cecair ini boleh dibuat sendiri.

Untuk ini kita perlukan:

 • 150 gram soda kaustik;
 • 1 kg gandum;
 • 60 gram gam pertukangan.

Kami mengisar komponen-komponen ini dan memanaskannya, terus mengaduk, sehingga kami memperoleh jisim homogen. Kemudian, untuk mendapatkan penyelesaian kerja, kita memerlukan penjana buih. Dengan itu, tumpuan kami akan dihubungkan dengan air.

Pencampuran komposisi pasir simen

Ini berlaku dalam susunan berikut:

 1. mengambil gred simen portland M400 - ia bercampur dengan pasir dalam nisbah 1: 3. Zarah pasir sepatutnya saiznya kecil. Kehadiran tanah liat atau perkara asing lain tidak dibenarkan;
 2. sedikit demi sedikit tambah air, kacau campuran - mengambil kira bahawa air tidak boleh mempunyai campuran asid atau garam. Jika kriteria ini dipenuhi, air paip biasa boleh digunakan;
 3. kemudian tambah 400 g ejen meniup;
 4. selepas itu, benar-benar mencampurkan segalanya, tambah 200 g pengeras - dan beberapa minit terus mencampurkan dalam pengadun konkrit.

Untuk menyediakan komposisi, kami menggunakan pengadun konkrit

Ini adalah tindakan utama dalam cerita tentang bagaimana membuat blok buih di rumah. Sekarang pergi ke peringkat akhir.

Berbuih dengan bentuk dan pengeringan

Prosedur tindakan selanjutnya adalah seperti berikut:

 1. Campuran yang disediakan dicurahkan ke dalam acuan, di mana kami meninggalkannya selama dua hari untuk pengeringan. Selepas tempoh ini, kami melepaskan acuan dan mengisinya dengan penyelesaian baru;

Dalam foto - mencurahkan campuran mengikut bentuk

Borang tidak perlu dibeli.

Mereka boleh dibuat secara berasingan daripada papan lapis atau besi lembaran.

Sebelum mencurah bilyar Papan lapis hendaklah ditutup dengan polietilena, dan papan lapis dengan bahan khas.

Ini akan memudahkan pengekstrakan berikutnya blok siap.

 1. Selepas pengeringan, blok disusun pada palet, di mana mereka akan ditempatkan sebelum permulaan kerja pembinaan.

Bahan ini menyumbang kepada kesenangan dan kehangatan dalam bangunan yang dibina dengannya

Penciptaan sendiri blok buih untuk pembinaan di rumah tidak boleh dipanggil pekerjaan yang menguntungkan. Lagipun, untuk pengeluaran bahan ini, anda perlu mendapatkan peralatan terlebih dahulu. Dan, sebagai tambahan, menghabiskan banyak usaha dan kewangan dalam proses pembelajaran teknologi blok buih pembuatan.

Untuk membuatnya, anda memerlukan penjana busa, mixer konkrit dan acuan untuk menuang. Dalam proses membuat bahan, anda perlu mengikuti arahan yang diterangkan di atas. Penyempurnaan keadaan ini akan membantu anda mendapatkan blok buih yang berkualiti.

Dalam video dalam artikel ini, anda akan menemui maklumat tambahan mengenai topik ini.

Penobloki dengan tangan sendiri pada peralatan buatan sendiri - bagaimana untuk melakukannya?

Produk yang diperbuat daripada konkrit busa digunakan secara aktif oleh pemaju untuk membina sekatan bilik udara dan rumah persendirian. Jika dikehendaki, blok buih boleh dibuat secara berasingan, yang membolehkan anda mengurangkan kos aktiviti pembinaan dengan ketara.

Konkrit busa - bahan moden dengan banyak kelebihan operasi

Penoblocks disebabkan oleh beberapa ciri unik yang sesuai untuk pembinaan bangunan rendah. Produk yang diperbuat daripada konkrit busa dicirikan oleh:

 • Keserasian ekologi yang tinggi. Mereka terdiri daripada semulajadi, komponen yang benar-benar selamat.
 • Potongan penebat haba yang sangat baik. Blok terdiri daripada konkrit selular yang diisi dengan udara. Struktur bahan ini tidak membenarkan mendapatkan haba di dalam rumah pada musim panas dan tidak mengeluarkan haba di luar pada musim sejuk.
 • Kemudahan pemasangan. Blok buih mudah diproses, dipotong ke saiz dan dipasang dengan tangan.
 • Kebolehpercayaan operasi. Bahan ini tidak takut dengan kesan kimia, ia juga menentang pemendakan atmosfera.
 • Keselamatan kebakaran. Pemisahan blok busa tebal 15-cm tidak menyala selama 3-4 jam.
 • Peningkatan kekuatan dan berat badan yang rendah. Berat produk konkrit busa adalah 2.5 kali lebih rendah daripada bata biasa. Disebabkan ini, beban minimum adalah pada asas bangunan. Anda boleh menyimpan banyak pada susunan asas. Blok buih kekuatan tinggi menyediakan beban mampatan sehingga 100 kilogram per sentimeter padu.

