Perancangan Dapur

Ergonomik yang betul dapur: projek dengan susunan perabot

Bermula dari pengubahsuaian di dapur, ramai suri rumah mula berfikir tentang bahan penamat untuk dinding dan lantai, bagaimana membuat apron lebih baik, dari apa bahan untuk memilih meja, mengenai tudung, perabot, dan lain-lain. Tetapi apabila semua barangan telah dibeli, persoalannya menjadi tempat untuk meletakkannya di dapur kecil, dan walaupun begitu mudah. Keselesaan untuk tuan rumah di wilayah dapur boleh disediakan, jika anda tidak menggunakan peraturan yang rumit untuk mengatur perabot dan peralatan dapur.

Masakan ergonomik - selesa dan selesa. Malah di kawasan kecil, premis itu tidak dipenuhi

Terlepas dari saiz kawasan dapur, sebelum memulakan pembaikan, ia perlu merancang dapur masa depan pada sekeping kertas. Ternyata perhatikan segala-galanya yang saya mahu letakkan di ruang ini. Tetapi jangan lupa tentang peraturan-peraturan untuk mengatur perabot, pemeliharaan yang akan membantu untuk selesa menghabiskan masa menyediakan makanan.

Peraturan utama untuk mengatur perabot:

 • Tempat kerja - ini adalah kawasan kerja, di mana tuan rumah menghabiskan masa maksimum, jadi peralatan ini dipasang bergantung pada pertumbuhannya. Ketinggian yang paling biasa adalah 85 cm, tetapi jika pemilik pertumbuhan tinggi mereka akan menjadi tidak selesa, maka ada varian dengan ketinggian tablet 90 - 100 cm. Untuk menentukan ketinggian yang sesuai tidak sukar. Untuk ini, lengan bengkok pada siku pada 90 * C selari dengan lantai dan diukur 15 cm, ke bawah.
 • Meja makan dipilih lebih rendah daripada bahagian atas meja. Ketinggian yang paling biasa ialah 70 - 80 cm.
 • Periuk gas. Untuk keselamatan, pemasangannya memerlukan sekurang-kurangnya 50 cm, dari pintu atau tingkap pintu terbuka, di mana api boleh meniup aliran udara.

Opsyen, apabila dapur di sudut juga tidak sesuai. Alasan pertama ialah jarak 7 cm dari dinding, yang ditunjukkan dalam arahan, dan ini bermakna bahawa kawasan berharga itu hilang. Kedua, semburan yang akan menghentam dinding sampingan lebih sukar dibasuh daripada membuatnya di atas meja.

Mana-mana dapur harus selesa terlebih dahulu untuk orang yang bekerja di atasnya

1
 • Tudung juga dipasang bergantung kepada pertumbuhan tuan rumah. Pilihan yang paling biasa adalah 60 - 70 cm, tinggi dari plat. Orang-orang pertumbuhan yang lebih tinggi ditetapkan kepada 10 - 15 cm, lebih tinggi. Tetapi dengan jenis pemasangan ini, peraturannya terpakai, semakin tinggi hud, semakin kuatnya.
 • Membasuh dapur untuk dipilih jauh, dan pengadunnya tinggi, ini akan membolehkan anda memasukkannya ke dalam periuk periuk yang lebih besar. Jangan lupa bahawa paip pembetung tidak boleh melebihi 2.5 meter dari sink.
 • Mesin basuh pinggan mangkuk akan paling sesuai di dekat sink, yang akan memudahkan untuk menyambung ke komunikasi.
 • Untuk peti sejuk, tempat yang paling sesuai ialah sudut, dan bahawa ia lebih mudah untuk menggunakannya tanpa mengambil ruang yang berlebihan, adalah perlu untuk mengatasi pintu supaya ia terbuka ke tepi dinding terdekat (model moden peti sejuk mempunyai fungsi seperti meletakkan semula pintu).

Memilih pilihan dengan susunan perabot, perlu segera mengecualikan penyelesaian, di mana sink akan terletak di sebelah dapur gas. Semburan yang boleh di permukaan panas kuali akan mula menyembur secara intensif.

Bagaimana untuk merancang dapur dalam video kami:

Kaedah segitiga: peti sejuk, sinki, kaunter atas di atas.

Peraturan ergonomi untuk dapur adalah penting, tetapi untuk dapat mengoptimumkan aliran kerja yang lebih baik, terdapat juga peraturan segi tiga. Apakah peraturan ini, mari kita cuba memahami lebih lanjut.

Dalam segitiga kerja, terdapat tiga titik, yang memainkan peranan utama dalam zon:

 1. satu teratas - penyimpanan produk, iaitu peti sejuk;
 2. sebagai puncak kedua ialah basuh, di mana produk disediakan untuk memasak;
 3. dan untuk memasak, tentu saja, anda memerlukan dapur, yang bertindak sebagai puncak ketiga.

Untuk mencapai kemudahan maksimum, semua puncak harus dekat antara satu sama lain, ini akan menyelamatkan nyonya rumah dari tidak perlu berjalan di sekitar dapur.

Lokasi peralatan ini berhampiran juga tidak boleh diterima, atas alasan keselamatan. Jarak optimum ialah 60 cm.

Oleh kerana kepala keseluruhan proses kerja adalah mencuci, ia adalah orang yang menduduki tempat yang mulia di tengah. Di setiap sisi, peti sejuk dan dapur dipasang.

Tindakan segitiga kerja dalam susun atur dapur yang berbeza:

  • Dapur linear. Segitiga terletak di satu sisi dapur. Di tengah dipasang tenggelam, dan dari pada kedua belah pihak, meja kerja dan hanya kemudian peti sejuk dan dapur.

  • Dapur "dua baris" yang dipadatkan. Memandangkan semua perabot diletakkan di kedua-dua pihak maka bahagian atas juga masing-masing. Pilihan yang baik adalah ketika sink dan kompor berada di satu sisi, dan peti sejuk di sisi lain. Dengan berbuat demikian, kita melihat jarak antara barisan, yang tidak boleh kurang daripada 120 cm.

Dapur dua baris lebih sesuai untuk dapur sempit.

  • U berbentuk dapur. Perabot menduduki tiga dinding, dan ia bermakna bahawa puncaknya ditetapkan dengan sewajarnya. Barisan tengah adalah tempat yang sesuai untuk tenggelam, tetapi dua yang bertentangan untuk peti sejuk dan dapur.

U berbentuk dapur untuk bilik-bilik besar

  • Berbentuk L Dapur. Pilihan dapur yang paling biasa dan mudah. Di sudut di tengahnya diletakkan tenggelam, dan dapur dan peti sejuk di sebelahnya.

Dapur berbentuk L adalah yang paling selesa

Susunan dapur adalah nasihat pereka dalam video kami:

Ia adalah versi berbentuk L dari dapur yang merupakan ruang zon yang terbaik, di mana ruang makan dan kawasan masakan jelas kelihatan.

Petua untuk dapur kecil dan sempit

Pemilik yang mempunyai dapur kecil dan sempit sering kecewa, cuba meletakkan semua teknologi moden ke dalamnya. Untuk menjimatkan ruang untuk peralatan yang diperlukan, mungkin dengan menggunakan beberapa helah. Perkara utama ialah menggunakan setiap sentimeter yang tidak digunakan. Iaitu:

Dapur kecil perlu selesa

  • jika boleh, boleh mengembangkan tingkap, dari mana anda akan mendapat atas meja yang indah;

 • Setiap sentimeter antara loker yang sedia ada boleh digunakan untuk rak yang berbeza;
 • perabot adalah wajar untuk memilih pelbagai fungsi;
 • semua pintu akan menjadi baik untuk mempunyai dalam versi gelongsor atau dibuka dengan menaikkan;
 • bantuan visual untuk meningkatkan ruang perabot yang mempunyai countertop telus dan backrests;
 • Pintu ke dapur dibuat versi gerbang atau gelongsor;
 • mesin basuh pinggan mangkuk dan mesin basuh diletakkan di bawah meja;
 • untuk microwave yang mungkin untuk memperuntukkan tempat di belakang fasad loker;
 • Kami menggunakan ketinggian dinding, di mana loker tambahan dipasang;
 • Kabinet boleh digantikan dengan kes dinding.