Konkrit busa terkenal kerana kekuatannya yang tinggi dan berat badan yang rendah

Juga, di antara merit konkrit busa, kami perhatikan penebat hingar yang sangat baik dan peningkatan indeks ketidakstabilan. Terima kasih kepada harta yang terakhir, proses pembuatan blok itu dengan tangan mereka sendiri dipermudahkan dan menjadi mudah diakses oleh kebanyakan tukang domestik.

Peralatan untuk pengeluaran blok buih - apa yang diperlukan?

Konkrit busa dihasilkan di rumah menggunakan teknologi mudah. Peranti dan unit berikut digunakan untuk pelaksanaannya:

 • penjana buih;
 • pemampat;
 • pengadun konkrit;
 • pam;
 • borang.

Anda boleh membuat penjana buih dengan tangan anda sendiri. Prinsip pengendalian peranti sedemikian adalah asas. Campuran pekat buih dihantar ke ruang pencampuran pada sudut 90 darjah, di mana ia bercampur dengan aliran udara. Daya tekanan bertindak pada penyelesaiannya. Campuran diberi kepada muncung khas (ia mempunyai bentuk yang dipotong). Di dalamnya, komposisi pertama dimampatkan, dan kemudian berkembang. Kemudian penyelesaian di bawah tekanan dipasangkan ke dalam kartrij istimewa, di mana busa diperolehi.

Untuk membuat penjana buatan sendiri mesti dibeli dan disambung secara siri (melalui gandingan) elemen ini - mengunci dan melaraskan injap untuk bekalan udara dan campuran mencampurkan ruang, muncung dipenggal (kedai dalam peranti jualan yang dipanggil Laval) dengan diameter 1 cm, penopatron. Muncung muncung dengan mesin basuh dan benang juga diperlukan. Sesetengah tuan menggunakan mesin basuh jet bukannya muncung Laval. Tetapi ia adalah lebih baik untuk tidak berbuat demikian kerana penunjuk kecekapan penjana buih boleh dikurangkan dengan 20-40%.

Fungsi menjana buih buatan sendiri berfungsi dari pemampat. Anda memerlukan peranti yang memberikan tekanan sekitar 5.5-6 atmosfera, dengan kapasiti sekurang-kurangnya 0.5 meter padu sejam. Secara langsung, pekat busa dibenarkan untuk disediakan dalam bekas berasingan dengan kapasiti 150-200 liter. Campuran diberi kepada penjana oleh mana-mana pam isi rumah.

Penjana busa boleh dibeli di mana-mana kedai pembinaan

Jika anda tidak mahu bersusah payah dengan penjana stim buatan sendiri, anda boleh membelinya di kedai pembinaan khusus. Kos peralatan tersebut agak berpatutan. Tetapi masuk akal untuk melakukan bentuk sendiri. Mereka boleh diperbuat daripada kepingan papan lapis kalis air, yang pasti untuk menampung bingkai logam atau kepingan ketebalan logam kira-kira 3.5 bentuk cm -. Ini adalah satu kotak biasa saiz yang anda mahu. Tentukan terlebih dahulu berapa blok yang dirancang untuk satu peralihan. Teruskan dari ini, ketatkan borang yang diperlukan. Penggunaan berulang mereka tidak dibenarkan.

Blok apa yang dibuat - perkadaran bahan

Produk konkrit buih untuk pembinaan rumah persendirian dibuat daripada simen, pasir (hancur atau semula jadi), pengeras dan frother. Terdapat nuansa. Simen mestilah berkualiti tinggi (gred M-400, M-500) tanpa sebarang kekotoran asing. Kapasiti yang disyorkan pasir per meter padu ialah 600 kg. Anda boleh mengurangkan kos membuat blok. Untuk melakukan ini, gunakan skrining bukan pasir.