Peraturan dapur yang selesa dan penjimatan ruang:

Reangan dan loker untuk kemudahan maksimum

Reiling - salah satu alat yang paling mudah di dapur

Ia tidak sukar untuk menempatkan semua perabot dapur dan perkakas dapur, jika anda berfikir tentang apa yang sering dimiliki induk semang, kurang dan jarang. Sebagai contoh, ia telah ditentukan bahawa Basuh sentiasa dipasang di pusat.

Di sebelah sink Kabinet untuk hidangan yang baru dibasuh, cawan, sudu harus digantung dan sebagainya. Adalah wajar di bawah tenggelam telah diperuntukkan ruang bagi bahan sampah dan bahan kimia rumah tangga.

Berhampiran dapur, yang terbaik adalah meletakkan balak perasa dan rempah

Berhampiran plat diletakkan kabinet: bahagian bawah untuk menyimpan periuk, kuali, dan sebagainya, dan sampingan untuk bijirin, perasa dan lain-lain perkara kecil yang diperlukan untuk memasak. Kabinet atas disediakan untuk peralatan dapur, yang jarang digunakan. Lebih rendah, untuk barang-barang berat, tetapi di sini untuk meletakkan hidangan, pisau, potholder dan perkara lain yang boleh digunakan Bukan loker yang akan sentiasa dibuka, tetapi pagar.

Berhati-hati dengan penyimpanan hidangan yang besar

Membuat pesanan di dapur, patut dipertimbangkan dengan teliti, mungkin banyak perkara yang sudah benar-benar tidak perlu dan hanya sia-sia mengambil ruang.

Kaedah menggunakan pagar:

 • berhampiran meja kerja terdapat pelbagai cangkuk untuk papan kerja, pinggan, ladang;
 • di sekitar plat adalah pemegang tetap untuk cangkuk dan pemetik api, tetapi pelbagai bunyi dan sudu harus dikeluarkan dari sini untuk mengelakkan pencemaran dari percikan;
 • Juga, di sebelah pinggan adalah pemegang dengan sel untuk rempah;
 • Pemegang kertas dan pemegang cawan hendaklah diletakkan berhampiran sink.

Aksesori yang tidak sering digunakan, dikeluarkan ke tepi pagar atau bahkan ditambah ke loker.

Ia juga penting, demi kemudahan, letakkan soket dengan betul.

Klik untuk memperbesar

Dapur yang selesa, peralatan moden:

Klik untuk memperbesar

Pesanan dan keselesaan maksimum di dapur boleh dicapai jika seluruh ruang dibahagikan kepada zon yang akan bertanggungjawab untuk tugas tertentu. Selalunya dapur dizonkan untuk: kawasan kerja, ruang makan dan ruang simpanan.

 1. Kawasan kerja adalah ruang di mana makanan dimasak. Ini adalah tempat perkakas dapur harus ditempatkan, dan tidak berhampiran peti sejuk atau meja makan.
 2. Kawasan penyimpanan mengandungi peti sejuk, di mana produk beku dan mudah rosak disimpan, dan kes pensel yang berdekatan. Ia menyimpan produk yang tidak memerlukan rejim suhu yang rendah, serta pelbagai bekas, beg, tuala dan lain-lain.
 3. Sebaiknya, ruang makan harus berada di bilik lain, tetapi tidak di dapur, tetapi, malangnya, pilihan ini tidak sesuai untuk semua orang kerana kawasan kecil pangsapuri. Untuk ruang makan hanya perlu meja dan kerusi.

Sekiranya kawasan kerja dan kawasan penyimpanan boleh disatukan, hanya dengan meletakkannya bersebelahan, meja makan bersama dengan kerusi akan mengganggu pergerakan dalam proses kerja.

Ruang pengezonan boleh dilakukan dengan kabinet yang akan berdiri dan jelas menarik garis. Jika ruang kabinet tidak mencukupi, anda boleh membuat gerbang plasterboard. Pilihan yang baik akan berfungsi sebagai kaunter bar, yang dengan jelas akan memisahkan kawasan kerja dari kawasan rehat. Terdapat banyak pilihan untuk ruang zon, dan tumbuh-tumbuhan dalaman dan pencahayaan terpilih yang betul boleh membantu. Segala-galanya bergantung pada kawasan dapur dan imaginasi tuan rumah.

Bar kaunter untuk zon

Pereka moden menawarkan pelbagai pilihan, bagaimana untuk menghias dapur dengan betul, cara mengosongkan ruang dan bagaimana menggunakan setiap sentimeter percuma. Tetapi jika pemilik sampah kawasan itu dengan peralatan yang tidak berguna, maka tiada peraturan yang akan dikenakan. Sebagai contoh, mempunyai grill dalam oven, sesetengah orang membeli peralatan dengan fungsi yang sama. Mempunyai pengisar dan pengadun yang berasingan, atas sebab tertentu gabungan dibeli dengan sifat yang sama, dan sebagainya.

Batasan dapur adalah meja makan

Dinding hiasan memisahkan dapur dan ruang tamu

Dapur kecil dengan semua peraturan

Dapur besar juga harus dilengkapi dengan baik supaya tidak perlu melepasi kilometer di atas bilik yang luas

Dapur mini, di mana semuanya berada di tangan

Dapur pintar - perkataan baru dalam reka bentuk bilik:

Untuk mencapai keselesaan maksimum di dapur, anda perlu mempertimbangkan setiap detail dalam keadaan. Ia tidak perlu mempunyai ruang yang besar untuk memasak, perkara utama adalah meletakkan segala sesuatu di tempatnya dan kemudian anda akan mendapat kesenangan maksimum dari proses memasak.

Semua yang sama, tidak mengatakan itu, tetapi susunan perabot yang betul di dapur banyak mempengaruhi! Dapur kami telah mengalami dua pembaikan dan dua perubahan susunan perabot. Buat pertama kalinya, kami mempunyai sesak di dapur. Lebih daripada dua orang tidak boleh berada di sana dan melakukan sesuatu. Kemudian ia mengganggu saya dan saya menyusun semula perabot dan mendapat ruang besar di mana anda boleh menyesuaikan kakitangan koki. Oleh itu, jangan meludahkan projek dapur CORRECT.

Peti sejuk tidak berfaedah untuk memakai sinar matahari, ia tidak akan membuatnya baik. Secara umum, setiap keluarga akan menyesuaikan diri, kerana ia adalah apa yang perlu diletakkan di dapur mereka. Atau dapur kecil, jika terlalu kecil. Pada saya hanya sangat kecil, tetapi seperti yang kita pernah terkandung, jadi semua kos, kita tidak bergerak. Dan tidak mengapa. Walaupun pereka profesional tidak dipanggil. Sendiri entah bagaimana semuanya diatur.

Perancangan dan reka bentuk dapur: kita membangunkan diri kita sendiri

Dapur dirujuk kepada premis teknikal atau bantu. Tetapi, lebih-lebih lagi, suri rumah membelanjakan di sana sebilangan besar masa "bebas" mereka, begitu juga semua penduduk apartmen suka duduk di sana dengan secangkir teh atau kopi. Sering kali ini kecil, biasanya dari segi saiz bilik, iaitu pusat keseluruhan apartmen atau rumah. Oleh itu, tata letak dapur dan pembangunan reka bentuk dijalankan dengan mengambil kira semua keperluan. Ia harus praktikal, mudah, cantik dan selesa. Tugas itu tidak mudah, dan jika "murah" ditambah, ia menjadi lebih sukar. Walau bagaimanapun, anda boleh mencari penyelesaian yang boleh diterima dalam keadaan ini.

Penyelesaian bukan standard untuk dapur - percetakan foto pada kabinet

Keputusan reka bentuk asli sepenuhnya dalam reka bentuk dapur untuk mencipta tanpa pendidikan yang mencukupi adalah sukar, tetapi untuk membuat semula gambar yang dilihat dalam gambar dengan keinginan anda benar-benar. Perkara utama adalah mencari foto yang akan menjadi asasnya. Dalam yang dilihat perlu membuat penyesuaian sesuai dengan keadaan yang ada, dan sekarang, reka bentuk unik dapur sudah siap.