Frother mudah dipesan di kedai yang menjual bahan binaan. Benar-benar bersedia dengan tangan anda sendiri. Ia perlu mencampurkan 60 g gam pertukangan, 150 g natrium hidroksida dan 1000 gram rosin dan memanaskan komponen ini. Pemanasan dilakukan sehingga komposisi menjadi sangat homogen dalam konsistensi. Hardener perlu dibeli siap. Bebas untuk melakukannya adalah sukar dan tidak praktikal.

Untuk memperoleh satu meter padu konkrit buih berkualiti tinggi (dengan kepadatan sekurang-kurangnya 600 kg / cc), perlu mengambil komponen dalam bahagian berikut:

 • pasir (saringan) - 200 kg;
 • simen - 320 kg;
 • pengeras - seperti yang disyorkan oleh pengilang;
 • agen berbuih - 1,2-1,5 l.

Air (menggunakan air biasa) ditambah dalam jumlah 100-110 liter.

Penghasilan sendiri konkrit busa - skim dan ciri umum

Langkah pertama adalah mengisi pengadun konkrit dengan jumlah pasir, simen dan air yang sesuai. Hidupkan unit dan tunggu komposisi seragam. Selepas itu, dapatkan busa (di buih buatan sendiri atau kilang buih kilang), tambahnya kepada pengadun konkrit, isi kelantangan pengeras yang diperlukan. Campurkan lagi selama beberapa minit. Tempoh pengadukan selama lebih dari 3-4 minit tidak dibenarkan. Semakin lama komposisi bercampur-campur, buih yang lebih banyak dimusnahkan, yang tidak boleh diterima, kerana ia penuh dengan penurunan ketara dalam kekuatan dan ciri-ciri lain konkrit busa siap.

Selepas mengisi acuan dengan penyelesaian yang diperoleh, campuran dibiarkan selama sehari

Peringkat seterusnya kerja adalah pengisian acuan dengan penyelesaian yang dihasilkan. Selepas mencurah, campuran dibiarkan selama sehari (kadang-kadang memerlukan lebih banyak masa untuk menguatkan). Pendedahan konkrit busa dilakukan pada suhu sekitar 6 dan lebih darjah. Sekiranya kerja itu dilakukan pada musim sejuk di dalam bilik yang tidak panas, ia perlu dipanaskan dengan pemanas elektrik atau pistol haba. Dalam sehari, ambil blok dari acuan pada palet, tunggu lagi 12-24 jam.

Pengasah yang lebih berkualiti yang anda gunakan, semakin kurang anda perlu menunggu produk menguatkan.

Seperti yang anda dapat lihat, keseluruhan proses penghasilan blok busa bebas tidak melebihi dua hari. Lama kelamaan, anda akan dapat melaksanakan semua operasi yang diperlukan dengan lebih cepat. Oleh itu, anda boleh membuat produk pembinaan berkualiti dengan lebih cepat. Mengendalikan proses teknologi dan meningkatkan keberkesanannya akan membantu nasihat pro, yang disenaraikan di bawah:

 1. 1. Gunakan air yang dipanaskan sehingga 30 ° untuk campuran komposisi.
 2. 2. Untuk mempercepatkan pemejalan campuran, tambah kira-kira 1.5% (berdasarkan jumlah berat komposisi) kalsium klorida. Aditif ini, antara lain, mengurangkan risiko blok retak. Ia mesti digunakan semasa menjalankan kerja di musim sejuk.
 3. 3. Sekiranya pengeluaran blok buih yang kerap dirancang, adalah wajar untuk membina bilik stim mudah di mana produk akan dikeringkan pada suhu +60 ° C. Disebabkan ini, anda akan dapat mengurangkan masa yang diperlukan untuk pematangan komposisi berkualiti tinggi.
 4. 4. Cuba buat bentuk dengan geometri yang betul. Kemudian blok selesai akan memenuhi semua piawai.
 5. 5. Acuan dari papan lapis selepas melepaskan penutup komposisi dengan filem polietilena, dan sentiasa melincirkan logam sebelum mengisi campuran konkrit busa dengan minyak mesin apa pun.

Ikut nasihat kami, dengan jelas mengekalkan bahagian yang dicadangkan, dan anda dijamin mendapatkan konkrit buih buatan sendiri yang berkualiti tinggi. Kami berharap nasib baik kepada semua tuan rumah!

Penyebaran maklumat penuh atau separa dari laman web tanpa menunjukkan pautan aktif kepadanya dilarang.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 1