Susunan dapur boleh dibahagikan kepada beberapa peringkat:

 • takrif tempat pemasangan perabot - bentuk set dapur dan ruang makan;
 • pilihan gaya (cari foto reka bentuk kegemaran anda);
 • Pilihan skala warna;
 • definisi dengan jenis hiasan dinding, apron untuk kawasan kerja, siling;
 • pembangunan lampu;
 • reka bentuk tingkap di dapur.

Jika anda berkawan dengan peralatan komputer, anda boleh mensimulasikan dalam salah satu program reka bentuk percuma. Di sana anda boleh menganggarkan perkadaran, saiz, kesan umum - kebanyakan utiliti membenarkan imej volumetrik. Selepas itu anda boleh mula melaksanakan projek yang dicipta.

Jenis perkiraan perabot di kawasan kerja dapur

Pertama sekali, adalah perlu untuk memutuskan apa jenis kawasan dapur akan ada. Bergantung pada geometri bilik dan lokasi komunikasi (air, kumbahan, soket elektrik), pertama sekali, pilih kaedah meletakkan kabinet, kabinet dan peralatan.

Kami menguruskan peralatan berdasarkan prinsip segitiga

Apabila merancang, ambil perhatian bahawa ia adalah wajar bahawa dapur, tenggelam dan peti sejuk membentuk segitiga. Para saintis menganalisis pergerakan suri rumah di dapur dan mendapati bahawa kebanyakan masa dia menghabiskan berhampiran wastafel, berhampiran dengan dapur dan peti sejuk - sedikit kurang. Tetapi ia bergerak terutamanya di antara ketiga objek tersebut.

Untuk mengerjakannya adalah mudah, wastafel diletakkan di tengah, dan pinggan dan peti sejuk - pada setiap sisinya. Mereka boleh diletakkan dalam satu baris atau membuat segitiga benar-benar, tetapi di antara mereka adalah wajar untuk meletakkan kabinet dengan permukaan kerja sekurang-kurangnya 80 cm. Setelah menyelesaikan masalah ini, anda akan mendapat kawasan kerja yang dirancang dengan sempurna.

Dengan namanya jelas bahawa kabinet dan peralatan bersatu di sepanjang satu dinding. Varian perancangan dapur ini dipanggil satu baris atau lurus. Pilihan ini digunakan dalam bilik kecil, seluas 6-8 meter persegi. meter. Ia mudah untuk sebilangan kecil orang - 1-2, tetapi tidak lebih. Oleh kerana tidak terdapat banyak tempat, tidak banyak yang perlu disenaraikan di sini. Jika anda mahu, anda tidak mahu, tetapi yang terbaik adalah membeli peralatan terbina dalam, kerana ia lebih padat.

Susun atur dapur lurus atau satu baris

Biasanya terdapat dua atau tiga almari, salah satunya adalah sink, sebuah dapur. Mengenai idea dalam dinding yang sama, perlu memasukkan peti sejuk, tetapi ternyata tidak selalu dan ia diletakkan di mana terdapat tempat.

Cara penyusunan sejagat, yang membolehkan penggunaan ruang yang lebih lengkap. Yang paling memenangi adalah di bilik-bilik persegi. Selain itu, dengan peranti sedemikian, pergerakan pelayan wanita di dapur dikurangkan: segala-galanya dekat dengan tangan.

Anda boleh menggunakan dinding di mana ada tetingkap, dan yang mempunyai pintu. Cuma berfikir tentang apa yang perlu diletakkan di bawah tingkap, cuba untuk tidak menghadkan jumlah cahaya yang memasuki bilik.

Di dapur persegi, ia mudah untuk mengatur perabot dengan sudut

Untuk merancang dapur dengan cara ini adalah mungkin walaupun dengan kawasan kecil: 7 meter sudah cukup. Mungkin akan terdapat beberapa kabinet, tetapi semuanya patut dimuatkan. Selalunya di dapur berbentuk L, sinki dibuat di sudut, di bawahnya ada petak penyimpanan untuk tong sampah, detergen dan bantuan teknikal.

Cara perancangan ini sesuai untuk dapur yang panjang dan sempit dengan tingkap dalam dinding pendek. Agar tidak menghalang akses ke tingkap, biarkan bateri terbuka, kabinet dan peralatan diletakkan di sepanjang dua dinding. Hanya perlu dilakukan dan jika bilik itu melalui.

Susunan perabot dua baris di dapur sesuai untuk dapur lama

Ini adalah pilihan yang baik untuk dapur sempit, jika tingkap dan pintu berada dalam dinding pendek. Ruang makan dipindahkan lebih dekat ke tingkap, dan ruang yang tinggal diduduki oleh permukaan kerja dan peralatan. Hanya apabila menentukan dimensi perabot, ingat bahawa jarak di antara baris harus sekurang-kurangnya 80-90 cm. Untuk meningkatkan fungsi, lebih baik untuk membuat pintu di pergeseran peringkat rendah dan di bahagian atas - untuk keluar atau membuka. Ini akan mengurangkan kemungkinan lebam pada pintu terbuka.

Susun atur ini adalah lebih mudah untuk dapur yang lebih luas, tetapi juga boleh digunakan dalam yang sempit panjang.

Varian dapur berbentuk U

Untuk keluarga kecil, anda boleh menganjurkan ruang makan dengan mengorbankan pelbagai peringkat countertop, seperti dalam gambar di atas. Sekiranya bilik itu persegi atau lebar, meja makan boleh diletakkan di tengah.

Di dapur yang luas susun atur berbentuk U adalah mudah kerana pusat anda boleh meletakkan meja makan

Secara umum, dengan organisasi sedemikian terdapat pilihan. Anda boleh bereksperimen jika kawasan membenarkan program tersebut, atau dengan memotong kotak kadbod dengan saiz perabot yang dirancang dan memindahkannya mengikut pelan yang ditarik pada sekeping kertas. Hanya ingat bahawa segala-galanya perlu ditarik pada skala yang sama.

Susun atur ini paling sering dijumpai di dapur yang digabungkan dengan ruang tamu atau ruang makan. Kepada mana-mana pelan yang disebutkan di atas, sebuah "pulau" tersembunyi ditambahkan, di mana sink, dapur atau hanya sebuah desktop boleh terletak.

Pulau - meja yang berdiri sendiri

Pilihan ini boleh dilakukan di kawasan lebih daripada 16 meter. Pada dimensi yang lebih kecil tempat ini biasanya diduduki oleh ruang makan. Saiz minimum pulau itu tidak kurang daripada 1.2-1.2 m, dan ia juga bernilai menambah jarak 80-90 cm dari kabinet dinding kerja, jika tidak, ia akan menyusahkan untuk bekerja.

Ini adalah pengubahsuaian pulau, apabila sebuah tebing - sebuah semenanjung - ditambah ke satu pihak. Jika anda boleh saiz, dengan cara yang mudah anda boleh mengembangkan fungsi. Langit ini digunakan sebagai ruang makan, pada masa yang sama ia boleh digunakan sebagai kaunter, kaunter bar. Sekiranya anda meletakkan beberapa kerusi tinggi, ia mudah untuk mempunyai snek atau minum teh dan kopi.

Varian perancangan dengan semenanjung

Jika kawasan yang ada hanya 5-6 meter, anda perlu menggunakan tidak setiap meter, tetapi setiap sentimeter. Kerana sering gantung kabinet dalam dua baris - sehingga siling. Di tingkat bawah sering menggunakan objek dan peralatan, di atas - yang jarang digunakan. Buat almari atau rak dan ke atas peti sejuk: apa tempat untuk hilang.

Di dapur kecil gunakan semua kawasan dinding yang ada

Sekiranya terdapat pintu keluar ke balkoni, terlindung dan berkilau, anda boleh mengambil ruang makan di sana. Populer sejak kebelakangan ini pilihan untuk pembangunan semula: sehubungan dengan penampilan penebat baru, suhu normal dapat dikekalkan walaupun jiran-jiran di bahagian atas dan bawah balkoni / loggia terbuka.

Juga di premis kecil menggunakan pelbagai penyesuaian - laci, rak pusingan, lipatan atau gelongsor atas meja. Secara umum, mereka membuatnya dari dapur biasa yang berubah.

By the way, perhatikan: agar tidak mengalahkan sudut, lebih baik membuat meja counterte dibulatkan. Ini, dengan cara ini, adalah salah satu trend terkini - dapur pusingan dan reka bentuk bulat.

Dalam bahagian ini, kami cuba untuk mengumpul foto susun atur dapur yang berbeza - kedua-dua besar dan kecil, dalam gaya dan pilihan yang berbeza. Banyak gambar adalah pangsapuri sebenar. Ini adalah contoh yang baik bagaimana gagasan pereka dapat direalisasikan dalam keadaan sebenar.

Untuk memulakan beberapa idea dari pereka. Sebagai contoh, bagaimana untuk mengembangkan dapur secara sempit. Satu pilihan ialah membuat dinding dengan permukaan yang mencerminkan. Sekiranya boleh - cat dengan cat dengan kilauan terukur, dan atas dengan polikarbonat telus (tidak selular). Pilihan belanjawan yang lebih banyak - plastik berkilat.

Dinding yang cemerlang membuat bangunan visual tidak terlalu sempit

Trend terkini dalam reka bentuk adalah garis melengkung halus, tidak tajam sudut dan garis lurus. Ia kelihatan menarik, dan pembinaan ini betul-betul selamat: sudut tidak menyakitkan. Ada kaedah lain yang digunakan: pintu kaca melembutkan warna terang.

Permukaan tidak linear - trend baru

Air terjun di apron dapur di kawasan kerja dan pencahayaan perabot dari bawah adalah menarik dan tidak biasa. Sebilangan besar pewarna - hitam dan putih - dipecahkan oleh hiasan tumbuhan.

Perabot klasik dalam warna nonclassical. Pada foto ini susun atur dapur adalah pulau, tetapi idea ini mudah diubah: cuba untuk mengalahkan perabot tradisional dengan beberapa warna yang luar biasa.

Warna indigo jarang berlaku di dapur

Seterusnya - foto-foto dapur di pangsapuri. Terdapat bilik yang sangat kecil, ada lebih banyak lagi. Dapur, walaupun tipikal, terdapat perbezaan saiz dan susun atur, tetapi anda boleh mengintip beberapa idea menarik. Lebih-lebih lagi, ini sudah pun projek-projek yang terwujud.

Susun atur kabinet dapur yang luar biasa: kedua-dua laci dan kabinet gantung diletakkan bukan sahaja

Susunan dapur kecil dengan peti sejuk

Reka bentuk yang luar biasa: penggantian pintu yang dicat sama rata dan elemen hiasan

Susun dapur dengan balkoni - susunan sudut perabot

Susun ruang dapur di apartmen standard

Malah berhampiran tudung, kabinet sempit. Penggunaan rasional

Terbuka dan tertutup kabinet - menarik

10 kesilapan yang paling biasa dalam perancangan dapur

Sebelum anda memulakan pembaikan di dapur, anda perlu memahami dengan jelas apa yang anda inginkan. Anda harus mempunyai rancangan yang jelas untuk "dapur ideal" yang anda inginkan. Tetapi pertama-tama anda perlu mengenali kesilapan yang sering dibuat semasa merancang dapur.

1. Susunan perabot dapur di sepanjang satu dinding membawa kepada pemanjangan permukaan kerja. Ini sangat menyusahkan, kerana dalam proses memasak anda perlu sentiasa berjalan dari satu ujung ke yang lain.

Pilihan yang paling optimum ialah reka bentuk dalam bentuk huruf "P". Dan, peti sejuk, dapur gas dan mesin pencuci pinggan harus terletak sedekat mungkin antara satu sama lain. Jumlah kawasan tidak akan berubah, tetapi proses memasak akan menjadi kurang susah payah.

2. Apabila merancang dapur dalaman perlu mengelakkan lorong sempit.

3. Sangat kerap lantai dapur dan permukaan kerja di sepanjang dinding ditutup dengan marmar. Sebagai peraturan, ini termotivasi oleh kecantikan dan ketahanan bahan ini.

Tetapi, dengan berbuat demikian, perlu diingat bahawa marmar semulajadi mempunyai struktur yang sangat berpori, akibatnya kotoran dan cair menembusi secara mendalam dan hampir mustahil untuk menghilangkannya.

Pakar mengesyorkan bukan marmar untuk menggunakan upholsteri atau penutup dari granit, jubin seramik, batu buatan atau plastik.

Bahan-bahan ini tidak kurang cantik dan tahan lama, tetapi mereka lebih mudah digunakan.

4. Jika anda ingin mempunyai dapur yang selesa dan berfungsi, maka anda lebih baik menghilangkan archaism seperti saluran udara yang besar.

Walaupun anda mempunyai dapur gas dan lohong lubang terletak jauh antara satu sama lain, masalah ini boleh dengan mudah diselesaikan dengan menggunakan lukisan biasa dengan penapis arang. Dengan pemasangan yang betul dan cekap, ia berfungsi tidak lebih teruk daripada saluran udara antediluvian yang besar.

5. Di kalangan pereka moden, tablet yang terbuat dari kaca sangat popular. Walaupun penampilan estetik, mereka sama sekali tidak sesuai untuk dapur.

Malah kaca yang paling berkualiti dan tahan lama akhirnya menjadi tercalar. Dan jika anda merancang untuk memasak di atas meja ini, pastikan ia akan hilang persembahannya tidak lama lagi.

Plus, sebuah kelemahan tambahan adalah ketidakupayaan untuk meletakkan unit pada permukaan, tanpa menyebabkan bunyi ciri, yang tidak adalah sangat mudah pada waktu pagi, apabila ahli-ahli isi rumah biasanya tidur.

6. Apabila menghias dapur, perabot harus dielakkan, dengan laci terbina dalam yang terlalu besar. Walaupun kapasiti tinggi yang jelas, peranti sedemikian sangat sukar untuk digunakan.

Apabila dipenuhi dengan tin dan hidangan, mereka menjadi sangat berat, dan panjang yang berlebihan menjadikannya sukar untuk mendorong mereka ke hadapan. Cuba beli perabot, dengan laci tidak lebih daripada 90 sentimeter.

7. Bukan rahsia lagi bahawa dalam mengejar reka bentuk, pengeluar sering mengabaikan kemudahan asas. Akibat kecenderungan ini adalah penampilan di pasaran sejumlah besar aksesori dan barangan isi rumah yang luar biasa. Sebagai contoh, periuk dan tenggelam dalam bentuk elips, segitiga, dan sebagainya.

Objek tersebut sememangnya boleh menggembirakan mata, tetapi kemungkinan besar, mereka akan membawa banyak ketidakselesaan dan akan merengsakan pemiliknya selama bertahun-tahun. Oleh itu, cuba dapatkan barang-barang dari bentuk klasik biasa. Dapur - ini bukan tempat yang patut dikorbankan keselesaan demi reka bentuk!

8. Apabila mengatur perabot dapur, cuba menyediakan tempat untuk peralatan rumah tangga. Hanya gunakan unit perabot terbina dalam, kemungkinan besar tidak akan berfungsi. Oleh itu, terdapat tempat dan soket untuk peralatan elektrik kecil (juicer, pengisar kopi, pengadun, dan lain-lain).

9. Sering berada di dapur, anda menghadapi masalah pencahayaan yang buruk atau tidak sekata. Luminari perlu beberapa dan mereka mesti berada di tahap yang berbeza.

Bersama dengan lilin yang ditangguhkan di siling, mesti ada lampu di dinding, lampu di atas meja dan beberapa pencahayaan di atas almari. Juga di dapur perlu suis mudah diedarkan.

10. Perlu sentiasa ruang bebas di atas meja. Nyonya rumah hanya memerlukan ruang pengendalian antara komponen utama dapur seperti dapur, peti sejuk dan tenggelam.

Ruang bebas diperlukan, sebagai contoh, untuk meletakkan makanan atau daging di sana untuk dipotong dari peti sejuk.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

+ 45 = 49